Last news in Fakti

30 Май, 2024 11:00 2 070 54

Невероятно, но факт: Фердинанд е погребан в България!

  • фердинанд-
  • кръст-
  • погребение-
  • банчо банов

Изследване на Банчо Банов, финансов експерт

Невероятно, но факт: Фердинанд е погребан в България! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Невероятно, но факт – чудото се случи. Фердиинанд, бившият и абдикирал цар бе погребан в България. Явно общественото мнение е доста унило и апатично, че никой не възрази. Имаме си работа с хора явно хитри и търпеливи, които малко по малко прокарват интересите на монархията в България.

В една книга: „Фердинанд – циник….“ са публикувани издадените и отделно в книга: „Фердинанд – съвети към сина.“(т.е. към Цар Борис.) Книгата е написана от вещ практикант в политиката и въпреки, че от княжеското семейство отричат, много от материала е твърде достоверен, че да буди съмнение.

След абдикацията на княз Батемберг, българската политическа класа е в шах. Търси се нов владетел. Дето има една приказка – от кал да е, цар да е. Ето как става работата: „Твоята баба, принцеса Клементина бе неизчерпаем извор на достойното лицемерие и царската хитрост. Вярно е, че ние много пари похарчихме, за да подкупим една част от министрите и влиятелните депутати; цяло състояние похарчихме за българската корона, както сега епископите харчат грамадни суми да подкупват избирателите в дадена епархия, когато митрополитският трон остане вакантен.“ (стр.52)

Но нека започнем от начало и да караме полека. Първо пише Фердинанд как наши сънародници наобиколили в Германия цар Борис да му искат автографи. „В хотел „Еспланд“ моите бивши поданици, миризливите българи…се натрупали около него да им слага подписа си на картички за спомен…Ще сърба и той попарата на българановците, ако не тръгне навреме по пйтя, който аз следвах и се стараех да очистя от балканджийските потурановци.“ „Моят възлюбен приятел Вилхелм…ме наричаше някога в тия писма „Балкански архиинтригантин“, ама и аз му турих една динена кора под краката, без да подозира от кого иде.“ (26стр.). Имах между моите министри един Франгя, който казваше: „Народа се храни не с приказки, а с хубава чорба."(стр.32)

„Мислителите и историците не могат да се изпъдят от царството, нито да се затворят, нито да се избесят. Това е едно голямо нещастие за царете…(37 стр.)

Догдето учените хора в България не са в контакт с простолюдието, опасността е още малка.Но щом като тяхното учение премине у масата, даже огризки от идеите им, даже обезобразени, представени под каквато и да е форма от ораторите на тълпите…тогава троновете се разклащат.“ (стр.37)…“Дай им възможност да работят, но като затворници в кабинетите си; чрез цанзурираната и платена от теб преса – това не забравяй, че чрез цензура трябва да овладееш пресата-ти ще направиш щото техните книги да бъдат приети в обществото посредством убийствено мълчание.“ (стр.38)

„Ти трябва винаги да настройваш българите един против друг, да ги разединяваш и да взимаш мълчаливо страната на властта.“(стр. 42)

„Тъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.“ (стр. 43) Просвещението на народа е вървяло без система, заради това няма обществено мнение и обществена мисъл правилно поставена за държавните работи и политиката…виждах какви грешки правеха министрите на народното просвещение…зарад това не ги безпокоях. Оставих ги да влеят помия в главите на младите поколения, безпътието на които отваря пътя на царете.“(стр43). Презирай тълпата, но не пропускай да я насърчаваш в друга посока…(стр.43) „За българския народ какво ли не се писа: Той бил прусакът на Балканския полуостров, японецът на Европа и т.н. Смея се аз през глава на всичките тия глупости, които на времето аз фабрикувах в Софийския ми дворец, когато ме посещаваше някой западен кореспондент или аферист, който дебнеше наивните ми министри, за да сключи някоя сделка за сметка на България. Такива, за да оправдаят ордените, които им раздавах, пишеха венцехваления за моята особа и величаеха българския народ. Морално българския народ е недорасъл, а физически е просто за оплакване.“ …“ Народът е като едно добиче: колко повече го удряш, толко по-бърже върви към целта.“(стр.44)

„Аз никога не съм скривал презрението, което ми вдъхва народът и известни личности, та ако ще да са равни на мен, другите царе например. Колкото повече се показвах презрителен и високомерен пред народа, толкоз повече той показваше страхопочитание към мен. За обич и дума да не става. Ние произхождаме от чужда династия, чужда на българската кръв и душа, ние нямаме нищо общо с тази долна раса, следователно нямаме нужда от обичта на българския народ, защото нашите други интереси са гарантирани от тоя народ поради неговия страх и сервилност.“

В заключение ще кажем, че има теория, че Фердинанд много е бил съветван за властовите дела от майка си принцеса Клементина. Понякога, когато не я е слушал тя е казвала, че ще си отиде от този свят и нейната липса ще си проличи. Тя си отива 1907г. Може би Балканската война и Междусъюзническата война биха били избегнати, ако тя е била жива – незнаем. Всеки случай тънкият ѝ усет за заплетени дворцови и международни интриги може би щял да помогне.

Колкото за войната срещу Турция, мълвата гласи, че Фердинанд постоянно е страдал от липса на самочувствие, че е управлявал такова малко княжество като България. И е имал мечта – да влезе триумфално в Цариград като победител, за да натрие носовете на братовчедите си… Което ни излиза скъпо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    49 14 Отговор
    В България вече всякакъв абсурд може да се случи. Нищо чудно някой да домъкне и ковчега на онзи българофоб, който опаковаше с найлон разни сгради - Христо/Кристо Явашев...

    Коментиран от #5

  • 2 Бонев

    76 11 Отговор
    Невероятно но факт. Главният виновник за две национални катастрофи върнат на държавни разноски и с военни почести. Е няма такава територия.

    Коментиран от #6, #35

  • 3 честен ционист

    6 31 Отговор
    Фердинанд го докараха братишките. Дано тоя път не сложат губернатора на Кайтагский район.

    Коментиран от #44

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Царь Путю

    11 51 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Добър или лош , един от българските царе , изкарал България от 14-ти век ..

    Коментиран от #42

  • 6 урсулчо

    60 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    А още по-голям потрес предизвикаха "опечалените" - сякаш целия политически боклук се беше изсипал там - Росен Плевнелиев, Меглена Кунева-Пръмова, МаргариН Мицев и други подобни...

    Коментиран от #9, #19, #31

  • 7 Софийски

    14 48 Отговор
    Монарха заслужава на мястото на моча мавзолей смешни неграмотници

    Коментиран от #11, #27, #38

  • 8 Всичко е точно така

    42 2 Отговор
    Кой е авторът, осмелил се да напише истината, която се крие във фразата "тъпоумието на тълпата", валидна и в наше време.
  • 9 Гост

    19 7 Отговор

    До коментар #6 от "урсулчо":

    Аха . А другарката Дърева не я ли видя,щот и тя беше там

    Коментиран от #32

  • 10 Наглецо

    60 7 Отговор
    Този е мразил българите и България! За какво го довлякоха тук. Позор! Да бяха довлякли и тоновете злато, пари и картини, открадени от него. Срам!

    Коментиран от #15

  • 11 Зарови

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "Софийски":

    Си го у вас умник.
  • 12 Жмръц

    44 7 Отговор
    Чуждопоклонничеството е характерна черта на българина.Този,т.нар "цар,сложен от някого да ни"европеизира",да махнем цървулите де се вика,защо го величаят?Защо никой не казва как изтъргаши България,т.е. българските животи във войните-вкарва ни в 3 войни и резултатите-2 национални катастрофи!Робува на западни интересеи,но пък продава България за 2 млн златни франка на Николай Втори,за да има руско влияние.С тези парички изгражда двореца във Враня.Който бил негов личен.И Симо Втори за това си го искаше...Мълчите ли?Мълчете и помнете историята,цялата.Не само факти,които ви вълуват.

    Коментиран от #40

  • 13 БеГемот

    7 2 Отговор
    Ми да има къде да скланят глава монархистите бе....
  • 14 !!!?

    26 9 Отговор
    Като сравним днешните "българановци" с Фердинанд, значи той си е бил истински българин - интриги, разединение, лъжи,...!
    !!!?

  • 15 Тов. Членин

    13 22 Отговор

    До коментар #10 от "Наглецо":

    Таваришч , кога мужиците върнете тоновете злато и архивите на България ... 🤫

    Коментиран от #20, #45

  • 16 Ако приемем това за вярно

    11 0 Отговор
    Ако приемем това за вярно то разликата с днешно време е тази, че някой се е хванал и конкретно е описал взаимоотношенията в двора, правителството, Народното събрание и обществото. Днес има подобни опити за такива писания, но зад всяко надничат конкретните политически и икономически интереси на поръчителя.

    Литературната форма "съвети към владетеля" е известна още от The Prince на Николо Макиавели от 1513 г.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дано е завинаги

    5 30 Отговор
    Ако комунистическите варвари от БСП левицата и възраждане не спечелят властта и да направят същото с костите му, както се гавриха с тленните останки на сина му великият Борис трети, Обединител

    Коментиран от #37

  • 19 Грабливият

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "урсулчо":

    Боюв президент , заграбил стотици милиони и лъжлива врачка , си държеше букета като булка , с цветята нагоре , а не както е редно при траурни церемонии , цветовете да са обърнати надолу ! Срам и позор безподобен !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Типичният българин

    18 4 Отговор
    Поне на Батенберг напишете правилно името, заради него България съществува днес.
  • 22 ха ха

    20 2 Отговор
    Само едно не мога да си обясня - решението за междусъюзническата война. Подоирам, че е изпълнил чужда поръчка. Само това обяснява подобен самоубийствен ход. Вероятно кукловодите му са решили, че голяма и силна държава на Балканите е твърде висок риск. По-нататък историята е ясна...
  • 23 бай Иван

    11 1 Отговор
    За чиста и свята република ли? Като се освободим да те направим цар - не то и сега си имаме султан!!!
  • 24 уйко калеко

    24 2 Отговор
    Ако 50% от написаното по горе е вярно,то тленните му останки не трябваше да се връщат в БЪЛГАРИЯ.Срам и позор,за нас като нация.ОКАЗВА СЕ ,ЧЕ ФЕРДИНАНД Е БИЛ НАЙ ГОЛЕМИЯ ,,ДУШМАНИН,, НА БЪЛГАРИЯ И ВЧЕРА ИМАШЕ ПОЧЕТЕН КАРАУЛ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Никола Гешев

    8 14 Отговор
    Рядко се среща такова повсеместно невежество и простотия !
    Хем проЗд, хем пише глупости!
    И напълно естествено е да си сложите политик Кирчо Простото.
    Вие всички вкупом погребвате България!
    Цар Фердинанд ви е най-малкия проблем !
  • 27 Варненец

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Софийски":

    Къв монарх бе Тюф Уекк,България официално е република.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Смех в блатото

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Нищо чудно и ти да си бил там ,щом си я видял.
  • 33 ИВАН

    12 0 Отговор
    То вече не му се и драйфа на човек - толкова е гнусотията.
  • 34 Туйто!

    7 1 Отговор
    Впрочем, къде е царската т.нар. "тенекиена" корона на Фердинанд, за която има твърде интересна история?
  • 35 още един невероятен факт

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Комунистите върнаха Симеон в България.
    Трябваше им някой с по-висок рейтинг от техния през 2000 г. и набързо станаха царедворци.
    Жалки ...
  • 36 един народ със собствена земя и държава

    16 3 Отговор
    за да не е чуждопоклонник трябва да е национално образован на първо място от свои национални будители ,а не като в България изучаването на английския език и западни ценности да са с приоритет пред българския език и дух ,както и омаловажаване на всичките българските постижения
  • 37 спокойно

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Дано е завинаги":

    Сегашното БСП не е като онези варвари, най-малкото защото си смениха името, за да прекъснат връзката с оня престъпен режим. Варварите сега подкрепят безалтернативния.
  • 38 никакви мавзолеи

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Софийски":

    Там трябва да има паметник на Симеон Велики или баща му Борис I.

    Коментиран от #47

  • 39 30 години като сме демократична

    12 5 Отговор
    република ,която се управлява демократично от елита на нацията ,какво сме постигнали и като народ и като държава ,катастрофална загуба на население и катастрофална зависимост от всички видове политически или военни външни организаций ,това е реалната действителност

    Коментиран от #41, #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 добре ви познавам

    1 6 Отговор

    До коментар #39 от "30 години като сме демократична":

    Ти си хиδриден тр0л с предварително подготвена опорка. 30 години ни се бъркате в политиката, но най-после ще се отървем от вас. Това е предсказано отдавна!
  • 42 чекисть..

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Царь Путю":

    Та вкара българия в две национални катастрофи..
  • 43 Ах тоя организациЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "30 години като сме демократична":

    Как можа да орезилиш сравнително добрата си писмена грамотност.
  • 44 россиян..

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Пак врьош..стамболов отиде специално до виена да го докара,и да командори племето,същото и е днес-козяците дърпат юздите на бг..коньиетье със капаците-на очите.
  • 45 медведевь..

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Тов. Членин":

    А племето кво дири на пътя на асвабадителите..всеко едно асвабаждение се заплаща..ако сакашь трети път асвабаждение-пак ще си платиш.
  • 46 ромче..от немачко.

    10 1 Отговор
    А бе тоо комарджия симеончо..кво е почнал-ще превърне дворецо у католическо гробище..нема ни един слвян у таа австроарийска род.-все пришълци ни командват,нема ли един свестен бг..та да се опълчи на козяците начело с лена мустакова,киртак киров,кокорчо изодьзадзевь и постоянно действащите бокотиквунски и османьшишков..писна ни от тия и забегнахме у саксонско да нодем пилета..за канцелеру.
  • 47 След 1000 години

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "никакви мавзолеи":

    И за Фердинанд ще се говори като за Борис. Иначе същият е сторил същото-продал е вярата на народа за собствени облаги. Продал се е на византия
  • 48 Сандо

    14 1 Отговор
    Унизяването на България и българите продължава с пълни сили и с нарастваща интензивност.Така се прави преди окончателното заличаване на един народ и една държава.
  • 49 Финансовият експерт

    5 2 Отговор
    пропуска един съществен факт,а той е,че на Столична община е дарен парка на двореца Врана,а сградата и гробницата остават собственост на фамилия Сакс Кобург Гота и се стопанисва от тяхна фондация.
  • 50 ИНЖ1

    2 8 Отговор
    Едва ли Фердинанд е направил сам всички гафове, които му приписват. Имало е все пак Народно съпрание и Правителство, нали???
  • 51 Путинофил

    5 2 Отговор
    Племето дори и Цар - българин, не е могло да си намери!
  • 52 Ако България беше върнала монархията

    0 8 Отговор
    Най богатите монархии по света като Саудитска Арабия, Норвегия, Белгия, Испания и др. обещаваха да инвестират В България 300 милиарда долара. Тогава комунистите не дадоха.
  • 53 Бг тъпунгер

    6 1 Отговор
    „Тъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.“ (стр. 43)
    Още тогава са знаели какви тъпунгери сме.
  • 54 Генерал 🇧🇬

    8 0 Отговор
    Костите на Фердинанд Сакскобурготски, наричан Лисицата, се завърнаха в България.
    Кой беше Лисицата?
    Ето как се обрисува сам той, в писмата до сина си Борис Трети. (Писмата се пазят в Държавния архив, във Фонд "Тайната канцелария на Царя".):
    "Ние произхождаме от чужда династия, чужда на българската кръв и душа. Ние нямаме нищо общо с тази долна раса, нямаме нужда от обичта й.
    Ти не си посветен в хитростите, които употребихме, за да се докопам до българската корона. Баба ти, принцеса Клементина, бе неизчерпаем извор на лицемерие и царска хитрост.
    Много пари похарчихме, за да подкупим депутати и министри. Милиони, цяло състояние, дадохме за българската корона.
    Затова трябва да доиш до изтощение, тази крава - народа."

    В навечерието на третата национална катастрофа, виновникът за първите две се завърна.