Last news in Fakti

26 Май, 2024 13:05 1 232 37

Калоян Стайков: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

  • калоян стайков-
  • либерализация-
  • ток-
  • електричество

Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента

Калоян Стайков: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента, защото само след няколко дни, през следващата седмица, Комисията ще публикува решението си за ценово решение.

Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, в интервю пред БНР.

"Ако бяхме изчакали, щяхме да видим какво е решила КЕВР и да си спестим всички тези притеснения, нападки, обвинения, прогнози и заплахи и какво ли не. Депутатите могат да изслушват председателя на Комисията, но в крайна сметка предварителното му викане, за да се обясни какво смята да направи Комисията през следващия ценови период, всъщност подсказва политически натиск. Регулаторът е независим, избира се от парламента, но в тази си част за ценовото решение, би трябвало да има политическа независимост. А виждаме, че няма такава от парламента и от министъра на енергетиката", посочи Стайков.

Според него политически натиск има и го доказва промяната на предложението на АЕЦ Козлодуй, след като първоначалното беше за 30% увеличение на цената на тока.

"Дружеството внася ценово предложение и след това излиза министърът и казва "ще внесат ново", очевидно има политически натиск. Търговското дружество трябва да се отчита на БЕХ. Проблемът е, че независимо ценовото предложение, което дружеството предлага, решението се взима от регулатора. Независимо какви цени иска съответното дружество, крайната дума е на регулатора. И затова нямаше причина министърът на енергетика да се намесва и да плаши хората", обясни икономистът от Института за енергиен мениджмънт.

И предупреди:

"България е транспонирала в тази част всички директиви и регламенти. Единственото, което остана и се отложи е пълната либерализация на пазара, за която не ясно какво се случва. и ако продължаваме може да стигнем и до наказателна процедура."

Той обясни, че интересите на потребителите винаги са на преден план и не се търси баланс с компаниите производители на ток.

"И това става основно по политическа линия. Не бива НС да оказва влияние върху регулатора и министърът да казва с колко да се увеличи цената на тока. Така се връщаме около 2013 г, когато премиерът излизаше и казваше "следващата седмица регулаторът ще вземе еди какво си решение и той го взимаше", припомни Калоян Стайков за годините, в които цените на тока свалиха правителство.

Той коментира, че регулаторът изключва ТЕЦ Марица Изток 2, защото по закон не може да я включи.

"Но очаквам със заповед на министъра да се включи в енергийния микс. Отлагането на либерализацията е, защото няма механизъм, по който централата да работи. Министърът със заповед включва ТЕЦ-а, за да може обектът да работи. Ние имаме регулиран пазар и потребителите са защитени от свободните цени и в същото време със заповед на министъра се вкарва производство, което не може да включи енергията си на свободния пазар", каза още икономистът.

Той е категоричен, че "е необходима и това е правилният подход, най-накрая да се измисли каква пътна карта ще се следва".

"Да се направят планове от необходимостта от въглищна мощности – конкретно какви генерации ни трябват, тъй като тази централи не просто задоволяват търсенето, но участват и в регулирането. Тези централи са важни да се поддържа баланса в енергийната системата. Отговори на тези въпроси липсват от 5 години", допълни Стайков.

И препоръча:

"Политиците да седнат и да вземат решение, което ще следват, а не всяко правителство да има нова визия. Това лутане е причината да сме в тази ситуация. Продължавайки напред, трябва да се търсят дългосрочни решения, които ще бъдат следвани от следващите правителства."

За него "новите мощности на АЕЦ Козлодуй приличат на договора с Боташ".

"Нови мощности в Козлодуй дават големи възможности, но не е ясно, как точно ще се възползваме от тях. И дали тази дългосрочна инвестиция, няма да се окаже тежест за икономиката", пита икономистът.

А дали цените на произведения ток у нас са конкурентни на свободния пазар:

"Зависи, цените на пазарите са по-ниски отколкото е прогнозната за Козлодуй 7 и 8 блок, но не знаем каква ще е цената след 10 години и след 15. Със сигурност знаем, че имаме свръхпроизводство в определени часове, което означава, че цените са нулеви или минусови. Важно е как се развива потреблението – в ЕС всички предвиждат електрификация и затова имаме нужда от допълнителни мощности."

Относно иска от 400 млн. евро към Газпром, Стайков каза:


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    56 4 Отговор
    Уморете народа от глад и студ тогава, щом за вас по - важна е процедурата на някакъв брюкселски сатанист.
  • 2 Владо

    57 1 Отговор
    ЕС не ни натиска, политиците и експертите дават зор за да скубят още пари за зеленат амафия

    Коментиран от #4

  • 3 Чочо

    40 0 Отговор
    Зрее революция.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Попето

    53 0 Отговор
    В България е пълно с най-различни институти, центрове и подобните им. Кой ги издържа?Каква е пряката полза за всеки гражданин от тяхното съществуване?
  • 6 Владо

    44 3 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    както сами си унищожихме малките АЕЦ блокове така и сега от много еврофилия ще се либерализираме за кеф на зелените

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Айде

    26 0 Отговор
    Абе, да гласува стадото, да минат изборите, пък ще видим! Властта е важна, другото няма значение! Цените също!
  • 8 един

    17 1 Отговор
    Какво значат тук някакви си процедури,Шиши е богат,ще се бръкне дълбоко в джоба и ще ги плати..!
  • 9 име

    36 0 Отговор
    Браво за първи път някой да повдигне темата за краварските реактори и дари са икономически обосновани. Преди години, онези които пискаха против Белене, твърдяха че тжка ще става само по-евтин, доже безплатен заради инвестициите във ВЕИ, Белене бил губещ проект и т.н. Сега си мълчат за американските реактори, но пискат против ТЕЦовете и мините. Утре ще ги продадат на някоя офщорка ще продължат да работят, а пискащите сега, пак ще си траят. Никой не коментира защо ТЕЦ Варна на Доган взе договора за студен резерв от държавния Марица 2, но уж ще се борят с мафията.
  • 10 И какво да се направи?

    27 0 Отговор
    Глоба от ЕС, или размирици и глоба на политиците/Старозагорско ще беснее и ще гласува на инат/.Трудна дилема:Вълка сит и агнето цяло.

    Коментиран от #33

  • 11 Нури

    21 0 Отговор
    Безбожници всичко Вдигате Като Цени
  • 12 име

    24 0 Отговор
    А колкото до интереса на потребителите, той е да имаме максимално евтин ток, да го използваме като конкурентно предимство за икономиката си. А това очевидно няма как да се случи на свободния пазар, където има спекула. В момента в ЕССР, тока е евтин заради свиването на помишлеността и съответно търсенето. Утре, когато Брюксел спре да налива пари в загубената кауза Украйна, промишлеността и потреблението ще тръгнат на горе, а от там и цените на ток и газ. Да видим как руснаците отново ще са виновни на либерастите.
  • 13 чекисть..

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Владо":

    Ама така требва да бъде,тука е козяците какво кажать,ето белене площадка имаме обурудване и реактори под брезенто,ама уестиньхаось не давать да се монтирать..а мацкваатомь глей кво прави при комшийте-два от четирите блока на аккю са почти готови,а бе ердоган няма да ни остави в беда-ще ни дава пак советцкий токь.
  • 14 Нури

    25 0 Отговор

    До коментар #6 от "Владо":

    Първо ЕС Закриха 1 2 3 4 Блокове на АЕЦ Козлодуй Като Наредиха на Меглена Пръмова Кунева тогава на Власт в България Бяха НДСВ С Цар Симеон А главен секрет Ар НА мвр беше Ваш Бойко Методиев Борисов
  • 15 Защо либерализацията

    21 0 Отговор
    е съпроводена с повишаване на цените?!

    Коментиран от #19, #20

  • 16 Спиро

    20 0 Отговор
    Как ще увеличиш задължително потреблението от ЕС след като вдигате цените ? Вие вдигате -Ние НЕ ползваме защото няма с какво да се плати. Май сте се запътили към излизане от ЕС-€.
  • 17 Продажника Калоян се страхува за дажбата

    21 0 Отговор
    ЗАЩО ПОЛША, УНГАРИЯ, ИТАЛИЯ НЕ С Е СТРАХУВАТ ОТ НАКАЗАТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ А НАШИТЕ СОРОСОИДЕН ПРОДАЖНИК И НПО И УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ СЕ СТРАХУВАТ ТОЛКОВА МНОГО? ЩОТО ПРОДАЖНИЦИТЕ СА НА ХРАНИЛКА НА ЕС И САЩ!
  • 18 факуса

    15 0 Отговор
    ама нали сме независими ,кой ще ни наказва
  • 19 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Защо либерализацията":

    за да хрантутим либералите
  • 20 защото

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "Защо либерализацията":

    Това е поредната схема. Уж конкуренцията и свободния пазар трябва да доведат до по-ниски цени, а реално един монопол се иззема от държавата и преминава в частни ръце, където на теория независим КЕВР трябва да регурира цените. На практика КЕВР обслужва частните интереси по веригата и цените вървят само на горе. На поизводителите на ток от ФЕЦ какво им скочи в разходите през 2021,че да взимат повече пари? Нищо, но нали сме по борсови цени,що да не лапат.
  • 21 Трак

    17 0 Отговор
    Сега отново за пореден път разни клакьори платени разбира се от енергийната мафия ще излизат по радиа и телевизии да ни обясняват и лъжат как трябва непременно да сме на свободния пазар на ток и да плащаме двойно и тройно по високи сметки защото видиш ли регулатори не трябва да има понеже сме капиталистическа държава . А кво ни интересува нас Брюксел кво искал или кво ни задължавал ? Енергийния сектор е един от малкото най жизнени и важни за една държава сектори и задължително следва да има кевр и регулация . А не да става като петрола или телекомуникационните оператори и да има картели олигопол и монополи. Всяка една жизнено нормална държава в света няма как да остави в ръцете на ЧАСТНИЦИ- енергийната си система , въздухоплавателния транспорт , белезниците , телекомуникацията и петрола. Това са сектори които трябва да са в ръцете на държавата демек на народа и да има регулация . Оставиш ли ги тези сектори в ръцете на определени лица частници демек на МАФИЯТА ще те ръ-Гат както си искат и ето че нас ни ръ-гат вече 35 г благодарение на алчния продажен корумпиран БАЙ ГА-НЬО
  • 22 дядото

    14 0 Отговор
    да ви зае ба и европейския съюз.ако не либерализираме цените на тока-наказателна процедура.същото ако не изключим въглищните тец,ако не ликвидираме животновъдството,не купуваме украински стоки,не помагаме на укрите и още и още.а не му пука за ниските пенсии,ниските доходи,за мизерията на народа.пфу.
  • 23 БАШ ЕЛЕКТОТЕХНИКА

    15 0 Отговор
    АКО ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ МАЙСТОР ОТРЕЖЕ СЪС КАРБИДНО НОЖЧЕ И НОЖОВКА БОШ НА БАТЕРИИ
    САМО 2 ОТ КРАКАТА НА ЕЛ.СТЪЛБ 110 КВт.
    ОСОБЕННО ТИЯ ПО КОИТО СЕ ИЗНАСЯ ТОК ОТ БЪЛГАРИЯ
    ....
    ЩЕ НАСТАНЕ ПЪЛНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ТОКА :))
    .....
    И ЕЛ. РАЗПРЕДЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА ЩЕ СЕ ПРИНУДЯТ ДА ПРОДАВАТ НА ДЪРЖАВАТА И ДА ЛИКВИДИРАТ БИЗНЕСА :))
    ...
    ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪСТАНИЯ
  • 24 Фен

    14 0 Отговор
    Интересно е, на този, кой му плаща. Публикуват го основно Дневник, Капитал, Сега, Медиапул. И в БНР, при Силвия Великова явно е добре дошъл. Соросоия, от всякъде.
  • 25 Трифон

    12 0 Отговор
    Какъв е тоя институт и кой го финансира, и за какво го финансира ?
  • 26 хаха

    13 0 Отговор
    и да ни хвалят, и да ни наказват, целта е една, с чатал на шията да ни карат, накъдето са си решили, т.е.-унижение и унищожение.
  • 27 Иван Иванов Бос на ОПГ КЕВР!! Тея

    10 0 Отговор
    Всички имат десетки милиони в Овшорки!!! Всичката тази пасмина е за Затвора! В Китай тея отдавна да са разстреляни публично!! ОПГ, и Прокуратурата, не знае нищо????
  • 28 Да,бе

    8 0 Отговор
    А процедура за ниските доходи кога...И какво спечелихме от тоя ЕС,освен,че си доунищожихме държавата.
  • 29 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Не само ще се отложи, а и ако народът масово гласува ,този геноцид спрямо битовите абонати изобщо няма и не трябва да се проведе.Разбра ли,заинтересован тарикат.Черен Аман от такива като теб.
  • 30 И кое е за предпочитане?

    7 0 Отговор
    Да влезем в наказателна процедура или да надуем пак платната на инфлацията с едни непосилни за населението цени? Понякога от две злини е добре да се избере по-малката.И стига сте политизирали енергетиката, вслушвайте се в това, което ви казват доказани надпартийни специалисти в енергетиката.Като например какво трябва да направим днес и какво утре за да си гарантираме сигурно и поносими електропотребление, такова че то да обслужва икономиката, а не тя да обслужва енергетиката и да се чуди как да произвежда евтини стоки с високи цени на енергията!
  • 31 Енергетик

    7 0 Отговор
    "главен икономист в Института за енергиен мениджмънт"

    Сега ми стана ясно с какво се занимавате в този "институт" и най вече икономистите в него - токът е продукт за продажба и вие се чудите как да повишите печалбите си от него. За каква либерализация на тока може да говорим когато аз не мога да си избера от коя централа да си купувам ток а ужким мога да си избера само прекупвач - допълнително звено във веригата което ще печели пари от нищо и вие явно сте тъкмо това звено паразити които ще печелят на гърба на обикновения българин без да свършите и за 5 стотинки работа.
  • 32 Беше

    2 0 Отговор
    Един определяше цената- Държавата. Станаха тя плюс трима частни посредника наречени Ерд. Защо сега богатия и свикнал да е ограбван Бг народ да не плаща на дъщерните ,разбирай синчета,щерки и родата на предните три дружества . Само тимаджиите ще Ви предложат поне тридесет фирми, с уж различни договори и толеранс в тяхната цена 001 лв. Ще плащате на още посредници и затова е скъпото.
  • 33 Увеличаване на доходите

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "И какво да се направи?":

    до тези с Франция и Германия за да може българите да плащат високата цена на тока,създаване на средна класа.Брюксел да дотира цената на тока за българите,както дотира земеделието,украинските стоки,т.е. да налива пари в българската енергетика.
  • 34 Артилерист

    5 0 Отговор
    Либерализация на тока означава само УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНАТА. Това е същото като РЕФОРМАТА в армията, която си беше само СЪКРАЩАВАНЕ на хора, оръжия и цели структури...
  • 35 Калоян Стайков К а п. у т Скапан!!

    1 0 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. С. И!
  • 36 Щерю

    2 0 Отговор
    Истината е че се задържа този микс от различни производители, защото при нас токът от ВЕИ е най-скъп, за разлика от другите НАПРЕДНАЛИ страни. Когато се либерализира цената на ел.енергията, клиента ще има право сам да избира миксът или фирмата доставчик да прави предложения за микс-цена. Повечето политици имат огромни фотоволтаични паркове, като най-големият е на депутатът Делян Добрев от ГЕРБ. Така се задържа печалбата още известно време за сметка на Народа.
  • 37 Селянин

    0 0 Отговор
    Съгласен съм че тока трябва да се увеличи не с 30 % , а с 300 % !:) Аз, се топля на печка на дърва , като събирам съчки в близката горичка!:) Там си и готвя ! Бойлера ми е също на съчки!:) Не , че се къпя де , ама съдовете трудно се мият със студена вода! Хладилник не ми трябва!:) Водя изключително природосъобразен живот , като ям само това , което съм произвел в двора си!:) Консумирам храната прясна!:) Кокошките снасят , защото са щастливи!:) Доя си козичките !:) Мляко , сирене , кашкавал !:) И то домашни ! Без пари! Месо не кусвам! Лампи нямам , защото си лягам с кокошките и ставам с тях!:)