7 Април, 2023 10:00 3 131 124

България е в плен на дезинформацията. Докога?

  • фалшиви новини-
  • европейски съюз-
  • костадин костадинов

Успешните дезинформационни кампании вдъхновиха популистите в България през последвалите години да излязат и с предложения за референдуми: против еврото, за президентска република и срещу джендър идеологията

България е в плен на дезинформацията. Докога? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България Фейсбук продължава да е основен източник на информация и да повлиява силно обществените настроения. А в него гъмжи от дезинформация и кремълска пропаганда. Репортаж на Патрик Гензинг от София.

Политическото бъдеще на България е несигурно. А нестабилността се увеличи и в резултат от бомбените заплахи срещу училища преди изборите, пише Патрик Гензинг в обширен репортаж за АРД, посветен на дезинформацията и страховете в българското общество. Гензинг до миналата година ръководеше редакциите за журналистически разследвания и проверка на фактите в най-важната германска обществено-правна медия. В своята кореспонденция от България той уточнява, че бомби не са били намерени, но експерти по киберсигурността подозират екстремистки хакерски групи, които искат да всеят паника и страхове. Може би дори от Русия.

Българите продължават да черпят информация от Фейсбук

Гензинг цитира фалшивите новини, че български ученици ще бъдат подлагани на военно обучение, за да вървят да се бият срещу Русия в Украйна. Той разказва в своята публикация, че за разлика от много други европейски държави в България и до днес решаваща роля в разпространяването на информация и дезинформация играе Фейсбук. Политическите дебати се провеждат на тази платформа, която служи като осведомителна агенция на големите медии в страната, потвърждава и писателят Георги Господинов на една конференция, организирана от Медийната програма на фондацията "Конрад Аденауер" в София.

Една от причините за огромното влияние на Фейсбук: в България липсват големи висококачествени медии и вестници. Това установява Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, според когото липсата на добро политическо ръководство допълнително задълбочава недоверието към демокрацията. Това пък насърчава разпространяването на фалшиви новини и дезинформация и увеличава подкрепата за авторитарни идеологии, информира Патрик Гензинг от София.

Авторът добавя, че според Руслан Стефанов медийният пейзаж в България е зависим от политиците и олигарсите, а едно по-възрастно поколение журналисти е свикнало да използва руски източници и да им се доверява. Така например една четвърт от новините на БТА са или проруски или се основават на емисиите на ТАСС. Българската осведомителна агенция може би е Троянски кон за руска дезинформация в ЕС - такова опасение изказва Стефанов пред германския репортер.

Джендъри, евро и други плашила

Важна роля в това отношение играе Руското посолство в София, което достига до много хора със своите постове - най-вероятно благодарение на автоматизирани фалшиви профили в социалните мрежи. И по този начин може да налага новинарски дневен ред в България.

Руските внушения за един ирационален и съвършено разкапан ЕС отново и отново се поемат от българската общественост и от политиката, пише Гензинг. Той цитира няколко примери за фалшиви новини: как в ЕС хората вече нямало какво да ядат, как в хляба се преработвали човешки косми и т.н. Той припомня, че тези сценарии идват от руските медии и достигат не само до България, но и до други държави. Гензинг разказва, как дори българският министър на туризма се е хванал на лъжата, че в Западна Европа на хората им е забранено да се къпят и е рекламирал страната си като място, където такава забрана няма.

Националистическата и проруска партия "Възраждане" е един от главните разпространители на такива дезинформация, пише разследващият журналист за АРД. Той цитира кампаниите на хората на Костадин Костадинов срещу еврото и срещу тъй наречената "джендър идеология". С помощта на Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти авторът се опитва да обясни на своята публика в какви плашила са се превърнали думи като "джендър", руското клише "Гейропа" и изобщо либералните ценности за част от българите. Тези клишета се обслужват от различни популисти и националисти в политиката, но също така и от представители на Българската православна църква.

Пред АРД българската журналистка говори и за дебатите около Истанбулската конвенция, която цели да защити момичетата и жените от насилие и дискриминация, и за гигантската дезинформационна кампания, проведена в страната срещу конвенцията. На международния документ бяха приписани какви ли не несъществуващи планове като въвеждане на "трети пол" и насърчаване на еднополовите бракове.

Обречена ли е битката с дезинформацията в България?

Успешните дезинформационни кампании вдъхновиха популистите в България през последвалите години да излязат и с предложения за референдуми: против еврото, за президентска република и срещу "джендър идеологията" в образователната система, пише авторът. Към края на репортажа си от София Патрик Гензинг обобщава:

Ето защо мнозина специалисти не гледат с оптимизъм бъдещето на България. По време на пандемията в тази страна недоверието към западните ваксини беше особено високо. Да, след руското нахлуване в Украйна авторитетът на Путин чувствително спадна, но украинските въоръжени сили все така бяха представяни като неорганизирана банда от неонацисти, които използват цивилното население като предпазен щит и вършат военни престъпления срещу украински граждани, за да ги припишат после на Русия. Украинските бежанци също често пъти са обект на дезинформация и фалшиви новини. Дори министри в предишни служебни правителства възприеха кремълската пропаганда, според която нападателната война всъщност била някаква "специална операция".

Гензинг посочва, че различни неправителствени и медийни организация, както и министерството на електронното управление, се опитват да се борят с дезинформацията. Руслан Стефанов му казва, че България е в началната фаза на тази битка. В борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията вече били блокирани хиляди IP адреси, свързани с разпространяването на руска дезинформация. Водени са и разговори с представители на "Мета", за да се подобрят мерките срещу фалшивите новини във Фейсбук, но с пренебрежителен успех.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    38 104 Отговор
    Копейката-най-големият лъжец в страната

    Коментиран от #9, #28

  • 2 Българин

    32 68 Отговор
    този лъже,като варненски ци...н
  • 3 абе

    76 16 Отговор
    Те и за ваксините лъгаха три години...

    Коментиран от #6

  • 4 Така така

    128 27 Отговор
    DW не се напъвайте, вие сте дезинформацията и всеки го знае

    Коментиран от #7

  • 5 ХАХАХА

    85 15 Отговор
    Съвсем сте прави,четейки статияте,публикациите в електронните медии и сайтове от дезинформацията и пропагандата на спонсорираните от либерастите ми идва до гуша .
  • 6 Е това е от

    18 46 Отговор

    До коментар #3 от "абе":

    фейковете. Щото лъгаха и вие се правихте на батмъни, затова сега сме на първо място по смъртност от ковид - след Индия и Китай с милиардното им население!!!

    Коментиран от #75

  • 7 Не могат да се

    14 35 Отговор

    До коментар #4 от "Така така":

    мерят с кремъл и твоите ботове.
  • 8 Стоянв

    19 42 Отговор
    Както вестник Труд, например, който редовно публикува цели статии от руски автори.

    Коментиран от #19

  • 9 Не само

    24 40 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Този трябва да е в затвора за говор на омразата, всяване на паника и престъпления срещу Републиката. Тотално вреден! Гешев пак спи. Явно Простя е удобен на Баце и останалата тиня.

    Коментиран от #37

  • 10 Българка

    26 59 Отговор
    Възраждане е основана на лъжите, обидите и заплахите. Без тези техни стълбове Израждане умре........А техният ръст сега показва колко мноооого наивници има в България

    Коментиран от #13, #15, #24, #55

  • 11 Избирател

    65 12 Отговор
    "с предложения за референдуми: против еврото, за президентска република и срещу "джендър идеологията"

    Това референдумите са много лошо нещо за соросоидите и се дължат главно на прокремълската пропаганда. Те соросоидите много мразят народа да си изразява мнението - ами то може да не съвпада с мнението на господарите им и какво ще правят тогава. И най важното е да се вкара "джендър идеологията" в училищата и децата на 10 години сами да избират един от 32-та пола.

    Кога на нашите политици ще им стане ясно че са там да изпълняват желанията на народа независимо дали им харесва.

    До кога ще ни заливате с такива пасквили - имат обратния ефект и после да не се чудите защо поддръжниците на Възраждане стават все повече.

    Коментиран от #115

  • 12 Запознат читател

    71 14 Отговор
    Живял съм и при соца, но такава лъжлива пропаганда от официалните медии никога не е имало. В момента истината се вижда повече от фейсбук за съжаление. Официалните про САЩ медии само лъжат и крият фактите..
    Цензурата в момента е много по голяма отколкото при Соца. И друго още Буров е казал, че който е тръгнал против Църквата е загубил. Замислете се за кой става дума. А и вече взе да става срамно в САЩ и Западна Еврома да кажеш че си нормален бял, а не ЛГБД.

    Коментиран от #35, #114

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    достойна си за министър на Правосъдието

    Коментиран от #109

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ами

    48 7 Отговор
    докато не се закрият всички чужди нпо-та и няколко посолства
  • 18 Андро

    48 8 Отговор
    DW на която незнайно защо се дава толкова гласност в България след като беше изгонена от редица страни за ВРЕДНА ПРОПАГАНДА, както и трите национални ТВ 24 часа бълват евро-атлантическа права линия. Всичко друго е цензурирано и критикувано. Нима някой смята това за ОК?
  • 19 Антитрол

    48 8 Отговор

    До коментар #8 от "Стоянв":

    И защо да не публикува статии от руски автори - нали имало свобода на словото или ви е страх от друга гледна точка. Свободата на словото не беше ли едно от условията за демокрация - как се включва в "ценностите" ви цензурата.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Изрожденец

    12 29 Отговор
    Нищо ново...Другарите- рубладжии пак загниват Запада...Едно време говореха на щастливото соц. население, как там мизеруват, стачкуват, хипита, сексуална свободия....И такива тъпизми...А тука , другарите се мляскаха уста в уста...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Коректен

    9 10 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    Лъжата не е друга гледна точка, тролчо.

    Коментиран от #121

  • 24 Антитрол

    40 10 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Кое е лъжа от Възраждане и колко лъжи се изрекоха и от ГЕРБ и ПП-ДБ. Последната е че не предоставяме оръжия на Украйна.

    Коментиран от #42

  • 25 НАП

    31 6 Отговор
    ДЕ ФАКТО: България е в плен на ЦЕНЗУРАТА. Докога?
  • 26 Сандо

    20 8 Отговор
    Помните ли как започва "1984" ?Ето,това искат новите ни Господари!
  • 27 защо

    12 2 Отговор
    Прочетох до "Гензинг до миналата година ръководеше редакциите за журналистически разследвания и проверка на фактити" и приключих. Всички знаем задългенията и нивото на fact Chequer-ите.
  • 28 Абе

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Какъв българин си бе,укроман гау.

    Коментиран от #85

  • 29 Ветеран от Протеста

    7 9 Отговор
    Понеже руснаците нямат техника и за 1 G помня Ква шумотевица беше за внедряването на 5G .....Ама то не бяха Наноботи във ваксините и с 5 G щели да ги правят Роботи....И сателитите на Илон Мъск в небето ги контролирали...Да смееш ли,да плачеш ли - как ги измислят....
  • 30 Офанзивен дефанзиф

    26 5 Отговор
    В плен на дезинформацията? А кой точно решава кое е дезинформация? Т.нар. фактчекъри ли? Те сигурно работят без заплата и не зависят от никой... Не е ли по-добре да ни оставите да четем и сами да решим на кое да вярваме и на кое не? Защо си мислите, че като спрете/скриете нещо (напр. руските телевизии) няма да има откдъде да си намерим информация? Даже ефектът за вас ще е точно обратен - щом забранявате нещо, значи това е правилната позиция!

    Коментиран от #51

  • 31 Изрожденец

    7 15 Отговор
    Аман от такива Сандали,,,Сандовци...Все господари им се привиждат...На кого си притрябвал бе, Сандал ?
    Копейката така им разправя...България била трябвала на НАТО, като плацдарм....Те ни приеха по милост, била им трябвала...Гърция, Турция, Румъния, даже и С. Македония са членки на НАТО, ама баш България им била притрябвала....

    Коментиран от #40, #44

  • 32 !!!?

    14 14 Отговор
    БНР се е превърнало в дъщерна медия на "Говорит Москва" !!!?

  • 33 Да кажа

    24 9 Отговор
    DW ли е правилната медия ? Искат всички като под калъп да възприемат джендър идеологията им! Е,няма как да стане!
  • 34 Свободна Европа

    22 4 Отговор
    Една четвърт от новините на БТА били проруски и това е недопостмо според този. Трябва сто на сто да са лъжи, за да е честно.
  • 35 опълченец

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат читател":

    Говориш пълни глупости!
  • 36 Факт

    12 3 Отговор
    Колкото повече се ограничават руските информационни канали, толкова повече се засилва проруската пропаганда в Европа.
  • 37 Мда

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Не само":

    Той си е проект на банкянския и мафията, за да обира недоволните от герб, както бяха и от атака.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Никой не иска информация

    2 1 Отговор
    Само пиииенье ,ядиенье - лебец и зрелища- туй то.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 дойче зеле

    17 5 Отговор
    Докато едни медии на едно НПО не спрат да пишат пропаганда. Докато едни мисирки на същото НПО не спрат да излагат само едната гледна точка и то много ... изкривено!!!
  • 42 !!!?

    15 14 Отговор

    До коментар #24 от "Антитрол":

    Копейкин щял да управлява България сам ! Ето ти най-голямата лъжа на Копейкин в която сам не вярваш, но чу пълниш сметката !!!?

    Коментиран от #60

  • 43 Мишел

    19 9 Отговор
    Крадецът вика "Дръжте крадеца!!"
    DW e от най крупните дезинформатори.
  • 44 Ами

    7 6 Отговор

    До коментар #31 от "Изрожденец":

    Кой пита?Някакъв и3 с1а ленец на вероятно от Дебили за България.
  • 45 Мдаа

    15 15 Отговор
    Наскоро имах случаен досег с една такава "новинарка". Членуваща в небеизвестна варненска пирамида, и работеща като "доброволец" в т.нар. "исторически парк" (който сам по себе си е пирамида). Младо момиче, което претендираше, че била за "неутралитет". 10 изречения бяха достатъчни, да започне да ми обяснява, как украиинците "си го заслужавали". Толкова за "неутралитета". По една "случайност" профила й беше пълен и с останалите руски опорки и "новини" назад в годините имащи единствената цел да сеят дезинформация. Потресаващата част беше, че момичето няма и 20 години. Естествено, живее във Варна. Цялото Черноморие се е превърнало в руска губерния, руснаците масово са си напазарували каквото има за пазаруване там. Неслучайно и Копейкин се подвизава там.

    Коментиран от #53, #71, #103

  • 46 Ха ха

    16 12 Отговор
    Нямате срам.Двете големи телевизии отврътиха хората с прозападната си едностранчива пропаганда.Водещите по всякакъв начин обслужват ПП ДБ.Побеснявам като ги гледам.То бива слагачество,то бива прекриване на безобразията им.Водещите са преки участници в дебатите на страната им,а не нормални журналисти.Защо закрихте руските канали.Въпреки това намираме информация.Сега закрийте фейсбук,колко му е.Заради идиотските ви подходи ще бъдете презрително отхвърлени и презрени.Винаги ще бъдете политически бити,обратен ефект

    Коментиран от #52

  • 47 Помнещ

    20 9 Отговор
    Много ги е страх соросоидите от другото мнение - навремето тайно слушахме ВВС и "Свободна Европа" сега тайно гледаме руска телевизия и четем руски сайтове - та каква е разликата. Пропагандата и цензурата са по-страшни отколкото преди - та кого лъжете че ужким живеем в "демокрация". Единствено себе си май лъжете.

    Много ви е страх и от мнението на народа, а не беше ли референдума най-висшата форма на демокрация. Защо толкова ви е страх от референдуми.

    Коментиран от #77

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 БЪЛГАРИН

    13 4 Отговор
    Слушайте Шолц, за да разберете КАК СЕ КРАДАТ 30 МИЛИАРДА ЕВРО.
    Голем айдук е, да знаете.

    Коментиран от #54

  • 50 Георгиев

    14 7 Отговор

    До коментар #48 от "ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!":

    Вън и англосаксонскитеПОДЛОГИ.
  • 51 Кандидат Милионер

    6 6 Отговор

    До коментар #30 от "Офанзивен дефанзиф":

    Аксиомата е - За всеки Факт от действителността има точно толкова (като бройки) довода За,колкото и Против,защото Света е Дуалистичен....Дезинформацията не може да променя Фактите.Дезинформация Използва Фактите за определени цели,без да ги обяснява....И постига целите си...Подписката за референдум не обяснява ,че Лева вече го няма от 20 години ,защото е с фиксирана стойност към Еврото и реално дали получаваш Евро или Лев е все едно ,щом е зависим от стойността на Евро....Обаче някой иска да получи Дивидент ,който не е свързан с това и го получава....Освободители ли са или Окупатори изобразените на Паметника в Борисовата??Хората не се замислят много...Те работят с Шаблони от Предишна Дезинформация и Пропаганда....Атаките са всекидневни,а последствията Необратими...
  • 52 Зрител за последен път

    17 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ха ха":

    Вчера си направих труда /да, трудно е!/ да гледам централните новини по БНТ. Първо, водещия брадясал като некъпан римлянин! Второ, след новината за добавките към пенсиите /представена от от селскостопанската им репортерка със съответния селскостопански говор Зоя Велинова/, втората голяма невероятно важна вселенска новина беше за някакви римляни, на които им дадоха национален ефир да говорят на развален български и да ръсят закани към лекарите. Трето, напълно непрофесионален репортаж с командирована мисирка Тоня Димитрова в Латвия да ни убеждава за еврото колко било добре. Една интервюирана случайна жена на улицата и някакъв, който говореше заучени фрази - ами никого не убедиха. Просто един безсмислен репортаж от екскурзията на една мисирка, от типа Една жена каза. Трето, последваха два репортажа вече не помня откъде, в които и двете репортерки бяха с ужасни говорни дефекти. Едната с неясно р /всеки ден й дават думата, защо ли?!/, другата откровено с много ръкащо р. - изключителни неприятни за слушане. И после 15 минути спорт. Какъв спорт ние нямаме такъв!!! Единственото, което ми хареса е интервюто на Бербатов. Каза доста смислени неща, май ще излезе от най-умните в тая държава публични личности. Ето това бяха "новините". Пркиснала боза, то която отиваш директно в тоалетната.
  • 53 Читател

    15 5 Отговор

    До коментар #45 от "Мдаа":

    "профила й беше пълен и с останалите руски опорки и "новини" назад в годините имащи единствената цел да сеят дезинформация"

    Значи вие искате да определяте кое е "информация" и кое "дезинформация" - защо така бе "демократе". Не е ли редно всеки да преценява кое е вярно. Сигурно "информацията" че Садам има химически и биологични оръжия беше вярна а другото беше "дезинформация" - така ли да разбирам.

    Информацията че САЩ имат биолаборатории в Украйна също ви се иска да я определите като "дезинформация" и "прокремълска пропаганда" ама има документи - е нашите медии услужливо мълчат по въпроса.

    Уволниха журналистката която откри наши оръжия в складовете на ИДИЛ - това също е прокремълска пропаганда според вас нали? Цензурата е по-страшна от тази при татово време и надмина тази на Гьобелс.

    Коментиран от #62, #65

  • 54 Българка

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "БЪЛГАРИН":

    Само 30 милиарда, на фона на ограбените стотина милиарда от шайката на Буда! По-скоро Шилц се е учил от Б.Б.
  • 55 Мда

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Костя е един чат-бот със заучени фрази и повтаря едни и същи популистки тези. Де факто, на две магарета сламата не може да раздели.
  • 56 1984

    9 2 Отговор
    Сега искат за забранят и тик-тока, защото само там няма цензура и всеки може да публикува всичко и най-вече да показва на живо всичко навсякъде. Шоколад Милка в немски Лидъл 69 цента, тука понежеме сме най-богати отзад напред - 3,99. Да не изброявам и другите цени, че ще ви стане лошо.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ВЪПРОС

    11 3 Отговор
    70 милиона подхвърлени на малка част от пенсионерите, а за укрите да се търкалят по хотелите има пари за първо, второ, трето и джобни. КАК ТАКА?!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Антитрол

    10 4 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    "Копейкин щял да управлява България сам"

    Не, твоят пост е дезинформация и преиначаване на фактите.

    Копейкин каза че ще участва в управлението само със мандат на Възраждане което не е същото. Ето това искате вие - само вашите лъжи и дезинформация да се тиражират.

    Коментиран от #63

  • 61 Хаха

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА":

    Написа продажника с чуждото знаме.
  • 62 Мдаа

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "Читател":

    Кое е информация и кое е дезинормация се определя от реалността и фактите. :) Между другото, това също е разпространена популярна тактика сред руските слуги в България: "ние си преценяваме". По този начин напълно "избягват" нуждата да се съобразяват с реалността. Само че останалите, които всъщност живеят в нея се скъсват от смях, когато някой каже "ние си преценяваме", а реалността друго показва.

    Коментиран от #73

  • 63 !!!?

    11 11 Отговор

    До коментар #60 от "Антитрол":

    Това е най-новата версия на същата лъжа на Копейкин, защото знае, че няма да получи мандат, поради простата причина, че дори кремълския парашутист Радев няма да му връчи такъв...и ти също го знаеш това !!!?
  • 64 Българин

    11 4 Отговор
    Подписката за референдум не обяснява ,че Лева вече го няма от 20 години ,защото е с фиксирана стойност към Еврото и реално дали получаваш Евро или Лев е все едно.

    Лъжеш се ти - лева си го има нищо че засега е с фиксирана стойност. Печатането на левове все още е приоритет на БНБ а за еврото няма да е така. Лева винаги може да се откачи от еврото и да промени стойността си но ако приемем еврото това не може. Лева ни дава някаква национална независимост а приемем ли еврото сме зависими от ЕЦБ. Гърция какво спечели от еврото - почти фалира. Виж къде отидоха цените в Словения след като въведоха еврото.

    И в крайна сметка кажи какво печелим ние българите ако въведем еврото.

    Коментиран от #69, #72

  • 65 опълченец

    8 10 Отговор

    До коментар #53 от "Читател":

    Недей да извърташ нещата. Това, че Садам няма химически и биологически оръжия го научихме от западната преса и никой журналист не беше вкаран в затвора за това. Второ, САЩ никога не са отричали, че имат биолаборатории в Украйна, напротив, информацията за тях беше качена на сайта на американското посолство в Киев. Лъжата беше, че тези биолаборатории се занимават с разработване на оръжие срещу Русия. В Русия също има биолаборатории и руските институти си партнират с техни колеги по целия свят. Наше оръжие може да се намери навсякъде, както и руско, американско, немско, румънско и т.н., има достатъчно канали за заобикаляне на забраните. Нямам информация защо е уволнена репортерката, причините може да са различни от публикуването на тази информация.
    Ако се върнем години назад, 80% от изказванията на официалните руски лидери и пропагандисти е "100% лъжа", като започнем от "Ние не възнамеряваме да анексираме Крим", до "Ние няма да нападаме Украйна"
  • 66 Хайл

    11 6 Отговор
    Дойче веле да си оправят немския кенеф първо и тогава да ходят да поучават други народи
  • 67 гост

    6 3 Отговор
    А ти Патрак Гейзинг, кой го дириш тука.Марш.
  • 68 България е в плен на дезинформацията.

    6 0 Отговор
    Докога?
    докато има наивни хорица да се кланят на кумирите си мислейки че без тях света ще свърши
  • 69 опълченец

    5 10 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Франция и Германия като въведоха еврото загубиха ли суверенитет? Фалита на Гърция няма нищо общо с въвеждане на еврото, а печатането (като процес) на собствени пари не те прави свободен.

    Коментиран от #74, #76

  • 70 Цецо

    11 1 Отговор
    В България се видя, че всички медии са платени. Затова и хората не им вярват. Скоро Мисирки те ще почнат само да се кълват, защото пари няма да има за всички. Да пребъде фейсбука
  • 71 Мда

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Мдаа":

    Направо е страшно колко много хора вярват на елементарни фалшификации и не знаят как да ги проверят, или не си правят труда.
  • 72 Хайл

    7 6 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Левът НЕ Е ФИКСИРАН КЪМ ЕВРОТО,А КЪМ ГЕРМАНСКАТА МАРКА ПРИ КУРС 1 МАРКА ЗА 0.98 ЛЕВА...КАРАТ ТЕ ДА ВЯРВАШ ЧЕ СИ ВЪРЗАН КЪМ ЕВРОТО,А ЕВРОТО ТОГАВА НЕ БЕШЕ ПРИЕТО НИКЪДЕ В ЕВРОПА,ЕВРОТО 97 Г НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ....ТА КОГА ЛЕВА Е ВЪРЗАН С ЕВРОТО?????

    Коментиран от #80

  • 73 Читател

    11 2 Отговор

    До коментар #62 от "Мдаа":

    "също е разпространена популярна тактика сред руските слуги в България: "ние си преценяваме"

    Защо ти обичаш някой друг вместо теб ли да преценява кое е лъжа и кое е истина - чичко Сорос да определя кое е лъжа и кое е истина или пък от Козяк. Или пък искате вие да ръсите лъжлива пропаганда и ние безропотно да ви вярваме.

    Уви няма да стане някой друг да преценява вместо мен кое е лъжа и кое е истина а за да разбера искам да имам и двете гледни точки а не някой "демократ" да ми налага цензура и 24 часа да ме облъчва с лъжлива пропаганда.

    А относно "реалността" няма как да отидеш и да провериш на място всички събития или да си очевидец - реалноста е единствено там а всичко което ти поднасят като "информация" медиите не е реалност. Но за да прецените кое е истина е хубаво да имате всички гледни точки.

    Там ви е грешката че бъркате реалността с пропагандата - то и затова толкова ви е страх от другата гледна точка. Смятам че съм достатъчно умен да преценя кой и кога лъже.

    Коментиран от #79

  • 74 Хайл

    10 6 Отговор

    До коментар #69 от "опълченец":

    "Трудът те прави свободен" с този надпис те посрещат в концлагер Дахау мисля...сега е "еврото те прави свободен" в концлагер ЕС...
  • 75 хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Е това е от":

    А не те ли притеснява, че всички починали са лекувани с "иновативни" препарати с временно одобрение ?

    Коментиран от #116, #117

  • 76 Българин

    13 2 Отговор

    До коментар #69 от "опълченец":

    Суверенитет се губи винаги в полза на друг - не може да загубиш суверенитет просто ей така. Франция и Германия измислиха еврото и ние губим суверенитет в полза на тях.

    Защо ли гърците не фалираха докато бяха с драхмата и бяха много богати тогава, Кипър също фалира с въвеждането на еврото - страшно много обедняха кипърците - навремето българи ходеха да работят там а сега заплатите им колкото българските. Нищо не казваш за цените в Словения - най-пресния пример.

    И защо ли такава богата държава като Швейцария не иска да е в еврозоната. Но не си отговорил на най важния ми въпрос - какво ще спечелим ние българите от въвеждането на еврото. А печатането или пък не печатането на пари те прави доста икономически свободен.
  • 77 Тия жабЕта

    10 2 Отговор

    До коментар #47 от "Помнещ":

    Аз си изрових стария ВЕФ от тавана,купих се 40 м медна жица за антена на КВ и сега си слушам каквито си искам радиА,а не жендъри и соросоиди да ми казват кое е политкоректно. Ние сме от стара коза ярета и тая неокомунистическа пропагандна радиация не ни лови - вече сме ручали тия пропагандни жабЕта.
  • 78 Хайл

    9 5 Отговор
    Проевропейските и пронатовските партии ограбиха България и заложиха цялото ни богатство на тези империалисти,тези партии леви и десни не пророниха нито дума върху погрома,който устройват върху българския народ със своята разбойническа,българомразка политика...НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ
  • 79 Роспартизан

    5 5 Отговор

    До коментар #73 от "Читател":

    Това с референдумите ме кефи най-много. Доказахме че многопартийната система е неспособна да замени еднопартийната диктатура, доказахме че Демокрацията е робство, а робството-свобода, защитаваме тезата че войната носи мир…. сега ще съсипем и понятието референдум. Отричаме изборите с машини, не желаем да въведем Он-лайн гласуване защото хората масово не били компютърно грамотни, но видиш ли имали интелект да решат дали искат еврото или не, дали да имаме ядрена енергетика или не, дали да сме член на НАТО или да сме с изути гащи!!!

    Коментиран от #82

  • 80 Роспартизан

    4 6 Отговор

    До коментар #72 от "Хайл":

    Логично е щом марката не съществува, да изчезне и лева. Нали затова въведоха валутния борд, за да не добавяме нулички към левчето на всеки две години? Та щом марката се превърна в евро, какъв е нашия избор? Да се вържем към рублата?

    Коментиран от #83

  • 81 Българка

    10 3 Отговор
    Аз имам питане към автора. Хубаво, всичко е руска пропаганда, но защо хората и вярват?!? Защо никой не повярва на "истамбулската конвенция ", че само защитава правата на жените , а не че се опитва да прокара съществуването (дори и като понятия) на трети пол, транс джендър, би-полярни хомо и т.н.
    Защо от ДВ си мислят ,че в България сме неандарталци. Знаят ли , че сме на първите места в Света по покритие и качество на интернет и че можем да четем?!? Стига облъчване и пропаганда! Оставете ни сами да изберем страна. Да се съберат НС, да променят правилата за провеждане на референдум и да се въведе референдум за всяко важно решение! На другите избори със сигурност ще гласувам за партията която го предложи. ИТН ли, Копейката ли, но стига толкова експеримент. Аз съм дете на демокрацията и такава още не съм видяла!

    Коментиран от #110

  • 82 Българка

    7 5 Отговор

    До коментар #79 от "Роспартизан":

    Хайде да ти отговоря за тякои неща. Например за хартиения вот. Аз вярвам на очите си. При 35%гласували с хартия , ППДБ намали резултата си със 100 000 гласа, останалите партии запазват същите резултати (Възраждане увеличава). Ха убеди ме, че няма мошенничество с тия машини. Друго нещо е он-лайн гласуването. Това може да се приложи и за референдум.

    Коментиран от #84, #95

  • 83 Хайл

    6 3 Отговор

    До коментар #80 от "Роспартизан":

    Кой ти каза че марката е изчезнала? Босна и Херцеговина ОЩЕ ПАРИТЕ ИМ СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯВАТ ЧРЕЗ МАРКАТА А НЕ ЧРЕЗ ЕВРОТО.Валутния борд ГАРАНТИРА СТАБИЛНОСТТА НА ЛЕВА ПРЕИЗЧИСЕН КЪМ МАРКАТА.Кой ти даде гаранция,че лева ще запази курса на лева към еврото КОЙТО Е ПРЕИЗЧИСЛЕН ПРЕЗ МАРКАТА???? ЕВРОТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЗАЩОТО НЕ Е ОБЕЗПЕЧЕНО СЪС НИЩО.няма никъде в европа толкова злато колкото евро е напечатано и за това им трябват нови попълнения за да го държат в действие,защото няма ли свежи попълнения ЕВРОТО Е ФАЛИРАЛО...Защо в страни без евро цените на стоките и услугите са по ниски от тези с евро-замисли се

    Коментиран от #87, #91

  • 84 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #82 от "Българка":

    Тази загуба на гласове за ПП дойде от факта, че много гласували за тях на предишните избори се разочароваха от изгонването на руските шпиони! Това беше ясно още на следващия де, както беше ясно и че правителството ще падне заради Троянските коне в него! Това идва само да покаже, какъв е приоритета на тези така наречени българи, за които бъдещето на България е на втори план!

    Коментиран от #88

  • 85 Ама

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "Абе":

    Най -обичам червенопаветници, които без да има какво да кажат само за джендъри и укри да говорят! Ама, я кажи Бахмут взехте ли го?

    Коментиран от #86

  • 86 ТрампЛин

    4 0 Отговор

    До коментар #85 от "Ама":

    Ам’чи как? Вече поне 5 пъти.
  • 87 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #83 от "Хайл":

    Нашето левче с какво е обезпечено ако смея да попитам? Та марката сега колко евро се харчи? Какъв и е курса?
  • 88 Ай стига бе.....

    7 9 Отговор

    До коментар #84 от "ТрампЛин":

    Тролски опорки. Българите се разочароваха, не от изгонването на руските дипломати, с от това че не изгониха с тях и митрофанова. Русофилията е психично заболяване! Не го свързвайте с патриотизмът или национализмът. Русофилията е равносилно на национално предателство! Долу Възраждане!

    Коментиран от #93, #97

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Не става

    6 1 Отговор
    Макар и честна социална мрежа във Фейсбук също има цензура и на гусинът Гъзеринг ако не му изнася да иде да се оплаче на Зукърбърк. Обачеееее... започни ли брутална либерастна цензура клиентите като живак си/ще се отлеят към други социални мрежи и това им е проблема на изкрийзилите шороши - хем печалби,хем поолиткоректно зомбиране. ЕЕее не става байновци... Не може хем пениса до края и ... душата в рая.
  • 91 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "Хайл":

    Аха, разбрах.
    Since 2002, it no longer uses the Deutsche mark. Deutsche mark bills and coins can be exchanged for euros at federal bank locations in Germany.
    Все още можеш да си обмениш марките в Евро. Ами има си хас и да не можеш. Този номер е правен само у нас през 1948 когато сме започнали да печатаме комунистическите левчета в СССР!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ТрампЛин

    2 7 Отговор

    До коментар #88 от "Ай стига бе.....":

    Не четеш с разбиране! Не сме гонили руски дипломати, а Шпиони! Едва ли привържениците на Израждане са останали очаровани от това? Още по-малко Разочаровани, че не сме изгонили и Мутрофанова!

    Коментиран от #96

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 ТрампЛин

    5 3 Отговор

    До коментар #82 от "Българка":

    А сега ми кажи, по кои въпроси искаш Референдум? По кои въпроси имаш задълбочени познания и можеш да вземеш решение? И какво ще стане ако решението на референдума не те устройва? Ще искаш нов? Ще твърдиш че е бил манипулиран? Или ще си налягаш парцалите и ще живееш с избора на мнозинството?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 пфууууу-блякс

    7 3 Отговор

    До коментар #88 от "Ай стига бе.....":

    Американофилията също е сериозно заболяване. Само не знам защо несъгласните с либерастките евро-американски простотии веднага ги обявявате за русофили, путинороби и прочие? Имате мобилно приложение от американското посолство, което го прави автоматично, хахахахахахаха

    Коментиран от #100

  • 98 Вирус

    5 1 Отговор
    Поредната гнус от зелето
  • 99 Доколкото разбирам

    6 1 Отговор
    от писаното е - ние ви казваме кое е пропаганда, а нашата пропаганда не е пропаганда

    ептен за балъци ни взеха
  • 100 ТрампЛин

    4 3 Отговор

    До коментар #97 от "пфууууу-блякс":

    Защо ли? Ами защото след всяка критика отправена към ЕС или САЩ, давате за пример русия. Все назад ви влече. Може ли цяла Европа да е грешна цялото западно полукълбо да е грешно и престъпно и незнам още какво, и само русия да е права?

    Коментиран от #107

  • 101 Германската АРД

    3 1 Отговор
    Е пропаганда на мафията. Тези насила събират, през рекет милиарди евро от немците и пишат само глупости. В Германия само пенсиите гледат този канал и чужденци, които си тренират немския език.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 С мене няма

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Мдаа":

    Как да ме обориш! Целия запад е една скапана лъжа. Не съм ЗА Русия, но Западът ни доведе до тази война. За какво им е това НАТО? Кой им е враг? Сами се заяждат с Русия и Китай, понеже фащ искат цял свят да им е в краката. Е, няма как да стане без ядрена война. Който иска фащ да са шефове на цял свят, той иска и ние да изгорим в ядрената война .. Ние сме за абсолютен неутралитет. Не ни интересуват американските болни амбиции, цял свят да им е подчинен. България ще се оправи само, ако излезе от всичките алианси и съюзи .. Не трябва да се кланяме на никого в този свят. Само властта в ръцете на народа ще е истинска и свободна България!!!
  • 104 Контра дезинформацията

    4 1 Отговор
    е борба с Дезинформацията с всички възможни средства- ни повече,ни по- малко.!!!Това е Решението!!То изисква финансови средства от страна на Държавата и обучен екип образовани специалисти за борба с Дезинформацията.Изисквя се Законова рамка,която да Наказва всяко разпространение на Дезинформация.Обче,когато самите Държавни служители са част от Пропагандата и Дезинформацията ,положението става Отчайващо и Критично,както е сегашното положения в България.
  • 105 Нека има пълна

    7 1 Отговор
    Свобода на всякаква информация! Нека народът сам да разбере, къде е истината и къде е лъжата! Когато се опитват да ограничават някои медии, канали и инфо, става още по-лошо. Доверете се на хората, сами да разберат, кое е истината....
  • 106 Бойко ни

    6 3 Отговор
    Лъже, че работи за България, но само за себе си работи. ПП и ДБ ни лъжат, че искат промяна, но работят за сащ и за себе си. Копейката обещава властта да отиде в ръцете на народа и за сега не е хванат, да краде и лъже! Следователно избирам Копейката... Да живее възраждането на България!

    Коментиран от #111

  • 107 НАП

    5 1 Отговор

    До коментар #100 от "ТрампЛин":

    Eвропа, САЩ, Канада и отчасти Япония са мнооого далече от целия свят. Западен свят вече нищо не значи. Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, но не и от прогнилия Запад.

    Коментиран от #112

  • 108 копейко истината

    3 5 Отговор
    Е тазимаймуна на едно видео се пънеше, как щял.да унищожи гнилия капиталистически запад. Те едни други като негодиванета се напъваха но запада си го има само, че тяхния сссвинарник го няма.
  • 109 съвет

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    българин и българка от коментиращите,що не се вземете?Идио.т с идиот.ка че да се размножите и да направите партия от .....
  • 110 Мдаа

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "Българка":

    "Аз имам питане към автора. Хубаво, всичко е руска пропаганда, но защо хората и вярват?!?" Защото ги тресе комбинация между носталгия и чувство за вина. ИСкат да се върне "онова време", когато са били млади, и искат да не са направили грешките, които са направили/да не са такива, каквито са. И понеже няма как да стане, искат и на другите да им е гадно.
  • 111 Мдаа

    2 5 Отговор

    До коментар #106 от "Бойко ни":

    "Копейката обещава властта да отиде в ръцете на народа и за сега не е хванат, да краде и лъже!" Копейкин лъже най-много от всички, и това е ДОКАЗАНО с проверка на нещата, които говори. А дали те краде ще кажеш ти: обеща, че ще върне партийната субсидия, а нищо не е връщал. Също така, депутатите му разказват интересни неща за неговите "финансови действия".
  • 112 ТрампЛин

    4 4 Отговор

    До коментар #107 от "НАП":

    А бе можеш ли да изброиш държавите подкрепящи войната в Украйна? Не питам за икономическото чудо БРИКС! Питам за агресията в Украйна, кой подкрепя русия? Пет държави ма кръст, коя от коя по-закъсала и диктаторска.
  • 113 партията на новия морал

    3 4 Отговор
    Кандидат-депутат на Костя Копейкин остави на улицата 9-членно семейство, вижте кой е Ангел Георгиев
  • 114 Изумитела

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат читател":

    манипулация. Че то при соц-а беше само пропаганда, нямааше една новина. Що лъжеш бе човек?
  • 115 Видяхме ги

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Избирател":

    референдумите с калашник. Мне не ги ща.
  • 116 Нова

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "хахаха":

    хибридка. Няма нищо такова. Ама ти горазправяй им точно сто хиляди мало умници дето си дадоха гласа за Израждане, ще ти повярват.
  • 117 Нова

    3 4 Отговор

    До коментар #75 от "хахаха":

    хибридка. Няма нищо такова, вирус се бори с имунна система. Ама ти го разправяй, има точно сто хиляди мало умници дето си дадоха гласа за Израждане, ще ти повярват.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Некоректен

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Коректен":

    Не е лъжа. Друга гледна точка е, тролчо!
  • 122 Орка

    1 0 Отговор
    40 ЕВРО НА МЕСЕЦ ДАНЪК ЗА ВСЕКИ ТЕЛЕВИЗОР В ГЕРМАНИЯ ЗА ДА МОЖЕ АРД ДА РЪСИ ПРОПАГАНДА ЩОТО АКО ТРЯБВА ДА СИ ИЗКАРАТ ПАРИТЕ ОТ ЗРИТЕЛСКИ РЕЙТИНГ ОТТАВНА НЯМАШЕ ДА ГИ ИМА
  • 123 Орка

    1 0 Отговор
    СКЪПИ НЕМСКИ МАНИПУЛАТОРЕ НОМЕРАТА ТИ В ТЕРМАНИЯ МОЖЕ И ДА ВЪРВЯТ ВСЕ ПАК СТЕ ДЪРЖАВА КОЯТО СИ ЗАТВОРИ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ И ОТВОРИ ТЕЯ НА КЮМЮР Е А
    ДА АМА ТУКА НЕ ВЪРВИШ ЩОТ ХОРАТА ТУКА НЕ ГЛЕДАТ САМО АРД /ТОЕСТ БТВ НОВА И Т Н / А И КОМЕНТАРИТЕ НА ДРУГАТА СТРАНА А И РАЗБИРАТ РУСКИ ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ПЪНИ ЩЕ СЕ НА..РЕШ
  • 124 ганю

    0 0 Отговор
    Феисбук е свързан с черната мрежа на мафията
    забранете го