Last news in Fakti

3 Април, 2023 11:39 2 954 49

Евгений Дайнов: Трябва да има правителство, но не какво да е

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия

Беше много смешно да залагат магически, че връщането на хартията ще върне и контролирания вот, който беше доста отслабен от мероприятията на Бойко Рашков в последните няколко избора

Евгений Дайнов: Трябва да има правителство, но не какво да е - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много е важно Румен Радев да бъде държан далеч от изпълнителната власт, казва проф. Евгений Дайнов пред ДВ. Ето как може да се сформира правителство според него:

ДВ: Първите прогнозни резултати показват паритет за първото и третото място. Има ли изненади?

проф. Евгений Дайнов: Не виждам изненади - нито в социологията, нито в това, което видях по секциите, които обиколих днес. Леко ме изненадва малката разлика между ПП-ДБ и ГЕРБ, но очаквам тя да се увеличи. Наблюдавам 14-15 секции от години. Не виждам резерв за ГЕРБ, БСП и ДПС, така че за тях няма да дойдат попълнения.

ДВ: Тези три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС - са в основната на връщането на хартиената бюлетина. Тя промени ли нещо, повечето хора са избрали да гласуват с машина?

проф. Евгений Дайнов: Беше много смешно да залагат магически, че връщането на хартията ще върне и контролирания вот, който беше доста отслабен от мероприятията на Бойко Рашков в последните няколко избора. Днес обикалях по секции, в които от години има купен вот, който на последните няколко избора се отслабваше заради действията на МВР. Днес в тях имаше изключително слабо гласуване. Но доколкото гласуваха хора, предпочитаха машината. Тези политически сили според мен търсеха символ да покажат, че могат да се обединят и да управляват заедно. И избраха хартията.

ДВ: Newsweek коментираха, че Путин с интерес следи изборите в България, най-вече защото властта ще остане в ръцете на Румен Радев, ако отново не се сформира правителство. Колко е важно бързо да бъде сформирано правителство?

проф. Евгений Дайнов: Първата важна тема е, че трябва да има правителство, но не какво да е. Трябва правителство, което да е силно проевропейско, защото тази отрова, която Румен Радев и неговото правителство изпускат в българския политически организъм, капе постоянно и рано или късно може да натрови българската политика. Много е важно Румен Радев да бъде държан далеч от изпълнителната власт.

От друга страна - Путин много го е загазил с тази война, а е и издирван престъпник. Не виждам как ще си възстанови инициативата в България.

Има паралел с българските резултати обаче - както Путин отчаяно се бори да завземе поне едно село в Украйна, защото след това ще има позиции да води мирни преговори, така и Бойко Борисов си постигна целта - да е втори с много малка разлика зад ПП-ДБ. Той си мисли, че сега може да има позиции да води преговори за съвместно управление.

ДВ: Говорейки за проевропейска коалиция, тя трябва да е подкрепата или на ГЕРБ, или на ДПС. Какво трябва да направят те, за да станат приемлив партньор на ПП-ДБ?

проф. Евгений Дайнов: Много е лесно. ДПС тук мислят по-бързо от Бойко Борисов. Да подкрепят проевропейско правителство, без да искат нищо, за да могат да кажат: Ето, ние подкрепяме заради идеята, а не за да крадем асфалт. Така че за тях като политици би било добре безкористно да подкрепят. Друг е въпросът дали те биха могли да живеят по този начин.

ДВ: А подобно партньорство доколко би било опасно за ПП-ДБ на фона на предстоящите местни избори?

проф. Евгений Дайнов: Ако ДПС и ГЕРБ преследват политическия интерес, а не финансовия, би трябвало да подкрепят безкористно. Не би трябвало да има проблеми, защото по основните разделителни линии - за Украйна и Русия - са на сходни позиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ ЛЕНА НЕ МОЖЕ ДА ИМА

    37 8 Отговор
    ТЯ Е НУЖНА НА ВСЕКИ ДЕПУТАТ !

    Коментиран от #22

  • 2 Последния Софиянец

    21 12 Отговор
    В НДК един гербераст ми каза че Томислав Дончев и Бай Радан сглобяват кабинет през нощта.
  • 3 ТаУмВзе

    43 9 Отговор
    Щом пребоядисаното комунде соросоидче казва, значи е вярно! Стегат го герданчетата и го напъва на поезия яко. Бухахах
  • 4 Съдията Дред

    37 1 Отговор
    Когато твърдиш, че някой трябва безусловно да клекне пред исканията ти, резултата е предрешен
  • 5 Последния Софиянец

    12 9 Отговор
    Всеки който пише протокола си даваше книжните бюлетини на своята партия ,а на другите по два три гласа да не е празна графата.

    Коментиран от #11

  • 6 крис

    33 4 Отговор
    пак ли този "ВСЕЗНАЙКО"?
  • 7 Псевдоним

    35 3 Отговор
    Този иска ГЕРБ и ДПС да гледат, докато друг лапа мръвки. Голям майтапчия.
  • 8 3.14К

    49 4 Отговор
    След всяка публикация на Дайнов в DW, се разнася съчетаното ухание на пор и скункс.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Преброител

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Я стига спами, ве! Всички бюлетини са заснети, който иска може да брои заедно с комисията. Щом си толкова сигурен, подай сигнал, ама нали знаеш че и лъжата се наказва.
  • 12 Българка

    31 2 Отговор
    Дайнов, я виж последните данни! Нещо не си разбрал, кой е първи и кой втори. Отделно вторите ги тресе треската на разцеплението.
    Между другото "Послледния Софиянец" е умствено изостАнал.
  • 13 синьочервения шаман на миндя

    25 2 Отговор
    пак е пребозал с вкисната пъpцуцa
  • 14 Култура миянко

    24 1 Отговор
    Ей Дайнов ,Дайнов,май основно обичаш да получаваш,отколкото да даваш. Да беше се избръснал поне и косата да си беше измил.Знам,че не е хубаво да се прекалява с тези процедури,но поне за Велигден,дет се вика.
  • 15 Кирчовото

    27 7 Отговор
    Професор ли си, не те знам какъв си/или по-какво/, но не можеш да наречеш 600 000 гласоподаватели - глупаци.Това,че не ти харесва ГЕРБ, не означава да псуваш като КАРУЦАР.
    Предлагам ти да застанеш на колене пред Кирчовото,Прашката,Пинокио, и Гнома,и да се молиш като кученце за малко подаяния от кошницато с подаръци/пари/ от Дедо Еконтийй, Черепа,хората дето подражават на Ружа Игнатова,на човека от Белград и т.н.
  • 16 Някой

    25 0 Отговор
    Дайнов, Дайнов.... Няма да я бъде твоята.
    И тук не виждам много ходове за редовно правителство. Пак кабинет на Радев ще ни управлява. Бонусът от това е, че ти ще си с много кисела физиономия. А това, да видиш козяшки служител в такъв вид, е безценно!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пенсионер

    11 0 Отговор
    Евгени Правителство ще има. Питай обаче това Правителство, защо мълчи за Великденските бонуси за пенсионерите. Това попитай и дано те чуят.
  • 19 Както се купуват ФУТБОЛИСТИ

    8 0 Отговор
    Трябва да си купим и политици.С допитване до народа.ТАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ ни трябва.Да дойдат и да оправят държавата.Имаме и внос на стоки,работна ръка от други държави,а защо да не си купим няколко бройки🥳
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха ха

    14 0 Отговор
    Ха ха , синьото шаманче Дайнов пак е забравил да мине през изтрезвителя преди да дава интервюта разни .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 няма значение

    17 1 Отговор
    Тъжно е когато някой се опитва да преподава наука, подкрепяна от личната му омраза ................ жалко за децата в аудиторията му!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ха ааа

    3 3 Отговор
    С крадливите и лъжливи бойковисти няма как да не е кво да е. А другите са путарляшка смрад и не стават.
  • 26 ГЕРБ

    10 0 Отговор
    Тоя па боклук
  • 27 Съдията Дред

    15 0 Отговор
    Евгений Дайнов - Роден е на 11 май 1958 г. в Пловдив. Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977), а след това е главен редактор на вестник „Софийски новости“. Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма, има висше медицинско образование и работи в Центъра за научна информация към Медицинска академия. Съпруга - Аня Юриевна Майорова. Демократ по душа, през 90-те години работи за фондация Отворено общество на Сорос, като през 1998 г. става шеф във фондацията.

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 политнекоректен

    7 0 Отговор
    цитат - "Много е важно Румен Радев да бъде държан далеч от изпълнителната власт, казва проф. Евгений Дайнов". А бе Генчо, а бе Дайнов, ко се жалиш бе, ами да не бяхте гласували за РадеФ! С вашите гласове на "градската" жълтопаветна "десница" го набутахте във вторият му мандат, а сега ревете от него! Да ми се махате от главата че не отговарям!
  • 30 ха ха

    5 0 Отговор
    DW си позволява да чертае разделителните линии на българите / не мисля за депутатите там линиите са за лични облаги от властта / съвсем нагло сеят омраза по мутрашки модел
  • 31 Толкова хора от лево и от десно

    6 2 Отговор
    сочиха с пръст бат Бойко, а накрая му седнаха на неговият......
  • 32 пенко

    4 0 Отговор
    ЖЕНЯТА--- МОЖЕШЕ И ДА НЕ Е ПЕ ДЕ Р... !!!!!!! НО - ЕВГЕНИЙ - .КАК СЕ ПРЕВЕЖДА НА БЪЛГАРСКИ ??????????????
  • 33 Ранърса

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Съдията Дред":

    Абе кат гледам все хубави хора изредени.
  • 34 ХмХмХм

    1 1 Отговор
    Е, няма как да държиш настрана Президента ! Защото юридически ,само Президентската институция по Конституция е легитимна! Също е ,и "капитан" на "екипажа"- депутатите в Нар.събрание и изпълнителната власт. Които пък по Конституция са ,нелегитимни ! . Т.е - каквото реши Президентът и това ще е ! Това обаче,не означава ,че Президентът работи за благото на изконният по тези земи , български род !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Колев

    3 2 Отговор
    Чудя се може ли един професор, че и при такива родители да е толкова ОГРАНИЧЕН или толкова ПРОДАЖЕН. Ами аз чета съвсем други неща в независимите чужди медии, тоя не чете ли, платен ли е защо го публикуват постоянно. Какво ще прави и редакцията на ФАКТИ когато утре се сменят плочата, щото сега в целия свят настъпват промени, които не се виждат само у нас, в най-бедната в Европа. Само европейските страни и сегашните и бивши колонии на Англия са против Русия. Playing a Game of "Fools Mate" on the Grand Eurasian Chessboard
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Вирус

    4 0 Отговор
    Абе важното е да има парапети и снежни топки
  • 39 очаквания

    2 5 Отговор
    Първия акт на НС трябва да бъде Импийчмънт на пРезидента Радев и предаването му на прокуратурата.
  • 40 бай Даньо

    4 1 Отговор
    Професор Дайнов да ви цитирам и да ви питаме нещо първо цитирам:

    "Много е важно Румен Радев да бъде държан далеч от изпълнителната власт."

    и после да запитам докато си мачкам каскета като простите:

    За това ли гласувахте лани умно красивите за Радев да стой далеч от изпълнителната власт и все така близо до Масква !? Добре че Бойко , тоя едната книга , е гъвкав, повратлив и ресурсен че ще ви включи под някаква форма в бъдещото управление вместо да ви остави на нелеката ви политическа съдба ... отново .
  • 41 така ли

    3 0 Отговор
    бе Майнов?!Как ще лапнеш филийката от двете стани по-мазно....
  • 42 .......

    1 1 Отговор
    Не по темата, за което се извинявам на копейкин. Как може хора по живково от заможни семейства, дошли от гърция с много пари, злато, животни, и по живково си бяха бизнеснени, от северозапада купуваха животни и ги продаваха в другия край на България и печелиха яко, бяха глобявани от милиционерите, че говорил бил той на турски и тн, и внучката им завърши за доктор на запад, няма да цитирам, къде и днес, те мама вдовица, по млада от батвто и щерка й, завършили, искаме си старото, живков, а мама не помни живковото, внучката хабер си няма от соца, та такива ми ви работи с Коце, влюбена мама и покрай нея родата им, не мога да проунея, живяли и работили на запад, учили също, да не одобрявате запада, а парите са от запада
  • 43 Шурей

    0 2 Отговор
    Не само хората заставащи зад Възраждане са за старото ново време Русия, а и Герб са същите. Искат си социализма на Живков. За коцето, много се завърнаха от запад с дипломи ит там и явно разчитат на неговата партия за работа, безпартийни са им родителите, работят платени тромове, а в герб са без образование на много места и с купени явно дипломи, щом не може да се разбере, кой депутат, нъде и кога е завърлил висшето си, кога, та тя е родил, а, на 21 г, кога са учили или. А преди години си бе лесно да си купиш диплома за висше образование, но на запад едва ли хора от обикновени семества, зубари, защото знаят, как бабите им в монопола са изкарвали. Време е за размисъл.
  • 44 Анонимен

    1 1 Отговор
    Объркани са младите хора, завършили западни университети и знаещи по няколко западни езици. Всичко друго ни мяса на развалена соцрадиоточка, повтарящи едни и същи неща по всички телевизии, наизустени от всички вас живковисти от ткзс то
  • 45 Евгений Дайнов: Трябва да има

    3 0 Отговор
    правителство, но не какво да е , А С ПРЕМИЕР евГЕНИЙ ДАЙНОВ !
  • 46 Недоумение

    0 1 Отговор
    Не бях чел скоро по-задълбочен анализ... И Бойко е втори и всичко коз и Путин е валат...
  • 47 Нека си ЗАПИШЕМ нази мисъл на Е. Дайнов

    0 0 Отговор
    Тя ще извади каруцата ни на ЧИСТ ПЪТ ! Тъй ве, що ней ли тъй ?
  • 48 Груьо

    0 1 Отговор
    Г-Н ДАЙНОВ ,НЕ ВИЖДАШ ЛИ ,ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.ДО КОГА С ТИЯ ЯЛОВИ ИЗБОРИ,ДЪЖАВАТА ФАЛИРА ОТ ТЯХ. И СПОРЕД ТЕБ НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ТЪРСИ СМИТКА НА ЕДИН ЧОВЕК,ОТКОЛКОТО НО 240 ХАРАНТУТНИЦИ.
  • 49 бягай бе

    1 0 Отговор
    Майнов- макара..