Тема: Украйна

30 Март, 2023 20:37 2 970 58

Как Путин прилага агресивната тактика на Хрушчов

  • ссср-
  • история-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • никита хрушчов-
  • александър фридман-
  • ядрено оръжие-
  • беларус

Сега Путин ще разполага ядрени оръжия извън страната си. Каква е целта?

Как Путин прилага агресивната тактика на Хрушчов - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изявлението на руския президент за предстоящо разполагане на тактическо ядрено оръжие в Беларус само затвърди мнението, че Владимир Путин прилага агресивната тактика на Никита Хрушчов, което така и така е разпространеното в САЩ и Европа. По нареждане на някогашния съветски лидер навремето ядрено оръжие бе разположено извън пределите на СССР - още в края на 1950-те години в ГДР, а през 1962 и в Куба.

Сравненията с Хрушчов дразнят Кремъл

Още новини от Украйна

Президентът Путин не крие любовта си към историята и редовно дава оценки на личностите от миналото. Най-често критикува Ленин - че е създателят на "изкуствената Украйна", Хрушчов - заради решението да даде Крим на Украйна, както и Михаил Горбачов - за предаването на международните позиции, загубата на зоните на влияние извън пределите на страната и за разпада на СССР, довел до отделянето на Украйна от Русия. Сегашният руски президент вижда историческата си мисия в това да поправи досадните "грешки" на своите съветски предшественици, а първоначално хибридната война срещу Украйна, прераснала в пълномащабна, е част от този път.

На сравнения с Хрушчов, станали популярни на Запад от миналата година насам, в Кремъл реагират болезнено и даже агресивно. Но това не пречи на сегашното руско ръководство да следва курса на Никита Хрушчов и да жонглира активно с "ядрената тояга".

Причините за този вид съмнителни манипулации не са се променили принципно през изминалите десетилетия: това е политическата, икономическа и военна слабост на Москва, която продължава да отстъпва на ключовия си противник САЩ и се стреми да компенсира недостатъците и грешките си с неочаквани, предизвикателни и рисковани ходове.

Положението на Путин е много по-сложно от това на Хрушчов

Във времената на Никита Хрушчов СССР е призната супердържава, контролира част от Европа, провежда глобална политика и разполага със значително поле за маневри. А съветският лидер макар да прави фалове и да се слави със своята непредсказуемост, в крайна сметка демонстрира здрав разум и готовност за компромиси. Помнейки ужасите от Втората световна война, по време на Хрушчов в Кремъл се въздържат от необмислени празни заплахи. Самият Хрушчов се стреми да избегне войната в Европа, а разполагането на съветско ядрено оръжие в ГДР в контекста на берлинската криза до голяма степен е реакция на СССР на аналогичната стъпка на САЩ във ФРГ. В случая с Куба Москва се опитва да нанесе осезаем удар по престижа на Вашингтон.

Путин се намира в много по-сложна ситуация от тази на Хрушчов. Започвайки война в Европа и тръгвайки по пътя на военните престъпления, той до голяма степен изолира Русия, разполага с доста ограничени политически и икономически възможности и не може да се похвали с много сателити и съюзници. Затова е принуден да залага на "братския диктаторски режим" на амбициозния и своенравен Александър Лукашенко, на когото е отредена специална роля в настоящия "ядрен проект" на Кремъл.

Кремъл ще се ориентира по опита на СССР

В изявлението си за разполагането на ядрено оръжие в Беларус Путин изрично подчерта, че инициативата била на Лукашенко, а арсеналът макар да остава под контрола на Руската федерация, ще бъде обслужван от беларуски специалисти. Този сценарий предвижда откритост и тясно сътрудничество, а най-важното - доверие между партньорите и представлява един вид словесен реверанс към Лукашенко.

Реализацията на този сценарий обаче е слабо вероятна - руското ръководство най-вероятно ще се ориентира по опита на СССР: разполагайки ядрено оръжие на територията на страни съюзници, Москва или се е въздържала от привличането на местен персонал, или го е свеждала до минимум. По правило на политическото ръководство на въвлечените страни е била отреждана ролята на статист, а Кремъл както в епохата на Хрушчов, така и след него не е мислел да изпуска от ръцете си "ядрената тояга".

Лукашенко - днешен Кастро и бъдещ Хонекер?

Още във втората половина на 1990-те години критиците на Лукашенко отбелязваха, че беларуският управник мечтае да смени Борис Елцин в Кремъл и да може да се разпорежда с руското ядрено оръжие. Ако Лукашенко е имал такива надежди, сега в определена степен се приближава към изпълнението им, но едва ли ще му се удаде да използва "ядрената тояга" за собствените си интереси.

Фидел Кастро също не успява да постигне това - именно той настоява през 1962 година за разполагането на съветско ядрено оръжие на Острова на свободата. Карибската криза, по време на която светът се оказва на прага на Трета световна война, завършва в крайна сметка с компромис между Вашингтон и Москва, и съветското ядрено оръжие се връща в родината си. Всичко това обаче има фатални последствия за Никита Хрушчов - през 1964 година той е свален от поста, а неговият приемник Леонид Брежнев макар да действа по-внимателно, продължава да разполага ядрено оръжие в ГДР и в другите страни от Варшавския договор.

Подобно на Кастро през 1962 година, Лукашенко вижда в ядреното оръжие допълнителна гаранция за стабилността и сигурността на своя режим. Но бравурната реторика не може да скрие факта, че руското ядрено оръжие превръща Беларус в пешка в чужда и много опасна игра. Беларус фактически се оказва в ролята на ГДР, чието ръководство не проявява особен ентусиазъм по повод действията на "съветските другари". Нещо повече - през 1986-а година генералният секретар на ЦК на Германската единна социалистическа партия Ерих Хонекер нарича съветските ракети "адски неща" и споделя плахата си надежда, че извеждането на американските ракети от ФРГ ще позволи на СССР да изведе своите от ГДР.

Малко след това "адските неща" наистина напускат Германия: провалът на комунизма в Европа и краят на ГДР принуждават Москва де си прибере ядреното оръжие.

"Великата страна" се завръща?

За тогавашните млади съветски чекисти, а сега възрастни руски ръководители като Путин връщането на ядреното оръжие, както впрочем и извеждането на съветските войски от Източна Европа се превръща в горчив символ за гибелта на "червената импeрия". Това е травма, която те не могат да преодолеят и до днес.

Изпращайки сега руско ядрено оръжие в западна посока, те се стремят да уплашат страните от НАТО, да ги накарат да се откажат от поддръжката за Украйна и още повече да подчинят Беларус на Русия. За тях тази стъпка символизира връщането на "великата страна", която се опитва да вземе своеобразен реванш за 1991-а година и другите унижения от миналото.

От военно-стратегическа гледна точка разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус най-вероятно няма да повлияе на архитектурата на сигурност в Европа и няма да накара НАТО да спре да подкрепя Украйна. Но то укрепва позициите на Лукашенко, още повече привързва Беларус към Русия и има голямо символично значение за реваншистите от Кремъл, окончателно поели по пътя на толкова нехаресвания от тях Никита Хрушчов.

***
Авторът на статията Александър Фридман е историк, сътрудник на Хумболтовия университет в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 10 Отговор
    Пак бесните халюцинации на овче зле! Z

    Коментиран от #20

  • 2 Българин

    8 21 Отговор
    Пу се оказа един г..

    Коментиран от #8

  • 3 Лилов

    13 3 Отговор
    Путин е впрегнал духа на Леонид Илич и на Хрусчов да му помагат и обучават - явно те са го подучили на тази тактитика, иначе нема от къде да я знае !

    Коментиран от #14

  • 4 Българин

    11 22 Отговор
    Путин е пътник

    Коментиран от #29, #43, #49

  • 5 Евробалалайка

    6 16 Отговор
    Стига с този дребен и злобен! Имаме си други проблеми за обсъждане. Народа иска да чуе за нашите реални проблеми.
  • 6 прогресивен дивак

    2 2 Отговор
    няма да ви изям.но ще ви накарам да изядете прогреса!
  • 7 Русофил

    5 21 Отговор
    С решението да разположи ядрени оръжия извън русията, Пу заби нож в Си.
    Да видим Си как ще възстанови авторитета си. Васалът не го слуша.
  • 8 Ааа...

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Не е като тебе
  • 9 12343211

    20 3 Отговор
    Ок.
    Къде е статията " Меж. Съд осъди САЩ да плати на Иран"?
  • 10 нова порция

    5 6 Отговор
    Психопата праща крепостните в рая(болшевшкия).
  • 11 Укропат

    5 2 Отговор
    Пак ли го рекламирате тоя!? Айде стига. Пишете за шефчето. Путин бил лош. Путин бил зъл. Путин бил НАТО. Путин бил Зеленски. Ясно. Всички е бил. Кажете шефчето кой ще го бие? Пак.
  • 12 КАКВИ ЯДРЕНИ

    9 16 Отговор
    ОРЪЖИЯ...В РУСИЯ ВСИЧКО Е РЪЖДЯСАЛО..НЕЩАСТНА ДЪРЖАВА..ДА СЕ БИЯТ СРЕЩУ СЛАВЯНИ...ГОСПОДИ ..ТИ СИ НА РЕД..РАЗДАЙ ПРАВОСЪДИЕ...

    Коментиран от #18, #52

  • 13 Реалист

    14 7 Отговор
    Това DW трябва да бъде забранено със закон да се публкува откровена пропаганда на ЦРУ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Що така бе душевно болни

    5 7 Отговор
    Синът на Никита Хрушчов се самоуби в САЩ
    Причината за смъртта на Сергей син на покойния бивш съветски лидер от периода на Студената война Никита Хрушчов, е огнестрелна рана в главата, съобщи днес говорител на съдебно-медицинската служба на американския щат Роуд Айлънд. Хрушчов-младши бе намерен мъртъв в дома си в Кранстън, щата Роуд Айлънд. Той бе на 84 г. Сергей Хрушчов и съпругата му Валентина получиха американско гражданство през 1999 г.
    Сергей Хрушчов и съпругата му Валентина получиха американско гражданство през 1999 г.
    Сергей Хрушчов е роден в Москва през 1935 г. Той бе ракетен експерт в Съветския съюз. През 1959 г. съпровождаше баща си при историческото му посещение в САЩ. През 1963 г., когато баща му още беше на власт (до 1964 г.), бе удостоен със звание Герой на социалистическия труд, стана и лауреат на Ленинска награда.
    През 1991 г. той и семейството му се преместиха в САЩ.
    „Чувствам се като новороден, започвам нов живот“, каза той пред АП, след като положи клетва като гражданин на САЩ. В друго интервю той каза, че се надява, че баща му, който почина през 1971 г., би подкрепил неговото американско гражданство. „
  • 16 Русия

    6 13 Отговор
    .. е агресор. Винаги е била.
  • 17 Ихтамнет

    2 9 Отговор
    Ама сега путлерягата петър едно ли копира грузинския алкохолик сталин ли копира украта хрушчов ли копира много идоли има тоа късия цар

    Коментиран от #34

  • 18 Да но

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "КАКВИ ЯДРЕНИ":

    Се побратимяват с иранци сирийци и африканци а сметка на славянските християнски народи
  • 19 Хе хе хо хи ха

    18 6 Отговор
    Побърка ги Путин. Пропагандата наДойчо зеле и бес арабите от/ка/чиха . Путин е на прав път.

    Коментиран от #21

  • 20 Значи

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Всичкото русня в Макеевка да вадите братята си от руините
  • 21 Хихи

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хе хе хо хи ха":

    Като Хрушчов младши

    Коментиран от #28

  • 22 Урюрвкос

    11 4 Отговор
    тежко и горко на Хумболтовия университет в Берлин ако и останалите му сътрудници имат същия научен багаж като автора на статията.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Интересно

    14 4 Отговор
    ДВ стават смешни с тези статии. Ефекта е обратен. С манипулации победа няма да се получи. ФАЩ потъва бавно и сигурно.

    Коментиран от #27

  • 26 Да припомня

    7 3 Отговор
    Пияндето ЧърчЪл, е искал да обяви война на СССР на 15 май 1945-та, само седмица след победата над фашизма !!!
    "Мечтая си да имаме велик лидер като Мусолини"
    Изказване на У. Чърчал 1929 г. ❗
  • 27 Хахахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "Интересно":

    80 години ги потапяте запада викаш най-накрая дойде момента ако отново ще чакаме 80 години по добре се откажете

    Коментиран от #31

  • 28 Хихихихи Не, като този

    13 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хихи":

    Министърът на отбраната на САЩ- Джеймс Форестал, се озова в психиатричното отделение на военната болница „Уолтър Рийд“ и през 1949 г. скочи от прозореца на 16-ия етаж с викове: „РУСНАЦИТЕ ИДВАТ!“

    Коментиран от #36

  • 29 Е като гледам

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти ще му носиш куфарите.
  • 30 Котю

    10 3 Отговор
    Незнам, ама средномесечната заплата в Русия е 63000 рубли или 1500 лева, при цени на горивата и енергията за битово потребление в пъти под тези в европа.Да му ядът ДЗеле …. на путин

    Коментиран от #38

  • 31 Откажете се

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Бивш шеф на Lеhmаn Вrоthеrѕ: Oщe 50 бaнĸи в CAЩ ca пoд зaплaxa oт фaлит – Свят
    Дpyги 50 aмepиĸaнcĸи бaнĸи – извън фaлиpaлитe двe oĸoлo 10-ти – мoжe дa фaлиpaт, дoĸaтo Бeлият дoм peши cтpyĸтypнитe пpoблeми в ceĸтopa, ĸoмeнтиpa Лopънc Maĸдoнaлд, бивш вицeпpeзидeнт нa финaнcoвaтa ĸopпopaция Lеhmаn Вrоthеrѕ.
    “Oщe 50 бaнĸи в CAЩ мoжe дa ce cpинaт, дoĸaтo тe (влacтитe) peшaт cтpyĸтypния пpoблeм в ceĸтopa. Πoлитицитe нaй-вepoятнo щe бъдaт пpинyдeни пo няĸaĸъв нaчин дa въвeдaт мнoгo пo-гoлямo зaдъpжaнe (“изтичaнe” нa дeпoзититe oт бaнĸoвитe cмeтĸи), знaчитeлнo нaдвишaвaщo дeпoзититe в $250 000(гapaнтиpaнaтa cyмa зa изплaщaнe в CAЩ пpи фaлит нa бaнĸa)”, ĸaзва бившия шеф
    Cмятa ce, чe фaлитът нa Lеhmаn Вrоthеrѕ cтaнa “oтпpaвнa тoчĸa” нa cвeтoвнaтa финaнcoвa ĸpизa зaпoчнaлa пpeз 2008 г. Cпopeд финaнcиcтa, ceгaшнитe пpoблeми в бaнĸoвия ceĸтop нa CAЩ ca пoдoбни нa ĸoлaпca нa тaзи бaнĸa.
    Maĸдoнaлд cмятa, чe peгиoнaлнитe бaнĸи в CAЩ мoгaт дa зaгyбят “cтoтици милиapди дoлapи”. B cъщoтo вpeмe, cпopeд нeгo, тeзи cpeдcтвa (мoжe би) щe oтидaт в гoлeмитe бaнĸи, a cлeд тoвa в дъpжaвни oблигaции. Финaнcиcтът cмятa, чe влacтитe нa CAЩ щe ce нaлoжи дa yвeличaт гapaнциитe пo влoгoвeтe в cpaвнeниe cъc cъщecтвyвaщитe oт $250 000.

    Коментиран от #37

  • 32 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 5 Отговор
    Изявлението на руския президент за предстоящо разполагане на тактическо ядрено оръжие в Беларус само затвърди мнението, че Владимир Путин прилага агресивната тактика на Никита Хрушчов, което така и така е разпространеното в САЩ и Европа................................................................................................................................ ............................................................................................................................................................................................ Не съм му адвокат на ПУТИН и моето мнение е ,че следва уверено пътя ня МИЛОШЕВИЧ.Тази война е ненужна на РУСИЯ и може да доведе до разпадането на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.Що се отнася до разполагането на ядрени оръжия в БЕЛАРУС мисля ,че това касае ПОЛША.Има една поговорка,че, ,,КРУШКАТА СИ ИМА ОПАШКА,,Визирам изказването на един полски министър преди 5-6 дена ,че ако УКРАЙНА загуби войната полската армия ще се намеси пряко.Поляците се взеха много насериозно да са главен фактор в този регион по подобие на САЩ .но в по малък мащаб.Наистина преди няколко века поляците са спасили ЗАПАДНА ЕВРОПА от турско нашествие ,но сега дано да не станат причина тази ЕВРОПА ДА ДАДЕ ,,ФИРА,,

    Коментиран от #51

  • 33 стига с тоя Путин!

    5 2 Отговор
    Нали всеки ден в десетки материали ни казвате, че вече него го няма, болен е, сдава позиции и т.н.

    Дайте нещо свежо - за зеленото клоунче, което вечно търчи по света, проси пари и оръжие! ГОВОРЕТЕ за него!

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пропагандата

    11 2 Отговор
    срещу Русия и Путин ви е глупава и няма да ви помогне! Тя няма да промени факта, че големи сили като Русия, Китай Индия, са срещу интриганта САЩ и става нов световен ред! И процесът е вече необратим!

    Русия с една операция в Украйна разбичка целия капиталистически Запад и им показа кирливите ризи и заговора срещу човечеството. Русия се бие за справедливост, което подивелият Запад се стреми да спира със зъби и нокти.
    Но тоя път капиталистическият Запад ще загуби всичко.

    И за децата е ясно как защитниците на нато, ес.то и краварите са невежи и глупави. Повтарят като папагали едни и същи простотии в постовете си. Направо не си струва човек да им обръща внимание. Но от Козяк з да си знаят - това е им е човешкият материал, ниско качество, ниски резултати.

    Коментиран от #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Варненец

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "Откажете се":

    Много рушка телевизия гледаш. Аз също я гледах по задължение до 89-та, всеки петък, там също ни обясняваха, как загниващия капитализъм пада, а паднахте вие рушляците. Сега пак ще паднете, но по-лошо.
  • 38 Варненец

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "Котю":

    Горивата, викаш, те рашките са на дърва и дворни тоалетни, късметлиите карат лада поне 50 годишна, ама не могат хляб да си купят, ти за горива ми говориш. Платено мутрафанче.

    Коментиран от #44, #45, #46, #54

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Битко

    0 6 Отговор
    Кога спре да я чете гобителната савецка историа да дойде да мо кажа правилната тактика, с коя че е добар на сички! Ма да тренира еластичноста на гевреко си до тогава че нема да е лесно да задоволи сички кои мо се канят деа!
  • 41 Варненец

    2 8 Отговор

    До коментар #35 от "Пропагандата":

    Само ако знаеш, колко смешен коментар си драснал. Никой не подкрепя рушка, освен еритрея и африканските племена. Индия и Китай се въздържат и чакат да си вземат парченцата от същата рушка. Нищо не са подкрепили.
  • 42 ТаУмВзе

    2 7 Отговор
    пу си да стяга бохчата за Хага, видяхме колко може, Зеленски го бастиса за година, останаха само чувалите и самоварите!
  • 43 ТаУмВзе

    2 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Да, както и всички продажни рублораби!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Котю

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Варненец":

    Да, но имаме най много алкохолици и евтини девушки в мире, яд ли те е!
  • 46 Това

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "Варненец":

    Какво беше това,най новия виц или аз нещо не разбрах.В Русия се отоплявали на дърва ,тоалетните на улицата,нямали пари за хляб.Що за простотии пишеш бе човек.Кой ти е промил така силно мозъка.
  • 47 стига с тоя Путин

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Варненец":

    Прав си, но иначе трябва да ровя по кофите ако не са копейките, но ако трябва да бъда честен, не са ни давали денги от бая време!
  • 48 Беларус

    4 1 Отговор
    Е втората руска държава

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Много верни неща

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Си написал но това

    преди няколко века поляците са спасили ЗАПАДНА ЕВРОПА от турско нашествие ,

    Ако имаш предвид варненчик и неговата армия разгромена от турците при варна а самият той заклан не знам до колко си прав
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТаУмВзе

    0 4 Отговор

    До коментар #48 от "Беларус":

    И те са пропаднали и съдрани повече от ватите, завиждай им мусор платен!
  • 54 Баш Варненец

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Варненец":

    Горивата, викаш, та аз самият съм на дърва и съм с дворни тоалетнА, и съм късметлия карам на Него лада поне 80 годишна, ама не мога хляб да си купЯ, то за горива ми говориш.
    Платено байданофилче
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 анатоли

    3 0 Отговор
    Всички коментирани действия на Русия срещу запада са в отговор на англосаксонската агресия. Не може да се изопачава така действителността. Това няма да помогне на западната цивилизация и нейните колонии в източна европа. Те вече са игнорирани от световната общност и тяхната роля ще става все по-малка, и накрая ще бъдат унищожени.
  • 58 В.В.П

    2 0 Отговор
    Винаги съм се забавлявал тук, не само на статиите,но и на коментарите под тях. Боже, колко много русофобия по тази земя ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания