Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 13:00 2 420 29

Изборите на 2 април: защо смениха правилата на играта

  • бойко борисов-
  • дб-
  • пп-
  • румен радев-
  • избори-
  • предсрочни избори-
  • парламент-
  • хаос-
  • дпс-
  • итн-
  • бсп

Изборите на 2 април ще бъдат много оспорван мач, а силните на деня направиха всичко необходимо той да се играе по техните правила

Изборите на 2 април: защо смениха правилата на играта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

На финалната права - около месец преди предсрочните парламентарни избори мнозинство в ЦИК на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН промени отчитането на протоколите от СИК. Беше прието в протоколите да се вписват сумарно данните от машинните и хартиените бюлетини, вместо поотделно. Въпросното решение в 12 без 5 увеличава рисковете за честността и прозрачността на вота на 2 април 2023.

Опитът от 2021 година

Преди две години – на 4 април 2021, когато се гласуваше смесено - по избор на хартия или с машина - се стигна до хаос, грешки и напрежение в изборните комисии. Аргумент срещу съчетаването на двата метода на гласуване са и европейските избори през 2019, когато в 40% от избирателните секции останаха неотчетени преференции.

Един съвестен инженер би казал: колкото повече инструменти, показатели, контролни дисплеи има, чрез които да хванем отклоненията във функционирането на една система и на нейния механизъм, толкова по-добре. В случая с промените, наложени от мнозинството в ЦИК, обаче е налице точно обратното на тази етика – това е целенасочен акт, насочен към това да се „счупи“ контролът върху грешките и манипулациите.

Оттук следва, че изборите на 2 април 2023 се очертават като срамно политическо дежавю. Те изглежда са програмирани като завръщане в изходната точка – т.е. преди ИТН, ДБ и ИСМВ да наложат машинния вот като доминиращ навсякъде, с изключение на малките секции под 300 избиратели. Завоят на 360 градуса е повторно прегръщане на алгоритъм, за който опитът показа, че не работи добре – освен за тези, които обичат да ловят риба в мътна вода.

Как бе „неутрализирано“ машинното гласуване

А ето и кои са „програмистите“: в последния 48-и парламент ГЕРБ, ДПС и БСП фактически неутрализираха машинното гласуване. Те го обезсмислиха, превръщайки машините в принтери. Действията на техните представители в ЦИК изобщо не са изненадващи, те са пълен съпорт за курса на тези три партии. За две от тях – ДПС и, в по-малка степен, ГЕРБ – има сериозни съмнения, базирани на емпирични данни, че в продължение на години експлоатират дефектите на хартиения вот.

След като се вдигна шум, който може да им навреди, от ГЕРБ си измиха ръцете и побързаха да се разграничат от скандала в ЦИК. С оглед на политическото поведение на тази формация е трудно да приемем уверенията ѝ за чиста монета.

Скандалът в ЦИК сигнализира също за експанзия на лагера на „хартиените“ демократи. ИТН преминаха (и по тази тема) на другия бряг. Много любопитно е и поведението на президента Радев, който иначе бе твърд привърженик на машинното гласуване. Назначеният от него за служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков (в двете правителства на Стефан Янев през 2021) отчете значителен спад на опитите за изборни измами, тъкмо като резултат от машинния вот (и добрата работа на МВР).

В края на 2022 обаче машинната "революция" бе отменена. Г-н Рашков отдавна е в ПП, които заедно с ДБ осъдиха действията на мнозинството в ЦИК, а г-н Радев се заигра с бившите си заклети врагове от ГЕРБ и ДПС по редица въпроси.

Безпристрастен ли е Радев

От една страна президентът зае позата на безпристрастен, външен наблюдател по отношение на скандала в ЦИК. Той подчерта, че ЦИК е „независим орган и не трябва да има външно вмешателство в него“. От друга страна обаче пак Радев каза, че не мисли, че промените „застрашават изборния процес”.

По този начин президентът фактически обвини ПП-ДБ и Левицата (АБВ, „Движение 21”, „Изправи се БГ” и пр.) в параноя и разпалване на страхове. Като отчитам влиянието на ДПС и ГЕРБ в съдебната система, не мисля, че е особено вероятно Административният съд да се съобрази с жалбите на ПП-ДБ и Левицата срещу промените, наложени от мнозинството в ЦИК.

Кой печели от хаоса?

Изборите на 2 април ще бъдат много оспорван мач, а силните на деня през последните месеци направиха всичко необходимо той да се играе по техните правила. Най-вероятно замисълът им ще проработи. Но дали от това би спечелила демокрацията у нас?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хартиената

    10 7 Отговор
    групировка скоро ще пламне !

    Коментиран от #29

  • 2 Гледайки

    8 8 Отговор
    как ви активират ежедбевно от мафията на прокопиев и хранилката на америка за България и воя който надавате, май това е правилното.
  • 3 Тома

    10 5 Отговор
    МВР да не спи ами да чакали точно герб дпс бсп и итн за купуване и измама на изборите
  • 4 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    4 1 Отговор
    И 1000 евро да стане за глас пак ще сме на власт. И 2 лева да стане за глас пак ще ви обираме. Нали ни платихте и за машини и за хартийки. Благодаря.
  • 5 Бамбука

    9 1 Отговор
    Каквото и да говорят и преди и сега СИК си е СИК. Днес повече "хартиен" но пак си е СИК.
  • 6 Бою

    5 4 Отговор
    се поклони до земи !
  • 7 Българка

    11 7 Отговор
    Омръзна ми ГЕРБ да се разграничават от себе си. Това е шизофренична политика. Но пък последователна. И определено пдкрепяна от кремълския защитник и срам за България Румен Радев и служебния му кабинет.
    Единствено масово гласуване може да минимизира щетите, които подготвя мафията - манипулиран и фалшифициран резултат от изборите, равен на политически преврат

    Коментиран от #9, #27

  • 8 Васил

    5 9 Отговор
    Простокирчовците и простоборисовците явно са решили да направят тайна сватба , на която ще присъстват само кумовете от ДБ и шаферките от ДПС. Фотограф ще бъде Херо мусака, за да документира пред общината в окръг Колумбия бракосъчетанието, а церемонията ще се проведе в един луксозен асансьор, който ще отведе младоженците в един сватбен апартамент, където ще се осъществи порочното зачатие. Това ще бъде първата еднополова сватба в България , а отрочето ще кръстят на дядо си - Бойко Бандера!
  • 9 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Стига с това МАНИПУЛИРАНЕ бе ,булка !Та вие не вярвате на самите си членове на СИК, РИК и ЦИК, не вярвате на застъпниците си ! В България изборния процес отдавна е опорочен бълвайки само лъжи и манипулации преди избори .Лошото е , че има хора ,който това им изнася и непрекъснато го повтарят , визирам Майчето , а колко много са като нея големи бели птици , но не са лебеди.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 тука е така...

    4 0 Отговор
    Най демократичния вот е купения вот, после корпоративния и накрая на симпатизантите, че те не се знае утре на кого ще симпатизират.
  • 12 Сотир

    3 2 Отговор
    Преди изборите Боко да не забрави да посети Ердоган!
  • 13 Ха ха ха

    2 2 Отговор
    Как можахте така да пре...ца... кате кирчо-кода??? Знаете ли колко се изръси у сащ за магнитчетата заради вас!?! Сега пак трябва и за парапета да се държи...здраво...че си ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вие господине

    2 0 Отговор
    Новата 😎МАФИЯ 😎изгрява на хоризонта
  • 16 333

    0 1 Отговор
    Бойко би ли се оженил за красимира. Щото аз ще вдигам сватба с брат ми хохо лудост
  • 17 Истината

    1 0 Отговор
    Застъпниците на много партии са с телкови психични отклонения, не че и ние не сме, но не сме в комисии, за 130 лева, а децата им са на държавна хранилка и имат жилища по морето, други по Гърция. Болни мозъци ни решават съдбите на България.
  • 18 Анонимен

    0 1 Отговор
    Ерго и народа му е силно притеснен, за войната и за земетресения. Тъжно, но е факт неуспорим. Тъжат те. А всички сме хора, а някои по състрадателни, защото от тях има много стойностни хора.
  • 19 1234.

    1 1 Отговор
    Нормално е да се клане на диган чрвз Карадайъ. Те крадат, но и робите им работят и мълчат. С една дума кротки до наивност са турците. Мир да има по Света и у нас. Тъжат турците на спирките и по пазарите за Турция и за украинците.
  • 20 Новини

    1 2 Отговор
    86% са за путин, новини. бг, проучване на пеевскиинакопейкина
  • 21 Анонимен

    2 1 Отговор
    Яко плаща Русия на българите тролове.
  • 22 Хахаха

    1 1 Отговор
    Доган е с путин. Батето много се е навел. Лошо няма. Всички български партии и политици трябва да се наведат на доган Ахмед, че построи за 33 замъците ви и водите ви. Робите яко работят и слушат агата доганя.
  • 23 Хайааа

    0 0 Отговор
    Всичко е изчислено до точност. Карадай е мохамеданин. Борисов е приятел и състудент с пожарникара х, изтеглиха го зам. Кмет дадоха на техните си хора земята, строят продават от селата ги докараха в града на държавна и днес българи и те и всички цели родове са на държавна служба, поради липса на работни места и така ще е, защото от бсп са в предпенсионна възраст, от мохамеданите има много начетени, чели много умни, но явно не им се ще да се занимават с политика и влизат непосредствени като бившия зам кмет и днес е с фирми много заможен, но приятел на бойко методиев борисов, а и другите са същите, но г-н Борисов, перфектно си свърши нещата с хората на карадайъ и доган амет и ердоган. Млафите са пеленачета, миришат на мляко, от тях нищо не става, а и не може човек да им се разбере на говора, от изкълчване, а други от бързо говорене. По добре турчина май април
  • 24 СамюълКлемънс

    0 0 Отговор
    Както казва Марк Твен - АКО ИЗБОРИТЕ МОЖЕХА ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО , то те щяха да бъдат забранени !
  • 25 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    Продължавам да се чудя - ЗАЩО Антон Тодоров НАРЕЧЕ герб с името ШАЙКА ? И къде изчезна този мъж сега ?
  • 26 ЗАЩО НЕ

    0 0 Отговор
    Защо бат Бойко го няма в списъка МАГНИТСКИ ? Защото ще го напишат , когато го преименуват на БАНДИТСКИ ли ?
  • 27 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Бойко би се отрекъл и от себе си даже , за да е на върха , във властта , чист и неопетнен !
  • 28 24 ЧАСА

    0 0 Отговор
    След 12 годишното управление на една шайка разбойници нарекли се Герб си на този хал драги ми българино
    И не, ГЕРБ не е дясна партия. Те въобще не са партия. Това е стремежът на една сплотена във властническа прослойка част от обществото да задържи властта си. Като сплотяването става чрез похвати, познати още от социализма.
  • 29 Мафия «флашка»

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хартиената":

    В коя демократична страна в СВЕТЪТ има машинно гласуване / доказано чрез машините се фалшифицира наи много и наи изгодно на мафията и диктаторите/ за джеим корд «министрите фигурантки ли са «за да сислагат подписи те на /всяка цигарина кутия и след това да я хвърлят в боклука