Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2023 06:00 4 853 92

Защо тези хора се чувстват лично обидени от западния свят

  • русофили-
  • българия-
  • русия-
  • ссср-
  • нато-
  • ес-
  • украйна-
  • война-
  • българи-
  • обидени-
  • владимир путин

Собственото мнение се издига на същото равнище като научното познание

Защо тези хора се чувстват лично обидени от западния свят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те говорят разпалено и гневно. Провокират умишлено и с наслада. Те громят елитите, експертите, науката, истаблишмънта, мейнстрийма, а най-вече либералите и глобализма. Ако тук вече се сещате за български дейци, политици, журналисти и други публични фигури, които изливат омразата си върху „умните и красивите“, интуицията не ви лъже.

Всъщност обаче става дума за едно световно явление, разпознато от социолозите Каролин Амлингер и Оливер Нахтвай в книгата им „Уязвената свобода – аспекти на либертарианския авторитаризъм“, която е номинирана за награда на Лайпцигския панаир на книгата тази година.

Още новини от Украйна

"Оковани" от правила и забрани

Според авторите тези „авторитарни либертарианци“ са обикновено мъже с високо образование и доскоро с либерални възгледи, които обаче днес не се тревожат от популизма или национализма, от авторитарните възгледи на лидери като Путин и Тръмп. Нещо повече, дори отчасти ги споделят, защото в момента имат друга болка: чувстват се оковани от многобройните правила, предписания и забрани в света около тях.

Според тях тази система е създадена от мейнстрийма, от един истаблишмънт, състоящ се от либерали и западни левичари, от наука и глобално предприемачество, които заедно подготвят нов тоталитаризъм в небивали мащаби. Авторитарният либертарианец се чувства обиден, дори уязвен от сегашния западен свят. Той смята, че е жертва на мейнстрийма, който налага „диктатура на правилната гледна точка“ и се бори за някаква ретротопия, в която светът отново ще бъде такъв, какъвто е бил.

Фрустрации, които пораждат отчуждение

Не, това не са карикатурните фигури с шапки от алуминиево фолио, които вярват, че НАСА ги обгазява с кемтрейлс, че Бил Гейтс ги чипира, а Клаус Шваб, банкерите, тайното световно правителство, ЛГБТИ и мигрантите разрушават устоите на техния свят. Не, това са идеолозите на шапките от алуминиево фолио. Защото, както пишат авторите на книгата: „Едно общество, което на хората им изглежда хаотично, неразбираемо и дори враждебно, постепенно се отчуждава от социалната реалност.

То произвежда не само маси, които пасивно приемат съдбата си, но и мобилизира разрушителни енергии, които се насочват срещу имагинерната заплаха“. Защото множащите се рискове в съвременния свят правят хората все по-зависими от институциите, а това предизвиква фрустрации, които са хранителна среда за възникването на уязвеното его на авторитарния либертарианец.

Реакции на уязвеното его

Той е авторитарен, защото въплъщава редица характеристики на „авторитарната личност“ по Адорно: авторитарна агресивност, демонстрации на сила, деструктивност, цинизъм, конспиратологично месианство и суеверия. Той отрича изводите на научните експерти - главно поради това, че омразният му „мейнстрийм“ признава авторитета на тези експерти. Той е авторитарен още и защото грубо отхвърля всички други възгледи, като същевременно се държи агресивно и нападателно към онези, които (според уязвеното му его) ограничават свободите му.

А либертарианския аспект на тази личност авторите описват така: „От нейна гледна точка свободата не е споделено обществено състояние, а лично притежание. (…) Свободата вече не се разбира просто като разграничаване спрямо държавния монопол над властта, а като разграничаване спрямо обществените норми“, пишат Амлингер и Нахтвай. Индивидът, който живее с такава представа за свобода, отхвърля всички обществени предписания, защото вярва, че има право да следва собствените си предписания.

Собственото мнение се издига на същото равнище като научното познание

„Те са либертарианци дотолкова, доколкото издигат собствената си свобода на пиедестал. Но в същото време проявяват авторитарна нагласа, защото презират всички, които имат друга представа за свободата“, обобщават тезата си авторите.

Според тях въпросните личности се представят като демократи, но всъщност са се пуснали надолу по пързалката на антиполитическата демокрация. Те не се гнусят от фашистите и са дотолкова разочаровани от демокрацията, че авторитарната им нагласа непрекъснато ги тегли към някакви форми на тоталитаризъм и фашизъм.

Авторите съвсем закономерно поставят описаните процеси и в контекста на „пост-истината“, „пост-фактите“, и фалшивите новини: „От една страна достъпът до информация е демократизиран, от друга обаче хората все по-малко разбират света, в който живеят - в резултат от научния прогрес, специализацията и липсата на опит с определени рискове. Независимо от това обаче всеки човек иска и занапред да бъде равноправен участник в дискусията – е, да, не толкова с притежаваното познание, колкото с мнението си. (…) Стига се дотам, че при оценката на една ситуация собственото мнение и собственото усещане се издигат на същото равнище като научното познание.“

Новите авторитарни демони

Неслучайно собственото мнение (което в България понякога се нарича „друга гледна точка“) през последните десетилетия консолидира авторитарните либертарианци във всички текущи кризи под едни и същи флагове: Няма да спасяваме гръцките банки. Няма да приемаме мигранти. Климатичните промени са лъжа. Няма пандемия, а ваксините са вредни. Тръмп и Путин защитават традиционните ценности, а за войната в Украйна е виновен Западът.

Така свободата и демокрацията, голямото еманципационно обещание на Просвещението, хем издигнаха равноправието между хората (в индустриалния свят) до небивали висини, хем породиха нарастващо огорчение у много хора, които не знаят за какво да използват равноправието си - и така стават жертва на новите авторитарни демони. Или, както пише най-известният днешен германски философ Юрген Хабермас: „На мястото на някогашното велико еманципационно обещание дойде оглушителната и произволна шумотевица, която създаде многобройни, затворени ехо-камери.“

Carolin Amlinger und Oliver Nachtwey: „Gekränkte Freiheit. Aspekte des libertären Autoritarismus" (Suhrkamp Verlag, Oktober 2022)

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рано или късно

    152 29 Отговор
    DW ще бъде изритано от България..
  • 2 Патриот

    44 150 Отговор
    Много точна статия, у нас е пълно с такива питеци

    Коментиран от #57

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 23787

    151 31 Отговор
    Това са глупости, пълни глупости!! Лично обидени сме защото: Първо след 10 ноември 1989г минаха през България западни "експерти" и първото което поискаха да си затворим военните заводи(конверсия да започнат да произвеждат маратонки), второто да си изтеглим, армията от граничните с Турция райони(да не вземем случайно да ги нападнем и да влезнем в Истамбул хи хи хи, . Така без поминък останаха Момчилград, Ивайловград, Харманли Симеоновград, Елхово и Средец. После да си нарежем танкове, самолети ракети, да си затворим четири реактора на АЕЦ Козлодуй. Само да попитам ако си бяхме затворили военните заводи, кой сега щеше да произвежда оръжие за Украйна?

    Коментиран от #15

  • 5 Сащ са зло

    144 29 Отговор
    Злостната антируска пропаганда и лъжите на американската пропаганда допринасят за все по-големите симпатии и подкрепа за Русия по света!

    Коментиран от #88

  • 6 Цура

    30 73 Отговор
    Защото са свикнали с чеп от за. Д. И искат всички да сме така. Прокламира свобода. Не на зависимостта от запада, НО искат зависимост от изтока. Патриотите се бият в гърдите за спасените евреи и арменци, НО не ги спасиха те, а народа, а те пак са лаели както сега срещу украинците, но сега са горди за спасените тогава

    Коментиран от #23

  • 7 Така така

    116 16 Отговор
    От девет кладенци вода ще донесете, за да заблуждавате хората. Истината е, че това са реални неща. И гейтс и шеаб и останалата шайка от неадекватници с пари
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Даката

    21 52 Отговор
    Обикновенно са били номенклатури от средно ниво и неудачници в живота, лузъри
  • 10 Фактът, че авторът

    113 12 Отговор
    използва думи като фурстрация, истаблишмънт и т.н., показва, какво е нивото му и от къде идва и къде отива. А за бълвочът, който е написал, само той си знае.

    Коментиран от #92

  • 11 КАЛАШНИКОВ

    92 11 Отговор
    Даа,така.сме. Не желаем Глобален Концлагер,така,че Уважаеми ЗЕЛЕ или каквото там сте- Вие и Останалите Глобо-майтапи що не се помолите на другаря И.Мъск да ви натовари в някоя ракета и да ви изстреля на някъде у Космоса!!! Тук на тая планета не сте желани,да си го и го кажем право у очи...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    82 9 Отговор
    Аха, объркали се прозорливите. Егото им било уязвено. Няма Давос, няма Брюксел, всички са избрани в честни и почтени избори. Хората си искат Бай Дън, деду Лула, Фетерман и други подобни, дето не могат 2 приказки на кръст да вържат, щото са изветрели до неузнаваемост. Измамни са назначените съдии на Бай Дън, които не знаят за ключови отсъждания на Върховния съд или последното с Деб Хааланд, където се оказва, че няма ниво на учиник от начално училище, но е назначена поради произхода си - коренно население. Просто ни се струва, че има квоти за жени, ЛГБТ++ и какви ли не. Струва ни се, че няма снаряди... Струва ни се последното, че около завод за снаряди са се пръкнали толкова центрове на тик-ток, че няма как да се достави енергия за завода да увеличи производството... Сънуваме, че НПО-та водят правна война на всяка крачка, когато някой се опита да въведе ред в изборите... И машинките на Мадуро са само в сънищата ни, Ислямът е мирна религия, а спортистите напоследък се хващат за гърдите и падат по игрищата вследствие на промените в климата. Убедени сме, че има достатъчно метали за електрокари и батериите им. Могат лесно да се копаят с електрически багери и минното дело не изисква огромни количества вода... Всичко е сън... Та чак мястото не ми стига...

    Коментиран от #19

  • 14 Дааа

    87 9 Отговор
    Демокрацията започва там, където DW е прогонено, а националните предатели са в изправителни колонии!
  • 15 Пешо

    65 7 Отговор

    До коментар #4 от "23787":

    Забравяш за реформите в образованието, здравеопазването, земеделието и т.н.
  • 16 кикоман

    16 52 Отговор
    Като чета коментарите и у нас е пълно с такива.
  • 17 До истаблишмънта и мейнстрийма

    89 8 Отговор
    Тези думички не са български и авторът не си е направил труда поне да ги преведе.Това е неуважение към българския читател. Демонстрира някаква ерудиция, което го прави смешен. Цялата статия е един лош превод, с дълги зле конструирани изречения.И на края, престъпление ли да се защитават традиционните ценности?

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ха ха

    63 7 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Измама е, че средната класа е изтърбушена, че производството е изнесено от Запада... Вярваме, че ще осигурим с евтина енергия заводите с помощта на блендери за птици и панелки ползвайки източници на енергия с ниска плътност. Нищо, че цивилизацията прави скокове само когато усвои източници с по-висока плътност на енергията - вятър и слънце, дърва, въглища, петрол и атом... Още небивалици трябва да ни сервират от Давос. Платформата на Бил Гейтс за борба с вирусните инфекции спомената в интервю през 2017 сме я сънували. 10 ваксини на калпак в ЕС купени през 2021 от акушерката са продължение на съня... И скоростната разработка на генната терапия, за която умишлено провалиха тестовете. Ваксини за 3 месеца, налагани насила от правителствата. Продуктите от насекоми в ЕС и освобождаването от задължение за обозначаване на етикета, ако има следи от насекоми... Забраната на Италия от преди седмица да се употребява брашно от насекоми за пици и паста? Това какво е инсектофобия? ... Сънуваме ние... и си го издигаме... мнението до научно познание.... ;)
  • 20 от тъпчовците

    58 7 Отговор
    Не знам защо в статията кой на кой е обиден се носи вода през 9 планини и през 10 кладенеца... НО като съпоставя ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СИГУРНОСТ, ЗАКОННОСТ, ИКОНОМИКА, ПРОСВЕТА, ПРОСПЕРИТЕТ, УДОВЛЕТВОРЕНОСТ, СПОКОЙСТВИЕ и ги съпоставя 1985г. и сега - нещата си идват на местата.
  • 21 ха ха

    41 7 Отговор
    И да не пропусна "фалшивите новини" и Тръстед Нюз Инишатив, където май и зелето е член. Който се интересува да ощипе за да провери дали сънуваме с това министерство на пропагандата. 1984-та е новата 2024-та! Благодарим ти деду Шори!
  • 22 Отново пипала

    49 7 Отговор
    От тъй наречения Западен свят у нас са обидени защото точно но днешната дата 29.03.1944г., Западния свят жестоко бомбардира София. Всъщност хората къде съзнателно,къде несъзнателно все по-успешно започват да разпазнават "социалните инженери". Социалните инженери винаги са били една тънка прослойка от обществата,дори по-скоро групички,но много кресливи,напористи,нахални и брутални, сомообявили се за всичкознайковци как да се моделира обществото. На Запад по-бавно се усещат,че им нахлузват тоталитаризъм,но на Изток хората имат спомен и рефлекс и по-лесно разпознават тунингования и ъпгрейтван тоталитаризъм, тоталитаризъм на нова технологична основа. Хората точно и затова възневидяха науката - науката беше превърната в инструмент за политическа манипулация и контрол.Всъщност комунизмът се роди в Германия,Франция и Британия,плъзна на Изток,напъден беше от Изтока, прегрепира се в Запада и сега като неомарксизъм,троцкизъм,шорошня отново протяга пипала.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Моарейн

    56 5 Отговор

    До коментар #17 от "До истаблишмънта и мейнстрийма":

    За такива като него се казва пази, Боже, сляпо да прогледа! Нацвъкал сътворения от него пасквил с купешки фрази и чуждици и типично по "умно"-кресливски си мисли, че може да се отнася с презрение към онези, в чийто речник не присъстват подобни думички и които не споделят "ценностите" му. Ако утре нещата се обърнат и се сдобием с нов господар, този и подобните му първи ще обърнат палачинката и ще тичат да му доказват колко са верни и послушни.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кире либерало

    31 3 Отговор
    Тук няма "умни и красиви", има едни хем тъпи, хем нахални.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Госあ

    40 2 Отговор
    Защото българските национални предатели нямате нищо общо нито със запада, нито с Изтока. Затова. Полуграмотни сте, некадърни и много нахални. Принципно, аз нямам никакъв проблем със западни инвестиции в индустрия, само дето ги няма. Нали така ?
  • 32 Хахаха

    36 6 Отговор
    Пълни глупости е тази статия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 фен

    42 9 Отговор
    Пак крадецът вика, дръжте крадеца! Ама полека лека, и простосмъртните започнаха да вдяват, че има два свята - свободният, и англосаксонският. И за щастие, последният безвъзвратно потъва.
  • 35 анонимен

    35 5 Отговор
    Хората не са обидени, дразни ги липсата на здрав разум. Като директива за дължината и формата на краставиците, натиска да получаваме и плащаме купища ненужни ваксини, предстоящото разкопаване при църквата Ал.Невски за полагане на тръби, след като приключи ремонта на жълтите павета. Доколкото последното изобщо може да се нарече ремонт. Начупиха и открадната доста от паветата, те за това са наредени с такива големи фуги. И още и още.....
  • 36 Хххххххх

    39 9 Отговор
    Вие искате обикновените българи да забравят род и родина, само и само да се чувствате по-възвишени. Затова не ви харесваме и затова ви мразим безплатно.

    Коментиран от #37

  • 37 Истината

    12 38 Отговор

    До коментар #36 от "Хххххххх":

    Русофилията винаги е била форма на омраза, истерия и българофобия!
  • 38 Не знам защо се трие?

    12 40 Отговор
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение САЩ и колективния Запад, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "САЩ са пред гражданска война", "долара се срива", "Европа ще е на студено и няма да се къпе" и други беди, които наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника
    е разбираема. Но реалността е съвсем различна!

    Коментиран от #53, #59

  • 39 Хъхъ

    10 36 Отговор
    Защото са малоумни, стсрчоци които си мислят че определят бъдещето. Бъдещето господа русофилчета е на младите и те всно ви казват какво трябва да стане. Искат свободна, про-европейска и икономически силна България, а не стане ли това губите младите и оставате в калта като РФ и много други държави от които псотоянно има изтичане на мозъци и способни
  • 40 Пак мазните

    24 7 Отговор
    фрустрации на алексчо и зелето
  • 41 Много празни приказки

    37 7 Отговор
    и малко конкретика. Защо средноинтелигентният човек се чувства донякъде обиден, че го обстрелват ежедневно с малоумна пропаганда? Защо тези, които се интересуват какво се случва, се изумяват от качествата, които показва т. нар. елит? Няколко дребни примера за "демокрацията" на Запад: Зелената Бербок заявява пред медии, че щяла да подкрепя Украйна, дори избирателите й да не желаят, че "Германия е във война с Русия" /каза го на английски, между впрочем/, че Путин трябва да обърне политиката си на 360 градуса /зелените явно не внимават в 4 клас по геометрия/. Шефката на ЕС Урсула разпалено обяснява как икономиката на Русия се сривала /беше преди около 8-9 месеца/, руските войници крадат перални за чипове за ракети и множество подобни малоумия, като последните прогнози на МВФ са за растеж на руската икономика, макар и малък, но срив за британската и германската. Но има нещо успокоително, гласят Урсула за генерален секретар на НАТО. След като успешно се справи с Бундесвера, можем да очакваме да унищожи и НАТО. Е, кой що-годе разумен човек би повярвал на тези и техни подобия?
  • 42 Перо

    32 5 Отговор
    Пълни глупости! Либерализмът и джендарията са глобална програма на ционистките кръгове за разложение и контрол над обществото! Тази враждебна дейност се неутрализира частично от държави със закони за чуждестранните агенти, чрез които става външното финансиране от центъра и подставени лица и организации, като чичко Шорош и НПО-та! Другите помощни действия е неутрализиране на джендърската идеология в образованието и медиите, на местно ниво! Забрана на масовите неолиберални прояви!
  • 43 Браво!

    26 5 Отговор
    Браво, браво! Каква реч омайна се лее! Какъв възвишен изказ, какъв интелект се излива! Мъдрост! Мисъл!За истаблишмънта и мейнстрима знаете ли? Ауу... Ами за авторитетната личност по Адорно знаете ли, ми за обществото по Амлингер и Нахтвай ? Ццц... прост народ! Не знае! Пази, Боже, сляпо да погледна!
  • 44 Все тая

    29 5 Отговор
    Тъпо, по-тъпо, Дойче зеле .
  • 45 Псевдоним

    11 19 Отговор
    Хахаххаах тия са страшно озверели, че се намериха хора, които да назовават истината и да ги разобличават :) Статията е музика за ушите.
  • 46 Ха ха ха

    10 25 Отговор
    Всички знаят , че русофилията е болестно състояние завършващо трагично .......

    Коментиран от #63

  • 47 Гост

    21 4 Отговор
    Руснаците не харесват да им налагат " новото
    нормално"
  • 48 вай вай

    7 22 Отговор
    Просто сега е модерно, всеки аутсайдер и всеки маргинал да обвинява запада за собствената си непригодност и несполуки ......
  • 49 резервист

    28 5 Отговор
    Много си ......, Саше! Значи така, а всеки който не признава или просто не разбира "евроатлантическите ценнодти" е полуидиот с повредена още от детството психика? И с какво точно Тръмп е по-авторитарно настроен от Байдън или Клинтън? Вдигаш малко словесна пушилка и вече си се харесал на когото трябва? С хората трябва да се говори ясно и конкретно, с убедителни аргументи и търпеливо да се търси разбиране. А не да им се обяснява, че имат психически отклонения, щом не разбират "цивилизационния избор"!
  • 50 Маркиз Астолф дьо Кюстин

    8 25 Отговор
    “Когато се почувстваш нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света.”
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Наблюдател

    10 20 Отговор
    И най-тежката форма на русофилия се лекува с живот в самата руска ко чина. Така например Депардьо получи руско гражданство лично от Путин, но след като изтрезня избяга чак в Белгия и предпочита от там да се обяснява в любов към Русия и Путин. На българските ватенки са достатъчни 6 месеца живот в Русия за да станат нормални българи.

    Коментиран от #58

  • 53 резервист

    25 4 Отговор

    До коментар #38 от "Не знам защо се трие?":

    Мен ме дразнят високомерието им и нечуваните им претенции за върховенство на закона, демокрация и н.т. Нали изнодсът на революция беше един от най-големите грехове на комунизма? А износът на демокрация какво е? Колко хора загинаха в Северна Африка и Близкия изток загинаха заради това? Къде са те, къде сме ние! В крайна сметка всичко опира до пари и геополитика. Дали София ще е процъфтяваща столица или картофена нива за чужденеца е все едно. Това да ти е ясно!
  • 54 Сух

    27 4 Отговор
    "Те громят елитите, експертите, науката, истаблишмънта, мейнстрийма, а най-вече либералите и глобализма" вие в този парцал ДВ, български не знаете ли? Трябва да има закон за чуждите агенти! Антибългари!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 дядо поп

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    Не знам дали са питеци , или ти си такъв , но със сигурност са живели повече от теб и могат да направят разликата.
  • 58 Много са

    7 14 Отговор

    До коментар #52 от "Наблюдател":

    6 месеца .
    На първия и са обратно в България .
    А да не говорим за тия които крещят ,че ще защитават майка си Русия , и ще умират за вожда Ху.л.ъо.
    Точно един ден в Бахмут и ще драпат да се върнат да драскат на компютъра.
    И заплатата на Пригожин даже няма да е причина да останат да воюват .
    Хаха

    Коментиран от #65

  • 59 случаен

    14 4 Отговор

    До коментар #38 от "Не знам защо се трие?":

    що бе,не е ли верно,че запада е опоскал целия свят,сащ не окрадоха ли америка от индианците,в колко държави смениха правителствата с удобни на тях,ама то с вас не може се говори,що ли ви чета,да ви затрива путин и вървете на марс
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дойче веле ,

    11 3 Отговор
    Ще ви закрием малко ви остава
  • 62 СВОБОДЕН

    15 3 Отговор
    Свободата е възможна само в общества, в които суверенитетът е на НОРМАЛНИТЕ хора, организирани като граждани. При алтернативни модели на общество (т.е. там, където суверенитетът не е на НОРМАЛНИТЕ хора), свободата не може да съществува, тъй като е заместена от принципите на подчинение или преклонение.
    С тази статия, ВИЕ (разбирайте ВАСАЛИЕ предствляващи волята на евреите !!!) пак се опитвате да манипулирате главите на обикновенните НЕОБРАЗОВАНИ хора, това което при един ОБРАЗОВАН ЧОВЕК НЯМА КАК ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ. За това и ОБРАЗОВАТЕЛНАТА НИ СИСТЕМА Е СВЕДЕНА ДО НИВОТО НА ДРАМАТА. Свобода (на латински: libertas) е способността на съзнанието да мисли и действа в съответствие с волята на самия човек. Свободата като най-общо философско понятие означава състоянието, при което индивидите са способни да действат съгласно своята собствена воля и като такава Е НАЙ-ВИСШАТА ЦЕННОСТ В НАШИЯ ЖИВОТ. Свободата е стъклена чаша – дори най-лекото бутване може да я прати към пода. И бум, вече си подвластен на автократичен режим, защото си повярвал, че нещо е за „общото благо“. Много трябва да се внимава на кого се дава тази стъклена чаша и често трябва да се мие, за да не стане отровна течността вътре. Поздрави.
  • 63 Мутира

    14 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ха ха ха":

    Всъщност социалното инженерство е рак , който мутира - от появата на либерализма до сега е мутирало 5-6 пъти и сега пълзи като шорошня , неотроцкозъм и Глобал - интернационализъм .
  • 64 Култура миянко

    19 2 Отговор
    Който не е чел книгите на Никола Николов издадени у нас в средата на 90те ,ако му е интересно да ги прочете.Всичко което е описано,се случва 1 към1,проблемът е ,че е в доста по лош вариант от описаното и прекалено скоро .Очаквах го да се случи след 100-200 г.Глобалистите,вече нямат търпение.
  • 65 Ами

    14 5 Отговор

    До коментар #58 от "Много са":

    заминавай ти в Артьомовск,да защитаваш демокрацията.За награда може да получиш една бахмутка .
  • 66 DW и Ал Андреев! Маниполации и внушения

    11 4 Отговор
    Тази Баба със знамето, най ви харесва на Снимката??? Нямате други снимки??
  • 67 Не може да бъде сбъркана

    12 3 Отговор
    отровната воня на аршвелето. Да си гледат аршланда и да не се набъркват в нашите, български работи. От куха кратуна семе не ща.
  • 68 Ка Морган

    18 3 Отговор
    DW, направете си труда да прочетете коментарите под гнусните си статии. Нямате ли журналисти с малко повече познания по български език? Що за думи използвате : истаблишмънта, мейнстрийма....? Ако спрете да обиждате хората и да си мислите, че сте много умни и че всяко нещо което ви хрумне е пълната истина, може би ще получите някакво вътрешно спокойствие.

    Коментиран от #70

  • 69 Жъумра Отсмях

    10 3 Отговор
    Явлението има много по-прости и обясними причини: те се мислят за повече от другите и като такива, че "заслужават" повече от другите. Заради това нямат проблеми да "мислят" за "ограничената" си свобода, докато с действията си я разпространяват по начин, който засяга свободата на другите или т.нар. авторитарни тенденции. Те не смятат, че другите трябва да имат СЪЩАТА свобода като тях. Така се става фашист. Първо си неудовлетворен, след това си търсиш "враг" и след това тръгваш на реална война срещу него.
  • 70 Любопитен

    3 5 Отговор

    До коментар #68 от "Ка Морган":

    Дай българска дума заместител за "естаблишмънт" и за "мейнстрийм".

    Коментиран от #75

  • 71 Брех, брех, какви обходни

    17 2 Отговор
    Маньоври, за да изкарат отново “у нас свестните за луди”!!! Всеки, който осъзнава, че истеблишмънта го лъже и манипулира и не иска да се подчинява е “авторитарен либертарианец”, значи? Най-видни представители -Левски и Ботев! От глобалистите-демократи - Кириак Стефчов!
  • 72 Чучелото путин

    5 15 Отговор
    Текста е много слаб,русофилите са предимно неграмотни,едвам добутали 5-6 клас,озлобени са от некадърност,живеят в мизерия,и зато са им виновни,Луната ,Марс ,САЩ ,извънземните,има 1-2% като Шрьодер,р.овч,р.Петков,Бойко ,които лапат милиони от раша
  • 73 Политкомисар

    13 4 Отговор
    Статията всъщност е самоописание, с подменени думи тук там, за да пасне на правилния наратив. Айде вижте речника на един средностатистически русофоб - пълно е в коментарите с такива.
  • 74 Даааа

    10 0 Отговор
    А либертарианския аспект на тази личност авторите описват така: „От нейна гледна точка свободата не е споделено обществено състояние, а лично притежание. (…)
  • 75 Майко мила....

    8 2 Отговор

    До коментар #70 от "Любопитен":

    Дай българска дума заместител за "естаблишмънт" и за "мейнстрийм". ......хахахаха.....

    Коментиран от #77

  • 76 Събитията във Франция

    14 3 Отговор
    Са показателен пример """Защо тези хора се чувстват лично обидени от западния свят"""

    Коментиран от #78

  • 77 Любопитен

    3 6 Отговор

    До коментар #75 от "Майко мила....":

    "Майко мила" не е отговор. Давай да видим какво можеш. Правиш се на много знаещ, покажи какво знаеш, или ще се изнижеш по терлици?
  • 78 Да видим на какво са обидени

    4 10 Отговор

    До коментар #76 от "Събитията във Франция":

    Колко е пенсионната възраст във Франция в момента, колко е средната пенсия и колко е в момента работната седмица там?

    Коментиран от #86

  • 79 Текста потвърждава сентенцията

    18 1 Отговор
    "В свят на пропаганда, истината винаги е конспирация"
  • 80 Стършел

    2 13 Отговор
    Старите хора ги е яд, че са остарели! Когато си млад, здрав и мислещ е едно-друго е като си стар, болен и забравящ. Човешките ценности трябва да са пред всичко друго! Кой както иска да го разбира.

    Коментиран от #83

  • 81 Ха ха ха

    9 4 Отговор
    Замириса ми на вмирисано зеле още като видях логото им. И не започнах дори да чета. Кеф. Наистина ви казвам, не започнах. Ще проветря добре все пак.
  • 82 Ха ха ха

    6 14 Отговор
    Просто всеки аутсайдер и маргинал обвинява запада за собствената си непригодност и несполуки ...... а иначе всички знаем , че русофилията е болест завършваща с фатален край ......
  • 83 Да да

    4 10 Отговор

    До коментар #80 от "Стършел":

    Всички над 65 трябва да се разстрелват. На времето имаше една приказка по въпроса, но какво знаете вие за български народни приказки. Расте те със спандж боб и батман.

    Коментиран от #85

  • 84 По-скоро бесни

    11 4 Отговор
    Сегашният Западен свят има твърде малко прилики със Запада от Тошовите времена - нито е християнски,нито уважава моногамното семейство,нито има толерантност към различните гледни точки,нито вече произвежда качествени Мерцедеси,а още по-малко качествени храни. Колите не ги правят инженерите,а счетоводителите,пък храните са пълни с ГМО,отрови и смляни насекоми. На всичкото отгоре днешният Запад е антихистиянски,атеистичен,агностичен и клеветнически както едно време баше пример за подражание Павлик Морозов. Не сме обидени,а по-скоро бесни на западните Сатани - жендъри и вси сексуални девеанти.
  • 85 Стършел

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Да да":

    Радвам се, че ме мислиш за млад, но аз говоря за една "особена " прослойка на обществото, която приглася на агресори!
  • 86 Ка Морган

    8 2 Отговор

    До коментар #78 от "Да видим на какво са обидени":

    Французите стачкуват, защото държавата им се задъхва от недостиг на пари за пенсии /казаха 13 милиарда евро на година/. Там хората усетиха, че има пари за емигрантите, за оръжия и такса НАТО, за помощ за Украина, загуби претърпени от санкциите, но за пенсии недостигало???
  • 87 Вирус

    5 2 Отговор
    Абе тоя сайт да не се казва дойчото веле то само от тях публикации и нравоученив
  • 88 6666

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сащ са зло":

    Напротив-рассия е империята на злото.....
  • 89 като мен паси

    5 1 Отговор
    За съжаление докато милиони се отчаjaха от Западният начин на живот и много неща не знаехме и се превърнахме в колония с Молове и според държанието си получаваме пари от Европейските фондове. Но има малцина малоумни които с откраднатото,присвоеното след 1990 година живеят в охолство, разкош и пак са не доволни и мразят всичко което е Българско считат ,че тук е"Ад " а Западът е "Рай" . Въпреки живеят в охолство тези ненаситни алчни св...не са готови да служат на интересите на всички но ни и на Националните интереси на Родината си.
  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 3 Отговор
    Русия, Беларус, Северна Кореря, Сирия и Иран са Единствените Прогресивни Даржави на Света!
    А Запада е Зло!
  • 91 Флипп

    2 0 Отговор
    Рядко противна пропаганда, фашистките мерки против ковид, тоталитаризма налаган ни от СИФ, обезличаването на националното самосъзнание и електронния концлагер който ни гласят с преминаването към електронни разплащания било уязвено его. А собственото мнение нечувана анатеми, Гьобелс би бил доволен от последното творения на новия Райх
  • 92 Мухаха

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Фактът, че авторът":

    Имаш претенции, че който използва чуждици ти се прави на важен, а? И обезателно е платен от Сорос или американците. Ами статията е преводна и най-близкият превод е този. А ти научи кога се поставя пълен член- в долните класове се изучава! Никога с предлог. Както е казал Левски : първо своите кривици да изправим!