Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 16:41 3 805 7

"Банк дьо Франс": Много вероятно е пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат до юни

  • инфлация-
  • икономика-
  • евро-
  • еврозона

Инфлацията се е променила през изминалата година, като първоначално е отразявала главно шоковия скок на цените на електроенергията, за да обхване по-широка кошница от стоки в икономиката

"Банк дьо Франс": Много вероятно е пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат до юни - 1
Снимка: Shutterstock

Управителят на "Банк дьо Франс" (Banque de France) Франсоа Вилроа дьо Гало прогнозира днес, че е "много вероятно" пикът на инфлацията в еврозоната да бъде достигнат до юни, но връщането към поставената цел от 2 на сто ще продължи дълго и потребителите се съмняват, че ще има устойчив спад на цените, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Кулминацията на инфлацията, ако няма нови изненади, много вероятно ще бъде достигната през първите шест месеца на тази година", каза Франсоа Вилроа дьо Гало, който участва чрез видеоконферентна връзка в симпозиум, организиран от германския седмичник "Цайт".

"Не сме много далеч от достигане на пика", добави той и, както изглежда данните показват, че има право: от 10,4 на сто през октомври инфлацията в еврозоната се е понижила отчетливо през януари до 8,5 на сто за трети пореден месец благодарение на затишието при цените на енергоносителите.

Френската централна банка "ще върне инфлацията към 2 на сто", равнище, което отразява ценова стабилност "до края на 2024 година или 2025 година", подчерта централният банкер.

За тази си цел финансовата институция използва като инструмент лихвите, повишавайки ги пет пъти от юли, за натрупване с 3 процентни пункта, с намерението да продължи така до март и дори след това.

Вдигайки лихвите, "Банк дьо Франс" иска да спре търсенето и да намали натиска върху цените.

Потребители, анкетирани от Френската централна банка, искат инфлацията да остане над 2 на сто в средносрочен план: очакванията им за идните три години са нараснали леко от 2,9 на сто до 3 на сто, обръщайки предходната тенденция на спад. Това се посочва в последния месечен доклад, публикуван днес от "Банк дьо Франс".

Инфлацията се е променила през изминалата година, като първоначално е отразявала главно шоковия скок на цените на електроенергията, за да обхване по-широка кошница от стоки в икономиката.

Изключвайки цените на електроенергията, така наречената основна инфлация е стагнирала през януари с над 5 на сто, игнорирайки действията на ЕЦБ. "Паричната политика може да противодейства на това повишение на основната инфлация", увери Франсоа дьо Гало.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Обясних отдавна, че евро съюзчето вече се е Разпаднало! Аре са да си вервате, че Путин е виновен.
  • 2 Кольо,

    9 0 Отговор
    Инфлацията не е природно бедствие, тя е изкуствено предизвикана от еврейските лобита зад океана...
    Спомнете си от къде пак дойде кризата през 2008 година свързана с ипотечните кредити и повлече цял свят..!!
  • 3 Разпаднало

    3 2 Отговор
    евро съюзчето вече се е Разпаднало!
  • 4 Грую

    0 1 Отговор
    Някой да желае инфлация си е живо плиткоумство. Това не е нищо повече от обир на масите чрез утопията,че видите ли за да може да се повиши жизнения стандарт е нужно да сме готови да платим затова. Любопитен факт е ,че въпреки повишението на заплатите в някои сектори всеки ще ви каже ,че купува по малко неща с тези пари които получава. Сега кво стана с теорията за повишаване на жизнения стандарт или нека си го кажем направо,че богатите маси имат нужда от бедни маси иначе как ще просъществува търтейския живот ако някой не им заработва богатство от страх да не изгуби живота си на кредит. И хоп къде е дявола,че за да стане някой богат друг трябва да стане беден а го викат прозорливи и преуспели,не ,не така ,това са просто ездачи които не са започнали живота на минус. И още нещо свързано с куриоза нарастващи депозити при беден народ и тук е просто,нечий кредит е станал нечий депозит,просто трезорите се използват като място за сигурно съхранение на парите а не като инструмент за доходност. Доказателство за моите думи е ,че някои вместо да получават дивидент от спестяванията си ги предоставяха на разположение на банките да оперират с парите им а на всичкото отгоре и плащаха своеобразни наказателни лихви. Разберете,никой,ама никой нема да си даде парите на друг да разполага с тях и на всичкото отгоре и да му плаща за това,това просто са немъчени пари с които някой е замерил някого,я от рента,я от наемче,я от субсидийка,я от продажба на имотче,я от далаверка,я от н

    Коментиран от #5

  • 5 Грую

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    я от далаверка,я от наследство абе просто немъчени пари . Те тъй де с инфлацийката,всичко е математически модел с който масите да не бъдат изтървани от каишката на модерното робство.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.