25 Февруари, 2023 19:00 2 443 22

Колко близо е Иран до атомната бомба

  • уран-
  • иран-
  • атомна бомба-
  • обогатяване на уран-
  • техеран-
  • санкции

Инспектори са открили в Иран уран, обогатен до 84%

Колко близо е Иран до атомната бомба - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експертите следят със загриженост последното развитие около ядрения спор с Иран. Агенция "Блумбърг" съобщи, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са открили в Ислямската република уран с ниво на обогатяване от 84 процента. Това не само е около 20 пъти повече от разрешеното, според клаузите на ядреното споразумение, но и се приближава до опасното ниво от 90%, необходимо за създаването на атомна бомба.

Марк Фицпатрик от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) във Вашингтон коментира, че не съществуват граждански цели, изискващи толкова високо ниво на обогатен уран. Фактът, че Иран е допуснал експертите да направят това заключение, може да е част от стратегията на хардлайнерите в Техеран за оказване на по-силен натиск върху Запада, смята той. "Докато не се потвърди наличието на високообогатен уран , не можем да правим никакви заключения. Ако обаче е вярно, това може да е още един лост в ръцете на Техеран, с който той да се опита да си върне облекчените санкции от преди 2018 година", казва Фицпатрик.

Неуспешната стратегия на Техеран

Това мнение се споделя и от бившия съветник в МААЕ Бехруз Баят. "Напълно възможно е Иран отново да използва високообогатен уран като лост за въздействие", казва той за ДВ. Според него Техеран е започнал да обогатява уран до 60% още през юни 2021 година. Международното ядрено споразумение от 2015 г. позволява на страната да обогатява уран за граждански цели само до 3,67 процента. Обогатяването между 3 и 5 процента е достатъчно за производството на енергия, а обогатеният до 20 процента уран се използва в ядрената медицина. Иран обяви решението си да увеличи обогатяването малко след началото на преговорите с новата администрация на Джо Байдън. Хардлайнерите в Техеран искаха максимални отстъпки. Главният преговарящ на Иран Али Багери Кани обеща "добро ново споразумение" в интервюта пред ирански държавни медии, но плановете му не се осъществиха.

Умишлено обогатяване или технически проблем?

"Досега Иран официално обогатява уран до 60%", обяснява още Баят, който е и ядрен физик. Той смята, че е възможно Техеран да е обогатил малко количество до по-високото ниво без предупреждение с цел да покаже, че вече е близо до 90%, необходими за направата на ядрена бомба. Официално Иран отрича да се стреми към създаването на ядрено оръжие или да обогатява уран над 60 процента. Говорителят на Иранската агенция за атомна енергия (AEOI) Бехруз Камалванди обвини "Блумбърг" в "изопачаване на фактите". В нейната публикация се казва още, че инспекторите на МААЕ са открили високообогатени уранови частици в тръбите, свързващи центрофугите за обогатяване на уран. Инспекторите ще разследват дали Иран е произвел материала умишлено или концентрацията се е получила в резултат от непредвидено натрупване. Възможно е това да се дължи на технически проблеми - нещо, което вече се е случвало в миналото.

Техеран настоява за отмяна на санкциите

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани обеща, че Техеран ще си сътрудничи с МААЕ. По думите му страната му остава ангажирана с Договора за неразпространение на ядреното оръжие и споразуменията, сключени с МААЕ. Иран иска и продължаване на преговорите за възстановяване на ядреното споразумение. "Суровите и едностранни санкции, наложени от Съединените щати на Иран, трябва да бъдат отменени и всички страни трябва отговорно да се върнат към споразумението", заяви говорителят.

Автор: Шабнам фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    23 2 Отговор
    Така се осигурява "световен мир" - правиш си ядрени оръжия, и никой не те пипа.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Стойчев

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Стой и гледай как Израел сриват Иран със змеята за 1 седмица и никой няма даже да разбере че са били те. Все едно Иран никога не е имало.

    Коментиран от #4

  • 3 Има атомни централи

    4 1 Отговор
    Нема нужда от ядрени ракети нема обслужващ персонал за АЕЦовете вижте Фукушима Чернобил
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬🇺🇦🇮🇱🇺🇸

    2 16 Отговор
    Израел и САЩ ще ги заличат от лицето на Зечята преди да стигнат 100% 🤫

    Коментиран от #15

  • 6 🤠🤭🙊

    3 13 Отговор
    Те тия талибани още ходят до тоалетна във външни клозети, а тръгнали атомна бомба да правят 🤡
  • 7 Пучо Капучо

    3 2 Отговор
    Толкова, че 1/3-та от кравешкото оборче да остане за персите, другите 2/3-ти вече са резервирани от рашки и чайни. Много мераклии за туй оборче, ей...
  • 8 Перко

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Никой не ги пипа и сега.Но най-вероятно Израел ще ги препипа преди да са направили бомба.
  • 9 Честити

    7 0 Отговор
    нови, новинички СУ-35 ! Остава да почерпите.
  • 10 ТрампЛин

    3 5 Отговор
    Много близо. На няколко часа с израелски дрон!
  • 11 Смех !

    5 2 Отговор
    Е как Индия и ония фанатици Пакистан имат,пък за Иран да не може ? Евреите и те са фанатици като Сев.Корея.
  • 12 Мисиркин

    7 1 Отговор
    Стига с тоя Иран..Исраел имат атомно оръжие още от 1980 гд с помощта на сащ кенеди е бил против те затова са го убили...

    Коментиран от #17

  • 13 Иран не е за подценяване

    10 1 Отговор
    Населението му е почти 90 милиона души с много добре развита техническа интелигенция
    Територията му е колкото на държавите които ще изброя румъния словения хърватия сърбия босна и херцеговина черна гора албания косово гърция българия всъщност колкото целият балкански полуостров
  • 14 ВВС на Лихтейщайн

    0 1 Отговор
    колко да е близко 😋
  • 15 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇺🇦🇮🇱🇺🇸":

    леко бе заличителю
  • 16 Търновец

    6 1 Отговор
    Защо за Иран има ограничения а за Израел не - там експерти не се допускат. А Иран е древна страна и е дала много на света
  • 17 Търновец

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мисиркин":

    Може и да има нещо вярно че Кенеди е отказал да даде обогатен уран на Израел, само че Израел имаше бомба още около 1967 и се готвеше да ги използува. А иначе професор Ото Хан от Германия пръв е разработил деленето на ядрото, Айнщайн е бил член на семейство Ротшилд
  • 18 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    Много се паникьосват,ми той Иран от доста време взе курс към обогатяване на уран до оръжейни стойности,като видя ,че американците и израелците само ги разиграват,на котка и мишка.Правят се на великодушни,благодетели,щели да им вдигнат санкциите,а защо им ги наложиха изобщо,нали за да ги разиграват и шантажират..В Иран прозряха тая прос-таш-ка игра,че на запада не може да се има вяра за пукнат грош,на тия заклети из-мам ни-ци. И си развъртяха центрофугите,може и ядрено устройство да са изработили,нима ще го обявят на всеослушание!?Може би,когато го качат на далекобойна или балистична ракета.Може руски и китайски специалисти да им помагат,сътрудничеството не бива да се ограничава само в икономическа област или доставка на дронове.Иран е много застрашен от американо-израелско нападение,той почти отговаря на профила на идеалната американска жертва и затова трябва да се подсигури по единствено доказания и ефективен начин.
  • 19 Георгиев

    4 0 Отговор
    Нав Световен ред диктуван от Россия Иран Северна Корея Индия Китай...не дразня никого...фашизма е в ЕС и САЩ...рано или късно ще си намерят майстора...
  • 20 КОЛКО КОЛКО🤔

    0 1 Отговор
    КАТО ПРОДЪЛЖАВАТ
    С ДЕСТРУКТИВНА ПОЛИТИКА
    БЛИЗКО ЩЕ СА ДО......
    АТОМНАТА БОМБА😱😱😱😀😀😀
  • 21 пояснение

    0 0 Отговор
    След като излезе от сила договора между САЩ и СССР за неразпространение на ЯО , тоест по старият договор Русия трябваше да контролира , и възпира Иран , и други руски сателити. Дори да не предоставя ядрени технологии на Китай . Сега всеки може да въоръжи с ЯО , ако сметне за необходимо своя доверен режим. Русия може да даде ЯО на Турция , И атомният Шарл Де Гол няма да плаши повече Турция . САЩ тогава вероятно ще дадат ЯО на Гърция . Света ще се раздели на две отделни зони , охранявани от атомно оръжие . в тези територии които не са се определили трайно , ще избухват войни за надмощие , и така докато някой не натисне първи копчето. До тогава остатъчните ресурси на планетата ще определят положението.
  • 22 Енола Гей

    0 0 Отговор
    Близо,много близо.Иран е високотехнологична държава.По-високотехнологична от повечето европейски държави.