Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 09:08 23 540 40

Какви изисквания има към това да си сложим фотоволтаици на покрива? Вера Карабашлиева пред ФАКТИ

  • вера карабашлиева-
  • фотоволтаици-
  • покрив-
  • къща-
  • електричество

Важно изискване към изградената инсталация е да отговаря на изискванията за безопасна експлоатация и защита от връщане на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа, допълва тя

Какви изисквания има към това да си сложим фотоволтаици на покрива? Вера Карабашлиева пред ФАКТИ  - 1
Колаж: Факти бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Облекченията при инсталирането на малки фотоволтаици за покриви на къщи вече са факт, след като депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за устройство на територията. От 1 февруари домакинствата ще могат да получат пари за фотоволтаични системи за подгряване на вода или изграждане на покривни соларни централи за производство на ток, а общият бюджет на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лева. Пред ФАКТИ по темата говори Вера Карабашлиева, изпълнителен секретар на Националната енергийна камара.

- Г-жо Карабашлиева, скоро бяха приети промените в Закона за устройство на територията. Там се обръща внимание на това, че може да изградим фотоволтаична система за собствени нужди, а част от средствата ще ни се покрият от Плана за възстановяване и устойчивост? За домакинствата това изглежда доста интересно. Но как гледат на това енергийните дружества?
- Правото да изгради фотоволтаична система само за собствени нужди има всеки краен клиент, като облекчен режим от гледна точка на документи и административни процедури беше въведен още през м. юни 2022 г. По-конкретно – става дума за чл. 25а от Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Споменатите изменения в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са в сила от 20.01.2023 г. и бяха приети с мотива да се създадат дори още по-облекчени условия за домакинствата, желаещи да изградят фотоволтаична система само за собствени нужди, от тези, предвидени по чл. 25а от ЗЕВИ.
Другата цел на тези изменения в ЗУТ е именно да се улеснят домакинствата при кандидатстването за финансиране по „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, предвидена с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Измененията в ЗУТ се отнасят до случаите, при които ще бъде изграждана фотоволтаична инсталация към съществуващи еднофамилни жилищни и вилни сгради и в прилежащите им поземлени имоти, енергията от които ще се използва само за собствено потребление, ако общата им инсталирана мощност не надхвърля до 20 kW (чл. 151, ал. 1, т. 19 от ЗУТ - 19). Ако фотоволтаичната система, която крайният клиент иска да изгради, отговоря на изброените условия, то няма да се изисква разрешение за строеж, а

само уведомление до главния архитект на общината преди началото на монтажа.

След приключване изграждането на инсталацията крайният клиент, заедно с изпълнителя на монтажа подписват декларация, с която в 14-дневен срок след монтажа уведомяват главния архитект на общината и електроразпределителното дружество, че инсталацията е поставена под напрежение и е изпълнена съгласно техническата документация.

Важно изискване към изградената инсталация е да отговаря на изискванията за безопасна експлоатация и защита от връщане на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа.

Ускореното въвеждане на възобновяемите енергийни източници е общоевропейска политика, която следваме и в България. За електроразпределителните дружества е важно крайните клиенти и домакинствата, които ще изграждат фотоволтаични системи за собствено потребление, (без значение дали финансирането и по програмата по ПВУ или със собствени средства) винаги да уведомяват мрежовия оператор за тези системи, както и да се прилагат въведените технически стандарти за надеждна техническа експлоатация на съоръженията,

невнасяне на смущения в мрежите и невръщане на енергия в мрежата.

Това е необходимо с оглед осигуряване на непрекъснатост на снабдяването с ел. енергия, сигурна, надеждна и безопасна експлоатация на мрежата, както и за премахване на рискове за живота и здравето на гражданите и на служителите на разпределителните дружества.

- Ако искаме и да продаваме електроенергия, която ни е излишна… Може ли и как става?
- Ускорените и облекчени процедури, предвидени в ЗУТ и чл. 25а от ЗЕВИ, се отнасят само за случаите, при които фотоволтаичната система ще се използва само за собствени нужди, без да се продава излишната енергия.

Затова има и въведено изискване тези инсталации да бъдат така изградени, че да не допускат постъпване на електрическа енергия и смущения в мрежата.

Ако краен клиент, изградил фотоволтаична система само за собствени нужди, промени намерението си и желае да продава излишъка от енергия, то той следва да премине процедурата по присъединяване като производител съгласно Наредбата за присъединяване на клиенти и производители към електроразпределителната мрежа. Предстоят промени в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници,

съгласно които ще се въведе понятието просюмър – лице, което произвежда и потребява произведената от него енергия.

Там ще бъде уреден редът за присъединяване и участие на подобен род потребители на свободния пазар. Към настоящия момент проекто-законът е разгледан на първо четена в Комисия по енергетика към Народното събрание.

- За да се включим в енергийната мрежа, какво е нужно?
- Процедурите по присъединяване на клиенти и производители, включително какви документи са необходими, са уредени в Наредба № 6 от 24. 02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, приета от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Наредбата е публикувана на интернет страницата на (КЕВР).

- Какъв капацитет, ако сме си направили 20 киловата солари, може да ни е излишен…
- Нормативната уредба (чл. 25а от ЗЕВИ) поставя следното изискване към крайните клиенти, които ще изграждат инсталация за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници само за собствено потребление към обекта, който вече е присъединен към мрежата (къща, вила и др.), а именно - общата инсталирана мощност на обекта за производство (фотоволтаика)

може да бъде до два пъти размера на предоставената мощност на обекта за потребление.

Така че при изграждането на фотоволтаична система само за собствено потребление, следва да се отчита каква е мощността на обекта, в който се потребява енергията. Идеята на законодателя, заложена в чл. 25а от ЗЕВИ, е тези обекти за производство на енергия от възобновяеми източници да служат само и единствено за задоволяване потреблението на домакинството, а не – за продажба на енергия. Ако целта е продажба на произведената електрическа енергия, тогава редът за присъединяване на обекта е различен, както и задълженията на производителя на елелктрическа енергия са различни. Излишъкът от енергия за даден обект зависи от количеството произведена енергия и потреблението в обекта, като и от това дали има съоръжение за акумулиране на енергия (батерия).

- Стига ли такава система, за да се и топлим през зимата...
- Както отбелязахме по-горе, мощността на фотоволтаичната система, която може да се изгради само за собствено потребление, е обвързана от присъединената мощност на обекта на потребителя. Влияние оказват също и какви други електрически уреди има потребителя в дома си, както и каква е кубатурата на помещенията, изолацията на обекта и атмосферните условия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    97 7 Отговор
    Едно от изискванията е да си наивен и да вярваш на такива като тая.

    Коментиран от #28

  • 2 един от многото

    85 3 Отговор
    Единственото изискване е да не можеш да си направиш сметката.
  • 3 Радо

    72 3 Отговор
    Първо жълта книжка от психото, че сме полуидиоти.
  • 4 Плашимир

    80 2 Отговор
    Основно изискване е да имаш готов пара ,щото ако не те одобрят да не връщаш кредита с чудесната лихва.
  • 5 Запознати

    82 6 Отговор
    Започна зарибяването на балъците (рибите)... Пак ще спечелят са ми депутатите с Къщите за гости...
    ЕС олигархията за 10 години си "делна" едни 3 трилиона за Зелената енергия и нищо не е налице...
    Обяснете поне, че волтаиците имат годност само 20 г...

    Коментиран от #7

  • 6 опаа

    65 5 Отговор
    последното изискване е да си готов рано или късно да живееш под наем
  • 7 кадеее

    42 5 Отговор

    До коментар #5 от "Запознати":

    20 години ам 10? след които им спират поддръжката
  • 8 Пенчо

    73 6 Отговор
    Пълните гушите на търговците и производители на фотоволтаици и досъсипвате българската енергетика,това правите! Трагедия сте!
  • 9 Брюксел

    58 3 Отговор
    1001 спънки, наречени изисквания, прокарани в наредби от енергийната мафия.
  • 10 Екологичен измамник

    41 3 Отговор
    Тая работа е нерентабилна. Има сметка ако 70% се поемат от държавата, защото след 5-10г. макс си на изходно положение... Има сметка, ако няма откъде да те свържат към мрежата и ако вдигнат тока на 1,5-1,8лв. за кW тогава на теб ще ти струва като цяло около 0,2-1 лв за кw.
  • 11 Гост

    54 2 Отговор
    Хайде - още една чуждица, заравяща българският език още по-надълбоко. Какво му е на "потребител", че ще го заменяте с prosumer? А, да, просюмърът е хем потребител, хем производител. И толкова ли не можа да се измисли български термин или за това не потупват по главичките?
  • 12 Гост

    52 3 Отговор
    Инвеститорите вече дори не искат да заделят свои пари за инвестиране. Карат ни нас, ние да инвестираме, а те само да търгуват произведеното от нас и да трупат печалби.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бгг

    49 1 Отговор
    Най-важнито условие не е споменато, а именно да имаш уйчo владика или дупетат или прецедент или министър или кмет или .... В противен случай няма одобрение за проекта и той ще е за твоя сметка.
  • 15 Стръв за шарани

    54 2 Отговор
    Медиите са най-големите пропагандатори на лъжи, стига лъгахте хората.
  • 16 РусиНОВ

    48 2 Отговор
    Изключително конкретни отговори. Общо взето има нещо, което не прилича на нищо. Има въпрос, ама няма точен отговор, а супер заобиколен.
  • 17 Измамата

    44 6 Отговор
    Фотоволтаична централа за ток - 25% КПД- най ниското от всички. Батерия-50% от общата стойност. Срок на годност, не повече от 10 г., а може и доста по малко. Това е крайно решение, само там където няма друго.

    Коментиран от #29

  • 18 Тра-ла-ла

    42 0 Отговор
    Голяма помощ. Просто казват, че ако някой иска да си направи такава инсталация в собствения си имот, няма да му се месят и усложняват живота с ваденето на хиляда становища и съставянето на още куп безсмислени проекти срещу които да ти издадат разрешително за строеж. И може би трябва да сме им много благодарни за великодушието? А ми не! Не е достатъчно прост да не пречите!
  • 19 Минчо

    52 2 Отговор
    Две са основните изисквания: 1. Много пари, 2.Малко мозък
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мнение

    52 1 Отговор
    Да де, обаче не споменавате нещо много важно!!!
    Предвидения брой субсидии за фец е за 8-10 хил домакинства, с допълнението че тия домакинства трябва да са се отоплявали до сега на дърва, или др запалими източници, и не на последно място трябва да теглите кредит за тая фец и едва след това да кандидатствате и да чакате одобрение, евентуално?!

    Направено е така, че народът ни да е пак зависим от мафията! Да няма мърдане назад!!!
  • 22 Тинтири минтири

    35 0 Отговор
    Както винаги нещата в България се правят така че да не станат и то май наискина не си струва
  • 23 Павел пенев

    45 2 Отговор
    Не се връзвайте. Това е новата голяма измама у нас след санирането. Няколко Софийски фирми очакват с голяма радост големите поръчки и гювеч за сметка на будалите. Пригответе си по 25 хил. лева и чакайте да ви върнат 15 хил. от тях ама друг път.
  • 24 Ще се излъжете да профукате хиляди

    34 5 Отговор
    За тия боклуци , работещи само лятото и никой й няма да ви одобри да ви възстанови парите ..парите ще бъдат откраднати, няма да ви раздават на вас....иди , докажи после...
  • 25 Ирина

    35 0 Отговор
    Не знам колко е по темата... Хиляда спънки и изисквания ще има според мен, не е за обикновени хора! Не знам как с фотоволтаици, но да ми хвърлят EVN един кабел от стълба до готова стара реновирана къща, трябва да чакам 12 месеца!!! Наскоро взехме стара къща на село, в която последно е живяно преди 20 години, съответно старата партида изобщо не е намерена в системата на EVN. Ремонтирахме къща, минахме през хиляди опашки, документи, разрешителни...Не говоря за парите... Да построиш нова къща щеше да е по лесно!!! И сега чакаме... Казаза в рамките на 12 месеца... просто да дойдат и да вържат пак някога съществуващ кабел от стълбата!!! А за волтаици.... Изобщо не ми се говори.
  • 26 Направете си

    23 2 Отговор
    един голям UPS за да не скучаете когато няма ток. Инвертор 1-3кВт, акумулатор 12/24В 100-200Ач, токоизправител. Вържете черната техника (телевизори, телефони, лаптопи, аудиотехника) и евентуално хладилник, ЛЕД осветление. За отопление, готвене, топла вода - природен газ, пропан-бутан, дърва/въглища. Зареждайте акумулаторите на нощна енергия, докато е жив Иван Иванов от КЕВР няма страшно. Фотосоларите са на сметка само ако си "прекаран" с промишлена енергия.
  • 27 Тони

    28 2 Отговор
    Егати експертката, цялото интервю само общи приказки.
  • 28 Да да

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Доган и сие не искат да дават парче от баницата.
  • 29 Статистик

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Измамата":

    25%? Може би в Гърция или по-надолу, но не и у нас. У нас е под 20% - и то без да се отчита стареенето. Т.е. - пари на вятъра.
  • 30 451

    1 0 Отговор
    ...аберация иктус
  • 31 Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇦🇹🇮🇹🇮🇷

    14 4 Отговор
    59 млн за кой по напред ? Ще стигнат за 800-1000 домакинства ?? Пак шепа бо-клуци от БКП ще ги откраднат а за народа един х-у-й в ус-тата. Да ти Пи-кая на ум-релия еврейски съюз
  • 32 Антикомунист

    9 2 Отговор
    Със 10 kw-ва ФЕЦ може да се охлаждате през лятото но ще се стоплите на куково лято!!!!!!

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Такава ни е

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Антикомунист":

    държавата. 10кВтп фотосолари произвеждат 13 000кВтч електроенергия през годината. Лятото ще е в изобилие, а зимата няма да стига. Ако ЕРП-тата лятото изкупуват излишната енергия, а зимата ти я продават на преференциални цени ще е добре, но няма кой да ги задължи, а и те нямат сметка. Например лятото може да се спре и зареди със свежо гориво един от реакторите на АЕЦ, да се направят годишните ремонти на ТЕЦ, а зимата на пълна пара. Сега фотопанелите с половин метър сняг отгоре, а навън -10 градуса.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антикомунист":

    Ако се прибави термопомпа и батерия
  • 36 Иван

    0 3 Отговор
    И за санирането тъй си говорехте
  • 37 Трезвомислещ

    5 0 Отговор
    Тая май е готова просТюмерка?

    Коментиран от #38

  • 38 Сигурно, но

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Трезвомислещ":

    взима поне 10к лв.заплата. Един кадърен и наясно със ситуацията инженер само може да си мечтае за такава заплата.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Петко

    3 1 Отговор
    Капан за наивници. Дадоха възможност на тези които трябва да забогатеят без много да работят, с измама.. Като опря ножа в кокала започнаха да отпускат режима. Но вложените пари никога няма да се върнат каквото и да се прави. Тези които решат да правят нещо ще се разочароват, защото се оказа че киловатите , не са истински. Просто всичко се разтяга във времето и звучи така 10 кВт ...за 24 часа. И уредите които могат да се включат са ТВ, компютър, лед лампа и зарядно за телефон. А за да се отдава енергия за хладилник, климатик, ел.печка или котлон , трябва да има мощен инвертор , който да черпи ток от мощни специални батерии. На практика батериите трудно се зареждат зимата , точно когато трябват най- много. Така че изборът е персонален......