Last news in Fakti

14 Март, 2023 21:00 1 133 6

Справя ли се Германия с превенцията на насилието срещу жени?

  • насилие над жени-
  • превенция-
  • жени-
  • германия-
  • испания-
  • насилие-
  • убийства

Кризисните центрове за настаняване на жени често се налага да връщат жертви заради липса на места

Справя ли се Германия с превенцията на насилието срещу жени? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Юмруци, ритници, нападения с оръжие, душене, гасене на цигари в тялото - не е ясно колко жени са подложени на подобно насилие от партньорите си. Броят на нерегистрираните посегателства срещу жени е смущаващо висок. Често става дума за ситуации, застрашаващи живота на жените.

АРД разказва историята на Мартина, която е прекарала година със своя приятел, преди той да ѝ посегне. Една нощ той я буди и започва да я удря в лицето. Носът на Мартина е счупен, както и няколко от ребрата ѝ, разказва жената. Две години по-късно ѝ се налага да го срещне отново - в съда. Обвиненията са за тежка телесна повреда. Животът на Мартина вече не е същият. "Животът ми просто е напълно разрушен от това. Не се подобрявам и физически. Надявам се той да влезе в затвора за това", споделя жената пред германската медия. Присъдата му обаче е само една година и три месеца.

Твърде малко места в кризисните центрове за жени

Много жени, които са били подложени на насилие, търсят защита и безопасност в кризисните центрове за настаняване на жени, разказва АРД. Но достъпът до тях също не е лесен - напливът за места от пострадали е голям. Хилдегард Щолпер, почетна председателка на Кризисния център за жени в Пасау, знае това добре. Нейният екип е принуден отново и отново да отказва на жертви, търсещи помощ и подслон, поради липсата на места. Често те са принудени дори да остават за известно време при съпрузите си, които са ги насилвали. Тази ситуация не може да бъде толерирана, поради което и властите се опитват да увеличат капацитета на кризисния център, обяснява германската медия.

Но Пасау не е изолиран случай. Бавария има нужда от нови поне 490 места. Според баварската областна министърка по въпросите на семейството, труда и социалната политика Улрике Шарф в кризисните центрове има едва 389 субсидирани места. Ново проучване показва, че тези центрове в цяла Германия са претоварени. Анализа на данните, събрани от разследващата медия "Correctiv.lokal", показва, че през 2022 г. средно през 303 дни, центровете са били със запълнен капацитет, отбелязва АРД.

Не просто спонтанен импулс

Това, разбира се, далеч не е единственият проблем, с който се сблъскват жените, преживели насилие. Съдилищата често не признават сериозността на вината на извършителите. Австрийската адвокатка Соня Азис, която е специалистка в областта, казва, че особено жените, които дълго време са били подлагани на насилие в една връзка, често се сблъскват в съда с т.нар. "обвиняване на жертвата". Много съдебни заседатели не могат да разберат защо засегнатите не са напуснали партньорите си по-рано, обяснява тя пред АРД. Дали обаче е възможно насилниците да бъдат разпознавани на по-ранен етап? Моника Шрьотле, специалистка в областта на политологията и социологията, изследва подобни случаи от 30 години, пише германската медия. Тя казва, че не съществува профил на типичния извършител. Поне не и на пръв поглед. "Не всички са мъже, които веднага разпознавате като чудовища", казва тя. "Разпознавате ги, просто защото са изключително контролиращи, ревниви, доминиращи", допълва експертката.

По думите ѝ насилието във връзките обикновено е системно. "Това не е спонтанен импулс", подчертава Шрьотле за АРД.

Положителният пример - Испания

Испания се смята за пионер в борбата срещу убийствата на жени. За целта в страната се организират курсове за превенция, през които преминават и най-младите. Подобни обучения намират място дори и в учебните програми на училищата. Властите обявиха, че до 2025 г. ще отпуснат допълнителни 20 млрд. евро за развитие на политиките за равенство между половете. Испания е положителният пример - броят на убийствата на жени намалява от години, посочва АРД. В Австрия, от друга страна, фемицидите дори не се отчитат и анализират официално. Въпреки че Виена е задължена да го прави по силата на международни споразумения като Истанбулската конвенция, която държавата одобри. В Германия властите планират да включат полово мотивираното насилие в ново законодателство, пише германската медия.

Автор: Клаудия Ерл АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    8 0 Отговор
    Справят се - като оставят жените си да биват избивани от мигранти по улиците, накрая няма да има проблем с насилието. Ей тия европейци винаги измислят "прогресивни" решения на всеки проблем!
  • 2 Да, бе

    10 0 Отговор
    Тарамбуките отговарят за насилието над жени в Обединените германски емирства...
  • 3 Германия

    8 0 Отговор
    не справя с Нищо,освен с васалните си задължения спрямо USA,там е перфектна "по немски".Въпросът е - Докога?
  • 4 Сорос

    8 0 Отговор
    Марийка рекла на Иванчо
    - Аз съм вече модерна жена,не мия не чистя,не готвя,деца не гледам
    А Иванчо и казва
    - Ама ти не си модерна ма,не си бита
  • 5 Токайто

    8 0 Отговор
    Не, на истанбулската конвенция!
  • 6 Истината съм аз

    0 0 Отговор
    На над 80 милиона души 300 бити ...то на ден 3000 се пребиват като ходят на улицата.