Тема: Украйна

11 Януари, 2023 21:00 12 868 305

Нещо много драматично се случи в Русия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • мобилизация-
  • руска армия

Войната не е вече "в телевизора". Всяко руско семейство познава друго, загубило в Украйна син или съпруг.

Нещо много драматично се случи в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди време написах книга със заглавие "Русия: една история на страна без история". В началото ѝ зададох въпроса: Има ли Русия история? Стигнах до извода, че няма. Тя стои отстрани на историята и гледа на съседните (европейски) страни, в които историята протича, със смес от недоумение, завист и презрение.

Дойде време да задам следващия въпрос: Има ли Русия общество? Този въпрос възниква по естествен път от реакцията на руснаците не само на чудовищната война, която отприщиха в Украйна, но и на чудовищните жертви, които те дават вече четири месеца, пред и около украинското градче Бахмут.

Още новини от Украйна

Русия дава огромни жертви

Между 1961 и 1973 година американците губят 58 300 войници във Виетнам. Тези жертви водят до дългогодишна съпротива, която отприщва истинска революция не само в Америка, но и из целия цивилизован свят. Между 1979 и 1989 година в Афганистан СССР губи 15 000 човека. Резултатът е, че СССР се разпада.

По експертни оценки, от септември насам само на тридесетината километра фронт пред Бахмут руснаците са загубили поне 40 000 убити. Това е почти три пъти повече, отколкото за десет години в Афганистан и толкова, колкото американците губят в най-тежките пет години във Виетнам. Всичките тези 40 000 са паднали в усилието да се превземе градче, което по българските стандарти е равносилно на Джулюница. Да, там минава път, който в едната посока води към Златарица, Елена и Сливен, а в другата посока излиза на пътя София-Варна. Да, на 15 километра има летище. Но – 40 000 убити за Джулюница?

Колко смърт може да понесе това "общество"?

Реакцията на руското общество – за разлика от американското през 1960-те години и от съветското през 1980-те – е нулева. Не става дума само за Бахмут. Дотук общите загуби за десетте месеца украинска война са 110 000 убити – осем пъти повече, отколкото за десет години в Афганистан и двойно повече, отколкото за 12 години във Виетнам. Всяко руско семейство вече познава друго семейство, което е загубило син или съпруг в Украйна. Това не е война, която се води „в телевизора“; тя е сред руснаците. Не се наблюдават обаче никакви брожения сред хората.

Какво е това общество, което е способно с лекота да търпи такива жертви? И това ли ще бъде отново положението, когато 200-те хиляди руснаци, мобилизирани през септември, измрат някъде до март-април, а следващите 300 000, които Путин ще мобилизира тия дни, измрат до август? Колко смърт може да понесе това „общество“? Явно 100 хиляди не му правят никакво впечатление. Същото ли ще бъде на кота 500 хиляди? Един милион? Три?

Може би е по-лесно да разделим руското общество на засегнати сегменти и да ги огледаме един по един. Да вземем сегмента от войници, които умират пред Бахмут. От четири месеца там атакува руска пехота по начин, характерен за Първата световна война – на „вълни, до 5-6 на ден. Жертвите след такъв ден са около 600, т.е. два мирновременни батальона или един подсилен такъв.

Представете си войник, който чака реда си да участва в поредната „вълна“. Той е гледал как в 8 сутринта се вдигат в атака 100 човека, от които в някаква степен живи се връщат 7-8. След два часа, в 10, тръгват следващите 100. И от тях се връщат 7-8. Следва нова вълна в 12 часа, със същия резултат. Сега си представяме нашия войник, да го наречем Серьожка от ул. „Малая Бронная“, чийто ред идва в 14 часа.

Защо онези руснаци тъгуваха, а днешните - не

Той цяла сутрин е гледал какво се случва – но се вдига и тръгва с другите 99. Знае, че от тях живи ще останат 7-8. Но върви. Гази по трупове от септември, които са вече скелети; по трупове от ноември, които са в състояние на пихтия; и по все още топлите трупове на своите другари, загинали преди два часа. Може би заобикаля тялото на своя приятел Витька от ул. „Моховая“. След минути самият той се превръща в топъл труп, по който ще газят следващите 100 човека, планирани за 16 часа, докато и те не станат трупове, по които да ходят следващите вълни.

Между другото, песента „Серьожка с Малой Бронной и Витька с Моховой“ е изпята през 1960-те години от чудесния съветски певец Марк Бернес. Тази песен е израз на тъгата на тогавашните руснаци за момчетата, неуспели да станат мъже, тъй като са загинали по фронтовете на Отечествената война. Онези руснаци тъгуваха по своите мъртви момчета и след две десетилетия. Сегашните дори не ги забелязват…

Какво обаче се случва в главите на самите тези момчета, докарани от „Малая Бронная“ и „Моховая“ днес в Украйна? Как така се изправят и тръгват на абсолютно сигурна смърт, за да могат техните началници да рапортуват „нагоре“, че са доближили някаква Джулюница с още 20 метра? Добре, ако пазиш собствения си дом, това поведение е лесно за разбиране. Ако си на чужда земя, но воюваш за ясно разбираема и добра кауза – също, макар само донякъде. Но да правиш това на чужда територия в примитивна колониална война, чиято цел никой не ти е обяснил?

Движението на майките

Тук нещо дълбоко не е наред. Членовете на едно съвременно общество не правят така. Също така, в едно такова общество различните групи хора си помагат, когато изпаднат в беда. Да видим, какво прави групата хора, най-близка до безсмислено загиващите пред Бахмут – техните майки.

По време на двете чеченски войни (1994-96 и 1999-2000 години) движението на майките на руските войници се превръща в мощен фактор на вътрешната политика. Именно майките натискат властите да не се гаврят с техните деца и именно те бродят из Чечения, за да освободят своите пленени синове, зарязани от руската държава. Организират медийни изяви, обръщения, протести, петиции, отворени писма, апели до международни организации.

Днес от това няма и помен. Освен два спорадични протеста на по десетина майки през пролетта и есента на 2022 г., нищо подобно не виждаме в тази война. Майките и на живите, и на мъртвите си траят, както правят всички останали в Русия. Някои дори благодарят на Путин по телевизията, че е дал възможност на тяхното дете да загине за родината. Други признават пред журналисти, че не вдигат шум, за да не ги лиши властта от парична компенсация за смъртта на синовете им.

Връзките в обществото са окончателно разкъсани

Когато една група хора, която може да помогне на друга група, изпаднала в беда, не го прави – това не е съвременно общество. Това не е дори традиционно, семейно-базирано формирование, тъй като групата, която в случая не помага – това са родителите на бедстващите в Украйна войници. Очевидно в Русия на Путин са разкъсани не само хоризонталните връзки на солидарност, характерни за едно модерно общество, но и вертикалните, които крепят традиционните селски общества.

Това състояние на нещата дава отговор на фундаменталния въпрос, зададен от Стинг в песента „Russians“ от 1985 година. Основното послание, рефренът на песента е, че голяма война няма да има, „ако руснаците също обичат децата си“ (But what might save us, me and you / Is if the Russians love their children too). Още тогава, през 1985-та, всички си задаваха въпроса: ами ако руснаците не си обичат децата? Ако са готови да ги жертват във война, само и само да има война?

Нещо много драматично се е случило в Русия. Аз помня руснаците от 60-те та до края на 90-те години. Негласната идеология, която ги сплотяваше тогава, беше: „Никога повече война“. По тази причина търпяха дори идиотското управление на Леонид Брежнев („Поне няма война“). В първите две десетилетия на 21-ви век Путин лично подмени тази идеология с друга: „Можем да повторим“ – т.е. отново да превземем с военна сила половин Европа. С избледняването на спомените от Втората световна война руснаците очевидно се поддадоха на този ура-патриотизъм.

Човешкият живот вече не е ценност в Русия

Но и това не обяснява онова, което описах по-горе. Ако в ситуацията бе замесена единствено сменената идеология, то тогава руснаците с лекота биха тръгнали към Украйна „да повтарят“, но бързо биха се отказали, след като стане ясно, че този път не могат да повторят. Не наблюдаваме нищо такова. Очевидно действат някакви фактори, които не виждаме.

Според Елла Полякова, бившата председателка на Комитета на войнишките майки в Санкт Петербург, основният фактор е свързан - както при Стинг - с обичта: „Човешкият живот престана да бъде ценност в Русия… Майките вече не са майки, синовете не са синове… не вярват в себе си, не вярват, че животът е ценност сам по себе си – виждаме такава масова не-обич. Хората не разбират защо живеят, накъде вървят, какво подписват, защо… Русия бе поразена от масова не-обич“.

Тази жена не си фантазира. Тя е виждала и осмислила неща, за които ние имаме само най-бегла представа. И е стигнала до извода, че руснаците не знаят защо живеят и затова не се обичат един друг, нито дори самите себе си. Загубата на чувството за смисъл и на чувството за близост с ближния прави съществуването на едно общество невъзможно. Няма нищо, което да осмисли живеенето заедно, нито пък да му даде някаква надежда за бъдещето.

Как Русия загуби бъдещето

Загубата на бъдещето води до потъване в миналото („Можем да повторим“). Загубата на надеждата, на свой ред, лишава от смисъл самото живеене. Целта на руския живот, както от години тръби местният нацист Александър Дугин, се оказва смъртта. Тук вече разбираме посланието на руския „патриарх“, полковник Гундяев, който неотдавна каза на руските мъже следното: „Вместо да мрете от водка, ходете да мрете на фронта, да има поне някакъв смисъл от вас“.

Като че става разбираемо както поведението на войниците пред Бахмут, така и на техните майки. След като единственият смисъл от живеенето е да се умре, то няма драма. Умрял – изпълнил си предназначението. Давайте следващия, после по-следващия и така – до последния. Защото само умирането има смисъл и ценност.

Това е окончателният край. Една страна може да живее без история, както Русия демонстрира в последните 500 години. Просто се върти в един и същи кръг, без да напредва наникъде. И все пак си се върти. Но не виждам как една страна може да живее, без да има нито модерно, нито традиционно общество. Единствената останала възможност е връщането към начин на живот, организиран покрай племена, скитащи се из степите и газещи из блатата на руската безпределност. Вероятно ще има и някакви остатъчни градове, из които ще се стрелят различни банди – нещо като Сомалия или Хаити.

Ако войната не спре скоро и Путин не бъде свален, може би точно това ще се окаже неговото наследство. И – не, не съм ги урочасал аз руснаците, когато през 2008 година написах, че Русия вероятно няма да надживее Путин…

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 242 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шведът Рурик

    51 34 Отговор
    Аз съдадох русия

    Коментиран от #257

  • 2 Раданч Татлъту

    139 69 Отговор
    Офффф,пак Немска вълна.🙉🙉🙉🥳🤡👍

    Коментиран от #9

  • 3 Последния Софиянец

    141 98 Отговор
    Значи от 100 млн семейства половината са загубили човек.50 000 000 жертви.Укрите надминаха Хитлер бе

    Коментиран от #6, #48, #88, #250

  • 4 СССРБарета

    177 100 Отговор
    Пропагандата на дойче веле няма край! На фронта в украйна са около 450 000 от които близо 100 хиляди са наемници от други страни! А Русия е държава със 150 милиона население! Само простата математическа сметка показва че това не само че не е вярно пълна глупост! Но може би важи с пълна сила за Украйна!

    Коментиран от #224

  • 5 Шаро

    127 87 Отговор
    То Русия ако няма история , то ние тогава сме с история от 145 години .

    Коментиран от #135, #293

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хохо Бохо

    123 131 Отговор
    Путин ще воюва до последния руснак...
    И после светът ще стане по-хубав,

    Коментиран от #242

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Капитализъм

    132 53 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    ... в действие!!! Гьобелсовата пропаганда "цитира" неназовани експертни сведения за някакви си 40 000!!! Значи няма нищо доказано, но ние трябва да вярваме в цифрата!!! Гьобелс го няма, но сянката му е навсякъде!!!

    Коментиран от #17

  • 10 007

    116 134 Отговор
    Рассия няма не само общество и история, тя няма бъдеще. Ще остане остров на скотския робски живот., в страх и саморазрушение. 🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #22, #159

  • 11 Голем смях

    118 113 Отговор
    Историята на Россия е като историята на С.Македония .Измислици и полуистини.

    Коментиран от #20

  • 12 Наблюдател

    74 49 Отговор
    Въйййй много жертви много чудо бре. Тая статистика от къде е?
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    97 43 Отговор
    Пияната пак ни занимава с мозъчните си разстройства.....

    Коментиран от #21

  • 14 Някой

    103 42 Отговор
    Грантаджии на амбазурата. Сигурен знак за развитието на събитията около Соледар и Бахмут.
  • 15 123

    142 72 Отговор
    Е по-голяма глупост не бях чела, честно! То бива да си накакан краварски памперс, но толкова - не бива. Русия нямала история. Понеже САЩ имат... Понеже не избиха индианците... Понеже...абе какво се хабя. Евгений Дайнов, пожелавам ти лоши неща да ти се случат, щом говориш лъжи и лоши неща! Ти си един нещастник и пропаднал алкохолик. Не знам кой мало-тъъпо-умник инвестира пари в теб да пишеш тия гнусни бълвочи. Господ бави, но не забравя.

    Коментиран от #158

  • 16 крис

    115 57 Отговор
    Евгений Дайнов може само простотии да пише.Жалко че все още го публикуват.....
  • 17 Голем смях

    56 100 Отговор

    До коментар #9 от "Капитализъм":

    Гьобелс го няма.Скоро няма да го има и бункерния руски диктатор.Но 120 000 безаналогови солдати също ги няма .А това е най-радостното.СЛАВА УКРАИНА .
  • 18 светльо

    91 98 Отговор
    Много хубава статия, но за съжаление ще остане неразбрана защото тук живеят същите бездушни роби...

    Коментиран от #127

  • 19 Да бе

    121 69 Отговор
    Авторът е рядък, слабоумен идиот! Колко трябва да си прост за да не разбереш, че точно заради жертвите си руснаците ще се обединят и мобилизират до краен предел!?

    Коментиран от #155

  • 20 ДИД

    93 34 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смях":

    Големият смех е по скоро историята на оная територия оттаък Атлантическия океан.

    Коментиран от #115

  • 21 Раданч Татлъту

    45 25 Отговор

    До коментар #13 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Верно,сега видях!Тва бил барон фон Миндя!🙉😁😁😁🙉🥳🤡👍
  • 22 агент 00

    124 51 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Руснаците когато са имали опера , театър , библиотека ,университет .... краварите са гонели телета с ласо по поляната .

    Коментиран от #296

  • 23 Петър Велики

    54 29 Отговор
    Ще ми кацнеш на у-яяя, пропадняко.

    Коментиран от #90

  • 24 Войникът без армия

    81 39 Отговор
    Т по я па тотално се изложи с този материал👎 Приятелче ,Ние сме в час кой има хилядолетна история и кой столетна такава и в общи линии Кой Кой е 🙂 Бегай тия ги разпрай на децата в трети клас,само гкедай да не е на синът ,че не те мисля😂

    Коментиран от #32

  • 25 123-456

    74 35 Отговор
    Слава Кокааине, нали така Байнов. Наздраве, идиът.
  • 26 КРОКОДИЛА

    71 34 Отговор
    Крокодила Гена- имаше такъв анимационен филм. Той ли е писал този брътвеж. Е няма такива русофоби в България!
  • 27 Пешо z

    82 31 Отговор
    Америка има история от престъпници и гангстери.Заради тъпия Запад ,ще отнесем атома.
  • 28 реру

    56 49 Отговор
    "... Тя стои отстрани на историята и гледа на съседните (европейски) страни, в които историята протича, със смес от недоумение, завист и презрение..."

    С други думи - нещо подобно...

    Коментиран от #139

  • 29 Гост

    59 55 Отговор
    Мислещите и можещите още в началото ги затвориха или избягаха.Останаха робите,пиещи по цял ден и възхваляващи смърта на близките си.Нещо като нашите ватници,обичащи да се кланят на ботокса.Незнаят защо го правят,просто са роби и знаят ,че това е правилно.

    Коментиран от #38

  • 30 Хохо Бохо

    57 78 Отговор
    Руските фашисти полагат такива усилия за превземането на селцето Соледар сякаш ще превземат Берлин...
    Мухахаха ;))))

    Слава на героите на Украйна!
  • 31 Гориил

    70 16 Отговор
    Във Виетнам загинаха между 50 000 и 80 000 американци и 10 000 австралийци. Освен това 300 000 американци бяха ранени или осакатени.
  • 32 Извинете за грешките,ама

    57 16 Отговор

    До коментар #24 от "Войникът без армия":

    тоя ме вбеси от глупоста си😡
  • 33 Гориил

    74 35 Отговор
    Западната пропаганда постоянно лъже и хитрува.
  • 34 Да бе

    89 37 Отговор
    Русия: една история на страна без история... това граничи по простотия с Русия - това е бензиностанция с ракети на колоса Про100 Киро.
    В надпреварата да се подмажете на новите си господари сте способни на всякакви тъпизми. Простеете и олеквате.

    Коментиран от #39

  • 35 бай Иван

    56 23 Отговор
    Работата отива на голяма война извън границите на украйна .

    Коментиран от #42

  • 36 Хахахаха

    46 66 Отговор
    Ами вижте сега, Путин го е написал от началото на войната! Z идва от Zомби! Руснаците са зомбита, те не могат да мислят сами!

    Коментиран от #103

  • 37 защо

    12 17 Отговор
    Какво да кажа???
    ..гений!!!
    Нямам думи.
  • 38 Пешо z

    36 19 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Оти мразим англосаксите.

    Коментиран от #46

  • 39 Гориил

    22 10 Отговор

    До коментар #34 от "Да бе":

    Не се хипнотизирайте. Събуждането може да бъде ужасно.
  • 40 Браво бе Дайнов....

    49 75 Отговор
    Много точно си ги описъл, да, това е едно описание на широката руска душа, скотове поразени от алкохола, загубили човечността си, убивайки заради самото убиване, племена драпащи из блатата, всичко много точно описано от Дайнов.
  • 41 Урюрвкос

    52 24 Отговор
    Стигнах до Джулюница и 40хил души и спрях да чета. Цялата община Лясковец барабар със всичките села едва събира 15хил.

    Коментиран от #58, #61

  • 42 ????

    34 11 Отговор

    До коментар #35 от "бай Иван":

    Извън границите на Украйна кой с кого ще воюва бе бай Иване?????
  • 43 Мда

    53 60 Отговор
    Дайнов пак е напълно прав за руснаците, превърнали са се в Северна Корея!

    Коментиран от #44

  • 44 а стига бе

    25 38 Отговор

    До коментар #43 от "Мда":

    Че какво и е на Северна Корея ? Ще аргасва която и да е държава от алианса ако я хване .

    Коментиран от #49, #56

  • 45 Дааааааа

    62 26 Отговор
    Насилието към себе си и към другите се увеличава отвсякъде. Около 108 000 души са починали в САЩ от свръхдоза наркотици през 2021 г., Националната администрация за безопасност на движението по пътищата изчислява, че 43 000 души са загинали при пътнотранспортни произшествия през 2021 г., което е увеличение с 10,5 процента спрямо 2020 г..... От 2000 г. насам в САЩ са извършени 270 000 убийства, 600 000 свръхдози наркотици (200 000 с опиати), 650 000 самоубийства (130 000 от ветерани) и 85 000 смъртни случая на работното място. Приблизително 700 000 души са починали преждевременно през този период поради липса на здравни грижи. Полицията е убила над 12 000 души от 2000 г. до 2014 г., а до 27 000 имигранти са загинали при опит да пресекат границата между САЩ и Мексико от 1998 г. насам. Правителството е екзекутирало приблизително 850 затворници от 2000 г. насам. Над 2,2 милиона възрастни в момента са затворени в затвори и затвори, с други 4,7 милиона на пробация или условно освобождаване.

    Коментиран от #304

  • 46 Мда

    21 15 Отговор

    До коментар #38 от "Пешо z":

    И Украинците англо-сакси ли са?

    Коментиран от #50

  • 47 Ангел

    64 33 Отговор
    Авторът защо не е писал, че това е поредната война на САЩ срещу Русия, подкрепена от целия запад, като използват урните за пушечно месо.

    Коментиран от #62

  • 48 Последниа Софеанец

    66 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Математиката ти куца ... Няма как , при 140 млн. руснаци , да има 100 млн. семейства .. Затуй от 17 ресторанта, ти остана сал една баничарница ..🤭
  • 49 Мда

    23 20 Отговор

    До коментар #44 от "а стига бе":

    Това ли ти е идеала за държава- да "ъргасва" другите държави, а пък населението и да са тамагочита!

    Коментиран от #52

  • 50 историята

    46 38 Отговор

    До коментар #46 от "Мда":

    То и украинците не знаят какви са . Мешавица от поляци , унгарци , сигани , румънци , татари .....За това и език нямат нито пък история и литература .
  • 51 От Карлуково

    55 18 Отговор
    Автор: Евгений Дайнов
  • 52 бай Ким

    20 11 Отговор

    До коментар #49 от "Мда":

    Нещо не ти харесва аргасването ли ? Ами сядайте си тогава на ценностите .
  • 53 Дааааааа,

    38 25 Отговор
    Днес светът отново стои на ръба на бездната. Прокси войната на САЩ и НАТО срещу Русия в Украйна ескалира към Трета световна война – катастрофа, която би застрашила самото съществуване на човечеството. Такава война би започнала там, където свърши Втората световна война, с използването на ядрени оръжия. Но разрушителният капацитет на тези оръжия се е увеличил до невъобразима степен. Една ядрена бомба с мощност от един мегатон може напълно да унищожи площ от 80 квадратни мили. И все пак неотдавнашното използване на заплахата от Армагедон от Байдън срещу Путин ясно показва, че плановете за ядрена война не само се обмислят, но вече са направени.

    Коментиран от #67, #245

  • 54 Карлуково ви зове

    62 22 Отговор
    Цитат:"Преди време написах книга със заглавие "Русия: една история на страна без история". В началото ѝ зададох въпроса: Има ли Русия история? Стигнах до извода, че няма. Тя стои отстрани на историята и гледа на съседните (европейски) страни, в които историята протича, със смес от недоумение, завист и презрение."


    Моля,автора на това да си запише час!Русия е част от великите сили,участва в почти всички войни.Нещо му има на автора...дано се оправи.

    Коментиран от #78

  • 55 Нещо много отчаяно

    59 15 Отговор
    Се случва с ШвабскитеЗелкиПедали. Взехте да квичите хаотично. Какво стана със Соледар и Бахмут?!, А тъпациФашистки?!
  • 56 ха ха хааа

    14 10 Отговор

    До коментар #44 от "а стига бе":

    Животът е кратък и е създаден да се живее , Звездане ... Не да се аргасва..

    Коментиран от #63

  • 57 ПедалаЕвгенийДайнов

    45 24 Отговор
    Е реве като ТъпакаГрозев.
  • 58 Керът

    28 37 Отговор

    До коментар #41 от "Урюрвкос":

    Типичен тролски oлuгoфpeн си, честно. Пише, че 40 000 умрели не си струва цената, за да превземеш градче, съизмеримо с Джулюница, а не колко човека има там. Не може да сте такива безаналогови uguoти pycopoбите!!!
    🤣🤣😂🤣🤣😂🤣🤣🤣😂😂🤣

    Коментиран от #68, #134, #243

  • 59 Тоз да не страда от Алцхаймер

    56 21 Отговор
    Някъв соросоиден грантояд ни осветли със зловонните си умствени отпадъци.
  • 60 А50

    53 19 Отговор
    Дайнов е имал тежко номенклатурно детство
  • 61 Явно

    15 7 Отговор

    До коментар #41 от "Урюрвкос":

    Нищо не си чел и разбрал . По добре изобщо не чети.
  • 62 Керът

    23 33 Отговор

    До коментар #47 от "Ангел":

    Защото авторът не лъже като теб, оркче ватнически.

    Коментиран от #66, #294

  • 63 хо хо хо .....ха хо

    12 2 Отговор

    До коментар #56 от "ха ха хааа":

    Е що не живееш а кибичиш тука ?

    Коментиран от #91

  • 64 Сибирският бръснар

    45 28 Отговор
    Дайнов, Дайнов,според теб, подобни на теб и вашите разбирания, правилното и демократично поведение на Русия трябва да е, след като сатаните й удариха едната буза в 1990 г., тя по Исусовски да си подаде и втората буза, а сега вече поради дългото протичане на времето и спънката Путин вече 3 десетилетия, да си даде и третата. Да я разуршите и демократичният сатанински свят да изпадне в бленувано доволство и разгулно охолство. Дайнов, престани "да се правиш на по-голям християнин-католик от папата". За съжаление ние българите имаме първичен опит на война с руснаците, платени и пращани от сатаните на тогавашния свят, праотци на настоящите. Става въпрос за погрома на Волжска България. Такива продажни гниди като теб, са по-долни от Дугин. Той поне е честен и прогледнал нещата в пълната й правота. Скрий се с твоите йезуитски брътвежи, омръзнал си на публиката, която има мозък на мястото си.
  • 65 Съжалявам да го кажа

    48 24 Отговор
    Но Евгений Дайнов от години не е адекватен човек, според мен. А за обективност и дума не може да става. Ако си мисли, че това което е написал има някаква стойност много се лъже.

    Коментиран от #71

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 За съжаление сте прав

    54 15 Отговор

    До коментар #53 от "Дааааааа,":

    В Ню Йорк по едно време оповестиха инструкции какво да се прави при атомна бомба: "затворете прозорците и не излизайте. Следете новините". Като че ли ще има останали прозорци които да затворят! До такава степен са откачили псевдо-демократите. Не знам тези хора постоянно друсат ли се, лепило ли дишат, но не са добре умствено.
  • 68 Ама

    18 27 Отговор

    До коментар #58 от "Керът":

    Иди му обяснявай ,сигурно е някакъв пубертет , помислил че всичко разбира хахага .
    Но нормално ,при положение че всички русороби ,вече изпадат във възторг от такива индивиди като Кадирката и Кимчо.
    Хахаха
  • 69 всички го разбрахме

    42 22 Отговор
    Според тая тиква написала сатията , историята на България започва 1990 година !!!!
  • 70 Евала

    27 29 Отговор
    Дайнов ги е смазал тия път
    Войната освен моралното противоречие
    има и фактическо такова че евентуалните придобивки не отговарят на евентуалните загуби от стратегическа гледна точка..тая война я измислиха едни луди хора които повярваха в собствените си лъжи

    Коментиран от #74

  • 71 А според

    28 36 Отговор

    До коментар #65 от "Съжалявам да го кажа":

    Мен ,Дайнов е много по добре от оня дъртак Путлер .
    Оня направо си е изтрещял .мисли се за Петър 1 .
    Хахаха

    Коментиран от #86

  • 72 БиБи Кинг

    15 14 Отговор
    Бацо Пуцо омира и мо е през чушлето колко орки че завлече пред себе си!
  • 73 Руснак

    17 19 Отговор
    Дайте ми водка не акъл
  • 74 Соросоидите вият

    42 20 Отговор

    До коментар #70 от "Евала":

    Тази война я измисли Вашингтон и соросоидната статия се отнася в пълна сила за САЩ - страна започнала всички войни, но не спечелила нито една. А в момента даже не участват пряко във войната, а плащат с инфлация и вероятно нова Голяма Депресия. Русия ги надхитри по всички фронтове, САЩ вече не са господари на света затова всички виете гладни по Луната.

    Коментиран от #79

  • 75 Дааааааа,

    37 15 Отговор
    Прокси войната, водена от Съединените щати и техните съюзници в НАТО, по своята икономическа и геополитическа същност е империалистическа. Съединените щати и НАТО не могат да се интересуват от демокрацията в Украйна или от съдбата на украинския народ, който е използван като пушечно месо. Подобно на Първата и Втората световна война, основната цел на войната е да реорганизира земното кълбо и да преразпредели неговите ресурси между империалистическите сили.
  • 76 Дааааааа

    37 14 Отговор
    Войната между САЩ и НАТО в Украйна е продължението и ескалацията до ново и по-опасно ниво на войните, подклаждани от Съединените щати през последните три десетилетия. Стремейки се да обърне дългосрочния икономически упадък на американския капитализъм и да потисне нарастващото вътрешно напрежение, управляващата класа на САЩ гледа на войната и постигането на глобална хегемония като на единственото решение на своите проблеми. Неговото милитаристично вилнение потвърждава пророческия анализ на Леон Троцки в навечерието на Втората световна война на историческата траектория на американския империализъм
  • 77 Дааааааа

    37 16 Отговор
    След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Съединените щати гледат на включването на Украйна в сферата на влияние на НАТО като основен елемент от своите дългосрочни цели за разрушаване на Русия, получаване на неограничен достъп до огромните запаси от стратегически ресурси на страната, получаване на решаващ контрол над евразийската суша и на тази основа евентуално унищожаване на способността на Китай да предизвика глобалната хегемония на американския империализъм. Има безброй документи на правителството на САЩ и стратегически анализи от империалистически мозъчни тръстове, достъпни онлайн, в които тези престъпни цели са заявени директно.

    Коментиран от #83

  • 78 Стадо са с ушанки

    18 30 Отговор

    До коментар #54 от "Карлуково ви зове":

    Другар в историята освен дати има и личности..както и събития от гражданския живот науката спорта..след време ако отвориш една история и сравниш главите Русия и главите цивилизован свят и ще ти стане ясно какво ти говори човека..руснаците не произвеждат личности те просто се носят по течението и нямат инициатива да променят ежедневието около себе си защото от тях нищо не зависи
  • 79 Хахаха

    13 12 Отговор

    До коментар #74 от "Соросоидите вият":

    Замълчи бе човек .че тая простия даже и русофил не може да я измисли .
  • 80 Дааааааа

    30 18 Отговор
    Силите на САЩ и НАТО провокираха инвазията с масивното военно въоръжение на Украйна, която се превърна във виртуален протекторат на САЩ, членка на НАТО само по име. Това е част от продължилото десетилетия разширяване на военния съюз НАТО в Източна Европа, чак до самите граници на Русия.
  • 81 ДВ лъжците на краварите!

    32 16 Отговор
    Поредната порция измислици и куха пропаганда!

    Коментиран от #113

  • 82 Много добра статия

    22 39 Отговор
    За жалост почти всички учили задължителен руски език, демек промити мозъци от комунизма ще припознаят себе си и рязко ще ОТРЕЧАТ всякаква прилика с рашистите.

    Коментиран от #171

  • 83 Верно си е

    14 21 Отговор

    До коментар #77 от "Дааааааа":

    Няма как да има глобална китайска хегемония бре другар..флот се строй за 300 години не се строи за 5 мандата на Кси Дзин Пин..Китай са хилядолетна сухопътна империя и не отиват никъде(с изключение на Сибир)
  • 84 Дааааааа

    33 12 Отговор
    Заклеймявайки Русия, САЩ и НАТО издават много тържествени декларации за неприкосновеността на държавните граници, устава на ООН и правото на Украйна на „самоопределение“. Не бяха повдигнати подобни опасения, когато САЩ и европейските сили разчлениха Югославия през 90-те години, което завърши с войната срещу Сърбия през 1999 г. Съединените щати са най-големият нарушител в света на принципа на „самоопределение“, като се намесват, бомбардират и нахлуват страни, както се изисква от собствените му геополитически и икономически интереси.

    Коментиран от #178

  • 85 Дааааааа

    35 10 Отговор
    Американската армия беше пионер в използването на термина „шок и страхопочитание“, за да опише втората война срещу Ирак през 2003 г., започната въз основа на лъжи, която уби стотици хиляди хора и унищожи цяло общество.
    Във войните на американския империализъм – включително Афганистан (2001), Либия (2011) и Сирия (2011), в допълнение към Югославия и Ирак – повече от 1 милион души са били убити и десетки милиони са станали бежанци. Като част от „войната срещу тероризма“ термини като „засилен разпит“, „Абу Гариб“, „предаване“, „уотърбординг“, „Гуантанамо Бей“, „убийство с дрон“ и „Терористични вторници“ влязоха в глобалния лексикон. Като американски сенатор, настоящият обитател на Белия дом, Байдън, гласува за всички тези войни
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Дааааааа

    30 13 Отговор
    Изявената загриженост на Вашингтон за „демокрацията“ е не по-малко лицемерна и измамна. Правителството в Киев беше установено чрез подкрепена от САЩ операция за смяна на режима през 2014 г. и представлява украинска олигархия, която потъпква правата на работническата класа. Той е съюзник и насърчава крайнодесни и фашистки организации, включително батальон Азов, който води началото си от масовия убиец Степан Бандера и нацистките колаборационисти в Украйна по време на Втората световна война.

    Коментиран от #100

  • 88 Софиянеца

    34 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти изобщо разбра ли какво иска да каже
    Дайнов .

    Всяко руско семейство познава друго, загубило в Украйна син или съпруг.

    Къде се споменава че става дума за всяко второ семейство да е загубило човек
    Продължавай да мислиш
    Върху написаното, софийски умник.

    Хаха

    Коментиран от #133

  • 89 Дааааааа

    28 19 Отговор
    И Дайнов отдавна верно не е много адекватен. Вярно е !!! И отдавна нищо смислено не му е родила главата, поне от 6-7 години
  • 90 Петър Първи

    16 18 Отговор

    До коментар #23 от "Петър Велики":

    Мълчи бре дивак уралски. Добре, че бяхме ние, да ви очовечим, ама кой ти признава...
  • 91 ха ха хааа

    19 5 Отговор

    До коментар #63 от "хо хо хо .....ха хо":

    Е , това какво общо има с Кимча ?! Ти виждал ли си обикновен севернокореец на почивка ..😁🤫
  • 92 Дааааааа

    32 14 Отговор
    (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015. САЩ имат в света 800 военни бази, разположени в 173 държави.
  • 93 Да, бе

    16 11 Отговор
    В джулюница може да има само 40 000 бълхи, евентуално... Като лъжете се бършете от време на време с тоалетна хартия втора цедка.
  • 94 Сандо

    26 10 Отговор
    Три човешки живота трябва да бъде подложен на трудотерапия автора,та дано нещо му влезе в главата.А и геховете трябва да бъдат изкупване,но не чрез безпринципен слугинаж.А колкото до ДВ - кой ли им чете парцалите?
  • 95 Исторически парк

    30 10 Отговор
    Това заглавие за страна без история най отива на америка ;)
  • 96 Дааааааа

    32 10 Отговор
    Войната трябва да бъде спряна, преди да доведе до глобална катастрофа. Взаимодействието на империалистическия милитаризъм на НАТО, който безразсъдно преследва своя глобален геополитически дневен ред, независимо от последствията, и нарастващото отчаяние на руския олигархичен капиталистически режим заплашва да ескалира в ядрен пожар.Надеждата, че „разумът ще надделее“ и войната скоро ще бъде доведена до край чрез преговори, е политически парализираща и опасна заблуда. НАТО не иска "мир". Иска война. След като умишлено провокираха конфликта чрез десетилетия на разширяване на НАТО към границите на Русия и масовото въоръжаване на неговия корумпиран сателитен режим в Киев, империалистическите сили са решени да се възползват до краен предел от грешно пресметнатата, политически реакционна и катастрофална инвазия на Кремъл в Украйна.

    Коментиран от #183

  • 97 Дурди

    6 8 Отговор
    Много обичам Генчото, закачлив и винаги с фантазии!
  • 98 ами да кажа

    26 7 Отговор
    русия си е страната от историята а не от хамриханските филми такава е била и такава е днес и за това се опитват да воюват с тях
  • 99 Ивелин Михайлов

    34 5 Отговор
    Тоя лиза ч преди 89та обясняваше как ссср е най-великата държава в света..
  • 100 Ти продължавай

    16 32 Отговор

    До коментар #87 от "Дааааааа":

    Да бълнуваш за Бандера , макар че знаеш за него само от руската пропаганда .
    Само че сега има един Реален и актуален Масов убиец.
    И този Сатрап ръководи цяла държава.
    Путлер води цяла армия , не батальон .
    Убива и украинци , убива и руснаци .
    И негово начало е от КГБ.
    И потъпква цяла Раша ,за да могат Путлер и Кремълските Тарикати
    да трупат богатства и живеят като царе ,за сметка на бедния крепостен руснак.
  • 101 Марш

    29 14 Отговор
    Първо се учудих как дори пaрцaлът дойче зеле може да падне толкова ниско, ама после видях отдолу именцето на холeрният бацил дайнов и ми стана ясно. Щом тоя пoмияр вие като бесен, значи всичко е ясно - Русия побеждава. Ще дойде време когато жалкoто сърчице, пълно с отрoва на тоя просто ще се пръсне от злобица.
    40 000 убити, по елементарна статистика значи трябва да има над 100 000 тежко ранени... тоест 75% от руската армия е унищожена само при Бахмут... ама продължава да настъпва.

    Русия ли "няма история" отврaтителна хлeбaрко? - Русия ПРАВИ историята !!!!

    Нямам думи да опиша погнyсата, която изпитвам към тоя - дайнов. Не омрaза, а именно погнyса. Все едно съм видял прeмазан мъpтъв плъx, пълен с трyпни чеpвеи.

    Коментиран от #111

  • 102 Евгени

    21 6 Отговор
    Кой ти плаща т а пунгер продажниии
  • 103 Z или зет

    17 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хахахаха":

    Е от филма, ако не си го гледал. Май имаше и игра с подобно име. Тоест нещо като последна война, войната зет. Или ЗЕРО - ЗАНУЛЯВАНЕ. Обикновенно така се драска, когато зачеркваш някаква грешка или бракувана стока. сори.

    Коментиран от #107

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Хапчетааааааа

    9 24 Отговор
    """""И – не, не съм ги урочасал аз руснаците, когато през 2008 година написах, че Русия вероятно няма да надживее Путин…

    Автор: Евгений Дайнов
  • 106 Респект

    13 28 Отговор
    Много силен текст. Дано достигне до повече хора.

    Коментиран от #112

  • 107 Винкело

    11 9 Отговор

    До коментар #103 от "Z или зет":

    Не. Това е от руското нашествие в Чехия 1968 г. Тогава машините им пак са били така обозначени, а заповедта е била "Всяко превозно следство без Знака танковете да го изтикват от пътя."
  • 108 Айде айде

    13 22 Отговор

    До коментар #86 от "Хехе":

    Реди си картите Таро в бункера Путлер .
    Бил редял световен ред хахаха
    И как го реди световния ред ,като прави пируети на Айтолаха за дронове , и на Кимчо за ракети .
    Хахаха
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Защо написаното е неадекватно?

    20 15 Отговор
    Сложете навсякъде в текста Вместо Русия, Украйна и вместо Путин, Зеленски и ще разберете. Дайнов обаче НЕ ! Не може да го разбере. Атрофирал е тотално за съжаление.
  • 111 Да да

    11 28 Отговор

    До коментар #101 от "Марш":

    Русия прави история .
    Русия ще фалира и ще се разпадне .
    Това наистина е история
    Хахах и ще благодарят всички на Путанков .
    Хахаха

    Коментиран от #130

  • 112 Дааааааа

    22 12 Отговор

    До коментар #106 от "Респект":

    Глупости! Поръчкови Бъртвежи за 200 евро ...... А въпроса Защо и Кои са причините за войната и кой и защо ги създаде ...... дори плахи помисли няма в празната глава.
  • 113 Диамантената ръка

    11 20 Отговор

    До коментар #81 от "ДВ лъжците на краварите!":

    И кое точно е измислица, естествено е да се бият и умират, ако са нападнати от сащ, украйна, нато, а то... Баш така си е, да пукнеш щото трябвало да денафицират някого, който ги заплашвал. Що за глупости и колко глупав трябва да си да се вържеш на това. Вие представяте ли си утре да решим, че сърбите са нацисти и трябва да си върнем западните покрайнини и да запукаме с ракети Ниш и Пирот...
  • 114 Колко трябва да си побъркан а?

    26 9 Отговор
    """"Русия вероятно няма да надживее Путин…
    Автор: Евгений Дайнов""""" хахаха.....

    Коментиран от #120

  • 115 Голем смях

    9 29 Отговор

    До коментар #20 от "ДИД":

    Оная територия не претендира за история.Оная територия и най-мощната държава в света.В Оная територия са най-престижните университети в света .Оная територия е локомотива на човечеството във всички сфери на човешкото развитие- науката,медицината ,технологиите и изкуствата.И всичко това само за 200 години.Дай БОЖЕ всекиму такава територия .Не случайно цял свят е създал оная територия и цял свят се стреми да емигрира в оная територия .

    Коментиран от #119, #122, #124, #128

  • 116 Дааааааа

    24 8 Отговор
    Вярвайки, че военната победа над Русия е възможна, НАТО заличава всички руски „червени линии“. През по-голямата част от ерата след Втората световна война – и особено след разработването на водородни бомби през 50-те години – осъзнаването, че ядрената война заплашва изчезването на човешката цивилизация, доведе до политическото заключение, че ядрените оръжия никога няма да бъдат използвани, защото може да има няма победители в такъв конфликт. Доктрината за „Взаимно осигурено унищожение“ — със саморазясняващия се акроним MAD — беше оперативен военен принцип.Но принципът, че ядрена война не може да бъде спечелена и може да бъде започната само от луди, беше отхвърлен. Въпреки вероятността ядрената война да доведе до унищожение на обществото, MAD е заменен от престъпната безумна доктрина „И КАКВО ТАКА!“ Когато САЩ и силите на НАТО публично излъчват, че няма да бъдат „уплашени“ от възможността за ядрена война, те означават, че техните политики и действия няма да бъдат ограничени дори от опасността от ядрена катастрофа.
  • 117 Възрожденец

    13 24 Отговор
    "Ами ако Киев не падне?"
    Спомням си статията на Дайнов написана на втория ден от войната. Пророческа статия! Вярвам, че и това, написано през 2008 г. ще се случи.
    "Тази война е като никоя друга досега, поне от 1945 година насам. Вместо бърза победа и инсталиране на марионетно правителство, Путин се натъкна на нещо, което уж отдавна не съществуваше: солидарност, прерастваща в съпротива. Тази солидарност е, в Украйна, общонародна. Навън Путин се сблъсква с европейска и световна солидарност. Цивилизованият, и дори полу-цивилизованият, свят се изправя срещу насилника така, както не се е случвало от – е, пак от Втората световна война насам."

    Коментиран от #141

  • 118 За един пробит долар

    15 7 Отговор
    да си продадеш и задните части, това е пълно падение...
  • 119 Ку.......лия

    10 16 Отговор

    До коментар #115 от "Голем смях":

    И ние дето живеем от любовта си към просия пращаме децата си в САЩ и Европа, а рублите обръщаме в Евраци.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Даа

    13 24 Отговор
    Прекрасна статия. Аналитична и съдържателна. Мога да обобщя с две думи. Скапана държава.

    Коментиран от #132

  • 122 .....хм,

    24 6 Отговор

    До коментар #115 от "Голем смях":

    В Съединените щати трима милиардери притежават толкова богатство, колкото долната половина на обществото или 160 милиона души. 

    Коментиран от #146

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Хубост е .....

    25 10 Отговор

    До коментар #115 от "Голем смях":

    За 15 години в САЩ е имало 600 000 свръхдози с наркотици (200 000 с опиоиди) и 650 000 самоубийства (130 000 от ветерани), докато около 700 000 души са починали преждевременно през този период поради липса на здравни грижи.

    Коментиран от #143

  • 125 Край

    27 13 Отговор
    Как не вдянаха Евгени Д., И. Инджев, Ал. Юрданов и пр. пасмина, че руснака няма да остави руснаците от Донбас и Луганск на бандеровците и азовците. Как не разбраха, че неядрена държава не може да победи държава с огромен ядрен потенциал. Разбират но ПАРАТА диктува друго.
  • 126 Путинофил

    10 23 Отговор
    Руското общество е крепостно! Простичко е!
  • 127 Ми как няма да сме бездушни

    17 11 Отговор

    До коментар #18 от "светльо":

    като вие соросоидите ни удушихте!
  • 128 Хубост е .....

    21 7 Отговор

    До коментар #115 от "Голем смях":

    Социалното неравенство е нараснало до почти неразбираеми нива, като 400-те най-богати американци претендират за богатство от над 3 трилиона долара, докато половината от възрастните съобщават, че биха имали трудности да покрият спешна сума от 400 долара.
  • 129 трол

    9 21 Отговор
    И как самия Путин да спре войната, когато това означава не само негов личен провал, но изоставяне даже на Крим, който почти беше преглътнат даже от украинците и провал на всичко което се случи през тези 20 години на управлението му. От друга страна самия той няма какво повече да губи защото сам си дава сметка, че на този етап ако се откаже за него бъдещето ще става все по мрачно и по добре вече никога няма да стане. И без друго е обречен ако не на близка дори естествена смърт то на трибунал, а колкото повече се опитва да удържи попложението, толкова повече съсипва самата Русия. Вероятността наследника му да продължи същия курс все повече намалява защото него вече няма да го изтърпят нито военните, нито народа..

    Коментиран от #153

  • 130 Цензура

    27 12 Отговор

    До коментар #111 от "Да да":

    Кой ще фалира? Русия ли - която няма дългове и има положителен търговски баланс и бюджетен излишък, или ЕС, който има над трилион само преки загуби от скъпите горива? И кой ще се разпадне? Тексас ли прави референдум за независимост или Якутия? Що за дeбили сте вие русофобите, че до такава степен сте загубили връзка с реалността?

    Коментиран от #151

  • 131 Кинжал

    22 11 Отговор
    На баба ми тоалетната на село има по-дълга история от тази на задокеанския обор! А що се касае Русия, потърсете в нета добре заличената и изтрита информацията за велика Тартария, в чиито граници е била и България и ще разберете истината за Русия. Ще разберете, че и историята на България и света не са такива каквито ни ги представят определен кръг заинтересовани лица. Всички е жестоко манипулирано!
  • 132 Колегите от Карлуково

    9 8 Отговор

    До коментар #121 от "Даа":

    Прекрасна статия, няма по прекрасна, най-прекрасна...... Великолепна, неповторима и т.н
  • 133 Не му

    11 4 Отговор

    До коментар #88 от "Софиянеца":

    Обръщай внимание той от началото на короната после войната ,си загуби мисловната дейност
  • 134 Съдията Дред

    16 8 Отговор

    До коментар #58 от "Керът":

    Бахмут е със 70 000 жители, колкото Казанлък, Соледар е със 40 000 жители , а Джюлюница е село с не повече от 3000 жители, основно пенсионери. Кой е може да направи сравнение?
  • 135 Много

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шаро":

    Си тъп Саше
  • 136 Народник

    27 8 Отговор
    Евгений Дайнов син на върли комунисти и агент №1 на Сорос! Нямам нужда от плювните му.
  • 137 Иван

    18 6 Отговор
    Въпреки продължаващия конфликт, украински бандити, които са "закриляни" от властите, се забавляват в Куршевел, съобщава УНИАН. Причината за това положение е ширещата се корупция в страната.
  • 138 Иванов

    25 9 Отговор
    Не знам какво е видял или пресметнал този автор, но аз видях Украинска повиквателна за военна служба за 16 годишно момче и плакат, жени да се записват в армията. Дали Руснаците са изгубили 40000 пред Солидар не знам, но по обикновенно сметка защитниците губят поне три четвърти или 30000. Ето за това са плакатите. "Мамо, не искам при Московитите!" - плаче нарисувано дете. И къде е нашата борба за истината? До обрат в нито един новинарски сайт не се споменава Солидар? Защо ли? Така ни казаха едно време, че сме тъпи и не можем да ходим на референдум за НАТО. И какво стана? Направиха ни русофили!
  • 139 Ганьо

    3 17 Отговор

    До коментар #28 от "реру":

    Този кръговрат май се отнася за теб!!!
  • 140 Ежко Бежко

    30 12 Отговор
    Не дочетох до края, Още в началото познах че е Дайнов. Представих си как седи с калкулатора и пресмята загубите колко пъти са в повече от този или онзи конфликт. Професора не е наясно, че целите в една война са по-важни от жертвите. Америте и СССР се биеха далече от родината си. Сега руснаците се бият за оцеляването си, затова и продължават да подкепят войната. Някой наистина ли вярва, че америте нямаше да разпложат ракетните си установки в Крим и Украйна, ако не се намесиха руснаците? Много пъти Путин говореше за това, ама кой да слуша. Не е ваша работа беше отговора. И какво стана накрая? Пак Путин виновен. Има линии, които не могат да бъдат прекрачени, затова има и войни. За тази война отговорност изцяло носят америте и техните пудели. И tъпоtияta на украинците, че допуснаха да ги вкарат във войната, водени за носа от един клоун.
  • 141 Ушeв

    28 18 Отговор

    До коментар #117 от "Възрожденец":

    Още един лаладжия с мозък колкото кoкошка.
    Първо - руснаците дори не са опитали да превземат Киев. Как се превзема 3 милионен град,пазен от 100 000 армия - с 40 000 армия?
    "Солидарност" в украйна има под дулата на оръжията. Дори украинските войници масово дезертират, отделно колко избягаха и то не толкова на запад, колкото към Русия? Половината бойци от опълчението на Донецк и Луганск са етнически украинци, които смело се бият с нацистите.
    "Световна" солидарност? САЩ и лакеите им - ЕС, Япония, Австралия, Канада "светът" ли са? Напротив кокoшо мозъче - 80% от света е на страната на Русия. Дори е в ЕС поне половината обикновени граждани са против САЩ и натрапената от тях война.

    Коментиран от #156

  • 142 Край

    26 6 Отговор
    Защо украинците гинат за да владеят територии населени с руснаци е по-голямата загадка.

    Коментиран от #164

  • 143 Голем смях

    10 30 Отговор

    До коментар #124 от "Хубост е .....":

    Е и? При третата страна по население в света ...Я дай инфо за милионите наркомани и десетките милиони алкаши в Россия .И все пак САЩ са най-мощната икономика в света .А заедно с ЕС произвеждат 55 процента от БВП на целия свят.БОГ да пази АМЕРИКА .

    Коментиран от #145, #170

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Хммм

    16 4 Отговор

    До коментар #143 от "Голем смях":

    БВП кво те топли като в джоба на 3 до 400 човека отиват ?

    Коментиран от #147

  • 146 Голем смях

    12 22 Отговор

    До коментар #122 от ".....хм,":

    А в Россия само диктатора притежава богатство колкото всичката пияна руска паплач.Без да е работил и един ден.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Опорка

    17 5 Отговор
    Ахахахаха егати глупостите, евала, разсмяхте ме
  • 149 Хахаха

    26 9 Отговор
    Ей,този за да се хареса такива глупости е сътворил,толкова е загрижен,че няма накъде!
    Къде е България?
    Онзи ден дават по тв-мъж на 28г бачка в с.Крепост,Хасково за 600лв за 7 дни в седмицата,30 дни в месеца в животинска ферма.Има и сем със себе си-жена и 2 малки момиченца.Това ли е Бъдещето на България?
    Фермер му взема личната карта и не му я връща,идва полицията и тя безпомощна.За кои времена говорим,а???
    Мъжът иска да отиде в Германия,но няма документ за самоличност,няма пари и да си извади нов.
    Праграф22,ама не,тя Русия била бля бля!
    Света,май,света вече е бля бля!
  • 150 Майко мила....

    21 4 Отговор
    Дайнов: """"Но не виждам как една страна може да живее, без да има нито модерно, нито традиционно общество......"""""" Само забрави да кажеш като в България......хахаха.....
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Майко мила....

    25 11 Отговор
    САЩ в Австралия, Япония, Корея и т.н ядрено оръжие в момента разполагат, този индивид взел есета да пише за "мира"! И сълзи да рони за войничета...... Кои на изток се разширяваше бе, и ескалация 30 г. създаваше НАТО или Русия ? до Берлин да не би Русия пак да е стигнала и да не сме разбрали охлюв ?

    Коментиран от #162

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Асен

    15 27 Отговор

    До коментар #141 от "Ушeв":

    80 % от света бил на страната на Русия, казваш...и кои са тези 80 %? Комунистическа С.Корея, аятоласите от Иран и куклата на конци Беларус ли? Май забравих да спомена Еритрея ли беше :)) тези ли ще са водещите страни в новия световен ред на Русия? :))
  • 157 Дайнов, бъди по точен !

    25 4 Отговор
    Бомбардировките бяха последната голяма атака от страна на Съединените щати във войната във Виетнам, при която американските военни хвърлиха повече от два пъти количеството бомби, пуснати през цялата Втора световна война. С общо 7,6 милиона тона бомби, хвърлени от януари 1962 г. до декември 1972 г., войната във Виетнам видя най-много бомбардировки от всеки конфликт в историята, еквивалент на 380 бомби над Хирошима, всички от една страна.
  • 158 n√Варна

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Дайнов-Майнов е от тежка комунистическа фамилия.
  • 159 Хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    А това за кого го написа? Лекуваш ли се така?
  • 160 12343211

    18 4 Отговор
    Автора иска от мен да си представя...
    А мозъкът ми работи с факти.
    ...!!!
  • 161 Дааааааа

    28 8 Отговор
    Дайнов, нещо удобно забравяш обаче че във Виетнам освен американски войници и най-малко 3 милиона убити виетнамци имаше !!!!!!! Над 3 милиона души оуууу !!!!! , войната стана дълбоко непопулярна както в Съединените щати, така и в световен мащаб. САЩ я започнаха, а не Виетнам !
  • 162 Асен

    17 22 Отговор

    До коментар #154 от "Майко мила....":

    По-точно каква "ескалация " е създала НАТО в Европа след разширяването на Изток? Само да попитам: Полша, Прибалтийските държави, нас и Румъния насила ли ни включиха,или всички тези държави поискаха да станат членки на НАТО? Интересно от кого тези държави искаха да се защитят,ставайки членове на Алианса? :))

    Коментиран от #175, #176, #233

  • 163 Е тя затова е

    15 22 Отговор
    Бензиностанция на запада. Какво да очакваш от едни вечно пияни полуидиоти.
  • 164 ха ха

    6 16 Отговор

    До коментар #142 от "Край":

    Щото са сърбали попарата на Ордата. Тя може да не спре с векове. Затова се бият. Единственият им изход е победа. Убедителна, пълна и безпощадна победа.
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Дайнов да го четат "безмозъчните" като н

    17 10 Отговор
    А вие прочетете една добра статия ( BlackRock планира да купи Украйна )
    Украйна | 10.01.2023, Елена Пустовойтова
    /Поглед.инфо/
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Анева

    20 9 Отговор
    На върха има само две компании: BlackRock и Vanguard. И на въпроса ""Колко смърт може да понесе това „общество“?........ Колкото те кажат, толкова Дайнов ! Ама ти тва няма да го разбереш. Нивото ти е ниско.
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Аааа , не така

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "Много добра статия":

    И аз съм учил руска гимназия 4 години , ама са бях "заключил" ...😁
  • 172 Периметър

    13 11 Отговор
    За разлика от Империята на злото, Русия ако бъде нападната и ударени центровете за вземане на решения има това, което е нарекла "Периметър" а Империята на злото "мъртва ръка", което при удар на центровете веднага задейства изстрелването на ядрения арсенал на Русия по предварително зададените цели и от Запада ще остане една територия населена с .... хлебарки.

    Периметър – апокалипсиса за Запада, който ще престане да съществува, а това е определеното възмездие за тези сатанисти, избили повече от1 000 000 000 милиона човека за удоволствие.

    Коментиран от #174

  • 173 Голем смях

    11 16 Отговор

    До коментар #170 от "хаха":

    ХАХАХХАХ И кой може да победи страната на СВОБОДАТА ...САЩ.Нищая Россия ли ...ххахахах Целия свободен свят е заедно със САЩ.НАТО плюс Япония,Австралия,Корея Нова Зеландия .....Сигурно Венецуела ,Россия и Беларусь....хахахаххах БОГ пази АМЕРИКА .Надеждата на всички хора по света .

    Коментиран от #177

  • 174 Голем смях

    8 16 Отговор

    До коментар #172 от "Периметър":

    Брей ...тази тайна другарят Путлер ли ти я каза.
  • 175 Майко мила....

    3 2 Отговор

    До коментар #162 от "Асен":

    Майко мила.... колко само си прав......хахаха
  • 176 Теб умник, някой пита ли те ?

    17 7 Отговор

    До коментар #162 от "Асен":

    насила ли ни включиха,или всички тези държави поискаха да станат членки на НАТО? ...... Референдум ли имаше или що?

    Коментиран от #188

  • 177 Хммм

    16 14 Отговор

    До коментар #173 от "Голем смях":

    ""свободен свят" заедно със САЩ, НАТО какъв процент са от световното население ? "свободен свят" колко е свободен точно ?

    Коментиран от #182

  • 178 Чичо Ви Сам

    2 12 Отговор

    До коментар #84 от "Дааааааа":

    Могат - бомбардират. Не могат - вият като северен древен трол по форумите. Тва е положението, който (може да) плаща, той поръчва бомбен... упс - музиката!
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Отличника на Карлуково

    15 12 Отговор
    Браво Дайнов, велик си !
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Голем смях

    18 23 Отговор

    До коментар #177 от "Хммм":

    Не е нужно свободния свят да бъде болшинство от населението .Важното е,че свободния свят е най-силен,развит,процъфтяващ и с бъдеще.Точно и затова е свободен,защото такива диктатори като Путин нямат сили да му отнемат свободата.А ти отивай в Россия или в Африка и Азия.Там са болшинството от жителите на земята .Там ще си свободен да споделиш мизерията им.
  • 183 Махорки

    10 20 Отговор

    До коментар #96 от "Дааааааа":

    Естествено, че САЩ и НАТО не искат мир! Сега им се случи да разпнат болшевишките сенки като за последно. В момента рашките са пържени на бавен, ИЗТОЩИТЕЛЕН огън в контролирана среда! Жалко е, че гинат невинни руски и украински момичета и момчета, но за жалост цената винаги е тази. Русия ще излезе от този катаклизъм като преминала през автоклав. Дано (а пък защо) да е цяла...
  • 184 Иванушка🇺🇲

    14 23 Отговор
    Дайнов е изписал една кофа мастило за да каже нещо което всички знаем. За руснаците човешкия живот не струва и копейка. Щом вдигат паметници на убиеца Сталин какво да говорим за тези зомбита. Психото Путин им е втълпил че водят "отечествена" война срещу НАТО и Америка. Всичките фашаги да ги избият няма голяма загуба за света.
  • 185 Ааааа, сега вече ни е ясно....

    11 9 Отговор
    Дайнов: """""ѝ си зададох въпроса: Има ли Русия история ? """" След това лекуващият ме лекар ми удари една инжекция и свише отговор получих.......
  • 186 Голем смях

    13 23 Отговор

    До коментар #181 от "генчо бре,":

    То като махнеш 300 години ,дето рашата е била ТАТАРИЯ .Като махнеш и 75 дето е била СССР...То от рашата нищо не остава.Россия ...създадена през ...1991 г. Умряла през ...2023 г.....
  • 187 Ааааа, сега вече ни е ясно...

    11 11 Отговор
    Дайнов, 2 ден : """""ѝ си зададох въпроса: Има ли САЩ история ? """" .........лекуващият ме лекар ми удари още една инжекция и......
  • 188 Иво

    14 13 Отговор

    До коментар #176 от "Теб умник, някой пита ли те ?":

    Когато бяхме във Варшавския договор и в съветска окупация 45 год. някой пита ли ни умнико????

    Коментиран от #203

  • 189 Щом Им Харесва

    11 3 Отговор
    ДА МРАТ! ТЪКМО ЩЕ ОСВОБОДЯТ ТЕРИТОРИЯТА СИ...
  • 190 Дааааааа

    18 9 Отговор
    Ескалацията на войната между САЩ и НАТО срещу Русия поражда пред младите хора необходимостта да се борят за най-основното право: Правото на бъдеще.
    Не само ядрената война, но и реалността на изменението на климата, продължаващата пандемия, катастрофалните условия на неравенство и бедност, разрастването на фашизма и диктатурата: всичко ясно показва, че ако младите хора искат да имат бъдеще, трябва да се борим за него.Днешната младеж не е живяла и ден от живота си, когато Съединените щати не са били във война. Последствията са опустошителни.
    В периода между 2010 г. и 2019 г. почти 100 000 деца са убити или осакатени във военни конфликти, унищожили цели общества. Близо 33 000 деца са убити и ранени само в 20-годишната война в Афганистан, средно по едно дете на всеки пет часа.Въздействието на войната върху младите хора в САЩ е широкообхватно. Хиляди млади американски военни се присъединяват единствено поради икономически затруднения. Тоест виждат армията като единствения изход от бедността си, като единствената възможност да си позволят образование. Много от тези, които не са умрели или ранени, са завинаги белязани от преживяното. През 2019 г. 5861 ветерани са се самоубили в Съединените щати.Младежите са виждали как техните приятели и членове на семейството са изпратени да убиват или да бъдат убити, за да прокарат целите на американската управляваща класа за завладяване на света.Войната в чужбина означава и война у дома. Американското правителство никога не
  • 191 Дааааааа

    21 10 Отговор
    Американското правителство никога не се уморява да твърди, че войните му се водят за „правата на човека“. Оправдавайки войната в Украйна, Байдън говори за „битка между демокрацията и автокрацията, между свободата и репресиите“.
    Но каква е реалността на социалния живот в Америка? Те говорят за „американската мечта“, но работниците и особено младите хора в САЩ се сблъскват с американския кошмар.Отклоняването на неограничени ресурси към американската военна машина е придружено от орязването на всяка социална програма, която е в полза на маси хора. Финансирането на държавното образование е намалено до мозъка на костите и студентите завършват колеж с огромни нива на дългове. Повече от 26 000 американски работници умират преждевременно всяка година поради липса на здравни грижи.Над 30 години милитаристко насилие в чужбина е проникнало във всеки аспект на обществото. Това може да се види в епидемията от училищни стрелби - 46 само 2022 година - продукт на изключително социално бедствие и последиците от културата на насилие, която прониква в американското общество.Видеоклиповете на полицаи, които осакатяват и убиват работници и млади хора по улиците, са редовно явление. Всеки младеж в Америка може да си спомни насилствените сцени на полицейските убийства на Джордж Флойд, Бреона Тейлър, Джейланд Уокър и безброй други жертви.САЩ са изградили най-голямата мрежа от затвори и затвори в света, като сега над 2 милиона души са затворени в ужасяващи условия в цялата страна

    Коментиран от #282

  • 192 Дааааааа

    17 9 Отговор
    .....над 2 милиона души са затворени в ужасяващи условия в цялата страна.
    САЩ имат най-висок процент на свръхдоза наркотици от всяка богата страна. Само между 2015 г. и 2019 г. децата и младите хора в САЩ са загубили приблизително 1,2 милиона години живот поради неволно предозиране с наркотици.Младостта трябва да бъде време, изпълнено с надежда, оптимизъм и идеализъм. Младите хора имат право на обещаващо бъдеще. Безразсъдният стремеж към война трябва да се разбира като атака срещу това право - войната е отмяната на всяко бъдеще.
  • 193 Асан

    7 7 Отговор
    Със стари к@рви...нов бардак НЕ се прави!Но...в колхоза поради липса на вменяеми....се използва това което има!
  • 194 Дааааааа, Дайнов

    8 2 Отговор
    Колко смърт може да понесе това „общество“?...... Това „общество“?....
  • 195 Освен загубите

    14 12 Отговор
    От непродаден петрол и газ, тези мобилизации на млади работоспособни мъже ще довършат икономиката на Русия. Но някой хора там са много твърдоглави
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Дааааааа

    19 8 Отговор
    Населението на света току-що надмина 8 милиарда. По-голямата част от тези милиарди са млади хора, повечето от които са в тийнейджърска възраст и на двадесет години. Какво може да им предложи капитализмът освен експлоатация, бедност, болести, фашизъм и война?
    Младите трябва да се борят за своето бъдеще. Това е вярно в най-буквалния смисъл. Защото войната, пандемията и изменението на климата означават абсолютното отрицание на правото на бъдеще. Без живот няма бъдеще.

    Коментиран от #199

  • 198 Дааааааа

    17 8 Отговор
    Но за да лиши младежта от правото им на бъдеще, управляващата класа трябва първо да ги лиши от надеждата им. Това означава, че капиталистическите елити – контролиращи правителствата и медиите – правят всичко възможно, за да убедят младежите, че не могат да направят нищо, за да променят света, че несправедливостите, които съществуват днес, ще съществуват вечно, че причините за човешкото нещастие се коренят в самата природа на човешките същества и тяхната донякъде мистична психика, а не в икономическите интереси и отношения, които наистина определят курса на обществото.
  • 199 И въпреки….

    13 12 Отговор

    До коментар #197 от "Дааааааа":

    ….всичко младите хора избират несигурната Свобода, пред Сигурното Робство!
  • 200 Дааааааа

    15 10 Отговор
    САЩ масово ескалират участието си във война, която доведе до катастрофа за народа на Украйна. Икономиката на страната е разбита, а новата стратегия на руската армия за влошаване на енергийната и водната инфраструктура оказва опустошително въздействие по време на студената украинска зима.
  • 201 Нон сенс

    18 6 Отговор
    «Европейски фонд за мир»-ЕС ще отпусне още 2 милиарда евро за оръжия за Киевския режим
  • 202 Мда

    11 7 Отговор
    Преди много години Евгений Евтушенко запита "Хотят ли русские войны ?", а отговора всички го виждаме днес !
  • 203 Чидааа

    14 8 Отговор

    До коментар #188 от "Иво":

    Не разбира се !!! , Не са ни питали. Но не АЗ а ТИ пишеш """насила ли ни включиха, или всички тези държави поискаха да станат членки на НАТО?""""......поискаха ли верно, и кой, и как, и кога ги пита "народите" на тези държави ? .......поискаха ли верно или напротив ?

    Коментиран от #208

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Сух

    13 8 Отговор
    Хахахахахахахахаха ей скоро по голяма сълзлива боза не бях чел.. Ужъъъс.. Толко ли ви е капацитета в това миризливо зеле.. Честно, не знам как са ви наели,че и пари ви дават..
  • 206 Ехо

    8 15 Отговор
    Тези размисли са извън възможностите на путин! За съжаление и на голяма част от руснаците! От глупост и инат объркаха целия свят! Това говори за лошо бъдеще!
  • 207 Да ! драматичното което се СЛУЧИ е че

    12 9 Отговор
    Най-после БОЯТ между САЩ и РУССИЯ започна и ИЗХОДА от него ще ПРЕДНАЧЕРТАЕ Бъдещето на Света ! А ние знаем как всичко ще завърши ! САЩ не са ВОЯКИ а РЕССИЯ няма РАВНИ !

    Коментиран от #209

  • 208 Тебе ….

    8 13 Отговор

    До коментар #203 от "Чидааа":

    ….ли да питат? Някой попита ли народа на 9\септември 1944 какво иска? Избиха несъгласните и неудобните и всичко свърши. Трябваше всичко това да се повтори, а не да ви питат!

    Коментиран от #212

  • 209 Русия …..

    10 13 Отговор

    До коментар #207 от "Да ! драматичното което се СЛУЧИ е че":

    ….си въобразява че воюва със САЩ?? С НАТО??? И защо не са пуснали безаналоговите зигзаго летящи Ишкендери и Сарми??
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Шъттт

    14 7 Отговор

    До коментар #208 от "Тебе ….":

    Повече от половината от "народните съдии" в народният съд са били Евреи !!!!! Ходи се жалвай на шалома че са ви избили "елита"

    Коментиран от #213, #214

  • 213 Шът, мът…

    11 14 Отговор

    До коментар #212 от "Шъттт":

    ….По думите му, още от ранна детска възраст започват да обработват съзнанието на децата у нас, като им се внушава, че истинската подкрепа може да намерим само в Русия. Всички други са ни врагове, а ние самите нямаме потенциала да бъдем идентична нация. Това е промиваща схема, като тази тенденция продължава и сега. И опитът този процес да се смени, е опит да се каже "стига толкова". Русия има своите заслуги за България, но има и своите големи посегателства. Но най-вече е важно България да има един празник, който не е на друга държава, а да празнува себе си.
  • 214 Шаломович…

    9 13 Отговор

    До коментар #212 от "Шъттт":

    ….Владимир Владимирович? На него ли да се жалвам? На това ниЗЗко еврейче?

    Коментиран от #235

  • 215 Дааааааа

    15 6 Отговор
    Дайнов: """""Между 1961 и 1973 година американците губят 58 300 войници във Виетнам. Тези жертви водят до дългогодишна съпротива, която отприщва истинска революция не само в Америка, но и из целия цивилизован свят.""""""леко баце, леко.......... Войната във Виетнам съвпадна с антиколониалните борби в Африка и Близкия изток, които доведоха до свалянето на подкрепяните от империализма правителства и работнически движения в Европа като общата стачка през май 1968 г. във Франция, която заплаши управляващата класа с призрака на социализма

    Коментиран от #216, #217

  • 216 И още нещо за "цивилизован свят" Дайнов

    12 5 Отговор

    До коментар #215 от "Дааааааа":

    Американската капиталистическа класа беше дълбоко разтревожена, че антивоенното движение, което имаше милиони участници, главно младежи, може да се обърне към работническата класа, която вече беше ангажирана в офанзива срещу заплатите. От 1969 г. нататък имаше големи стачки в автомобилната индустрия, сред докери, учители, медицински сестри, стоманодобивници и много други. Една от най-мощните беше тридневната стачка на железопътните работници, която започна на 17 май 1971 г.Стачката, която спря икономиката до скърцане, беше спряна едва когато контролираният от Демократическата партия Конгрес се намеси и прие закон, който нарушава стачките който веднага беше подписан от Никсън. 

    Коментиран от #218, #219

  • 217 Каква…

    7 6 Отговор

    До коментар #215 от "Дааааааа":

    …връзка намираш между написаното от Дайнов и това което ти си написал? Какво е пропуснал Дайнов? Какво ново добавяш ти?
  • 218 Може? Ама не се….

    6 2 Отговор

    До коментар #216 от "И още нещо за "цивилизован свят" Дайнов":

    Американската капиталистическа класа беше дълбоко разтревожена, че антивоенното движение, което имаше милиони участници, главно младежи, може да се обърне към работническата класа, която вече беше ангажирана в офанзива срещу заплатите.
  • 219 Годините….

    10 5 Отговор

    До коментар #216 от "И още нещо за "цивилизован свят" Дайнов":

    ….след края на войната във Виетнам са златните години на Америка! Какви работнически движения, какви 3 лева на цяло? Движението беше абсолютно Анти военно!

    Коментиран от #231, #236, #291

  • 220 Ти си

    15 9 Отговор
    ".....руснаците са загубили поне 40 000 убити....." !?!?!?
    Как сс губят убити? И,бягали ли са ? От камиона ли са паднали ?
    Евгений , Евгений нестига че си неграмотен ами и на врачка се изживяваш .....

    Коментиран от #223

  • 221 Що за майки?!?

    7 10 Отговор
    По време на двете чеченски войни (1994-96 и 1999-2000 години) движението на майките на руските войници се превръща в мощен фактор на вътрешната политика. Именно майките натискат властите да не се гаврят с техните деца и именно те бродят из Чечения, за да освободят своите пленени синове, зарязани от руската държава. Организират медийни изяви, обръщения, протести, петиции, отворени писма, апели до международни организации.

    Днес от това няма и помен. Освен два спорадични протеста на по десетина майки през пролетта и есента на 2022 г., нищо подобно не виждаме в тази война. Майките и на живите, и на мъртвите си траят, както правят всички останали в Русия. Някои дори благодарят на Путин по телевизията, че е дал възможност на тяхното дете да загине за родината.“

    Може би факта, че чеченците качваха клипове на пленени войничета на които им режат главите, на войничета на които биваха сваляни кожите на живо, накара майките да започнат да търсят децата си! Това ли трябва да се случи и днес???
  • 222 Голям Руски Патриот

    13 18 Отговор
    Никога не съм харесвал Дайнов, защото съм го имал за едно обикновенно червено леке! Но... , статията си струва да я прочете човек до последният ред... , е човоря за нормалните хора с нормални мозъци! Така , че не броя ония които им се плаща да тролят , обиждат и да се пенят... Просто ми хареса стила, реалните и достовени неща които изброява... На този човечец бих му стиснал този път ръка за тази статия !!! БРАВО !!!
    Казвам го от сърце, не съм фен нито на Русия нито на САЩ, а си мисля, че ние европейците трябва да мислим за Европа а не за Америка или Азия !!!

    Коментиран от #228

  • 223 Zабелязвам

    5 3 Отговор

    До коментар #220 от "Ти си":

    Да те питам , понеже ти пък си много грамотен: Теб например ако те убият, ще те считан за намерен или за "загубен" ... ?
  • 224 Рошко

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    Ами то неслучайно дойче зелето е наритано и забранено в Русия Турция и още някои страни
  • 225 наследството

    10 7 Отговор
    Зоя Палеолог е дъщеря на брата на Василевса Палеолог който е убит от отоманците 1453 при превземането на Константинопол. И така, през 1472 племеницата на Императора се жени за богат човек от Москва. Това е дипломатическа мисия на Католическата църква за разпространение на Католицизма. След като се жени, Зоя приема името София с което претендира че пренася мъдростта на Римския народ в Русия. И веднага се връща към Источното Православие. Тя пренася и дълбоката омраза на Ромеите към Българите. Фамилията на руските царе става Романови.
  • 226 Феноменална статия

    12 20 Отговор
    ,.... която направо стига до ФУНДАМЕНТА на проблемите в "страната" Просия. Това е една паразитираща върху света имперска идеология, която изяжда децата си.
  • 227 Източна ромелия

    12 8 Отговор
    Ами дойче зеле не правили равносметка, че СВО започна със 150-200000 бойци от РФ , то при тази статистика от страна на ДВ РФ отдавна да е загубила войната. Да ама не, както казваше един наш много известен жрналист
  • 228 Ето

    10 14 Отговор

    До коментар #222 от "Голям Руски Патриот":

    Това е истината, която русофила не може да разбере. Щом си против тази война, за тях си “джендър”. Жалка пасмина!
  • 229 Уса

    24 9 Отговор
    Всяко семейство от СССР е загубило най-малко 1 роднина през ВСВ против фашизма а не против капитализма важно е да се отбележи.САЩ са възстановили укрофашистите с долари,защото са видели,че Украйна разполага с голям човешки ресурс,който може да бъде използван срещу Русия,защото украинците са разделени на тъжащи по миналото и милеещи по фашизма.Проблема на американците е,че не познават нито Русия нито балканските народи и по-добре
  • 230 Дабе

    9 7 Отговор
    Същите бръщолевения ги бълваше дойче зеле по времето на социализма и каквото постигнаха си остана за тях.За нас остана единголхой и все още се въртим на него
  • 231 Хммммм

    11 7 Отговор

    До коментар #219 от "Годините….":

    Бюрото по трудова статистика на САЩ в своите отчети за 1969, 70 г. разкрива изключителна статистика: само през тази година е имало 5716 стачки, включващи между 3 и 5 милиона работници...... Стачките, взети заедно, отразяват бунтовническите движения на епохата.... Войната във Виетнам действително подхранва икономическата експанзия, но до края на 60-те години разходите за нея карат цените да скочат значително. Голяма част от стачките са обявени за застрашаващи ""потока от военни стоки и персонал към Виетнам""". Ричард Никсън, твърдейки, че стачките подкопават военните усилия, се позовава на забраната им. Стотици и хиляди са вкарани дори в затвори...... Описано е в отчетите на Бюрото по трудова статистика на САЩ !!!!!!
  • 232 Една

    17 11 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Но е истина, че Сащ с са с най-богата история, те никога не предизвикват войни, атомните бомби над Япония бяха жизнено необходими след края на ВСВ....
  • 233 да ти кажа

    19 7 Отговор

    До коментар #162 от "Асен":

    влязохме в натото, за да ни пази/се опазим/ от самото НАТО, такъв беше момента, но сега "началника" на натото е решил, че или играем по предназначение, или е дошло време "да ни види сметката". Мога да го обясня по-подробно, но няма да схванете истината, а събитията са не толкова далечни. началото на 90-те години.
  • 234 Артилерист

    20 18 Отговор
    Преди месец излезе една статия с биографиите на ръководещите укронацисти, начело със Зеленски. Най-характерното за тях беше, че имат дебели руски корени, а някои дори са били на ръководни постове в руските региони. За да са начело в укровермахта от тях се изисква ежедневен злобен антирусизъм. Точно това прави сега този ЕвгенИЙ. Такъв годен материал може да съчини само човек, който по време на социализма, заради номенклатурните си родители, е учил на Запад. Ще обърна внимание само на два момента от този пасквил. Първо, руснаците били атакували при Бахмут, както през Първата световна. Такава чудовищна глупост може да напише само отчаян от комплексите си индивид. Руското изкуство за воюване от Втората световна се изучаваше в целия напреднал свят, а руските военни изследователи по тактика бяха настолни в соц. лагера, а у нас-и след 2000 г. Второ, Русия нямала култура? Ами те руските културни шедьоври са признати и ненадминати по целия свят. При цялото ми уважение въобще към тази област на човешкия прогрес, но колко са нациите, които могат да се мерят с Русия?

    Коментиран от #238, #244

  • 235 не бе

    5 3 Отговор

    До коментар #214 от "Шаломович…":

    на Володимир Зеленски, така се казва твоя човек, на него се жалвай.
  • 236 Хммм

    3 4 Отговор

    До коментар #219 от "Годините….":

    ==========Какви работнически движения, какви 3 лева на цяло? Движението беше абсолютно Анти военно!======== Погрешно твърдение колега ! Стачките през 1972 г. в завода примерно на General Motors в Лордстаун, Охайо, бяха водени от дългокоси, небръснати работници. А Президентът на местния беше Гари Брайнър, тогава на двадесет и девет години. Лордстаун, пише „беше Уудсток на работещия човек“....... Съчетани са съвместно анти-военни и синдикални .... Примери има още много..... Пощенските служители, транспортните и т.н

    Коментиран от #239, #240, #241

  • 237 Източна ромелия

    14 12 Отговор
    Соледар падна със загуби на 25000 весеушника /укронацита/
  • 238 Ами…

    16 18 Отговор

    До коментар #234 от "Артилерист":

    …..така беше, само на най-заслужилите родители децата отиваха да учат на Запад! Това ни даде онзи строй, но това не означава че не е имало кадърни деца с “по-равни” родители. Дайнов е направил много точен анализ на същноста на днешна Русия! Пътя по който е тръгнала и до къде ще стигне! Респект!
  • 239 Аз пак….

    9 6 Отговор

    До коментар #236 от "Хммм":

    ….повтарям! Златните години за Народа на Америка са след края на войната във Виетнам, до падането на Желязната завеса!!
  • 240 Колкото…

    9 9 Отговор

    До коментар #236 от "Хммм":

    ….до стачките в Западния свят, то тях винаги ги е имало! Така хората с преговори постигнаха права които дори социализма не успя да ни осигури! Социализма който дойде с кръв! Проля кръв! И си замина с кръв!
  • 241 Стачките…

    7 5 Отговор

    До коментар #236 от "Хммм":

    През 1972!! Ами това си бяха чисти протести срещу войната! Колко пъти да го повтарям това? Анжела Дейвис, Касиус Клей…..лицата на протестите, нямат нищо общо с някакви синдикати и работнически движения!!

    Коментиран от #290

  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Урюрвкос

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "Керът":

    да бе то само Бахмут и Соледар са 80хил плюс още 15-тина села от декември тях не ги слагам в сметката. А горе на Шипка колко души живеят и защо такива епични боеве е имало едно време.
  • 244 СС23

    12 13 Отговор

    До коментар #234 от "Артилерист":

    "Руското изкуство за воюване от Втората световна ..." Не си никакъв "артилерист" а най-обикновено руско зомби. Те, защото са много "изкусни" във водене на война, затова са похарчили 15 милиона по него време. Руските тактикит от това време се "изучават" за това какво НЕ трябва да се прави. Факта, че и днес ги използват само показва пълната им безпомощност като военни.
  • 245 Войникът без армия

    8 5 Отговор

    До коментар #53 от "Дааааааа,":

    Даааа! Знаеш ли колко си прав😮 Земята през своята история е стигала до много катаклизми и рестарт ! Катаклизми породени от природни бедствия или от бедствия създадени от човечеството! През определен период се разрушава всичко и тръгва наново ,дори и от нулата когато дойде време за това ! Дали сега през този период от историята на земята времето е дошло за въпросният рестарт ,то е ясно ,че е доста близо! И да ,това не поражда страх от смъртта породена от тази цикличност на унищожение на човечеството,а поражда тъга 😟 тъга ,че няма да си видим порасналите деца,внучета и няма да честитим с букет цветя рожденият ден на любимата 😟
  • 246 Ицо

    10 13 Отговор
    Е превземането на Соледар не е чак толкова драматично следва Артьомовск Светлозар и така до Киев а после Варшава

    Коментиран от #247

  • 247 Коментар

    21 13 Отговор

    До коментар #246 от "Ицо":

    Едва ли.Руснаците казаха още в началото ,че искат да защитят хората от Донбас и нямат за цел цяла Укрия.Зелето правеше внушения,че Путин иска друго,за да му дават оръжия и пари.
    А автора се излага с тази статия още с първото изречение,че Русия нямала история.
  • 248 Дайнов, след

    20 14 Отговор
    като си толкова бос по история, защо се захващаш да пишеш небивалици. Русия има история, тясно приплетена с Българската още преди 14 хиляди години. Но официално историците признават след 9-ти век. Твоята любима държава Щатите я имат я нямат 200 години история. Голям майтап си, недоучил историята.
  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 985

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Слаба математика.Население 140 милиона .Смейства максимум 40 милиона.....какви 100 милиона бре?
  • 251 Азим

    11 8 Отговор
    Ако се плаща съобразно броя на коментарите, то днес Дайнов е ударил джакпота!
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 Руснаков

    18 6 Отговор
    Човешкият живот....НИКОГА ...не е бил ценност в тази сбъркана Държава....
  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #254 от "778":

    Чети между редовете...не приемай буквално ...написаното...
  • 256 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 257 еха бедна европа

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "шведът Рурик":

    глуоости на търкалета
  • 258 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 259 все не разбрал

    11 8 Отговор
    НЯМА съсед с когото руснаците да не са воювали

    Коментиран от #262, #267

  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 все не разбрал

    6 12 Отговор
    Няма съсед с когото руснаците не са воювали
  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Дано по-скоро

    3 8 Отговор
    Всяко немско семейство усети мириса на атома
  • 264 Глупав

    11 3 Отговор
    "Между 1961 и 1973 година американците губят 58 300 войници във Виетнам. Тези жертви водят до дългогодишна съпротива, която отприщва истинска революция не само в Америка, но и из целия цивилизован свят. Между 1979 и 1989 година в Афганистан СССР губи 15 000 човека. Резултатът е, че СССР се разпада."

    Евгени Дайнов хубаво ги плещи тук едни, но моят прочит е, ча америка си е научила урока, не праща свои, използва украинската плът за пушечно месо, така войната за Американците си остава само в телевизора.
  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 един от многото

    10 3 Отговор
    Всяка страна си има история , само , че на едни страни историята е по древна и дълга , а има една държава чиято история няма и 300 години и която всячески се опитва да налага малкото си и грешни ценности!
  • 267 чичо стамат шумков

    5 9 Отговор

    До коментар #259 от "все не разбрал":

    Няма съсед с когото руснаците не са воювали================================================= ===============ЗНАЧИ И НИЕ НЯМАМЕ ИСТОРИЯ.България единствено с Македония не е воювала по разбираеми причини ,защото е нямало такава държава.А за историята на РУСИЯ тя мисля че започва нчкъде през 860 год.
  • 268 Инна

    6 9 Отговор
    А. С. Пушкин
    Защо шумите вие, властващи витии?
    Защо ли в хор анатемосвате Русия?
    Какво ви възмути? Че в Литва има дим?
    Не е за вас: това е спор между славяни,
    домашен спор, отдавна го съдбата храни –
    въпрос далеч от вас, от вас неразрешим.

    Отдавна много пъти бяха
    враждебни тези племена
    и бурни спорове кълняха
    ту тях, ту нашата страна.
    Неравни дразги кой ли пръска:
    поляк ли, или наш руснак?
    Славянски ручей пълни ли морето руско,
    или пресъхва? – питам пак.

    Вий чужди сте: не сте разбрали
    вековни кървави скрижали
    и непонятна ви е таз
    вражда семействена при нас;
    за вас са Кремъл, Прага празни;
    намесвате се с корист днес,
    куражът за борба ви дразни,
    ненавистни към нашта чест...

    Защо, кажете: за това ли,
    че в руините на горящата Москва
    наглеца ваш не сме признали,
    пред който скланяхте глава?
    Че в бездна срутихме врага си,
    тоз тегнещ тягостно над царствата кумир,
    и че изкупихме с кръвта си
    в Европа волност, чест и мир?

    На думи страшни сте – опитайте на дело!
    Ще си лежи ли тихо богатир в постеля,
    или ще сложи своя измаилски щик?
    Безсилно ли е вече руско царско слово?
    С Европа спор нима е нещо ново?
    Отвикна ли от слава войн велик?
    Нима сме малко? Чак от Перм та до Таврида,
    от финските скали до пламенна Колхида,
    от кремълската твърдина
    чак до китайските владения
    нима не чакате сплотено
    да скокне руската страна?

    Добре, пратете за витии
    вий синовете си насам –
    към гроб в полята на Русия,
    сред други свои братя там.
  • 269 ПУТИН ШАМПИОН !

    7 6 Отговор
    Тя, Русия и в момента пише история !!
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 Евгений Дайнов

    19 7 Отговор
    Кратка биография на типичния соросоид - от комунистическа номенклатура как чудодейно се превръща в евроатлантик.

    Роден е на 11 май 1958 г. в Пловдив. Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977), а след това е главен редактор на вестник „Софийски новости“. Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма.

    Средното си образование Дайнов получава във Форест Хил Скуул в Лондон (кои ли можеха да учат в Лондон тогава)

    През 1984 г. получава научната степен кандидат на историческите науки с дисертация „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“.

    През 90-те години работи за фондация Отворено общество на Сорос, като през 1998 г. става шеф във фондацията.

    Лизачът си е лизач - той е винаги подлога на текущите господари независимо кои са те.
  • 272 Мен ме интересува друго

    12 6 Отговор
    Източния фронт се премества на Запад.
    Какво ще правят всеизвестните на всички ни евроатлантици като горния на текста ?
    Когато грантовете спрат, ще останат ли тук и защитават безплатно болната си идеология на русофобството ?
    Или ще избягат в чужбина заради народната "обич? Или подвият опашка с надежда да им се размине..?
  • 273 Аспарух

    9 9 Отговор
    Абсолютно прав е автора.Крепостно население с царче , което го ползва като месо.Това е руският свят и само роб като нашите русороби му се възхищават.
  • 274 Локо Сф1956

    10 10 Отговор
    Евгени, колко хиляди руснаци дадоха живота си за освобождение на България от турско робство. И защо в момента Русия води сражения - война срещу Украйна. Време е българските журналисти обективно да съобщават как САЩ намериха други страни да им слугуват и водят войната срещу Русия , с цел да я отслабят финансово, икономически и военно. Не разбра ли , че България , от която страна да застане все губи........
  • 275 Българин Сл.оригинал

    8 3 Отговор
    невероятната глупост на бункерното джудже Вова......

    Коментиран от #280

  • 276 далекоглед

    4 5 Отговор
    Всички неприятности за нас водят началото си от тези земи.Ако там се разбират много нещата действително може да видим световен Армагедон (ядрен).Тия живеят толкова зле че им е все едно дали са живи и колко ще живеят. Хвърляне на вина само върху едната страна води до дисбаланс и проблемът не може да се реши.Най голямата вина е противопоставянето на една сила която се опитваше да командва света но сега създадоха нещо което е повече като население и ресурси на изток отколкото целия запад . Русия се отвръща от Европа и се получава нещо което ще обърне света.
  • 277 Инна

    6 3 Отговор
    междувременно в Германия
    Събирането на храна от контейнерите за боклук вече не трябва да се наказва в Германия, освен ако не се нанесе вреда на имуществото и не се извърши "осезаемо нахлуване" на частна територия. Тази инициатива беше предприета от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на земеделието Джем Йоздемир.

    В съвместно писмо до министрите на правосъдието и сенатора на федералните провинции и двамата министри подкрепят предложението на Хамбургския Сенат за либерализиране на законодателството в тази област.
  • 278 Госта

    6 6 Отговор
    Прочетох заглавието,автора и приключих.

    Коментиран от #298

  • 279 Дойче веле ,

    8 6 Отговор
    Тъпите англосакси имат ли история.И крадливата кравария но този път няма да ви се получи пъкленият план.долна нагла крадлива паплач сте!!!
  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 282 И въпреки

    8 2 Отговор

    До коментар #191 от "Дааааааа":

    това миграцията към САЩ не спира. Над 200 000 българи от нашата малка държавица са там. Китайци, руснаци, латиноси, дори западноевропейци и от цял свят се стремят да отидат там.

    Коментиран от #286

  • 283 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 284 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 285 !!!?

    17 7 Отговор
    Россия - това е кавърверсия на златната монголска Орда, чиито поминък е грабеж на чужди територии, оплячкосване, геноцид и унищожаване на артефакти на поробените народи. За справка: виж Историята !!!?
  • 286 Дааааааа

    1 5 Отговор

    До коментар #282 от "И въпреки":

    Това не прави американското общество "съвършено" нито живота в САЩ "прекрасен".... и не е доказателство за нищо освен, че хората са готови да заменят един затвор с друг, но по лъскав и с две филии разкладка, хляб повече ! Неравенството и неолиберализма е основният бич в момента. Капитализма в неолибералната му форма. А пътя е: стачни, протестни и масови работническо политически борби за смяна на модела. Кейнсианство или социализъм от северно Европейски модел .....Така мисля... Свободен пазар без санкции но с силна държавност и собственост и социална политика
  • 287 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 289 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 290 Дааааааа

    0 1 Отговор

    До коментар #241 от "Стачките…":

    ======През 1972!! Ами това си бяха чисти протести срещу войната! Колко пъти да го повтарям това? Анжела Дейвис, Касиус Клей….====== Ти така мислиш, но категорично не е вярно! Такава беше тенденцията да се представя през последните 25-30 години, но не е вярно и се водят диспути относно това по американските университети..... чисти протести срещу войната, ама не точно "чисти".. а със синдикален и социален привкус в Америка. И пак повтарям, ..Войната във Виетнам съвпадна с антиколониалните борби в Африка и Близкия изток, които доведоха до свалянето на подкрепяните от империализма правителства и работнически движения в Европа и това също няма връзка с """чистите протести срещу войната"""" !!!!! Знам каква теза застъпвате, но категорично не е вярна !

    Коментиран от #292

  • 291 Хммм,

    0 2 Отговор

    До коментар #219 от "Годините….":

    ======след края на войната във Виетнам са златните години на Америка!=======и колко според Вас бяха тези златни години на брой ?
  • 292 Бай Кал

    1 3 Отговор

    До коментар #290 от "Дааааааа":

    САЩ са готови да признаят всичко, дори и за "расови" борби в историята си, но не и "класови" ! Милиарди се харчат за тази вътрешна пропаганда, но номера не минава. Отрича се такива да е имало и да има. Разбира се на хората истината им е ясна .Въпроса е в учебниците им да се опише и признае. И това ще стане скоро.
  • 293 Мноо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шаро":

    си зле,товарищ.В историята ни има 7 века под владение на други държави
    и пак ни остават 6 века Независима Българска Държава за които са останали исторически документи в архивите на цяла Европа,че и любимата ти Азия!
  • 294 Ангел

    0 3 Отговор

    До коментар #62 от "Керът":

    Когато се научиш да си пишеш името можеш да ми коментираш мнението.
    Никъде не съм писал, че авторът лъже.
    Като видиш плюсовете и минусите на моя и твоя коментар, дано да имаш мозъка да прецениш кой лъже.
  • 295 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    7 3 Отговор
    Малеее, "ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ" пишат вече романи, "художествени четива".. 😜ЛЕЯТ ЛИ, ЛЕЯТ СЪЛЗИ ЗА РУСКИТЕ ДЕЦА.. А НЕ СЕ СЕЩАТ ДА АНАЛИЗИРАТ ДРУГАТА ВЪЗМОЖНОСТ-МОЖЕШЕ ЛИ БЕЗ ЖЕРТВИ ДА СЕ ДАДЕ АВТОНОМИЯ НА 4-ТЕ РЕАЛНО РУСКИ ОБЛАСТИ? И, НЕ РАЗСЪЖДАВАТ ЗА 350 ХИЛЯДИ УБИТИ УКРИ И БЛИЗО 500 ХИЛЯДИ РАНЕНИ И ОСАКАТЕНИ. Сигурно руснаците стрелят с конфети и бонбони, А ЗНАЕМ, ЧЕ РУСИТЕ ИЗПОЛЗВАТ ПОНЕ 4-5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ СНАРЯДИ И РАКЕТИ!!! Аман от крокодилски сълзи и евтина пропаганда.. 😃
  • 296 индиански вожд с перо на главата

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "агент 00":

    и са пушили лулата на мира
  • 297 По малоумна

    3 4 Отговор
    Статия от тая не бях виждал, даже не си губи времето да чета тоя Д.З кенеф
  • 298 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #278 от "Госта":

    Ако беше Московска правда...щеше да опулиш очите....
  • 299 Алооооооо

    2 5 Отговор
    Дайнов ами руснаците подкрепят войната щот разбират що се води а ти знаеш ли що се води тая война щот Путин е лош и иска да открадне украинските перални Дайнов кво имаш в главата проверявал ли си Украйна до преди година беше призната за най корумпираната държава а политиците и за най крадливи сега са се променили аре бе Аре чиба
  • 300 Грам морален лиценз

    2 4 Отговор
    Периодично ще припомняме - Евгетий Дайнов е тъмноцървен комунистически изтърсак учил в Британия с парите удържани на нашите майки и бащи. Личният си комунизъм той построи още до 1989г.,но днес няма грам морален лиценз да ни дава акъл.
  • 301 Слава на САЩ и ЕС

    7 1 Отговор
    САЩ и ЕС правят това което трябва - помагат на света да се защити и отърве от руската фашистка чума и сатанизъм.
    Зеленски прави това което трябва - защитава украинският народ от руските терористи които от осем години извършват ежедневно геноцид и военни престъпления срещу цивилни украински граждани - деца, жени, невинни хора!
    Украйна никога няма да бъде руска губерния.
    Украинците никога няма да станат руски роби.
    Украйна избра за свое бъдеще ЕС и НАТО пред руския Гладомор.
    Вечна Слава на Зеленски нисък на ръст но великан по дух, Светъл Лъч който разпръсна мракът на кремълската империя на злото и нейния кървав фюрер путин.
    Слава на украинските майки които раждат герои.
    Слава на украинските антифашисти които прочистват Планетата от руския нацизъм и колониализъм.
    Благословена си ти Земя на Украйна с такъв президент като Зеленски.

    Коментиран от #305

  • 302 ХИХИХИ

    7 1 Отговор
    Видя се че руснаците не могат нищо, не могат да правят телефони, компютри, телевизори, чипове, не могат дори да воюват, единственото което умеят е да лъжат, хихихи!
  • 303 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 304 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 305 Надали

    0 0 Отговор

    До коментар #301 от "Слава на САЩ и ЕС":

    Скоро ще се събудите от мокрият сън и в реалността, Русия ще е господар на света и целият свят ще признае превъзходството й, включително и фалиралите тогава Сатанински Американски Щати. Вече няма земна сила, която да я удържи, няма да има санкции и войни, само прогрес, какъвто светът не е виждал, Русия ще ни изведе на нивото на космическа цивилизация!