Last news in Fakti

22 Януари, 2023 10:00 13 339 98

Да ходиш до о-в Бали за единия секс. Който си е на …на географията

  • остров бали-
  • секс-
  • банчо банов

Изследване на Банчо Банов, Финансов експерт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първия въпрос, който се задава е – че свършиха ли младите, хубави,очарователни момичета тука. Или както беше казал един пенсионер на внука си, като разбрал, че ще ходи при гаджето си от София да го види във Варна: Толкова път – за един път, никой път.

И това са момчета на по 40, 45 има и двама на 48 и 49г. за цвят.

Сега – тези дестинации се славят с това, че са евтини – и като престой и като другото. Както пееше Камен Воденичаров от Ку-ку в една песен: „Евтини са ни цените, евтини са ни жените.“

Проблемът е май, че действително връзките в тоя капитализъм не вървят, вместо да вземем най-доброто от запада, ние взехме проблемните зони – безработицата, липсата на стимули да се учиш, затънал си с информация и то примамлива, а те те карат да зарежеш нсичко и да изчисляваш квадрата на корена. Мечтата ти е като завършиш – къде с лавриране, къде с преписване, да те сложат някъде да натискаш някое копче по цял ден и да си мислиш за ски – уикенда с приятели.

Когато през 90-те приемахме Запада мислехме, че Господ ни е погалил, а като поживахме, особено последните 15 години видяхме каква е работата. Западат е висок стандарт, храна – изобилна и много самотни хора. Внуците почти не ходяд да видят баба и дядо. И тук стана така. Разказаха ми за самотна баба в САЩ, която ходела на бейзболни мачове, въпреки, че не разбирала нищо от бейзбол. Стояла си на столчето и си плетяла – само и само да бъде сред хора и да не е сама.

На запад колата ти е хубава, носиш нови дрехи, тротоарите са изрядни, ако решиш да комбинираш оранжев аксесоар в облеклото си, ще намериш всичко – включително оранжеви обувки и чанта, но…си сам.

Съседите се усмихват и казват Хай и дотам – а се опиташ с приказки да му надуваш главата, за да се сприятелиш, се измъкват и даже Хай не ти казват вече. Мъжете в заведение са на една страна, жените в друга: „Като в църква!“ бе възклекнал един германец.

Докато в соца производствения потенциал бе равномерно разположен на територията на станата, сега е в един Мегаполис – София или Сан Франциско или ню Йорк за Запада.

А това те убива и изстисква – вечно нямаш време, вечно си под стрес, вечно бързаш. Не е като Пловдив – излезешу после се прибереш, после пак излезеш. Няма братко. Излизаш в 8 часа, после след работа направо на среща с приятели и си прибираш в 21ч. Капнал.

В България по соца жените бяха защитени. Всяка имаше апартамент с родиделите, парното и тока – стотинки и тя си разполагаще със заплатата. Сега работи в друг град (София) чуди се как да си плати режийните и наема.

Докато в соца производствения потенциал бе равномерно разположен на територията на станата жената сега се чуди как да се реализира. Сервитьорка или нископлатена длъжнот, но ще израстне, както ѝ се усмихва шефът – и той мераклия.

И ето как битието определя съзнанието -младата жена търси не мъж с чувство за хумор, приятен интересен, а финансово стабилен. Да ѝ плаща сметките, които се чуди как да плати, да ѝ дав кеш (при някои жени). Да има жилище. Тези стереотипи са се развивали и около войната в България 1941-1941г. когато бедни привлекателни момичета са търсели богато момче и обратното бедни хубави момчета са търсели и са се задомявали за богаташка щерка.

Та избирането на партньор не е вече весел процес, а сложна тото машина, където може да спечелиш, а може и да се прецакаш.Появяват се и т.нар. Златотърсачки. На запад е още по-сложно, но идва и тука - появяват се сложни предбрачни договори, освен самото бракосъчетание, някои които уреждат такива интимни работи като вид и количесгво на секса и прочее- сякаш не става въпрос за двама млади влюбени, които ще направят всичко за другия, а за две фирми, нямащи си капка доветие, коио общо ще атакуват непознат пазар – брака и детето и с геометрична точност начертават разделителните линии – кой какво ще прави, и кой какво няма да прави.

Не случайно в САЩ е възприета практиката, наложила се от само себе си. Момчето и момичето се събирят и женят още като тинейджъри, раждат две три деца, после се разделят и развеждат и всеки си гледа бизнеса

Тук е момента да кажа вица за златотърсачката, който го чуж във Филма „Трафик“: „По какво си приличат ураганите и златотърсачките? Идват нежни и влажни, после ти отнасят колата и къщата.“

И за да стане ситуацията още по – заплетена тук идва и ЕС, САЩ, изобщо чужбина. Преди години четох една статистика – на година 3000 или 4000 жени сключват брак в чужбина, докато само 1000 мъже. А колко жени живеят със западния си партнъор без брак? Българките са едни от най-хубавите жени на света, и хитрите чужденци, родени и живели при капитализъм, където се учиш бързо да сграбчваш добрата партия, веднага се женят за тях.

Е някои после се развеждат, записват се в сайтове за запознанства да си търсят българин, но щетата е трудно поправима – тя вече се е устроила, има стабилна работа и т.н.

Всичко това, тези липсващи от пазара на запознанства жени, това дапълнително нагнетява и без това объркания пазар на запознанствата.

Недостига на пари често резултира в намирането на втора работа – и от мъже и жени, констатирано на Запад (САЩ) от Indian Times от 09 юли 2003г. “New age couples Double Income, no sex„ или както доби гражданственост: Two jobs – no sex.“ Две работи – няма секс.

Претенции, породени от информационното общество, в което живеем. Всичко е изкуствено – героите от филмите, фейсбукснимките – селектирани и с фотошоп, най-правилното държание и най-правилните отговори на мъжете сюблимирани в турските сериали и екшъните. Вие търсите герои от филми, а срещате обикновени хора.

Ето какво пише Иван Хаджийски в неговата книга „Бит и душевност на нашия народ.“ Издадена ЛиК, 2002г.: „И ако момъкът разглежда красотата и здравето на момата с оглед чувствата, които те бюдят в сърцето му…, за бащата и майката (на момичето б.а.) тези качества заедно с добротата, трудолюбието и сръчността са условие за добра съпруга и майка и главно работница в задругата (т.е. семейната общност) стр. 75….“Животът беше прост. Няколко качества трябваше да има момата: добра, здрава, едра, силна, работна, по възможност красива…нямаше значение богатството на момата, защото тя не наследяваше нищо…(стр.76)

„Простотата на неговия характер (на селяка – б.а.) не го караше като Ибсеновия Фолдал, цял живот да търси образа на идеалната жена, която единствена ще бъде в състояние да го разбере и да се спрегне с него.Колкото по-малко бяха изискванията от брачния другар, толкова по-широк беше човешкият кръг, който можеше да го удовлетвори…“(с.107)

Е, вместо заключение да попитам колко от четящите тази статия – и мъже и жени търсят като Ибсеновия Фолдал Идеалната или Идеалния?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    21 13 Отговор
    КОЙТО СИ МОЖЕ СИ ГО МОЖЕ!А ЕКСПЕРТА ДАЛИ МОЖЕ?
  • 2 стамат

    69 37 Отговор
    еах ти дългата глупост за да обясни на хората че има гладкомозъчни жени и гладкомозъчни мъже

    Коментиран от #6, #10

  • 3 гост

    37 1 Отговор
    Мъка, мъка ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 3 Отговор
    Или като вица за
    Изречение с АНАНАС ‼️
  • 6 ОМБРЕ

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "стамат":

    не питай за ЛУДОТО само се обажда
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    69 2 Отговор
    - Ех , наборе, да бех 50 години по-млад какъв sex щях да им хвърля на тези❗
    - Абе, наборе , луд ли си ! За ПЕТ минути кеф си готов още ПЕТДЕСЕТ години да бачкаш ли ❓
  • 8 ПСР

    59 6 Отговор
    Не разбрах точната теза.
    Че в соца имало равномерно разпределение на работните места-да,такова е било.Имало е поминък почти навсякъде.После го закриха,окрадоха и "подариха"поминъка.Та София,Пловдив,Бургас,Ст.Загора,видимо се пренаселиха и задръстиха.Нямало стрес в Пловдив?!
    Не знам,кой точто Запад визира.Щото,за не малко време съм бил в Португалия,Испания,Италия,Гърция.Големи семейства,които се обичат,заедно са,купонясват с ядене и пиене,за страх.И изобщо не възприемат немско-датско-норвежкото светоусещане.Не ми се понрави статията.

    Коментиран от #88, #95

  • 9 Всъщност

    25 7 Отговор
    Добро е ! Банчо може да ви го каже и с формули и цифри . Ама ако някой така не го разбира , как ще го разбере с формули и цифри ?
  • 10 Толкова

    36 6 Отговор

    До коментар #2 от "стамат":

    задъхано го обяснява, че текста е пълен с правописни грешки. И за това причината може да е от гладкомозъчност ...

    Коментиран от #66

  • 11 един

    40 1 Отговор
    Открай време тоя въпрос със женитбата е бил въпрос на късмет и подарък Свише!Не напразно има една поговорка,"Роди ме мамо с късмет,та ме хвърли на смет"!
  • 12 123

    26 17 Отговор
    Статията е глобалистка пропаганда с цел да не се създават нормални семейства.
  • 13 Павел пенев

    40 7 Отговор
    Този коментар явно е написан преди 30 години,когато на запад беше добре, а унас още по-добре. Сега положението на запад е много зле а тука -относително зле.
  • 14 Да бе!

    10 5 Отговор
    Не е точно тъй!
  • 15 Античалга

    23 30 Отговор
    Още след първите няколко реда замириса на червена пропаганда.
  • 16 мммда

    13 6 Отговор
    Според описаното по-горе от автора ние действително сме взели най-доброто от запада и на запад е така: " липсата на стимули да се учиш(на запад манаваш от калас на клас без да можеш да четея и пишеш без проблем, няма повтаряне поне в Германия ), затънал си с информация и то примамлива, а те те карат да зарежеш нсичко и да изчисляваш квадрата на корена. Мечтата ти е като завършиш – къде с лавриране, къде с преписване, да те сложат някъде да натискаш някое копче по цял ден и да си мислиш за ски – уикенда с приятели"
  • 17 Само да питам

    40 7 Отговор
    Пишещият дали е наясно с българския език и дали нацелва понякога клавишите на компютъра си?

    Ако бях редактор в този сайт щях да сваля този материал от публикуване.

    А, ако бях собственик на сайта, и двамата - автор и редактор - щяха да си търсят друго препитание.

    Коментиран от #33, #50, #58

  • 18 БеГемот

    21 0 Отговор
    Споко бе вече стана като едно време гледам ги женят се някакви дзверове чи и се размножават дзверски и после бачкат на смени за някой цъ.рвул дето вече е в другата категория по интереси ХАХАХ...никой не търси вече идеала ...кат животни са досущ..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 даскал

    33 35 Отговор
    Е де. Не помним как беше ли ? Някои може би не помнят. Да, децата и техните деца се свираха в една панелка с родителите си в кв. Свобода или в съборетина с две стаи в кв Надежда. Дали от любов към семейството го правеха ? Животът с тъщата и тъста беше любимото занимание на всички "заврени зетьове" . Властта даже организира и ден на заврените... Защо ли ? 10 години се чакаше за кола . Жилище можеше и да не дочакаш. Със 135 лв заплата готвеното от мама беше няй-вкусно въпреки, че се правехме на луди, че не знаехме как тя осигуряваше продуктите. Така ни оставаше за по една зелена или кафява бира на ден и то тайно от жената. Такава носталгия към старото може да се прави че изпитва човек, който не е живял по това време. Писна ми от надувки, които си мислят, че са авторитетни като пишат глупости на теми от квантова механика до "шумоленето" на юргана.

    Коментиран от #28, #53, #96

  • 21 Той

    25 0 Отговор
    Тя: Скъпи искам да ме завeдеш на Бали!
    Той: Скъпа, няма ли да е по-удобно да го направим на копа сено?
  • 22 А50

    27 8 Отговор
    Много точно казано, който разбрал, разбрал, другите не са живели по социализма и немогат да си представят какъв е бил този другият по-добър живот
  • 23 рада дълбоката

    35 8 Отговор
    "Проблемът е май, че действително връзките в тоя капитализъм не вървят, вместо да вземем най-доброто от запада, ние взехме проблемните зони – безработицата, липсата на стимули да се учиш,......."



    Не колега , взехме това което дадоха ! Не изопачавай нещата ! Никой не те е "взел"за да ти даде възможност да станеш богат напротив взеха ни всичко печелившо и ти казаха развивай се нататък как можеш . Най големите неща които произвеждаме са чушкопек и бойлер макар на вторите и да имаме сериозна конкуренция от всякъде . Дори най логичното - селско стопанство наполовина бе унищожено щото видиш ли сортовете не били такива .......
  • 24 мдаа

    58 5 Отговор
    Авторът говори за отчуждението, за консумеризма, за сметката, за загубата на човешките чувства и отношения, вие какво не разбрахте? Нима не е истина, че 20-годишни момичета са готови да убиват, само и само да се докопат до някой 60-70-годишен паралия? Нима не е вярно, че българите са събрани вкупом в няколко големи градове на страната, а останалата територия пустее? Не е ли вярно, че много българи вече се женят по сметка, а любовта е оставена на заден план? Вярно ли е, че децата все по-често се създават не с любов, а с епруветки? Докъде ще ни доведе това, този е въпросът на автора и като нямате отговор, поне не критикувайте.
  • 25 Абсурдистан

    19 20 Отговор
    Отново посредсвен поглед върху нещата. Авторът явно страда по изгубената си младост. Демокрацията, която дойде при нас в доста извратен вид не е виновна за приемането на решение. Тя дава правото на избор, а самият избор е напълно личен! А, и в Бали, като част от Индонезия, сексът извън брака е незаконен сравнително от скоро. И да, българките са едни от най-красивите жени или по-скоро бяха. Преди се разпознаваха още на чуждото летище на път за дома, сега по патешките човки вместо устни. Явно не са от най-умните! Светът е шарен, много шарен и има държави, модерни демократични чието население ги определят, като най-добрите за живеенне! Защо ли?
  • 26 Не е заради сливите

    13 33 Отговор
    Пасквила е написан от типичен русофил,и зиме и лете с едни скъсани обувки,ходил само от панелката до магазина и обратно,преди 15 години на Бали ,с 10 бинки в евро си купуваш двуетажна къща,с басейн,бонус пазач целогодишно,много е евтино,и като отидеш с една бала кинти си Бог бос,но ако нямаш бизнес втръсва
  • 27 Перо

    18 4 Отговор
    Правдива статия!
  • 28 44-45г над София

    19 4 Отговор

    До коментар #20 от "даскал":

    Ти лично явно си с амнезия и действително не помниш . Много са ти набивали канчето явно в института и са те увредили сериозно .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Чукател

    22 24 Отговор
    Някой виждал ли е жена - многомашинничка от завод "8-ми март" на какво приличаше като се прибере след работа. Секс ли, ласки ли - какво е това ? Прибира се един сив дзвер с кръгови под очите едва влачейки се. Ако успееше да прилъже мъжът си ва 8-ми март след тържеството, когато "прилича" на жена, може и да забременее. Иначе един два медала и женоподобна развалина. Имаше и женички, които изпъкваха сред общата сива маса. Грабваха погледите на мъжете и неистовата омраза на останалите жени.Вервайте ми !
    Бях дълги години смене майстор в тъкачната фабрика. Имах само двама подчинени мъже. Всички останали бяха момичета и жени от 18 до 60 години. Гледах как изтича младостта им пред очите ми по време на сивото ежедневие и денонощните смени. Днес поне може да си обуеш "оранжеви обувки" и много, много повече, както пише черногледия и явно некадърен автор.

    Коментиран от #34, #56

  • 31 ГЛУПОСТИ

    17 23 Отговор
    Българките са едни от най-хубавите жени на света

    Явно автора на статията не е ходил в чужбина и още вярва на социалистическата пропаганда.

    В деиствителност българките са сред най-грозничките поне в Европа.

    Коментиран от #68

  • 32 Вместо да забие гадже

    9 9 Отговор
    експерта седнал да пише статия и да оправдава еректилните си проблеми.

    Коментиран от #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 мдаа

    33 15 Отговор

    До коментар #30 от "Чукател":

    А знаеш ли как изтича младостта на момичетата днес? Ако наистина си работил по време на комунизма, значи отдавна си пенсионер и няма как да знаеш. Обяснявам - денят на момичетата и момчетата днес преминава в ресторанти, магазини и частни фирмички с никакви нормални и безопасни условия на труд. Днес работния ден е с продължителност 10-12 часа с един почивен ден в седмицата, с мижави отпуски по няколко дни и никакви болнични. Заплатата за това, че ти вземат целия живот, не стига за наема и сметките, какво остана за хубава дреха или почивка в добър курорт. Капитализмът те изсмуква и изхвърля на боклука. Никак не се интересува, че искаш да имаш личен живот, да направиш семейство и да отглеждаш деца. Да сравняваш комунизма с капитализма е все едно да сравняваш човек с робот.
  • 35 Брутален

    13 9 Отговор
    Едно време комунистите ни лъгаха че ще правим кекс в космоса , сега даже и до топлия и екзотичен остров Бали(Куба) не можем да литнем гълъби ......светъл комунизъм сър...п.и чук.

    Коментиран от #38, #40, #43, #52

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Объркани разсъждения на един

    24 17 Отговор
    изфирясъл комунист ! Първо, думите за единия път ги е казало момиче , дето било път за да види войник в казармата ! Второ, ниските заплати и мизерията накараха момичетата да се предлагат, но те бяха много малко! Трето, началото на организираната проституция сложи Държавна сигурност с т.нар. "ку...венски батальон", който шпионираше чужденци и някои българи ! Отделянето на жената от дома и пращането й на работа, за да помага на ниската мъжка заплата позволи на дърти комуняги служебно да я притискат. Айде да си припомним и тезата за това, че жените трябва да са общи !

    Коментиран от #82

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "Брутален":

    Как си с географията❓
    Или география и геометрия ти все едно ‼️

    " ... топлия и екзотичен остров Бали(Куба) ......"
  • 39 Ти си

    34 2 Отговор
    Е какво да им харесаш на нашенки имитиращи чалгаджийки - фалшива коса , фалшиви вежди , фалшиво бутоксирано чело , фалшиви мигли , фалшиви цвят ма очите , фалшив цвят на лицето ,
    фалшиви надути устни , фалшиви нокти , фалшиви цици , фалшива талия ( извадени ребра и изпомпами мазнини) , че накрая за капак може и да се окаже и фалшива жена ....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пловдив

    14 5 Отговор
    Аз не разбрах нищо, освен километрични приказки, че през зимата се ходи с дълги ръкави, а през лятото с къси.
  • 42 ХХХL

    11 10 Отговор
    Абе авторчето дали знае разликата между грубата меркантина жена у нас и жените там които са покорни,всеотдайни и усмихнати. За качествен сервиз човек би отишъл и у Марс.
  • 43 TV Бобов дол

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Брутален":

    Ясно е колега че си ходил на Бали в Карапелит !
    Ама едва ли си хващал нормата .
  • 44 Ама

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "Вместо да забие гадже":

    Един да каже истината,приказки под увисналия храст
  • 45 Белчо и Сивушка

    18 10 Отговор
    Изводите за живота в България си ги направих в края на 90те год и началото на 2000 години. Плуваш срещу течението (като самонает, нает от малка фирма и нает от голяма фирма). В момента, в който загубиш тонус или сили в следствие на влошено здраве или старост, течението ще те отнесе. Няма смисъл от усилието. Затова изнасяне на запад и след адаптация и достатъчно работа човек може да спре да работи и да живее от наеми.който е млад и му се работи - да работи и да се треппи. Животът е твърде кратък да се прекара в работа и притеснения за елементарни нужди като подслон и храна. А относно съпруг - ако трябва цял живот да издържаш себе си, децата си и него, за какво изобщо ти е такъв неудачник? Партньорът трябва да подбира разумно. Който не внимава, ще тегли ралото в семейната задруга за двама.

    Коментиран от #71

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БСП на Бунището

    27 8 Отговор
    А списвателя на пасквила,задал ли си е въпроса - Защо Иван Хаджийски е издаден чак 2002 ра година???Ми щото Комунистите в Социализъма го бяха забранили.Бяха забранили " Бит и душевност на Българския Народ" да се чете от тружениците изграждащи Светлото бъдеще.А тоя торба акъллия ги смесил в една статия,в една Поанта ....Жената по Хаджийски ражда поне пет деца и не работи,освен в семейството.Жената според Комунистите е равна на мъжа,работи по фабрики и заводи и ражда едно дете,най- много две.Жената по Хаджийски живее в Патриархат,а жената по Комунистически може да вземе апартамента и децата на мъжа си и да има Всички мъже около нея - и тя го прави....Разпада на Морала от времето на Хаджийски го направиха точно Комунистите в Социализъма.....другарю списвач на комунистическа пропаганда!!!

    Коментиран от #51, #74, #98

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Путлерист

    11 9 Отговор
    Кумонизма не е фактор за сравняване през цялото си съществуване е работил на загуба и това е довело до крахът му. Брачният договор е за този който има какво да губи през кумонизма всички са бедни и няма какво да губят, разпределението на работата в страната е било тотално не прудоктивно, средно 9човека са работили за 1

    Коментиран от #59

  • 50 само да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само да питам":

    ама не си!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 само да кажа

    14 11 Отговор

    До коментар #20 от "даскал":

    не те знам какъв "даскал"си и защо си живял при мама(тъща)!Аз се ожених и на втората година получих жилище!От предприятието!Заплатата ми беше 115 лв.Но не се натисках да живея в София!Е-нямахме като Вас банани,но имахме пари да дойдем в София и да си купим!И кокакола нямахме,за това ходихме до Пловдив!И всеки петък с колектива ходихме по хижи,екскурзии и т.н.И нещо много важно-знаехме,че на другия ден цените нямаше да отлетят нависоко и парите с които разполагахме ни стигаха!И накрая-нямам носталгия по старото!Неистово искам да се върне,но човек оценя нещо,само като го загуби!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дедо

    3 2 Отговор
    Авторът малко се е поизгубил в географията на социалните си изследвания.
  • 56 да попитам

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Чукател":

    Ако сега си на 40г.,ще можеш ли да си намериш работа,за да си позволиш"оранжеви"обувки?
  • 57 много букви никакъв смисъл

    6 2 Отговор
    и още по-никакъв правопис.
  • 58 ШЕФЕ,

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Само да питам":

    ....ами ако бяха .....лекари и те чакат за ...операция....А🤔....пластична..😱
  • 59 Кочина

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Путлерист":

    Пишеш по-неграмотно от циганин.
    Ясно е, че това, което казваш е глупаво...
    Вместо да се опитваш да мислиш - учи!

    Коментиран от #62

  • 60 Дааа

    4 3 Отговор
    С други думи, стойте си тука, яжте си боба, пърцуца си имате. За какво ви е Бали, я колко е далече... Тия чукча-писатели така и не разбраха, че хората са различни.

    Коментиран от #69

  • 61 Германец

    10 7 Отговор
    Тоя дето го е писал тоя пасквил да ходи да се прегледа, щото идеите му за "Запада" са взети направо от учебниците на Бай Тошо :)))))
  • 62 Ами...

    4 4 Отговор

    До коментар #59 от "Кочина":

    Това се прави нарочно, тоя е професионален копейкаджия.
  • 63 Гларус

    15 3 Отговор
    Залитанията по соца са ненужни - той се връща ребрандиран с цвета на дъгата. Истината за тогава е, че имахме по-социално уредена държава - отпуски, майчински, болнични, образование, здравеопазване, които и до ден днешен ги нямат на Запад. Лошото е, че ние съсипахме нашите.
    Тъпкането на хората по презастроените и мръсни градове е голяма простотия, но на политиците не им пука, че превръщат плодородната територия в пустиня.
    Колкото до връзките - на младите се показват идоли, които са проститутки, мутри и приказни герои. Това създава грешни впечатления и очаквания. Освен това младите не ги учат да общуват помежду си. Едно време ни водеха на лагери и бригади, имаше танцови забави, представления, игри. Беше начин да се опознаем помежду си по човешки.
    Сега на първа среща трябва да я водиш на басейн, че да разбереш що за същество е под всичкия грим, подплънки и екстеншъни, а втората на психиатър, че да разбереш дали е нормална жена или поредното осакатено същество.
    Днешен младеж не знае как да заговори момиче, как да и покаже, че я харесва. Пияни и друсани води само до връщане в еволюцията. Секс, но без любов и той не носи наслада. И се почват смени, фетиши, крайности. И накрая нещастни самотни хора.
  • 64 Гражданин

    1 7 Отговор
    Не че не бе при ТЖ, но много повече ми взе демокрацията, аз и моят останахме на улицата от времето на др. Иван Костов, бяхме с малки деца. След това с остатъка от парите на нашите родители преди 1944,занаятчии и тютюна успяхме да хвърлим на професори парите си за безсмислено образование в университет платен, а оценките ни бяха явно сменени, защо мисля, не може в един град да получите оценка много добър, а в друг слаба, а др в малките градове като габрово 2,а в софия и варна много добър, но нейсе, пихме една студена вида и след завършването им 2005,6 ту на запад на ягоди, студенска, книжки незаверени и като сне абтали прости, кой остана на за ад днес си имат жени деца, но нейсе, в бг бе ад след завършването им, полудяха да ходят с младите мацки старата номенклатура на бкп, оставиха си старите жени, а удариха младите младежи нито ги осугуряваха по морето нито им даваха пари, а да не говорим как им крадяха Gsm при сън, разни пияндета, наркомани в хотелите след работа. Добре че се усетиха след идванете по родните места, и тук същото, откъде ги имат парите Екон Черепа, от децата ни. И днес с младите в Дубай и ДядиEконт на морето Влас. Така ли е. И родителите им обраха разни хашлаци, с лъжи, че искали легло, а са дусциплинирани ипон, но всичко свърли. Ударихте българите, но нейси. Който има пари ще живее, а който ги няма, както в Германия, ще чистите къщите им на депутатите, те имат цели кооперации построени, нищо, че бяха бедни и неуки. Кой разбрал разбрал. Ха

    Коментиран от #72

  • 65 Абе

    9 2 Отговор
    "тези дестинации се славят с това, че са евтини" - след тази глупост нататък е безсмислено да се чете.
  • 66 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Толкова":

    Но чукча писател, не читател!
  • 67 мдаа

    2 2 Отговор
    Мъжете обаче се имат за по-умната половина.
  • 68 мдааа

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "ГЛУПОСТИ":

    Смени си диоптъра!
  • 69 за зоофили

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Дааа":

    Маймуни има и в зоопарка.
  • 70 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    Що па трябва да ходиш до Бали за един сех?Ако не си придирчив,нямаш нищо против се ха на тъмно,знаеш ли колко пипируди под дъгата има.Реално разлика няма,а зависи къде се позиционираш може и под пари да останеш.
  • 71 Плашимир

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Белчо и Сивушка":

    Типичен пример си ти! А сега кажи къде отиде любовта и романтиката.
  • 72 Ти си

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Гражданин":

    Колега , като ти чета поста се чудя какво више си завършил с каква специалност ......
  • 73 БгТопИдиот

    3 1 Отговор
    Според другаря Зиги Фройд всяко смислено начинание на двукраките е породено от сехуалният му нагон ?

    А съм склонен да му вервам на австриеца .
  • 74 Ха ха

    9 3 Отговор

    До коментар #47 от "БСП на Бунището":

    Ела на Запад да видиш Жената какво прави.Работи двойно отколкото работеше при социализма ,но живее сама,защото никой мъж и няма вяра.И дори едно дете не смее да си роди, защото ще я изгонят от работа,а и майчинството не се плаща.

    Коментиран от #76

  • 75 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В заглавието бря
  • 76 Глупости

    4 7 Отговор

    До коментар #74 от "Ха ха":

    Ти в кой Запад живееш? На Запад нямало майчинство и отпуски. Айде бре, комунистическа пропаганда такава. И какво общо има времето преди комунизма с капитализма?

    Коментиран от #83, #84

  • 77 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 5 Отговор
    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ани

    8 6 Отговор
    Докато четях статията и ми стана нещо тъпо. Първо при социализма никога не е имало сигурност. Сигурността беше че човек се ражда и ще умре беден. Единствено свръх богатите или т.н. Червена буржоазия имаха жилище за себе си и можеха да осигурят за своето дете. Така наречените трите ключа. Жилище, вила и кола. Младежите чакаха. Според Тодор Живков младежите бяха до 40 годишни. Дори пенсионери се поздравяваха: "Младеж". Освен това социализма създаде изключително комплексирано поколение което беше напълно в неведение относно елементарни човешки ценности. Поради именно тази причина когато отвориха лагера, значителен дял от изтърваните навън реагираха невероятно глупаво. Спомням си как един започна да вдига ръка Хайл и да поздравява германците. А в действителност германците ненавиждат Хитлер. Но така са промили мозъка на човека. Както сега Украинците са фашисти защото отбраняват родината си от руския нашественик.
  • 80 тиквенсониада

    10 2 Отговор
    Ми то бат Бойко за единия сеКС взе къща в Барселона ! Защо другите да не отидат в Бали. Да не са по-лоши от него ?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Да започнем от

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Объркани разсъждения на един":

    "ку..венския батальон". Може би е откритие на "комунизма"? Не е, драги, не е. И сега го има на практика ВЪВ ВСЯКА държава, независимо дали е бивша соц. или настояща "демократична". Попрочети малко, вкл. и художествена ЗАПАДНА литература, Дали ниските заплати и мизерията са причина за ориентиране на момичета и жени към ТАЗИ професия? Има и такива, имало ги е, има ги и сега, Но не само. Иди в Германия, където проституцията е узаконена, и се поинтересувай. А и не само там. В случая общ.строй няма нищо общо. Аза "притискането" от страна на шефа - дали пък сега го няма? И дали мъжкото желание е САМО комунистическо? Впрочем - носят се слухове за едни назначения в телевизията, радиото... престижни професии за дългокраки моми. Лично познавам една, която "се издигна" до "водеща" журналистка , след като беше любовница на водещ през 90-те години виден демократ , идеолог и психолог на "новото време". Днес този е доста остарял, но тия дни пак обясняваше нещо по телевизията /няма да кажа коя заради фирмена тайна./ Така че - не бъркай потентността с Държавна сигурност. Имаше и обратни случаи - жена да лансира мъж, защото изпитва желание към него. Има го и днес. Жалко ще е, ако го няма желанието - импотентността никога не е била повод за гордост.
  • 83 Анче ,на каква възраст си? /до номер 79/

    6 2 Отговор

    До коментар #76 от "Глупости":

    Хайде да не обясняваш каква е била сигурността при "комунизма"? Аз съм го живял това време и зная -нито съм бил беден, нито са ме обирали, дори и когато бяхме забравили отключен апартамента за 14 дни -толкова беше "курортът" тогава. И по контейнерите за смет не съм виждал хора / с изключение на търсещи хляб, за съжаление, много хляб се хвърляше тогава/, защото отглеждаха коне и прасета, знаеш от кой етнос/. А какво лошо има в поздрава "младеж" и какво общо има Т.Живков с това? Ами че и сега /днес дори/ се поздравяваме така с приятели, нищо, че сме отвъд третата възраст. Такива се чувстваме, впрочем. Доста са ти объркани представите за света. Дори и за Германия - кой кого ненавиждал... Живял съм там няколко години, зная повече. Всяко време си има своите плюсове и минуси - но да търсим начини да демонизираме една епоха само защото не сме случили в живота по някакви причини, е недостойно. Явно комплексираността не е в "онова поколение", се среща и днес. Що се отнася до Украйна и Русия - все пак можеш да поставиш сред основанията за разсъжденията си Югославия , Косово, Нато и дори - Виетнам, Гренада, Ирак... и тогава да правиш заключенията си. Въпросът е много по-сложен от първосигналното делене на "добри" и "лоши".
  • 84 Има, разбира се.

    5 1 Отговор

    До коментар #76 от "Глупости":

    Но се опитай да сравниш продължителността на майчинството и обезщетенията за раждане при социализма у нас с тези в повечето страни на Запад. И още нещо - у нас не можеше да бъде уволнявана жена, която е в отпуск по майчинство - а в повечето страни от Запада това е възможно. Незначителна разлика...
  • 85 Банчо,

    3 4 Отговор
    толкова много правописни грешки не бях виждал на едно място.Сигурно си завършил "изгорялото" училище.
  • 86 Погонат

    6 1 Отговор
    Друго си е да привикваш миски и манекенки по списък в къщата с чекмеджетата ! Само дето все се намира някоя Мата Хари да те снима и покаже що за стока си , гол , спящ и позлатен ! Нали ?
  • 87 ТОКМАКОВ

    2 2 Отговор
    Вярна статия и много заблудени коментатори.
    С жълто по устата и каментират за онова време. Лошото е, че всичко се изроди и изкриви. Жалко за България.......
  • 88 да бе

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    ами мечтае си за комунизма, когато е бил млад и му е ставал. сега се лигави като си представя мацква и евтините жени
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 При соц.-а сексът беше по-добър

    0 2 Отговор
    Всеки може различно да коментира, но В САЩ има публикувана книга, че при социализма сексът е бил по-добър, а аз добавям и повече. Просто напишете в търсачката:why women have better sex under socialism

    Коментиран от #92

  • 91 дърт козел

    2 0 Отговор
    толкова път за един път ама си заслужава
  • 92 Диди

    3 3 Отговор

    До коментар #90 от "При соц.-а сексът беше по-добър":

    Очевидно секса вече е минало за автора. Сега се отдава на спомени поради еректални или други психологически причини. Но Да до Бали се ходи защото ние жените търсим екзотиката. И няма нищо по-хубаво да отидеш на тропически остров и да го направиш на плажа докато в София е студ, скъпотия и разни крими физиономии ти навяват мисли социалистически капан на следващите избори.
  • 93 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Статията е изключително смислена и най важното актуална. Коментарите показват колко е ниско нивото в България. Уникално неразбиране за какво иде срава дума!? Проблема на България е че вървейки към зарада не разбира че запада също върви и не на добре върви. Копирайки повърхностно само поведенчески запада българите вземат по два кръга от социалния ад на един път по пътя надолу , и в тоя свят не само запада запада... Отчуждението на новото младо поколение ще роди чудовищен свят след 20 години където половината 50 годишни няма да са женени и да са отгледали деца.... дано не съм прав .
  • 94 д-р Косев

    2 0 Отговор
    Социлизмът беше рай за мижитурките. Това е истината. Способните хора се чувстват много по-добре когато са свободни - да пътуват, да живеят където искат, да забогатяват, да пробват различни неща и въобще да живеят. Лузърите предпочитът да вегетират кротко, билетчео 6 ст., панелката даром, всички с москвичи та да не завиждат, почивка на море в мухлясало бунгало веднъж в годината, един Кореком само колкото да има и някаква драма и вълнения. Робски живот откъдето и да го погледнеш, но напълно удовлетворителен за гащниците защото не изисква никаква активоност от тях, носят се по течението и пляскат с опашките.
  • 95 Име

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ПСР":

    АБСОЛЮТНО ТОЧНО
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 ема

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "БСП на Бунището":

    ИВАН ХАДЖЙЙСКИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗУЧАВА ПОНЕ ЕДНА УЧЕБНА ГОДИНА В ГИМНАЗИЯТА И ТОГАВА НЯМАШЕ ДА ИМА ТАКИВА ПАСКВИЛИ НО ЯВНО И СЛЕД 1999 НА КОМУНИСТИТЕ СОЦИАЛИСТИ НЕ ИМ ИЗНАСЯ