Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Януари, 2023 12:46 2 703 33

Словакия не е готова да изпрати на Украйна своите танкове "Леопард"

  • танкове-
  • словакия-
  • танк-
  • украйна-
  • леопард 2-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • оръжия

Танковете "Леопард" попълват мястото на бойните машини, които вече са изпратени на Украйна

Словакия не е готова да изпрати на Украйна своите танкове "Леопард" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Словакия не е готова да изпрати на Украйна своите танкове "Леопард", тъй като те заместват сега в словашките запаси бойните машини, които тя вече ѝ е изпратила на Украйна, предаде ДПА, като се позова на словашкия министър на отбраната Ярослав Над, предаде БТА.

Споразумението, според което Германия ще достави на Словакия танкове "Леопард 2А4С", остава приложимо, каза Над днес за информационната агенция ТАСР. Според договора един танк "Леопард" бе предоставен на Словакия миналия декември от тогавашния министър на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт, а още 14 танка ще бъдат доставени до края на тази година.

Още новини от Украйна

Доставката на тези танкове е част от така наречената система за кръгова размяна, ръководена от германското правителство, за индиректно предоставяне на оръжия на Украйна чрез съюзниците, припомня агенцията. Според тази система доставените от Германия танкове "Леопард" заместват бойните машини на пехотата, които Словакия вече е изпратила на Украйна. За да окаже допълнителна помощ на Украйна, Словакия е готова да обсъди и предоставянето на съветските танкове Т-72, но в замяна ще трябва да получи подходящ заместител на тези бойни машини, каза Над.

Танковете "Леопард" попълват мястото на бойните машини, които вече са изпратени на Украйна и затова те са необходими, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    9 3 Отговор
    А самолетите...
    Ще сменим всичко.
  • 2 КОТарАК

    19 7 Отговор
    за Словакия не знам ама умирам от студ. добре ни предупреждаваха ,,братушките...сега чакам фалита на ЕС и голодомор , както предсказаха
  • 3 тикви американски

    34 6 Отговор
    Как се молят американците войната да се задълбочава! Защо бе еврогейци не виждате това което ви се готви за трети път, дано не е ядренна третата! САЩ далеко ,васали в Европата дал господ!

    Коментиран от #12

  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    30 3 Отговор
    Да се говори за офанзива с триста танка е лишено от разум и реалност Това е смешна цифра Говори се за танков юмрук Две вакуумни бомби и юмрука го няма

    Коментиран от #27

  • 5 да де

    24 0 Отговор
    Е те сега зеления ще ги попилее как така няма да им ги харижат, кВи натовци са.
  • 6 Мдаааааа

    30 2 Отговор
    "Словакия не е готова да изпрати на Украйна своите танкове "Леопард""...Ааааа, не така! Веднага си давайте танковете! И никакво къпане и миене на зъби, и други глезотии! Зеленски щом е поискал сте длъжни да давате. Както виждате всичко което е поискал му се дава.
  • 7 ТаУмВзе

    12 3 Отговор
    Що така? Лачени са тия леопардчета, дето германчето ще ги изпрати на пролет в калта да затънат! Направете го Сега на Промоцийка бре. Бухахаахх Z
  • 8 гост

    5 19 Отговор
    Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО) Общо 9 унищожени танка – 7 от приятелски огън и 2 нарочно повредени непоправимо, за да не бъдат пленени от врага. Нито един унищожен от вражески огън !!!!!!! Това е официалната статистика на бойното кръщение на американските танкове M1 Abrams (Ейбрамс, M1A1). Кръщението е в операция "Пустинна буря" - първият път, когато САЩ влиза в Ирак, след като покойният иракски диктатор Саддам Хюсеин се надценява и атакува Кувейт. По онова време, що се отнася до танковете най-елитните части на иракската армия са въоръжени със съветски модели – Т-72. Този модел танкове се ползва от Руската федерация и сега, във войната в Украйна. А "Ейбрамс" изглежда пак ще се изправят срещу тях: Обрат: САЩ ще пратят танкове "Ейбрамс" на Украйна, твърди "Уолстрийт Джърнъл" Буквално за 36 часа обаче танковите части от армията на Саддам са премазани. Най-важната причина е проста – M1A1 стрелят в обхват от около 2500 метра, докато иракските Т-72 – на 2000 метра. Освен това, защитата на американските танкове се оказва далеч по-добра от тази на съветския модел, използван от Ирак.
    В специализиран американски държавен доклад изрично е посочено, че няколко танка M1A1 са понесли директни удари от стрелба на Т-72 и пораженията са били минимални. Има описано и свидетелско описание за уцелен M1A1 от 2000 метра, като единият снаряд е отскочил от бронята, а другият се е заклещил в нея. Два американски танка са

    Коментиран от #9, #11, #16

  • 9 гост

    0 14 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    специализиран американски държавен доклад изрично е посочено, че няколко танка M1A1 са понесли директни удари от стрелба на Т-72 и пораженията са били минимални. Има описано и свидетелско описание за уцелен M1A1 от 2000 метра, като единият снаряд е отскочил от бронята, а другият се е заклещил в нея. Два американски танка са попаднали на мини, които са избухнали, но машините са понесли минимални щети, а екипажите им не са пострадали изобщо

    Коментиран от #26

  • 10 Смех 😆🤡🤣

    17 1 Отговор
    Страх ги е че след тая война никой повече няма да купи тоя баклюк Леопардис и ще минат на качестврни корейски танкове бляк пантер
  • 11 Леле

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Това е само статистика. Според статистиката България няма потопен нито един самолетоносач, подводница или ракетоносец. И нямаме нито един свален самолет F16 или F35. Ако не съм прав обори ме!

    Коментиран от #14, #18, #20

  • 12 отегчен

    1 18 Отговор

    До коментар #3 от "тикви американски":

    Прекаляваш с кремълските опорките. На 24.02 кой кого нападна? По-голяма опасност за стабилността и сигурността на Европа от Русия няма.

    Коментиран от #32

  • 13 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    Е нали сутринта беше готова да си даде дванайсетте танка?
  • 14 гост

    2 12 Отговор

    До коментар #11 от "Леле":

    Ма естествено , че е само статистика , хахахах !! Щото не ви изнася и ви натрива русолюбските сополиви носове !! То и война в Ирак не е имало и не са се били Абрамс с руските боклуци , нали ?? И не минаха целия Ирак за два дни и на третия бяха в Багдад , а ?? Хахахахах !!
  • 15 Путинче

    0 8 Отговор
    Словаците си замениха старите Т72 за Леопарди а ние хем уж не даваме нищо ама реално пращаме огромен брой оръжие. И не само че нищо не получихме за това ами даже не успяхме да го опази в тайна а цъфна по вестниците. От всичко това далаверата е за посредниците които изнесоха оръжието към Украйна. Вместо да застанем с ясна позиция като чехи, словаци и други и да кажем че ще си дадем старите танкове и самолети само ако ни дадат нови в замяна пак някакви шикашкавения от които някой друг печели.

    Коментиран от #19

  • 16 не лъжи

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Много ейбръмси изгоряха там. А ти лъжеш като мингиянин.

    Коментиран от #22, #24

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е ДИПЛОМАТИЧНОСТ ПРЕГОВОРИ МИР
  • 18 Жокера

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Леле":

    И нямаме загуба на световно първенство от 25 години
  • 19 Последния Софиянец

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Путинче":

    Те словаците още не са получили Леопарди а Зеленият иска да им ги вземе.ха ха ха
  • 20 гост

    0 10 Отговор

    До коментар #11 от "Леле":

    Да не ти показвам другата статистика за Чалънджърите !!!! Които НИКОЙ НИКЪДЕ ПО СВЕТА не е унищожил НИТО ВЕДНЪЖ !!!!!! Единствения танк в историята спечелил името " НЕУНИЩОЖИМ" !!!! И стреля на 4 000 (Четири хиляди) метра , двойно на руските боклуци !!

    Коментиран от #28

  • 21 чичо стамат шумков

    0 10 Отговор
    окаже допълнителна помощ на Украйна, Словакия е готова да обсъди и предоставянето на съветските танкове Т-72, но в замяна ще трябва да получи подходящ заместител на тези бойни машини, каза Над........................... ......................................................................................................................................................................................................ТОВА Е ПОЗИЦИЯ НА ПОЛИТИК ,КОЙТО ОТЧИТА ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СИ,А НЕ КАТО НАШИТЕ ПИШМАН РУСОФИЛИ РАДЕВ И НИНОВА.14 ТАНКА ЛЕОПАРД СЕ РАВНЯВАТ НА МОЖЕ БИ НА 30 Т-72..
  • 22 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #16 от "не лъжи":

    Така ли ?? И тва ТАСС ли го каза или Кокошинков , хахахахах !! Намерил се кой да обвинява в лъжи , хахахаха ! И къде ги изгорелите , те ги заровиха сигурно да не се виждат , а ?? Хахахахах !! Поне си трайте , че само повече се излагате !!
  • 23 САЩ са международен бандит

    15 1 Отговор
    Който е тръгнал да унищожава Русия, добро не видял. Краварите не бива да се заблуждават, че ще останат ненаказани както в предишните си мръсни войни!

    Z
  • 24 Путинче

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "не лъжи":

    Много са Т80 дето изгоряха в Чечня та чак почти не ги ползват вече а модернизира ха Т72 и за благозвупие го кръсти ха Т90. Не че и той не гори в Украйна 😜
  • 25 Гледайте телеграм канала

    4 0 Отговор
    Гледайте телеграм канала vsy200 и ревете окранци и техните привърженици.
  • 26 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ами руснаците няма да ги целят със снаряди,ами ще ги изпаряват с ядрено оръжие с малка мощност,не разбра ли още.Всяка дума изречена от Путин досега се е изпълнила.А той каза,че още не са започнали.Надявам се,че нашите заводи за боеприпаси да ги гръмнат конвенционално,без радиоактивен прашец,все пак 80 % от народа ни е русофилски,обичаме дядо Иван.

    Коментиран от #29

  • 27 Моряка

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Може би имаш предвид термобаричното оръжие и чушкопека?(солнцепека).Те май започнаха.
  • 28 Леле

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Абе, той и Титаник е бил непотопяем, нали?
  • 29 Дякон Унуфрий Араллампиев

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Моряка":

    От атомна боба може да се отървеш От вакуумна спасение няма
  • 30 Пак фал

    2 0 Отговор
    вземат решения които не могат да изпълнят. Само за прах в очите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 куче грозно кажи нещо за тия?

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "отегчен":

    1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност...
    2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014...
    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014...
    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент...
    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи "чемодан - вокзал - София" ...
    6. Българинът Василий Кащи - публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 май 2017...
    7. Първият акт на преварата в 2014г. - отмяната на законите гарантиращи права на българския език.
    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г....
    9. "Закона за коренните народи" от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.....


    не знак със какво во болъчват козяшките лизачи ама ви действа

    за тия нещо по горе ще кажеш ли или ще мълчиш щото нямаш опорки?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: