Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 06:00 8 270 247

Защо не искам отново да живея в онази България

  • русофили-
  • българия-
  • социализъм-
  • комунизъм-
  • ссср-
  • нрб-
  • казарма

Казармата? Издевателства, убийства и кръвожадна пропаганда срещу съседите.

Защо не искам отново да живея в онази България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

Не, в никакъв случай не искам отново да живея в онази НРБ от 70-те и 80-те години на 20 век. И изпитвам огромно огорчение от факта, че хората от моята възрастова група очевидно милеят за онези десетилетия, както показва допитването на "Галъп интернешънъл болкан" по идея на "Капитал".

Бавно, тъжно и мълчаливо гниене

За да разчистя още в началото подмолите от скрити обвинения и незададени въпроси: през онези години живеех в София, а животът ми изобщо не беше белязан от някакви огромни страдания или лишения. Това усещане се вписва и в логиката на проучването: нормално е човек да идеализира младостта си и да копнее по нея.

Защо тогава не желая да се върна в онези десетилетия? Не, не са само бананите. Не е и вездесъщият дефицит, който беше породил паралелна разпределителна система на натурална размяна, дребно рушветчийство и черен пазар. Не, става дума най-вече за онова сиво, олющено, заспало и безотрадно общество.

Тогава го наричаха "зрял социализъм", но то не беше нито социализъм, нито зрял. "Социализъм" и до ден-днешен не знам какво е, обаче онова със сигурност не беше. Колкото до "зрял" - онази система просто гниеше, без да е узряла. Едно бавно, тъжно и мълчаливо гниене, просмукало се не само в напомпаната с идеологическа глюкоза и съветски петрол клептокрация най-горе, но проникнало чак до самата микротъкан на обществото: до семейството, до приятелския кръг, до пейките пред блока. През 70-те и 80-те години на миналия век системата вече беше толкова прогнила, че ведомствените ченгета с омачкани костюми и червендалести физиономии дори не си правеха труда да се крият: "Чéрпи една водка и нямай грижа!". То какво ли да се крият, след като цинизмът се впръскваше от най-горно място надолу по хранителната верига: социализмът е недоносче, а ние се снижаваме, както мъдро обобщаваше първият лидер в НРБ.

При това ченгетата и техният неуморен труд по събирането на вицове за Тодор Живков, на мръснички факти от извънбрачни ложета или на сведения за идеологически опасна литература, далеч не въплъщаваха еднолично най-противните норми на онази система. Мъртвият език на партийното и държавно ръководство, на телевизора и вестниците - ние всички трябваше да го владеем като матерен и с горчив вкус в устата фалшиво да го възпроизвеждаме когато и където трябва. Негов най-близък съратник беше клаустрофобичното усещане за несвобода, която те е захлупила под оловен похлупак и те е обрекла да прекараш целия си живот с Тодор Живков, със захаросаната българска естрада, с картинките в "Некерман" и с общонационалното лицемерие и снижаване.

Парлив срам. И облекчение.

В моята индивидуална и сигурно субективна памет са запечатани още проявни форми на "зрелия социализъм" в НРБ:

Здравеопазването? Окаяно дотам, че бебета мряха от зарази, защото спяха на един одър със свинчетата - за да се топлят. Образованието? Патриотизъм, идеология и непоправимо остаряла фронтална педагогика. Казармата? Издевателства, убийства и кръвожадна пропаганда срещу съседите. И още: репресии срещу всички малцинства, срещу българските турци и срещу ромите, срещу хомосексуалните, срещу психично болните…

Щe кажете, че преувеличавам и че за "народа" е било добре. Хубаво, но ако е било добре, къде го днес този народ: здрав, образован, толерантен и отворен към света? Мигар успехите на "народната власт" могат да се стопят за трийсетина години, и то при положение, че и националният, и индивидуалните доходи са нараснали в пъти? Не, по-скоро е точно обратното: въпреки ръста на благосъстоянието, въпреки свободата, онази загнилост не може да се изчегърта от днес за утре.

И всеки, който е живял в онези "прекрасни" десетилетия в България, включително и аз самият, волно или неволно е допринесъл за гниенето. И би трябвало да изпитва не носталгия, а парлив срам - и облекчение, че днес живее по-добре и най-вече по-почтено. Аз лично ги изпитвам.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 275 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ОМИР

    314 50 Отговор
    ПО КОМЕРСИАЛНА И МАНИПУЛАТИВНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ
  • 3 честен русофил

    86 244 Отговор
    Днес русофилите живеят по-добре заради западните придобивки.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 провинциалист

    323 52 Отговор
    Авторът успешно е загнил до състояние да списва за велето.
  • 5 Голем смех

    89 263 Отговор
    Така си беше. Тъпо и скучно съществуване. Всъщност за ченгетата и партийците ,,гнил,, беше Запада, който всеки момент нашия правдив строй щеше да гътне. А накрая се гътна комунизма, барабар с гениалните теории на Ленин, Сталин и пенюгата байТошо. И слава Богу!...

    Коментиран от #150

  • 6 Мъжа на урсула

    244 35 Отговор

    До коментар #3 от "честен русофил":

    ...прозведени с руски ресурси в Китай и доставени с ,,европейска,, надценка.
    Предпочитам да пия вода от извора а не демократични ,,ценности,,

    Коментиран от #31

  • 7 Ццц

    320 36 Отговор
    Мога да напиша 2 пъти по-дълга статия защо не искам да живея в днешна България само ако се заиграя с темата за малцинствата, които били преследвани в НРБ. Защото те преследват днес нас. Като цяло нищо в статията не звучи убедително. Да не е на ISW?
  • 8 Даа

    83 203 Отговор
    Всъщност, тогава бай Тошо беше построил две Българии, както се хвалеше. Едната на номенклатурата, със специалните магазини и безкрайните привилегии и другата, на обикновените хорица, чийто живот си беше една комунистическа робия.

    Коментиран от #11, #58, #62

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кои са тия

    224 24 Отговор

    До коментар #3 от "честен русофил":

    Западни придобивки, ще разкажеш ли? Че явно само в твоето село ги има
  • 11 Последния Софиянец

    291 32 Отговор

    До коментар #8 от "Даа":

    Един познат много мрази соца защото го карали да работи,а сега е затънал в дългове но поне не работи.

    Коментиран от #112, #156

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Т-900

    245 27 Отговор
    Не иска , защото му плащат разни НПОта да пише такива статии. Нека остане на заплата 900лв.-1200лв. или на минимална пенсия и ще сам ще се лиши от всички благини на Европейския съюз. Н@годн@к.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Винкело

    182 18 Отговор
    Къде били днес онези образовани, разумни хора от старото време? Ами тук са си. Пробваха БСП, после СДС, после Мадридския дедо, ГЕРБ... и все повече се отчайваха. Днес се изявяват вече само из проучвания "в кое време искате да живеете?".Какво не му е ясно на писача с нещастното детство?

    Коментиран от #17

  • 16 ЗАБЛУДЕН БЕСЕН ГРАЖДАНИН

    266 37 Отговор
    Не те знам кой си и какъв си бил,но щом си стигнал до там,че да плюеш за Миналите Години ,значи си поредният Клакьор с изпържен и промит от Фалшивите Либерално-Демократични Ценности мозък. Да,справедливо е да кажем,че в ония години липсваха много неща, но имаше Работеща икономика, Селско стопанство, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,имаше работа за всички и всеки си плащаше сметките за ток,вода и т.н навреме и без проблеми, децата ходеха и се прибираха сами от училище, не както сега -родителите пред училищата с колите. В болниците имаше Лекари,които знаеха какво е Хипократова клетва и се бореха за живота на пациента до последно....,не като сега да ти вземат парите и после червеите те яли...ФАКТ НО ТАКИВА КАТО ТЕБ в момента усещат ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА в мисленето на БГ НАРОД и затова пишат простотии,че трябва заплатата да заслужат........и премийна от Господарите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е

    52 164 Отговор
    В байтошовата България не се живееше, а се съществуваше.

    Коментиран от #121

  • 19 Кикот

    54 45 Отговор
    Тогава не беше лайф, а жизнь...
  • 20 Когато от 30 години не живееш в България

    143 9 Отговор
    Александър Андреев е роден на 10 юни 1956 година в София.
    Завършва Немската гимназия и право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
    Между 1979 и 1991 г. работи в БНР като репортер, редактор и водещ в програмите „Христо Ботев“ и „Хоризонт“.
    През 1991 г. заминава за Германия и е редактор в Българската редакция на радио „Дойче Веле“ в Кьолн. От 2008 г. е ръководител на българската редакция на радиото в Бон - отначало като временно изпълняващ длъжността, а после за постоянно.

    Коментиран от #66, #146, #183

  • 21 Нека да е ясно:

    93 31 Отговор
    Нашият социализъм рухна, защото Горбачов врътна кранчето на безплатния петрол и защото "западът" спря да дава евтини заеми на Живков. Ами ако сега спре да дава заеми на днешните? За колко време ще рухнат? Спомнете си 1997...
  • 22 Алфа херинга

    190 14 Отговор
    Защо на всеки, който не харесва пом.и.я.та в която живеем сега, му се напомня колко по зле било през соца, едва ли не като единствена алтернатива? Да, имало е доста лоши неща, но специално за статията. Ченгетата душели за вицове за бай Тошо. Ок, Ами сега ченгетата работят за мафията, продават наркотици, прекарват мигранти и т.н. Образованието било с идеологии. Да, но освен това имаше и образование, защото беше държавно и ако не учиш хвърчиш. Не като сега, щом си плащаш семестъра минаваш, да не те изтърват като клиент. За задравеопазването, виж предното изречение. Страх ме е вече да отида на лекар. Гледат само да ти изпишат лекарства и следващият. Не случайно най големите специалисти сега, са тези, които са учили по времето на соца. За казармата съм съгласен, че беше излишно дълга, но времената са били такива. Сега няма да е лошо да има няколко месеца военна обучение, поне да се научат от коя страна се държи автомата.

    Коментиран от #212

  • 23 Честноказано

    145 12 Отговор
    Не е виновен тоя субект такива като него е имало и ще има като интелект 0 като нравственост 0 въпроса е защо им беше позволено да превърнат НРБ в сегашната България??????????????
  • 24 Честноказано

    35 13 Отговор
    Давам отговора 2 са причините демокрация и капитализм
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гориил

    119 4 Отговор
    Не предавайте страната си и не пренаписвайте нейната история.
  • 27 Дедо ви

    204 16 Отговор
    Е, аз пък искам да живея в това време. Тогава мъжете бяха мъже, а жените жени. И храната беше хубава защото имаше Български Държавен Стандарт. И нямаше пластмасови домати. И в болницата не плащаш нито една стотинка дори да лежиш и три месеца. Не те изписваха докато не те излекуват. И в училищата и университетите не се плащаше нищо, бяха безплатни. И всяка година ходехме на почивка на море по 20 дена, а после ги намалиха на 14, после на 10 и накрая като дойде демокрация гледахме морето по телевизията. И нямахме решетки на прозорците. Престъпниците бяха зад решетките, а не ние.

    Коментиран от #53

  • 28 Изненада

    61 20 Отговор
    Другари социализма го построиха на запад..в България в момента вашите бивши другари създават капитализма
  • 29 Автора пропуска

    154 15 Отговор
    Че тези загнили времена бяхме почти 9 милиона, а сега сме 6. Образованите беше на много по високо ниво от днешното. Хората учили и завършил тогава имат изключително висока обща култура за разлика от днешните младежи / образователните предавания по телевизиите го доказват всеки ден/. И най важното имаше работа за всички и нямаше клошари по улиците. А това което е написал за здравеопазването са пълни глупости.

    Коментиран от #35

  • 30 Зелен Демократ

    53 7 Отговор
    Истината е, че и тогава и сега ето такива елементи като Сашко и Кукловодите му управляваха, разликите са заради/ или липсата на идеология и времето на развитие на човечеството. Тогава многото хубави неща се случваха въпреки такива като тоя, социалистическата идеология върши чудеса, затова Респект и Поклон пред Нас със Сашко- никога комунизъм, никога надежда за плебеите!
  • 31 Мъжа ти

    13 68 Отговор

    До коментар #6 от "Мъжа на урсула":

    Ще пиеш ще пиеш от извора! НО от "извора се пие на колене", и не задължително вода!! Комунистка ниедна....

    Коментиран от #57

  • 32 гост

    112 6 Отговор
    "Дойче веле" /Германска вълна/ е новото име на "Фьолкишер беобахтер" /Народен наблюдател/ същите поръчкови статии с цел изпълнение на задачата: ОПЛЮВАНЕ И ЗАКЛЕЙМЯВАНЕ, НА ВСИЧКО, КОЕТО НЕ Е ПО НАШАТА СВИРКА. Защо авторите на тези антибългарски пасквили не ги публикуват тук, където има достатъчно подходящи медии? Защо повечето материали са без името на автора? Може би самите автори ги е срам от написаното? НО ЗА 30 СРЕБЪРНИКА "човек" КАКВО ЛИ НЕ ПРАВИ?
  • 33 DW и Александър Андреев!!!! Лъжци

    94 8 Отговор
    Махай се заедно с DW! СЛУГИНАЖ!!
  • 34 ха ха

    23 73 Отговор
    Ох, ама мътилка в главите и не е от махмурлука. Проблемът на соца е, че ФА-ЛИ-РА! Можем да си подредим живота с едно заемче от банката и сладко да си живеем, ама един хубав ден парите свършват. И тогава настава това, което е нормално - фалит. Така и чудният живот при Бае Тодар си отиде. Всички фалирахме със все Савецкия саюз. Не мога да разбера, защо никой не го обяснява на хората!?!?!? Фалирахме финансово, морално и идейно. Това е причината за да се разпадне кулата от карти наречена социализъм. На всичкото отгоре воинствен социализъм с наследниците на Ордата начело.

    Коментиран от #48, #49

  • 35 А ти пропускаш

    18 62 Отговор

    До коментар #29 от "Автора пропуска":

    явно нарочно, че тогава ни пазеха с автомати "калашников–Шпагин" да не избягаме сега всеки сам решава къде да живее и работи! И да работа имаше за всички.... Едни "работеха" по партийна линия, за 1000лв. другите за 120 левчета!

    Коментиран от #95

  • 36 Е па как защо

    87 4 Отговор
    Освен банани тогава нямаше бръмбари и скакалци за ядене,
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не е наред човека

    61 9 Отговор
    Тогава щом си гнил, сега вече си прогнил. Писачите за дойзелето всички ли не сте наред с главата?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Леля Гошо

    77 8 Отговор
    През 1983 година, веднага след казармата "избягах" от България и се заселих в САЩ,. Въпреки че ненавиждах онзи строй, наречен социализъм, сега от разстояние виждам че тогавашното недоносче е имало и някои преимущества в сравнение с днешното недоносче. Явно тези преимущества са се харесвали на мнозина. Самият факт че в лагера за бежанци през който минах имаше хиляди чехи и унгарци, и само шепа българи. П9втарям, созоализмът беше едно недоносче, но и днешна България е едно недоносче което няма нищо общото със западните демокрации.

    Коментиран от #144

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Азим

    85 8 Отговор
    Колко е унизителмо за този остарял вече човек срещу заплащане да пише подобни просто..тии за родината си!
  • 44 Иван Георгиев

    11 60 Отговор
    От истина, по-истина! Респелт за мнението!
  • 45 Реалист

    70 9 Отговор
    Платено съдържание!
    Защо не сте използвали това да укажете в началото на статията,а кой плаща този пасквил ,то се знае.Сега е модерно да се плюе по онези времена, особенно от бивши комсомолчета и млади партийни кадри.
  • 46 И аз смятах така

    82 8 Отговор
    Но сега, след повече от 30 години, всичко това ми е обяснио и смешно, в опитите да се сравнява с днешните мащаби на деморализация, корупция, арогантност и анти хуманност. Статията прелива от наглост и неискреност.
  • 47 Зелен Демократ

    65 6 Отговор
    Ясно е, че тогава имаше много абсурди и извращения, но както казах вижте сега какво е, пак са подобни хора във власта, интелектуални им багаж е същия, че и по-зле! Но за зла участ я няма комунистическата идеология, без нея е това, което е сега- с една трета намаляло население, намаляват младите и нивото им, жизнеността на обществото е към нулата, а такова общество е безнадеждно, всичко друго е второстепенно!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Не фалират

    8 23 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха":

    Само диктатурите. Само в тях, робите мрат за господарите си.
  • 50 Ма и аз това се питам.

    11 40 Отговор
    Хубаво , но ако било добре , къде го днес този народ , здрав , образован , толерантен и отворен към света ?Мигар успехите на "народната власт" могат да се стопят за някакви си тридесетина години.

    Коментиран от #115

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 5577

    54 8 Отговор
    Знаеше, зеле... Заради такива като вас България сега се топи. Изчезва всяка изминала година. Много поръчково пишете чак и логиката не мой ви схване човек.
  • 55 ха ха

    18 18 Отговор
    Ами, като се скапят нещата с парите вкъщи, нали и отношенията се скапват? Започват скандали и какво ли не. Същото е и с обществата - изплуват най-нелицеприятни взаимоотношения. Соцът позволяваше хората да живеят сигурно, но за сметка на това една прослойка неконтролирана от никого решаваше. Решаваше въз основа на идеологическа целесъобразност вместо на икономическа. Така инвестирахме в мастодонти, танкове и уедрено селско стопанство. Капиталът отиваше в ниско производителни и губещи начинания. Защо? Ами, защото нямаше коректив. Нямаше как да се провали някой. Нямаше как да фалира - да загуби от конкуренцията. Така под похлупака си живееше икономиката, идеологията, хората... Никой не реагираше на промяната освен, ако не се намесят интригите за да бъде изяден някой от патрициите на някой пленум. Това беше единственото наказание. Постепенно напрежението в системата нарастваше и се стигна до фалит на цялата система. Когато дребните играчи не могат да се провалят, се стига до падане на къщата. Докато се строеше нямаше механизъм калпавите зидари да бъдат отстранени. Ако им падаха стените навреме за да ги видим, нямаше да падне къщата накрая. Не се издигаха най-способните, а най-верните на партията. Вместо меритокрация имахме партокрация - като спина предава се по полов и кръвен път само.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 А бе прав си

    44 3 Отговор

    До коментар #8 от "Даа":

    В сравнение с днешните 4,5 милиона, онези 9, направо са си две ългарии.
  • 59 Шопе

    41 4 Отговор
    Не искам Зеле, Зелешорош,Зелепаси пропаганда,не чета....

    Коментиран от #79

  • 60 666

    84 5 Отговор
    Де...ба тия банани. Пъвръща ми се, като го чуя. С сега 200 марки кашкавал и сирене и нито едно със мляко. Предпочитам без банани, ама салама дае от месо, сиренето от мляко а сега аптеките пълни болниците пълни. Най ме кефи, че имало голяма престъпност при соца- да ама не, къщите даже не се заключаха имаха само ”чивия” Повръщами се от всичко западно, евроатланточеско. Предпичитам да карам Лада, да не виждам банани, ама да има образованието, здравеопазването, реда и храната от соца.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Мисля

    49 2 Отговор

    До коментар #8 от "Даа":

    Ми то и сега е така бе пич,от една страна немотията,глада,незправието,мизерията,а от другата страна крадци забогатели незаконно от народа парадиращи с парите си за който няма закони,правда и затвори
  • 63 Студопор

    71 6 Отговор
    Абе 70те и 80те са най-добрите години за България след ВСВ. Сега е 1000 пъти по-зле!
    Платени журналя...! Ако утре се върне комунизма, тоя със същия плам ще пише и против така наречената демокрация.
  • 64 Госあ

    58 7 Отговор
    Аз бих искал да живея в онези времена, за да мога да спортувам на Витоша със цялата и работеща инфраструктура, без някакви големи финансови разходи. Искам също така да живея по онова време, защото след завършване на образованието си, бих си намерил работа за кариерно развитие без особено затруднение. И задръстванията щях да избегна ;)
  • 65 Косача

    28 3 Отговор
    Глупости, колкото искаш!
  • 66 Студопор

    55 3 Отговор

    До коментар #20 от "Когато от 30 години не живееш в България":

    Ааа.... Ясно значи! Човека иска да каже, че днес в България е по-добре, но пък ми го казва иззад граница. Сега добива смисъл всичко!
  • 67 12340

    55 9 Отговор
    "... Здравеопазването? Окаяно дотам, че бебета мряха от зарази, защото спяха на един одър със свинчетата - за да се топлят...."
    .... Тъпо!
  • 68 Коментар

    55 4 Отговор
    Авторът няма да се върне даже да станем втори Дубай така че все тая...В предни статии от миналата година направо си пишеше,че мрази България и българите.Нищо не сме му направили,за да сме го заслужили.
    Не е хубаво да мрази.Негативните емоции могат да го разболеят физически и/или психически.
    От такъв българомразец акъл не искаме!
  • 69 нннн

    55 5 Отговор
    Тогава бяхме на 27-мо място по социалноикономическо развитие, сега сме на 77-мо. Кое съответства повече на ,,кочина"?

    Коментиран от #126

  • 70 дядото

    35 1 Отговор
    интересна работа.смелите,които не понасяха социализма навремето напуснаха страната.подлогите тогава останаха,а сега голяма част от тях покорстват,плюят и обикновено се развиват в политика и власт.а простия народ,както често ни наричат-тегли все по-голямо тегло
  • 71 Чичо

    42 5 Отговор
    Кой си ти, че да ти знам мнението? Яж си европейските ценности /скакалци, щурци/и не занимавай хората с шизофренията си.
  • 72 Александър Андреев! Там където си е

    41 3 Отговор
    добре, на Хранилка си!! И от там може да маниполираш и плюеш колко си искаш! Стой си там, не се връщай! Тука си има достатъчно Предатели!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Бербок

    41 7 Отговор
    Саше Саше , на подсъзнателно ниво ти искаш да живееш в 70 и 80 , но това няма как да стане , остава само една мечта за този спомен . За това пии кока кола , шмъркай пико и се радвай на това което имаш , колкото и да е жалко то
  • 75 Запознати

    41 9 Отговор
    Лъжата за онези години се натрапва от същата пропаганда, която сега натрапва русофобията и лъжите за украйнската война на американците…

    Коментиран от #80

  • 76 Срам

    23 5 Отговор
    Вече не чета статиите на ДВ
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 1234

    42 6 Отговор
    определено, за който не помни може да мине, но е пълна тъпотия:
    "Здравеопазването? Окаяно дотам, че бебета мряха от зарази, защото спяха на един одър със свинчетата - за да се топлят. Образованието? Патриотизъм, идеология и непоправимо остаряла фронтална педагогика."
    - още ползваме тецовете, вецовете и АЕЦ , нищо ново не е построено, освен няколко соларни и вятърни парка, е тази енергия още я ползваме. За образованието няма какво да говорим - % дето не могат да четат или четат без да разбират е уникално висок.

    "Хубаво, но ако е било добре, къде го днес този народ: здрав, образован, толерантен и отворен към света? Мигар успехите на "народната власт" могат да се стопят за трийсетина години, " - могат и то се вижда , вече има поколения профанизирани , възпитани с американски екшъни и попфолк, и дрога, мнооого повече дрога.
  • 79 Дечо

    24 1 Отговор

    До коментар #59 от "Шопе":

    Забрави да наредиш Дайнов до Чадото, щото и той е от същото котило!
  • 80 ТТТ

    16 8 Отговор

    До коментар #75 от "Запознати":

    Да бе, в Украйна воюва цялата американска армия балабар с затворниците им.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Памфлет

    19 4 Отговор
    Страхотна лакардия, с доста чувство на носталгия. Истината е че и да иска вече няма връщане в онези времена, защото първо отминаха отдавна и второ трябва да направим живота си поне толкова хубав днес, не да го сравняваме с мезозоя. Та стига дрънканици, ако не можеш да сътвориш позитивно съществуване си дръж негативизма за себе си
  • 84 Може би

    34 4 Отговор
    Сега няма рушветчийство, което е повсеместно и по голямо! Може би сега начело на държавата не са молограмотни, самодоволни и подли управници и те не са корумпирани и безнаказани убийци! И те не се борят за власт, само и само да бъдат под закрила на държавата! Изчезни, малко човече искащо да препишеш сегашните пороци на миналота! Може в миналото да са били оскъдни количествата на бананите, но хората не слагаха решетки на прозорците!

    Коментиран от #87

  • 85 Софиянец

    8 28 Отговор
    Русия изгуби войната, нищо от мизерията и простотията в статията няма да се случи отново - никога!
    Слава на Украйна!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Дъ Крава 🐄

    27 2 Отговор
    Не искам децата да си играят в градинките пред блока спокойно, искам там спокойно да е пълно с наркомани
  • 90 йхнкхйких

    13 4 Отговор
    Александър Андреев обесен ! Гномче зеле забранени
  • 91 Ти си

    36 4 Отговор
    Другарю Андреев като ви видя биографията ми става ясно че сте един неуспял комсомолски секретар но примерен партиен член !
    Тогава и сега пишете за това за което ви наредят от страната от която духа вятъра - интереса клати феса ....
  • 92 Факт

    25 3 Отговор
    класика в пропагандата: DW изразява бългаското мнение на Сашко Йорданов ...
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Имайте страх от

    54 2 Отговор
    Бога ми! Бебетата спали със свинчетата!? По-голяма глупост не може да се измисли! Само три-четири факта за "гниенето": дете 2-ри клас само отиваше в градското зъболечение и сели тръгваше с пломба - сега родител бяга от работа да си заведе осмокласника и да плати 150 лв. за същото; в гимназията научих английски безплатно - сега всяка година в школата е по 1300-1500 лв. за дете / в училище не ги учат, че разчитат на частно/; списание "Дъга" беше 1.20 лв., красиво и съдържателно - вчера купих възрожденско списание за комикси за 28 лв ! и е отвратително: без грам текст и действие, хаос от ужасяващи картинки; и най-важното: за дрога не бяхме чули, а сега на всяка крачка на децата буквално се предлага. Кое гние? Кога гние? Накъде върви? Носталгията не е жалба за моята младост, а за тази на децата ми! Капиш?
  • 95 Не пропускам за автоматите

    28 3 Отговор

    До коментар #35 от "А ти пропускаш":

    Но те пазеха границите, такъв беше света двуполюсен. А за заплатите по партийна линия, сега да нее по различно. Едни по партийна линия крадоха милиарди а други ровят в кофите. Ама ти явно си от първите и за това така говориш. Онова време няма да се върне, ама не трябва и да се отрича че имаше и хубави неща. Обикновено най отричащите тези години са деца на бивши партийни функционери или пребоядисали се псевдо демократи.

    Коментиран от #109

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 защо

    28 0 Отговор
    Скъпи набора,
    Завършваш "равносметката на живота си", че днес живееш по-почтено. Като редактор и водещ в програмите „Христо Ботев“ и „Хоризонт“ през онези прогнили години, би ли ни показал по един свой репортаж от началото /1 - 5 април/ 1986 и 1981 години? /конгресите на БКП/
  • 98 Отрязаха ми коментара, ще бъда по

    27 4 Отговор
    внимателен!? Андрейчо, като не ти харесва в България, отиди в краварника да мучиш на воля, сякаш там ти е хвърлен пъпа.

    Коментиран от #101

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Гост

    12 13 Отговор
    Правете паралел с Гърция - кой живееше и живее днес по-добре. Останаха зад завесата и мрака, спаси ги и плана маршал. Векове да минат неможем да ги стигнем, а вие тъжете по соца :)
  • 101 Няма нужда да си внимателен

    8 0 Отговор

    До коментар #98 от "Отрязаха ми коментара, ще бъда по":

    Директно им се казва, че ще бъдат палени и трепани

    Коментиран от #105

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Българин

    19 18 Отговор
    Онази България беше един голям затвор, от който не пускаха да излезеш. Сега сме свободни. През последните 8 години съм бил на толкова места по света, където преди 1989-та дори не смеехме да си мечтаем да отидем. Това е ! Който иск ад аживее отново в затвор да ходи при путин.
  • 104 Факт

    39 6 Отговор
    Здравеопазване-безплатно,всеобхватно и с пълна профилактика,от обогатена вода с флуор в градината,до здравна служба във всяка паланка,детска консултация,задължително посещение на педиатър след раждане в къщи.Образование-безплатно,всеобхватно,задължително с посещения в къщи и високи световни резултати,във ВУЗ влизаш след жестока конкуренция 10/15 за 1 място и излизаш специалист.За липсата на казарма в поведението на сегашната младеж да не говорим.
  • 105 Софиянец

    11 6 Отговор

    До коментар #101 от "Няма нужда да си внимателен":

    Дошъл от село, с 2 пръста чело, но застанал начело.

    Коментиран от #114

  • 106 ФейктиБг

    17 2 Отговор
    Дали осъзнавате че към вас има пълзящо недоволство, което във времето ще се превърне във физическа реакция на най-крайните. Тогава ще виете определно.
  • 107 Факти

    13 0 Отговор
    Стига с тоз селски манталитет, компроментирани сте отвсякъде
  • 108 Гост

    17 1 Отговор
    Много е смел и толерантен към малцинствата във времена на морален упадък и джендърска култура.
    Покрай всички "недостатъци" на социализма баш за толерантността ли се сети ?
  • 109 Бъркаш се

    10 13 Отговор

    До коментар #95 от "Не пропускам за автоматите":

    НИКОГА в моя род не е имало комунист! Дядо ми беше "враг на народа". И верно автоматите пазеха границата....ама да не избягаме от "хубавото"!!!! Ако ми посочиш един пример, за желаещ да влезе в комунистическа нрб ще те черпя една седмица! И не нямам милиарди, не ми и трябват, но определено не ровя по кофите....

    Коментиран от #147

  • 110 ГеювИ

    7 0 Отговор
    И ние не те искаме,ама кво от това!
  • 111 ха ха

    9 6 Отговор
    Мъртвият език на партийното и държавно ръководство, на телевизора и вестниците - ние всички трябваше да го владеем като матерен и с горчив вкус в устата фалшиво да го възпроизвеждаме когато и където трябва. Негов най-близък съратник беше клаустрофобичното усещане за несвобода, която те е захлупила под оловен похлупак и те е обрекла да прекараш целия си живот с Тодор Живков, със захаросаната българска естрада, с картинките в "Некерман" и с общонационалното лицемерие и снижаване./ само сменете името с което щете от времето на ;демокрацията ; и получавате настоящата действителност
  • 112 Браво на бодрата приказка.

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    То си е така де,ама тва с дълговете само дето звучи кофти.
  • 113 Факт

    29 6 Отговор
    Собственост-твоя,с нотариален акт в джоба,къщи по на 2-3 етажа,Работа-за всички,свободна инциатива-всеки който искаше и не го мързеле можеше да гледа-пилета,гъби,буби,плодове и зеленчуци.Държавата даваше семена,ореше му го и го изкупуваше,от теб само труда.Храна-в изобилие-българска,изнасяхме в целия свят консерви,тютюни,млечни продукти.Така беше,и това е истината.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Сандокан

    35 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ма и аз това се питам.":

    Народът за 30 г. по естествени причини умира, други се самоспасяват не от соца, а от сегашната мизерия като бягат на Запад, младите не си знаят пола и не създават деца. А за успехите: не са се стопили: още живеем в старите блокове, тока и водата идват до нас по старите съоръжения, движим по старите пътища, всички административни сгради, културни паметници и училища са от тогава, лекуват ни доктори и сестри на възраст 55+, взели дипломи тогава.
  • 116 TV Бобов дол

    26 3 Отговор
    Их колко е лесно да се правиш на Георги Марков след 1989 г. Утре може и дисидент да се изкараш другарю Андреев.
  • 117 За протокола

    9 20 Отговор
    Много са престъпленията на тогавашните управляващи и наложената от тях система към българския народ, но някои от най-големите са:
    - систематично унищожаване на българската интелигенция и недопускане на въраждането и.
    - унищожаване на ценностната система на българите и подмяната и с някаква измислена ценностна система на интернационална пролетарска солидарност и безкритична вярност към БКП и СССР.
    - откъсване на българина от селото.
    - развращаване на народа, привиквайки го да получава всичко наготово и без усилия от Партията-майка и държавата.
    - подмяна на българската история.
    Всичко това доведе до поколения, незнаещи кои са, къде са, какви са и защо са, които все още чакат всичко от държавата.
    По-малко от 10 години след Освобождението Българската армия побеждава Сърбия, която ни напада след Съединението, а сега, повече от 30г след рухването на тоталитаризма, България няма нито армия нито държава, нито общество. Е, кой е нанесъл повече щети на България - 500г османско владичество или 45г "братска дружба"?

    Коментиран от #129

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 😂😂😂😂😂😂....

    11 21 Отговор
    Тук заприлича на сборище на дърти комунистически каскети, които се събират и чакат да ги поведат към Бузлуджа, за да се качат на чинията/отремонтирана/ и дано запали този път за да излетят в космоса и да потърсят, зрелият социализъм, хляба по двайсет стинки, Тодор Живков, и бащината прегръдка на СССР.😂😂😂😂, Позабавляваха се другари и другарки...😂👍

    Коментиран от #124, #151

  • 120 НЯКОЙ

    29 2 Отговор
    Е не отвратително, бога ми. Как се лъже и маже, как всичко се изкривява, не е истина. Само като се вземат данните ОФИЦИАЛНИТЕ, за демография, стандарт на живот , място в икономиката като цифри и се сравни със сегашните и авторът трябва да се скрие някъде от срам. Има една причина да се харесва това време и то е ако си се докопал до върховете на хранителната верига. Е ще плюш не ами и юмрук ще размахваш да си защитиш местенцето. Няма държава, няма народ, хората или умират или бягат, доведени сме до ръба на ядрен апокалипсис, но авторът с го харесва това ок. си му е. Точно този егоизъм ще убие света и нас като част от него.

    Коментиран от #157

  • 121 Хахаха

    20 3 Отговор

    До коментар #18 от "Така е":

    Как си оцелял или твоите родители са оцеляли? Я разкажи. Бяха гладни, живееха в концлагер, не са ходили на училище и не са получили базово образование поне, а за възпитание да не говорим? Едва не са измрели от инфекциозните болести, защото медицина нямаше, ял си трева и си живял сред боклуците, затова нямаш нито един съм- всички са изпопадали от скорбут. Не си виждал морето, криел си се в планината, да не те отведат в концлагер на море поне за 1 месец? Така ли??? Защото аз мога да ти каже, какво е животът при фашистите и какво е концлагер. Това изпитаха моите близки.
  • 122 РЕАЛИСТ

    26 3 Отговор
    Стигнах дотук "Здравеопазването? Окаяно дотам, че бебета мряха от зарази, защото спяха на един одър със свинчетата - за да се топлят." Тоя Андрей за какви ни смята? Това не са ти глупаците в Германия. Пишеш на на хора, които помнят това време и го определят от за по Добро от тези 30 години" демокрация"
  • 123 ДжафДжаф

    31 2 Отговор
    Първо: Не е логично да се сравняват две епохи, разделени от 35-50г, през които света така или иначе се е променял, най-малкото технологично. Второ: Онова време си имаше своите както хубави, така и лоши неща. Аз също не съм бил във възторг от живота при социализъмът! Проблема, обаче, е че сменихме едно лошо нещо с още по-лошо. В крайна сметка човек си ремонтира жилището с идеята да живее по-добре и по-конфортно.Ние, обача ремонтирахме покрива и подкопахме основите. В крайна сметка всичко отиде по дяволите, а за 33г изкопни работи намаляхме с 33%. Бяхме 9,5млн, а сега сме 6,5 и то ако броим онези, които 10месеца работят на запад и се прибират по за 2 месеца в годината. Когато статистиката говори, олигофрени като този следва да мълчат.
  • 124 Хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #119 от "😂😂😂😂😂😂....":

    Не проецирай своите комунистически желания на другите. Ти може и за своята османска прародина страдаш и затова мразиш Русия, вероятно, която те е лишила от нея. Другите какво отношение имат към твоите терзания? Страдай мълчейки.
  • 125 Евроглупак от ЕССР

    22 5 Отговор
    Бе,струва ми се ,някой се опитва да ни зачеркне младините. Се едно не сме живели до 89година.Когато човек е млад ,животът му е както дойде ,и все е хубав.Ние си харесвахме нашия в "мрачното комунистическо минало". Сега вие си живейте вашия и не хленчете-какъвто си го направите ,такъв ще е.

    Кой не скача кат маймуна за БАНАНА е залупен!
  • 126 Стига с това износено 27 място бе!

    13 17 Отговор

    До коментар #69 от "нннн":

    Нямаше от къде да си купиш едни свестни обувки,маратонки,тениска.Абе нсаправо пишетече сме били на 3 място.

    Коментиран от #161

  • 127 Фил

    4 3 Отговор
    Ти и сега си боклук
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 117

    24 2 Отговор

    До коментар #117 от "За протокола":

    Написал си пълни глупости. Благодарение на доброто образование тогава народа се събуди и социализма падна. Само че ако знаехме каква изродена псевдодемокрация ще дойде, и че сегашният ни презокеански господар ще е по зле от предишния, нямаше да скачаме по площадите.

    Коментиран от #167

  • 130 Край

    23 2 Отговор
    "Здравеопазването? Окаяно дотам, че бебета мряха от зарази, защото спяха на един одър със свинчетата - за да се топлят" Добро утро ДВ - вие сте мерцедеса на информационните потоци, вие сте БМВто на истината. Как съм оживял барабар със свинчетата - не знам но вие ДВ винаги намирате хора с умствен дюстабан за да ни сервирате мнението им.
  • 131 Човек

    13 25 Отговор
    По комунизма тъгуват само глупаците, защото това беше техния строй. Само в него те можеха да бъдат равни с умните. По правило повечето хора са глупаци, което обяснява масовата русофилия у нас. Но тази вече свърши. Сега живеем в свобода и съдбата ти е в твоите ръце. Всеки може да постигне всичко с акъла си, а на глупаците това не им харесва и реват колко е зле. България пак си е 9 милиона, но част от нея е зад граница, защото границата е отворена. Образование, здравеопазване - днес ги има на много по-високо ниво ако можеш да си ги позволиш, но за това първо трябва да имаш акъл. Преди имаше по малко за всеки, независимо от личните му качества и приноса за обществото, а днес има всичко за всеки, който може да си го изработи. Днешният строй е безкрайно по-справедлив и по естествен начин стимулира хората да се развиват. Глупаците могат да стоят в ъгъла и да чакат наготово някой друг да ги оправи.

    Коментиран от #135, #138

  • 132 Хи хи хи

    11 2 Отговор
    Тоя е тотално изтрещял !!!!!!!
  • 133 Дядо на 72

    36 4 Отговор
    Аз и моето поколение преживяхме златни времена, които никой и никога няма дори да сънува. Ние сме щастливци, въпреки, че младите не ни вярват. Те приемат за истина приказките и писанията на откровени лъжци и манипулатори. В онези времена имаше спокойствие, сигурност, човечност, взаимопомощ и уважение. Ако времената бяха толкова лоши нашите баби, дядовци и родители нямаше да доживеят 80 и много повече години. Четохте ли вчера данните, че всеки четвърти починал е под 65 години? Като дете си спомням, че вървейки по улиците някои мъже си свиркаха с уста мелодии от песни. Колко леко трябва да е на душата ти, за да вървиш и да пееш. Сега срещам хора, които вървят и си приказват сами. Какво одначава това?
    Без навигация се ходеше чак до Варна, да не говорим за по-далечни дестинации. Чакахме да се стъмни за да видим спътниците как минават по небето лежейки по поляните по гръб и мечтаехме да сме космонавти...
  • 134 Никому неизвестен

    19 3 Отговор
    Че медията е знак за нечетене на материала е така.Но каква е тая наглост да говориш от името на всички?И ако сложим честно + и-всеки втори ще избере спокойствието и нормалноста на социализма със всичките му кривици пред безвремието и разрухата на пишман демокрацията!
  • 135 Тия явно си

    9 1 Отговор

    До коментар #131 от "Човек":

    на Супермен внука, умен, способен и можещ да си позволи добро здравеопазване.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Димар

    14 3 Отговор
    Много ми беше добре.Нищо не учих в СПТУ а взема диплома.После в завода поработвах и 300 ЛВ.заплата.Доктора комшия 200 лв.Поркане здраво.Дадоха ми жилище-само си изнсах кухнята на балкона.Жена ми същата.Децата ми били простаци викат сега.Отидоха в Испания но се бачка яко и се прибрах.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 резервист

    25 5 Отговор
    Саше, ти си се чалнал! Къде си ги виждал тези измрели от зараза новородени, дето спели със свинчетата, за да се топлят? Сигурно ги е кърмила свинята майка? Смесването на полуистини с откровени лъжи е стар пропаганден трик! Факт е че здравни служби имаше и в най-малките села. Къде са сега? Факт е че образователната система даваше всички необходими базови знания. Какво дава сега? Факт е че имаше издевателства в казармата, но те бяха преследвани от закона. Какъв трябва да бъде войникът според теб, самарянин? Репресии срещу различните казваш? С какво ги заменихме? С джендър пропаганда? Истината е че животът не беше лесен тогава но и сега!
  • 140 123

    21 2 Отговор
    Егати боклука продажен полицията сега продава дрога на нашите деца за кокошка няма прошка мафията си има държава народа е продаден като стадо добитък и така нататък
  • 141 Абе каскети,

    11 9 Отговор
    Общо-взето,ако не беше комунизма щяхме още да живеем в землянки.Или по дърветата.Нали,ц ц ц.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Нито социализмът

    15 3 Отговор

    До коментар #41 от "Леля Гошо":

    ни беше добър, нито сега капитализмът ни. През 1979г. бях в Унгария и то не в Будапеща, а в Дебрецен. С удивление гледахме хората които си купуваха по 1 банан или портокал и си го ядяха като закуска по улицата. Пълно бе с частни магазини, а в тях модерният тогава мохер, западни козметики, австрийски обувки, дефицитните тогава у нас ръчни и електрически инструменти. Бяла и черна техника, кафе, много и различни колбаси, шоколади. Половината коли по улиците - западни, тук там руски коли и трабанти. Това бай Тошо можеше да ни го уреди, но не поиска. Сега виждаме и Орбан как мисли за народа си и се опълчи на ЕС за пришълците. Тогава банани и портокали нямаше и в ГДР.
  • 145 Пловдив 1912

    24 3 Отговор
    Този, който е писал това е за тежки медикаменти ! Никога, никъде не е само цветя, но сега е още по зле и от това време, за което пише този !
    Бебета "мряли" , пълна скръб, здравеопазването било ......, пълна скръб...трябва да си или много платен или чистак луд за да напишеш това...
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Примери много

    20 3 Отговор

    До коментар #109 от "Бъркаш се":

    Мога да дам ама трябва да пиша доста.В интернет може да се открие всичко. Както и сега така и тогава имаше хора, които искат да избягат и такива които искат да дойдат в България, всеки със своите си мотиви. Само че за съжаление сега тези които искат да избягат от тук са много повече от тези които искаха да избягат по онова време, и то основно по икономически причини. Тогава основно бягаха по политически причини и не бяха чак толкова много като сега. Като изключим комунистическите идеали на които ни учеха ,също така ни учеха и на родолюбие, патриотизъм и дълг и отговорност към родината.
  • 148 Перо

    20 1 Отговор
    Ти си един прост джендър, щом си опрял до стотинки за тролене в обществените медии, коментари за хора, които не са живяли през онова време и не знаят истината! Човек като чете тоя бълвоч и възхвала на мутренската демокрация се хваща за главата! Сега се краде от държавните милионери, не за водка или кафе, а цели заводи! Мутрите и деградиралите елементи са новите феодални собственици! Държава, която е на последно място в Европа по всички показатели! Да не говорим за престъпността и самоубийствата с която започват и свършват новините по ТВ!
  • 149 Зевзек

    16 3 Отговор
    Онези времена се завръщат, пообщувайте с някой бг чиновник "калинка" и ще видите същите тогавашни хвалебствия на "първия", раболепието пред началника партиец само дето сега се нарича гербаджия, а не комунист. Разликата е, че днешния "първи" е мутрата на тогавашния първи.
  • 150 Ко Не

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смех":

    Е сега може да се разнообразиш като скочиш до Украйна да си постреляш срещу живи мишени , явно ще ти е много забавно !
    За разнообразие можеш да застреляш и съседа си , който те дразни , може сега да се наджаскаш с разни работи и да шофираш колата си , като междувременно гътнеш няколко души по време на шофирането , колко ще ти е забавно само ! Може е пола да си смениш , сигурно ще изпаднеш в екстаз от това и ще ти е хипер забавно !
  • 151 Има и друг вариант

    12 2 Отговор

    До коментар #119 от "😂😂😂😂😂😂....":

    Ти да си вземеш дозата, еднополовия партньор под мишница и да отиваш някъде другаде, во много далеч, че тук само ни съсипваш децата.

    Коментиран от #172

  • 152 Тулуп Мисирков

    14 2 Отговор
    Миличкият...заработва сиусърдно евроцентовете...
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 ЕвроАтлантически шарлатанин

    26 4 Отговор
    Идеални неща в света няма никъде, но тогава преди „демокрацията“имах Родина, с която се гордеех във всяко едно отношение - икономика, култура, спорт, селско стопанство, здравеопазване ,социална ангажираност на държавата, вътрешен ред и сигурност, армия и пр. сега ме е срам, че съм гражданин на държава от задния двор на Европа, будеща съжаление и неприязън в новите ни партньори...иначе обаче споделяща т. н. евроатлантически ценности...
    Е,по времето на тази „демокрация” много хора от върли антикомунисти, станаха върли комунисти.
  • 155 Истината

    23 6 Отговор
    Единствените, които не искат отново да живеят в онази България са меките китки и наркоманите!

    Коментиран от #164

  • 156 Разликата!

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    При соца не можех да псувам властта,но потребителската ми кошница бе пълна и то с качествени български продукти...!
    Сега мога да псувам властта и то на воля...!НО!Чакам на опашка в ,,Кауфланд",да използвам пеомоцийка от някакви си стотинки,за да си напълня потребителската кошница и то с продукти-ментета...-пълни с химикали и ГМО-та...!

    Коментиран от #160

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 9689

    5 1 Отговор
    Този е имал кошмарни сънища.
  • 159 Само си спомнете

    7 8 Отговор
    Кой ми открадна чистачките…….
    Единственото, за което съжалявам е, че младостта ми остана в онова безвремие!

    Коментиран от #163, #182

  • 160 Аааааа...

    11 0 Отговор

    До коментар #156 от "Разликата!":

    ...сега има и банани...и банани...и то мнооого - банаании...
  • 161 Българин

    20 3 Отговор

    До коментар #126 от "Стига с това износено 27 място бе!":

    Не само, че бяхме икономически на 27 място в света, но и на първо място в Източна Европа, във военно отношение от съседите ни само Турция можеше да ни съперничи, здравеопазването не само беше безплатно, но и го имаше /смъртността за 2022г. е с 32%!!! по висока от смъртността през 1989г./, обувки и дрехи имаше и то с добро качество, а не еднодневки, храната изобщо няма смисъл да я коментираме - сега има само ГМО и насекоми, разходите ни сега и тогава също нямат нужда от коментар.
  • 162 Суха съчка

    16 1 Отговор
    Сашко Сашко това за бебетата изби рибата както казват в нашата затънтена провинция.
  • 163 Хахаха

    19 3 Отговор

    До коментар #159 от "Само си спомнете":

    Кой ми открадна чистачките:)))) Сега се краде поголовно, едно време циганите не смееха да излязат от гетата, камо ли да крадат и убиват.
  • 164 Да те допълня само...!

    22 3 Отговор

    До коментар #155 от "Истината":

    Тогава-който не работеше- не трябваше да яде...!А и ромите бяха послушни и работливи...!Имаше Държава,Здравеопазване,Качествено Образование,Спокойствие ...ред и дисциплина ...!!!
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 справедлив

    9 1 Отговор
    ПЪЛЕН ПРОСТАК
  • 167 За протокола

    10 10 Отговор

    До коментар #129 от "117":

    Написал си пълни глупости!
    ТоталитаризЪма падна, защото се срина командно-плановата икономическа система, а не поради образоваността на народа. Образованието беше доста ста добро, но до голяма степен самоцелно и пълно с ненужни неща. За културата няма защо да сравнявам "социалистическия реализъм" със световната класика.
    Накратко, образзоваността, културата и морала, изградени през соца, докараха разрушението и разграбването на България, вълната от престъпност, мафията и бригадите, тоталния срив на обществото и държавата. И това беше дело на "елита" и "цвета" на държавата преди 10.11.1989г.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Точен

    22 3 Отговор
    Грантаджията Сашко лъже на на килограм, а на килотон. Като зам.директор на училище и 38 г учител ще напиша: През 1988 г бяхме на второ място в Европа по измерими знания на учениците в гочните дисциплини: математика, физика, химия, биология, география, както и по двигателни способности бяхме в десетката. Сега според светавната образователна класация сме предпоследни в Европа по същите знания. Сашка, 101 % лъжеш.
  • 171 байчо

    11 4 Отговор
    Алоо коментатора,не на нас тия мъдри мисли.Относно здравеопазването-лекарствата на децата до 6 годишна
    възраст бяха безплатни,а до 9 годишна се лащаше наполовина.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Гал

    11 2 Отговор
    Поредният боклук.
  • 175 мнение

    26 3 Отговор
    Онази България беше много пъти по-добра от сегашната! Сега живеем в епохата на Оруел -1984. "Партия и обръчи от фирми", тотална корупция, не работещи обществени системи, не работеща правосъдна система, зависимости на политиците от чужди сили и интереси, бедност, най-високата смъртност в Европа, емиграция, демографски срив!
  • 176 Изтрещели комунистически....

    5 14 Отговор
    Чутури,.....егати и носталгията...



    😄
  • 177 Олга

    18 2 Отговор
    Искаш да живееш в тази България, която няма да я има? Тя сред либерално благоденствие катастрофално се стопява и вече се е превърна в един средно голям град с неоколониално управление. Задачата на кураторите и твоята е изпълнена.

    Коментиран от #195

  • 178 шопе , шопе

    23 3 Отговор
    Аз изпитвам срам че има толкова прости и долни същества като този ЧУК !!!След 32 години пита къде било образованието ? !След 32 години пита къде било здравеопазването ?! Вижте , ТИЯ и след 302 години пак ще питат същото , защото те нямат чувството на срам ...... Аз бих го попитал ТОЯ а къде останаха спортните успехи на нацията (а те са огледало на всичко останало ) . Аз лично не знам дори в един спорт да имаме повече успехи от преди 1990 г като успеха на световното в САЩ по футбол естествено че беше плод на онова поколение ....
  • 179 Румен

    15 3 Отговор
    Тогава добре беше. В 7 клас ми купиха дънки Рила и китайски кецове. В 8 клас ми купиха колело Балкан от Ловеч. В първи курс в техникума тръгнах по гаджета и не ме интересуваха предметите. Добре че тогава нямаше компютри, че и до ден днешен щях да съм ерген. Четете ми историята днешни джендари
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 дойче вкиснато зеле

    14 4 Отговор
    жалки сте жалки сте жалки сте жалки сте жалки сте жалки сте жалки сте жалки сте !!!
  • 182 Астор

    3 4 Отговор

    До коментар #159 от "Само си спомнете":

    Ами върни си я бе , тиквеник !
  • 183 сега разбрах кой е този

    18 2 Отговор

    До коментар #20 от "Когато от 30 години не живееш в България":

    Сега вече става ясно защо е толкова ЗЪЛ на миналото си авторът . Вие какво друго може да очаквате от човек който е на хранилката на DW .
  • 184 Кико

    21 2 Отговор
    Автора малко пресоли манджата. Чак пък бебета със свинчета не знам къде го е гледал:) Всъщност до там четох статията ... Ако е гледал едно скорошно изследване там почти 30% от хората определят точно 70те и 80те за най-добри за живеене години. Много важно че си нямал дънки "Левис" примерно

    Коментиран от #197

  • 185 ЗА "АВТОРА" ЩЕ КАЖА

    13 2 Отговор
    ...............НЕ ГО БУТАЙ ПИЯНИЯ, ТОЙ САМ ПАДА..!
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Даа

    8 2 Отговор
    Зелеее. Дойче зелеее...
  • 188 КАЖИ ИСТИНАТА

    10 2 Отговор
    ПСИХИЧНО БОЛЕН
  • 189 Апостола Левски го е казал

    4 0 Отговор
    Ние сме във времето и то е в нас....
  • 190 Дедо Гошко

    1 4 Отговор
    Малко. Преувеличено .пич.Ка. Че е най- срамния период от Българската история след Рим и Османлиите , срамно е.
  • 191 мдаа

    21 2 Отговор
    Не знам кой е слагал Сашко при свинчетата, но със сигурност това му преживяване е оставила нещо свинско в него и до днес. Да видим фактите - Народна република България беше с най-ниска детска и майчина смъртност в цяла Европа. Грижата за децата беше на ниво, за което днес дори не можем да си мечтаем. Народната република се грижеше за всеки един българин и нямаше гладни, бездомни и изхранващи се от контейнерите за смет. Тогава имахме силна държава, а днес имаме силна олигархия и слаба държава. А лъжи, като тези в пасквила на Сашко, е редно да се преследват като престъпления, защото фактите не могат да бъдат изопачавани само за да се получи опреден хонорар.
  • 192 То сега

    10 1 Отговор
    цвете, щото… Ай ше вий бобеца сладък, дървени философи. Яж сега демокрация, но насита!

    Коментиран от #194

  • 193 Култура миянко

    10 2 Отговор
    Има доста истини в статията,но като цяло е пресолена манджата. Друго не съм и очаквал от "зелето".Тенденциозоно и едностранно са показани само негативите,без позитивите.Проблемът е ,че от едната крайност се спуснахме в другата.Не знам обаче ,дали нещо изобщо е зависело от нас.
  • 194 Тахумба

    15 1 Отговор

    До коментар #192 от "То сега":

    Гадничък си, Сашо. И не само ти, а всички, които пишат и говорят по този начин. Да, много от това е вярно, но не се поднася така. Има тенднцизност, а това е отблъскващо. Не ми е мъка за онова време, но определено не искам сегашната действителност.

    Коментиран от #204

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 хахаха

    15 2 Отговор
    "Здравеопазването? Окаяно дотам, че бебета мряха от зарази, защото спяха на един одър със свинчетата - за да се топлят"

    Очевидно бай Шашко Андреев е оцелял, ама е прифанал от прасетата...:))))
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Дядо Петко

    5 1 Отговор
    Забравих и за работодателите ти.
  • 200 тука е така...

    6 15 Отговор
    Тези, които копнеят по социализма са същите, които обичат Путин, обичат агресори като Русия обичат да обиждат всички,които са на друго мнение, мразят македонците, мразят украинцитемакар да не са виждали през живота си жив македонец или украинец, мразят българите, мразят България, сутрин мразят целия свят, а вечер мразят себе си.

    Коментиран от #203, #207

  • 201 гост

    18 1 Отговор
    Искам да кажа на господина,че тези,които се обучаваха тогава сега са на Запад,защото "демокрацията" ги докара
    до там.Не дай боже да се разболееш - нямаш ли пари в джоба си отиваш /нали се записваш за преглед след 20-25 дни/ ако оцелееш,а ако ти се случи да те лекува някой лекар дето си е купил дипломата,защото при тази
    "свобода" дипломите се купуват.Е имаме право да пътуваме на Запад, но ти нямаш пари за храна и топлина,а не ли за пътешествия и сега можем да говорим каквото си искаме - празните приказки не правят живота ни по-добър.И тогава имаше недостатъци, но сравнени с настоящето беше рай.

    Коментиран от #202

  • 202 Любопитен

    1 4 Отговор

    До коментар #201 от "гост":

    Какво работиш, та навсякъде говориш за "нямане на пари"?
  • 203 Дядо Петко

    10 2 Отговор

    До коментар #200 от "тука е така...":

    Г-не, Русия не е на границата на САЩ, САЩ и НАТО са на границата на Русия, ако имаш глава на раменете си ще разбереш защо е така и кой е агресора.

    Коментиран от #210

  • 204 Историк

    0 11 Отговор

    До коментар #194 от "Тахумба":

    Кое в написаното е "тенденциозно"? И кое не е вярно?
  • 205 ник

    19 2 Отговор
    За свободата да пътуваме е вярно,но я се опитай да отидеш до някой по незначителен градец. Я има я не един автобус на ден с който да пристигнеш ,а за връщане ако се уредиш по някакъв начин. Да не говорим за повечето села.. А какво беше БДЖ. С Тракия експрес София -Пловдив за два часа (и това през 63-64 год) а сега 3-4 часа. Полети до Варна и Бургас почти на всеки час-два. а сега един на ден. И ако сега се пътува лесно и достъпно в чужбина (ако имаш пари) това не е заслуга на новата държава , а на чуждите превозвачи.А ти авторе Сашко откак си се раждал до прасетата, така си и останал в кочината ,за да грухтиш безсмислици и да правиш сравнения с 33 годишна давност.
  • 206 Гошу

    5 16 Отговор
    Ми кофти си беше, нямаше свобода,всичко беше илюзорно, че соц лагера е добре а загниващия капитализъм е зле а накрая ко стана!? Гледахме през прозорците на Кореком и въздишахме тежко а когато татко купи касетофон Хитачи с 5 касетки Максел, ми се подкосиха краката, като отворих първата и няколко минути я душих как мирише на гнил капитализъм. Комшията имаше Форд и като го вадеше или прибираше от гаража всички му правеха кордон и цъкаха с език и кимаха с глави и плюеха по соц возилата под които постяно имаше гьол от масло и други течности. В антикварната книжарница продаваха списания Пиф, Некерман, Куеле и др за които се избиваха някой да си купи миналогодишния брой, че е най новият у нас. Който е с дънки и маратонки номер едно и всички гаджета му се лепяха а ако има и уокмен беше направо извънземен. Такива нещастници бяхме , че ни се смееха и негрите и арабите и индийците абе целия останал свят! Тва някой да има Видео, малее все едно сега да имаш квантов компютър. Ченгетата доносниците бяха на една ръка разстояние и въпреки това гетата бяха пълни с лилавите и си првеха същото квото правят сега, турци и помаци никога не признаваха, че са Българи и за тях винаги е имало помощи както сега. Всички навсякъде крадяха като луди от директори до чистачи! Един ми разправяше, че това дошло от руснаците, че те казвали , че не открадне ли нещо докато е на работа не мо же да заспи и затова се напиват за да спят. Ако случайно след 10часа вечерта някъде свети, веднага милиц

    Коментиран от #208

  • 207 Солей

    5 1 Отговор

    До коментар #200 от "тука е така...":

    Абе укрофил,пак извади Путин,който ти е виновен за това ,че си тъ1 мен
    не 1 ка 1дърен балкански су1 бект.А това за субекта ти го казаха твоите "приятели" германците.
  • 208 ЕвроАтлантически шарлатанин

    14 0 Отговор

    До коментар #206 от "Гошу":

    Гошу, Гошуу, отвори барем нета и виж за какви критерии се гледа и руководи жизнения стандарт (Human Development Index - HDI) на дадена държава.
    Видимо не се определят по притежание на лъскави дрънкулки и банани за джендър имнокрасавци, а по съвсем други неща..

    Коментиран от #214, #215

  • 209 бай Ставри

    8 0 Отговор
    М даа лошо е било и не е имало прайд, а е трябвало тайно да се прокрадваш до малкото мръсни обществени мъжки тоалетни, където да задоволят стремежа ти към свобода.
  • 210 тука е така...

    1 0 Отговор

    До коментар #203 от "Дядо Петко":

    Че къде съм казал, че одобрявам САЩ? Ако не харесвам Русия това по никакъв начин не означава, че харесвам други, които постъпват по същия начин! Ами ако не тук то на други места те са същите. Както и Турция, която освен с нас няма съседи с които да не са в конфликт или войските ѝ да не са навлизали отвъд границата им.Това което съм писал по горе е мнението ми за българите, които единсвено говорят с езика на омразата както за чужденци така и за българи, а не за разни чужди агресори, които и сега ще нарека такива, щом не спазват международните норми и граници.
  • 211 Бивш левскар

    7 0 Отговор
    Ако ти умнико си спал при прасетата, явно там си и останал.
  • 212 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Алфа херинга":

    Чета някои коментари и се чудя! Забравихме ли вече 1990г? Как партийните-БКП велможи по предприятията изхвърлиха на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ? Тълпите пред бюрата за регистриране на безработни?
    А сюрреалистичната ВИДЕНОВА ЗИМА? Една от грешките на прехода от СОЦИАЛИЗЪМЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четем и слушаме идиотщини!
  • 213 Анонимус

    6 0 Отговор
    Отчаян евр0атлантик си,авторчето.Такива като теб са за съжаление.Загнил си очевидно,доста при това.Че и заленял...Сегашната "България",защото сега това не е България,а територия,колония,не може да се опре само на всичко построено през епохата на онази България.Анадънму,0хлюв?Били сме в топ 5 на световното стопанство,в топ 3 в Европа,няколко първи места...Но ти тогава явно си спал и си мечтал...за днешната разпаднала се България.
  • 214 ПРИПОМНЯНЕ

    3 7 Отговор

    До коментар #208 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Миличък, истината е много по-гадна от написаното от 206"Гошу"...Нямаше дори дамски превръзки, а за родилките, от немай-къде се разрешаваше топче лигнин, но само с рецепта от наблюдаващия гинеколог...Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на Пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитат комунистическите гниди!!!

    Коментиран от #216, #221

  • 215 ха сега де!

    2 0 Отговор

    До коментар #208 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Няма как да сравняваш две неща, когато не познаваш едното. Явно такъв ти е проблема, че се мъчиш да съставяш разказ по картинка за соц времената, а ние сме ги изживяли нещата.
  • 216 хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #214 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    това 60-те години може да е било...разправяй ги на някой друг...

    Коментиран от #220

  • 217 За протокола

    0 7 Отговор
    За всички копнеещи по времето на тоталитаризма, накратко:
    Плюсове:
    - Социална сигурност,
    - Безплатни здравеопазване и образование
    - Сравнително ниска престъпност.
    - Известни социални политики.
    Минуси:
    - Липса на политическа и гражданска свобода и терор над инакомислещите.
    - Цензура
    - Номенклатура и система от привилегии за определен кръг.
    - Подтискане на интелигенцията.
    - Несправедлива система на заплащане - ЕТМ и ЕЩТ.
    - Сериозна корупция във вид на шуробаджанащина и връзкарство.
    - Зависимост за всичко от личното мнение и чувства на определени хора като Председател на ОФ, Партиен секретар, Профпредседател и т.н.
    - Липса на стимули за развитие и кариера.
    - Хроничен дефицит на основни стоки.
    - Командно-планова неефективна икономика.
    - Изостанало ресурсоемко и енергоемко производство с изостанали и неефективни технологии.
    - Невъзможност на икономиката да покрива разходите на държавата водеща до хронична задлъжнялост и в крайна сметка фалит.
    - Обезлюдяване на селото.
    - Социалната политика не стигаше до всички.
    - Нулева грижа за инвалидите.
    - Насилствено откъсване от традиционните ценности и насаждане на чужди такива.
    - Подмяна на класиката в изкуството и културата с такива на някакъв "социалистически реализъм"
    Има и други, но и това стига.

    Коментиран от #218, #222, #232

  • 218 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #217 от "За протокола":

    Има обаче една неточност.това за което пишеш като социална сигурност е било едва 10години от целия период и предвид икономическата ситуация при комунизма не би могло да се поддържа дълго време.виж отселелите комунистически страни като Куба и Северна Корея как го закъсаха след односително социалните години през 80те.та ....
  • 219 Яяяяяя

    2 0 Отговор
    А пък аз искам; разболееш ли се отиваш на лекар веднага, за работното място не се притесняваш, искаш жилище варианти много, а пък ако искаш да учиш нямаш проблем, а сега нито лекар, нито работа а и да умреш не можеш- скъпо излиза
  • 220 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 6 Отговор

    До коментар #216 от "хахаха":

    Никакви 60 години, млада душицо...Още помним вкуса на полското кафе "ИНКА" ( от ЦИКОРИЯ)))), ЗАЩОТО ДРУГО НЯМАШЕ!!!
    Пак ще повторя:........Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитат комунистическите гниди!!!
  • 221 ЕвроАтлантически шарлатанин

    13 2 Отговор

    До коментар #214 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Кви дамски превръзки и найлонови торбички те гонят бе?
    Жизнения стандарт на дадена страна се определя на база - детска смъртност, продължителност на живота, % грамотност, здравеопазване и социални придобивки, покупателна способност,инфраструктурното развитие, ръстът на бедността и неравенството в доходите...и др.
  • 222 ЕвроАтлантически шарлатанин

    9 0 Отговор

    До коментар #217 от "За протокола":

    Повечето от нещата ти не са верни, но да приемем, че било така.
    Представяш ли си какво е днес, когато сме надолу с 30 места по жизнен стандарт спрямо времето преди 1989

    Коментиран от #223

  • 223 За протокола

    2 1 Отговор

    До коментар #222 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Аз съм от тези, които поради разни партийци, хора с привилегии и разни връзкари не можах да "пробия" в онова време. Почивах веднъж на 3 години, а Института ми нямаше почивна база. След 1989г се намериха хора, които ме оцениха и сега съм много по-добре. Така е и с всички хора като мен.
    Имам и много познати, които дремеха по бюрата за една заплата и след това не успяха да се пренастроят. Сега всички те жалят за "доброто старо време".
    В общи линии и тогава и сега има доволни и недоволни. Отношението към двете системи се определя от това, къде си по-добре.

    Коментиран от #225

  • 224 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 225 ЕвроАтлантически шарлатанин

    1 0 Отговор

    До коментар #223 от "За протокола":

    Ако си забелязал, не давам мнение или коментирам личния си живот, защото мога да го натъкмя според моите виждания. И за това "отношението към двете системи се определя от това, къде си по-добре", е ЛИЧНО, не всеобщо, национално или държавно.

    Коментиран от #226, #227

  • 226 За протокола

    2 2 Отговор

    До коментар #225 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    По принцип главната задача на държавата е да се грижи за народа си, от където следва, че мнението на гражданите и е важно. Това е за нормалните държави, защото има и ненормални, където държавата е инструмент в ръцете на шепа хора и служи за задоволяване на личните им стремежи към власт и богатство.
    За субективното усещане и обективната реалност си прав, но и тук има няколко неща:
    - статистическите данни от онова време като правило са не особено достоверни.
    - разпределението на благата не беше равномерно (предполагам, че знаеш приказката за свинското със зеле)
    - принудителното налагане на съветската идеология (нарочно не казвам социализма) е факт.
    - разделението на привилегировани и непривилегировани е факт
    - хроничните дефицити са факт
    - куцата икономика е факт
    - цензурата и липсата на основни граждански свободи е факт.
    - режимите на ток и вода в последните години са факт.
    Това не са изолирани явления, а всичко е закономерно и взаимосвързано. Просто модела е такъв и прилагането му навсякъде по света води до едни и същи резултати. Някои обективни причини:
    - едноличното управление никога не е по-добро от колективното. Още повече когато е до живот. Просто повече хора мислят по-добре от един.
    - подбора на кадри по партиен принцип не осигурява най-добрите на най-подходящите места.
    - уравниловката лишава хората от стимул да работят повече и да се развиват.
    - системата на привилегии деморализира.
    - гарантираната работа и съществуване развращава мн

    Коментиран от #228

  • 227 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #225 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Продължение от 226

    - гарантираната работа и съществуване развращава много от хората които спират да работят.
    - изкореняването на вековните български и християнски добродетели разрушава обществото и го заменя с някакъв колектив без здрави морални връзки.
    И т.н. Темата е дълга.
  • 228 ЕвроАтлантически шарлатанин

    4 0 Отговор

    До коментар #226 от "За протокола":

    Това го минахме:
    Много от нещата ти не са верни, но да приемем, че било така.
    Представяш ли си какво е днес, когато сме надолу с 30 места по жизнен стандарт спрямо времето преди 1989?!

    Коментиран от #229

  • 229 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #228 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Определено има някакво отстъпление, но механичното сравнение на онзи строй с този строй е неправилно, защото държавите с най-висок стандарт са с този строй, а с нисък стандарт на живот, по правило - с онзи. Временно осигуряване на висок стандарт за сметка на помощи и заеми отвън не е показателно. Пурко също беше "Господин за един ден" докато изхарчи парите от къщата. Проблемът не е обективен (в строя), а субективен. Нуждаем се от един сериозен анализ какво не е направено и защо,. Задължително да се намерят и хората, стоящи зад това и да се вземат мерки проблемите да се отстранят така, че да не се проявяват повече и да се тръгне по правилния път. Това е най-общо, но тук влиза всичко - политици, партии, съдебна система, криминален контингент, назначените банкери и олигарси, наследството от "онова време" и т.н.
  • 230 Гунчо

    5 0 Отговор
    Г-н Андреев,
    Аз съм Ваш съвременник , но моето ЛИЧНО мнение е че почти нищо не е променено от "ОНАЗИ" България.
    Разликата е че човек може да поеме по свой път, ако има такъв. Медиите са старите, които "казват" това което им се казва да кажат, непослушните журналисти се наказват. В МВР ги има на 90% тези МИЛИЦИОНЕРИ , които казват "Черпи нещо и ще се оправим". Здравеопазването е същото ,разликата е ,че дадоха възможност за крадене от болниците и НЗОК "в особено големи размери". Съдебна система, образование-всичко си е старото, дори по-лошо - неграмотните и необразовани хора се увеличават лавинообразно, оттам и безработица, кражби и убийства. В "ОНАЗИ" България поне бях спокоен ,че никой няма да нападне децата ми, които се връщат от училище. Огледайте се ....ВСИЧКО е СЪЩОТО. Е има нов Софийски цирк на мястото на изгорелия и той се казва Народно събрание, с много КЛОУНИ , които се опитват да разплачат изстрадалия български Народ....и успяват.

    Коментиран от #231

  • 231 хммм

    3 4 Отговор

    До коментар #230 от "Гунчо":

    Тогава също имаше престъпност, но поради цензурата не се разбираше. Аз лично съм бил нападан от педофил. Жена ми също. В класа ни имаше наркомани, а "тяхното" място беше кафето Ялта в София. Зная поне за 2-ма умрели от наркотици по онова време. Имаше Жоро Павето, имаше двама братя, извършили въоръжен обир на златарски магазин на "Графа" в София и дупка от куршум стоя на един олук години наред. Имаше бомбени атентати от организацията предшественик на ДПС, имаше обири на къщи и апартаменти, имаше секс с малолетни (между българи), имаше обиране на ученици, в нашето училище имаше наръган с нож поради спор при игра на комар, имаше дори войнишки бунтове. Всичко това го зная от първа ръка, покрай хора, които познавах. А като си представя колко неща не знаехме... Да, имаше спокойствие, но в известна степен то беше измамно.
  • 232 Големи глупости

    5 0 Отговор

    До коментар #217 от "За протокола":

    Минуси:
    - Липса на политическа и гражданска свобода и терор над инакомислещите.( днес е същото - примера за брутален натиск на класическият "новговор" и "политкотектност" от ЕС)
    - Цензура (и днес- руските медии, критика към ЛГБТ и малцинствата)
    - Номенклатура и система от привилегии за определен кръг.( и днес -ГЕРБ,ДПС)
    - Подтискане на интелигенцията.(днес е същото - подтиска се критикуващата интелигенция)
    - Несправедлива система на заплащане - ЕТМ и ЕЩТ(днес е същото)
    - Сериозна корупция във вид на шуробаджанащина и връзкарство(днес е същото)
    - Зависимост за всичко от личното мнение и чувства на определени хора като Председател на ОФ, Партиен секретар, Профпредседател и т.н.( днес и при ГЕРБ е така)
    - Липса на стимули за развитие и кариера.(до някъде вярно)
    - Хроничен дефицит на основни стоки.(както липсващите лекарства днес ли?)
    - Командно-планова неефективна икономика.( днес с "ефективна" икономика сме най-бедни в ЕС с пъти по-голям външен дълг)
    - Изостанало ресурсоемко и енергоемко производство с изостанали и неефективни технологии.( като това да сме едни от първите в Европа на производство на компютри и чипове ли ?)
    - Невъзможност на икономиката да покрива разходите на държавата водеща до хронична задлъжнялост и в крайна сметка фалит.( от 1944 до 1989 никога не е имало фалит)
    - Обезлюдяване на селото.(лъжа, селата бяха уредени и пълни с хора, от 1990 до днес изчезнаха над 600 села)
    - Социалната политика не стигаше до всички.( лъжа, точн
  • 233 Големи глупости

    5 1 Отговор
    продължение..
    - Социалната политика не стигаше до всички.( лъжа, точно социалната политика бе на високо ниво, основата на социализмът се гради върху социална справедливост . )
    - Нулева грижа за инвалидите.( това е вярно)
    - Насилствено откъсване от традиционните ценности и насаждане на чужди такива ( голяма лъжа)
    - Подмяна на класиката в изкуството и културата с такива на някакъв "социалистически реализъм"( лъжа, днес в е пъти по-лошо)
  • 234 тогава продаваха поне горе долу истински

    2 0 Отговор
    дънки в корекома ...........
  • 235 тогава бойко беше истински комунист

    4 0 Отговор
    а днес е углавен престъпник и предател !
  • 236 тогава миньора взимаше от 1500 до 4 - 5

    3 0 Отговор
    хиляди лева безплатна храна и се пенсионираше на 45 ............... сега е на минимална и гладува когато работи
  • 237 DW и Александър Андреев!!!

    3 0 Отговор
    Гьобелсова пропаганда, нищо друго!!
  • 238 Ани

    1 1 Отговор
    Тези които искат да се осведомят за състоянието на държавата преди 10 Ноември 1989 г нека влязат в тубата и да гледат изказванията на Тодор Живков. Той не прави самокритика, но за онези които могат да слушат ще чуят. В детството имаше един много поучителен филм на ГДР: Лъвицата Елза. Гледайте го!
    Ситуацията след 10 Ноември 1989 г е нещо като да свариш една риба и след това да я пуснеш да плува. Вината е на тези които са сварили рибата. Техните внуци сега ни пропагандират промяна за да саврят децата ви!
  • 239 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Уважаемият г-н Андреев, пише под егидата на ДВ. Това е достатъчно за всички , какво може да напише....
    И аз съм убеден, че г-н Андреев никога в живота си не е работил тежка физическа работа. Сутрин да стане по тъмно и ял-недоял, да блъска 8 часна и вечер едва да се довлича у дома си с премаляли от умора нозе. Той никога не е работил в завод на три смени - първа , втора, нощна. Още по-малко се е губил по текезарските блокове, краве и овце ферми, из зеленчуковите и овощни градини да върши някаква работа. За него най-страшното е било да отиде на бригада в помощ на селското стопанство- средношколска или студентска. И това ее било ужасното " гниене" за него. Посочва и други неща , но те не бяха норма и напразно ги преекспонира !!
    Прав сте г.не ! Няма го този народ. Точно сегашните политици унищожиха промишленост и селско стопанство и прогониха над 2 /ДВА/ МИЛИОНА способни, можещи, млади хора извън страната. Пръснати по цялото кълбо, същите тези политици сега ги ухажват да гласуват отново за тях !?
    Здравеопазване,, образование, социално осигуряване всичко беше лошо до отвратително на места , НО ГО ИМАШЕ, Сега просто го няма... Както няма и български плодове и зеленчуци..... Защо ли ?

    Коментиран от #246

  • 240 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    То било ужасно в онзи социализъм, а ние да не знаем....... Родените в 1943 година по време на войната, тази година навършват 80 години. Естественоп броят им намалява ...НО ги има.
    Изчакайте , моля Ви , уважаеми г-н Андреев още десетина години и тогава пишете колко страшен и отвратителен е бил социализЪма. За сега отнасяш доста псувни - съжелявам , но е така! Написаното е много възпитателно. Нека сегашните млади да знаят, че макар и лошо сега, е все- пак по-добро отколкото в НРБ-то
    Правилно питаш : Къде е сега този НАРОД ? И навярно не знаеш защо над 2 /два/ милиона българи се пръснаха по света? И защо тези, които ги прогониха, толкова усърдно ги обгрижват сега, за да гласуват за български Парламент!? Както доста противоконституционни неща и това престъплеение се узаконява като нормално. Както купуването на гласове, както партия ДПС.......и прочие "демократични" престъпления срещу този народ, който е останал тук..............
  • 241 ТОГАВА АКО БОЙКО БЕШЕ СНИМАН С ЧЕКМЕДЖЕ

    1 0 Отговор
    ЩЯХА ДА ГО РАЗСТРЕЛЯТ НА ПЛОЩАДА !
  • 242 ТИКВАТА НЯМАШЕ КАК ДА СТАНЕ КМЕТ ИЛИ ПРЕ

    0 0 Отговор
    МИЕР ЗАРАДИ БАЩА СИ НАЙ - МАЛКОТО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ Е УЧИЛ НЕДОУЧИЛ ЗА ПОЖАРНИКАР - ЗА ЦЕЦО И ЦЕЦА ПЪК ДА НЕ ГОВОРИМ !
  • 243 пенко

    0 0 Отговор
    .... И ЩЕ ПОХАРЧА ДАДЕНИТЕ МИ ПАРИ ЗА ---ЕКШЪНИ И ПРИОРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 244 Александър

    0 0 Отговор
    При Живков отидох 3 пъти на поч ивка, купих си Москвич, развален в Ловеч, а също и апартамент от бракувани панели! Служих на 300 км от родния си край 6 години! Плащах от джоба си квартирата, След 23 години/98-ма/получих "демократична " пенсия 75000лв преди деноминацията! 2001 напу снах БГ и се върнах 2022! На поч ивка така и не отидох! Погребах съпругата си и нейната добавка- 900"демократични" лева! От януа ри чакам пенсия от UK и още я ня ма! Казаха ми,че съм бързал! Аа писмото ми от Острова доиде ощ е януари! Не мога да разбера пра вилата в"държавата," неработеща от 1990 година!
  • 245 Александър

    0 0 Отговор
    В кралството учениците са с уни форма, а включен телефон в час, просто забравете, прясно заселе ните"софиянци" от селата около София, центъра на БГ Мафията от Одеса!
  • 246 Точно до Шарана

    0 0 Отговор

    До коментар #239 от "Шаран БГ":

    Шаран , не знам колко и как си ходил на 3 смени, и как са ти "отичали" краката от "работа"...тя работата не се върши с крака ама нейсе.. а с глава и ръце.... ама който няма първото, ще бъхта и с ръце и с крака.... Аз съм работил 20год в БГ-етото, и вече 13 години - извън него. Та за работата- недей да ми обясняваш... сега знам и за какво работя и за КОГО... а ти освен да точиш лиги по прЕвилегиите(разбрах те , че Е-каш и знам откъде си ..) които които някога от БКП/ДС Ви доваха на Вас и вашите съпартийци, друго можеш ли и какво? Човека е написал в статията всичко точно и ясно : 1 към 1 как е било, а на теб все ти се струва, че "вина" за положеието сега- е на сегашните управляващи... а запитвал ли си се дали има разлика между сегашните и "някогашните" управляващи? Преди бяха БКП/ДС, сега са техни деца, внуци, роднини, техни подставени лица... просто проблема ти е , че си мислиш, че в твоето БГ-ето, има демокрация! Не НЯМА, А ТОВА МОГА ДА ГО ЗАЯВЯ НА НА ТВОЯ ПРИЯТЕЛ КОЙТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА. ПРОСТО ЕДНИ ТЕЧЕНИЯ НА БКП/ДС СМЕНИХА ДРУГИ... И В ГЕТОТО СИ Е ВЕЧНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ. ДОКАТО НЕ МИНЕ ДЕКОМУНИЗАЦИЯ ТИП: ПОЛША, ЧЕХИЯ, УНГАРИЯ... В БГ ЩЕ СИ Е ЕДНА ВЕЧНА КРИЗА,......И ВЕЧНО НИКОЙ НОРМАЛЕН НЯМА ДА СЕ ЗАДЪРЖА ТАМ...ЩЕ ОСТАНЕТЕ САМО НАИВНИЦИ, КОМУНИСТИ, МАФИОТИ И ДРУГИТЕ ЕТНОСИ.....ПОМНИ КАКВО СЪМ ТИ КАЗАЛ!!!!
  • 247 ООо, Боже!

    0 0 Отговор
    Какво трябва да изпитва човек живял в онези времена не е твоя работа. Толкава беше спокойно ! Всички си помагахме. Ходехме на екскурзии. Имахме танцови и театрални състави. Всички имаха работа. Нямаше голяма разлика в заплатите като сега. Децата играеха на воля до късно . Нямаше наркомани и убийства с коли. . Нямаше бродещи хора надвесени над кофите за смет , търсещи нещо да хапнат. Нямаше банани , но имаше всички други плодове , които ражда нашата земя. Ако можех да се телепортирам на мига бих се върнала в онова прекрасно време.