Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:00 1 400 40

Памет

  • комунизъм-
  • репресии-
  • червен терор

Бог да ги прости

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 февруари 1945 първи и втори върховен състав на т.нар. Народен съд осъждат на смърт регентите на България княз Кирил Преславски, професор Богдан Филов, генерал Никола Михов, а заедно с тях и 22 министри от правителствата в периода 1941 – 1944 година, 67 депутати, 47 генерали и офицери, 8 царски съветници – общо 147 души. Присъдите са изпълнени в нощта срещу 2 февруари. Това припомня във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Осъдените са разстреляни от комунистически функционери край ров, изровен от бомбардировките в Орландовци.

Без съд и присъда са избити от комунистите много повече хора – според различни оценки между 30 и 50 000 души само в първите месеци след преврата на 9 септември 1944.

По предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов през 2011 година 1 февруари беше обявен за Ден на почит към жертвите на комунизма. Това стана 21 години, след като формално беше отпаднал член 1 на Живковската конституция, който узаконяваше ръководната роля на комунистическата партия и България формално престана да бъде комунистическа държава.

Повечето от присъдите, издадени от Народния съд, през годините бяха отменени, най-често – поради формални причини, основната сред които е, че според действащото тогава законодателство самият Народен съд е бил незаконен.

Жертвите и техните наследници получиха частична реабилитация.

Но всичко дойде твърде късно. През цялото време комунистическите медии промиваха главите на българите и днес, когато все още неколцина се опитват да кажат истината за пораженията, нанесени на нацията от комунизма, повечето българи махват с ръка безразлично. В по-добрия случай.

В по-лошия, в насадените масово представи, убийците на десетки хиляди българи са били борци „за народни правдини“, а убитите – „народни изедници“.

България ще продължи се върти в кръг, ако нацията не намери сили да осъзнае миналото си, да се откъсне от пропагандните клишета, ако не откаже да влиза в начертаните схеми.

Началото на този път започва с признаването на тези прости истини. Преди повече от 70 години започна системното изтребване на българи от българи с главната цел нацията да бъде подчинена, да бъде смачкана, да бъде лишена от свобода.

Повечето от жертвите нямаха никаква вина. Те просто трябваше да бъдат убити, за да може комунистическият валяк да мине през България. Повечето от жертвите на комунизма бяха добри хора и добри българи.

Бог да ги прости.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    7 23 Отговор
    Затова гласувайте за Кирил и Христо стамболови!
    И някой като ви каже че така било и във Франция се замислете за датата - 01.02.1945 - войната още не е свършила и няма победител пък камо ли да е съгласуван разстрела над победените. Да съгласуван е - с мацква и Гошо тарабата.
  • 2 НЕ ЗНАМ ЗА ТОГАВА...

    42 2 Отговор
    НО СЕГА Е ОСОБЕНО АКТУАЛНО! ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПИ С ПОНЕ СТОТИНА ВИДНИ ГЕРБЕРАСТИ И ПОНЕ ПЕТДЕСЕТИНА МИНИСТРИ ОТ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА СЛЕД 1989 ГОДИНА! ВСЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ!!!

    Коментиран от #16

  • 3 ТЪЙ НАРЕЧЕН

    41 13 Отговор
    НАРОДНИЯ СЪД Е СЪЗДАДЕН ПО РЕШЕНИЕ НА ООН , А НЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКА ПРИУМИЦА.ИМА ГО ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ КАТО НАЙ-МНОГО ИЗБИТИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е БЕЛГИЯ С ОКОЛО 50 000.НЕ СМЕ НИЕ НАЙ-КРЪВОЖАДНИ.МЕЖДУ ДРУГОТО ПРИ ВОЙНИТЕ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ В НАЧАЛОТО НА 20-И ВЕК ИМА УБИТИ ОКОЛО 300 000 МЛАДИ МЪЖЕ , ПРОСТО НЯКОЛКО ГОДИНИ МЛАДИТЕ ЖЕНИ Е НЯМАЛО ЗА КОГО ДА СЕ ОМЪЖАТ.ТЪЙ ЧЕ ПЪРВО ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА И ТОГАВА ПИШЕТЕ КОМУНИЗМА ИЛИ КАПИТАЛИЗМА Е ПО КЪРВАВ
  • 4 ЕИРЕ

    13 23 Отговор
    Без съд и присъда са избити от комунистите много повече хора – според различни оценки между 30 и 50 000 души само в първите месеци след преврата на 9 септември 1944.
    И после България тръгна към КОМУНИЗМА, само тази демокрация и спира пътя към светлото бъдеще.
    Извод трябва ни нов народен съд, като се започне от народното събрание подред на номерата.Герб, Дпс, Бсп, Възраждане!

    Коментиран от #14, #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    24 4 Отговор
    ИЗБИВАНЕТО НА БЪЛГАРИ ОТ БЪЛГАРИ
    ЗАПОЧНА ОЩЕ 1918 ГОДИНА ВОЙНИШКОТО ВЪСТАНИЕ И ПРОДЪЛЖИ НА 9-ТИ ЮНИ 1923
    ГОДИНА :)) ПРЕДИ 100 ГОДИНИ
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    29 2 Отговор
    В ИНТЕРНЕТ ИМА МНОГО ИНТЕРЕСНИ ВИДЕО МАТЕРИАЛИ ОТ ТОВА КАКВО ПРАВЯТ ИТАЛИАНЦИТЕ С МУСОЛИНИ И ЛЮБОВНИЦАТА МУ
    :))
  • 8 Истината

    21 5 Отговор
    Гьоре, кой наложи НАРОДНИЯ СЪД в Европа? В кои други държави е имало народен съд, а Гьоре? Не може само да се драска за пари, пиши обективно, ако можеш! Къде са Италия, Франция, Холандия Сърбия, Унгария, Чехословакия ... Да не ги изброявам, че няма да ми стигне мястото.
  • 9 избираме

    10 25 Отговор
    На тези избори трябва да избираме свобода-ЕС -или руско робство...ПП /ДБ е свободна България...всеки друг избор е "руска свобода".

    Коментиран от #13, #21

  • 10 Поне днес да помълчим..

    25 6 Отговор
    И да промълвим от сърце - Честит ви Празник,Фашаги..
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    15 3 Отговор
    НЕ САМО КОМУНИСТИТЕ СА ИЗБИВАЛИ
    АМИ И БЗНС ... ЗАРАДИ УБИЙСТВАТА НА ЗЕМЕДЕЛЦИ 1923 -1944 ГОДИНА
  • 12 А питам

    24 5 Отговор
    "Без съд и присъда са избити от комунистите много повече хора – според различни оценки между 30 и 50 000 души само в първите месеци след преврата на 9 септември 1944."


    Не според архиви, а според различни оценки"!?!?!?!?!?!?!
    УНиКАЛНО !!!
    КАКВИ СА ТИЯ "различни оценки"!
  • 13 провинциалист

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "избираме":

    Че ти си в ЕС, какво ще му избираш. А Продължаващите Подмяната и ДеБилите могат да ти дадат свобода кой украински окоп да наториш.

    Коментиран от #17

  • 14 Комунист

    27 9 Отговор

    До коментар #4 от "ЕИРЕ":

    Хайде хайде видяхме го и вашият хубав строй "Демокрацията" Европа Америка и Атлантически съюзи и Нато. Фактите говорят до 1989 в България населението беше близо 9 милиона а сега през 2023 е едва 6 милиона благодарение на Демокрацията. Демокрацията унищожи България няма какво да се лъжем.
  • 15 Генерал 🇧🇬

    32 6 Отговор
    НЯМА данни за избити без съд и присъда 30 - 50 000 души от комунистите.В България, по официалните данни народните съдилища в цялата страна са подвели под отговорност 11 000 подсъдими. От тях 2730 са осъдени на смърт, 1516 са оправдани, а останалите са с различни срокове затвор.
    По същото онова време такъв "народният съд" има във Франция - осъдените за профашистка дейност са 90 000, в Белгия - 53 000, в Холандия - 45 000, в Чехословакия - 38 000, в Унгария - 26 000, в Дания - 15 000.
    Само във Франция избитите са близо 9 000 бр.
    Там, кого трябва да обвинят за избитите?!!
    ...
    - Народният съд бе логичен резултат от задълженията на България към великите сили -победителки във Втората световна война. Добре платената с грантове пропаганда, да се обвинят комунистите дойде след 90-те.

    Коментиран от #23, #25

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Другарят

    21 5 Отговор
    Народният съд, е щял да бъде проведен независимо от това дали новото правителство е било комунистическо, или псевдо-демократично, като сегашните .Просто това е волята на победителите и всяко реабилитиране на тези убиици, е всъщност реабилитиране на фашизма в Европа. По това време комунистите дори още не са взели властта и имат само 4 министри.
  • 19 Сандо

    28 1 Отговор
    От всичко станало в последните дни е ясно,че нов Народен съд е необходим.
  • 20 Ястребинче

    20 3 Отговор
    Малко им е.
  • 21 Слава кокаине

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "избираме":

    абе избирателю, кажи поне една евроатлантическа ЦЕННОСТ, освен мончо пасито?! И още - кой е казал: Дружбата ни с Русия е тъй жизнено важна, както слънцето и въздухът за всяко живо същество!!!
    Много има учиш, преди да ръсиш "мъдри мисли".
  • 22 Констатация

    13 2 Отговор
    За последните 32 години са избити много повече българи от комунизъм , фашизъм , и турско робство взети заедно .
  • 23 Някой

    19 1 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал 🇧🇬":

    Точно така е. Дайте да обвиним комунистите , руснаците , обаче услужливо да забравим за представителя на Англия в народният съд. И маловажният факт , обещанието на Чърчил след края на войната да направи от България разорана нива , в която да се засеят картофи.
  • 24 Перо

    16 1 Отговор
    В гр. Толедо Испания, има обща могила на жертвите от гражданската война, от двете страни! Това е единственото решение! Народният съд е създаден под силния натиск на Чърчил и контролиран от съюзническата контролна комисия, английската мисия! Да не говорим за решенията от Ялта!
  • 25 Също

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал 🇧🇬":

    В интерес на истината трябва да добавим , че в различни малки населени места , най често по селата , започва да се търси мъст , заради междуличностни отношения . Нещо от рода кмета , стражаря , пъдаря набили този , онзи .Със смяната на властта , просто се влиза в къщата му вечерта , и въпросният бивш служител на закона изчезва и никой повече не го вижда . Както се казва , зависи кой от коя страна на тоягата е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 дядото

    12 1 Отговор
    за виновните за третата национална катастрофа-памет.за хилядите избити българи от военно-фашистките хунти в царството-нищо.вземете и обвинете и съюзническата комисия у нас.те са наблюдавани народния съд и не са открили нарушения,не са и протестирали.
  • 28 Адам Хилтън

    13 4 Отговор
    За 30-50 хиляди "жертви" плачете. А за 200 хиляди жертви на 3-те национални катастрофи, причинени именно от хората съдени на Народният съд не плачете нали? Те са били "неизбежни жертви" някак?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Роза

    3 6 Отговор
    В онези времена е било твърде опасно да се занимаваш с политика.Винаги можеш да се окажеш от "неправилната "страна и да изгубиш живота си!Искам да припомня един срамен документ-когато се записваш във ВУЗ,трябваше да отговориш на въпроса" Имате ли близки роднини,засегнати от мероприятията на народната власт?"Защо младите хора трябваше да отговарят за бащите и дядовците си?!Твърде бързо забравяме за онова ,което е било,и което набързо оправдаваме с думите "Такива бяха времената тогава!"

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 31 Заделатаим Гисъдеха

    7 3 Отговор
    Ето за такива неща ги съди народния съд . -На 20 декември 1943 г. край с. Ястребино картечна рота на Царската армият разстрелва 18 човека от нелегалната съпротива, сред които 6 невръстни деца. След кървавия разстрел всички са заровени в плитък гроб, който на следващия ден е разкопан, а телата на загиналите са изгорени на клада. Смислен отговор защо е заповядано това зверство и до днес няма.
  • 32 Сашко Йорданов

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Роза":

    Защото крушката не пада па- далече от дървото.
  • 33 Розалинда

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Роза":

    кап. Николчев прави следните признания пред Народния съд: „Двамата братовчеди Сава и Васил Кокарешкови побързахме да ликвидираме. Един от жандармеристите се вмъкна в стаята, където момчетата бяха задържани, и ги закла. Страхувахме се да не се открият телата им, защото бяха малолетни и ги унищожихме без съд. Затова дадох нареждане да не се оставят следи от убийството. По-късно ми докладваха, че с телата на момчетата жандармеристите са хранили цяла седмица кучетата. Така от ятаците не остана нито следа.”…………

    Коментиран от #35

  • 34 До Роза

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Роза":

    Ако някой беше заклал твоите деца и хранеше с тях кучетата, как би му простила? Щеше ли да чакаш народния съд ? А те са го дочакали.
  • 35 Историк

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Розалинда":

    Знаем как комунистите изтръгват "признания". Въпросния кап. Николчев не е имал дори право на личен адвокат.
  • 36 Историк

    1 7 Отговор
    Опитите за реабилитиране на извергите извършили екзекуцията "народен съд" (в нея не е имао нищо "народно") се подклаждат от наследниците на извършителите (идейни и фактически) с цел отново да доведат този режим и неговите зверства.
  • 37 Митко Палаузов

    7 1 Отговор
    Половината фашаги са пропуснати .. . явно .
  • 38 Една жена каза на пазара...

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕИРЕ":

    Според различни оценки... 50 000,т.е каза една жена на Женския пазар. На стената пред НДК има изписани 7526 имена. Осъдени на смърт от народните съдилища са 2618,но изпълнените смъртни присъди са 1046. Останалите до 7256 са въпрос на свободни тълкувания - дали са убити без съд,дали са безследно изчезнали в това число и избягали в чужбина,дали кога,къде са раждани тия хора,учили,работили,служили? Такава поименна проверка по всевъзможни регистри си е материал за цяла
    историческа дисертация. Каке в Европа...,например във Франция: Около 9 000 души са „прочистени” веднага от гражданската наказателна акция. На съдебно преследване са обявени 127 000 души, а с осъдителни присъди са 97 000 провинили се, като 11 000 са осъдени на смърт, репресирани с бой и стригане до голо са 20 000 проститутки обслужвали немците
  • 39 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ШЕСТАТА Божа заповед гласи ....НЕ УБИВАЙ ! !!!
    Къде сте " правоверни и смирени"християни разни, протестанти и прочие "силно вярващи и ходещи у правата вяра"?
    Тук, във форума , "истината" за Историята да искаш !? От "верни , още по-верни" числа и данни ЗА ВСИЧКО !! На кого както му "оттърва", така си ги курдисва.....Да не поглеждам в епохи преди хиляди години. Достатъчни са последните 250 години назад, за да се убеди човек, че човек за човека е ЗВЯР !! Безбожен, жесток, ненаситен !!
    И си мисля, че няма да се спре, докато не се самоунищожи !!!
  • 40 ДаскаЛИТО

    0 0 Отговор
    Даскалов, каквото повикало такова се обадило, колко трябва да ти се набива в кратуната, че насилието не започва от 1944г а ? За Стамболийски нещо да кажеш ? За Гео Милев , за Йосиф Хербст,Тодор Страшимиров, за брата на Никола Петков -Петко Д. Петков , Вапцаров , че и Смирненски ако не беше заболял го чакаше същата съдба , твоя съгражданин Георги Зуйбаров........Знаем , че си промит , но спри да промиваш младите