Last news in Fakti

7 Март, 2023 16:00 5 038 40

Георги Кадиев: След инфлацията идва нов удар по българските семейства

  • инфлация-
  • лихви-
  • ипотечни кредити-
  • мерки

Защото от това зависи съдбата на над 180 хиляди български семейства

Георги Кадиев: След инфлацията идва нов удар по българските семейства - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След инфлацията, следващият удар върху българските домакинства ще е неизбежният ръст на лихвите по ипотечни кредити. За това предупреждава във "Фейсбук" Георги Кадиев.

В България към декември 2022 има 186 хиляди ипотечни кредита над 5 години. 90.5% от тях са в левове, 9% в евро и около 0.5% в друга валута. Средният размер на ипотечния кредит е 88 500 лв.

В масовия случай, лихвата по ипотечните кредити е по формула „лихвен процент по депозити + 2%“. И тъй като депозитите от години стоят на 0%, лихвите по ипотечните кредити са около 2%.

Това не може да продължава. Едногодишният Юрибор от средата на 2016 до преди година беше отрицателен. Преди година бе -0.5%. Днес е вече 3.32%. Заедно с него, в Европа се вдигат и лихвите по ипотеки. В Германия лихвите по ипотечните кредити в момента са около 5 % и ще растат.

Нашите банки проспаха това.

Вместо плавно вдигане на лихвите по депозити и съответно по ипотечни кредити, сега ще стоварят рязко увеличение, както през 2009 след фалита на Лиймън Брадърс, когато се случи същото: балон на ипотечни кредити, рязко увеличение на ипотечни лихви, невъзможност на хората да изплащат жилищата си и фалити.

Сега нека видим какво означава това увеличение на лихвата в парично изражение.

Ако сте теглили 20-годишен ипотечен кредит за 100 хил.лв. при 2% лихва, месечната ви вноска в началото на изплащането е 580 лв. и за 20 години ще върнете 121 хил. лв. на банката.

Ако лихвата стане 4%, месечната ви вноска ще е 750 лв. и ще върнете 140 хил.лв. на банката. Ако е 6%, месечната ви вноска ще е 916 лв. и и за 20 години ще върнете 160 хил. лв. на банката. Ако стигне 8%, месечната ви вноска ще е 1083 лв. и за 20 години ще върнете 180 хил. лв. на банката.

Сега си представете младо семейство, теглило 20-годишен кредит при 2% с надеждата да плаща по 580 лв. на месец и изведнъж да им стоварите 1083 лв. на месец.

Не можем да позволим това. Банките не доказват, че могат да се справят. Страхът да не загубят клиенти ги кара да се държат неразумно и безотговорно.

Затова се налага да регулираме този процес със закон.

В следващия парламент, ЛЕВИЦАТА! ще предложи законови ограничения на ръста на лихвите по ипотечни кредити.

Когато банките не решават, ще решава българският парламент.

Защото от това зависи съдбата на над 180 хиляди български семейства.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    38 7 Отговор
    Кой си има кредит да го мисли. Особено инвеститорите ...
  • 2 Стига глупости вече

    43 4 Отговор
    Пълна глупост ! Къде по света Държавата законово може да сложи таван на лихвите, при това реалистичен такъв. И тоя пияница влезна в някакво агитационно трептение ! Левица, гроб, ДПС, вечната комбина е тва е !
  • 3 хикс

    49 1 Отговор
    Аааа , това не може да е вярно . Вчера една брикерка на имоти , представена като експерт , каза, че имотите ше се вдигат и хората сега вземали ипотеки зашото лихвите били много изгодни. Само като словосъчетание изгодно и лихва в едно изречение е направо смешно
  • 4 Омърчиегутуроан коърбъчефърчуй

    35 5 Отговор
    комунист и икономика, за тях икономиката е само крадене и тъпа пропаганда само да ги изберат.

    Коментиран от #23, #29

  • 5 Селянин

    31 3 Отговор
    Това с ограничението на лихвите няма как да стане докато сме част от Европейският съюз. Използва се темата за ефтина популярност и с надеждата да се излъже някой и друг нискоинтелигентен индивид от маТряла. И да. Лихвите ще се вдигат. При нас в момента изкуствено се задържат защото в банките има страшно много пари по депозити и ако банките вдигнат лихвата по тях, ще адът дървото, защото и нас няма толкова реална икономика.
  • 6 обективен

    32 2 Отговор
    Тоз и той е много болен за власт и пари, а жена му има фотоволтаици за милиони, но той за милиарди е гладен.
  • 7 Камен

    22 4 Отговор
    Лихвите по ипотечните кредити в Германия били 5%?! Сириъзли?! Личния лекар да смени хапчетата, че или не работят, или е поръчкова салфетка тази статия... Или и двете.
  • 8 Даниел Немитов

    14 11 Отговор
    Еми нека българските семейства си изберат отново тикви, сараи, копейки, чалгари и ударите ще стават все по-интересни!
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    20 9 Отговор
    Да си изберат киртаците отново.КредиТите ще паднат за сметка на повиквателните.

    Искахте киртаци олучавате повиквателни !!
  • 10 А ЛОГИКАТА не показва ли

    6 6 Отговор
    Че следва ли обратен УДАР от Бълга.ските семейства ?!
  • 11 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    16 9 Отговор
    Време е за брадви и закриване на крадливите партии - всички!
  • 12 !!!

    9 8 Отговор
    Послъгва предизборно и си играе със страховете на хората. В следващите 5 години лихвите по ипотечните кредити е невъзможно да станат 8%.
  • 13 Икономист

    27 3 Отговор
    Точно ниските лихви и евтините кредити помпат инфлацията. Вдигайте ги смело! Иначе всички плащаме техните заеми и лоши кредити заради увеличената парична маса в обръщение. Това са пари наготово и без покритие. Срещу тях няма нито произведени стоки, нито услуги!
  • 14 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Геноцида си бичи, Робът овца си нанка! ПОСЛЕДНА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА Е. ЧЕСТИТО.
  • 15 Кадиев а защо не коментираш кражбата

    23 1 Отговор
    На спестовните влогове чрез инфлацията нима тези хора не губят? Кадиев какво стана с лихво точките на 60 000 Българи къде са кой ги открадна? Кадиев вие сте крадливи шарлатани!
  • 16 Даа!,

    22 4 Отговор
    Лично мнение - само пълен наивник, или неграмотен оптимист би се загробил за период от 20-25, а има и за тридесет години ипотеки.Събирай,спестявай,както са правели родителите ти,дядовците ти.Срешу банкер, винаги си губеща страна.Сега може да имаш приличен доход.Защото си млад,наперен ,работодпособен.Но след 20-30 г,пак ли ще бъдеш на същата длъжност? Ами ако единия остане без работа дори за няколко месеца? А дете,или деца къде са в алогоритъма? Дрехи,обувки,храна,детска градина ( 700 лв минимум) .А банкерчето само това и чака.Да не обслужваш.И хоп- или внасяй накуп,или да револвираш цялата ипотека.Което те вкарва директно тресавището.Квото си внесъл до момента,за бог да прости! Защото си внасял не по главница,а лихвата.Ами ще си носите фалшивия оптимизъм.Докато Чсито не ви сложи на " стената на плача"- продава апартамент еди къде си!

    Коментиран от #19, #38

  • 17 иво

    18 3 Отговор
    В цяла източна Европа лихвите са близо 10%, а тук стоят 2-та % защо ли, за да се набалбукат още шарани в стотиците нови и нови блокове в София. Честито.
  • 18 Констатация

    17 2 Отговор
    Приликата между комунистите: всички се изказват за очевидни неща, но не предлагат решение, а само констатират, сякаш това води до решение.
  • 19 Нека съм наивник ;)

    12 12 Отговор

    До коментар #16 от "Даа!,":

    Значи викаш да събирам 30 години и като стана 60+ да си купя мечтаното жилище и ТОГАВА да заживея? Искам да живея СЕГА. Как се събират (спестяват) 100-150 хиляди ЕВРО ?
    Дядо ми едно време чакаше 20години за апартамент и почина малко след като му го "дадоха да си го купи". Това е твоя съвет... не благодаря. Вероятно си наследил нещо на готово, защото надали има някой ЧЕСТЕН човек който да извади 300к лева кеш.
  • 20 Пловдив

    18 3 Отговор
    Ами точно висока инфлация се бори с високи лихви. Първа точка от учебника по икономика. Докато се отпускат сума кредити и масата пари расте цените на всичко ще са високи. А това,че някой не си е направил сметката цяла държава плащаме сметката.
    Много ясно,че лихвите ще растат,даже растат много бавно според мен. Затова колкото повече ецб се бави с вдигането толкова повече отлага неизбежното.
    Виж Фед си вдигат и съответно охлаждат икономиката, следователно ще се оправят по бързо.
    Но не е нужно да си икономист просто трябва да помним историята,(2009-2014), на всеки 10 тина години го има това явление къде по силно къде по слбо. Който е теглил кредит да си е правил сметката
    Не може в Пловдив, двустаен апартамент да струва колкото във предградие на Бирмингам или Валенсия.
    Ама града се напълни със хора от долината на широките гащи, продадоха на дядовците нивите,теглиха ипотеките,и всеки помак с апартамент. Не става така. Моят втория го купих 2013 г за 400е на квадрат,две три години преди това бяха по 1000 е. И инвеститора каза,че пак е доволен защото му лягал 250е , представете си какво лапане е било преди това а и сега де
  • 21 Павел пенев

    15 0 Отговор
    Вече никой не взема кредит срещу ипотека, а банките се чудят от къде да печелят и непрекъснато слагат нови и увеличават старите такси. Още като влезеш в банка и им кажеш добър ден- вече имаш начислена такса.
  • 22 Пет пари

    11 0 Отговор
    Когато една държава няма икономика, държавници, та дори население достатъчно и се подчинява на чужди интереси е така - удар след удар!
  • 23 Павел пенев

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Омърчиегутуроан коърбъчефърчуй":

    Точно така. Само че това важи за демократите. Огледай се, бръкни си в джоба и ще ти стане ясно,че парите ти ги няма.
  • 24 док

    4 0 Отговор
    Слава богу, че слуагата на намагнетизирания Овчаров няма да влезе в парламента.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бамбука

    5 2 Отговор
    Боже , колко е прост и тоя. Лихвите се увеличават, но и заплатите растат. Да беше се сетил и прогнозира и този показател, но ......важното е да се "изпразниш" върху страховете на българите. Същото като с КОВИД и други неадекватни стархове, насаждани тъпо и упорите за да страхуват.

    Коментиран от #33

  • 27 Под феса има Ум

    11 1 Отговор
    Точно през управлението на Тройната коалиция(БСП+ДПС+НДСВ) 2005-2009 година беше това безогледно заробване на хората с високи лихви по ипотеки! Така че, тези фурнаджийски лопати на умирачка, хич да не се произнасят!? Не ги е срам, да лъжат хората с фалшиви статии! Много добре помним какви ги правихте 2008 година и колко човешки живота затрихте и колко семейства развалихте! Така че, отивайте си в небитието! Там ви е мястото, наглеци!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 хихи®

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Омърчиегутуроан коърбъчефърчуй":

    Помним ЖанВиденовата зима...
    Тогава Гечев ръководеше икономиката...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сократ

    13 0 Отговор
    Тоя Кадиев се бил загрижил за българските семейства. Това виц ли е? Той и жена му колко милиона прибират от износ на ток.
  • 32 Артилерист

    7 0 Отговор
    Демократичното ограбване на хората върви по всички възможни начини и за всичко. Единственото обяснение на привържениците на капитализма, пардон, на демокрацията, е, че така било при демокрацията и свободния пазар. Е, какво й е хубавото тогава? Да не говорим, че у нас няма нито демокрация, нито пазара е свободен.
  • 33 редник

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бамбука":

    "Боже , колко е прост и тоя. Лихвите се увеличават, но и заплатите растат."

    За съжаление, заплатите винаги догонват инфлацията и то за сметка на обикновените хора...

    Коментиран от #40

  • 34 Хулио

    0 1 Отговор
    Газ за бугарите они сами ке се загубат от ова земя оти я земаа от назе
  • 35 Хулио

    0 1 Отговор
    Газ за бугарите они сами ке се загубат от ова земя оти я земаа от назе
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Наемодал

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Даа!,":

    Прав си. По-добре е - живей на квартира, плащай наем докато събереш цялата сума за жилището. И като я събереш - тогава ще си купиш. И аз това обяснявам на всеки квартирант - защо да правиш банката си богата? Като можеш ...
  • 39 Анонимен до 33 редник

    1 0 Отговор
    Па я мислим,че ти не редник,а си нередовен.Такава КРИЗА,ни чека,че главата,че ти се вие и че те боли.Ама,че глупости пишеш,Жоро е прав, много прав,централната банка,БНБ, същото го казват.От април 2023, надолу производство, икономика, съкращения.Така,че тия с кредитите,и Господ,не може да им помогне.Самоубийства.
    .
  • 40 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "редник":

    Какви, заплати,растат,че не нещо не разбирам,май данъци са нагоре.Не драскай глупости.Най-скъпо е в България! Хората,купуват на акция, промоция.