Last news in Fakti

31 Март, 2023 14:01 1 601 51

България е важна и способна. Време е да вдигнем глава

  • предсрочни избори-
  • избори-
  • българия-
  • румен радев-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • бсп-
  • възраждане-
  • нато-
  • украйна-
  • българи

Крайно време е да спрем да се наричаме малка държавица

България е важна и способна. Време е да вдигнем глава - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Детев:

Изпращаме поредната вяла предизборна кампания. Ако не и най-вялата досега. И то на фона на агресивна и унищожителна война, която се води пред прага ни, на фона на грандиозни геополитически промени и противопоставяния, на фона на невиждан по скоростта и обхвата си технологичен и енергиен преход.

Всичко това се случва по света, разбира се. Според голяма част от българските политици самата България няма нищо общо с тези процеси. Повечето я представят като една малка и незначителна държавица, твърде ограничена в способностите и капацитета си, за да се меси в решенията на "големите". Тя трябва единствено да заляга пред големите процеси в света, евентуално някак тарикатски да успее да им отговори. Но в никакъв случай да не участва в тях.

"Твърде малки сме, за да се месим"

Да започнем с войната. България трябва да запази неутралитет по отношение на войната в Украйна, призовават редица политици начело с президента Румен Радев. И се опитват да ни внушат, че сме твърде малки и незначителни, за да се месим, камо ли да изпращаме оръжия на нападнатата от агресора Путин страна. Дори да се абстрахираме от моралните и политически съображения, България има една от най-внушителните военни индустрии в цяла Европа, особено що се отнася до производството на боеприпаси. И да, българската военна помощ за Украйна има ключово значение за хода на войната. Призна го дори украинският външен министър пред германския вестник "Ди Велт".

България носи отговорност пред своите партньори от НАТО и Европейския съюз, които разчитат на гласа и позицията ѝ. Все пак тя е 10-ата по територия страна в Общността (от общо 27) и 15-ата по население - по-голяма от държави като Австрия, Чехия и Нидерландия и по-населена от Дания, Финландия и Ирландия. Крайно време е да спрем с клишето за малката държава - то просто не отговаря на истината.

По отношение на важните социални, икономически и обществени теми най-шумни са тези кандидат-депутати, които се държат като вождове на някое изолирано островно племе. За тях най-големият страх и най-голямата опасност е някоя "зараза" от останалия свят да проникне на острова. Например еврото и еврозоната, които очевидно ще са водещо плашило не само на тази, но и на следващи кампании. Еврото ще ни съсипе, разпалено обясняват въпросните. Все едно българският бизнес и икономика не са достатъчно способни да се адаптират към общоевропейската валута, която се използва в 20 от 27-те страни членки. Днес всички те са с по-добре развита и интегрирана икономика от България, включително заради членството си в Шенген и еврозоната. Защо не и ние?

Демонизират се и дебатите за повече човешки права (що се отнася до домашното насилие и ЛГБТИ общността например) като нещо външно и чуждо на народа ни. Сякаш защитата на същите тези човешки права не е допринесла значително за това всяка година държави като Финландия, Дания и Исландия да оглавяват Световния доклад за щастието на ООН. Защото повече хора там се чувстват защитени и приети. Нима българите не заслужават същото? Без значение от пола, сексуалността и етноса си.

По отношение на инфлацията и зеления преход се обсъждат предимно възможностите за тарикатлък - как да успеем да завъртим нещата така, че въглищните централи да работят възможно най-дълго, като напълно се игнорират въпросите за здравето на хората, които се трудят там и живеят наоколо. В "малка и незначителна България" нямаме ресурс да мислим за здравето на хората. Поредна лъжа. Лъжа е също така, че мерки като таван на цените, ограничения на вноса и подобни анахронизми ще помогнат на хората да живеят по-добре. "Никога през последните 4000 години, когато е бил прилаган навсякъде по света, таванът на цените не е бил успешен", казва икономистът Агустин Ечебарне. Дори да сработят сега, тези решения са временни и няма да променят стандарта на хората.

За да престанем да кретаме на опашката в Европа под етикета "най-бедни", имаме нужда от сигурност за бизнеса чрез добро правосъдие, иновации и по-малко бюрокрация. Не е нужно водещите международни организации да ни го повтарят при всеки доклад за страната, достатъчно е да погледнем в огледалото и в собствения си опит, за да се убедим, че е така. Никога няма да забравя как шеф на голяма австрийска компания ми отговори на въпроса защо имат клонове в Гърция и Румъния, но не и в България: "Защото веднага ми поискаха 10% под масата".

Седем въпроса

Да се върнем на външнополитическите позиции. В началото на последната седмица на кампанията ДВ изпрати седем въпроса за външната политика на България до политическите партии, които според социолозите най-вероятно ще влязат в следващия парламент:

Трябва ли България да приеме еврото възможно най-скоро и защо?

Как България трябва да адресира критиките на Нидерландия и Австрия относно корупцията, правовата държава и нелегалната миграция, с които беше аргументирано налагането на вето за присъединяването на България към Шенгенското пространство?

Трябва ли Владимир Путин да бъде изправен пред международен трибунал за военни престъпления, както предполага издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на руския президент?

Какви допълнителни мерки трябва да предприемат България и другите страни от ЕС, за да защитят украинския народ, включително и българското малцинство в Украйна, от руската агресия?

Какви стъпки трябва да предприеме София, за да намали напрежението със Скопие и да гарантира добросъседските отношения?

Какви мерки и политики трябва да приложат държавите в ЕС, за да спазят поетите ангажименти в Парижкото споразумение относно изменението на климата и да предотвратят климатична катастрофа?

Каква политика трябва да води Европейският съюз, за да се противопостави на нарастващото политическо и икономическо влияние на Китай?

Парадоксът

Това са важни въпроси както за България, така и за цяла Европа. Въпроси, на които всеки политик с визия трябва да има отговор. Нали? Е, до публикуването на този текст не сме получили отговор от нито една от партиите. Вероятно са твърде заети да дебатират цената на краставиците. Или да ровят в някакъв учебник за шести клас.

Крайно време е да спрем да се наричаме малка държава. И да се държим като незначителна такава. Защото не сме и защото по този начин зачеркваме всичко, постигнато от предците ни, на които иначе поднасяме цветя и се кланяме. България е важна и способна. За разлика от част от политическата ѝ класа. Мислете си за този парадокс, когато отивате до урните в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герб БСП Възраждане ДПС

    20 11 Отговор
    Виждате че преди избори почват едни ремонти, едно разкрасяване по градовете тъка че не лошо да ходим на избори примерно през 6 месеца. Стратегически погледнато изборите ни струват около сто милиона лв, ако обаче статуквото-(Герб-ДПС-БСП) е на власт те крадат по 300-500 милиона лв на месец. Има и друго, при всички следващи избори Чекмеджетата в Банкя се повече намаляват и в един момент няма със какво да купуват избори.
  • 2 ТаУмВзе

    27 12 Отговор
    Абе овче зле, територията е в Последна национална Катастрофа бре! Пак бесни халюцинации бичат тия соросоидчета. На есен Пак уж изборчета, до пълния Крах! Тва е и целта де, щото следва Война а територията е мега Важна, но без матряла.
  • 3 Александър Григориевич

    17 15 Отговор
    Вдигни глава и избери свободата с бюлетина номер 3 🇧🇬

    Коментиран от #16

  • 4 Теле

    15 7 Отговор
    Да вдигнем глава, ама туй НС ще ни вкара във война и ще истане бг без глава
  • 5 ХАХАХА

    19 7 Отговор
    Видя ли ,че коментара е публикуван в зелето ми е ясно ,че е поредния българофоб лапащ поредния грант с определена пропагандна цел .

    Коментиран от #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    18 10 Отговор
    Ще гласуваме за партии, които са за неутралитет! И подобни статии няма да променят това!
  • 8 Хора мислете

    19 17 Отговор
    Дневният ред на България е изборът между войната и мира

    Америакнското ППДБ, германската ГЕРБ, турското ДПС - партии на войната

    Възраждане, БСП - партии на мира

    Коментиран от #21, #22

  • 9 Забележете

    16 10 Отговор
    Не са поместили само снимката на втората партия Възраждане.

    А без американските машини, Възраждане става първа.

    Коментиран от #13, #18, #24

  • 10 На пук на НПО-та от хАмерика

    13 10 Отговор
    цялата рода от юг до север, от изток до запад, ще гласуваме за ВЪЗРАЖДАНЕ!

    Коментиран от #12, #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И тя е?

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "На пук на НПО-та от хАмерика":

    Ти и кучето? Щото другите не са идиоти.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "Александър Григориевич":

    Само лозунги, а в действителност няма свобода в самото възраждане. Каквото каже фюрера , това става .
    За такава свобода ли да гласуват хората, за нов болшевико-фашистки режим?
  • 17 След изборите ще си говорим пак

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от "И тя е?":

    Про100 Кирчовци, Флинтстоуни и банкяски тик ви!
  • 18 Защото

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "Забележете":

    ще е подсъдно. в.ъзраждане няма лице има само ....
  • 19 ГЕРБ ПОБЕДА

    3 18 Отговор
    САМО ТЕ МОГАТ ДА РЪКОВОДЯТ ДЪРЖАВАТА ДОКАЗА ЛИ СА СЕ, ВСИЧКО ДРУГО Е БОШ ЛАФ НЕКСО ДЖЕЙНКОРП ОГРАБВАНЕ ДЪРЖАВАТА Е ПРЕД ФАЛИТ.

    Коментиран от #30, #37

  • 20 Юпитер

    14 2 Отговор
    Никога Герб Сдс
  • 21 Ма те са

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Хора мислете":

    рашистки! Какъв мир???? Те са на страната на военнопрестъпника. Те са партии ЗА войната.
  • 22 Кажи честно ...

    9 12 Отговор

    До коментар #8 от "Хора мислете":

    Партиите на мира ?! :))))))
    На руския мир, който прилага кръволока Путлер над всички свои съседи.
  • 23 Протестърът.

    4 11 Отговор
    По управлението на ГЕРБ 100лв си бяха пари сега са стотинки за семки.

    Коментиран от #27, #41

  • 24 Мечтииии

    5 11 Отговор

    До коментар #9 от "Забележете":

    Българите не са идиоти. Максимум 3% де били, 2% подарени от ГЕРБ и 5% купени от пРосия. Това е израждане.
  • 25 ФАКТИчески имитатори

    11 5 Отговор
    на журналистика от този сайт, да вземете да се закриете сами е най-разумното което ще извършите през своето съществуване, стига сте събирали тук шепата останали в България русофили, комуноиди и копейки, ако не вярвате, че са една шепа пребройте сега минусите тук и ще се уверите, защото освен, че са такива, са и прости което им "забранява" да разсъждават и без замисляне защото не могат, ще натискат минуса !
  • 26 деНАТОфикация

    10 9 Отговор
    Никога повече простокирчовци, простоборисовци и простохристовци !! За неутрална България!!

    Коментиран от #28

  • 27 И това

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Протестърът.":

    резултата от управлението на ГЕРБ- 10 години назад и в страни.

    Коментиран от #44

  • 28 Неутралитет от разума

    5 9 Отговор

    До коментар #26 от "деНАТОфикация":

    означава ментален разпад. А като гледам друго не предлагаш.

    Коментиран от #34

  • 29 Руски мир няма

    7 9 Отговор
    Руснаците докато не избият всички не мирясват, затова трябва да им се опънат всички.

    Коментиран от #39

  • 30 БОЯН БИБИКА ГРАД ЛОМ

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ ПОБЕДА":

    КАМЕНЕ от ГРАД ЛОМ нито си ГЕРБЕР БОГАТАШ ти живееш в ХУМАТА КАЛЕН ПАТОК тук пишеш се и СТАМАТ ОНЯ С КОНЯ ГОЛЯМ СМЯХ САМО ПИТАМ РАЗКРИТ ЛЮБОПИТЕН ДЕТЕ нер азбрали Герб сте Историяаре ЧАО
  • 31 ИЗБОРИТЕ ЗА ПАРЛАМЕНТ...

    1 1 Отговор
    ...ДЕЖА ВЮ
    ....НОН СТОП.....☝
    ...мижава РАБОТА.......
  • 32 То ти

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    по далеч от дугинските олигофрении надали стигаш в четенето.

    Коментиран от #42

  • 33 Възрожденец

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "На пук на НПО-та от хАмерика":

    Пак да питам, за кого от възраждане ???!!!
    За кого ? Има ли образовани, успели хора в този проект на Красен Кралев ? Имена ми дайте. Няма как неудачници, които не са успели себе си да оправят, да имат претенции да управляват държавата.
    Стига с тоя бавноразвиващ се примат Копейкин, учил 11 години за правист, ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ и още не е приет в Адвокатската колегия, що за де би л трябва да си.
  • 34 Като си неутрален

    7 8 Отговор

    До коментар #28 от "Неутралитет от разума":

    Пак ще тебомбят и окупират и насилват руските фашисти и няма да те питат от кои си.

    Коментиран от #38

  • 35 НЯКОЙ

    6 7 Отговор
    Трябва да се направи сериозен анализ от истински специалисти, защо българите толкова лесно биват манипулирани и избират партиите на доказани лъжци и крадци като ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ?
  • 36 Единствената алтернатива

    5 7 Отговор
    Срещу ПП и ДБ е ГЕРБ, гласуваш ли за друг Кирчовци и Кокорчовци ще ги гледаш и слушаш по новините и ще ти съсипят живота, мислете преди да гласувате. Успех.
  • 37 бомбето

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ ПОБЕДА":

    Като фалира , ше додат кредиторите и ше изземат държавните активи , дето сега са се впили шуро-баджанашките калинки.
  • 38 Да така е като в Буча

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "Като си неутрален":

    Масови гробове на хора деца и старци руските освободители фашисти.

    Коментиран от #43

  • 39 Аз съм веган

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Руски мир няма":

    Руски мир е оксиморон
  • 40 бомбето

    2 0 Отговор
    Призивите за вдигане на глава и да продължим напред не са ( заслужаващ внимание) сериозен аргумент-празни приказки на самообслужващия се бюрократичен рахатолсун
  • 41 По времето на герб

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Протестърът.":

    100лв купувах 14кг пароли, а сега 5кг. Кво правим а със всички стоки и храни е така.
  • 42 ХАХАХА

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "То ти":

    А ти сигурно си припяваш на канадски "алангро" ХАХАХА!!! И повече не търси.
  • 43 В Буча руските

    6 5 Отговор

    До коментар #38 от "Да така е като в Буча":

    Фашисти убили над 1500човека мъчения изнасилвания изтезания, с руснаци няма мир , а само война и то до абдекирането им.
  • 44 Кое е назад

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "И това":

    Огледай се и кажи какво направиха другите партии за теб или за България, едно нищо, изчезвай трол на олигарсите слуга на крадците разбягаха се като мишки черепи Арабаджиеви Бобоков Василев тези ли защитаваш.
  • 45 Оффффффффф

    5 0 Отговор
    Детев ли си...замълчи, бе.....по длого!!!!!
  • 46 БгТопИдиот🇧🇬

    8 0 Отговор
    Повръща ми се отвсичките накадрото.Вкл от немските пасквили на велето.
  • 47 123456

    6 0 Отговор
    Време е Възраждане да изрине тая крадлива кочина !
  • 48 Вирус

    3 0 Отговор
    Пълно с отровни статии на дойчото

    Коментиран от #50

  • 49 Перо

    4 0 Отговор
    Факти!, Спрете джендърската пропаганда в деня за размисъл!!!!!!!!! Ще сезирам СЕМ!!!!
  • 50 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Вирус":

    Само името е Дойче, екипа е БГ боклук от СУ и НПО!
  • 51 МНОГО ПО УНИЩОЖИТЕЛНИ ВОЙНИ ИМАШЕ ПРЕДИ

    3 1 Отговор
    ТАЗИ - ЩО МЪЛЧАХТЕ ТОГАВА БЕ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ ?