Last news in Fakti

31 Март, 2023 19:41 1 642 36

Страни от Източна Европа настояват за мерки срещу вноса на земеделски стоки от Украйна

  • зърно-
  • пшеница-
  • украйна-
  • европейски съюз

Потвърждава се и призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни

Страни от Източна Европа настояват за мерки срещу вноса на земеделски стоки от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавните глави на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Те призовават за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна в тези държави. Това съобщават от прессекретариата на президента.

Според президентите на петте страни членки на ЕС войната на Русия срещу Украйна е довела не само до огромно увеличение на производствените разходи в селскостопанския сектор и риска за бизнеса, но и до проблеми на земеделските пазари в Европа, се посочва в писмото. Те изтъкват, че най-сериозни затруднения вследствие на значителното увеличение в предлагането на селскостопански продукти се наблюдават именно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена близост до нея.

В същото време затрудненото освобождаване на излишъка от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагането на допълнителни разходи на земеделските производители.

В писмото се подчертава необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като държавните глави призовават за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност. Петте държави също така настояват ЕК да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели.

Потвърждава се и призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни.

Предлага се в регламента за разширяване на автономните търговски мерки за внос от Украйна, който е в процес на обсъждане на ниво ЕС, да бъдат изменени разпоредбите на предпазната клауза, така че тарифните квоти да бъдат намалени по отношение на тяхното годишно ниво, в случай на повторно въвеждане на тарифи, съгласно Споразумението за асоцииране.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия искат ЕС да запази възможността да реагира на нелоялни практики при вноса от Украйна, например под формата на засилено наблюдение или възможност за започване на антидъмпингови процедури. Проблемът с прекомерните количества стоки, оставащи на територията на държавите членки, и компрометиращи по този начин "коридорите на солидарност", също трябва да бъде адресиран ефективно, се посочва още в писмото.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи вреда на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат премахнати с други средства, президентите на петте европейски страни призовават ЕК да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    31 2 Отговор
    Синьо жълти укрояйца за Великден🤮

    Коментиран от #30

  • 2 Ама кои сте вие

    34 4 Отговор
    че да настоявате. Ама те украинците са богатири и ще ви размажат и знаете ли защо ще ви размажат защото русия ще ги изгони от това което те го заемат незаконно..... Те са толкова нагли че като дойда тук и ще ви вкарат и в конфликт.
    Слушайте сороските подлолки и ще прокопсате.

    Коментиран от #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    31 3 Отговор
    България се превърна в една провинция на Украйа (Хазарския хаганат). Скоро ще поиска освобождението.

    Коментиран от #6, #22, #25

  • 5 Теле

    26 1 Отговор
    Аааа, робите на ес на бунт
  • 6 Окрайна

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Трудна работа, вече сте ни слуги
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Радио Алтаф

    21 1 Отговор
    Горят цехове във ВМЗ Сопот,унищожена е 30% от базата,кажете нещо.
  • 9 обекивен

    16 4 Отговор
    Милионери те-спекулантите ореваха орталъка, защото не спечелиха милиони.
  • 10 пичомакчо

    29 3 Отговор
    Аз не искам да ги ям тези храни, след като ни задължават да купуваме, да купуваме но да ги хвърляме после и да ни обезщетяват от Европа след като сме задължени да купуваме и подпомагаме. Искам да си ям родните храни, България има ресурса да се самоизхрани, че и да изнесе - няма смисъл да внасяме !
  • 11 Вашето Мнение

    21 5 Отговор
    Никакви отстъпки, нациското зърно е с предимство. Да са ревали, кога се съгласяваха да стават скъпоплатени роби на ес.

    Коментиран от #32

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Роналд Рейган

    19 0 Отговор
    А ЗАЩО НЕ ПАДАТ ЦЕНИТЕ В БГ, КАТО Е ПЪЛНО СЪС ЗЪРНО И СЪНЧОГЛЕД

    Коментиран от #27, #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е, кой

    17 0 Отговор
    Ще плати тези мерки? Пак последният по веригата, суверенът , народът, за да се запази жизненият стандарт на латифундистите. Явно цялата гюрунтия, е за да им дадете едни пари, но не за ваша сметка!
  • 20 Защото

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "А ЗАЩО НЕ ПАДАТ ЦЕНИТЕ В БГ,":

    Не взимаш фактура за горивото което копуваш! Там пише колко акциз и колко ДДС отива директно в държавата! При храните е същото!
  • 21 Че ,ние не сме в Шенген,за да слушаме...

    13 2 Отговор
    Хамавите чиновници за вноса от Украйна?Или вече нямаме държавна политика за народа си и сме се продали за няколко прашки и презервативи?Това ли ние управлението?Време е за рециклиране на всичкият боклук от тридесет и четири години натрупан в управлението на кочината....
  • 22 Анонимен

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Наглостта на укрите нямат край все едно целия свят им е длъжен. Укрите с какво допринесоха за собственото си или европейското благосъстояние.Бългсрия с какво сме им длъжни . Самите укри си забъркаха кашата в която се намират под диктовка на краварите.Защо ние трябва да плащаме сметките на краварите и даже сринаха икономката на Германия. Германците им пращат оръжия а за благодарност укрите им сринаха икономката защото укрите са изкопали Черно море Това се учи в училището в Окрайна
  • 23 политика

    12 7 Отговор
    Това с износа всичко е блъв на земеделците да могат да дигат пак цената на зърното и хляба Украйна е в война от миналата година и полето празно не се сейе нищо всичко бг политика а Украйна направи износ на зърно за Африка да не може руснака да го запали престанете мръсни търговци с Вашите маневри на края ще ядетеъ тойгата карате коли за милиони супсидии вземате и пак сте не доволни намерихте златният гьол и се правите на луди ай сикти..р отук
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Хомота на САЩ в момента е много по голям от хомота на СССР по време на социализма.СССР никога не е ограничавала България в развитието си

    Коментиран от #29, #34

  • 26 очудване

    16 1 Отговор
    Това ли са бедните държави за които се изнася украинското жито, слънчоглед и др.?Ес що не казва, че са членове на Ес? Това ли е сделката на ООН и Турция, за която молят Русия
  • 27 Защото

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Роналд Рейган":

    Всичките цени ,на пазара, са се вдигнали! На всичко! И за това не могат чуствителна да паднат цените на храните! За да се излезе от кризата, след като държавите се напълнят с пари, за оръжия, дори преди това, трябва да се повишат доходите! Незабавно !
  • 28 БАЙ КУРТИ

    16 1 Отговор
    Източна Европа няма глас. Каквото каже ЛАЙНЕРА ,това ще стане. А , че УКРАЙНА отдавна внася семе от КРАВАРИСТАН и после продава/ зърно , слънчоглед с ГМО . Аз отдавна спрях да купувам олио от БГ . Само зехтин и то ми го докарват от съседите страни. Е малко по скъпо но поне знам че е истинско.
  • 29 Нещо

    0 12 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    За ГОРУПСО, да си чел? Кражбата от България, на ссср ! Факт! За парите дарени от Цола Драгойчева , на Сталин ?

    Коментиран от #31

  • 30 И светещи

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Честито":

    на тъмно!
  • 31 Момче

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Нещо":

    30 години САЩ те граби.. Таз инфлация да не мислиш че е заради военна операция? Собственика ти е фалирал!

    Коментиран от #35

  • 32 Тебе

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Вашето Мнение":

    Питаха ли те?Ти явно си се съгласил,щом сме в Европа.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ама кои сте вие":

    Забележително е, че в концепцията за външната политика на Русия, която Путин подписа днес, има един пункт- Русия ще се отнася така към другите държави, както те се отнасят към нея.
    На пръв поглед, какво е новото тук? Новото е, че до сега Русия никога не е отговаряла реципрочно. Освен в строго дипломатични ситуации. В Русия обичаха да казват , че те са други и няма да се уподобяват на русофобите. Обаче, това поведение западните сатанисти не могат да оценят- те го приемат за слабост. Затова всички страни- джуджета лаят срещу Русия, практически, безнаказано. Русия до сега демонстрира презрение и високомерие към проявите им. Вече няма да е така. Всички неприятелски страни ще усетят отговор им. Може би ще се отрезвят малко и да се замислят, как да разговарят с Русия.
Новини по държави: