3 Март, 2023 17:39 1 499 3

Пробив? Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси пристигна в Техеран за разговори на високо равнище

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • рафаел гроси-
  • аятолах али хаменей

Сега МААЕ иска да проучи дали високото ниво на обогатяване на урана е достигнато съзнателно или е станало по погрешка, както заявиха ирански представители, отбелязва ДПА

Пробив? Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси пристигна в Техеран за разговори на високо равнище - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният директор на Международната организация за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е на посещение в Иран за разговори с представители на властите, след като в страната бяха открити следи от уран, обогатен до високо равнище, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Гроси пристигна днес в столицата Техеран, съобщиха ирански държавни медии. На летището той бе посрещнат от Бехруз Камалванди, говорител на Иранската агенция за атомна енергия.

Западни дипломати казват, че Гроси иска да преговаря за по-интензивни инспекции на ядрените съоръжения в Иран от страна на МААЕ, след като Техеран наскоро увеличи дейностите си по обогатяване на уран. Очаква се той да се върне във Виена утре.

САЩ и Израел изразиха наскоро безпокойство, че Иран би могъл да използва уран, за да разработи ядрени оръжия.

Гроси съобщи във вторник, че инспектори от МААЕ са открили в иранския подземен обект Фордо следи от уран, обогатен до почти 84 процента - малко под равнището от 90 процента, необходимо за направата на атомна бомба.

Сега МААЕ иска да проучи дали високото ниво на обогатяване на урана е достигнато съзнателно или е станало по погрешка, както заявиха ирански представители, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОТАН

    14 2 Отговор
    Те и по погрешка бомбардираха Ирак заради хим. оръжие. Ама тук нещо не им стиска.
  • 2 Z-вездоглед

    4 2 Отговор
    Израелците са напълнили памперсите :) Нека!Време беше!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.