Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Януари, 2023 21:00 6 343 132

Накъде върви България: към цивилизацията или към диващината?

  • русофили-
  • българия-
  • война-
  • ес-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • цивилизация-
  • българи-
  • диващина

Защо войната се оказа "специална военна операция"

Накъде върви България: към цивилизацията или към диващината? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Примитивните народи, живеещи в родово-кланов ред, се намират в постоянен стрес поради постоянно променящите се условия на живот. За да могат да оцеляват в тези условия, те изработват различни магически ритуали, с помощта на които се опитват да постигнат някакъв илюзорен контрол върху събитията. Науката, т.е. истински ефективният контрол, се ражда едва тогава, когато сред хората се появи логическият анализ. В крайна сметка се появява онзи модерен свят, в който живеем.

Не всички, разбира се, живеем в него. Има, например, една особена група политици, които продължават да съществуват в родово-кланова ситуация, т.е. не впрягат разума си в трезв анализ. Тези политици, когато усетят, че условията се променят в тяхна вреда, веднага посягат към онези магически инструменти за контрол, които са характерни за първобитните хора.

Още новини от Украйна

"Назоваване"

Основният от тези инструменти е известен в антропологията като „назоваване“. Идеята тук е, че думите могат да променят суровата действителност, като я подменят с нещо по-малко сурово. Ако дадеш на нещо опасно името на нещо безопасно, то опасността ще се трансформира в без-опасност. Преди векове, например, хората са пресрещали напора на чумата, като са я „назовавали“ с нежни имена – „сладката“, „медната“ – та тя да се окаже по-кротка, отколкото би била, ако бъде наречена с истинското си име.

Колкото повече светът - и България - се връщат към цивилизовано състояние след две десетилетия флирт с варварството, толкова повече онези, които се чувстват добре в това варварство, посягат към кутията с магии. В Русия това е особено очевидно. Преди години - в момента, в който се разбра, че руснаците вече не могат да виреят в Космоса, те противодействаха, като назоваха военно-въздушните си сили „въздушно-космически войски“.

Космосът, предполага се, трябваше да се впечатли и да допусне руснаците отново да шетат из него. Това не стана. Напротив, из Космоса започнаха да шетат съвсем нови и не-руски субекти, като Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън, както и една дузина частни компании, предлагащи разходки в орбита на обикновени хора. Междувременно всички реални опити на руснаците да разработят любимите на Путин „безаналогови“ космически оръжия останаха на хартия. Дори „въздушното“ във „въздушно-космическите войски“ се оказа илюзия. Русия така и не успя да установи господство във въздуха над Украйна, с което торпилира възможностите за успех на земята.

Защо войната се оказа "специална военна операция"

Опити за назоваване виждаме от самото начало - в случая с руското нахлуване в Украйна: нещата, вместо да се вършат, се „назовават“. В началото, войната бе назована „специална военна операция“. Тук опитът за въздействие върху реалността се развиваше на две равнища. От една страна, щом е „операция“, тя по своята същност трябва да трае кратко - „Киев за три дни“.

От друга, това название бе ехо от съветското „въвеждане на ограничен контингент“, например в Чехословакия през 1968 година и другаде. При тези „въвеждания“ политическите цели бяха постигани без жертви от страна на въвеждащите. Ясно е, че назоваването на войната „специална военна операция“ целеше и краткост на действията, и ограничение на жертвите.

Това назоваване не успя да спре реалната съпротива на украинците и след време Путин бе принуден да обяви „частична военна мобилизация“. Защо частична? Тук пак имаме назоваване: ако е частична, в помощ на операция, то работата продължава да изглежда доста по-лесна, отколкото би била при реална голяма война.

Онези български политици, които са аналогови на руските, правят същото – толкова по-трескаво, колкото повече условията се променят в тяхна вреда, т.е. нещата влизат в нормите на цивилизацията. Тъй като ветровете на историята брулят феодално-дивашкия модел на властване, изграден от ГЕРБ, именно тази партия започна упражнението по назоваване. След като години наред в реалния свят Борисов и компания се изявяваха като клиентела и тил на Путин, решиха да се назоват „евроатлантици“.

Освен опит за подмяна на позорно (от гледна точка на днешния ден) минало, тук беше замесен и съвсем реалният страх, че след края на войната едни сериозни хора ще започнат да обикалят из Европа и да уточняват, кой кому помагаше в тази война.

Фалшиви маски

След като назоваването не сработи, ГЕРБ решиха да се скрият от реалността с помощта на друг магически похват – да надянат маска. В случая, маската бе „Демократична България“. Всички възторжени химни, които Борисов внезапно запя в прослава на ДБ, имаха за цел ГЕРБ някак да се вмести в образа на тази най-ясна и доказана европейска политическа сила: хората да гледат Борисов, а да виждат Христо Иванов. Междувременно ГЕРБ се опитаха да назоват другата европейска сила – ПП, като ги обявят за агенти на Путин и крадци. Каква беше целта на това назоваване? Онова, което всъщност е ГЕРБ, да бъде сложено като маска върху ПП. По този начин ГЕРБ хем целяха да бъдат схващани като подразделение на ДБ, хем да стоварят всичките свои негативи върху ПП.

Онова, което ГЕРБ не разбраха в цялото това упражнение бе – освен очевидното, че магията не променя реалността – че така самата тази партия изчезва, става неразличима. След като си надянал маската на ДБ, а своята си надянал като маска върху ПП – какво остава от теб самия?

И изпитани милиционерски номера

Играта с маските очаквано не даде резултат и затова ГЕРБ се върнаха към изпитани милиционерски номера, които познават по-добре от магията. Опитаха се да пришият депутат от ДБ към задържания „английски терорист“. После се опитаха да пришият ДБ и ПП към някаква крипто-банка, разследвана от българската прокуратура (която също винаги назовава, без да върши реална работа). Не би било изненадващо тия дни ГЕРБ да обяви и ДБ, както вече направи с ПП, за агентура на Путин. Тези неща също са вид „назоваване“, но в твърде примитивния съветски (т.е. атеистичен) вариант за „активно мероприятие“ - или казано на всекидневен език – омаскаряване.

В крайна сметка, след всички тези игри на назовавания и маски, ГЕРБ загуби всички послания към обществото, които изграждаше с годините, за да остане само с едно съобщение: И тия са като нас – крадлива путинска клиентела; но вие нас ни познавате и освен това ние и на вас ви давахме да крадете, а при тия оставате „на сухо“.

Подобно послание едва ли ще гарантира на ГЕРБ истински водеща роля в политиката, но междувременно заниманията на тази партия с магия (колкото и неуспешни да са) доведоха до интересен страничен резултат. Тъй като все пак единствено ГЕРБ правеше нещо, за да спре напора на възстановяващата се цивилизация, тя установи лидерство сред останалите партии (и медии), които не желаят да се удавят в цивилизационния прилив. По линия на коалициите „Хартиена бюлетина“ и „Газпром“, покрай ГЕРБ се струпаха ДПС, БСП, БВ и „Възраждане“, както и медиите-носители на техните интереси и въжделения (ако има смисъл да ги назовавам поименно, следващия път ще сторя това).

Носителите на дивашкото начало се подредиха зад онази сила, която изглеждаше, че владее инструментите на дивачеството – магиите. Отвън, гледайки на тези маневри с нарастващо недоумение, останаха радетелите на цивилизацията, в лицето на ДБ и ПП.

Войните проясняват погледа за истината

Войните са характерни с това, че издухват от пейзажа мъгли, паяжини и различни купища цветни хартийки, дотогава скриващи от погледа истинския релеф на местността. Издухват и всякаква възможност прибягването към магии да постигне дори онези скромни резултати, които магията понякога постига в спокойни времена.

Навсякъде, включително в България, вече съвсем ясно се вижда, кой посреща с радост възстановяването на цивилизования начин на живот и кой гледа на него като на наближаваща чума. В конструкцията на българската държавност (както и при медиите и, пардон, експертите) страхуващите се от цивилизацията са огромно мнозинство. Обикновените хора, ако бъдат попитани по обикновен (а не по „социологически“) начин, в своето мнозинство ще предпочетат цивилизацията. Остава да видим как тези две мнозинства ще изясняват отношенията помежду си в предстоящата серия избори.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    135 22 Отговор
    Дойчо Велев,вървим след Гретито към въглищните мини в Германия!💋👧🥳🤡👍
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Токмакти Джун

    150 23 Отговор
    Така за тези който са си загубили времето да четат този пасквил на Евгени некъпания изглеждащ като наркоман учил в чужбина по препоръка и заплащане на Дс Бкп сега препран демократ за който всичко руско всичко за което баща му се е борил отрича срещу дребно заплащане от Хамерика за България да обясни кой му е по важен България или Фащ или Украйна въпроса е риторичен
  • 4 Копипасте

    125 15 Отговор
    Безспорен ХАКТ : Дойче Зеле знае всичко за българските продажни политици, но не и за българите! Приятна вечер на Фсички коментатори!
  • 5 честен ционист

    26 43 Отговор
    Половината към Русия, за другата не е още сигурно, ама както изглежда към комшу. Жълтопаветниците към Източния фронт

    Коментиран от #11

  • 6 върви към

    76 11 Отговор
    джендъризация
  • 7 ЕЙ АВТОРИТЕ ТУК ПИШЕЩИ

    79 9 Отговор
    КАКВИ УДОБНИ "ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ" СТЕ.............СМЕШНИ НАГАЖДАЧИ.!!!
  • 8 Софиянец

    23 70 Отговор
    Към орките ни води прецедентът
  • 9 Раданч Татлъту

    57 4 Отговор

    До коментар #2 от "Да, бе":

    Стива ве,Барон Фон Миндя е национално съкровище!🐵🥳🤡👍

    Коментиран от #13

  • 10 пешо

    82 12 Отговор
    дойче зеле сте боклуци
  • 11 А ви бе Дончо

    43 4 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    От албанска страна сте тръгнали всички!
  • 12 Гориил

    82 11 Отговор
    Представите на хората за бъдещето са изключително инерционни. Мнозина продължават да вярват, че бъдещето на Европа е ясно и светло. Но това не е така, пред очите ни се създава история, чиито последствия ще имат опустошителен ефект десетилетия наред. Основният негативен фактор е нарастващото недоверие и подозрителност на бедните европейски страни към истинските цели на богатите членки на ЕС. Очевидно войната в Украйна превръща стремежите и целите на богатите страни в инструмент за ограбване на бедните. Първи разбраха това унгарците.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цивилизацията е мъртва и е минало

    71 11 Отговор
    Всички знаем каквъв кошмар е в Европа, че не можеш да се разходиш спокойно и без риск за сигурността ти никъде по всяко време, може да е всичко но не и цивилизация
  • 15 пешо

    73 8 Отговор
    евгени , за нищо не ставаш , сърбай си пърцуцата и не се обаждай

    Коментиран от #128

  • 16 Гост

    49 7 Отговор
    Каква цивилизация бе?!! По тия земи има само тарикати, далавераджии и мутри. бойко ги измисли всичките! Оправия няма...
  • 17 Токмакти Джун

    65 10 Отговор
    Колко жалко смешно и трагично е да се пускат подобни статии на комуниста наркоман Дойнов от кръга Капитал само и само да се отклони темата от това че спонсорите на Дай България и ПП са ограбили американци тези американци който плащат грандове на по горните сега през ден ще слушаме за комунисти от комунисти и Русия без да отговаря на въпроса кога ще върнат парите и ще се откажат от политиката ПП и Дай България да отговорят защо са спонсорирани от престъпна пирамида както ОПГ Шайка крадци на Е. средства ВРЕМЕ Е ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА, ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 18 ЗАБЛУДЕН БЕСЕН ГРАЖДАНИН

    66 6 Отговор
    И на кое точно викаш цивилизация....,че е малко неясно??? Освен древните цивилизации за които сме учили по история, днешните Китай,Русия ,Индия ,ние БЪЛГАРИЯ и т.н....сме с над 1000 год.история, а не като някои Голямата работа Демократ-либерали и прочие .......ЩАТИ дето са едвам на 200 и нещо години история и са основани от каторжници и престъпници изхвърлени от Европа в колониите. А какво да кажем за Геноцида над индианците......???...най санкции да обявим
  • 19 Алооооооое

    62 8 Отговор
    Дайнов безсмисленият словесен бълвоч с който заливаш не те прави по умен нито по убедителен истината е простичка и кратка не лъжи /Аристович/ не кради / Биткойните и частният федерален резерв къде е златото на Европа/ не убивай / 8 години в Донбас/ и така Ез
  • 20 Тра-ла-ла

    82 5 Отговор
    Скоро слушах професор Иво Христов и ми припомни за Сидоний Аполинарий - как описвал прекрасния свят в който живеят, колко съвършена е римската цивилизация, а в това време франките вече ритали статуите в предверието на вилата му. А сега същите глупости слушам и от цяла цивилизована Европа. И то почти в същия момент както с гореспоменатия римски гражданин. Франките (разбирай така наречените "мигранти", и примерно нашите "роми") са вече тук. А Европа ми говори за цивилизация, при условие, че прави всичко възможно заради жалките лични интереси на някого да докара диващината тук. За жалост процеса вече е необратим.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Браво Веле!

    52 5 Отговор
    "Ако дадеш на нещо опасно името на нещо безопасно, то опасността ще се трансформира в без-опасност." Правилно! Подкрепям това изказване на 100%. Ако вместо травестит и човек с психични отклонения го замениш с жендър или транссексуален, какво се получава по логиката на САМОТО дойче веле? Още древните китайци са го казали: Да наречеш правилно значи да разбереш правилно
  • 23 напорист грантаджия

    49 3 Отговор
    за пари каква ли бълвоч още могат да сътворят нашите удобни "интелигенти"?дали наистина си вярват,че промиват мозъци?смешници неудържими са мн. такива като автора.ама нека дерзаят като си мислят,че сме лесни за манипулиране!
  • 24 Гал

    29 3 Отговор
    захлебва яко, алкото.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1020

    41 4 Отговор
    Ама че глу.пава статия!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 путя

    39 5 Отговор
    учим се от запада,каквото повиколо токова се обадило.лицемерие,лъжи и манипулации са ежедневието на западния свят
  • 29 На вниманието на Евгени Дайнов

    9 37 Отговор
    Браво....
    След разговора за Русия и бъдещите българи държавници, клиенти за Хага, очакваме следващия материал на Дайнов за Копейките, Кошлуковци, Радев, Волгин, най вече СЕМ, националните телевизии и патриотите.Казаното е от руснак в 2016г.Това е Руско-Българския МИР, привнесен като мутрите от Русия.
    "Ако в училище трябва да учим децата си да обичат родината, това означава, че родината не обича своите деца.Това са лични чувства, лични преживявания на човека.Родината, това не е Държава и не е власт.Родината е късче земя, с което е свързан живота на човека.Ако хората от детството се обучават и ги учат към любов към Държавата, любов към властта, това не е ПАТРИОТИЗЪМ.Това е възпитание на лоялност и ПОКОРНОСТ.И в решаващите моменти, когато се решава за развитието на Държавата, човек който е възпитаван в любов към Държавата и лоялността към Държавата, може да измени на Родината, защото заради любовта към Родината, понякога трябва да се отиде против Държавата и властта.Принудителното възпитание към патриотизъм, това е предизвестие на държавен и политически банкрут, за всяка епоха, за всяка страна.Любов чрез насилие може ли да направи човека добър и хуманен?Любовта към Родината е изключително лични чувства. Но с тях се злоупотребява като се тиражират в учебници, решения на Президента, Парламента, Правителства, конгреси на Партии.Патриотизма се стопява и опорочава пред свободата, правата на човека, благополучието, любовта към близкия и далечния.Патриотизма не
  • 30 ХАХАХА

    55 3 Отговор
    Продължавайки с такъв тип пропаганда като тази и през 320 дни на СВО все повече българи симпатизират на Русия и Путин. Така че озаптете сбърканите краварофили .
  • 31 Верно ли

    41 5 Отговор
    Евгений, хващай самолета и беж некъде при либерастията, че накрая примитива тук ще започне и да бие, както тъй ти се е развързал езика! Нещастен продажен БОК.УК!!!!!
  • 32 Павел пенев

    37 7 Отговор
    Ако останем в ЕС и НАТО явно вървим към диващина и това много добре се знае от DW.
  • 33 На вниманието на Евгени Дайнов

    17 5 Отговор
    пораства чрез бедност и нищета, чрез унижение и оскърбление и с пренебрежение към човека, с неправда и лъжи.Държавата може да даде на човек патриотизъм, като престане да лъже и започне да служи на хората.Тогава на никой в главата няма да дойде идеята за преподаването на патриотизъв в училище, Парламент, Министерски Съвет, телевизии,защото децата просто ще знаят, че родината ги обича.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Петьо Петров

    27 4 Отговор
    Накъде върви България: към цивилизацията или към диващината? Това не е лесен въпрос за умните хора. Ако искаме да вървим към истинската цивилизация трябва да се върнем към държавността или дори още по-назад, към началото на 18 век. Преди да се попяват на световната сцена забравените актьори от времето на Римската република. При тях края на пиесата е винаги хаос...или диващина, кой както желае да го разбира. И колкото и да е нелогично, за да вървим напред, трябва да отстъпим крачка или две назад. Пропастта е пред нас, можем и да вървим напред, стига да искаме да пропаднем в бездната и да е превърнем в колония от безмълвни електронни мравки в кутийки. Можем и малко назад, но в името на нов Ренесанс. Само от нас си зависи, хора ли ще остаанем или зависими киборги живеещи в номериран кошер.
  • 36 Жреца на Ботунец

    8 49 Отговор
    За Кочината Русия,както винаги са зомбираните,безмозъчни русофилски олигофрени.Това са маргинали,които осъзнават своята безполезност и неспособност да се адаптират към новият високотехнологичен,екологичен и подреден свят.Те са същите мърляви прасета,като руснаците,които си искат кочината и дори да емигрират някъде в цивилизованите страни се стремят да се заровят в калта.Повечето симпатизанти на "матушката" са неграмотни,необразовани,безработни,мързеливи,некадърни комплексари,които едвам свързват двата края,защото са дебили и олигофрени по рождение.Основната маса са с работническо-селски произход и не знаят какво да правят със свободното си време,което имат в изобилие.Сами са си виновни,че са бедни и ще си останат такива и никакъв "цар" няма да им помогне на тези залупеняци.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Еми че

    13 2 Отговор
    Аз с конете на швабен шпрехен, варум? Питай Педро Стоянов... 😁
  • 39 Ех Женя

    43 2 Отговор
    Дайнов, и ти ли Бруте? Като имаше гювеч при соца си траеше. защото беше в Лондон?! Пази Боже!!!
    На олимпиадата в Рим (1960 г.), един подобен "мислител" се изказа за успехите на СССР в тежката атлетика, че това се дължало на примитивизма на съветските народи?! Отговориха му,че италианците нямат световен шампион по шахмат!!!
    Ех Дайнов, Дайнов - блазе ти, стигна да дойче зеле! Кажи ми една евроатлантическа ценност, освен Паситата!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Яяяяя

    19 4 Отговор
    Много фашис-ти бряяя. Цял живот им гледам тъпотията и Тулупията. Голям мерак та трепят и кла-не. Гео Милев е пророк! Клаха българския народ, както турчин не го е клал! Жадни за кръв проруски олигофрени. Има и още едни - Проамерикански педо-фили. България е над всички вас продажни коп-елета,!
  • 42 Ами

    14 3 Отговор
    Момче на швестерняк...
  • 43 Колев

    33 6 Отговор
    Абе Дайнов, Дайнов. Кой те излъга че си анализатор , кой те излъга, че можеш да манипулираш нас българите. Никъде другаде няма да ти приемат глупостите , освен във Факти. Какво разбираш ти под ЦИВИЛИЗАЦИЯ, как можеш да се излагаш по такъв начин. Има десетки чужди источници, с които мога да опровергая всяка дума, но няма кой да ме приеме. Бъди жив и здрав, Кириакстефчовци у нас винаги е имало и ще има. Вземи да гледаш поне интервюто на един умен човек. "Проф. Иво Христов: Управление на масите е имало винаги. Никога, обаче с подобни технически средства."
  • 44 дойчин зелев

    20 6 Отговор
    хенде хох, унтерхозе рунтер, безмоз ъчни шваби! Както винаги ви оиша две минус за тоя пасквил.
  • 45 !!!?

    12 20 Отговор
    Държавата на Радев се превръща в путинофилска джамахирия !!!?
  • 46 Някой

    34 9 Отговор
    Благодаря ДВ! За това, че наричате българския народ примитивен. Всеки, който не върви по американския наратив, е примитивен. Чудесна логика. Робска.
  • 47 3.14К

    42 4 Отговор
    Четеш заглавието и започва да смърди. Питаш се защо и по-надолу виждаш DW.. Без да четеш вонята става непоносима, прехвърляш бързо текста и на края се появява Дайнов. Вече всичко ти е ясно. Ако искаш да четеш тези пасквили ти трябва противогаз.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Правова държава

    10 2 Отговор
    Иван Гешев и Сотир Цацаров!
  • 50 Мда

    19 7 Отговор
    Що за статия? На някой си седесар му хрумнало да поставя всичко под чертата. България върви където трябва, няма нужда от герб/сдс и евроатлантически опорки и ценности. Този Дайнов от критик на герб легна възнак на боко. Жалка картинка...
  • 51 Това е

    4 9 Отговор
    Един русороб в действие.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 А га... кифтаците

    33 2 Отговор
    А га баща му на тоя лапаше кифтаците в Москва като кореспондент на "Работическо дело"... май за варвари синчето не се е сещало? Или когато тоя същия учеше в колеж и Оксфорд с комунистически пари, май тия пари не са му изглеждали варварски? Eee...чак сега разбрах,че освен кенефните пари... и комунистическите пари въобще на са миришели и въобще не са погнусявали тоз тогавашен демократ в инкубационен период. Гнуsник.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Слепок

    29 3 Отговор
    Евгений Дайнов - фондация Отворено общество на Сорос.
  • 59 логик

    28 4 Отговор
    Току-що гледах по телевизора германци които съжаляват че на младини са повярвали и са тръгнали след хитлер и направих паралел по същия начин българия тръгна след сащ германия полша и някои други да подкрепя украйна без националния ни интерес да налага това без нашите политици да са обяснили на народа ни какво е тяхното отношение към признанието на меркел за преднамерено фалшивите мински споразумения и за хилядите избити цивилни хора и дечица в донбас 2015 година и след нея а уж сме демокрация а при демокрацията трябва да се слуша гласът на хората а не някакви си джендъри да решават вместо нас уж сме демокрация вече 30 години няма нито един референдум жалка картинка
  • 60 Ха ха

    24 3 Отговор
    Най големите демократи като Дайнов,произход и дейност преди 10.11 върл комунист.Борис Бонев,кандизата за кмет нъ София внук на Станиш Бонев.Атанас Пеканов,внук на партизанин,син на консула ни в Гърция роден там.Всички нови звезди са внуци на върли комунисти
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Орка

    12 2 Отговор
    Дайнов бесните псета не водят слепци бесните псета се трепят
  • 63 За да върви България

    9 3 Отговор
    Към цивилизацията,а приори да се отърве от БКП,гербАЛА-сдс,БСП и ортаклъ Обидени Патреотете,достАТЪЧНО 33г.,да се отърве от стаТИКВОТО на османската демокрация на Доганските ссиГани ДС.
  • 64 1111

    3 16 Отговор
    Българина цивилизация,руските мекерета дърпат към диващината там им е хабитата
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 бай Даньо

    9 9 Отговор
    Дайнов след толкова напъване това ли измисли че ГЕРБ е слугинаж на Путин!? Ашколсун бе мислител! И кой не е слугинаж ПП и ДБ който не им мигна окото да гласуват за преZидента и да направят коалиция с БСП ( които съществуват с единствената цел да са проводник на руските интереси у нас трябваше да го знаете с кой правите коалиция ... ) Нямам надежда за вас психoдeсните само яко опердашване на изборите ви поставя за малко на мястото , идва...
  • 67 Пловдив 1912

    20 3 Отговор
    Когато ти умреш или напуснеш България ще стане едно по приятно място за живеене...
    Дайнов-Майнов продажник долен
  • 68 Мигрантите ще ви оправят унтерменши

    23 3 Отговор
    Не знам за България, но Германия се връща в каменната ера. Защо копаете въглища бе - на нас не било позволено, но за вас може, понеже сте много развити така ли? Те мигрантите ще ви видят сметката.
  • 69 НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ РОДЕНИ ДА УМРЕМ

    4 3 Отговор
    КАТО ГЕРОЙ ДЕТО С РУСКА ЯДРЕННА ПОМОЩ ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ ПРАТИМ НА ПО ДОБРИЯТ СВЯТ А АМЕРИКА В БГ ЕЙСКОТО ПОСОЛСТВО В АДА

    Коментиран от #73

  • 70 Аре забранете го това дв

    13 2 Отговор
    Слава Богу, върви далече от прокисналите евро пърделически идеали.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Сатана Z

    17 4 Отговор
    Когато казва Гошо Тараната на Лайпциския процес:
    “ По времето в което германският император Карл V е говорил на немски само с конете си, във „варварска“ България, апостолите Кирил и Методий са създали и разпространили българската писменост“.
    Немците са работни коне и такива трябва да си останат завинаги.Видяхме ,че и за войници не стават.
    Немец и на снимка да го видиш ,трябва да му обършеш два Шамара !
    Ферщейн?

    Вече дори и Wagner си нямат.Само някакво рахитясало Дойче Гьобелс Веле.
  • 75 Коментар

    10 5 Отговор
    Акцията срещу Нексо е стартирана от американците.ГЕРБ общо нямат.Статията друго внушава.Цели да има караници.Вие осъзнавате ли какво всъщност става?От вън искат да нямаме правителство и се месят.Щом и срещу марионетките си от ПеПето и ДеБето сащисаните скочиха смятайте...
    От чужда медия като DW се месят и държат да има разправии.Нищо,че автора е българин.Платено му е да прави дрязги.
    Сега пък щели Майдани на БСП да правели...вчера имаше статия тук и се призоваше за бой в нея.
    Не е честно така да ни разсипват държавата.Ние искаме нормално правителство.Да не се карат.Да работят.Хайде да спрат вече да насаждат конфликти!А от избори ни писна!

    Коментиран от #77

  • 76 Студопор

    20 3 Отговор
    Дойче зеле, защо не кажете за инструмента, наречен ПРОПАГАНДА? Една лъжа повторена 1000 пъти става истина, нали? Отрязаха ни достъпа до руска телевизия и сега всеки ден Дойче зеле ни наливат какво е казал Путин или какво става в Русия...
    Защо не излъчите интервюто с Арестович, където казва, че украинците сами са си взривили жилищната сграда? Или нямате достъп до подобна информация, защото не ви изнася?
  • 77 Орт

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Коментар":

    Не от марсианците е!
  • 78 Лично мнение

    18 1 Отговор
    Само като видиш и чуеш народните ни представители ще разбереш накъде вървим. Едни искат да се върнем в мутренските времена
    дасе краде свободно ,други да си разбием финансовата система ,да се унищожим енергетиката, трети да си турим фесове, четвърти да се бием с Русия. Всички са купени чужди мекерета жадни за власт и пари ,продали род и родина в услуга на някакви" чужди доброжеатели". Къде отива България с тези " народни" избраници?
  • 79 Анонимен

    3 2 Отговор
    Вървиш и вие не знаете къде. Вдичко се изкупува не от българите. Те са единни и едни на други си препродават на техните си хора. България ще изчезне от картата на света или в някои региони, а може и до Банкя да стигне. Не сме националисти, но виждаме и чуваме. Бойко хубави ни подреди и никой не би вече ни помогне. Историята се повтаря от преди 100 години. Българина е толерантен бил по живково към малцинствата, но те като ви изкупят земята, а вече е, имат фирми, много са богати. Българина го пратиха някои от герб в 10 глуха. И знае, къде са парите, за да им продава жилищната сграда. Днес имаш, утре продадени и оставаш сам между тях могат
  • 80 Хийи

    0 0 Отговор
    След десет години цеци виждам те с едно око мила, бялата къщурка ще ти се види, ама с едно око
  • 81 тиририрам

    5 2 Отговор
    Странно е как медиите, които най-често си служат с "назоваване" се дистанцират от "ритуалите".;) Да не забравяме, че на наша територия се е появила най-старата цивилизация в Европа, докато другите "народи" още са спяли по дърветата като опашата си баба "Ида".
  • 82 Американско говедо

    13 2 Отговор
    Много често "цивилизованият" човек има грешна представа за себе си и всъщност е просто една добре облечена маймуна.
  • 83 Накъде върви светът?

    4 2 Отговор
    "Шаманът" отрече шаманизма.😜
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Артилерист

    18 3 Отговор
    ЕвгенИЙ не е прост, щом е учил висше на Запад по време на социализма. В случая даже се опитал да се прави на научен изследовател. Но определено не му се е получило. Защото мимикрира и имитира, като с привидно философски, да не казвам купешки, думи прикрива ЕАЦ и американскте пропагандни опорки за положението в България, за войната в Украйна, за Путин. От гледна точка на сегашното състояние, към коя точно цивилизация се е запътила България, бе, ЕвгенИЙ? Дай поне един малък признак, че вървим към напреднала цивилизация, а не към тази на Третия свят! Или го твърдиш, защото като подрастващ в комфортната среда на късния номенклатуризъм, си закърмен и със "Социални закони" на Жан Габриел Тард за ИМИТАЦИЯТА? Копирай, повтаряй, превъзнасяй американската пропаганда и напредъка е гарантиран, нали? Да върви по дяволите действителността! Важното е да си на хранилката на умните и красивите жълтопаветници. Щото, като бивш седесар и съвсем буден антикомунист, съвсем беше забравен за "назоваване", нали?

    Коментиран от #94

  • 87 Уса

    11 2 Отговор
    Нека си припомним,какво казват германците по времето на втората световна война за нас българите,че сме диви и варвари.Това се е запомнило от западните държави,които сега разпалват огъня в който горят украинците а не фашистите,но и до там ще дойдем скоро.Та ние сме били диви варвари а какви са тогава германците,американците,англичаните,турците и всички които от векове се опитват да изтрият България чрез своите вмешателства в политиката и медиини пропаганди,като "дойче зеле" и "свободна европа"?Исродитова са тедолни излобни ненаситниза роби.Колкото и да им вадим кирливитеризи няма да има край,защото и други държави ще искат да се включат.Един индианец ми каза "ние никога няма да забравим и нашите деца няма да забравят"това му бяха думите
  • 88 Уса

    9 3 Отговор
    От 30 години България се управлява от децата и внуците набоклуците от политбюро и ДС
  • 89 Сусо

    8 0 Отговор
    Много омраза ве, г-да! Що толкова ни мразите?!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 САЩ са международен бандит

    22 3 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Свърши разграбването от лицемерите, затова да истериите и злостната русофобия!

    Коментиран от #125

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ефбет

    8 2 Отговор
    Залагам, за това, че дв ще бъде изчезне в пожара на ТСВ, който сами разпалват.
  • 94 Азим

    12 5 Отговор

    До коментар #86 от "Артилерист":

    Много точно казано! Горките студенти, на които преподава подобни нелепости!
  • 95 Йорданов

    16 5 Отговор
    Прочетох с погнуса към автора една високоинтелигентна "боза"!

    Коментиран от #105

  • 96 Тити

    10 0 Отговор
    България отдавна е Африканска държава само палмите ни липсват
  • 97 Taka така

    14 2 Отговор
    Диващината е на Запад от България, ако приемем еврото збачи вървим към нея. Дано не.

    Коментиран от #114

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Дойче веле

    9 2 Отговор
    Вие кажете 30г на каде вървим да ви го на.....я на демокрацията и цивилизацията!!!!!
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Тези с тотема - книжна бюлетина

    7 1 Отговор
    "група политици, които продължават да съществуват в родово-кланова ситуация" Те не са лидери, махленски вождове. Единият с титлата "бай", другия на кон, а третия племето му в анадола. Великият Д. Фрейзър ги определя с една дума - ДИВАЦИ
  • 104 Сусо

    6 5 Отговор
    Каза селският "професор", понеже му е присъща диващината!
  • 105 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #95 от "Йорданов":

    Изгубил си си времето. :-)
    Забавлявам се като не им чета глупостите на тия деградирали типове и издания.
  • 106 Кочо

    13 4 Отговор
    България, под контрола на САЩ върви към изчезване! Българите вървят към светло третополово бъдеще, а младите вървят към свободен избор на пол!
  • 107 Мдааа

    9 0 Отговор
    България усилено върви към дивашкаЦиганизация, и всички го виждаме всеки ден !! Само политиците не го виждат
  • 108 Клошарчето е под крилото на Факти,

    5 3 Отговор
    личи си по изтритите коментари
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 България върви към диващина

    7 2 Отговор
    И то много отдавана, още от разпада на социализма. На някои хора просто не им изнася да има правила и почват да искат някаква „демокрация“ и свободи.
  • 111 Ама такава боза

    11 3 Отговор
    "Русия била боклук, ама с "назоваване" се опитвала да скрива несъстоятелността на армията си???
    Този защо не види ДНЕС къде са другите армии по света на "цивилизованите"? Преди няколко дни изгониха една монистърка на отбраната" на натовската страна Германия. И там армията е в окаяно състояние. А армията на ФАЩ? Защо избягаха от едни клошари с брадви и ръждиви ножове в Афганистан, като са били "космическа сила", "по-успешна от Русия"?
    Факт е че живеем в развал на ценности, на материални придобивки, на армии, на каквото се сетите. И едни по-бързо затъват от други.
    Но не виждам нито немците или пък американската армия в подобна война, в каквато сега се държи все още руската. Западните олигофрени ако видят малко кръв пропадат от страх и няма да видиш нито един на фронта. Те просто ще се предадат на врага, за да не умрат..... Тази статия е напълно илюзорна и е чиста фантазия на заблуден мозък от някаква "цивилизация", която я няма реално в света...
  • 112 Това изби рибата

    9 3 Отговор
    "радетелите на цивилизацията, в лицето на ДБ и ПП"??? Тези били радетели на какво???
    Тези ненормалници които крадат и лужат, като за последно? Техния идеал е цифровият концлагер идващ от Световния икономически форум, неизбиран от никого??? Без род и родина тези са чисти марионетки на сащиянската плутокрация, която си е втълпила, че "има задачата на спаси планетата"? От какво? От хората! Даже и от тези марионетки, които са ПП и ДБ, ама акъла не им стиг,за да разберат. Нима децата на Кирчо Про100-то ще останат нормални или живи, ако ае реализира плана "по спасението на съвета"??? Няма . Планирано е да останат да живеят на тази планета само трилионерите и само някои от милиардерите. Някой от Ротшилдовите никога, ама никога няма да седне да пие кафе с Про100-то. Тези от мафията на върха смятат ПП и ДБ за полезни идиоти и те наистина са такива. Заблудени те ще прокарват фашисткия концлагер, ама след това и те ще бъдат смляни в него... Заедно на Киро с децата му... Ами тъпите не разбират, какво правят...
  • 113 За съжаление

    5 1 Отговор
    към диващина и това е необратим факт.
  • 114 мммда

    7 1 Отговор

    До коментар #97 от "Taka така":

    Затова върви и се подпиши в събираната подписка срещу неговото приемане.
    Целия запад плаче в момента от еврото, директно се иска вече и напускане на съюза.

    Малко извън темата вчера гледах в тубата едно клипче на немски блогар, в което човекът представи някои от Нарежданията на комнистическия Брюкселски парламент към живеещите в ЕС, че трябва да санират по определен стандарт(около +-20 см топлоизолация) имотите в които живеят до 2026г., ако не го направят, ще им се забрани да живеят в тях. Вече, ще почнат да ни гонят и от домовете ни.

    Коментиран от #115

  • 115 Абе вече се разбра,

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "мммда":

    Тези уж "избраните" са никакви!
    Ако народът ги е избирал, то те са избрани да ни представят в рамките на съществуващата демократична система!
    НИКОЙ НЕ ги е упълномощавал, на собствена глава да изменят коренно демократичната система в нещо си, което на тях им е дошло на акъла или пък слушат други (богати) "умници! Някакво малцинство да измени коренно начина ни на живот, под техния диктат?
    В момента, в който тези се опитват да сринат съществуващата система, те стават "никои"! НЕ са избирани за това! Нямат такива права!
    Зеленият терор също излиза извън рамките на демокрацията! Няма никакви научни доказателства, че хората са причинили климатичните изменения. Обратното, в нета се появиха доказателства, че геотермични измененения, вътре дълбоко в центъра на планетата още 1995 г са довели до опасни и радикални изменения.
    Разните "еврокомисари" са никои. Те не могат да налагат такива диктаторски неща на цели страни! Този вариант на ЕС вече трябва да се развали! Не е това, за което беше създаден!
  • 116 Вирус

    5 1 Отговор
    Хахаха зелето и дайнов
  • 117 Анализатор

    5 1 Отговор
    Абе, Дайнов, пак с ГЕРБ си изкарваш хляба. Герб не е във властта от почти три години. Тръгна от Путин, за да стигнеш до ГЕРБ. Да ги свъжеш подсъзнателно за избирателя. Пишман манипулатор! Аз пък, бързичко ще тръгна от тезата ти, за да стигна до алкохола в чашата ти. Живей си в алкохолното опиянение, но ни остави трезви.
  • 118 дойчеблее

    6 2 Отговор
    Най-българомразкото радио! И така подбира лизачите, по българомразие. Преди време оплю България, че не спасила 11 хил. евреи от Македония и Беломорието /пак чрез наша лизачка, еврейка!/, като "забрави" за 6-те милиона изгорени от Г-я в концетрационните лагери!
  • 119 Матей преображенски

    5 1 Отговор
    я ГО ВИЖ ТИ СОФИСТА МУ ТАРИКАТСКИ,да му казвали право куме ,та в очи.Путин трябва ше да обяви война на Украйна ли,и с какви мотиви,при обявяване на война трябва да има сериозна аргуминтация.И той я направи в своята реч при започване на СВО,ИЗДЪРЖАНА обосновка във всяко едно отношение,никой на запад не посмя да коментира и изопачава.Украйна защо не обяви война,след като се сметна за нападната,руски войски навлязоха на тяхна територия,а те само вдигат вой до небесата на каква агресия са жертва.Да ,ама за обявяване на война си има международноустановени процедури ,в ООН,в дипломация и са преценили ,че е по-добре да минат напряко.НАТО също се включи,при това много ефективно,но предпазливо и неангажирано по межународните спогодби,за а дърпа конците из зад завесата и да извлича геополитически ползи,особено САЩ,ВКАРАХА уКРАЙНА В това торнадо,което ще я направи на пух и прах.Истинският агресор е САЩ и това ще стане христоматийна истина един ден,както за третия райх.
  • 120 хахаха

    2 1 Отговор
    вяликият анллизатор ойген дай ми нов от наблюдателницата в село Миндя....:)))))) Да му четеш словесните полюции е забавно кога си на на две ракии...иначе е досадно...
  • 121 Гост

    3 1 Отговор
    Много мирише на лошо. Не го доближавайте.
  • 122 DW ? За Благозвучие са само Военни

    2 1 Отговор
    Операции! Виетнам, Авганистан, Сърбия, Сирия, Либия, Ирак всичко е Само"военни операции) Така е по лесно да се отговори на Света, по Удобно е!! Американците го измислиха!!

    Коментиран от #126

  • 123 ФК Горно Уйно

    2 1 Отговор
    Е от тази диващина в която живеем вече от 1994 до сега здраве му кажи.. На къде повече бе Ора, ще продължаваме да копаем, че да изкочим от другата страна?

    Коментиран от #124

  • 124 Ако

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "ФК Горно Уйно":

    е диващина, това е зариди путлерските нацисти, които за съжаление все още живуркат в цивилизована България.

    Коментиран от #127

  • 125 Ти си

    0 2 Отговор

    До коментар #91 от "САЩ са международен бандит":

    български бандит и нацист, разпостраняващ путлерка пропаганда.
  • 126 Както

    0 1 Отговор

    До коментар #122 от "DW ? За Благозвучие са само Военни":

    обикновенно, руснаците го опорочиха!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 сноу

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "пешо":

    А-а... той сега дрънка на китарата ,ама само на тънката жица и мучи нечленоразделно, че не може и да я настрои...
  • 129 патриот

    0 0 Отговор
    Каквото искате правете, само не излагайте България!
  • 130 На къде ни водят

    0 0 Отговор
    Не се ли вижда на къде вървим?! Вървим към гей общност. Без национално съзнание, без ценностна система, без нормално образование, но с най-ниските заплати в ЕС!
    2050г 50% от населението на България ще са цигани! Гейските бракове няма да променят демографията
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 случаен

    0 0 Отговор
    дайнов си ама не даваш само вземаш и то за лъжи,колкото и да се напъвате хората не са слепи