Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Февруари, 2023 06:00 4 654 56

Каква точно е България с Радев, Борисов и сие

  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • българия-
  • корупция-
  • ес-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • дпс-
  • пп

Причините: корупцията в основни партии и проруският курс на основни политици

Каква точно е България с Радев, Борисов и сие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

След обявяването на второто подобрено и допълнено издание на списъка “Магнитски” всеки публицистичен текст или медийно участие трябва да започват с един въпрос – кога Бойко Борисов ще понесе политическата отговорност и ще оттегли претенциите си за власт заради системната корупция в партията си и страната по време на неговото управление. В крайна сметка нещо се случи, когато вече и САЩ, и Великобритания забелязаха нещо, което отдавна се знае у нас – че по самия връх на ГЕРБ има тежки корупционни практики, които се измерват в милиардни загуби за бюджета. Това, че само Владислав Горанов се появи списъка, е въпрос на дипломатическа деликатност – ясно е, че описаните далавери няма как да се случат без знание и одобрение от самия Борисов.

Още новини от Украйна

Кога ГЕРБ ще се раздели с корупционния си багаж?

Да, има и по-важни въпроси от този, но пък оставянето му да бъде заметен под други теми е белег на изключително лоша обществена хигиена. А и не е вярно, че за да се решават другите проблеми, е необходимо по този да не се предприема нищо и да се мълчи партизански. Нещо повече, не може да се очаква, че България ще има стабилно управление, докато една от основните партии не се е разделила с корупционния си багаж – това е бомба със закъснител, която може да избухне във всеки един момент и да дестабилизира всяко управление.

Войната в Украйна безспорно е по-голям проблем от корупцията у нас. Тази война, която вече навършва година, е голямо изпитание най-вече за украинците, но и за ЕС. Тя е сблъсък между европейската идея за доброволна интеграция на народите в една политическа общност и имперската идея на Путин, че определени територии и хората им му принадлежат поради факта, че Русия е “велика сила”.

В този контекст, за една година България беше изправена пред сериозен тест на собствената си идентичност. Като цяло страната удържа своя проевропейски и проатлантически курс. Но същевременно се оказа, че основни политически фигури не са съвсем убедени в него и споделят много елементи от имперската визия на Москва. Нароиха се и радикални партии като “Възраждане”, които директно защитават руския поглед върху нещата, целят да саботират европейската интеграция на България и изглежда копнеят да видят руските войски на нашата граница. Както и друг път в българската история, всичко това е облечено в одеждите на някакъв “патриотизъм”, който навсякъде другаде обаче би бил разпознат просто като руска “пета колона”.

Румен Радев като рисков фактор

Като оставим настрана крайностите, политическата идентичност на България е много по-застрашена от говоренето и действията на основни политически фигури. Пръв рисков фактор в това отношение се оказа президентът Румен Радев, както с оглед на реториката си, така и с оглед на определени на свои действия.

Радев често говори за “отговорността и на двете страни” за конфликта между “двата братски народа”, за безличната “война” като природно бедствие, а не като умишлено действие на Путин. Всичко това на практика е в полза на руската пропаганда, особено като е подсилено от тези на близки до президента и социалистите говорители, според които Западът предизвикал Путин, като навлязъл, видите ли, в “негови територии” с НАТО. Учудващо е, че българи поддържат такива тези, тъй като за Путин НАТО трябва да се върне до границите си от 1997 г.

Президентът Радев не само говори, но и започна да действа в проруска посока, разбира се, с оправданието, че това е в “български интерес”. Тезата му, че на Украйна не трябва да се праща оръжие, вече не е само пропаганда: неговото правителство минимизира военната помощ, гласувана от парламента, с “консервативен подход”. Това правителство се хвали, че е намалило драстично износа на българско оръжие за Полша и Централна Европа, както отказва да даде и муниции, в момент, който може да е решителен за цялата война. Не е изключено „Ди Велт“ след време пак да излезе със статия на тема как правителството “Петков” спаси Украйна, а след това Румен Радев направи опит да я погуби.

Редица проруски стъпки

По отношение на енергетиката Румен Радев също направи редица проруски стъпки, първата от която беше съдействието му за свалянето на правителството “Петков”. Втората стъпка пък беше да се подновят преговорите с “Газпром”, за която получи първоначално подкрепа и от Борисов. Третата е най-проблематична – непрекъснатото говорене, че България може да дължи неустойки на “Газпром” и нежеланието да се иска обезщетение от тази компания за едностранното прекъсване на доставките с промени в условията на договорите. Тук учудващо и ГЕРБ помагат, като – под сурдинка – пригласят на тези твърдения. Към този хор се включи и прокуратурата, която куриозно обвини министър Александър Николов, че е ощетил бюджета, като е спрял да купува газ директно от руснаците.

Заплахата от вето по ядрени санкции от страна на ЕС спрямо Русия също беше стъпка в тази линия на разколебан евроатлантизъм. Но все пак трябва да се каже, че въпреки тези действия, България досега не е блокирала санкции на ЕС и е поддържала общата позиция за подкрепа на Украйна. Включително Румен Радев подписа вчера в Полша документ, според който помощта от страна на САЩ, ЕС и източните държави членки в тези организации ще продължи, докогато е необходима.

Кому е нужна обаче цялата тази колебливост и криволичене в действията на Румен Радев? Защо за него “българският национален интерес” трябва да се дефинира редовно в противовес на интересите и ценностите на ЕС и НАТО, все едно ние не сме страни членки? Защо партии и политици, които поддържат тези, споделяни от почти цяла Европа и САЩ, са обиждани от Радев като “войнолюбци”? Няма много ласкави за президента отговори на тези въпроси. Оправданието, че българите мислят така, не е добро, защото Радев активно участва и е пряко отговорен за формирането на подобни обществени позиции.

"Проатлантическо мнозинство"?

На фона на тези проруски залитания, България беше изправена и пред друг проблем за европейската си идентичност. ГЕРБ и ДПС взеха на въоръжение идеята за “проатлантическо мнозинство”, която в техен прочит означава, че тези две партии – заедно с корупционния си багаж – трябва да участват във властта, за да гарантират геополитическата ориентация на страната.

Няма друга страна в ЕС, където дилемата да е: или сме корумпирани европейци, или ставаме евразийци. Не само че е обидно за България, но е и опасно. Защото корумпираният евроатлантик е най-малкото риск за сигурността на страната си. Представете си каква информация имат за него руските служби, ако той е участвал в съмнителни сделки за скоростно построяване на „Турски поток“, закупуване на два ядрени реактора и т.н., и т.н.

Изводът от този кратък обзор е, че в рамките на годината от започване на войната в Украйна България не успя да реши двете задачи, които има пред себе си от доста време насам: да проведе операцията “чисти ръце” в партийната си система, както и да се интегрира по-плътно в ЕС и НАТО. Не е случайно, че бяха отложени и членството в Шенген, и в еврозоната. Причините за това са корупционният багаж на основни партии, както и колебливия евроатлантизъм на основни политици.

И една добра новина

Добрата новина е, че страната се справи икономически доста добре с натрупаните кризи и регистрира редица рекорди в износа, индустрията, нарастването на БВП (ако вземем 2021 г. предвид) и бюджета. От тази гледна точка ресурси има и е въпрос на добро управление и ясна посока, те да се използват оптимално. За това обаче ще е необходимо още едно сериозно усилие от страна и на обществото, и на политиците. Обществото би трябвало да оцени по-точно какво му пречи да върви с по-голяма скорост напред. А политиците трябва да разберат, че не могат да стоят от двете страни на геополитическия разлом и то с големи корупционни бохчи на гърба си.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осемдесет години стигат

    37 20 Отговор
    Съветска република. Каква да е?

    Коментиран от #52

  • 2 Последния Софиянец

    42 39 Отговор
    Импийчмънт и затвор за продажния рублен крадеф и бандите му!
  • 3 Българин

    51 32 Отговор
    Радев-путинист,Борисов-далавераджия и крадец-пак сме на дъното на всички класации.....Унгария само по корупция е преди нас.Евро зона и Шенген са блян и парите от Европа ще ни спрат.
  • 4 Адам Хилтън

    40 34 Отговор
    продажния фатмак трябва да е в затвора

    Коментиран от #6

  • 5 Селски

    37 16 Отговор
    Единият ми прилича. на другаря Живков а другият, на Хрушчов.
  • 6 \\\\\

    41 29 Отговор

    До коментар #4 от "Адам Хилтън":

    Що бе онзи когато доведе КирЕ беше готин сега бил за затвора такива като теб изобщо знаете ли що сакате.

    Коментиран от #9

  • 7 Болшевик

    28 11 Отговор
    С тези в Шенген, само през крив макарон.
  • 8 то се знае

    48 25 Отговор
    България продължава да бъде управлявана под ръководството на Русия от комунисти от 1944 година ....

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    21 18 Отговор
    Ако може да попитам КОИ КОГА КЪДЕ И КАК ПИШЕ ТОЗИ СПИСЪК ЗАКОН ИЛИ НЕ ЗНАМ КАК ДА ГО НАРЕЧЕМ??????? МАГНИТСКИ

    Коментиран от #43, #44

  • 11 хихи®

    40 35 Отговор
    Хардвардските Измамници вън от българия!
  • 12 Лош материал

    28 18 Отговор
    Ватенките и "за родину"..... и двамата.!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Уса

    26 13 Отговор
    ГМО република няма нищо българско в магазина.Монсанто и "Америка за България" чоплят в раните
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДВ новини и лъжи на едно от краварите

    33 20 Отговор
    ДВ жалки сте вече в опитите си да лъжете! Разкарайте се!
  • 17 5577

    33 21 Отговор
    Господин Смилов. Пак си лапнал въдицата на поредния колонизатор, ма с тлъст червей. Не усещаш ли че те дърпат към брега. Тия такива ония онакива. Само не казваш кой. Той въдичаря само ни гледа сеира и му правим удоволствието. Хубави или лоши трябва да уважаваме себе си. Ние като не се уважаваме и хората няма да ни уважават. Като знаеш толкова стани ти политик и ни повреди към светли бъднини. Но с тия виждания които имаш.... Само мога да се срамувам от такива като теб.
  • 18 Барба Ганьос

    15 23 Отговор
    Радев е американски шпионин и благодарение на него задокеанските приятелки инсталираха канадския клоун. Войната в Украйна е следствие от сблъсъка на САЩ и Русия в Европа. Която и страна да вземем е лицемерно и раздели на Фили и фоби. За Тулопио- те си го избраха и те ще си го свалят, ако не слуша. Совалките му до Козяк са нагледен пример "Кой" ръководи парада и на кой кон залага в надпреварата през април.
  • 19 Сесесере

    19 24 Отговор
    Аман от русофили! Тя държавата ври от тях, кого да избере продажника, пак русофил! Най-прекия път е през терминал2
  • 20 С двама

    24 12 Отговор
    потомствени комунисти , двулични , цял живот на държавна хранилка , единия хвърчи във въздуха , другия търкаля коли и джипки , че и една зодия , какво да е - безнадеждно положение , хаос и окончателно стигане до дъното !
  • 21 Да...

    21 9 Отговор

    До коментар #8 от "то се знае":

    За това че се управлява от комунисти си прав. Но сега ни командва не Русия но едно коруптно ЕС, което пък е командван от САЩ.
  • 22 Реалист

    14 20 Отговор
    Колективният Запад най-после трябва да осъзнае, че няма "тояга", която може да избие любовта на българите към Русия - Освободителката. Пък камо ли това да сторят съмнителните атлантическите ценности.
  • 23 ха ха

    18 8 Отговор
    Каква точно е България с Радев, Борисов и сие / точно такава каквато я направиха евроатлантическите инструктори зад завесата
  • 24 Урюрвкос

    15 11 Отговор
    списъкът Магнитски няма никаква правна стойност в България и носи само репутационни загуби.

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Коментар

    18 17 Отговор
    Статията е пълна с лъжи и манипулации.
    Очерняте всеки един,който по някакъв начин се пробва да защити България и българите като почвате да си измисляте как бил "проруски","путинофил" и не знам си какво още.Защо?За да не може никой да ни защити и да ни заробят чужденците, нали?Да може да изнесете от държавата каквото може и да им работим без пари.И без това сме най-бедната държава в ЕС.Не ви е ли е поне малко срам?!А?!
  • 28 Тити

    16 7 Отговор
    С тези дваматафатмак и пожарникар държавата изглежда като кочина.
  • 29 вятъра на промяната

    17 8 Отговор
    България никога няма да има икономическата мощ на западните държави докато не скъса с кремълската зависимост. Само чрез избори можем да поставим шепата продажни политици в дъното на историята. Трябва да се срамуваме от тези предатели.

    Коментиран от #30

  • 30 Курило те зове

    12 11 Отговор

    До коментар #29 от "вятъра на промяната":

    Нещо не си добре.Преди 30 г. скъсахме зависимостта с Русия.От 30 г. сме под влиянието на САЩ.Ако нещо сега не те кефи е заради новите,на които се кланят подлогите.Ясно?!
    Не преписвай укро пропаганда,защото тя не важи за нашата държава и изглежда смешно!
  • 31 България се управлява

    9 14 Отговор
    от фашистка хунта и посолството на сащ! Спасение няма! Единствения изход-гласувайте! Колко повече гласували,толкова повече им се развалят схемите на статуквото!Само Възраждане!
  • 32 Петко

    4 2 Отговор
    Само разбирачи сте се събрали да коментирате.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    2 0 Отговор
    Прогнила
  • 35 Българка

    8 7 Отговор
    Явно живеем в паралелни действителности с г-н Смилов. Той вижда някаква "добра новина", а аз и 95% от българите не я виждаме изобщо. Справяли сме се били с кризите, хааахахаха. Че ние кога сме излизали от криза бре???. Както не веднъж съм писала, обидно и жалко е, че при политици като Боко и ГЕРБ , хората се чувстват с една идея по-спокойни финансово и живота им е по предвидим. Правете сметка другите каква сГан са.
  • 36 Сандо

    6 10 Отговор
    От 30 години България е колония на САЩ,дадена на ЕС да я контролира.Няма особено голямо значение кой е начело защото той е само изпълнител на чужди заповеди.

    Коментиран от #39

  • 37 И институциите мълчат въпреки сигналите

    7 1 Отговор
    Бойко Борисов ме поръча по Нова Телевизия през април 2020 година, от тогава ме удрят всеки ден - три опита за убийство и над 10 опита за самоубийство поради тежки изтезания !

    Мирослав Германов
  • 38 Ей и свга

    4 10 Отговор
    сега и Радев кофти. ама кой го избра бе.
    Такива като тоя писач и той самият.
    А позьорите които хвали просто за нищо не стават. И какво е виновен Борисов, че ХРИСТО, КИРЧО И СИЕ НЕ СТАВАТ И СА ТИКАНИ ОТ ПОСОЛСТВО, МЕДИИ И ЖУРНАЛЯ, А МА НЕ СТАВАТ БЕЕЕ Смилов
  • 39 Московлиите са предатели

    12 4 Отговор

    До коментар #36 от "Сандо":

    От всеки русофилски коментар лъха на предателдтво, неистово желаят България в Руската Федерация.
  • 40 Перо

    7 6 Отговор
    Тоя джендър живее в паралелен свят и отдавна е на автопилот!

    Коментиран от #41, #48, #49

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бацо прецедател

    3 2 Отговор
    Бацо Пуци ми е комир, ма Европа кво каже го испълняваме шо парата е у тех! Пембен плямпа уж умно па Митрофаната се е до къча мо допряна по паради и честваниа! Скоро че а води и по междонародни срешти като експерт-счетоводител! Не ни турайте с него на един пангар. Се сме с него кольеги генерали ма каде сме ние па каде е он!?
  • 43 Перо

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Смотан старец (ЦИГАНИН)":

    Как кой? Печатарите на зелени гущери! Държавните милиардери Прокопиев и “супортърите” Домусчиеви не са засегнати! Последните се откупиха с инвестиция зад океана! Отново бутат ПП и ДБ към властта!
  • 44 бавноумник ли си

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Смотан старец (ЦИГАНИН)":

    Или прилагаш бай Ганьови хитринки ? Ако искаш да си отговориш, питай чичко гугъл.
  • 45 Българските турци

    5 5 Отговор
    Вие в България тепърва започвате да осъзнавате западната "демокрация" !... Първо ви пуснаха да ви грабят от вътре ваши чакали...а чрез тях отначало скрито покрито и после постепенно по открито и явно чрез договори и споразумения ви забиха хомота и ви смучат... нищо че сте дребна мръвка...те друго не знаят...дори вече "ръмжат" с Магнитски на своите си чакали и хиени, че са много лакоми и алчни ,че им се мотат в краката !...А ако си изберете някой свестен българин начело ...първо ще го обявят за диктатор и после ще му спретнат някой пуч и тъй нататък и тъй нататък !...
  • 46 За грант прадавам майка си

    7 2 Отговор
    Научете си урока, че сте смешни - Герб е чисто германска партия - създадена по германска програма от германска фондация и финансирана с германски капитал.

    Т.е. корупцията ни и проруският курс са германско дело. Точка.
  • 47 Един

    5 3 Отговор
    Шитс! Много! Извират от DW! Смилков, с морков ли те подмамват или са те хванали за топките?
  • 48 Що ли е то ???

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Перо":

    Джендър (от английски: gender – „род (граматичен)“; и от лат. genus – „род“, „вид“, „тип“, семейство или група от неща) е понятие във философията, обществените науки и правото, означаващо поведенческите и физиологичните характеристики, които дадено общество или култура свързва с мъжествеността и женствеността – това, което се смята за прилягащо на жените и на мъжете в дадено общество, както и атрибутите, които чрез културата се приписват на жените и мъжете. 
  • 49 От невежество смешен си

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Перо":

    Джендър-- род, женски род, мъжки род. А ти що си, като нямаш род ?
  • 50 Даниелчо,

    4 2 Отговор
    ти и дв-то сте никои в България, прибирайте си химикалките и продадената съвест и напуснете
  • 51 Фактопроверител

    2 3 Отговор
    За пореден път България е пред геополитически избор, който ще предопредели бъдещето и. И за пореден път везните клонят към неправилната страна - страната на загубилите (в случая русия). Що за карма е това - то не бяха балканските войни, първата световна, втората световна, студената война. Какво трябва още да се случи, че да разберем, че Западът има силата винаги да излиза победител. Кога ще се събудим? Кога ще изметем руските подлоги от България? Импийчмънт за радев, затвор за борисов, доган и пеевски, горанов.
  • 52 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Осемдесет години стигат":

    "Към България, ние, САЩ, се отнасяме като към по-малък брат. Протегнахме ръка за помощ. Казахме: "Елате при нас!", но не забравяйте, че не сме казали: "Елате и бъдете равни с нас!". Надявам се българите да разбират това - вие не сте равни с американците, не сте! Вие сте по-низши, вие сте в нужда, не може да съществувате без нас.
  • 53 ТТТ

    0 0 Отговор
    Смешна и неразбрана от съвременния свят. Бай ганьовска ква да е .
  • 54 Ти да видиш!

    2 0 Отговор
    Да понесат съдебна отговорност и затвор-до живот солидарно с герб и техните кметове и Кметовци по всички градове и села.В селата Телиш,Садовец и Ракита и гр.Ч.Бряг имат най-голяма нужда от това!
  • 55 РадеВ

    1 0 Отговор
    Езък, че тоя анализатор носи хубаво име. Не може да се продължава да се отрича всичко градивно и да се прокламират едни нови дете.не.ра.ти - киркорчо, бойкикевия и гномчо. Жалко за България с такива. А онази хубавица-умница надежда Йорданова? Тая какво недоразумение е.
  • 56 Бай араб

    0 1 Отговор
    Румен Гадев Рубльов назначен от Кремъл за президент на България, директно от КГБ