Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 07:00 4 759 42

Сезонът на "борисовките": защо Борисов говори такива неща

  • бойко борисов-
  • борисовки-
  • герб-
  • пп-
  • асен василев-
  • кирил петков-
  • предсрочни избори

Тактиката на Борисов е ясна - да направи на пух и прах всяко достижение на Кирил Петков и Асен Василев

Сезонът на "борисовките": защо Борисов говори такива неща - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

"Посредници", "комисиони", "Асен Василев", "Кирил Петков". Тези няколко думи, навързани в едно изречение, са в политическия речник на ГЕРБ и на лидера им Бойко Борисов от миналото лято насам. Тогава той обяви, че съпредседателите на "Продължаваме промяната" (ПП) са "изсмукали стотици милиони" от посредници за доставки на газ, след като Русия едностранно ги спря. Тези дни отново хвърли обвинение - че са забогатели с между 800 млн. и 1 млрд. евро, но този път комисионите били за оръжейни доставки за Украйна.

Тактиката на Бойко Борисов е ясна - да направи на пух и прах всяко тяхно достижение, посявайки съмнения в добрите им намерения. Доставките на газ, макар и по-скъпи, бяха осигурени в ситуация на форсмажор, след като "Газпром" прекрати през април м.г. дългосрочен договор без предупреждение. Оръжейните сделки с краен получател Полша, а последен - Украйна, за чието осъществяване Петков и Василев имат заслуги, също станаха част от "арсенала" на Борисов.

Сезонът на "борисовките"

Лидерът на ГЕРБ е ловък политик - няма човек, който да не е наясно, че в бизнеси за милиарди, каквито са енергетиката и търговията с оръжие, комисионите също са огромни. Толкова, че няма как да се поберат в нощно шкафче дори и в пачки по 500 евро, нито да бъдат изтеглени кеш на някое банково гише като авансови плащания за магистрала "Хемус". Следователно няма начин управленците да не са "намазали" - който повярвал, повярвал.

И Петков, и Василев ще си търсят правата в съда, но какво от това - докато минат делата, парламентарните избори ще са факт, а може и други предсрочни да се зададат. ГЕРБ затова и задават въпросите - за да събудят съмнения и да обезценят в очите на избирателите стореното от "Промяната" и нейните лидери. (Служби като ДАНС пък проверяват договорите за доставка на природен газ, сключени от назначения от правителството на ПП мениджмънт на "Булгаргаз".)

Тези скандали изместиха Мата Хари, снимките от една премиерска спалня, телефонните разговори, пълни с вулгарности и цинични откровения как се прави политика в България и какво става с оная къща в Барселона. Новите въпроси винаги са по-интересни от старите, които се превърнаха в многоточия, а не в присъди, тъй като вътрешното убеждение на прокуратурата очевидно съвпада с това на Борисов. Поради тези съвпадения няма съдебни дела по нито една проверка, която прокуратурата извършва по сигнали и публични обвинения за корупция и търговия с влияние, в които е замесено името на лидера на ГЕРБ. Някои от натрупалите се към него въпроси си чакат отговорите вече повече от десетилетие - например за чадъра над Мишо Бирата.

Но съвсем забравени са и такива отпреди малко повече от година, когато през май 2021 един едър бизнесмен разказа пред парламентарна комисия, която трябваше да провери управлението на Борисов, как е бил рекетиран да продава на посочени от властта предприемачи. Държавното обвинение съобщи тогава, че проверява. Не е необходимо човек да е Демонът на Лаплас, за да допусне, че нищо не произтече от проверките. С такъв печат за невинност ГЕРБ спокойно могат да твърдят, че каквито и обвинения в корупция да им отправят, те са все силно преувеличени и без доказателства.

Въпрос, който чака отговор

Но поне на някои въпроси Борисов може да отговори. Като например ще разреши ли депутатите от ГЕРБ да подкрепят промяна в Кодекса за застраховането, така че да бъде спазен принципът в системата "Зелена карта" - първо плащаш, после оспорваш. Промяната беше поискана от Министерството на финансите още в края на миналата година, тъй като проблемът с изплащане на полици за пътно-транспортни произшествия от български автомобили от българското бюро "Зелена карта" е ескалирал. Както обясни преди време министърът на финансите Росица Велкова - до степен, "че ни е поставен в критериите за след присъединяването към ERM II" (чакалнята за еврото.). От 2018 г. българското бюро "Зелена карта" е под мониторинг и проблемите с плащанията трябва да бъдат решени, ако България иска да се присъедини към еврозоната. Но ГЕРБ, заедно с "Български възход", внесе поправка, която обезсмисля предложената от МФ.

"Част от депутатите са в дилема - да изпълнят една от стъпките за влизане в еврозоната или да обслужат един конкретен застраховател", написа по-рано във Фейсбук депутатът от ДБ Иво Мирчев. "България трябва да приеме изменение в Кодекса за застраховането, които да отговорят на очакването на нашите партньори в ЕС и не го прави заради интересите на Алексей Петров", заяви в събота съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Така че въпросът към Борисов е: Какво ще позволи на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борисов

    72 20 Отговор
    И Доган са дружки за зандан! Проклятието на тази държава са тези двама продажни и корумпирани до дъното си не само като политици, но и като хора.

    Коментиран от #24

  • 2 пак ще е първи

    26 80 Отговор
    И да пишете, и да не пишете, и да коментирате, и да се тръшкате, и да лъжете, и да приказвате , каквото ви скимне, бате Бойко ще вие бие пак на изборите. Ще вземе 30% поне!.След като падна от власт, всички магистрали спряха да се строят, особено Струма.И не само тя- Хемус, Европа, Видин-Медра, Русе-варна, Русе- Търново

    Коментиран от #10, #18, #26

  • 3 банкянска циганка

    39 5 Отговор
    ближе ли ближе

  • 4 НАГ

    24 68 Отговор
    Не може само за чекмеджета и вили в барселона да се говори
    БОЙКО па ще ви отвее тъпляците
  • 5 Пипи

    74 21 Отговор
    Това е най-простия човек! Но изглежда има и по-големи простаци щом гласуват за крадеца! Или са просто нагаждачи и нищо повече!
  • 6 Слава ВСУ

    41 14 Отговор
    САЩ и Украйна трябва да помогнат на България като отстранят мутрата, фатмака и цялата просташка, крадлива и продажна паплач на Путин у нас.

    Коментиран от #27, #28

  • 7 Запознати

    19 17 Отговор
    Както Петков, така и Борисов, е зависим и ръководен от ЦРУ - затова не го санкционираха по Магнитски. Тогава го оставиха като резерва/алтернатива на Петков. Затова не съсипаха политическата му кариера, както напр. на Божков...
  • 8 Тити

    30 11 Отговор
    Много ясно защото Баце за 12 години нищо не постигна.
  • 9 5577

    24 24 Отговор
    Ми че лъжа ли е бе Дойче веле. До преди години те имах за уважавана институция. Сега защо се занимаваш ма с баш мутренските проблеми на България. При журналистиката трябва безпристрастност. Ще си счупиш езика да ме убедиш че от две години промяната е направила и 10%добро. Пълна нула е. По цял ден само Борисов, Борисов, Борисов. И ме караш да се чувствам заложник че като не е Борисов трябва Киро лъжеца да изберем. Нагарчате вече. Демокрация е. Превърнали сте се в Работническо дело. Оставете ни ние да преценим кой прави повече за хората. Не сме толкова тъпи да ни говорите така. Фактите са ясни. Аз виждам кога живеех по добре. Това е критерия за това кой ще избера, а не който по добре плюе другия. И на половина колкото правеше Борисов за България ако се появи нов за него ще гласувам, не за Борисов разбира се.
  • 10 Судзъ

    50 11 Отговор

    До коментар #2 от "пак ще е първи":

    Раздава стотици милиони авансово за магистралите на свои хора, които ги превърнаха в хотели в чужбина, яхти и т.н. А подизпълнителите, тези фирми, който фактически строят, спират работа, защото парите ги няма. Затова всичко спря.
  • 11 Йоцо

    9 19 Отговор
    Подлата Тиква ше се сдуши с ПП-то.
  • 12 Краси Марков

    16 7 Отговор
    Още преди да отворя статията бях сигурен, че е Дойчо Веле.
    Искам да знам как така една информационна агенция, финансирана от чуждестранно правителство, получава толкова голяма трибуна в СМО на България, която би трябвало да се води суверенна държава.
    Или тази суверенна държава вече няма свои СМО, затова ни трябват СМО, финансирани на 100% от правителството в Берлин?
    Представете си материали на БТА със съвети към населението на Германия и германските политици да бъдат публикувани всеки ден в централната германска преса?!

    Коментиран от #29

  • 13 АзСъм

    5 1 Отговор
    Льольо!
  • 14 Тъжно

    23 10 Отговор
    Говори, защото той така е свикнал - лъжа след лъжа. Но вече няма кой да му се хваща. Ще падне, когато неговите назначения през последните 15 години започнат малко по малко да се пенсионират.
  • 15 Един

    20 10 Отговор
    Една тиква може да говори всякакви глупости! Чудя се на акъла на българина , че се хващат за тия простотии ,и че ги величаят - все едно e вожд, месия, цapo di tutti capi, - а той е прост нахален нагъл пожарникар(пардон - бил е)!
  • 16 Прокси

    10 2 Отговор
    Щом дойче зеле пише за Баце . Може да означава две неща: Обратна реклама или са ги настъпили по мазола ПП. И в двата случая губи обикновения българин...
  • 17 избирател

    5 17 Отговор
    За сведение на ПП и ДБ, Бойко, и да го гледаш, и да го слушаш, е много по забавен от всички вас, взети заедно! Единственият му кусур, заради който ще се въздържа да гласувам за него, са опитите му да печели дивиденти, на принципа, "и вълка сит, и агнето цяло", и то прилаган по отношение на Русия, която не само, че не изпитва благодарност, ами иска всичко и завинаги!
  • 18 ОК!

    23 11 Отговор

    До коментар #2 от "пак ще е първи":

    ,,След като падна от власт, всички магистрали спряха да се строят"
    А пътувал ли си по ,,магистралата" от Стара-Загора до Бургас,да видиш за какъв ,,магадан-магистрала",построена от любимият ти Борисов,става на въпрос...?!Противно на правилника,всички са принудени да карат само в лявата лента...!
    Аман от адвокати на един отявлен мошеник и крадец...!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТОЗИ Е

    5 3 Отговор
    БАШАЙДУКА................!
  • 21 Светослав

    4 3 Отговор
    Четете Дойче веле и ще имате успех))).Тези са абсолютни и....ти.....
  • 22 🇧🇬🇪🇺💯не презареждай стр.❗️

    3 6 Отговор
    КопиПейст следното,
    🇩🇪💯🐆От статията и поръчителят Дойче Зеле ясно и конкретно се посочва Борисов “конекрадецът на стари коли в Унгария”❗️
    🇧🇬💯🐆Дойче Зеле забравя за Кировките, а те са ноо, затова “апелирам” към бифшият министър председател Кирил Петков да състави ена Бригада за Украйна и да застане начело на това Военно Формирование❗️
    Правило за прием в Бригадно Военно Формирование За Украйна (БВФЗАУ) е следното ❗️
    🐆💯Можете ли да стреляте точно в целта❓
    🐆💯Можете ли да пробягате 100 метра за 15 секунди❓
    🐆💯Можете ли да пробягате 3 км. за 12 минути❓
    🐆💯Без значение от вашта сексуална ориентация “straight”, “gay” и т.н.,❗️
    🐆💯Можете ли да стреляте точно в целта с автомат Калашников, ако Да, Вие сте приет/а в БВФЗАУ❗️
    Бригадата ще състои от 1 000 доброволци които са готови да се бият в Украйна на страната ВСУ❗️
    Срещу руските Поробители❗️
    🇧🇬💯🐆Лично Премиерът Кирил Петков ще води БВФЗАУ, разбира се Асен Василев е добре дошъл в БВФЗАУ, ако покрие нормативите на БВФЗАУ❗️
    🇧🇬🇪🇺💯Жертвам лично, 1 000 € евро за да купя патрони за премиера Кирил Петков Лидер на БВФЗАУ❗️
  • 23 само слави ще ви оправи

    2 3 Отговор
    че те тия “умници” достигнаха неземни низини в историята на политиката какво има да им прави на пух и прах ??? простотията им ли та тя намя оправия дори е малко по-опасна от неговата защото той си знае че е прост а те се мислят за умни а са колкото него
  • 24 лесно е това което се вижда

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Борисов":

    но по трудно е да премахнеш техните началници тогава вече може да се говори за нещо сериозно !!! то догава ще ни пращат кокорчовци нанкилограм и нищо няма да се промени ще си разиграват цирковете народа ще се пени по форумите(НО НИКОГА НА УЛУЦАТА!!!) и така ще си отиде живота докато ни стопят пот 5 милина според техния план от 1992г. за българия …
  • 25 Ха ха ха

    7 3 Отговор
    А бе не знам за борисовки , на тая статийка нещастна е пълна с дойче зелевки ......
  • 26 ами така е ще е

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "пак ще е първи":

    докато не се организират от независима власт а такава нямаме така че исзорите винаги герб ще са фактор защото собствениците ни така им е изгодно …! само ние можем да ги уплашим и променин нещо когато излезем да гласуваме 80-90% от населението тогава ще ги хванем по бели гащи но уви народа трябва да слезе от дърветата и да се поогледа малко как се ходи как се живее а не само банани и уууууаааа гугугугу ааааа уууу…
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ти чуваш ли се какво плещиш

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Слава ВСУ":

    все едно да накараш фащ да си махнат зеления клоун от управлението на окрайна ?!?!? че как ще управляват после територията ? за да се махнат тези слуги на сатаната трябва русия да израви фащ със земята и тогава няма да чуем повече за тези бокулци !!!
  • 29 много сте прав

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Краси Марков":

    но тук суверен няма !!! и виждам до момента 5-ма предатели ! правете си сметка в какво продажно общество живеем всеки е готов да ти забие нож в гърба за сметка на лична облага без да му пука за обществото …а относно зелето спонсора му не е берлин а цру!!!
  • 30 Касапин

    3 3 Отговор
    Ама верно ли На тези избори коалиция Обединени Мисири ще отиде в канала целокупно колкото и да квичите Взраждане ще е минимум втора сила а до април ще се види краха на НАТО в Украйна е те тогава Ко ши прайте Айде успешно КВИЧЕНЕ
  • 31 Алооооооо

    5 3 Отговор
    Да направи на пух и прах успехите на Кирчо и Кокорко Абе кака кои успехи а да ги изброиш ИНФЛАЦИЯ по висока от тая в ЕС Спрени строежи 1Милиард за Батерии които ще трябва да изхвърлим след 10 години Далавери с оръжие за БАНДЕРА Газ през посредници а има и един успех на Бойкикев АПАРТАМЕНТЧЕ в Брюксел за безпари ами ЧЕСТИТО ама балъците рязко намаляха / как е далаверата с БИТКОЙНЧЕТА/
  • 32 НЯКОЙ

    5 6 Отговор
    Защо говори Борисов такива неща - 1. защото лъжата е неговото оръжие, 2. защото ПРОСТАТА му глава не може да роди нищо смислено и може да говори само за това от което има личен опит /да краде от всичко до което се докопа/ и 3. няма как да успее с нови обещания, защото всичко обещано и свършено от него до днес ни закопа на дъното ! ИСКАМЕ ЛИ ОЩЕ ОТ СЪЩОТО ???
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД, резидент с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, без Бойко, доста други значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????

    Коментиран от #41

  • 34 Даниел

    4 3 Отговор
    Някой ден ще стане ясно,че нещата за който говори Борисов,са основен негов начин на управление!
    Не разбирам как с такова поведение успява да привлича гласоподаватели,ако има морална политическа скала ,то той би бил на дъното по одобрение .
  • 35 Хайл

    0 6 Отговор
    Не може да се събере в кожата си,че тия двамата крадат повече от него
  • 36 Радан

    5 2 Отговор
    ЗА 12 ГОДИНИ ГЕРБ ОТКРАДНАХА 50 МИЛИАРДА ОТ НАРОДА СИ
  • 37 преса

    3 3 Отговор
    ПРЕМАХНЕТЕ ТАЗИ РАЗБОЙНИЧЕСКА ПАРТИЯ ОТ ПОЛИТИКАТА И ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ОПРАВИ ГАРАНЦИЯ
  • 38 Гошо бебов

    4 3 Отговор
    Борисов,с Деси от Дулово с Биков с Манев и разни други тулупи за къде си за буклука добре че има още хора от народа където ти целуват ръка да си тупат топката
  • 39 КВИЧИ КВИЧИ ПРАСЕ

    2 3 Отговор
    МНОО МИ Е КФТИ ЧЕ МИРЧЕВ ОТСЛАБНА РАНДЕМАНА ОТИДЕ В КАНАЛА НИ МАС НИ СЛАНИНА ОСТАНАХА САМО ОНИЯТА ДВАМА МИСИРИ И ДЪЛГОНОСИЯ ПИНОКИО / ФИНОКИО /
  • 40 ЗАЩО ТАКА ГОВОРИ

    2 2 Отговор
    ЗАЩО ТАКА ГОВОРИ БОРИСОВ ЗАЩО ЗАЩО НЕ НИ ОСТАВИ НА МИРА НЯМА САМО ТОЙ ДА КРАДЕ АМА НЕ БИЛ КРАЛ АМИ ДА Е КРАЛ А НИЕ КВО НИЕ ЩО ДА НЕ КРАДЕМ СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО ДО КАТО СМЕ МАЛАДИ И ИМА БАЛЪЦИ ТОЛКОЗ ГОДИНИ СЕ МЪЧИМ ДА ГО ГЪТНЕМ А ТОИ СЕ ОПЪВА ЩО ТАКА СЕ ОПЪВА ЩО НЕ НИ ПУСКА ГЮВЕЧ АМИ И НИЕ СМЕ ХОРА ИМАМЕ СЕМЕЙСТВА ЛЮБОВНИЦИ РАЯЗХОДИ ЩО ТАКА ПРАВИ А ЛОШ ЛОШ И МНОГО АЛЧЕН БАЛЪЦИ ИМА ЗА ВСИЧКИ ЩО ДА НЯМА И ЗА НАС
  • 41 Архивар

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А Боко Тиквата мутант мутромилиционер, доказан убиец, не е ли агент Буда?
  • 42 Нормален

    0 0 Отговор
    Борисов е вреден за България и българите.