Last news in Fakti

31 Януари, 2023 08:57 42 388 89

Искаме да си сложим фотоволтаици на покрива на къщата! Ето какво трябва да знаем? Меглена Русенова пред ФАКТИ

  • меглена-
  • русенова-
  • фотоволтаици-
  • системи-
  • собствени нужди

Програмата по Плана за възстановяване и устойчивост ще финансира изграждането на фотоволтаични системи за собствено потребление до 10 kW, казва председателт на Българската фотоволтаична асоциация

Искаме да си сложим фотоволтаици на покрива на къщата! Ето какво трябва да знаем? Меглена Русенова пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нова серия облекчения при инсталацията на малки фотоволтаици за покриви на къщи вече са факт, след като депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за устройство на територията. Това е важна стъпка за новите проекти, защото от 1 февруари домакинствата ще могат да получат пари за фотоволтаични системи за подгряване на вода или изграждане на покривни соларни централи за производство на ток, като общият бюджет на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лева. По темата пред ФАКТИ говори Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

- Г-жо Русенова, скоро бяха приети промените в Закона за устройство на територията. Там се обръща внимание на това, че може да изградим фотоволтаична система за собствени нужди, а час от средствата ще ни се покрият от Плана за възстановяване и устойчивост? Какви са промените в Закона и какво ни позволяват. Какви документи са нужни?
- С приемането на промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), режимът за изграждане на фотоволтаични инсталации за собствено потребление до 20 kW в еднофамилни жилищни и вилни сгради става реално уведомителен. Възложителят на инсталацията в срок до 14 дни преди започването на изграждането ѝ подава уведомление до главния архитект на общината, в което описва мощността на инсталацията, разположението ѝ, а към уведомлението възложителят прилага проектни решения в части "Конструкции", "Електро" и/или "ОВК" с чертежи, схеми, изчисления, техническите спецификации и указания за изпълнението на инсталацията, гарантиращи безопасна експлоатация и защита от връщане на електрическа енергия към електроразпределителната мрежа, когато сградата е присъединена към такава.
След извършване монтажа на инсталациите собственикът на обекта, към който се монтират, заедно с изпълнителя или негов законен/упълномощен представител, подписват декларация, с която в 14-дневен срок след монтажа уведомяват главния архитект на общината и оператора на електроразпределителната мрежа, когато сградата е присъединена към такава, че инсталацията е поставена под напрежение и е изпълнена съгласно техническата документация.

- Разрешение за строеж трябва ли?
- С приетите промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) отпада изискването за издаване на разрешение за строеж за изграждане на фотоволтаични инсталации за собствено потребление до 20 kW в еднофамилни жилищни и вилни сгради.

- Какво включва една фотоволтаична система за собствени нужди и до колко киловата може да е. От какво зависи цената й?
- Програмата по Плана за възстановяване и устойчивост ще финансира изграждането на фотоволтаични системи за собствено потребление до 10 kW, като тази мощност е напълно достатъчна да покрие енергийните нужди на едно домакинство. В момента, фотоволтаична инсталация с мощност от 10 kW струва около 23 000 лв. Цената на такава система може да варира в зависимост от редица фактори, като например: вида на самите фотоволтаични панели и инвертори, вида на покривната конструкция, местоположението на имота и т.н.

- Какъв е животът на соларните панели - колко години. Какво следва след това?
- Повечето фотоволтаични панели са с около 25 години експлоатационен срок, след който производствения им капацитет е значително намален. Препоръчителна е подмяната на фотоволтаичните панели, за да се възползваме от максималната им ефективност на производство на електрическа енергия.

- Колко трябва да платим ние и колко пари ще ни се върнат от Плана за възстановяване и устойчивост?
- Максималният размер на безвъзмездното финансиране е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лева.

- Говорим за добив на енергия само през слънчевата част на деня или има и възможност да се съхранява енергията в батерии?
- Програмата по Плана за възстановяване и устойчивост ще финансира и фотоволтаични системи до 10 kW със система за съхранение на електрическа енергия.

- За колко време се изплаща такава инвестиция?
- 30-процентното самоучастие от инвестицията в една 10 kWp система, както е заложено в програмата, би се изплатило за около 3 години.

- Какви такси дължим?
- На този етап нямаме потвърдена информация дали подаването на уведомление до главния архитект на общината и съответното електроразпределително дружество ще бъде таксувано.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    134 8 Отговор
    Първо трябва да сме сигурни, че сме дебили.

    Коментиран от #2, #76, #77

  • 2 Раданч Татлъту

    93 6 Отговор

    До коментар #1 от "Радо":

    Абсолютно!Щото не вършат никаква работа!😁😁😁🥳🤡👍
  • 3 да де

    140 5 Отговор
    Поредното зарибяване крайната цена е много повисока, а файдата особено през зимата е нула.

    Коментиран от #8

  • 4 4ррр

    97 3 Отговор
    Минимум е около 35 000 гаранция най много 5г, и излиза че няма избиване, без тях сега тока ми е 300 лв зимата
  • 5 Балъци

    89 7 Отговор
    Само да се вържете! И ще замогнете бързо!
  • 6 ТРОШАЧА

    116 4 Отговор
    Сметнаха ми всичко и за голяма инсталация не си заслужава... Просто слънцегреенето за тази географска ширина не позволява да се избият парите... Освен ако не си в парламента и всичко да ти е на преференциални цени и условия... иначе забрави за случая освен да си топлиш водата в бойлера... нищо друго!!!
  • 7 мдаа

    185 2 Отговор
    Да видим каква е далаверата: първо плащаш трите експертизи, които не са евтини, а сега ще поскъпнат още. После плащаш 23000 лв. за фотоволтаиците, които сега ще поскъпнат още повече. После чакаш след време да ти изплатят 15000 лв. Кой ще има достъп до тази програма можем да се досетим - със сигурност тези, които могат да извадят без проблем едни 25000 лв. най-малко, за да могат после да си приберат 15000 лв. обратно. Това ще са същите, които построиха къщите за тъщите, останалите ще продължат да робуват на продадените от царя ЕРП-та.

    Коментиран от #12

  • 8 Животът им

    158 14 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    е не повече от 20 г. Зарибяването започна, евроатлантическите депутати пак трябва да се нагушат...

    Окрадоха Европа с три трилиона! за зелена енергия и резултат 0! Върнаха се към въглищата - лицемерието е тотално! Но пък се създаде евроолигархия, тотално подчинена на Сащ!

    Светът не се нуждае от Сащ!
  • 9 Трак🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇦🇹🇮🇷🇮🇹

    135 5 Отговор
    Поредното хвърляне на прах в очите на хората . С 58 милиона НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ освен отново шепа бо-клуци от София да ги откраднат . 10000% парите ще отидат в джобовете на партийните секретари на БКП и ДС
  • 10 Шах

    90 3 Отговор
    На 1000 мераклии 1 късметлия .
  • 11 Да не се лъжем

    141 1 Отговор
    Депутатите го приеха за собствени нужди. Ще има подбор и само избраните "демократично " ще бъдат одобрени за субсидия. Също като европомощите. Мама, тате, брат, сестра, шурей и т.н.

    Коментиран от #35, #47

  • 12 Тракиец🇯🇵🇺🇦🇩🇪🇧🇬🇮🇹🇦🇹🇮🇷

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "мдаа":

    Абсолютно точно
  • 13 Факман

    82 1 Отговор
    Навсякъде пише,че ще са 230 милиона лева за фотоволтаици ,тука 59 милиона оправете си информацията,но така тези пари стигат за 1600 семейства ,това е един малък град.Няма смисъл толкова напъване.Това е за определен кръг от хора.Плюс това абсурдните критерии,да си махнеш отоплението на дърва ,за да сложиш това и да се топлиш на ток и ,ако до сега си се топлили на ток или газ нямаш право на стъклата.Койнще си махне 15 киловатовия котел с който отоплява 150 кв.м площ и топли два бойлера по 80 литра?

    Коментиран от #30

  • 14 Хамлет нюз

    54 5 Отговор
    Е добре,какво ще гледа архитекта.
    Какво съм му длъжен.Както и ерп-то.
    Имам,слагам.То не пречи на съседа.
    Явно искат,яки такси .Ако не те
    наклевети сульо,мисля,че не е
    проблем,за едно пано от 5 кw.

    Коментиран от #16, #71

  • 15 БСП за България и Радев

    97 25 Отговор
    Фотоволтаиците са измислица на Запада. Не са нужни, ако сме част от братската Руска империя. Тогава благодарение на мирния атом, ще имаме евтин ток в изобилие

    Коментиран от #18, #36

  • 16 ТОЧНО

    65 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хамлет нюз":

    Трябват такси, даже ми е чудно как е отпаднало разрешителното за строеж.
    Ако сметнем колко са слънчевите дни в годината, а оттам и слънчевите часове в денонощие,
    Върхово потребление на електричество има зимно време, а няма достатъчно слънце да ги зареди
  • 17 Хасковски каунь

    44 1 Отговор
    Ще разполагаш с ел.енергия когато не ти трябва. Лятото през деня и зимата евентуално в слънчево време.
    Иначе 20 КВ е достатъчно и е ефективно за малки семейни фирми разположени в приземните етажи/ сладкарски цех, монтажни работи, и т.н./.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кую

    49 1 Отговор
    Мошеници. Със трици маймуни ще ловят.
  • 20 За любителите

    63 2 Отговор
    на електромобили. Мислите ли, че държавата ще се лиши от акциза на петролните горива по 1лв.на литър? При 4млн тона консумация това са над 4млрд. лв. Просто електромобилите у нас са малко, но като станат 10-20% и консумацията на петрол видимо намалее ще се вземат мерки. Ще се опитам да позная: Електромер във всеки електромобил и хибрид, пломбиран естествено като тези от енергото. Ако щеш зареждай от солара "без пари" електромера се върти и ще трябва да се плаща акциз. Разбира се всичко ще е осеяно с добри намерения - екологичност, зелена сделка и др. подобни. Сегашните електромери са безконтактни и полицията ще има данни дали си платил само като минеш покрай тях.
  • 21 САМО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ИМА ЕНЕРГИЙНА

    56 4 Отговор
    МАФИЯ И ТЯ Е КАТО ЧУМАТА - ЩЕ ВИ ВЗЕМЕ И ДЕЦАТА И ВАС
  • 22 Винкело

    46 4 Отговор
    "30-процентното самоучастие от инвестицията в една 10 kWp система, както е заложено в програмата, би се изплатило за около 3 години"
    Значи - 10 години, ако сам си я платиш. Мерси. Предпочитам щепсела.
  • 23 ЕДНО ПИШЕ ТУК ДРУГО ПИШЕ В МАГАЗИНА И В

    34 0 Отговор
    ЕНЕРГОТО ! НЯМА И НА КОГО ДА СЕ ОПЛАЧЕТЕ !
  • 24 Далавера

    55 9 Отговор
    Не си слагайте фотоволтаици. В момента в о Ел екс може да вземете на далавера от Украйна генератори на бензин, внесени от България

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БеГемот

    24 27 Отговор
    А щях да забравя ,ми след две години излизате на свободния пазар бе тарикати и край на 300 лева ток през зимата оглеждайте се за хилядарка... ХАХАХ...

    Коментиран от #33

  • 27 Опарен

    50 0 Отговор
    Фирма "Сътитекс" която се занимава с монтаж на фотоволтонични полета и паркове в България и в чужбина в момента търси работници за България обещават заплата от 3000 до 5000 лв. осигуровки на 3500 лв.и още много хубави неща нищо подобно всичко което обещават е лъжа мошенници от класа това е прехвалената фирма Сънитекс.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Адолф

    45 2 Отговор

    До коментар #13 от "Факман":

    Доколкото разбрах освен че трябва да си махнеш отоплителната инсталацията на твърдо гориво /въглища, дърва, пелети,чипс и др./, разписваш и една декларация че няма да ползваш занапред такова отопление.Ако почнеш да ползваш отново такъв вид отопление връщаш отпуснатите средства с начислените до момента лихви.

    Коментиран от #56

  • 31 Най-доброто

    28 1 Отговор
    решение е не повече от 200-300 Втп(един панел1000Х1700мм). Акумулатор 12В/100Ач или 24В/100Ач, инвертор 1-3кВт. Захранване само на черната техника - телевизори, компютри, телефони, евентуално хладилник. През зимата зареждане на акумулатора с нощна енергия, а лятото излишната енергия - в бойлера. Нещо като голям и донякъде самозареждащ се UPS.

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Забравих -

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Най-доброто":

    и LED осветление.
  • 33 пффф

    32 1 Отговор

    До коментар #26 от "БеГемот":

    Котьо, то след две години не се знае кво ша е.Както казват арабите: "Я камилата,я камиларя, я султана!"
  • 34 Хасковски каунь

    28 0 Отговор

    До коментар #31 от "Най-доброто":

    Няма файда и от това. Осветление и хладилник не могат да избият и тази инвестиция
    За бойлера - само слънчев панел. От над 20 години го имам.

    Коментиран от #43

  • 35 Така е

    28 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да не се лъжем":

    на мен за 100 kWh ЕРП -то ми даде становище за пресъединяване на 16 км. Трафопоста е на 50 м. и е празен но се оказа, че бил за други "хора". Скапана държава.
  • 36 Точно така!

    68 8 Отговор

    До коментар #15 от "БСП за България и Радев":

    Преди 89-та, с една заплата от 200 лв си купувах 6 тона руски въглища, и парното ми работеше деноношно, децата през зимата играеха полуголи из къщата, под 24С температурата в стаята никога не е падала. Сега с климатици е ужас, термометъра показва високи градуси, а чувството-студ, това не е отопление. Бензина беше 30 стотинки, сега 3 лв. ЕС ни налага ограничения, но не ни дават европейски заплати, как да живеем?

    Коментиран от #39, #70

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Шабан

    44 3 Отговор
    Който има излишни пари да се надупва! Най-елементарната сметка показва че, това е нерентабилна инвестиция за едно домакинство! Тоест въобще не си заслужава! Тези 20000 лв ако са твой лични пари без заем от банка или друг кредит, пак не отърва защото:- първо ако се изплаща за 10 години това са 2000лв на година. Значи имаме 166лв на месец. През лятото ще си ги изкараш и от горе но колко Аллах керим, но през зимата няма защото слънцето е малко и това което през лятото си взел примерно 4 месеца, зимата 8 месеца ще даваш. Второ ако е със заем тогава и банката ще те дой и тези 20000 лв ще трябва да връщаш 30000лв, ако сложим присъединяване, документи и проекти ще ти излезе златна инвестицията и ще трябва да я изплащаш 20-30 години и пак няма да се изплати. При тези цени и при това слънце такава е равносметката. Пълна набутвация и заробване.!!!

    Коментиран от #46

  • 39 Ооо да.

    28 49 Отговор

    До коментар #36 от "Точно така!":

    Беше прекрасно тогава! Пазиха ни с кльонове, кучета и калашници да не избягаме от този невероятен рай. В момента в който ги махнаха, половината население офейка колкото се може по-далеч от "руските въглища".

    Коментиран от #66

  • 40 Павел пенев

    58 7 Отговор
    Мили хора. Не се връзвайте на тази поредна гнусна лъжа. Всичко е въздух под налягане. Имах такава инсталация на вилата за топла вода,но я премахнах защото не върши работа. Всъщност 7 месеца от годината или от месец септември до м.март все едно че нямате такава инсталация. Водата се загряваше до 21 градуса и от там нататък пак си на ток. Инвестицията не може да се върне изобщо,но на практика купуваме западни панели и елементи и развиваме тяхната икономика. Нашите управници искат да вземат парите а ние да платим разликата подобно на схемата по саниране на жилищата. Гнусни измамници.
  • 41 Вълканов

    22 0 Отговор
    20000 делено на 84 месеца ( 7 години ) е равно на 238 лева месечно. Къде е киро на кирия. Това е аритметиката. Мислете умно.
  • 42 Хмммм

    26 1 Отговор
    Ами аз ако имам налични 23000 лева дали ще се отоплявам на печка с дърва или камина че да ме включите в програмата? Да пусна питомното че да гоня дивото т.е. да чакам вашите 15000 но може и да са по-малко а може и хич.
  • 43 В случая

    14 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хасковски каунь":

    инвестицията е до 2000лв. Печелиш сигурност, повреда от токови удари на телевизор, хладилник, компютър, телефон, осветление. За отопление, готвене,топла вода - газ, дърва, пропан-бутан, термопомпа, климатик, ток от енергото. Само на фотосолар му ставаш роб.

    Коментиран от #51

  • 44 Скептик

    25 0 Отговор
    Първо влагаш сонствени пари, стоиш инсталацията и след това попадаш в ръчичките на службашите. И като започне едно ислане на рушвети.............
  • 45 Дядо поп

    21 1 Отговор
    Вместо фотоволтаици аз пълня няколко бурета с вино и до пролетта температурата на въздуха в дома ми е над 25 градуса. И в това има разходи за големи мотики и здрава гърбина.
  • 46 Сметката не излиза

    23 0 Отговор

    До коментар #38 от "Шабан":

    Прав си бай Шабане. Затова в Германия имат данъчни облекчения ако имаш отопление на термо-помпа + соларна инсталация. Възвръщат ти до 70% от инвестицията по плана за "зелена енергия". Трябва да отговаряш на изискванията за енергийна ефективност. Ново строителство или санирана къща/ нови прозорци, изолация и т.н./. Всичко е в помощ на потребителя а не в негов ущърб.
  • 47 До кога

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да не се лъжем":

    ще ги търпим тези дупе-тати? Народа вече е скапан. Няма ли кой да я купи тази територия и да се приключи с всичките тези от А до Я.

    Коментиран от #65, #80

  • 48 Данъкоплатец

    31 1 Отговор
    Имам познат който "има човек", построиха му две къщи за гости без пари по програма и си живурка в тях като цар. Да позная ли как той ще е един от първите собственици на соларка? А за нас пак най-дългия.
  • 49 Митю Стомната

    13 0 Отговор
    НЕ , НЕ ИСКАМЕ да слагаме, вие от тази асоциация сте готови да дерете кожи, а и че не е толкова оправдано не го коментирате, чакайте балъците, и си оправи физиономията...
  • 50 естет

    9 0 Отговор
    председателке, оправи си физиономията, ми те сиганките вече не слагат толкова ярко червило
  • 51 Електричко

    11 0 Отговор

    До коментар #43 от "В случая":

    Нищо не печелиш,само гледаш едно екранче как си сменя цифричките.зсбавно е
  • 52 Бакалски сметки

    9 1 Отговор
    Мили хора искам да споделя своя опит с вас! Панели-инвертор/управление зареждане-батерии-инвертор 12-220вт. Съотношение цена инвестиция/възвръщаемост за три години. на 7лв. се връща 1 лв.! Живот на панелите 5-10 г. Батерийте 5г. макс. Възвръщаемост на слънчевият колектор (самоделен) 20 Kw. топла вода. за 2ве год. на 7лв се връщат 4,8лв. Бойлер на дърва 2000 литеа. за външна сауна инвестирани на 1лв. възвръщаемост 3 лв. Резервен генератор 7 kw/h 3-4l/h бензин. Изводите всеки сам да си прави!
  • 53 ЛиБеРаст

    26 3 Отговор
    Ако енергията от фотоволтаици беше рентабилна и евтина, то Африка щеше да е най-развитият континент. Всичките тези "зелени" простотии са за да може банковият капитал да подчинява и държи юздите на промишлеността, на производствения капитал.

    Коментиран от #54

  • 54 Енергията от

    3 9 Отговор

    До коментар #53 от "ЛиБеРаст":

    фотоволтаици стана рентабилна последните години с намаляване цената на панелите, електрониката и повишаване цената на енергията. За какво му е на африканеца ток - да се отоплява или да работи на струга? За телевизор, осветление и телефон му трябва един панел и то докато някоя маймуна не си го хареса да се излежава там.

    Коментиран от #55

  • 55 ЛиБеРаст

    15 1 Отговор

    До коментар #54 от "Енергията от":

    Без индустриализация, без тежко машиностроене, без металургични заводи, без химическа индустрия, живееш на кредит докато ти вземат всички ресурси и всичката земя, дори и водата. И ти го взимат точно тези които ти казват, че ти трябва само енергия за зареждане на телефон, компютър и лед осветление. Какво е държава без принадена стойност за населението?
  • 56 Стоян

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Адолф":

    Аз пък чух,че трябва да не се откажеш от вълнените чорапи,ама не знам дали е истина и как ще следят за спазването.

    Коментиран от #57

  • 57 Стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Стоян":

    Да се чете: да се откажеш.
  • 58 Тази е

    6 0 Отговор
    долна лъжкиня, шушумига и калинка.
  • 59 По цените в Практикер

    14 0 Отговор
    енергийната независимост на скромна еднофамилна къща излиза около 100000 лева. Само батериите са 63000 лева. Тая шмуугла дето не знае закона на Ом на кой ги разтяга тия локуми
  • 60 Борислав

    16 2 Отговор
    Както обикновено в България,нищо не се прави в полза на хората.Сега ще спечелят едни наши фирми,за внос и поставяне на фотоволтаици.След десет-петнайсет години .когато инвестицията ,тъкмо ще се е изплатила и ще трябва да се сменят панелите.
  • 61 ??????

    24 2 Отговор
    Със закон трябва да се забрани поставянето на фотоволтаици на плодородна земя. Също и да се унищожава трева с хербициди които попиват в почвата от там в питейната вода и в реките.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тоалетна хартия

    11 3 Отговор
    Пари за крадене -60мил.лв от народа ще купят на 4000хил. """избранници""" добра играчка. 60мил./15 Хил= 4000 хил.къщи....Поредната далавера!!!

    Коментиран от #67

  • 64 Евроидиот

    12 3 Отговор
    Хвала! Фотоволтаични системи за топла вода и соларни системи за електричество ..... Неграмотна паплач , лъжеща постоянно и във всичко в полза на чужди интереси! Това е политическата и управленска класа на България......
  • 65 Евроидиот

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "До кога":

    Това е драмата - винаги чакаме "някой
    да дойде" и да ни оправи. И те идват и ни оправят......и ни оправят..... До като не хванем ние да оправим нещата тук , нищо няма да се промени!

    Коментиран от #75

  • 66 Да дааа

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ооо да.":

    Във всяко стадо си има мърша .С кошара или без си е мърша.
  • 67 Урко

    11 4 Отговор

    До коментар #63 от "Тоалетна хартия":

    Същата схема като санирането.
  • 68 Иван

    8 7 Отговор
    Лаеща, неграмотна паплач - ревяща срещу всичко ново и прогресивно и искаща да закопае България и да я върне в 19 век.

    Коментиран от #82

  • 69 Ами да ама

    7 4 Отговор
    Защо не пишете за соларното подгряване на вода!? Това е много по-достъпно за българите!

    Коментиран от #72

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хамлет нюз":

    Не е така! Важно е за разчетите в енерг. система, баланса и прогнозите на товара. Таксите са друг въпрос.
  • 72 Кико

    5 3 Отговор

    До коментар #69 от "Ами да ама":

    Зашото слънчевото подгряване на вода е много малко ефективно
  • 73 Ами да

    8 4 Отговор
    Гадното е, че първо трябва да платиш и да го направиш, а после някой ще решава дали и колко ще ти се покрие. Това ще демотивира хората за участие. И ще участват само връзкари и мангизлии. Ползата катастрофално пада. Правилното е първо да се направи разчет и за размера на компенсацията, за да може човек да си направи сметката и да реши дали да го прави.

    Коментиран от #74

  • 74 Иван

    4 8 Отговор

    До коментар #73 от "Ами да":

    Като не ти харесва, не го прави ! Защо рИвеш. Никой не те кара насила !
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Постоянно ни повтарят, че няма нищо безплатно!! Ако е така, ЗАЩО трябва да уведомявам главния архитект на Общината, ако всичко си правя и финансирам сам в собствения си имот ?? Тоталитарната държава ряпа да яде !!Убеден съм, че "идеята" е да се набълбукат шараните!! А после , дори чрез закон някакъв от Партийното събрание ще се събират съответните такси, налози, глоби, данъци. С една дума - за да ни "излезе през носа" това нововъведение уж за някакво облекчение на семейния бюджет !!?
  • 80 Купена е

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "До кога":

    Купена е!!! Без 💰
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пенчо

    6 0 Отговор
    Май държавата иска да ни го сложи за кой ли път.
  • 84 Колко живеят панелите?

    2 0 Отговор
    Никой не знае! Като мине градушката, всички панели са завършили земния си път!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Соларките

    1 0 Отговор
    Соларките могат да се използват добре ако притежавате електромобил които съхранява произведената през деня електроенергия. Особено удобно за нощните таксита. Ако имате собствен имот това е решението.
    Останалите варианти за използване на соларките не са много изгодни. Проблема е не в инвестицията за соларки а в съхранението на енергията получена от тях. Конкретно за фамилните инсталации.
    Промишлените инсталации най - добре работят в съчетание с ПАВЕЦ, но в БГ за това не се говори.
  • 88 Ел.

    1 1 Отговор
    Програмата е чудесна и хората които постоянно мрънкат и недоволстват са тези които не знаят как да просперират и все някой друг им е виновен за положението в което се намират, за да оправдаят своята некадърност.
  • 89 Ел.

    0 2 Отговор
    Програмата е чудесна и хората които постоянно мрънкат и недоволстват са тези които не знаят как да просперират и все някой друг им е виновен за положението в което се намират, за да оправдаят своята некадърност.