Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2023 19:00 2 436 47

Таен полет, нощен влак: как Байдън пристигна в украинската столица

  • джо байдън-
  • киев-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • влак-
  • самолет-
  • таен полет

Президентът на САЩ без никакво съмнение е сред най-наблюдаваните фигури на планетата

Таен полет, нощен влак: как Байдън пристигна в украинската столица - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изненадващото посещение на американския президент Джо Байдън в Киев започна близо 24 часа, преди да пристигне там - посред нощ по източноамериканско време, в хангара на едно военно летище край Вашингтон, пише БТА.

Без да знаят медиите в цял свят, политическата класа и избирателите в САЩ, 80-годишният демократ се качи в един Боинг 757 на военновъздушните сили с кодово обозначение Си-32. Това стана в 04:00 ч. (09:00 по Гринуич) в неделя. Този самолет – умален вариант на Еър Форс 1, с който пътуват обикновено президентите на САЩ, бе на стоянка доста далеч от мястото, където Байдън обичайно поема на път. Една подробност разкрива характера на пътуването, държано в тайна: всички илюминатори бяха със спуснати щори.

Четвърт час по-късно държавникът, неколцина агенти, отговорни за сигурността му, един малък медицински екип, приближените му съветници и двама журналисти, заклели се да мълчат, отлетяха за Украйна – близо година след руското нападение. Президентът на САЩ без никакво съмнение е сред най-наблюдаваните фигури на планетата. Дори най-незначителните му придвижвания се отразяват от журналисти, а всяка дума, казана публично, се записва и се излъчва или цитира в печата. На тази твърде специална визита присъстваха само двама от 13-те фотожурналисти и репортери от радиа, телевизии и печатни медии, които обикновено го придружават в чужбина.

Избраните щастливци бяха Сабрина Сидики, редактор от "Уолстрийт джърнъл" (която разкри подробностите за това странстване, щом получи зелена светлина от Белия дом), и Ивън Вучи, фотограф от американската агенция Асошиейтед прес. Двамата бяха извикани във военновъздушната база Андрюс недалеч от столицата на САЩ за 02:15 ч. Щом влязоха, им бе наредено да предадат телефоните си – върнаха им ги, едва когато Байдън пристигна в Киев, тоест към 24 часа след това.

Първи етап от това пътуване бе около седемчасовият полет от Вашингтон до американската военна база Рамщайн в Германия, където машината кацна, за да зареди още гориво. Там илюминаторите също останаха със спуснати щори, а пътниците – на борда. Вторият полет бе до летище "Жешув-Яшонка" в Югоизточна Полша, станало международен хъб, през който минават оръжия и боеприпаси за милиарди долари, по-специално американски, предназначени за украинците.

"Приятно е да се завърнеш"

През тези дълги часове двамата журналисти не успяха да видят Байдън. Щом слязоха на полското летище, те се мушнаха в един джип от кортежа. Журналистите, придружаващи Байдън, често се движат в колоната, но този път нямаше никакви сирени и нищо не издаваше присъствието на американския президент, насочил се към гарата в полския град Пшемисъл близо до границата с Украйна. В Полша бе 21:15 ч., когато колоната спря пред влакова композиция от осем вагона. Журналистите се качиха – така и без да видят Байдън. Влакът пое по маршрута, по който са били доставяни в Украйна астрономически количества помощ, а в другата посока са пътували милиони украински жени и деца, бягащи от конфликта.

Повечето хора във влака бяха част от "значителния екип по сигурността", посочи Сабрина Сидики. Президентът казва, че влаковете го очароват. Обича да разправя за годините, прекарани в совалки между Вашингтон и къщата му в щата Делауер, когато е бил сенатор и се е връщал у дома, за да наглежда двамата си млади сина след смъртта на майка им в пътно произшествие.

Един от прякорите му е "Амтрак Джо" – от името на американската железопътна компания. Това десетчасово пътуване из Украйна съвсем не наподобяваше обичайните обиколки на един американски президент – то протече в регион, обхванат от война, и противно на президентските визити в Афганистан или Ирак сигурността не бе поверена на американските войски. Влакът влезе в Киев на разсъмване. Байдън, посетил за последен път украинската столица, когато бе вицепрезидент на Барак Обама, слезе от него в 08:07 ч. местно време. "Приятно е да се завърнеш в Киев", рече той.

СЕБАСТИАН СМИТ ОТ ФРАНС ПРЕС

Превод: Андрей Шарков


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    28 8 Отговор
    Беше много изморен. Стъпваше като в паници. Аз се притесних да не се струполи. Много изтощен беше.
  • 2 Сикрет сървис

    48 15 Отговор
    Така пристигат бандитите, тихо и по тъмна доба!
  • 3 Ковидарите

    25 12 Отговор
    БайДън е ваксиниран т. е. чипнат и то няколко пъти, така че не е тайна, къде е във всеки един момент и особенно за руснаците!
  • 4 Хахах

    16 31 Отговор
    За 3 дена путин щеше да е в Киев . За една година не може да стъпи там . Хахах
  • 5 Град Симитли

    37 11 Отговор
    По терлици и с пет ката памперси

    Коментиран от #7

  • 6 Майна

    28 11 Отговор
    Този не го анализирайте, ясно ми е..
    Кажете как може една малка Унгария да избегне намесата във военния конфликт..
    И как може България да е на първа фронтова линия..
    Как може една задлъжняла Италия да откаже да участва в ,,обединения фронт ,, срещу Русия..
    А България не можела..ю

    Радев , ти си виновен за всичко което ни се стоварва!
    Чакам новото ти ,,внимателно поднесено ,, ЗАВОАЛИРАНО ИЗКАЗВАНЕ!
    ПРЕДАТЕЛ , не Президент на българите!

    Коментиран от #15

  • 7 Хахах

    13 15 Отговор

    До коментар #5 от "Град Симитли":

    Май някой друг не му стиска да припари там хахха намишен в бункерчето "смелия" руски президент се беше запътил на там ама .... армия фалшива пропаганда плитка русия закъсва жестоко хахахахах
  • 8 Някой

    28 8 Отговор
    Не знам защо трябва да ни интересува написаното по - горе? Какво по - добро ще донесе за България и българите това посещение?

    Коментиран от #9

  • 9 Хахах

    3 14 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Защо четеш неща които не те интересуват ? И си губиш врмето за коментар. И не смяташ ли, че живота в България се влияе от събитията в цял света ? Или новини само и единствено от България ?
  • 10 караман

    17 3 Отговор
    Супер новина.Изпразних се страхотно.
  • 11 Ние щяхме

    9 12 Отговор
    Да бъдем първата цел , на Путин , за денациация и защита на рускоезичните, особено по Черноморието! Благодаря на НАТО и ковид ограниченията, та ни се размина! Ако Радев и орбан искат да са руснаци, да заминават за Русия ! Необятна територия! Путин ще им даде земя, колкото държавите, България и Унгария ! Феодали ще бъдат, с крепости
  • 12 Последния Софиянец

    22 7 Отговор
    Много беше смешно как сваляха като багаж Бай Дън от влака за Киев.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Ти ако доживееш,

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    До неговите години, дали ще оживееш, след толкова дълго пътуване? Не! А как дойде в София , Леонид Илич Брежнев ? И не слезе от влака, за да му продължи живота Петър Димков .
  • 14 3.14К

    19 4 Отговор
    БТА, нали вече и вие работите с европейски грантове. Напишете сега как Байдън отпътува от Полша. Качвайки се по стълбата към Борд N1, въпросният носител на ядреният бутон отново се спъна на стълбите и като ударен на фарове заек се шмугна през отворената врата на самолета. Същият ни отреди първа линия на източният фланг, което означава пушечно месо!

    Коментиран от #17, #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Никога не се

    4 9 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Присмивай, на човек, за да не те стигне съдбата му! Ама ти откъде да знаеш?! Много си по.ЗД! Ама много, неграмотен и злобен ко. Минист.

    Коментиран от #29

  • 17 А как Путин

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "3.14К":

    Вадеше артефакти, от вода до колене? А какъв трапер, ловец беше?!
  • 18 Урюрвкос

    13 2 Отговор
    щом една жена (в случая Сабрина) знае една тайна това означава че поне още 500 жени я знаят но няма да кажат на никого.
  • 19 Култура миянко

    18 4 Отговор
    Абе тези хора съвсем са се побъркали, даже през социализма нямаше такива лакардии даже и за бай Тошо.Кво искат да кажат че Бай Взел Дал,е супер герой и си е рискувал живота за някакви укри.Сигурно даже и в Европа ку1хите лейки не го вярват.Първо Бай Взел Дал,като слизал от самолета констатирал ,че Чикаго изглеждало доста променено,второ надали е имал идея след това къде отива- Уганда,Иран и .т.Най вероятно всичко е договорено предварително с руснаците.Руснаците са разумни хора и не им е нужна ескалация в момента.Ънд бай дъ уей FJB.

    Коментиран от #26

  • 20 Я , моля, обясни ми,

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "3.14К":

    Ако можеш, какво са това “ грантове” , защото е чуждица!
  • 21 Питам:

    16 2 Отговор
    Ами нали преди 2 дни публикувахте, че 4 часа преди Байдън да стъпи на украинска територия Сащ официално са предупредили Русия и тя е поела ангажимент същия ден да не изстрелва ракети? КОГА И НА КОГО ДА ВЯРВАМЕ?
  • 22 ПетроФФ

    19 3 Отговор
    Таен полет, нощен влак: как Байдън пристигна в украинската столица=======като терорист се е промъкнала деменцата. Това ли е извода ?
  • 23 Хасковски каунь

    18 3 Отговор
    Голям въпрос.... Как бил пристигнал ?
    С пампепси. Голям размер.
    Ейййй!
  • 24 Муаха-ха-ха-ха...

    13 4 Отговор
    Престъпниците така пътуват.Нощем и инкогнито,щото много ги обичат.

    Коментиран от #27, #30

  • 25 Мим

    9 2 Отговор
    Не ми се вярва руснаците да не са го надушили и да пратят ако искаха влака във въздуха.По вероятно е да са искали да чуят какво ще лъже още зеления гущер и са го пощадили,но на следващ път едвали ще има прошка...
  • 26 Какъв разум?

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Култура миянко":

    Страх и страхопочитание, към САЩ , ако си прав!
  • 27 Ама другата

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Страна, защо не пътува? За Путин питам?
  • 28 Така така

    14 1 Отговор
    Какъв таен полет стога глупости добре, че са звъннали на руснаците около час преди пристигането , за да не бимбардират докато оня дето незнае къде се намира е в украйна
  • 29 Така така

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Никога не се":

    Прав си на Човек не трябва да се присмива. Ама на човек,ако ме разбираш.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 А как пътуват

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    Дъжавните глави? Бият барабана? Кой човек е престъпник? И кога? Еий неграмотност, до абсурд!
  • 31 дядото

    9 1 Отговор
    с прибежки и припълзявания,както подхожда на президента на велика държава.
  • 32 Без значение,

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Така така":

    А под подразбиране ! Има си неписани, Български правила и те за много мъдри
  • 33 Има и друга

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Така така":

    Мъдрост, по повод твърдението ти, че няма грешно и няма вярно решение, така, че…
  • 34 Русия днес е -Злото на Планетата

    4 15 Отговор
    Браво и Адмирации за Джо Байдън...!!!

    След дългочасов и продължителен полет до Киев със смяна на часови и географски зони и след 10 часово пътуване с влак до ПОЛША И ВАРШАВА и да можеш да произнесеш на живо пред хиляди поляци страхотно емоционална и дълга реч във Варшава с твърдата увереност че "Русия никога няма да победи" . се изисква страхотна умствена кондиция и физическа издръжливост, за ужас на всичките путинофили, които твърдяха че Байдън е "някаква деменция" , не помнел и падал по стълбите...!!!

    Не.. , Байдън не е с деменция, а единствения американски президент който има живи спомени и познава Русия най добре отвътре и отблизо, като е посещавал и се е сблъсквал директно Империята на Злото и знае много за „жаждата“ на Русия за власт и агресия още от времето на Брежнев , затова е възхитен от смелостта на украинците и желанието им за свобода и независимост и да защитават страната си от агресора...!!!
    Байдън е твърдо решен да премахне и да ;ликвидира Злото на Света" донесло на хората само войни, революции, преврати , смърт и разрушения и ще подкрепи думите си , че "Русия никога няма да победи" с дела и действия за да защити Европа от посегателствата на руската агресия и затова ще остане завинаги в историята като "новия" Рейгън , който е успял да доведе Русия до разпад и демилитаризация, за да не си помисли никога повече да заплашва Света и човечеството с ядрено оръжие, агресия и война...!!!

    Коментиран от #38

  • 35 Да бе да

    3 1 Отговор
    "Обича да разправя за годините, прекарани в совалки между Вашингтон и къщата му в щата Делауер, когато е бил сенатор и се е връщал у дома, за да наглежда двамата си млади сина след смъртта на майка им в пътно произшествие."

    И аз това щях да отбележа ! Байдън е единственият сенатор ( 30г)който ползва обществен транспорт за да ходи на работа всеки ден ! Той е маниак особено на влаковете !
  • 36 Шерлок Холмс

    5 1 Отговор
    Е така се катерил на самолета Джо

  • 37 Тоя пърдухел

    7 0 Отговор
    Таен полет , нощен влак и накрая в Полша лапацотеше защитен в прозрачна бронирана клетка .
  • 38 Рамзан ага

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Русия днес е -Злото на Планетата":

    Абе един стих може да напишеш да увековечиш Слийпи Джоу,богат няма да станеш ,но за няколко кафенца може и да искараш.Дядо ти да не е писъл стихове за Първия- бай ТошоТези таланти по родова линия се предават.
  • 39 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    Изненадваща инспекция,типично загадъчно по американски,те си падат по конспиративните завъртулки,как ли се е ококорил зеленски като го е зърнал да се появява така инкогнито.Тайно придвижване ,сякаш действително го е било шубе че руснаците може да му видят сметката,в действителност тъкмо така е бил в смъртна опасност,пътувайки с влак ,по жп трасе към Киев,където може да прилетят ракети.После пак се върнал във Варшава и почва да привиква един по един сатрапите от ЕС и да им иска рапорт как се включат в американската военна авантюра срещу Русия.
  • 40 Оракулът от Каспичан

    4 10 Отговор
    Байдън беше в Киев.Защо путин не се "повози с бронираният влак" до Украинската столица?Щяха "за 12 часа да са в Киев".САЩ са "преживели" доста тоталитарни държави,ще надживеят и русия.Неслучайно стареца върна визитата на Зеленски.Когато последният беше във Вашингтон,американците и лично Байдън се увериха,че украинците са скъсали окончателно с миналото си на съветска република и са силата,която ще разгроми руснаците на бойното поле.След края на тази война,ще има и предефиниране на НАТО,като главната роля в Европа,ще се измести от Германия,Франция и Турция,към Полша и Украйна.Колебливата,противоречива и на моменти страхлива политика на тези страни,особенно на Германия,поставят Алианса в несигурна позиция,докато решителната позиция на поляците определено направи впечатление на Вашингтон.Не споменавам Великобритания,защото тя е безспорен съюзник на САЩ и от самото начало прие безкомпромисен курс срещу русия.
  • 41 Бай Дрън

    5 1 Отговор
    изобщо не е разбрал че е бил в Киев,а си мислил че е на гости на Горбачов в Кремъл.
  • 42 Хи их хи

    4 1 Отговор
    Що не направихте заглавието-"Таен полет, нощен влак, падане по стълбите"?
  • 43 Виж сега

    2 1 Отговор
    ПО ЛЕСНО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ С АЕРОФЛОТ А ПРЕЗ УКРАЙНА С ВЛАК ЩОТО ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ВЕРТОЛЕТА
  • 44 От оня свят

    3 2 Отговор
    Пристигна Байдън в Киев, но след разрешение от Москва, за което специално се молеха, а че стана през нощта беше по причина да не би инициативни нацисти да решат, че щом Сащ няма да нападнат Русия с ядрено оръжие, и след като изстреляната от тях ракета по Полша не даде резултат, да решат да ГРЪМНАТ Бйдън, за да предизвикат последната Световна Война.

    Коментиран от #46

  • 45 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пример ви дава, мили политици. На запад да българия не е запада, но щом сте се запътили към там време е да ходите на работа с колела. Бизнесмените карат стари коли и без костюми и заедно с работника работи. В България всичко е по старому. Лошо няма, тогава, за какво ви е ЕС. Те заплатите в някои случаи са си социалистически, 600 лева.

    Коментиран от #47

  • 46 Католик?

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "От оня свят":

    Даже ФСБ каза, че те не са "разрешавали" нищо, нито пък са били "отговорни" за "пазенето" на Дедо Джо. Пак се мъчиш да изпъкнеш пред господарите ти.
  • 47 Мне

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Анонимен":

    Средната заплата през 1989та беше 240 лева, другарю. Какви 600 лева те гонят? А яко някой бизнесмен е решил да кара стара кола или колело, то е защото така иска. Единственото вярно е, че по-развитите от нас страни бизнесмените РАБОТЯТ, защто така са си направили бизнеса. Дали е "заедно" с работника е друга тема.