12 Април, 2023 10:00 1 639 1

Краят на съперничеството между Саудитска Арабия и Иран?

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • техеран-
  • близък изток-
  • йемен-
  • мир-
  • съперничество

Може ли сближаването между Рияд и Техеран да бъде трайно?

Краят на съперничеството между Саудитска Арабия и Иран? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След години на остро противопоставяне отношенията между Саудитска Арабия и Иран започват да се затоплят. Това нормализиране може да има положителни последици за кървавата гражданска война в Йемен, пише АРД. Конфликтът там се смята за противопоставяне именно между двете съперничещи си регионални сили. Но колко трайно може да е сближаването между Рияд и Техеран?

"Най-големия напредък към постигане на траен мир"

Делегации от Саудитска Арабия и Оман се срещнаха в Йемен с бунтовниците хути, които са подкрепяни от Иран. Според контролираната от хутите информационна агенция Saba целта е да се постигне трайно примирие в продължаващата вече осем години гражданска война. Оман отдавна си е спечелил реномето на добър дискретен посредник в Близкия изток.

Все още не е ясно какви са резултатите от проведените разговори. От Рияд първоначално отказаха да коментират новината. Йеменското правителство, което от години води битка с хутите, заяви пред "Франс Прес", че Саудитска Арабия и бунтовниците хути са постигнали принципно съгласие за шестмесечно прекратяване на огъня, за да проправят пътя за тримесечни преговори - част от двугодишен "преходен период".

Специалният пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг вече определи преговорите като "най-големия напредък към постигане на траен мир" от началото на гражданската война в Йемен. "Това е момент, който трябва да се използва и върху който да се надгради", заяви Грундберг пред "Асошиейтед прес".

Настоящите преговори са възможни най-вече благодарение на сближаването между Саудитска Арабия и Иран, които се борят за господство в региона. Иран вижда себе си като защитник на шиитите - каквито са и бунтовниците хути, докато Саудитска Арабия претендира за същата роля, само че при сунитите.

Делегация на Саудитска Арабия пътува до Иран преди дни - сред обсъдените теми в Техеран беше и повторното отваряне на посолството и консулствата. Заместник-министърът на външните работи на Иран обяви, че заедно с други ирански представители ще посети Саудитска Арабия.

Може ли сближаването между Рияд и Техеран да бъде трайно?

Когато говорим за шансовете за дълготрайни добросъседски саудитско-иранските отношения, трябва да погледнем към историята и по-конкретно към 90-те години на миналия век, пише "Тагесшпигел". Тогава отношенията между Иран и Саудитска Арабия бяха значително подобрени и за почти 10 години конфликтът между двете регионални сили беше замразен.

След 2002 година обаче той се разгръща с пълна сила. Подобна може да е съдбата и на настоящото стопляне на отношенията, предполага "Тагесшпигел", тъй като основните линии, които разделят Рияд и Техеран, остават непроменени.

За разлика от 90-те години, когато заради икономически причини Иран е принуден да омекоти политиката си, сега инициаторът на сближаването е Саудитска Арабия. В края на миналия век Иран е изтощен от продължителната война срещу Ирак. Когато през 2002 г. новината за тайната иранска ядрена програма стана публично достояние обаче, конфликтът избухна с пълна сила, пише експертът от берлинската фондация "Наука и политика" Гидо Щайнберг в "Тагесшпигел".

В студената война между двете държави в последно време кралството започна да губи все повече позиции. Едно от погрешните решения на Рияд в конфликта с Техеран беше именно намесата в гражданската война в Йемен, където техните сили така и не успяха да се наложат над хутите, пише "Тагесшпигел". Колко дълго ще продължи нормализирането на отношенията между двете държави не е ясно. Но докато те се борят за влияние в целия Персийски залив дълготрайният мир е трудно постижим. Особено в момента, в който Иран наистина се сдобие с ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    1000 години не е имало такова събитие толкова важно и мащабно за целия Свят. Руските дипломати две години обикаляха между държавите и подготвиха почвата за сближаване на позициите.