Last news in Fakti

18 Януари, 2023 21:00 11 617 61

Скандалът Nexo: как от ГЕРБ пресолиха манджата

  • герб-
  • nexo-
  • нексо-
  • криптовалута-
  • дб-
  • тома биков-
  • пп

Тома Биков и мнозина други, които експлоатират темата с Nexo, пресолиха манджата

Скандалът Nexo: как от ГЕРБ пресолиха манджата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков призна, че е разпространил фалшива новина за дарител на "Да, България" и "Волт", базирайки се на "журналистически публикации". Преди няколко дни жълти сайтове произведоха сензацията, че изпълнителният директор на уебхостинг компанията SiteGround Тенко Красимиров Николов, който бил дарил на ДБ и "Волт" 480 хил. лева, имал роднинска връзка с Траян Красимиров Николов, който е в управата на Nexo от 2021.

Оказа се обаче, че Тенко и Траян не се братя. А някои политици, коментатори и анализатори изглежда не са приятели на истината.

Скандалът може сериозно да навреди на ДБ и ПП

Вижда се, че господин Биков, както и мнозина други, които се впуснаха да експлоатират темата Nexo силно пресолиха манджата, залагайки по-скоро на емоцията и ентусиазма, отколкото на фактите.

Добре е все пак, че господин Биков има доблестта да се извини. Не е изключено обаче той да е бил мотивиран и от неизбежното дело за клевета, което го очаква.

Без значение. Разследването на Nexo ще продължи - както в България, така и в чужбина - още дълго време, може би години. Скандалът може сериозно да навреди на ДБ и ПП около два месеца и половина преди очертаващите се поредни предсрочни избори. Особено ако: първо, за него се тръби непрекъснато и безразборно, което вече е факт, и, второ, ако прокуратурата има още какво да хвърли на политически котлон, за да поддържа температурата на скандала.

Истината рано или късно ще излезе наяве

Най-големият политически капитал на ДБ и ПП в очите на техните избиратели е контрастът между тях и модела "ГЕРБ-ДПС". За протестиращите срещу управленията на Бойко Борисов думите ГЕРБ, ДПС и корупция са неразривно свързани.

ДБ и ПП трябва да са наясно, че падането от високата трибуна на морала би било гръмко и много болезнено. Докато изясняването на всички факти около Nexo тече, тези формации трябва бързо да се вгледат в своите редици и - ако има нужда - да бъдат максимално самокритични.

Атакувайки партиите на промяната, техните опоненти обаче трябва задължително да се придържат към безспорно установеното. В противен случай мнимите им разкрития могат внезапно да се обърнат срещу тях и да ги превърнат в лъжливи овчарчета.

Повече от всякога в епохата на фалшивите новини и социалните мрежи е особено важно да не забравяме, че от всички злини, най-бързо тичат слуховете (Вергилий). Лъжата, както гласи поговорката, може да обиколи света, докато истината си обуе ботушите. Рано или късно, истината обаче винаги излиза наяве и отвръща на клеветниците.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    108 42 Отговор
    Да не забравяме че Баце е дребен крадец на коли, назначен от мутрите за охрана на бай Тошо,
    издигнат от Дедо и направен генерал от Доган, построил патока на Путин,
    кътащ пачки и кюлчета в чекмеджета, който лъже за световно и е ортак на бащата на собственика на NEXO.

    Коментиран от #44, #60

  • 2 ГЕРБ

    93 34 Отговор
    Победа ... никога повече ! ...тея мафиоти гледат да покрият 12 г кражби за над 400 млрд лева !

    Коментиран от #45

  • 3 Следващата продажна

    58 89 Отговор
    гнус на повикване, да защитава жалките лъжци от ПП за грантовете на мафията зад шарлатаните ПП и ДБ!
  • 4 Миризлив пор

    48 9 Отговор
    Едните до сега се позовават на снимки с неясен произход тип "вервайте ни, истински са" а другите на американски прокурори. Нека като се пишат тези статии да се уточнява "и едните и другите са маскари, ама нейсе" пък някой да се сети от къде е цитата.
  • 5 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    42 55 Отговор
    Депутатът от ГЕРБ Тома Биков призна, че е разпространил фалшива новина за дарител на "Да, България" и "Волт", базирайки се на "журналистически публикации".

    ДО ПСЕВДО ПИАРИТЕ ----ПРАВИ МУ ЧЕСТ ЧЕ Е ПРИЗНАЛ ГРЕШКАТА СИ -----КОЙ ОТ ВАШИТЕ ----ИЗ-МАМНИЦИ Е ПРИЗНАЛ СВОЯ ГРЕШКА ----ХОРА СМЕ И Е НОРМАЛНО ДА СГРЕШИМ ---НО ПАК ПИТАМ ---КОЙ ОТ ЛАНСИРАНИТЕ ОТ ВАС ПР?СТИ --П?ТКИ --П.П-Е ПРИЗНАЛ ВИНАТА СИ
  • 6 12340

    66 12 Отговор
    Те пре, пре, пре... соляват 12 години, чолак Петре,
    Ама вие проглеждате, когато ви стиснат с две ръце за топките!
  • 7 ...

    44 10 Отговор
    Тия винаги лъжат!
  • 8 мдаа

    36 10 Отговор
    Отчаянието какво ли не прави.
  • 9 поне признава човека!

    47 36 Отговор
    За недоказаните кюлчета, никой не признава, пък това вече втръсва, на всеки марш в платини студия и зададен въпрос от платен парламентарен журналя! Рашков е същото недуразомение, все едно и също дудне, а за новата новина с преводите, няма и дума!За по-старата с имотите, някой да е чел нещо, ами не, няма и да чуе! Провал е ПП-Пълен Провал!
  • 10 КОПЕЙКИН

    35 37 Отговор
    Опаа ДЕБЕ Са се ОБЛАЖИЛИ ЯКО ОТ измамниците от нехо..близо 580 БОНА ОООООХО КОТЬОООО ....
  • 11 Видяхме заря от Гешев

    35 6 Отговор
    Прокурор Летиша Джеймс предупредила НЕХО да преустановят дейноста си в щата Ню Йюрк
  • 12 Ние от ДВ

    31 27 Отговор
    Казваме, че нашите корумпирани евроатлантици от ПП и ДБ не са лоши хора и трябва да ги обичате..
  • 13 Сарафов

    25 6 Отговор
    Ще назначим чужда одиторска фирма да провери дейноста на NEXO

    Коментиран от #17

  • 14 Прокурат- ра Бълг- я

    44 10 Отговор
    Ние първо даваме прескоференция после арестуваме сетне проверяваме та после ще видим

    Коментиран от #29

  • 15 А бе

    47 9 Отговор
    Половин България е е Англия и Германия заради такива измамници хората са отчаяни и не виждат бъдеще тук ....загиваме
  • 16 Голем смех

    46 21 Отговор
    Я, Бико бил много честен бе? Сгрешил човека. Значи, единственият безгрешен в държавата е Гешов. В смисъл, никога не сгрешил да посегне на гербаджийските и депесарски айдуци.

    Коментиран от #27, #61

  • 17 Пак ли народеца ще ви плаща

    31 7 Отговор

    До коментар #13 от "Сарафов":

    експертизите? Да не стане както винаги за няма нищо...
  • 18 Афиреш

    30 10 Отговор
    Мда, Томи се извинява. Но преди това имаше поредната герб бухалка от шерифа на боко (на народа, според герб медиите), да не го забравяме...
  • 19 Колкото и

    36 39 Отговор
    сол да слагаш на кисела манджа, не можеш да я пресолиш. Тя така или иначе не става . А манджата на ПП е не само кисела, но и вмирисана.
  • 20 ...

    16 7 Отговор
    те винаги лъжат
  • 21 Анонимен

    15 10 Отговор
    Ракшиев и той ли е идеален аааа
  • 22 бай Даньо

    26 33 Отговор
    А нищо не са пресолили от ГЕРБ, няма да риверти! С вашите камъни по вашите глави то не бяха фалшиви кюлчета, снимки , търчи лъжи - мафиот, автокрадец , човекоядец, а сега манджата пресолена!? Добра добра си е манджата! Даже не са я сготвили манджата от ГЕРБ само я сервират наготово ... ха на добър апетит! Дъл ши докарате до 4% за изборите!?
  • 23 Миро

    38 22 Отговор
    От Ню Йорк претенциите към nexo са доста скромни - нарушения на лицензионния режим. не се искат нито арести, нито екстрадиция. Това е димка на гешефтатурата и мръсната игра на герб. Бойко е съсипал съдбите на много хора и знае че без властта ще го застрелят като куче.
  • 24 ЛЕОПАРД

    29 12 Отговор
    ГЕРБ МАФИЯ МУТРИ
  • 25 Веждичката

    18 19 Отговор
    " .. ако сте си нацапали гащите , обезателно ГЕРБ ви е виновен .. " ...🤭😁
  • 26 Абе

    20 22 Отговор
    Що за мръсници са ГЕРБ,ДПС и зеления чорап,които използват всички милиционерски похвати,за да омаскарят,не,а да съсипят опонентите си?!Ами, кой през годините ги финансираше тях,да ви запитам мошеници?!Или това не е важно?!Най-големите крадци в историята на България,опоскали банки,индустрия,държавни и частни фирми,се затръшкали "морално" за недоказани вини!Не,господине от статията!Избирателите на ПП и ДБ,няма да се повлияем от скалъпения скандал!Точно обратното!Ако ПП има някаква вина,то тя е че позволи да се възползва през 2020 г. от подобни компромати за Борисов!С едно уточнение само,че те бяха забъркани в кабинета на Хвърчилков и компанията му!За подобни неща ПП няма нито капацитет,нито идеи!Друг е въпроса с глупавия арест на Еднокнижника?Но,когато държавните институции са в услуга на ОПГ,то много лесно могат да те похлъзнат!
  • 27 Пешо

    15 7 Отговор

    До коментар #16 от "Голем смех":

    Като гледам и другите айдуци от ПП и ДъБъ не ги закача. Гепенето върви с пълна сила. Много умнокрасиф трол се е разщъкал...нещо май не им уйдисва та са развързали мисията.

    Коментиран от #59

  • 28 Тома Биков

    11 11 Отговор
    Всъщност аз създадох нексо и ги накарах да направят даренията за да мога после да ползвам компромата!!! Ристю е такова херувимче, че пари не му трябват, даже с даренията му падна резултата. СмЕх
  • 29 За справка

    11 7 Отговор

    До коментар #14 от "Прокурат- ра Бълг- я":

    Арестите на бат Бойко, кака Севдалинка и батко Делянчо. Там всичко беше толкова изпипано, ама бг е проста и корумпирана държава та не можа да разбере творческия напън със смрадлив край
  • 30 Попов

    25 2 Отговор
    Мафията никога няма да им прости че й затвориха кранчетата.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Каналджия

    12 15 Отговор
    Свърши се с ппето и с дбето колкото и да да се пуснат мисирите толкоз / махайте се че смърди/
  • 35 Мунчо

    21 7 Отговор
    Въпросът е колко ппъти Биков и гербаджиите говорят наизуст. Бил подведен от медиини публикации. Това ли са твоите източници на информация, непроверени медиини публикации. Този човек преди няколко години говореше против Борисов и щеше да го вкарва в затвора. Сега е готов да му направи св-ка във всеки един момент. И това са политици които всеки ден говорят по телевизията. Жалка история. Още по-жалко е че има хора които им вярват и които помнят точно три дена.

    Коментиран от #47

  • 36 Манджата

    15 11 Отговор
    я осолиха вашите работодатели,а не герб!Що не упрекнете прокурора на сащ?!Жалки мизерници!
  • 37 Косача

    16 8 Отговор
    Биков, при всяко негово появяване по медиите, трябва само да се извинява, без да коментира нищо друго!
  • 38 Снайпер

    13 7 Отговор
    А, ГЕРБ от членски внос ли се финансира? А, ДПС, с официално признатите от Доган обръчи от фирми? Отворете си очите за двойния стандарт и тогава коментирайте обективно!

    Коментиран от #57, #58

  • 39 Българин

    9 5 Отговор
    Най отвратителните типове кариеристи от класа са юбиков и митов от герб. Класната олигофренка атанасова която ритна канчетата та караянчева и дариткова също е отврат
    Бойко много бърка като ги държи на повърхноста. Аз съм симпатизант на герб само заради борисов но с тези каршеристиястреби не бих гласувал за тях
    Така мислят много мои и длуги хора. Господин Борисов повярвай в това и ги скрий тези

    Коментиран от #56

  • 40 Ицо

    8 6 Отговор
    господин Биков е умен като бик

    Коментиран от #55

  • 41 фен

    11 6 Отговор
    Мдааа.. боли, нали? Сороссията беше ударена лошо, и пищи на умряло...
  • 42 Ха ха ха

    14 4 Отговор
    Ха ха , пак някакви жалки опорки на либирастичноувредените , да не би и в САЩ и в Европа да са пресолили истината за разбойниците от нексо ......???? Просто всички видяха истинското лице на псевдодемократчетата жълтопаветници , и същите запознаха да вият неистово .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ппп

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Като си подхванал темата с потеклото на Борисов вземи че поогледай и това на Христо Иванов,гнома простото Киро, Асен Василев и така до безкрай. Ама нали си облъчен от просто.тия няма как да ти се получи. А то трябват и сиви клетки, ако знаеш какво е това. Хайде дерзай, че време не остана.
  • 45 Пуфи

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    Хубавото е, че не зависи от теб. Но ти не се отказвай да се кефиш на фантазиите си.
  • 46 Пуфи

    3 0 Отговор
    Хубавото е, че не зависи от теб. Но ти не се отказвай да се кефиш на фантазиите си.
  • 47 Ппп

    12 9 Отговор

    До коментар #35 от "Мунчо":

    Стига бе Мунчо. Простото Киро занесе в прокуратурата огромна папка с изрезки от вестници и разпечатки от Гугъл и беше толкова горд. Тогава сигурно си стоял на колене пред телевизора а сега храчиш. Но така ще е с такива изкопаеми като теб. Борисов е виновна за всичко. Дори и за озоновата дупка. Ех този калпав материал.
  • 48 жжжжжж

    7 5 Отговор
    самият коментатор не е безпристрастен, също дв. а имат претенции за обективност и истина. това е политиката. но , ако е футбол пп и дб вдигнаха удобно топката на герб. те трябва да са глупаци за да не направят гол. преди година бе обратно. нали ги чегъртаха заради техни далавери. е , сега е обратното. защо ревете умнокрасиво? смешен плач.
  • 49 Анонимен

    6 4 Отговор
    Тоя от килър на Бойко се издигна до зам. Председател на парламентарната група
  • 50 Боко

    6 2 Отговор
    Не беше ли Тома Биков този,който наричаше Борисов "карикатура на диктатор" и обещаваше да не позволи втори път да стане премиер? Или за четвърти път не е проблем?
  • 51 тиквенсониада

    5 5 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА е неспираема и пълзи като епидемия ! Изкореняването й е задължително и завиди само от нас. Сама няма да си отиде и без бой !
  • 52 Същият

    7 3 Отговор
    Ето това е Биков.Във всички парламенти сме имали прости ,,момчета",ама като това сладурче не.Този низък Бойков роб-подлога е кандидат за пазач на оня казан с катрана.Там ще врът всички политически малоумници по стечение на обстоятелствата участвали в разграбването.Идва Видов ден и всеки ще си получи полагаемото до.
  • 53 Каналджия

    4 2 Отговор
    Пресолено било нищо му няма Важното е пос.....ковците от ПП и ДБ вънка аут в канала пускайте водата смърдииииииии
  • 54 Какъф кеф

    4 2 Отговор
    Пищят ПП мисирките колко приятно
  • 55 Да да да

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ицо":

    А Крнел@, дали не прилича на К.р?
  • 56 Решението ще дойде и от тези избори

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Народа е този, който дава вярната посока. Всичко друго са приказки на вятъра. Дали са платени или излъгани(ли), е срам за майстора.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Нексото

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Снайпер":

    Америка ги осъди и изрита без да се замисли. Нашата Прокуратура е под силен натиск заради ,,подгонените" родни олигарси.
  • 59 Подготовка има

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пешо":

    Подготвят за ПеПеРуди нов затвор с удобства и комфорт.
  • 60 Фенка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС фен":

    Щом Борисов е маша в ръцете на този и онзи Защо всички обвиняват Борисов за всичко /ами да хванат тези които са му началници/ Ако беше това което казваш отдавшая щеше да е при честния ваш човек в Дубай А тои си живее тук Спокоино и свободно
  • 61 То е за плач

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Голем смех":

    А лъжа и ме правят министър /его си държавата / наи големи лъжец на наи висше пост Пък после Гешев виновен Виж банката за развитие дядо баба бълдъза баджинак свад тъща всички вътре Заплати според родниството