Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Януари, 2023 19:00 6 252 91

Няма да забележите как руският танк ще бъде под прозореца ви

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • танкове-
  • украйна-
  • танк-
  • война-
  • владимир путин-
  • германия-
  • оръжия-
  • виталий портников

Мнозина западни политици очевидно вече са разбрали това

Няма да забележите как руският танк ще бъде под прозореца ви - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За смъртта на предпазливостта
© Виталий Портников

В първите месеци след началото на голямата инвазия на Русия в Украйна, президентът Володимир Зеленски публично поиска повече военна подкрепа от западните страни, а украинските посланици негодуваха от „сдържания“ отговор на партньорите. За мнозина това изглеждаше като умишлено отклонение от традиционната политика – напълно допустимо за страна, която е подложена на нагло нападение.

Но историята с доставката на танкове Leopard показа как се е променила политиката като такава. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му ще достави на Украйна леки колесни танкове AMX-10 RC, без да чака окончателните споразумения между съюзниците в коалицията за помощ на Украйна.

Британският премиер Риши Сунак поиска от министъра на отбраната Бен Уолъс да работи с партньори за ускоряване на доставката на танкове за украинската армия. Полският президент Анджей Дуда по време на престоя си в Лвов обяви готовността на страната си да прехвърли рота танкове Leopard в Украйна, в случай че бъде сформирана подходяща международна коалиция.

Това не е нищо друго освен открит натиск върху Берлин – и германските политици са наясно какво се случва. Лидерът на германските социалдемократи Ларс Клингбайл разкритикува Макрон за това, че френският президент всъщност е "нарушил едно табу" и не е изчакал окончателните споразумения между съюзниците.

Но Макрон знаеше точно какво прави. По традиция политиците преговарят в тишината на кабинетите си. За съгласуване на позициите, за четене на заключения и меморандуми, за преговори и вземане на решения обаче са необходими седмици, ако не и месеци. Диктатурите често се оказват по-ефективни от демокрациите точно поради тази причина – те могат да нанасят удари без да се замислят. Докато политиците на демократичните страни спорят накъде да насочат държавния курс, техният мандат изтича или просто започва предизборната кампания. А Путин само смъртта може да го раздели с властта. Той вече “надживя” Буш, Обама, Тръмп, Саркози, Оланд и дори Меркел! Вероятно иска да “надживее” също Макрон, Байдън и Шолц.

Руските танкове ще са под прозореца

Гласността се оказа ефективното лекарство срещу бюрокрацията и прекалената предпазливост. Западните политици започнаха да правят това, което направиха украинските лидери и дипломати в началото на войната – да се обръщат към общественото мнение. И често не към общественото мнение на своите страни, а към общественото мнение на тези страни, върху чиито лидери искат да окажат натиск.

Това, разбира се, все още не е смъртта на политиката в нейния обичаен смисъл. Но това е смъртта на бавността и предпазливостта. Войната на Путин вдигна твърде много залозите по отношение на сигурността и оцеляването на демокрацията. Да, можете да се борите с Кремъл с обичайните методи, можете да провеждате безброй срещи и съгласувания, дълбоко в себе си можете да се надявате, че рано или късно Путин ще се осъзнае, ще разбере безсмислието на тази война и ще иска "сам да напусне" Украйна - както все още предричат германските социалдемократи, тези верни рицари на циничната благонамереност. Само че няма да забележите как руският танк ще бъде под прозореца ви.

Мнозина на Запад - при това различни политици - очевидно вече са разбрали това. Разбрал го е Дуда, който неизменно предупреждаваше за безполезността и опасността от флирт с Москва. И го е разбрал Макрон, който продължаваше да контактува с Путин и след началото на войната (от друга страна пък, контактите с Путин са най-доброто лекарство от всякакви илюзии).

Тези политици просто вече не ги интересуват въздишките по кабинетите, всички тези многобройни „нали разбирате“ и други класически бюрократични трикове. Да, разбира се, те знаят как да играят тези игри - по-добре от Зеленски и не по-зле от Шолц. Иначе Макрон нямаше да стане президент на Франция, а Дуда нямаше да стане президент на Полша. Но те просто вече нямат време за тези игри. Светът се промени и политиката се промени. Сега много неща, за които преди можехме само да гадаем, ще се случват пред очите ни.

Източник: vot-tak tv

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А дано.

    58 3 Отговор
    Ама надали!
  • 2 ХАХАХА

    100 15 Отговор
    Много българи ще са доволни да видят руски танкове под прозореца си. Е има доста грантояди,които пълнят гащите,затова се публикуват статии от правоверните укри като този публикувани във "фронта."

    Коментиран от #81

  • 3 …………

    94 20 Отговор
    Дразнете още Мечката и ще ги видите …. На живо !

    Коментиран от #27

  • 4 Ние сме с Русия, само заедно ще победим

    82 16 Отговор
    Западните колониалисти

    Коментиран от #9, #84

  • 5 Отто фон...

    68 7 Отговор
    От 150 г.им разправям да не гледат на Изток,ама те все натам се пулят..Ъз Глава Затрива!
  • 6 Русофил

    19 47 Отговор
    За сега само руските танкове Т-999 могат да са под прозореца, защото могат да летят.
  • 7 Петьо Петров

    88 16 Отговор
    Явно драскащият не знае какво е танк. Всички ще го забележат и усетят. Затова бъдете предпазливи, руските танкове нямат нужда от покана, а само полъх от заплаха към Родината им. Там не са родител 1 и 2, а са баща Отец и майка Родина. Дано не се налага да го научите по трудния начин!

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Русия

    78 16 Отговор
    Дано дойде. Защото тая демократична помия ще приключи само с война

    Коментиран от #15, #85

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Т-999

    8 28 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    Погледни през решетките на прозореца. Долу съм.
  • 12 Косово

    43 9 Отговор
    Дай боже! Заглавието имах предвид.
  • 13 Чочо

    38 3 Отговор
    Да, да аз даже ги видях танковете. В Надежда са вече!!! По линията на 83 карат.
  • 14 За всичко е виновен

    51 11 Отговор
    Зеленски и неговата шайка ,тоя коментар се трие тук защо? Медия лъжец с журналисти купени и платени статий,как не ви е срам ще целувате руския ботуш барабар с мравояда от така наречената демократична партия
  • 15 Варненец

    18 54 Отговор

    До коментар #8 от "Русия":

    Айде още един платен трол, който не е помирисвал рашистко робство, ако рушляците дойдат пак, ще гледаш филми за ВСВ2 и как непобедимая трепе всичко наред, но до 10 вечерта и то само в събота. После ще отидеш в дворния кенеф, където ще има нарязан вестник работническо дело , вместо тоалетна хартия и ще си доволен ватник ушанков.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123

    25 6 Отговор
    Кога идват!? :) Отивам да се пременя е да взема китките :)
  • 18 Жужи

    13 34 Отговор
    Скоро и в мацква няма да видите руски танкове...Счупиха ми много,а другите не работят...Останаха малко съветски,ама и те са на привършване....
  • 19 Адам Хилтън

    45 10 Отговор
    Жалко че Украйна "не забеляза" голямата руска армия на границата си, докато ходеше да тероризира руснаци в Донбас. Представи си да тормозиш народа на огромна държава която има обща граница с тебе, и да очакваш тази огромна държава да стои с кръстени ръце?

    Коментиран от #23

  • 20 Да, бе

    39 8 Отговор
    Често пътувам през Ришки проход и като гледам Ново село, особено по тъмно, мисля че няколко руски танка ще ми по действат много добре... Разбира се, че български още по-добре, но за съжаление са далечен и мил спомен за една истинска държава.

    Коментиран от #86

  • 21 Петьо Петров

    32 7 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    Явно ти не знаеш:) Руските филми се излъчваха в петък вечер, интелигенцията си имаше вътрешни бани и тоалетни, дори, о, чудо, имаше и тоалетна хартия дори за безпартийните, но разбираемо за папагалите това не е известно. И пиша за 70-те години, а не за века на виртуалните естествени нужди:)

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Цензура

    34 9 Отговор
    Ами то с тия действия в подкрепа на укpoнацистката хунта, полша, германия, британия направо викат руските танкове. А че Путин ще надживее наcpаният байдън, това се разбира от самосебе си. А ако байдън се загуби и по непредпазливост излезе от белия дом сред собствения си народ, много бързо ще му дойде края. Що иначе го пази 30 000 армия?
  • 23 Варненец

    15 39 Отговор

    До коментар #19 от "Адам Хилтън":

    Я да те питам, защо тази непобедимая голяма държава, с всичките си ресурси, не построи градове и не си прибра рускоговорящите, ами навлезе в чужда територия и и краде ресурсите и пералните??? Ама това платените тролове сте много прозрачни. Никога повече рашистко робство.

    Коментиран от #29, #76

  • 24 Варненец

    11 35 Отговор

    До коментар #21 от "Петьо Петров":

    Имаше за партийните, не за безпартийните, не лъжи келешче, нямаш си и на идея, какво беше. Където стъпи съветско рашкия батуш, трева не никне, нищо съществено не са направили за цивилизацията, само оръжия и за унищожаване на хора. Но се оказа, че и в това вече не ги бива, без чипове от перални. Смешник.

    Коментиран от #26, #30, #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Петьо Петров

    29 7 Отговор

    До коментар #24 от "Варненец":

    Опитите ти да ме засегнеш са доста примитивни. няма да си позволя да те обиждам, понеже може да си ми син, ако не и внук. Незнанието не се покрива с беден речник, а с доста четене. Но все пак не съм коняр за да махам наочниците ти. Ако не можеш сам, прочети теорията на Дарвин, можеш и да успееш.
    Бъди здрав, приятелю, понякога трябва и акъл...стига да не желаеш да си пушечно месо!

    Коментиран от #33

  • 27 Русофил

    6 17 Отговор

    До коментар #3 от "…………":

    Ние и сега гледаме мечката как тропа по горещата ламарина.
  • 28 Хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    Кои са ,,блатници"? Блатние? Ако в приличното общество не те приемат и ти общуваш само с престъпници , кой ти е крив?
  • 29 Хмм

    41 8 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    Я ми кажи какво ще се случи ако Мексико и Русия подпишат двустранни договори за разполагане на оръжия и биолаборатории до границата на САЩ? Или няма нужда защото тоя сценарии го гледахме с Кубинската ракетна криза през 1962г...
  • 30 Хахаха

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Варненец":

    Шегуваш се....

    Коментиран от #31

  • 31 Хмм

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Не просто троли с идеята да подразни някой и така да разпространи собственото си нещастие и нефелност сред другите. Най-добре е да се игнорира ако не ти е забавно да го правиш за посмешище. Както се казва: "Не храни трола!"
  • 32 ганев

    23 7 Отговор
    А МИ НЕКА ДОСЕГА ОБАЧЕ ВИЖДАМ САМО АМЕРИКАНСКИ В МОМЕНТА ОБАЧЕ СМЕ НАЙ БЕДНАТА КОЛОНИЯ НА САЩ ЗАМИСЛЕТЕ СЕ И ПРОГЛЕДНЕТЕ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин🇧🇬

    29 10 Отговор
    Ние чакаме руските танкове ще ги посрещнем с хляб и сол и вино
  • 35 бесарабски отход

    23 6 Отговор
    Хората са казали от там дето излиза нищо да не влиза, ама бесарабски отход правят точно обратното 🌈
  • 36 КОНТРАТА

    34 7 Отговор
    От руските танкове само фашистите трябва да се притеснявате.
  • 37 Комуниста

    30 9 Отговор
    Руснаците пристигат точно като през 1944 г и българските фашистите почват да треперят

    Коментиран от #91

  • 38 Източна ромелия

    25 8 Отговор
    Ха дано ще ги посрещнем с хляб и сол както е обичаят

    Коментиран от #43, #90

  • 39 Перо

    25 7 Отговор
    Смешно е западняците да повярват, че един незаконен, превратаджийски, ционистки режим “спасява” света, а не себе си! И за това света трябва да плаща такса спокойствие на украинския управник-жид, който си засекрети доходите!
  • 40 Чакам ги

    24 9 Отговор
    Да идват по-бързо. Искам да гледам как грантояди падат от колесниците на американски самолети.
  • 41 Чакам ги

    20 7 Отговор

    До коментар #24 от "Варненец":

    Да идват по-бързо. Искам да гледам как грантояди падат от колесниците на американски самолети.
  • 42 Аз съм от ссср

    16 8 Отговор
    Душа го е разбрал защото знае от историята че Полша винаги яде хя,а под нашия прозорец ако дойде руския танк ние ще го посрещнем със хляб и сол.
  • 43 оня с коня

    9 24 Отговор

    До коментар #38 от "Източна ромелия":

    Абе наивник,Руснака иска да влезе в България не за Хляба и Солта ти,а за СТРАТЕГИЧЕСКАТА ТЕРИТОРИЯТА която има Страната ни!А такива като тебе просто ЩЕ БЪДАТ НАТИРЕНИ извън границата,щото ще трябва място за "всякакви" с руски Паспорти които ще нахлуят "На юруш"...в бивша БГ.

    Коментиран от #45

  • 44 Джоко

    9 1 Отговор
    В Горна Баня е от 60 години. Дядо, татко и аз сме го карали на полигона в Сливница. Нищо страшно не се случи, а сега всички са в трапа, болни или социално слаби. Не виждам какво точно е "Уау" та да подскачам от радост! А руския танк няма да дойде- това упражнение е правено и няма да се повтарят- няма стил и скорост.
  • 45 Санчо с Марко

    18 8 Отговор

    До коментар #43 от "оня с коня":

    Стратега, територията беше стратегическа когато България е била силна. Сега е дадена на концесия на овшорки под американска юрисдикция.

    Коментиран от #46

  • 46 оня с коня

    8 13 Отговор

    До коментар #45 от "Санчо с Марко":

    Е тва лошо ли е според тебе?Щото мене ме устройва НАПЪЛНО.

    Коментиран от #62, #72

  • 47 Ха ха ха

    19 6 Отговор
    Искам да ги видя нашите сороснета грантовски, когато видят танка под прозорците си. Стаите ще плуват в кафява кал.

    Коментиран от #74

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Това трябва да се случи скоро , иначе

    12 9 Отговор
    България и българския народ ще бъдат претопени и затрити от западните демократични политици
  • 64 00014

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    По-скоро си Въгленец, или Максудовец, или Каменарин. И все пак - по-здрави от Чайковец.
  • 65 Мая

    16 4 Отговор
    Искам да забележа как руският танк ще бъде под прозореца ми.
    Тава е шансът на колониална България.

    Коментиран от #87

  • 66 Жреца на Ботунец

    10 12 Отговор
    Нищо ново под слънцето.Навремето демокрациите така проспаха Комунистическият СССР,Фашистка Италия и Нацистка Германия.Западняците са по-меки и нерешителни в началото,но в последствие удрят здраво.Без значение как,но съдбата на Кочината Русия е да се разпадне,като СССР.Това ще се случи още тази година,като предпоставките са налице.Една сутрин ще се събудите и ще разберете,че Руската Кочина е заминала при СССР.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Нема да се плашите

    4 3 Отговор
    Потурнаци,за всички овчоГЛАВНИ шекерезаци има куршуми в излишък.
  • 70 Дано по скоро

    9 4 Отговор
    Да се поразчисти от кресливите диреци в Православна България,че ми писна от сиГани,стига вече и камбаната отново да забие с ритъма на сърцето на Българският народ поробен от османската демокрация на ДС,гербАЛА-сдс,дпс-БКП.
  • 71 Вирус

    1 4 Отговор
    Хахахаха пълна боза
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Ха Ха

    6 2 Отговор
    да идва.....да остърже ...жЪмбазовците !
  • 74 Констатация

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ха ха ха":

    Неее , те ще са първи на моста , с развети червени знамена . С погача и други мезелъци. Ще играят казарчок , и ще пеят частушки.

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Путин

    0 1 Отговор
    Те даже могат да летят, така че внимавайте. Мвд. Който разбрал, разбрал
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Путин

    1 2 Отговор

    До коментар #74 от "Констатация":

    Защо да не играят, само без джендъри и бандери
  • 80 Чакаме ви братя

    11 3 Отговор
    Нас българите не ние страх от руските танкове нашите бащи са закалени с тях!! Заради лъжливата демокрация всичките танкове ги продадохме сега ще се радваме на РУСКИТЕ ТАНКОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ!! 🇧🇬🇧🇬🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #82

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ТИРбушон

    2 8 Отговор

    До коментар #80 от "Чакаме ви братя":

    Гнуcен руски трол. Вониш беееее. За пари и г.. а си ще продадеш.

    Коментиран от #83

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Да, бе":

    Никога не си бил"истинска държава",а само Задунайска губерния!И какво да кажеш на човек,който мечтае танкове на чужда държава да му бучат под прозореца?!!!!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Груйчо

    0 5 Отговор
    Крайно време е да убият Путин,за да се сложи край на тази безсмислена война!

    Коментиран от #89

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Я съм си

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Източна ромелия":

    Румелия се пише :)
    Такава е и традицията :)
    Нека и въшкава ушанка научи :)
  • 91 Ясъм си

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Комуниста":

    А стига бе !!!
    Пак ли пияни, заляни и с въшките пристигат !!!