Last news in Fakti

29 Март, 2023 15:02 2 618 23

Опасните лъжи, с които България свикна

  • предсрочни избори-
  • българия-
  • лъжи-
  • бсп-
  • джендър-
  • пп-
  • дб-
  • герб-
  • възраждане

Журналистите трябва да си поискат властта обратно

Опасните лъжи, с които България свикна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Стана някак общоприето, че на избори се лъже; по въпроса има и дежурен цитат на Бисмарк. Публиката вече дори не обръща внимание на гербаджийските обвинения за уж алчните посредници и страховития „Джемкорп“, който щял да овладее енергетиката ни, а мислите на г-н Цонев за влиянието на кръга „Капитал“ върху американския държавен департамент взехме да приемаме за характерова особеност. С усмивка наблюдавахме кръстоносния поход срещу сатанистите и кемтрейловете, поведен от партията на Чикагото, но там вече сме напуснали публичността и май навлизаме в полето на здравните институции.

Фалшивата новина, че България праща войници в Украйна

В тази кампания обаче станахме свидетели и на прекрачване на граници от друг порядък, което за моя радост предизвика своеобразен бунт на журналистите. Опасна и възмутителна беше лъжата, лансирана от „Възраждане“, с пригласяне от БСП, че Народното събрание било решило да изпраща военен контингент в Украйна. Нали правим разлика между различните политически хипотези - възможно е, опасно е - и фактическата лъжа: решено е.

Така г-жа Цънцарова излезе от ролята си на неутрален водещ на дебат и пое риска да я опровергае, та да успокои доколкото може общественото мнение. По-нататък и „Нова“ разви темата, като накара военния министър официално да опровергае фалшивата новина. Извинение от Костадинов или Нинова аз лично не чух, да се надяваме, че ще си е за тяхна сметка.

Лъжи за инфлацията и джендър-глупотевини

Подобен журналистически бунт беше отказът на дуета Николаев-Иванова да приемат лъжата на Костадинов за подскочилата нагоре инфлация в Хърватия след приемането на еврото. Вярно, той има право на медийна изява, поканили са го, изказва мнението си – но не може да лъже. Да се сеща и г-жа Нинова, която миналия месец твърдеше същите неверни неща, подкрепящи желанието на партията ѝ да отложи еврото. Да добавя и реакцията на обичайно спокойния Бойко Василев: след съобщението на Костадинов, че еврото отишло в историята заради спада на акциите на „Дойче банк“, той съвсем не-журналистически възкликна „Хайде де!“.

По-сдържани, но изпълнени с нарастващо раздразнение бяха реакциите на водещите по нелепата джендър-глупотевина на БСП. На няколко пъти Свиленски чете едно и също изречение от един и същи учебник, представящ като „идеология“ един антропологически факт, а именно, че една малка част от човечеството има влечение към същия пол. Това е нещо, което подрастващите по-добре да научат в училище, отколкото на улицата (а какво точно наричат „джендър“ невежи хора няма да тълкуваме). Надявам се скоро нашите интервюиращи да се одързостят и да почнат да противоречат с факти на изкукуригалата столетница.

Журналистите трябва да си поискат властта обратно

Не само самомаргинализиращи се партии като „Възраждане“ и БСП трябва да будят отпор. Взело ли е правителството на Кирил Петков нови заеми? Това е въпрос с еднозначен отговор. Ще изпаднем ли в криза след три години? Това е мнение, на което всеки има право – трябва да правим разликата.

Разбитият монопол на ГЕРБ е чудесен момент за това журналистическата гилдия да си поиска обратно властта, определяна обикновено като четвърта. В близко време няма да има партия-сайбия, която разпределя порции, обратно, политиците ще се мъчат да се представят добре пред медиите. А това значи – да бъдат тежко притискани от интервюиращия, когато се опитат да излъжат. И никакви предизборни споразумения не бива да променят това.

Политическият компромис може да е приемлив

Ако от тези избори излезе правителство, то очевидно ще е или малцинство на едните, мълчаливо подкрепено от другите, или обратното. И много избиратели ще приемат компромиса за лъжа, но това е голяма грешка. Заричанията са явление от друг порядък: аз това – не, аз със тоя – никога! Ама пък може да се наложи и да се отречеш от клетвите си - ами нали правиш политики, не някакви религиозни ритуали. Ако сме уверени, че нашите хора следват ясна морална посока, компромисът ще е приемлив.

Лъжата обаче остава. Много ми се иска след тези избори да се върнем към записите и да потърсим сметка на политиците, които лъгаха. Ако не са отпаднали по естествен път от полезрението ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    49 11 Отговор
    Може ли , автора да е почетен председател на сдружението на кретените в България ?!
  • 2 На народа...

    38 2 Отговор
    Даже вече не му пука,че някой го лъже.Никой не ги и слуша лъжците вече.
  • 3 Тия журналисти, ако

    41 10 Отговор
    ги имаше, щяха да са разпердушинили Боко и ГЕРБ за 12 години.
    Всъщност ако ги имаше нямаше да има ГЕРБ.
    Но няма, има едни мисирки.
  • 4 Въпрос

    27 6 Отговор
    Някой вярва ли на правилната демокрация ?
  • 5 Димо

    16 28 Отговор
    Атаките и психозата са присъщи на ГЕРБ -ДПС, Възраждане,БСП.Чрез насаждане на страхове правят политика.Това се прави в унисон и с руските кукловоди. Там по същия начин олигархията около Путин държи целия народ в страх.Така мафията си пази властта. Масово гласуване ще ги измете от властта. Те разчитат на купен вот. Най-много пари дават ГЕРБ-ДПС, най-много са откраднали,следват Възраждане с 50 лева на глас. На невежите хорица,които си продават гласа трудно може да им се налее акъл . Начина за противодействие и народа действително да е представен в парламента е масово гласуване!!! Тогава тежестта на купения вот ще бъде много малка!
  • 6 До се сега се двоумих

    30 14 Отговор
    Значи, до колкото разбирам ТРЯБВА да се гласува за Възраждане или БСП.

    Благодаря за плоската пропаганда, която ме улесни в избора!
  • 7 666

    18 2 Отговор
    Не знам кой лъже повече. Дали псевдожурналистите или политиците но определено от две години БТВ Нова и БНТ взимат страна и то явно на ДС (добрите сили). Когато гледаш новини все показват по някой от ДС. Това ще е фатално за изхода от изборите. Мафията "законно" ще ни превземе. ДС вече са наточили секирата.
  • 8 Фактъ

    14 21 Отговор
    Възраждане е политически , маргинален , инженеринг - еднодневка . БСП е със затихващи функции .
  • 9 Иво

    21 7 Отговор
    Всички знаем че журналистите упражняват най древната професия. Видни представители са от БТВ те са партийната телевизия на ПП и ДБ. Особено др. Ризова която възхвалява олигофрените от ПП и мафията във всеки удобен момент. Явно е най високо платена жрица.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Историк

    18 7 Отговор
    Всичко каквото е написано в статията е 100% обратно ,на това което е в действителност.Та хубаво е да излизат периодично такива статии, след като видите името на автора и имате съмнение по някой въпрос,след като прочетете,значи е точно обратното.Платена журналистика сър !
  • 12 Опасните лъжи на свети Буда,

    5 2 Отговор
    с които миряните му свикнаха

    Коментиран от #18

  • 13 Не, мерси!

    8 2 Отговор
    Това няма да го чета.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Че Коце

    6 5 Отговор
    Копейката кажа е казвал истината, и той като учиндолеца не щеше субсидии пък си направи къща на езерото във Варна. Измамник до измамника.
  • 16 Касапин

    11 0 Отговор
    ИВАЙЛО АДЕ ПО РЕД ПЪРВО ЛЪЖИТЕ ЗА БОРИСОВ КЮЛЧЕТА КЪЩИ В БАРСЕЛОНА КОСТИНБРОД ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ НА ПП И ДБ ЗА КАНАДСКОТО ГРАЖДАНСТВО МИЛЯРДИ ПОНЕ ОСЕМ ОТКРАДНАТИ ОТ ГЕРБ КЪДЕ СА МИЛИОНИ ИЗНЕСЕНИ В ЧУВАЛИ МОСТОВЕ НАД ДУНАВ ЗАВОДИ ЗА КОЛИ И НЕ ЗНАМ ОЩЕ КВО ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ ЗА КОСТАДИНОВ ЗА ОТКРАДНАТА СУБСИДИЯ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ОТ МОСКВА ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ В МАРИОПУЛ ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА И ЕГНЕТАТА ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕТО С ХАРТИЯ ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ С ПАРАПЕТА ПОСЛЕ КУПУВАНЕТО НА ДЕПУТАТИ ОТ ИТН ПОСЛЕ ЛЪЖИТЕ ЗА ВЗЕТИТЕ НА ОГРОМНА ЛИХВА НОВИ КРЕДИТИ АЛОООО ИСТИНСКИТЕ ЖУТНАЛИСТИ НЕ СА ПО НОВА И БТВ ИЛИ ПЪРВА ТАМ ИМА САМО ГУЛЮ ГУЛЮ ЖАЛКИ ПЪРВЕНЮТА
  • 17 ха ха

    6 1 Отговор
    щото DW не лъжат и не манипулират читателите си
  • 18 Орка

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Опасните лъжи на свети Буда,":

    АЛО ТИ МАЙ ПОМНИШ КОЛКОТО ШАРАН КАКЪВТО СИ ЕДНА МИНУТА АМА НИЕ НЕ СМЕ ШАРАНИ БЕ КАЗЪМ НИЕ ПОМНИМ БЕ ВСИЧКИ ШЪЖИ НА БАБИКЯН МАНОЛОВА МИИНЕКОВ ХАДЖИГЕНОВ МАРТИН ДИМИТРОВ РАДАН КЪНЕВ ГЕНЕРАЛ ВЕЛИКАН БОЙКО РАШКОВ КИРО И ЛЕНА ПАРАПЕТА КОКОРКО ЛОРЕЛАЙ И ВСЯКАКВИ НОВОИЗЛЮПЕНИ ДЕМОКРАТЧЕТА ГЪРЧЕЩИ СЕ В МОМЕНТА КАТО ПОПОВИ ЛЪЖИЧКИ АМИ ПОТРАЙТЕ ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ Е ЯСНО НА КОГО ВЯРВА НАРОДА АМА СЕ СЪМНЯВАМ ДА Е НА ШАРЛАТАНИ
  • 19 Боки Чан

    7 2 Отговор
    Крайно време е, "журналисти" като вас, да поемат към небитието, там където ви е мястото.
  • 20 БЪДЕЩЕТО НА ЕС Е НЕЗАВИДНО.

    8 2 Отговор
    ГОЛЯМАТА БОМБА Е ЧЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ АРЕНДАТОРИ ДО ГОДИНА НЯМА ДА ПОЛУЧАТ РЕНТА ЗА ЗЕМЯТА СИ ЩОТО НЕ ПРОДАВАМЕ ЖИТОТО СИ И ТРУПАМЕ ДО НЕГО ОКРАИНСКО. ЗАПОВЕД ОТ ЕС. КУПУВАМЕ ОКРАИНСКО И СПОНСОРИРАМЕ ВОЙНАТА НА ЗЕЛЕНИЯ ФАШИСТ. ЕС УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ.
  • 21 Мдаа

    0 1 Отговор
    Доста хора направо истерясват, когто им се посочи, че Копейкин лъже до посиняване.
  • 22 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Риба,се фаща,в МЪТНА ВОДА.А ИЗБИРАТЕЛИ,с ПРЕДИЗБОРНИ,ОБЕЩАНИЯ.
  • 23 Сащ са зло

    1 0 Отговор
    Като изгоним американските НПО и ЦРУ агентите, ще може да се води нормален политически живот.