Last news in Fakti

22 Март, 2023 06:00 5 078 222

Носталгия по соца: когато билетчето от 6 ст. е висша ценност

  • русофили-
  • българия-
  • ссср-
  • русия-
  • социализъм-
  • носталгия-
  • нато-
  • ес-
  • манипулация

И тогава обективните данни нямат никакво значение

Носталгия по соца: когато билетчето от 6 ст. е висша ценност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Носталгията по миналото е съвсем човешка. Колкото повече минават годините, толкова повече тъгуваш по младостта. А и паметта е много по-отчетлива за случки от детството и юношеството, отколкото за по-късни събития. Като погледнеш назад, има толкова пропуснати възможности и толкова пропиляно време. С напредъка на годините все повече осъзнаваш, че си смъртен, нищо че го знаеш от малък.

Когато гледаш стари снимки от семейния албум, от родното място, от родината, единствено се умиляваш. Защото разбираш хода на времето – не бързаш да кажеш дали преди е било по-зле или по-добре. Мъдростта те е научила, че просто е било по-различно, било е друго време. Радостите и страданията ти тогава предизвикват само една беззлобна тъга по нещо безвъзвратно отминало. Което е ценно именно като такова и може да ти носи само нега.

Когато се вкопчваш в миналото

Колективната памет за миналото обаче може да е съвсем друга. И не защото е обща, а не само твоя. А понеже ражда смисли в настоящето, за което няма как да си непременно мъдър. За настоящето още няма пожълтели фотоси, то още не е безвъзвратен завършек на нещо, което е такова, каквото е. Особено ако нямаш въображение и сили да го погледнеш от бъдещето. И да си кажеш – не, това не е настоящето, което искам, и мога да го променя. Тогава се вкопчваш в миналото и го привиждаш като бъдеще. Миналото става оправдание за твоето настояще – като изчезнала утопия, която съживяваш сега.

Но нали не ти е останал живец да се радваш на настоящето - такова, каквото е, или сили да го променяш, търсиш себеподобни да го възвеличаеш. Големите идеологически разкази за миналото стават лично кредо, с което осмисляш настоящето си. Социализмът например е светлото минало, което несправедливо е погребано и си мечтаеш да се върнеш в него. Колкото повече се вкопчваш в този разказ – и с това го превръщаш в мощна идеология, толкова повече преправяш паметта за собственото си минало. То вече сякаш само говори с твоите уста – все по-еднозначно, все по-плакатно и все по-немъдро.

Евтиния и изобилие?

Как това е било време на евтиния и изобилие. Как трамвайното билетче е било 6 стотинки и сме яли кренвирши за 3,60 лв., които „като ги хапнете, устата ви се напълва не със соя и бъркоч от химикали, а с божествения сок на леко опушено прясно телешко месо“. Нямат значение свидетелствата на онези, които и тогава, и сега споделят, че не ядат това, което сами произвеждат в месокомбинатите. И че споменът за онзи неповторим вкус е и заради много по-рядката консумация на месо и изключително бедния асортимент тогава, на които в годините после си обръгнал.

Идеологическият разказ може дори филията с мас от прасето на един бивш премиер да представи не само като бедност, но и като неповторим деликатес. Просто защото е от собственото детство. Но в този случай не говори детството - идеологическият кинематограф преподрежда личните ти спомени.

И истинските данни

И тогава обективните данни нямат никакво значение. Например тези от изследването на Мартин Иванов, Ралица Ганева и Калоян Ганев от Софийския университет, които създадоха индекс на цените, с който можем да съпоставяме какво при соца или дори по-рано би струвало в днешни пари. Според този индекс килограм бял хляб през 1985 г. за 40 стотинки тогава ни е струвал всъщност 2,40 лв. днешни пари, пералня „Перла-05“ за 620 лв. ни е струвала сегашните 3170 лв., а средната пенсия от 91 лв. е днешните 549 лв.

А „днешни пари“ означава по-точно стойностите преди инфлацията и пандемията – към 2020 година. Изследователите поставят в една потребителска кошница 10 основни храни от по килограм или литър – хляб, брашно, захар, мляко, олио, вино, ракия и др. и мерят колко от тях може да се купи със средната заплата в „златните години на социализма“ и колко сега. Оказва се, че тогава е можело да се купят 14 колички, докато през 2020 година - 22 колички. И че всъщност никога досега не сме живели по-богато – нито при „златния социализъм“, нито при „златния капитализъм“ от края на 1930-те и началото на 1940-те.

Разбира се, социалните неравенства днес са огромни и това води до безнадеждност сред големи групи хора – неслучайно, макар и с леко подобрение, сме едва 77-и в световния индекс на щастието, зад нас на Балканите са само Северна Македония и Турция. Щастието има, разбира се, и манталитетни измерения (все мрънкаме, все сме недоволни), защото и много по-бедни от нас общества са много по-щастливи.

Лесен обект за манипулация

Но тези обезкуражени хора стават лесен прицел за пропагандата. Многобройни Фейсбук групи и сайтове са създадени или превзети от кремълските хибридчици, за да идеализират комунистическото минало. Да го превърнат в обща утопична памет с цел не да го съживят, а за да зачеркнат европейското бъдеще на България. Да превърнат страната в своя губерния, като прекършат обществените усилия за повече законност, по-малки социални неравенства и повече благоденствие. И вместо средностатистическият българин да може да си купува кренвирши не само от 10, но и от 40 лв. – от каквото си иска месо „с божествен сок“, да се тъпче с нискокачествени колбаси и да плаче по „невероятните“ и „евтини“ кренвирши от 3,60, които демокрацията, Брюксел и Вашингтон са му отнели.

Затова трябва да си честен с миналото – само тогава можеш да си автономен в настоящето. Да опазиш собствения разнолик, радостно-тъжен разказ за него. И да го оставиш да почива там, където му е мястото – в миналото. Иначе дори кренвиршите, с които някогашният хладилник „Мраз“ никога не е бил пълен, ще са рядкост и в днешния хладилник.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 113 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    147 32 Отговор
    А сега,когато "билетчето" е 20 пъти по-скъпо,да подскачам от радост ли?

    Коментиран от #20, #34

  • 2 Уточнение

    96 12 Отговор
    Аз го помня 4 ст.

    Коментиран от #4, #5, #16

  • 3 ХАХАХА

    145 26 Отговор
    Руснаците яко бомбят с лопати Артьомовск щом рано сабахлем прокиснатото зеле се е заело с поредната злостна пропаганда.Само да кажа на прокисналият автор че преди да манипулира мнението на чалгосоросоидното поколение да си пише годините ,та да се знае от личен опит ли плюе или поради образование и шепа сребърници.
  • 4 ХАХАХА

    75 11 Отговор

    До коментар #2 от "Уточнение":

    Грешиш !0,04 ст беше за трамвая при това те бяха с кондуктор.

    Коментиран от #8

  • 5 От Казанлък..

    84 11 Отговор

    До коментар #2 от "Уточнение":

    Аз го помня от 2 ст,после 3 и през осемдесетте 6.. До "демокрацията"..

    Коментиран от #53

  • 6 Петър

    123 27 Отговор
    Статията е леко мнипулативна, но пък е идеална за българските фенове на САЩ и ЕС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сменям си ник-а

    57 10 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    0,04 ст.
    Това на практика е равно на 0 /нула/

    Коментиран от #10

  • 9 Да бе дебил

    164 20 Отговор
    Ама тогава нямаше клинична пътека, а в болница се седеше докато те излекуват или умреш. Нямаше малцинства - всеки циганин ходеше на училище поне до осми клас. Имаше ценности - всички уважаваха кмета, милиционера, доктора, учителя и никой не им скачаше на бой. Такива работи

    Коментиран от #23

  • 10 ХАХАХА

    49 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сменям си ник-а":

    Грешка човешка. 0,04 лв.

    Коментиран от #11

  • 11 Сменям си ник-а

    28 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХА":

    Приема се.
  • 12 Последния Софиянец

    134 21 Отговор
    Сега висша ценност е смяната на пола, ваксинацията и ядене на насекоми.
  • 13 Изхвърлете зелето вече

    90 10 Отговор
    Социалните неравенства водят до протести, бунтове и граждански войни, каква носталгия, какви кренвирши и билетчета?!?
  • 14 Да, ама заплатата беше 89 лева

    35 88 Отговор
    а велосипед "Балкан" с кръгла рамка беше 105.00 лв. Отлиноците бягхамсинове на партийци. Само те изучаваха английски, имаха дънки и видео в къщи и ядяха банани и портокалинна празниците. Имаха цветен "Електрон", живееха на по-горен етаж и можеха да се.пререждат в реда за жигула. Т.е. абсолютно същата ситуация като в днешната БойковамБългария, само дето днес мащабите, кириите и "игеачките" са доста по-големи!

    Коментиран от #22, #38, #127, #195

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За протокола

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Уточнение":

    Имаше време, когато билетчето за трамвая струваше беше 2 ст до Халите и 4 ст от тях, нататък...

    Коментиран от #110

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гандалф

    52 27 Отговор
    Да беше спокоино...имаше работа за всички...всяка година се ходеше на почивка...за цветен телевизор се чакаше на опашка...за пералня също..нищо че заплатите бяха 180 лева..а телевизора беше 1050 и нагоре...ядяхме качествено месо..ама ако можеше да се уредиш..докарваха по малко колество и бързо се се разграбваше...имаше си хубавите и лошите страни разбира се...
  • 19 Боруна Лом

    94 19 Отговор
    ОТ СОЦА ЛИПСВАТ НАЙ МНОГО НАРОДНИЯТ СЪД И БЕЛЕНЕ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гандалф

    55 10 Отговор
    Разбира се, че беше хубаво...защото беше нашето детство..а и бяхме млади..
  • 22 Бля бля..

    66 9 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама заплатата беше 89 лева":

    През 1987,бях на фреза,взимах от 350 до 380 чисто.Бачках в Арсенал-Казанлък и правех маси за фрези-отвор за боровата вода и околовръстната фаска.Разценката 1 лв за бройка,това за около 15 мин.На чистачките заплатата беше 120 до 160..

    Коментиран от #26, #32, #65

  • 23 Гост

    30 81 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе дебил":

    Но пък качеството на леченив беше един път. Нямаше техника, нямаше медикаменти. Един път като дадеш 4000 социалистически левчвта за 6 опаковки лекарство вкарано от триаджия от Франция и разбираш за качественото соц лечвние

    Коментиран от #200

  • 24 Аз мразя Америка!

    27 39 Отговор
    Обичам само американските долари! С тях си купих дънки от Кореком, защото с рубли не даваха!
  • 25 Дойче зеле

    90 14 Отговор
    Пак са тук..да ни припомнят "лошото" минало.....а кое е висша ценност сега да ги питам....джендърството ....храненето с ларви и хлебарки...наркоманията .. масовата проституция и престъпност ....миграцията ....Долна и евтина пропаганда ....това сте Дойче зеле

    Коментиран от #64

  • 26 Там и сега вземат пари

    12 48 Отговор

    До коментар #22 от "Бля бля..":

    Хубави пари. Понеже бизнеса със смъртта е много важен за комунизтите. останалите бяхме жив зян. Ти не си пример. Ти си бил "намазана филия"! И ти си бил с партийна книжка и с комунистическо потекло! Нали?

    Коментиран от #29

  • 27 За протокола

    50 18 Отговор
    Някои хора помним, когато киселото мляко се продаваше от алуминиеви легени и се сипваше в наши съдове с решетеста лъжица. Стоеше на кубчета. Помним и когато бутилките за прясно мляко едвам се измиваха от каймака, който се образуваше при транспортирането. Помним, когато в месарниците си избираше какво месо да ти дадат и смелят, а ти даваха след това и кокала. Това беше в началото на 60-те.
    По-късно, при "зрелия социализъм", киселото мляко вече се продаваше в пластмасови кофички и не беше "онова" кисело мляко, което се намираше само на някои места в провинцията. Прясното мляко пък стана "пастьооризирано", но се продаваше от пластмасови торбички, в които странно синееше и се плацикаше като водичка. Не си спомням какъв % масленост беше, но нямаше нищо общо с онова, предишното.
    За колбасите, спомням си, когато един "учЕн" измисли в тях да се слага соя, с което уж се повишавало качеството и грижата за народа. За това получи и Димитровска награда. Както всичко друго тогава, пропагандата превърна това намаляване на качеството в грижа за народа.
    Пиша всичко това, за да покажа, че това, което ядем и пием сега не е дошло изведнъж с падането на соца, а е един дълъг процес, започнал още преди това. И ако в края на соца не можеше да се намери вече кой знае колко качествена храна, то сега има, но струва значително по-скъпо от "народната".

    Коментиран от #95

  • 28 Уефски

    55 9 Отговор
    При соца, националния отбор можеше да се класира на световно и да играе срещу Бразилия и Англия, а клубните отбори можеха да достигнат четвърт финал и полуфинал на евротурнирите.

    Коментиран от #36

  • 29 Бля бля..

    48 5 Отговор

    До коментар #26 от "Там и сега вземат пари":

    Завод 5 цех 120 не се занимаваше с Военно Производство,не четеш внимателно.Сега не знам как е,освен че целият Арсенал работи за Зеленски..
  • 30 Няма 2 мнения

    53 10 Отговор
    Когато Фашиста се надига иска всички да го следват, нали Дойче пропаганден?
  • 31 Гандалф

    57 7 Отговор
    А найхубавото на онова време беше.че не ни заливаха всеки ден с помия от електроните медий..кои кого набил..катастрофи..убийства..и не се дърлехме по форумите..
  • 32 Сметка

    40 7 Отговор

    До коментар #22 от "Бля бля..":

    А 30-40 години по-късно взимат почти двойно, а билетчето от 6ст. е 1,50лв - 22 пъти по-високо или 2 500% вдигнато...
  • 33 Коко

    63 9 Отговор
    Веселин ти не си българин ти си духовно бедно същество.И каква е твоята ценност да ти плащат за поръчкови статии или великата евро демокрация която ако малко поне може да мислиш е робство по лошо и от турското или стоте пола или може би правите краставици но май обичаш и криви.Или това да си закрием централите да унищожим селското стопанство или да нямаме образование и да имаме неграмотно население и ли ако нямаш пари за доктор умираш мога да ти изброявам до утре.Но най лошото което ти няма да разбереш е духовната бедност .
  • 34 СЗО

    15 19 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Май въобще не си разбрал статията....ако въобще си я прочел.

    Коментиран от #37

  • 35 Истината

    36 9 Отговор
    В днешно време фашагите само са сменили тактиката на геноцид и унищожение на хората със съвременни средства - психологически натиск и промиване на мозъците , храна , манипулаций и извратени човешки ценности !
  • 36 Да попитам

    17 17 Отговор

    До коментар #28 от "Уефски":

    1994г още в соца ли бяхме, когато се класирахме четвърти на световното?

    Коментиран от #42

  • 37 Хихихи..

    24 6 Отговор

    До коментар #34 от "СЗО":

    Разбрах я прекрасно,ти също си ми ясен - актуалното 33 годишно конче с капаци,за което всичко извън "полезрението" му е неразбираемо,чуждо и лошо.Мъкии..
  • 38 Моарейн

    42 12 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама заплатата беше 89 лева":

    Рожбенце, родителите ми си бяха средностатистически българи. Учех като гламава и бях отличничка заради знания, умения и способности (и цафки са ми писали, когато не знаех, а това обичайно се случваше по омразната математика), а не заради това, че са партийци; това се отнася и за останалите отличници в класа ми. Живеехме на висок етаж без майка ми и баща ми да са някакви партийни функционери. И дънки имах, и касетофон, и колело, точно от онези, по-новия модел - с кръглите рамки. Гарантирам, че за съучениците ми беше същото. Единствените верни неща, които си написал са за чакането за автомобил и за бананите и портокалите.
  • 39 Сащ са диктатура

    41 12 Отговор
    Тези, които излъгаха хората за лошия социализъм и добрия американски капитализъм, са същите които предизвикана войната и сега я разпалват, за да унищожат Русия... Те винаги гледат само своето и отнемат правото на останалите да са суверенни.

    Корумпираните от тях бг политици превърнаха България от развита страна в топ 20 в последна в Европа. Оставиха ги да крадат стига да са им верни слуги!
  • 40 АБВ

    48 6 Отговор
    Не е въпроса в цената на билетите или кренвиршите.
    Вижте колко хора ровят по кофите, колко хора не се хранят и колко не могат да си купят дори лекарствата
    Вижте също така смазващата корупция във всички възможни сфери и тогава може би ще разберете носталгията по онова минало.
    За тези тридесет години България е намаляла с около два милиона.
    Нека се направи едно проучване по тази тема и да видим резултата.
    В България без война се шири разруха и беззаконие.
    Неслучайно сирийски бежанци сблъскали се с българската действителност искаха да се върнат в Сирия.
    Дайте обяснение за това явление.
    Не принизявайте по такъв начин българския народ.
  • 41 пппп

    44 10 Отговор
    В сравнение със сега беше Рай !! Сега пълна цигания във всеки смисъл на тази дума!
  • 42 Факт

    36 6 Отговор

    До коментар #36 от "Да попитам":

    Класира се поколението учило и тренирало в соца!

    Коментиран от #55

  • 43 статия за балъци

    39 8 Отговор
    Пак скалъпени истории от дойчовците . Въглищата бяха 22 лева за тон . С една минимална заплата от 135 лева купуваш 6 тона въглища и караш две зими . Сега с една минимална заплата купуваш 700 килограма и стоиш на студено .
    Водата беше 6 ст за кубик . Тока 2 стотинки . Акумулиращите печки никой не ги спираше . Сега някой можели да издържи да плаща толкова ток ?

    Коментиран от #97

  • 44 След като има голямо социално

    27 6 Отговор
    Неравенство, за кого точно се отнася твърдението ти “ никога досега не сме живели по-богато – нито при „златния социализъм“, нито при „златния капитализъм“ от края на 1930-те и началото на 1940-те.”? И за бедните 85% ли?
    А най-голямата ти грешка е, че оценяваш нещата само в материални стойности! А чувал ли си нещо за справедливост, сигурност, приятелство, любов, чест, доблест…

    Коментиран от #87

  • 45 За протокола

    21 23 Отговор
    Много се пише, колко справедливо било тогавашното общество и колко добре е било всичко за всички. Нещата далеч не бяха така, но тогавашната пропаганда не позволяваше да се казва истината. Земеделските пенсии бяха по 30лв и ако хората на село строяха къщи, това беше с безкраен труд и на полето и в двора. Смея да твърдя, че и днес, ако някой работи така на село ще може да вдигне не такава къща, а много по-хубава.
    В градовете нещата бяха също доста разслоени. Някои работеха на норма или на някакви жалки заплати от по 120-150 лв, докато разни "баш-майстори", таксиметраджии, и някои други групи взимаха 350 - 700 лв. Тук не включвам номенклатурчиците, които сами не знаят колко много получаваха и ползваха държавата като лична собственост.
    По отношение на разходите, късметлии бяха тези, които живееха на парно, защото парно и топла вода на корем беше под 30лв, докато на други места за тези "екстри" се плащаше много по-скъпо. Почивка в станции имаше само за тези, чиито предприятия имаха такива и то не всяка година, а за почивка и на зимна станция и на море не можеше да става и дума.
    Накратко, онова време имаше положителни неща, но икономиката не можеше да покрие разходите на социалните придобивки. След 1989г вместо да запазят доброто и да го надградят, БКП/БСП и креатурите им разграбиха каквото можаха, а останалото разрушиха.

    Коментиран от #50, #122

  • 46 доктора

    35 5 Отговор
    Четенето на Дойче веле е вредно за вашето умствено здраве.

    Коментиран от #52

  • 47 сегашното гмо е голяма работа

    31 2 Отговор
    Защото кремвиршите не стрували - за това ли като предлагат сегашните по рекламите казват - " вкус като едно време " ?
    За бирата също . Защото сегашната бира я карат в чували , сипват я в казана , бъркат я 6 дена и на седмия я бутилират . Не блъска на нищо .
  • 48 дядото

    33 7 Отговор
    поредна дезинформация и манипулация.като си толкова напорист,защо не споменаваш-бвп тогава и сега,икономика и промишленост,построените и закупени домове,външния дълг и пр. и пр. не споменаваш и не сравняваш образование, здравеопазване,демография,престъпност,състояние на отбраната и какво ли още не.явно става дума за платена задача,а не за честно изследване
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Само питам

    26 8 Отговор

    До коментар #45 от "За протокола":

    Коя пенсия е била 30 лева ? Има интернет и можеш да намериш данни в статистиката по години . 30 лева е за набор 1905 година , които са се пенсионирали директно след 1945 година . И то преизчислено към реформата от 1962 година .

    Коментиран от #67, #73

  • 51 Който има

    10 29 Отговор
    Носталгия по соца, да си купи един вестник ,да си го нареже и да си го ползва в тоалетната! Само приятни спомени и мисли ще го навяват!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 де Факти

    42 6 Отговор
    Дълга тема, но аз ще кажа само - не си заключвахме вратите, ходехме си на гости без предварителна уговорка, имаше храна и работа и спокойствие за всички. Базови неща, които сега липсват!
    Да, сега имам смарт телевизор, но колко плащам всеки месец за кабелна и телефони, за отопление, за боклучава, но скъпа храна...А това че вече никъде не ходим на гости и се стискаме като габровци за всичко - на ви сега ЕС и НАТО. Бедност, мизерия, неподдържани опустели градове. Че и София прилича на Столипиново - мръсотия, счупени тротоари, олющени мръсни сгради, а по комплексите е направо филм на ужасите...
  • 55 Да попитам

    10 33 Отговор

    До коментар #42 от "Факт":

    Да, да, когато на Стоичков и някои други им беше забранено до живот да играят футбол и когато соца ги тренираше в Барселона, Порто, Хамбургер и други европейски грандове.
    Я се скрий някъде, бе.
    Те успяха въпреки соца и защото успяха да излязат навън.

    Коментиран от #63

  • 56 Българин

    35 6 Отговор
    То сега ако е цветя и рози , нямаше 3 милиона българи да напуснат държавата . Нямаше да сме в необратим демографски срив и да се загубим като нация след две поколения . Тая държава пиши я бегала .
  • 57 Сух

    26 4 Отговор
    Не бе, не билетчето от 6 стотинки и наем на апаратамент 72кв(истински) от 12лв. на месец е било ценността! Бананите, бананите и мандарини те..
  • 58 Африканец

    32 5 Отговор
    И преди и сега ядем свинско със зеле,но сега едни ядат свинското а другите само зелето.

    Коментиран от #69, #78

  • 59 местен

    22 6 Отговор
    Същата история като това дето ни разправят сега че Северозападна България била на второ място по доходи след София . Смях !!!
    Който е гледал последното предаване Ничия земя може да разбере как яко ни лъжат. И то всеки ден .
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Съдията Дред

    24 5 Отговор
    Не критикувайте авторчето,толкова може, толкова списва, нали трябва да яде.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Зевзек

    26 3 Отговор

    До коментар #55 от "Да попитам":

    И сега защо ги няма тия спортисти?Защото ги няма школите от соца.Защото днес в тая територия има значение само нагрухването на 100-200 човека и нищо друго.

    Коментиран от #86

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Пловдив

    11 23 Отговор

    До коментар #22 от "Бля бля..":

    Взимал си ги ти, като работник(защото работническата класа управляваше!!!) Защо не пишеш колко взимаха инженерите,лекарите,учителите и въобще всички,които бяха образовани?! Веднага ще ти кажа: 180 лв!!!

    Коментиран от #72

  • 66 истината

    30 5 Отговор
    Сега сме консумирали повече месо ??!!! Бе няма как да я направите статистиката защото по онова време във всяка селска къща имаше по 2-3 прасета , овце ,кози ,крави , кокошки , гъски ....
    Хората не висяха по магазините , а и пращаха на децата по градовете !!!

    Коментиран от #76

  • 67 Верно ли

    28 8 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Дрънка измишльотини трола. 30 лева парно и топла вода беше сметката за цяла година на 120 кв. апартамент, ама нали някой трябва да пише глупости.
  • 68 Aлфа Bълкът

    15 3 Отговор
    Като гледам снимката горе, значи едно време като ме плашели с Баба Яга не е било празни приказки.
  • 69 Билетчето

    11 28 Отговор

    До коментар #58 от "Африканец":

    от 6 стотинки идваше заедно с лагерите в Белене и празните магазини.

    Коментиран от #81

  • 70 1985 ГОД

    19 8 Отговор
    ПЕНСИЯ СРЕДНА 91 ЛЕВА. ПРЕЗ 1998 ГОД ПРИ КОСТОФ И НЕЙКОФ ПЕНСИЯ 68 ЛЕВА ЗА 35 ГОД ТРУДОВ СТАЖ ВОЕНЕН ТОВА Е 10 ГОД СЛЕД" ДЕМОКРАЦИЯТА". ТОВА СА АЛАБАЛИЗМИ. И КРЕМВИРША НЕ БЕШЕ 3,60 АЗ ГИ ПОМНЯ ДОСТА ПО ЕВТИНИ.
  • 71 ФИЛИЯ С МАС

    19 3 Отговор
    Да вярваш на лъжите на ТИКВОЧА е да не уважаваш себе си. Лично майка му го хвалеше , че хапвал по 6 айца на закуска. Ако публикуват обаче какво има в немските колбаси ще повърнат самите германци. Иначе на ВЕЛИКДЕН всички използват МАС за бабините курабийки
  • 72 не знам какво си работил

    23 10 Отговор

    До коментар #65 от "Пловдив":

    При нас инженерите почваха със стартова запрата 220 лева . Обаче на края на годината имаше " уравнение" и щатните получаваха на камара по две и половина заплати . Демек 13 и 14 заплата , че и малко отгоре . А на всеки 3 месеца премии.
  • 73 За протокола

    16 5 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Няма защо да питам Интернет, защото много добре зная колко взимаха моите роднини.
    А тази информация, че родените 1905 са се пенсионирали директно на 40г през 1945 само показва, че Интернет е пълен с неверни неща.
  • 74 Някой

    30 8 Отговор
    Е, висша ценност е да има банани. То друго може и да няма, но щом има банани, всичко е наред. Нали, бе папагал?
    Това, че няма държава и държавност, няма суверенитет, няма армия, която да го защитава (неслучайно), че по-голямата част от населението живее под официалната линия на бедност (която си е силно занижена), че са ни присъединили към блок, в който ролята ни е единствено донорска, това няма значение за теб, нали? И заткива като теб - майцепродавци. За един долар сте склонни да продадете и жена си, и децата си, и всичко чуждо около себе си.
    Просто не съществува дума, която да описва колко ниско са паднали хора като теб.
  • 75 Урюрвкос

    22 6 Отговор
    3,8 млн глави едър рогат добитък плюс 7млн агнета за пилетата не говоря. Товарните влакове пълни със живи животни заминаваха за близкия изток. Спираха на гарите само да ги напоят с вода. Тировете пълни със замразени пилета в кисийка на която с арабски ченгели е написано че са "халял" и т.н. Сега внасяме дори доматите.

    Коментиран от #80

  • 76 Мисли!

    11 17 Отговор

    До коментар #66 от "истината":

    Само от собственото ти изказване можеш да се сетиш за НЯКОЛКО неща: ОЩЕ ТОГАВА имаше масова миграция към градовете! 2) ако си ял тогава месо НЕ Е било от магазина, следователно приказките за това как във великия Комунизъм хората можели да си "позволяват" общо взето .. е било тяхна лична заслуга 3) от 2 следва въпроса - кой ви спира да правите същото сега, след като толкова много ви липсва? 4) тук ставаше дума за продукт, които не е сезонен. Колкото и животни да са гледали хората, животно е "ко леше" един път на 4-5 месеца, по празници, тук става дума за редовна консумация на някакво що годе прясно месо. Мисли! Нали се гордеете, че го можете даже по-добре от другите!
  • 77 ДО БИЛЕТЧЕТО

    25 9 Отговор
    През соца у Белене са били 0,005%от българите. СЕГА 70% ОТ НАРОДА Е ЗАТОЧЕН У ДОМА. НЕМА ПАРИ НЕ МОЙШ ИЗЛЕЗНА.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Любопитен

    9 7 Отговор

    До коментар #75 от "Урюрвкос":

    "3,8 млн глави едър рогат добитък плюс 7млн агнета за пилетата не говоря. Товарните влакове пълни със живи животни заминаваха за близкия изток." Преди 2 дни бяха "20 милиона глави едър рогат добитък" Как за два дни така се промениха цифрите?

    Коментиран от #83, #88

  • 81 пишеш тъпотии

    26 8 Отговор

    До коментар #69 от "Билетчето":

    Видяхме като го няма Белене какви мутренски времена почнаха и как и до сега се крадят милиони . Някой влязъл ли е в затвора за кражба на милиони ?
    А относно магазините - аз празни рафтове не съм виждал . Да не говорим , че в богатата Англия това се случва сега .

    Коментиран от #84, #91

  • 82 Реално

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "Толкова сте жалки!":

    ... се пише "манипУлирате". Защо не уважавате собствения ни език, а се пишете големи родолюбци?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Билетчето

    9 21 Отговор

    До коментар #81 от "пишеш тъпотии":

    "Видяхме като го няма Белене " Страшно е, че има хора, които говорят за концлагера Белене като нещо положително. Там са извършвани зверства и престъпления каквито колективната човешка памет на цивилизования свят е отхвърлила категорично. Точно там е проблема който посочих. Хората, котио си искат "билетчето" имат "морал" несъвместим с този на цивилизовани хора в 21ви век (или 20ти всъщност).

    Коментиран от #92

  • 85 Българските турци

    18 4 Отговор
    Както и да го усуквате пак няма да успеете да потулите истинската психика на народ ,който е бил винаги в бедност и газен от собственния си Елит... изпълзял от мизерията на световните войни ... вкусил за краткотраен миг вкуса на свестния човешки живот през Сладките времена... за да бъде въвлечен отново във въртопа на мизерията чрез човешката алчност ,користта , злобата и разединението през годините на Безкрайния преход !!!
  • 86 Да попитам

    10 15 Отговор

    До коментар #63 от "Зевзек":

    Тогава спорта беше политика! Успехите на много от нашите, а и соц-спортистите се дължаха на измама. Олимпиадите и много първенства тогава бяха за аматьори, а нашите си бяха професионалисти. Водеха се военни, ченгета, железничари и какви ли не още, но само на книга, а всъщност само тренираха. Отделно "зобенето", което благодарение на ГДР беше издигнато в изкуство.
    Иначе, да, липсата на масов спорт е проблем, но това не опира до системата, а до корумпираните БСФС и БФС. Не може нищо да не върви в държавата, а те да цъкат като часовник. Разрешиха частния хазарт, където се пръкнаха милиардери, а средствата за спортистите не достигат. Дори шампионите трябва да си търсят частно финансиране.
  • 87 Прокопий

    12 13 Отговор

    До коментар #44 от "След като има голямо социално":

    Изреди, освен материалното, всички онези неща, които комунизмът унищожи, налагайки чудовищната корупция, която създаде навсякъде у нас под формата на метастаза " имам наш човек".

    Коментиран от #89

  • 88 към днешна дата животните - още по малко

    12 3 Отговор

    До коментар #80 от "Любопитен":

    през военната 1942 г. у нас са отглеждани над 12,6 милиона говеда, биволи, овце, кози и прасета. Което е шест пъти повече от днешно време, когато секторът е наистина обрулен не от войни или други природни бедствия, а от некадърно управление.
    Да се върнем към 1989 г., когато повечето подсектори от животновъдството са отчитали добри икономически резултати. Свиневъдството е било сред водещите, като годишно в страната са отглеждани над 4,1 милиона животни. Само 23 години по-късно през 2012 г. броят на свинете пада на 541 хиляди, с което трудно се покрива дори консумацията на прясно свинско месо на пазара.
    Плачевен е и сривът в овцевъдството – от 8,6 млн. овце през 1989 г. те намаляват на 1,3 млн. през 2012 г. Говедата от 1,7 млн. падат до 526 хиляди, биволите – от 52 хил. на 9 хиляди, а козите от 423 хиляди – на 356 хил.
  • 89 Само питам

    11 1 Отговор

    До коментар #87 от "Прокопий":

    А сега не важи ли - Имам наш човек ?
  • 90 Некой си

    25 6 Отговор
    Не, бе, зелници!
    Не е заради цената на билета, а заради незаключените врати, липсата на цигански набези като онзиденшния в Казанлък, заради възможността да минеш цяла София пеша посреднощ, без да се притесняваш, че ще те пребият, ограбят или изнасилят. Заради липсата на наркотици в училищата. Заради горския, който събираше такса от всички къмпингуващи около язовир Широка поляна.
    Ей заради такива неща.

    Коментиран от #94

  • 91 Билетчето

    14 20 Отговор

    До коментар #81 от "пишеш тъпотии":

    "А относно магазините - аз празни рафтове не съм виждал ." Това е най-обикновена лъжа. Даже мога да ти опиша и триковете, които използваха за да прикрият това положение, но така ставаше още по-очевидно. В богата Англия липсват домати посред зима и то заради сезонно забавяне, в България липсваха чушки посред лято, поради което фразата ""докараха чушки" предизвикваше вълна от телефонни обаждания и всичко живо "излизаше от работа" за да купи заветния продукт и да "затвори буркани".

    Коментиран от #93

  • 92 стига тия опорки

    12 5 Отговор

    До коментар #84 от "Билетчето":

    Ти бил ли си та ? Видял ли си ? Стефан Савов нещо направиха ли му в Белене ? Как завърши после висше ?
  • 93 глупости пишеш брат

    15 3 Отговор

    До коментар #91 от "Билетчето":

    Също като опорката за бананите . Сега колко банани ядеш ?

    Коментиран от #98

  • 94 Билетчето

    14 17 Отговор

    До коментар #90 от "Некой си":

    И в концлагерите вратите не са се заключвали. Знаеш ли защо? Защото като си излезеш от вкъщи пак си в концлагера. Като не се заключваха вратите, защо по границите се стреляше по тези, които искаха да избягат от тоя "рай". НЕ да влязат, да ИЗЛЯЗАТ. София съм я минавал последно през октомври пеша - от Централна Гара до Младост 1 в 11 през нощта. И никой нищо не ми е направил. Друг е въпроса, че в днешно време точно тия дето ги приказвате тия приказки изобщо не ходите пеша, и не слизате от колите. Училищата, особено елитните бяха РАЗВЪДНИЦИ за наркомани. Явно нямаш информация. Сигурно си мислиш, че липсата на такива новини в Работническо дело е "реалността" а?

    Коментиран от #101

  • 95 Господине,

    24 7 Отговор

    До коментар #27 от "За протокола":

    Кажете нещо и за абсолютния достъп на всички българи до здравеопазване (лекар/фелдшер дори и в селата), образование, спорт, култура, наука... Кажете нещо и за социалните придобивки на хората и липсата на безработица. По онова време правото на труд и отдих са гарантирани от държавата...

    Смятате ли, че ровещите по кофите образовани и интелигентни хора не заслужат стандарта на живот, който имат бг политиците или поне нормална част от него?! Смятате ли, че тези бг политици за собственото си благополучие не обслужват интересите на тези, които са ги корумпирали и ги държат под контрол? Смятате ли, че българите сами избират политическата си върхушка или чрез "изборите" само се узаконява порочния 30-годишен модел на разруха на страната (наричан от господарите "борба за демокрация"). И т.н.

    Коментиран от #143

  • 96 ха ха

    14 2 Отговор
    едно време и дойче веле казваше от време на време по някоя истина , последните 10 години не им се случва
  • 97 Приятел ще те поправя,

    14 5 Отговор

    До коментар #43 от "статия за балъци":

    въглищата бяха 16 лв-българските брикети, а вносните от СССР бяха 18 лв. Тогава с една заплата си купувах 6 тона вносни въглища и парното ми беше на макс. Сега с една пенсия мога да си купя 500 кг въглища-станаха 800 лв тона.

    Коментиран от #99

  • 98 Билетчето

    9 8 Отговор

    До коментар #93 от "глупости пишеш брат":

    С празни приказки няма да стане "брат". Пиша само неща, които съм живял. А колко банани ям зависи от това колко ми се ядат. За разлика от тогава, когато колкото и да ми се ядяха, Партията казваше кога ще има. И бананите са най-малкия проблем.

    Коментиран от #106

  • 99 Любопитен

    5 3 Отговор

    До коментар #97 от "Приятел ще те поправя,":

    "въглищата бяха 16 лв-българските брикети" А колко беше една миньорска заплата, знаеш ли?

    Коментиран от #199

  • 100 Иван Вазов

    23 4 Отговор
    Поредният ГЕРМАНСКИ ИДИОТИЗЪМ!.
    Правителството в Берлин трябва да разбере, че докато плаща заплата на служители като Стойнев, българите все повече ще ненавиждат и Германия и Европа.
  • 101 Вероятно

    9 4 Отговор

    До коментар #94 от "Билетчето":

    няма къде да видиш концлагер... Но отиди в Германия или Полша и виж какво е концлагер... Ако си психично здрав, може и да припаднеш...

    Коментиран от #107

  • 102 3343

    20 6 Отговор
    Носталгията е по 4-те блока на АЕЦ Козлодуй, ЗЗУ Стара Загора, Завода за Колпютри в ПРавец, двамата ни космонавти, космическата ни програма, Завода за ставни протези в Тополград и т.н. да просдължавам ли?!? Брой самолети, Ракети и т.н.
    Американските ни приятели да построят поне 1/3 от това..
    Измамници
  • 103 Примерите с цените

    20 6 Отговор
    Не са коректни
    Един бял хляб струваше 30 стотинки а не 40
    Още по-ранни години един билет струваше две стотинки това означаваше че мога да пътувам 50 пъти с един лев
    Водата през 1962 година беше една стотинка на кубик
    С един лев можех да си купя 100 кубика вода
    Електроенергията беше 2,2 стотинки да киловат дневна и 1,7 стотинки нощна енергия
    Сега просто се объркваш от постоянно променящите се цени
    Да не забравяме че българия тогава започна от нулата нищо нямаше в опоската от шест войни преди 45-та година понесени от българите

    Коментиран от #123

  • 104 Ани

    4 8 Отговор
    Това са отровните плодове на 30 дълги продължителни и много скучни години прекарани със Слави по бТВ. Това порочно предаване на носталгичен социализъм постла червения килим под краката на предатели като Румен Радев и Харвардската Групировка. Но щастието трябва да се изстрада. Нека сега плащат цената. Който си поръча от същото в един момент ще загуби надежда че нещо може да се върне назад. Защото колелото на историята се върти и ще продължава да се върти до пълната победа на Капитализма над Социализма.
  • 105 Госあ

    17 1 Отговор
    Разбира се, че достъпният градски транспорт, здравеопазване и образование са висша ценност. Отново ще цитирам средната продължителност на живота от НСИ - първите данни са от 1932 до 1939, когато средната продължителност е 50 години. 1960 година вече е 70 години ! Сигнификантен скок. От 1960 до ден днешен остава плато с несигнификантни колебания, въпреки напредъка на медицината последните 3 десетилетия на демокрация в България.

    Коментиран от #115

  • 106 Българските турци

    18 3 Отговор

    До коментар #98 от "Билетчето":

    Пенсионер съм от 10 години в страна с "катастрофална икономическа криза и инфлация" според българската медия и обществено мнение ! Живея от 33 години в тази страна и от 8 години вече не работя и живея с пенсията си . Живея в собствено жилище със съпругата си което сме си го добили със съвместен труд по фабрики и заводи (не от собствен бизнес) ! Осигурили сме и семействата на децата си със собствен дом ! До тук всичко може да ви звучи като арогантност или самохвалство... но като гледам и чета коментарите тук просто съм изумен как с пропаганда и манипулация може да се изкривят очевадни истини ...как може да се помпи фалшив елитизъм и превъзходство на хора които от 33 години се лутат в хаоса на един жалък "преходен период" с илюзия за хубав спокоен и осигурен живот !!!

    Коментиран от #109

  • 107 Билетчето

    7 10 Отговор

    До коментар #101 от "Вероятно":

    Бил съм и в Германия и в Полша и в ... България. Само в България концлагера не е направен да се помни паметта на жертвите по подобаващ начин. Може би защото ни управляват наследниците на същите престъпници, които го създадоха. А други си представят как ще го направят активен отново и това е потресаващо.
  • 108 Ам чи

    8 0 Отговор
    СТОЙНЕВ АМ ЧИ ТАМ Е ПРОБЛЕМА БЕ СТОЙНЕВ ЗА 30 ГОДИНИ СМЕ МРЪДНАЛИ НАПРЕД ЕДВА ЕДВА А ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА СЕ Е КАЧИЛА В ПЪТИ Е ДЕКА СА ПАРИТЕ БЕ Е ТЕ ЗА ТОВА Е БОРБИЧКАТА
  • 109 Билетчето

    9 2 Отговор

    До коментар #106 от "Българските турци":

    Българските турци са пословично трудолюбиви! Едно от най-големите престъпления на комунистическия режим (и неговите наследници, които и до днес ни управляват) е, че изгониха тези хора, и то с дългосрочни цели. Друг е въпроса, че ви/ги използват, за да държат българското общество за заложник на чужди интереси, защото, нека си го кажем и това - в Турция вота на изселниците е контролиран и манипулиран - няма нищо "демократично" в него.

    Коментиран от #120

  • 110 Макс

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "За протокола":

    Ех, спомени ! Имало е време когато е нямало трамваи , помниш ли ? Защо не гледате напред , бе хора ?
  • 111 йхнкхйких

    6 2 Отговор
    Веско парцала от тъпият дневник хаххаа
  • 112 Това на

    2 2 Отговор
    снимката е баба Яга от соца!
  • 113 нинели

    19 4 Отговор
    18 години съм живяла в соца, добре помня всичко. Имаше неща, които не ми харесваха, разбира се. Но сега се чудя кое ми харесва? Мизерията ли, хората до кофите ли, циганизацията ли, мръсотията ли, джендърр пропагандата с 50-те пола и рекламата на всички недъгави и обратни колко са нормални, буквално оцеляването на пенсионерите, лошото и много скъпо, често недостъпно здравеопазване, профанизираното образование на децата ни - вземете който и да е учебник и вижте, че не става за нито четене, нито за разбиране, камо ли за учене, чалгата ли, простотията ли, озлобеността на хората ли...лъжливите ни крадливи политици ли без капка морал...

    Коментиран от #116

  • 114 Госあ

    8 4 Отговор
    Провинциалния, плодзеленчукаскиманталитет се завърна в София много по бързо в София, отколкото си мислех след 45 години облагородяване. Ако всеки си ходеше с личен автомобил в Токио, Пекин или Шанхай тези градове щяха да са непоносими за живот. Точно обратното - в централната част на Токио, задръстванията са несравнимо по малки отколкото в София. Някъде изобщо липсват. И понеже демократите не харесват Изток, ще дам пример с Ню Йорк и Лондон - какво би станало ако всеки си караше личния автомобил там ? Това се нарича достъпен ГРАДСКИ транспорт. На село мое да си ходиш с пикапа, с който си заменил каруцата !
  • 115 Любопитен

    5 15 Отговор

    До коментар #105 от "Госあ":

    А сегашната продъжителност на живот е средно с 4 години по-висока от тази през 89та, но такива като теб ни обясняват как системата била прецакана. Ако вземем този показател, системата е къде къде по-добра.

    Коментиран от #117, #119, #121

  • 116 Любопитен

    2 5 Отговор

    До коментар #113 от "нинели":

    "Но сега се чудя кое ми харесва? М" Какво работиш?
  • 117 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #115 от "Любопитен":

    Нерде 20, нерде 4 ? Ако го взема на доверие в което изобщо не съм сигурен, но ще погледна. Писал съм - несигнификантни колебания в рамките на грешката.
  • 118 Перо

    18 4 Отговор
    Джендърският автор да вземе и да се ограмоти, щом не е живял или е бил малък през соца и нищо не е разбрал! БГ беше най-големия износител на плодове и зеленчуци, а сега над 80% е внос! БГ имаше най-голямата транспортна фирма в света,/ СОМАТ/,сега фирмите разполагат с 2-3 камиона! Джендърът трябва да знае, че физиологията на човека и устройството на мозъка с времето заличава само лошите неща, а щом има носталгия и спомени по онова време, значи соца не е в тази категория! Иначе “хвърлените” цифри са абсолютно неверни и манипулативни!
  • 119 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #115 от "Любопитен":

    Всъщност с две години. Та къде са 20, къде са две 😂
  • 120 Българските турци

    9 2 Отговор

    До коментар #109 от "Билетчето":

    Защо всички в България мислят че сме забравили да пишем и говорим български и че за 33 години сме се превърнали по еволюционен път в малоазиатски маймуни ?!... Защо виждатe хората с двойно (бг. ) гражданство в Турция като едно "аморфно струпване" податливо на всякакво влияние , натиск, идеологични манипулации, насочване или пренасочване и лесно управление ?!!...А всъщност тези хора ако не бяха прокудени от България едва ли щеше да има ДПС и етническа политика в България !?....Както не е имало от 03. ІІІ.1878 до "демократичното" основаване на ДПС !!!... На нас тук ни е много интересно и забавно как някои "хора"...бивши мижитурки и двулични доносчици... въртят политиката на България !? И как някои махленски анализатори се мъчат да правят карикатури на прокудената през 1989 г. истинска антикомунистическа ,..антивъзродителна "етническа" интелигенция ! ДПС е пародия на партия от родоизменници които служат за САПУН за измиване на "катранения" възродителски ПОЗОР на България !...И докато има живи преименувани,ще ги държите като щит срещу Световното общественно мнение и евентуалните опити за претенции за морални и материални обезщетения !!! Това че ги мислите за партия "зад която стои Турция" е показател за вашата малоазиатска параноя,която ви надъхват всичките ви минали и сегашни покровители !

    Коментиран от #151

  • 121 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #115 от "Любопитен":

    Я кажи нещо за пенсионната възраст при тези две годинки увеличение (които апропо са в рамките на грешката) М ?

    Коментиран от #126

  • 122 Земеделските пенсии

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "За протокола":

    Тогава бяха 30 лв но всяка година се увеличаваха и след 10 години се изравниха с работническите

    Много е важно да се уточни че никъде по света земеделците не получават пенсии

    Коментиран от #129

  • 123 Не става така!

    6 4 Отговор

    До коментар #103 от "Примерите с цените":

    "Да не забравяме че българия тогава започна от нулата нищо нямаше в опоската от шест войни преди 45-та година" Цитирам един твой другар малко по-надолу в темата: "през военната 1942 г. у нас са отглеждани над 12,6 милиона говеда, биволи, овце, кози и прасета. " Та с опорките не сте ги синхронизирали. Не става хем да обясняваш, как преди комунистите "не е имало нищо", хем да обясняваш през военните години какви рекордьори сме били.

    Коментиран от #137

  • 124 Култура миянко

    11 2 Отговор
    Сравнения извадени от контекста. Единствените скъпи неща са били,перални,радиомагнитофони и телевизори,неоправдано скъпи,но пък колко,често купува човек такива неща. Чорбаджията изедник и " тариката играч" ще ви посъветват: не се оплаквайте,че е скъпо,просто си увеличете приходите или работете повече и изкарвайте повече.Много лесно е да го кажеш, но много често е доста трудно за реализиране.В момента повечето българи оцеляват единствено,защото имат собствени жилища и не плащат наем.

    Коментиран от #138

  • 125 хахаха

    10 2 Отговор
    списувателят удобно забравя деноминацията на лева, която рязна три нули...или това няма значение? :))))
    "рядката консумация на месо"...списувателят може да провери каква е била консумацията на хранителни продукти преди 89-та и сега...ще се изуми колко по-малко консумира сега обикновения човек...и то при положение, че тогава във всеки дом на село имаше животинки и градини със зеленчуци...да се твърди, че сега живеем по-богато е подигравка...

    Коментиран от #131

  • 126 Любопитен

    2 3 Отговор

    До коментар #121 от "Госあ":

    Няма как да те вземам насериозно, след като ти написах, че са 4 годините разлика, а ти ми говориш за "2 годинки". Просто, когато си склонен по такъв очевиден начин да лъжеш, няма смисъл да се ангажираме в реален разговор - такъв не може да има.

    Коментиран от #158

  • 127 хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама заплатата беше 89 лева":

    ма верно ли?! Лелееееее...аз къде ли съм бил тогава? :)))))))

    Коментиран от #132

  • 128 един от многото

    5 3 Отговор
    За това , колко колички можем да поспорим , дайте да сложим , ток , вода , горива , здравеопазване , детски ясли и градини , учебни заведения , култура (билет за Малкович , например). В един момент баланса с количките рязко ще се наруши!
  • 129 За протокола

    6 1 Отговор

    До коментар #122 от "Земеделските пенсии":

    :)
    Там, където земеделските стопани са частни лица, няма пенсии, но където са обединени в ТКЗС-та и други подобни, пенсии има.
  • 130 До коментар # 82 реално

    1 0 Отговор
    Благодаря за корекцията. Неволна грешка. Трябва ли да се извиня? Защо обаче ми свалихте коментара. Може би манипОлацията от статията ви /с малка буква/е харесала.

    Коментиран от #134

  • 131 Реално

    4 9 Отговор

    До коментар #125 от "хахаха":

    Не е "подигравка", а реалност. Поне за 70% от населението на страната. Защо останалите 30% са на това положение - причините са различни. Но в днешно време, ако имаш акъл и ти се работи живееш много прилично. Дори и само ако ти се работи живееш много прилично. Аз не познавам хора, които да живеят зле.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 ИСКАМ ДА НАПОМНЯ

    9 3 Отговор
    НА ВСИЧКИ

    ЧЕ ПРЕЗ 1945 ГОДИНА

    БЪЛГАРИЯ

    ЗАПОЧНА ОТ НУЛАТА

    ОЗЛОЧЕСТЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД БЕШЕ ПРЕТЪРПЯЛ ЗА 66 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ШЕСТ ВОЙНИ

    Коментиран от #136

  • 134 Реално

    0 2 Отговор

    До коментар #130 от "До коментар # 82 реално":

    Моля, но е хубаво хората, които са родолюбци, да знаят, че тази претенция идва с определени задължения. Не знам кой ви е изтрил коментара, аз нямам такива правомощия, същия съм като вас тук. Предполагам, че има нещо общо не с правописа ви, а с нещо, което е нарушение на правилата на сайта.
  • 135 Диди

    2 3 Отговор
    Както каза Дън Ксиао Пин на конгреса на китайските комунисти през 1988 г. "Не е важно дали една котка е бяла или черна- важно е дали лови мишки" Нека оставим стъписването на делегатите в историята. Дън направи "Две системи в една държава!" Някои им се живее при социализма, а на други при капитализма. И това обяснява впечатляващия прогрес на Китай последните 30 години. Докато в България Бандата на Румен все още въздиша по социализма. И защото нещата не стават просто изведнъж, накои ще продължат да живеят при социализма, а други ще ни дишат пушилката след капитализма.
  • 136 Реално

    2 10 Отговор

    До коментар #133 от "ИСКАМ ДА НАПОМНЯ":

    "напомнянето ти" е жестока МАНИПУЛАЦИЯ. България дори не е пострадала сериозно от войната до 45та, камо ли да е "започнала от нулата".

    Коментиран от #145, #148, #154

  • 137 не е опорка

    7 1 Отговор

    До коментар #123 от "Не става така!":

    Това че е имало повече животни 1942 година се дължи на факта че в земеделието се е използвала много животинска "тяга" . Волове , крави , коне , магарета ..... Около 1968 година конете са драстично намалени . Същото важи и за воловете , поради масовото навлизане на механизацията .

    Коментиран от #140

  • 138 Любопитен

    2 2 Отговор

    До коментар #124 от "Култура миянко":

    "Сравнения извадени от контекста. Единствените скъпи неща са били,перални,радиомагнитофони и телевизори,неоправдано скъпи,но пък колко,често купува човек такива неща." Верно? Я кажи, колко струваше едно кило кашкавал 85та?

    Коментиран от #144, #157

  • 139 Ти си

    13 4 Отговор
    Тия писания минават при тези които са родени след 1985 и не са скачали !
    Ние скачахме и заменихме кренвирши от по 3,60 за банани от по 5 лева и цъфнахме та вързахме.....
  • 140 Не става така

    4 7 Отговор

    До коментар #137 от "не е опорка":

    Опорка е, щото твърдите, че 45та "България е започнала от нулата" а е ФАКТ, че не само, че не е започнала от нулата, ами е имала ОГРОМНА БАЗА, когато комунистите са дошли на власт. Но, както е типично за слуги на окупатори - са си присвоили заслугите, за да показват колко са велики, докато са съсипали останалото, което не са могли да "претопят" в техния "разказ".

    Коментиран от #155, #161

  • 141 Милев

    14 2 Отговор
    Нека гледаме фактите - сега в джоба се предлагат заплати 1200-1300 в София ЗА ВИСШИСТИ. Как се оцелява с толкова пари при наем, сметки и храна?! Това се нарича мизерия. Но дори да не плащаш наем, пак е мизерия. ТОЛКОВА ЗА БЪЛГАРСКИЯ СТАНДАРТ СЛЕД ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 За протокола

    3 10 Отговор

    До коментар #95 от "Господине,":

    Да, имаше масово здравеопазване, но то беше далеч от световните стандарти. По простата причина, че нашите лекари нямаха достъп до най-новите неща и апаратури, които по правило излизаха на Запад, а не в СССР. Имаше и не толкова добри неща. Личен опит със зъболечението. Имам проблем, дава ми се час след 2-3 месеца. Отивам и ми се каза, "Ааа, вие трябва да се лекувате по месторабота" Отивам по месторабота, записват ми час за след 2-3 месеца, а тогава ми казват "Аааа, вие трябва да се лекувате по местоживеене." . Ако пък заради командировка или нещо друго си изпуснеш часа, нещата стават още по-зле. А кариеса през това време си работи. Няма да започвам да говоря за металните пломби, някои от които ми падааха часове, след като бяха поставени.
    По отношение на работата за всички - имаше скрита безработица, Много хора се водеха на работа, но не работеха и дори пречеха с поведението си и развалянето на морала.
    За гарантираната почивка - да, всеки имаше отпуска, но отпуски имаше и сега. Карти за почивна станция имаха тези, чиито предприятия имаха почивни станции. И то не всяка година. Поне при нас карта за станция се взимаше веднъж на 3г. Останалото време - на квартири или "с връзки". Само ще спомена, че станциите бяха малко, а масово имаше бунгала-душегубки, с общи тоалетни и бани. За хигиената няма да говоря.
    Както писах ,имаше хубави неща, но те не бяха запазени от тези, които тогава имаха всичката власт.

    Коментиран от #146, #194

  • 144 Култура миянко

    8 0 Отговор

    До коментар #138 от "Любопитен":

    Що не отидеш сега да купиш кашкавал ,да не казвам фирми,за 35 лв килото?Ще отговориш,че лично теб не те събаря и тази цена,мен също,но въпросът е принципен,а не ти или аз колко заработваме или имаме.
  • 145 Искам да напомня

    9 0 Отговор

    До коментар #136 от "Реално":

    България наистина започна от нулата
    Купонната система беше въведена 41-ва година от богдан филов
    От 30 000 убити и неизчислимо количество ранение само през първата фаза на войната нищо ли са се не била пострадала сериозно от войната?????
  • 146 Амдертлиев

    10 0 Отговор

    До коментар #143 от "За протокола":

    Знаеш ли колко чакат в ЮК за да отидат на зъболекар,по направление,демек по каса 3--6 месеца,че и повече.Имаш ли си на идея,че запълване на канали с лечение на кътник в Сащ е 1000-1200$,поне толкова беше преди 3 год.Откъде знам ли ?Ха познай от 3 пъти.

    Коментиран от #153, #165

  • 147 Как ви лъжат !

    12 4 Отговор
    Математиката е наука.
    Елементарно смЕтане:
    Мин.раб. заплата 1988 - 140 лв. /ПМС № 97/1988 г..., билетче 0,06 ст.
    Мин.раб. заплата 2023 - 780 лв. /ПМС № 497/29.12.2022 г...., билетче 1,20 лв.(усреднено за страната)
    .......
    През 1988 за 140лв.делено на 0,06 ст = 2333 бр. билетчета
    През 2023 за 780 лв. делено на 1,20 лв.=650 бр. билетчета

    КОГА ЩЕ ГО СТИГНЕМ СОЦИАЛИЗМА ???

    Коментиран от #160

  • 148 Господине

    7 0 Отговор

    До коментар #136 от "Реално":

    Грешите
    Ще ви дам един цитат от протоколите на народното събрание

    Ето го

    Иван Багрянов, министър на земеделието, който на 25 януари 1939 година в народното събрание заявява:

        - Имах случай да кажа и друг път - ние сме земеделска страна, без земеделие. Ние нямаме излишъци от зърнени храни, ние изнасяме не излишъци, а само туй което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен добитък. Цифри в доказателство аз преведох в изобилие. /справка стенографски дневник на народното събрание от 1939 година/.

    Коментиран от #152

  • 149 Един от всички

    2 4 Отговор
    Там горе при бай Тошо ,Червенков и Димитров всичко е държавно и безплатно дори не се работи само лабчу бабчу бибитка...
  • 150 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    На № 105
    Господине , разбирам, че сте многоезичен и културен човек !! Ама напишете го с "думи прости" на разбираем български език, за да Ви разбере всеки ! Или поне българското значение / signification bulgare / поставете отдире в скобки. Аман от " емоции и сиктирфикации" !! Ами правете го този английски /хамерикански/ официален ! Или речникът за чужди думи в българския подновете, като целия оксфордски английски речник вкарайте там с българска транскрипция и да рахатясаве !!
    Моля Ви не изопачавайте езика на Славейков , Ботев и Вазов ...............
  • 151 Бамбука

    7 0 Отговор

    До коментар #120 от "Българските турци":

    Пропагандата - майка на нежеланието да работиш за благоденствието на тези, които са те избрали. След това идва и дъвката, повтарят лъжата, отново със същата цел. Разделяй и владей, проста изпитана от политиците практика. Как да кажат, че хората са братя и могат да живеят задружно и да паднат в канала ? Що не отидат без охрана на пазара, в курортите без значение в коя страна са и да плещят глупостите, с които само объркват хората ? Ами щото ще ги освиркват или просто ще ги набият.
  • 152 Реално

    1 4 Отговор

    До коментар #148 от "Господине":

    .. ми цитираш изказване на политик с политически мотиви. Пробвай пак, но с цифрички.

    Коментиран от #159, #163

  • 153 Е как

    5 4 Отговор

    До коментар #146 от "Амдертлиев":

    .. .в омразния САЩ, бе другарю, защо не в обичаната Расия? Там нали всичко е "безплатно"? Впрочем, 1200 долара в САЩ са нормални за тежка процедура с най-модерни препарати и техника. Само балами мислят, че нещата стават с "добро желание и благ поглед". Моята зъболекарка в София взема 380 лева за същата услуга.
  • 154 хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #136 от "Реално":

    вярно ли? Я прочети до коя година България изплаща репарации на Гърция заради окупацията на Беломорска Тракия...
  • 155 Баба рада

    5 0 Отговор

    До коментар #140 от "Не става така":

    От едно тетевенско село каза през 1962 година

    СИГИ СМЕ ДОБРЕ
    ЗАЩОТО НА МАГАЗИНА ИМА
    И БАСМИЦА И ЦЪРВУЛКИ
    ТАЗИ ЖЕНА НА 85 ГОДИНИ Е ЖИВЯЛА В МИНАЛОТО И Е ЗНАЕЛА КАКВО Е ДА НЯМА НИТО ПЛАТОВЕ НИТО НЕЩО ЗА ОБУВАНЕ ПО МАГАЗИНИТЕ НА СЕЛАТА
  • 156 ТОВА Е РЕКЛАМА

    2 1 Отговор
    ПЛАКАТ НА СТОМАТОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ В РУСИЯ
  • 157 ами

    9 0 Отговор

    До коментар #138 от "Любопитен":

    4 лв кило Витоша и 5 лв кило Балкан...кашкавал Балкан се правеше от овче мляко...сега има ли в магазините кашкавал от овче мляко?
  • 158 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #126 от "Любопитен":

    Аз работя с цифри от НСИ. Просто ги смятам за по достоверни от тези на ДВ, все пак. И пак ти повтарям, тази разлика е несигнификантна и е в рамките на грешката.
  • 159 Господине

    12 0 Отговор

    До коментар #152 от "Реално":

    Това е цитат който ви давам не от политик а от икономист

    Ангъс Мадисън. Той е британски икономист, най-известен учен, апологет на пазарната икономика, занимаващ се с история на икономическото развитие на Европа и света. Според него 80% от населението на предвоенна България се е занимавало с примитивно земеделие и страната ни е изоставала от развитите страни с 50 до 100 и повече години.

    Коментиран от #164

  • 160 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #147 от "Как ви лъжат !":

    Математиката за тези е табу.

    Коментиран от #162

  • 161 стига с тия глупости

    10 0 Отговор

    До коментар #140 от "Не става така":

    И каква огромна база е имала България 1944? Земеделие с животинска тяга и разпокъсано земеделие със средно 13 декара на земеделец ?
    България почва развито механизирано земеделие реално след 1965 година .
  • 162 Без коментар

    1 3 Отговор

    До коментар #160 от "Госあ":

    "Математиката за тези е табу." Това го каза човек, който на цитирани 4 години разлика между две епохи, каза, че били 2 .... Без повече коментар.
  • 163 Господине

    11 0 Отговор

    До коментар #152 от "Реално":

    Искате цифрички
    Справка протоколите на народното събрание

    Цитат от Серафим Георгиев депутат в народното събрание, подкрепящ режима, който се изказва на 12-ти март 1940 година:

         “Това показва че картината на българската мизерия е страшна. Аз мога да ви припомня картина от берковско, която видях с очите си - едно дете ядеше симид  вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни…. , че 19.5%  от селските семейства живеят тухлени къщи, а 61 % в кирпичени. Селското жилище се състои обикновено от две стаи в които живеят средно 6 души. В тия две стаи се и готви. Нямат кладенци 57% от домакинствата, нямат клозет  17,4% от тях. Нямат кревати 20% от домакинствата, а останалите 80% от тях имат средно по 2 кревата за 6 души. Нямат маса 28.5%  от домакинствата, а 36% нямат стол. Нямат печка 28% от домакинствата. Нямат юрган 36% от тях. Нямат дюшеци 46.5%,  а 34% нямат  никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито, понеже 53% от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот.” /справка стенографски дневник на народното събрание от 1940 година/.

            Земеделската земя е била разпокъсана на повече от 13 милиона парчета. На едно активно заето в земеделието лице се падат по 13,3 декара. При това положение модерно земеделие не

    Коментиран от #166

  • 164 Реално

    1 6 Отговор

    До коментар #159 от "Господине":

    "Това е цитат който ви давам не от политик а от икономист" Мхм > "Иван Багрянов, министър на земеделието, който на 25 януари 1939 година в народното събрание заявява:" Пробвай пак, но се напъни малко повече.
  • 165 За протокола

    2 3 Отговор

    До коментар #146 от "Амдертлиев":

    Имам много добра представа за зъболечението и у нас и на други места.
    Тук коментираме как е било по времето на соца, а не кой-къде е ходил и какво е чул и видял. Ако почнем да се мерим по тези неща, със сигурност ще изгубиш.

    Коментиран от #171, #183

  • 166 Реално

    1 7 Отговор

    До коментар #163 от "Господине":

    Цитираното от теб засяга начина на живот, не икономическата база, за която говориш. Пробвай пак, но се напъни малко повече.

    Коментиран от #167, #168, #169, #175

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #166 от "Реално":

    значи, викаш, начина живот няма общо с икономическата база? :)))))))) България е била адски развита икономически, но населението напук на това е живяло мизерно? 1939 г. потреблението на ток е било 19 квт на човек от населението ГОДИШНО...яка кономическа база, няма що

    Коментиран от #170

  • 169 Господине

    7 0 Отговор

    До коментар #166 от "Реално":

    Не е ли ясно
    Че начинът на живот е в пряка функция от икономическата база
    Не очаквам да променя вашето мислене но поне малко реални факти предполагам са достигнали до вашето съзнание
    Предполагам че сте млад човек и не сте се докоснали до малко по-далечното минало пряко както аз съм имал тази възможност

    Коментиран от #172

  • 170 Реално

    0 8 Отговор

    До коментар #168 от "хахаха":

    " 1939 г. потреблението на ток е било 19 квт на човек от населението ГОДИШНО...яка кономическа база, няма що" Направо ми дай за пример потреблението на ток през 1880та в Англия. Явно те тогава не са били развити икономически, нищо, че такова не е имало. Къде ви намират такива.

    Коментиран от #173

  • 171 ами

    8 2 Отговор

    До коментар #165 от "За протокола":

    по време на соца във всяко училище имаше зъболекар и всички ученици периодично ходеха на преглед и проблемите се решаваха преди да се усложнят...искаш ли да знаеш защо го знам това? :)))

    Коментиран от #174, #216

  • 172 Реално

    1 9 Отговор

    До коментар #169 от "Господине":

    "Че начинът на живот е в пряка функция от икономическата база" Нека направим изводи на базата на това за икономическата база на Русия, на базата на това как живее 80% от населението там. Според вас те са в 18ти век и на "нулата", нали така?

    Коментиран от #176

  • 173 хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #170 от "Реално":

    ти изглежда си функционално неграмотен...ти твърдиш, че начина на живот не зависел от икономическата база...и аз ти показвам, че с 19 квт на човек няма как да имаш икономическа база...ама на вас ви е удобно да се вторачвате в думите и да измествате същността

    Коментиран от #178

  • 174 Защо ли

    6 7 Отговор

    До коментар #171 от "ами":

    "по време на соца във всяко училище имаше зъболекар и всички ученици периодично ходеха на преглед и проблемите се решаваха преди да се усложнят...искаш ли да знаеш защо го знам това?" Затова ли всички по времето на соца бяха с развалени зъби? Искаш ли да знаеш защо знам? :)

    Коментиран от #177

  • 175 а стига бе

    11 0 Отговор

    До коментар #166 от "Реално":

    Каква икономическа база бълнуваш ? На колко ги цениш воловете и конете , дървените рала , сърповете и диканите ?
  • 176 хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #172 от "Реално":

    и как живее 80% от населението там? Ти кога последно беше в Русия? :))))))

    Коментиран от #182

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Реално

    2 10 Отговор

    До коментар #173 от "хахаха":

    Ако наистина беше грамотен, щеше да знаеш, че ВСИЧКИ държави в онзи период са имали ниско потребление на електричество защото ... електрификацията тепърва е набирала скорост. Голяма част от българските села са били електрифицирани през 60те и 70те години на 20ти век. Предполагам, че това показва, че комунистическия режим е бил пълен провал, според вашите собствени критерии.

    Коментиран от #180

  • 179 Защо ли

    3 10 Отговор

    До коментар #177 от "ами":

    Явно защото познавам достатъчно "другаре" които в устата си нямат и 5 зъба, но иначе много им липсва онова време. И не се притеснявай за мен, зъболекарката ми е в топ 3 за страната. С лекота. Но на мен онова време не ми липсва. И тя не ми обяснява колко "евтино" ще ми излезе. Качеството струва пари, но някой, който иска да му е "безплатно" няма как да го разбере това нещо. Но се напъвай де, все някой ще ти повярва.
  • 180 хахаха

    10 1 Отговор

    До коментар #178 от "Реално":

    очевидно не хващаш какво ти се казва..".че ВСИЧКИ държави в онзи период са имали ниско потребление на електричество защото..."
    тъй ли? и като как Германия, Франция, да не изреждам всичките държави са произвеждали стругове, автомобили, танкове, кораби, самолети...и куп други неща? На лоени свещи и с животинска тяга? :))))))

    Коментиран от #185

  • 181 зеленски

    7 1 Отговор
    този автор доста е объркан да погледне данни за стандарт на живот явно пише за това което му се плаща автор е силно казано
  • 182 Реално

    2 10 Отговор

    До коментар #176 от "хахаха":

    Последно бях 2018. Преди това съм бил още 10тина пъти по работа. Извън Москва, Питер и Ростов на Дон е трагедия.

    Коментиран от #188, #214

  • 183 Амдертлиев

    6 1 Отговор

    До коментар #165 от "За протокола":

    Що реши,че ще изгубя,толкова ли трудно да си представиш,че съм зъболекър." По времето на" реалния соц" не съм работил,но началото на "демокрацията" закачих,системата беше до към2000г .едно към едно със соца.Та да си дойдем на думата,спешни случай никой не е отказвал ,даже имаше дежурни кабинети в събота и неделя,на моменти ,няколко години и нощни дежурства сме давали.

    Коментиран от #186, #215

  • 184 Отчаяните русофили

    4 10 Отговор
    Тия сдето са се вкопчили в миналото са ония скъсани гащници некадърните цървули русофили,дето си броят стотинките,вместо да се развиват и да си направят добър стандарт,те искат всички да са бедни като тях
  • 185 Реално

    0 9 Отговор

    До коментар #180 от "хахаха":

    "Тъй ли" Тъй. Електрификацията от онова време не е имала нищо общо с електрификацията 40 години по-късно, каквото е сравнението, което правиш. Но, за да дам пример, тъй като явно си нямаш представа. Българската тютюнева индустрия е била една от най-мощните, и за не я е било необходимо почти никакво електричество. В нея са работили стотици хиляди. И това е ИНДУСТРИЯ, незвисимо дали хората са живели по 5ма в една стая.
  • 186 Всичко е точно

    5 7 Отговор

    До коментар #183 от "Амдертлиев":

    "че съм зъболекър". Ако си такъв зъболекар, колкото си и грамотен, това отговаря на комунистическия стандарт ... и за грамотност, и за зъболечение.

    Коментиран от #189

  • 187 DW и Веселин Стойнев!! Това, не е

    13 3 Отговор
    Носталгия по Соца, а Отвращение от Прехода и Наложената ни Мафиотска Демокрация! Отвращение от Измислената Евроатлантическа Демокрация!!
  • 188 Ха ха ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #182 от "Реално":

    Ти до Каспичан ако си ходил , пак добре !

    Коментиран от #190

  • 189 Амдертлиев

    3 1 Отговор

    До коментар #186 от "Всичко е точно":

    Грешка от клавиатурата.Ти граматична полиция ли си?

    Коментиран от #191

  • 190 Реално

    0 5 Отговор

    До коментар #188 от "Ха ха ха ха":

    Живял съм за дълги периоди в някои от най-големите градове в света, но ако така ти става по-добре си повтаряй това, което си написал. Сигурен съм , че ти действа успокояващо.
  • 191 Всичко е точно

    2 6 Отговор

    До коментар #189 от "Амдертлиев":

    "Грешка от клавиатурата." Погледни къде е "а" и "ъ" на клавиатурата, и ще ти стане ясно, но то лъжата си беше основна ценност в Комунизма. Всички лъжеха за всичко, така че явно си добре обучен. Браво.

    Коментиран от #213

  • 192 Даамм

    12 4 Отговор
    Взеха най-грозното от соца и ликвидираха доброто - здравеопазване, образование, иститската храна, сигурността, че няма да останеш без работа, че можеш да плащаш сметките си.. Построиха си комунизъм за 5%, другите карат на оцеляване! Жалбата по младост е само в главите на продажните коментатори, които четат политкоректната история. Упадъкът е факт, защото парите станаха основна ценност, а човешкото загуби смисъл.

    Коментиран от #207

  • 193 Билет от 6 ст. е бил висша ценност?

    7 1 Отговор
    Това достатъчно да не си замърсяваш съзнанието с подобни бълвочи.
  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 TV Бобов дол

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама заплатата беше 89 лева":

    Колега, 1985 първата ми работа като общо работник беше със щат 350 лева надземни а година по-късно 670 лева чести подземни без премии и бадбавки с безплатни транспорт и храна.

    Коментиран от #198

  • 196 реставрация 194

    10 1 Отговор
    Много хора тук пишат,всякаш са живяли в онази България, която уж описват тука ! ... А всъщност са просто хора, които не искат да се примирят с жестоката действителност на днешната България !... Пак повтарям... Както и да го усуквате, няма да успеете да потулите истинската психика на народ ,който е бил винаги в бедност и газен от собственния си Елит... изпълзял от мизерията на световните войни ... вкусил за кратко вкуса на свестния човешки живот през Сладките времена... за да бъде въвлечен отново във въртопа на мизерията чрез човешката алчност,користта , злобата и разединението през сивите години на Безкрайния преход !!!

    Коментиран от #197

  • 197 Най-сладкото нещо

    1 7 Отговор

    До коментар #196 от "реставрация 194":

    Сладките времена са сега. Разбира се, като изключим последиците от действията на режими като фашисткия в Русия, но това винаги е било известно. НАЙ-СЛАДКА Е СВОБОДАТА!

    Коментиран от #212

  • 198 Значи

    1 2 Отговор

    До коментар #195 от "TV Бобов дол":

    ... при цена на жилищата по това време някъде между 9 и 15 хиляди лева, сега имаш към 7-8 жилища. С такава заплата няма как да нямаш. 670 лева месечно без надбавки и премии. За 2 години купуваш едно жилище, нали така?
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Да попитам

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    А сега какво е качеството на лечение? Лежал ли си в болница? Не ти го пожелавам.
  • 201 Матей преображенски

    9 2 Отговор
    Да,много добре беше,всичко бир-таман и пълно безгрижие,но американските колонизатори ни завидяха и ни сринаха жизненото равнище до това на папуасите,че и по-зле,ония поне са на вечно лято и природата ги храни,а тук--студ,глад,мор.Място за сравнение няма ВСЕ ЕДНО ДА СРАВНЯВАШ РАЯ С АДА,американците ни вкараха в пълна трагедия и се правят на хал-та-ви,свободата била много важна,на празен стомах,стадото без чобан да се пръсне из драките за плячка на вълци и чакали.А територията на страната с всички полезни изкопаеми,първокласни земи,изобилни води,девствени гори и пр. и пр. остават за колонизатора.Започнаха да се заселват англичани,масово си купуват къщи по селата,без да съобразяват ,че е бъкано с ци-ган-ски ор-ди,после са пишман,и от български бъкел не отбират.Докара такава разруха,все едно са минали вендолите.

    Коментиран от #205

  • 202 НАП

    7 0 Отговор
    Видяхме и усетихме на свой гръб, че при капитализма човек за човека е вълк.не вярвах, но се оказа точно така!
  • 203 руZофилията V шOк!

    3 4 Отговор
    Кво е това Zомби на снимката?
  • 204 Счетоводител

    3 3 Отговор
    Четейки статията и коментарите, отново ми идва наум типичната черта за гледането в канчето на другия или в двора на съседа. Нито един строй не е почнал от нулата, включително и България след освобождението. Тогава едва ли нивите и имотите, които са били собственост на турците са завзети или са получени даром от заселниците на тяхно място наши сънародници. Да не говорим, че българите тогава в населите с българи градове и села са имали някакъв капитал - къщи, земя, добитък, инвентар. Идвайки българи от Балкана са купували земя и къщи, нещо което не става без пари. За епохата на следосвобожденска България, отново имаме натрупване и развитие на капитал в хората и държавата и въпреки няколкото национални катастрофи и войни, държавата и хората имат ресурс и се развиват. В периода 09.09.1945 до 10.11.1989, червените другари не започват от нулата, както на повечето хора им се иска. Фабриките, земята, стопанския инвентар и добитъка национализирани от всички са достатъчно стабилен ресурс за да се изгради държава или поне да се поставят добри икономически основи (освен това правейки кооперативите, земята е национализирана пролетта - т. е. когато е насято вече житото). В периода след 1989 отново започваме да градим някакъв обществен строй, базиран на ресурсите на направеното преди това - на нашите предци. Мисълта ми е, че никой строй не започва от нулата и не е без участието на нашите предци. И при всички обществени системи е имало трудолюбиви и честни хора, както и т
  • 205 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 6 Отговор

    До коментар #201 от "Матей преображенски":

    45-години комунистите ядоха, пиха, убиваха, лъжейки народа със светлото утре на комунизма. Когато това утре трябваше да дойде се видя, че и помен няма от обещания рай, и хоп - държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да по търси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период. Държавата ни не бе съсипана от диспансеризирания Филип Димитров, нито от "Веселиновския философ Желю" и неговото вице,- баба Блага. На всички нива се действаше организирано и по план. Отделните министерства и ведомства действаха единно и в синхрон. Спомнете си как набързо комунистите станаха "социалисти" и "поеха вината с мезе". Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
  • 206 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор
    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
    Това беше най-идиотският строй....Още помня блъсканицата пред американската палата на Пловдивския панаир за да се докопаш до.............. НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА С ПРОСПЕКТИ.....Реалността за онова време е просто НЕОПИСУЕМА и на това разчитатe комунистическите гниди!!!
  • 207 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор

    До коментар #192 от "Даамм":

    Бaбaлъкът, пo oнoвa врeмe, бeшe вeтeринaр в зaлхaнътa/грaдcкaтa клaнницa/ нa Coфия и ни бeшe прeдупрeдил дa нe купувaмe кoлбacитe ...a млякo c мeceци нe вкуcвaхмe, зaрaди aнтибиoтицитe c кoитo, колегите му ветеринари, лeкувaли крaвитe oт мacтит...

    Коментиран от #208

  • 208 супер

    7 0 Отговор

    До коментар #207 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А сега пием разредено сухо мляко от радиоактивното украинско.
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Сам Боха

    13 0 Отговор
    До автора Веселин Стойнев: Глупако, глупако ... Имах приятел на времето. Та, той казваше: С тая логика, само до качето с триците. Е, ти си точно в десятката. Дано триците да са ти вкусни, или поне скъпи/в парично изражение/. Какво още за авторчето-типичен продукт на 33 години мозъчни промивки, чалгализация, опростачване и консумация до пълно видиотяване-докато индивида съвсем изгуби връзката с реалността. Консумирай, консумирай, консумирай. И не мисли за нищо друго. Вземи излез от София и попътувй из България, ще видиш пустиня-/Не покрай магистралите, естествено./ И въпросът не е кога е било по-добре. Въпросът е, че тогава на тая територия имаше държава, имаше народ. Сега, дори твоите господари говорят, а то е и видно, че държава няма. Няма и народ. Има само жертви и престъпници, които се мразят все по-страшно. И само се моля най-накрая тая омраза да избухне и да става каквото ще става. Защото докато има хора, като авторчето, които пишат подобни глупотевини и на никого това не му прави впечатление, изходът е само един и той е пълна загуба на държавност. И един въпрос за финалчето: Ако всичко написано е вярно, защо е необходимо да бъде написано? И то писано като под индиго, ежедневно, от различни с имената си, но еднакви с господарите си индивиди? Защо е необходимо да агитират? Кого агитират? Или всички ние, които не споделяме възторга и въодушевлението на авторчето сме малоумни, безпаметни, неграмотни.
  • 211 Времето на Козяк свършва

    5 0 Отговор
    А АмериканскитеХибридчици платени от козяшкияФилиалНаЦру от сутрин до вечер бълвате лъжите наГосподаря си с надежда някойОскотял иЗомбиранРоб да ви повярва.. Кажете нещо за плана на господарите си за редуциране на човечеството до златен милиард, или това е лъжа? Кой ни пусна ковид, кой ни отклонява от природата и ни промива с лгбт “ценности". Кой се кани да ни храни с хлебарки и червеи, защото били много хубави а който не иска да яде гадост е носталгик и ще бъде заклеймен и унищожен. Хубаво че сте сеПродали наДявола, но не мислете, че хората са идиоти и ще стоят мирно за да бъдат унищожавани бавно...
  • 212 Човек от народа

    5 1 Отговор

    До коментар #197 от "Най-сладкото нещо":

    Скоро свободно ще проядеш еврохлебарки, червеи и мухи. Да ти е сладко, и "свободата" да ти есладка
  • 213 ами

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "Всичко е точно":

    А и Ъ са една под друга на клавиатурата...ти с каква клавиатура си?
  • 214 хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #182 от "Реално":

    ами да ти кажа, половината ми роднини живеят в Русия и не в Москва, Петербург или друг голям град...та това за трагедията...не ми ги разправяй на мен...:))) Провинциален град, който е по-чист и уреден от София...
  • 215 За протокола

    2 3 Отговор

    До коментар #183 от "Амдертлиев":

    Не говорим за спешна помощ. Говорим за това, че имаше подхвърляне като футболна топка между различни кабинети. Не зная какво е било основанието, но докато стигнеш до зъболекар малкото кариесче ставаше голям кариес. И с некачествените пломби, зъба отиваше на кино. И понеже не е спешен случай всеки прехвърляше топката на друг. Имам случай и със счупено борче, което си го носих в канала много, много години. От една доцентка в МА. Моят поглед е от страната на пациента, а там съм с богат опит още от детска възраст.
    Писах, че ще изгубиш по отношение на зъболечението в чужбина и по-специално в САЩ, защото много добре зная как е там. Там наистина е такава цената на запълване на канали и т.н., но ако имаш застраховка, която беше доста ниска, това се покрива от нея. Да, тя не покрива сериозни неща но за един кътник стига. И все пак колко зъба правиш на година ако се грижиш?
  • 216 За протокола

    2 1 Отговор

    До коментар #171 от "ами":

    До 8 клас можеше да ходиш в училище, но след това влизаше във въртележката местоживеене - месторабота/училище. Обикновено работата и училището бяха в различни райони от местоживеенето. Поне в София.
  • 217 Водолей

    3 2 Отговор
    Искате ли ваще деца и внучета да се приберът от западна европа а не от коми. Затворете си устите защото ви испаднаха ченетата и протезите. Ако неискате живейтеси сами и се гледайте по скайпа.
  • 218 Русенец

    6 0 Отговор
    Когато образованието беше ценност. Когато учениците не биеха учителите. Когато да си българин не беше срамно. Когато във всяко село имаше детска градина, училище и лечебница. Когато дядовци и баби се радваха на внучета по цяло лято. Когато безработицата клонеше към нула. Когато заспивахме на отключено. Когато всичките ни продукти бяха българско производство и не им викахме био, защото нямаше небио. Когато всяко българче знаеше историческите ни събития по дати. Не съм комунист, нито социалист и определено не искам да се връща тоталитарното управление. Но сегашната анархия ме отвращава. Да ви пи. кам на целогодишните банани и портокали.
  • 219 Веспа

    2 1 Отговор
    Всеки си мечтае за времето, когато е бил на 15-25 години.
  • 220 Гост

    2 0 Отговор
    Много добре казано....чест и почитания....
  • 221 11112222333

    3 1 Отговор
    Кога е било по-добре при Живков или сега ?

    В природата при по-добри условия за живот популацията нараства.

    Преди бяхме почти девет милиона, а сега почти пет милиона.

    Мисля че отговора е ясен.
  • 222 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Когато си под байрака на Дойче веле, какво друго можеш да напишеш, освен неверни неща !?
    Защо никой не изнася едни такива данни : Колко лични /частни/ домове бяха построени / де с помощта на БИБ , де не/ за времето от 1960 година до 1990 г И колко за последните 30 години ?
    За мен именно това строителство е най-добрия показател за социалното положение на простолюдието !!!