Last news in Fakti

22 Март, 2023 19:00 3 199 18

Шокиращи разкрития за лондонската полиция

  • сексизъм-
  • насилие-
  • лондон-
  • полиция-
  • великобритания-
  • лондонска полиция-
  • полицаи-
  • доклад

Състоянието на лондонската полиция е катастрофално, гласи заключението на актуален доклад

Шокиращи разкрития за лондонската полиция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълбоко вкоренена хомофобия, инстутиционален расизъм и широко разпространена дискриминация на жените: разследване от 363 страници, посветено на работата на лондонската полиция ("Метрополитън полийс"), разкрива шокиращи проблеми, информира германската обществено-правна медия АРД.

"Метрополитън Полийс" не е в състояние да защити жените от сексуални посегателства, извършвани от полицаи, казва Луис Кейси, която е авторка на разследването. "Не бива да се налага да защитаваме обществото от полицията. Полицията трябва да защитава нас - гражданите", казва Кейси пред АРД.

Полицаите, които извършват престъпления

От години лондонската полиция не успява да се справи с кризата в редиците си. Особено шокиращ е един случай от март 2021: тогава служител на полицията отвлича 33-годишната Сара Евърард, след което я изнасилва и убива. Това има сериозно отражение върху репутацията на органите на реда.

Извършителят е осъден на доживотен затвор, но с това скандалите, свързани с полицията, далеч не приключват. През февруари 2023 полицай, работил в същия отдел, в който и убиецът на Евърард, е осъден на десетки години затвор за множество сексуални посегателства над редица жени.

Сексизмът сред полицаите е ежедневие

В момента над 100 полицаи са разследвани по обвинения в сексуален тормоз. В същото време те са на редовна служба, уточнява АРД.

Новото разследване показва, че насилието срещу жени и момичета не се приема толкова сериозно, колкото другите форми на посегателства. Според доклада и жените в редиците на органите на реда редовно срещат сексистко и женомразко отношение. Оказва се, че лондонската полиция не успява да защити своите собствени служителки и жените от обществото нито от насилниците в самата полиция, нито от домашното насилие, упражнявано от тях у дома, пише АРД.

И институционалният расизъм е голям проблем. По всичко личи, че нищо не се е променило или подобрило от 1999 насам, когато е проведено подобно разследване за работата на "Метрополитън полийс", съобщава АРД. Настоящият доклад е определян като "краен, строг и безкомпромисен".

Неприемливи условия на работа

Сексистката, расистката и хомофобската култура в полицията се допълва от неприемливи условия на труд. Така например служителите трябва да съхраняват доказателствата си в "претъпкани, порутени или счупени хладилници и фризери". Някои от тях са толкова пълни, че се налага да бъдат затваряни с ремъци.

В разследването се споменава за случай с хладилник, в който се съхранявали проби за изнасилване, а редом до тях била поставена и нечия кутия с храна. Друг хладилник пък се развалил, с което и всички доказателствени материали, съхранявани в него, станали неизползваеми, пише АРД. Според разследването голяма част от полицаите са изтощени и нямат достатъчно опит.

Нещо спешно трябва да се промени

Разследване, проведено миналата есен от Criminal Justice Inspectorates, стига до същите изводи. Според него броят на заловените извършители на изнасилвания и грабежи например е нищожен, но в същото време престъпниците в униформа са многобройни.

Отговорността сега пада върху началника на лондонската полиция Марк Раули, пише АРД. Той е на поста от шест месеца и обещава да се бори срещу корупцията и насилието в редиците на органите на реда. Раули казва, че няма да се изненада, ако седмично пред съда се изправят по двама-трима полицаи.

След последния доклад вече се говори за "последен шанс" за "Метрополитън полийс", пише АРД. Авторката на разследването Кейси призовава за "цялостно преустройване" на институцията. Според нея, ако полицията в британската столица не се реформира, тя е заплашена от разпад.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак също коментира доклада, посочва германската обществено-правна медия. Той смята, че покрай случаите на насилие от страна на полицаи доверието към лондонската полиция силно е спаднало. На въпрос дали смята, че дъщерите му трябва да имат доверие на столичната полиция Сунак отговаря така: "Разбира се, че трябва да се погрижим за това отговорът на този въпрос да гласи "да".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    21 1 Отговор
    Щом джендърлъка посяга и срещу полицията, Всичко е точно, но нищо не е ясно.

    Коментиран от #4

  • 2 Тото

    20 1 Отговор
    Това нее нищо ново,за там е нормално това са англосаксонските ценности,това са хората които нашите политици подкрепят и искат от нас да ги следваме!!!
  • 3 Някой

    19 0 Отговор
    Ами Министерството на вътрешните работи се ръководеше от Тереза Мей. По нейно време беше прикрито едно от най - срамните насилия с съвременнта английска история продължавало десетина години. Пакистански банди бяха малтретирали и превърнали в сексуални робини бели момичета без семейства и такива от разбити семейства.
  • 4 Путин:

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    КойТиУмВзе нещо против мен и Медведев ли имаш? Ела веднага в Москва при мен!!!!
  • 5 На банкетите на полицията

    16 0 Отговор
    Слагат опиати на колежките и после им се изреждат всички! Двете наши Симонки затова станаха полицайки! Искаха да се прехвърлят в Англия и Под прикритие да разкрият тъмната страна на Силата!
  • 6 За това лондонската полиция използва

    6 0 Отговор
    Мерцедес автомобили германците има да поправят потрошени автомобили
  • 7 Дългия

    7 1 Отговор
    Ами нашата полиция няма такива проблеми, защото няма хладилници и фризери и не съхранява нищо!
  • 8 Адам Хилтън

    12 1 Отговор
    Те не се спряха да танцуват Макарена, по прайд парадите, и пак ги обвиняват за "хомофобия" - 99% от кражбите на коли не са разследвани, 50% от сигналите за битови кражби изобщо не ги отразяват поради "липса на персонал", щото са прекалено "заети" да задоволяват "специалните хора", и техните "права" (привилегии", арестувайки хора за "обидни" Туитове или писане на "трансфобски" коментари в частни чатове - и накрая пак ги обвиняват тия полицаи за хомофобия. Еми заслужават си го - щом изобщо се опитват да задоволяват тия болни индивиди.
  • 9 Сатана Z

    12 1 Отговор
    Германска медия коментира Лондонската полиция? В в Германия защо биете черните и преследвате Руснаците?

    Z
  • 10 Кико

    3 8 Отговор
    То в днешно време по добре да си Авганистанец отколкото Руснак
  • 11 Ранърса

    15 1 Отговор
    Друго си е шефът на лондонската полицията да е виден гай,а заместничката му лизиблизи.Ще ви вкарат скоро руснаците в правия път,но със сигурност ще стане по трудният начин и ще отнеме време.Всичко хубаво става бавно.

    Коментиран от #17

  • 12 Даааа

    7 1 Отговор
    хомофобия, инстутиционален расизъм и широко разпространена дискриминация на жените......и всякакви атлантически евроценности
  • 13 затрий обратен спаси живот

    14 1 Отговор
    Направо назначавайте хомофили, демек обратни. Задължително черни и с Даун. Така евроатланическите ценности ще са ОК, но нищо друго със сигурност няма да е.
  • 14 БАЙ КУРТИ

    6 1 Отговор
    Къде са триполовите да. До развиват темата на DW
    за любовта между ...Ех как ми липсва Джанта оглу, МИЧЕТО и Карпатският фронт/до колкото разбрах БЕСАРАБСКИЯТ ФРОНТ да фира.
  • 15 Руската и българската милиции -

    5 4 Отговор
    най-хуманните милиции в света. Между тях цари братство и разбирателство !
    Др.Т.Живков беше казал на нашите милиционери, че трябва да се борят за да заслужат званието "филиал" на КГБ. Трябва да отбележим, че всичко беше изпълнено и преизпълнено !
  • 16 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    е такива пишат доклади за корупцията в България
  • 17 Кога

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ранърса":

    Ли ще дойде моментът в който всички б0клyцu, ще пискат и викат, "ама ние не сме такива, имахме да опитаме само за малко"
  • 18 ИВАН

    0 0 Отговор
    Ааа, нашите полицайки няма нужда да ги изнасилват колегите им - те сами си пускат.