Last news in Fakti

22 Април, 2023 10:08 2 306 23

Когато полските евреи въстанаха срещу нацистките окупатори

  • нацисти-
  • евреи-
  • германия-
  • нацистка германия-
  • поляци-
  • полша-
  • втора световна война-
  • адолф хитлер-
  • варшава-
  • съпротива-
  • холокост-
  • геноцид

Въстанието се превръща в най-мащабната еврейска съпротива срещу нацистите през Втората световна война

Когато полските евреи въстанаха срещу нацистките окупатори - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изпокъсани дрехи, изпочупени сервизи, ръждясали детски колички - свидетелства за терора над евреите във Варшава през Втората световна война. Още много други предмети - от тенджери до скъпи бижута - бяха открити миналата година при археологически разкопки на територията на някогашното Варшавско гето.

През есента на 1939 година Германия окупира Полша, а през 1940 създава във Варшава най-голямото еврейско гето в окупираните европейски територии. Тъкмо оттук 300 000 души поемат пътя към смъртта си в газовите камери на концлагерите.

За историка Алберт Станковски една овъглена брава и ключът, останал в ключалката, носят особена символика. "Вратата и ключът символизират дома. А тези хора така и на са успели да се върнат в своите домове." Историкът обяснява защо ключът е останал в ключалката: "При депортацията в концлагерите евреите били принудени от нацистките окупатори да оставят ключовете в ключалките, за да може жилищата им по-лесно да бъде поети от други."

Тези предмети ще бъдат изложени заедно с останалите в Музея на Варшавското гето, който трябва да бъде открит през 2025 година. Тази година обаче отбелязваме точно 80 години от въстанието във Варшавското гето, което преминава под девиза, че борбата винаги е за предпочитане пред доброволното пътешествие към лагерите на смъртта.

След като през лятото на 1942 г. 300 000 евреи са откарани в концлагера Треблинка, във Варшавското гето остават около 50 000 души. Националсоциалистите възнамеряват през 1943 година окончателно да ликвидират гетото.

Отчаяната съпротива на евреите

И тогава, на 19 април 1943, хората се надигат. Евреи от съпротивата, главно млади мъже и жени, откриват огън по една колона на СС, която е навлязло в гетото, за да започне да го руши. Това се случва точно по време на еврейската Пасха. Евреите получават подкрепа от полските партизани, но въпреки това те са едва 1000 на брой, зле въоръжени и с малко боеприпаси, тъй че нацистите сериозно ги превъзхождат. Все пак храбрите бунтовници съумяват седмици наред да удържат позицията си в отчаяна битка. Германците подпалват къщите им с помощта на огнепръскачки, повечето въстаници загиват по време на битките, а последните оцелели обитатели на гетото или са избити, или са изпратени в лагерите на смъртта Треблинка и Майданек. На 7 май, когато нацистите откриват тайния им бункер, водачите на въстанието, включително и командирът им Мордехай Анелевич, избират доброволната смърт. На 16 май командирът на есесовците нарежда да бъде подпалена и синагогата и докладва на Берлин, че някогашното еврейско селище във Варшава вече не съществува.

От касапницата оцеляват малцина. Една групичка под ръководството на Марек Еделман успява да се измъкне през канализацията. Еделман излиза в нелегалност, а през 1944 година се присъединява към Варшавското въстание. Тогава 50 000 партизани от полската "Армия Крайова" близо два месеца се бият срещу германските окупатори.

Бруталната разправа с полските евреи

Преди Втората световна война в Полша живеят близо 3,5 милиона евреи – 10% от населението на страната. Във Варшава евреите дори съставляват близо една трета от живеещите в столицата. По време на Холокоста са избити 3 милиона полски евреи, оцеляват само неколкостотин хиляди. След войната повечето оцелели напускат страната, включително и заради антисемитските погроми по онова време.

Марек Еделман обаче остава. В следвоенна Полша той е лекар, борец за човешки права и участник в антикомунистическата опозиция. Еделман е сред малцината съвременници, които запазват жива паметта за ужасите по време на войната. Понякога той и неговите другари са принудени да вършат своята дейност по съхраняване на историческата памет дори нелегално, защото полските комунисти имат проблеми с историята на полското еврейство и дори понякога сами подклаждат антисемитизъм. А когато през 1970 година канцлерът на ФРГ Вили Бранд съвсем извън програмата и протокола пада на колене пред паметника на героите от Варшавското гето, полските комунисти са толкова шашардисани, че не допускат новината до нито един вестник.

"Защото и днес има отричащи Холокоста"

По повод 80-годишнината от въстанието във Варшавското гето Музеят на историята на полските евреи раздаде 450 000 жълти хартиени нарциса, които хората окачват на реверите си в памет на избитите. През пролетта на 1941 година именно около 450 000 души живеят натъпкани като сардели на оскъдната територия на гетото, съставляваща едва 2% от територията на столичния град.

Историкът Алберт Станковски подчертава колко важно е особено днес да припомни на хората, не само в Полша, но и по целия свят, за извършените срещу евреите зверства. "Защото и днес има хора, които отричат Холокоста. А живи съвременници, които да разпитаме, почти не останаха".

Автор: Моника Сирадцка


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 5 Отговор
    Надзирателите и палачите в лагерите на смъртта са били бандеровци от Украйна.
  • 2 Факт е че

    41 4 Отговор
    поляците като народ са генетични антисемити и русофоби,затова ядат бой отвсекъде като боксов чувал.Полската хиена - това е незабравимата фраза на Уинстън.С. Чърчил..
  • 3 Перо

    48 5 Отговор
    Истината е малко по-друга! Вместо да изчакат малко настъплението на съветската армия и да се включат, задграничното анти-комунистическо, полско правителство в Англия дава заповед за въстание, без да има никаква готовност, оръжие и организация! Така оставени на произвола на съдбата, биват избити всички! Вината е изцяло в англо-саксонските привърженици на съпротивата!

    Коментиран от #13, #15

  • 4 Да припомня

    35 7 Отговор
    Полските нацисти, които не са по-малки изверги от украинските са продължили с геноцида над евреите до 1948-ма – три години след края на ВС !!!
    Дори и немските нацита са се удивлявали от старанието им при унищожаване на мирни граждани / както правят в момента укрофашагите/.
  • 5 да де

    28 5 Отговор
    Във Варшава срещу възстаналите евреи за да свършат мръсната работа са били изпратени надзирателите от концлагерите, а те са били украинци от западните части на Украйна загова и поляците много ги "обичат".
  • 6 Пич

    35 2 Отговор
    Истината - евреите из зад океана , спонсорират избиването на евреите в Европа !!! И на европейците - въобще !!! Сега ситуацията е подобна !!; Това е положението !!!
  • 7 Някой

    23 2 Отговор
    Да не забравяме, че пазачите в немските концлагери в Полша са били поляци. И са били по-сложни и кръвожадни и от СС-вци.

    Коментиран от #12

  • 8 Шаран БГ

    17 0 Отговор
    "Перо" № 3 в коментара си е абсолютно прав !! Седейки на безопасно растояние от "огъня и нямайки понятие от характера и състоянието на фронта - СССР -Германия, Задграничното полско правителство се разпорежда – ВЪСТАНИЕ !? Въстание, обречено на неуспех още преди започването му !! Ппосле ,–че и до ден-днешен – се повтаря разспространената точно от тези некадърници в Лондон клевета срещу СССР / така е най-удобно - особено пък днес -срещу Русия /. Войските на СССР са стигнали много близко до Варшава, но в какво състояние са били, с какви военни възможности ...никой не мисли, не иска и да знае !? Но според лондончани " руснаците щели да помогнат.!?"
  • 9 Сандо

    22 2 Отговор
    Дано в Музея да отделят поне една зала,в която да разкажат за престъпленията на поляците спрямо евреите.Дано,ама надали,по-вероятно е да накиснат руснаците за нещо измислено от тях..На Запад вече Историята за нищо я нямат освен за политкоректни цели.
  • 10 Както

    24 0 Отговор
    Брутално нацистите са се отнасяли с евреите по същия начин от десетилетия те се отнасят с арабите.И писали сте каквото сте преценили, но нещо важно сте пропуснали.Като цяло поляците не са имали добро отношение към евреите- доноснечили са, разграбвали и се самонастанявали в еврейските домове.А оцелялите и завърналите се от лагерите се оказвали без домове и отношението като цяло е било враждебно! Така че историята има много нюанси, а не само клишета!
  • 11 Абе, много пушек вдигат

    16 2 Отговор
    Тия евреи!
  • 12 правсидагоее

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Както сега са по гадни и разрушителни от сс овците в украйна но накрая сметката ще е дебела и както винаги народа ще я отгладува ...!
  • 13 Мишел

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Това са историческите факти.
    Но живеем във времена, когато 70% от японските ученици от горните класове на колежите, отговарят на въпроса "Кой е бомбардирал японски градове с ядрени бомби?" с "СССР!".
    Причината: последните три- четири десетилетия в Япония въобще не се говори кой е бомбардирал Хирошима и Нагазаки.
  • 14 БСП за България и Радев

    13 0 Отговор
    А тук Лорер от нациската коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ пак се кани да управлява
  • 15 Сибирь

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Колега,това въстание е през 1943г. вдигнато от полските евреи заточени във Вааршавското гето. Следващата година Армия Крайова организира въстание във Варшава .Не ги бъркай
  • 16 пенко

    4 0 Отговор
    ЩЕ ВЪЗСТАНАТ ЛИ ПОЛЬСКИТЕ ШЛЯХТИЧИ /СЛАВЯНИ / СРЕЩУ УКРО ФАШИСТКИТЕ ЕВРЕИ ЦИОНИСТИ --- ВОЛ. ЗЕЛ. ; ШМИГАЛИТЕ И ЦРУ Б-н РАЗВЕДКА -/МОСАД / !?!?!?!?!?!?!?
  • 17 Родолюбец

    6 1 Отговор
    Тези, които се интересуват, знаят, че по време на Песах /Пасха/ на 19 април 1943 г. германците започват операция за ликвидиране на едно от най-големите еврейски гета в Европа. Отговорен за резултатите от операцията е SS Групенфюрерът, /генерал-лейтенант/ Юрген Штрооп, който е извикан от Лвов във Варшава.

    Но бойците от Еврейския военен съюз и Еврейската бойна организация внимателно са се подготвили за отбрана и по сигнала за бойна тревога „Ян-Варшава“ започнаха да оказват яростна съпротива, използвайки тавани, подземни проходи и мазета. Боевете продължават до 16 май.

    Първоначално в случая участват само еврейски и полски полицаи и немски жандармеристи. След първите сериозни загуби обаче, Штрооп нареди да бъдат привлечени, за участие в прочистването петстотин украинци и литовци, преведени от лагера в Травники, части от т.нар. „хиви“ или „аскар“.

    Хиви-тата (hilfswilliger. HW) са доброволци, преминали на страната на германците, които първоначално са били използвани за служба в спомагателните части, ала по-късно започват да участват в наказателни акции.
  • 18 Родолюбец

    4 0 Отговор
    Повечето хиви от съветските военнопленници бяха изпратени в концентрационния лагер на SS Tравники. Съгласно документите, които не са опровергани от никого, повечето от тях са били украинци от западните райони на Украйна и Полша. Преди да пристигнат във Варшава, много от тях са служили като надзиратели в концентрационните лагери в Треблинка, Собибор, Бяла Подляска. Украинските и литовските хиви станаха прочути във Варшава, като довършиха останалите евреи в руините на гетото.

    Разбира се, поради съвременните политически процеси, специалната роля на украинските наказателни части по принцип не се отразява нито в Украйна, нито в Полша. За това не си спомниха за тях и през тази юбилейна година.

    Междувременно украинците - хиви са добре известни. Един от тях, Иван Демянук (Иван Грозни), е прочутият надзирател от Собибор. Федор Федоренко, родом от Джанкой, който след като се предаде и изрази желание да сътрудничи, стана известен с наказателните акции в гетото.

    Федоренко, като главен вахман от СС, командва непълен батальон от украински хиви, служи в Треблинка, след това участва в ликвидирането на Люблинското гето през април 1943 г. и след това пристига във Варшава. Следственият отдел на МГБ на Украинската ССР имаше достатъчно доказателства за неговите зверства.
  • 19 Родолюбец

    4 0 Отговор
    Федоренко успява да избяга в Съединените щати, да получи гражданство, че и като турист да пътува до Украйна, където беше идентифициран от бивши затворници от Треблинка и включен в известния "списък от 59" нацистки престъпници, живеещи в Съединените щати. Екстрадирането на Федоренко и други палачи беше поискано от Никсън още от Брежнев, но Вашингтон отказа. Странно, но Мосад също го остави жив.

    И все пак участникът в наказателните части е съден, лишен от гражданство и през 1984 г. е екстрадиран в СССР. Украинският убиец на евреите от варшавското гето стана първият нацистки военнопрестъпник, предаден от САЩ на Съветския съюз. Той беше съден в Украинската ССР още по време на перестройката през лятото на 1986 г. и осъден на смърт, след което успяха да изпълнят присъдата.

    Друг екзекутор от гетото е Яков Палий от Коломия. Този също беше с ръце до лакти в кръв, но се озова в САЩ. Той беше издирван дълго време, но се "издъни" с шевроните на SS, които си запазил за спомен. Той беше лишен от гражданство през 2003 г. и беше пред екстрадиране в Украйна, а президентът на Световния конгрес на украинците Асколд Лозински нарече съдебното решение несправедливо. През 2017 г. след масовата акция "No SS in the USA!" украинският палач от Коломия беше признат за "последния известен нацист от Третия райх, живял в Съединените щати"
  • 20 Родолюбец

    8 0 Отговор
    Палия обаче не беше екстрадиран, поради което политическите игри на Вашингтон започнаха да се наричат "подигравка и посмешище с паметта на мъртвите американски военни, които се бориха и загинаха, за да победят злото на нацисткия режим". Въпреки това Палий беше депортиран в Германия през август 2018 г., където почина шест месеца по-късно, а преди него в Съединените щати, без да чака съдебно решение, почина друг жесток украински палач - Ярослав Билянюк.

    Израел, както знаете, поддържа специфични отношения с Бандеровска Украйна. Еврейската държава реагира не по-малко конкретно на антисемитските лудории на украинците, особено когато Украйна и нейната столица се управляват от ако не кошерни, но все пак евреи,. Стига се до нонсенса израелският посланик Михаел Бродски да говори като за постижение, за това, че след разговора му с полукръвния маланец Виталий Кличко, кметът е възможно да не позволи една от улиците на Киев да бъде кръстена на един от основателите на SS дивизията " Галиция” Владимир Кубийович .
  • 21 От оня свят

    10 0 Отговор
    Има данни, които дават да се разбере, че полските нацисти са избивали евреите по селата до един, без значение мъже, жени, деца, били са избивани с мотики, коси и всякакви други селскостопански уреди, а после са разграбвали имуществото и земята им.
    Полякът е нацист по природа, а вярата му е само привидна към Бога в действителност, техният бог е сатаната.
  • 22 Пантагрюел

    15 0 Отговор
    Гледах как ,докато Костадинов говореше в Народното събрание за избиването на въстаници в Априлското въстание,някои депутати си чоплеха в телефоните.
    Същите депутати ще ги видим дълбоко просълзени за съдбата на евреите.
    Та се питам еврейците дреме ли им за загиналите българи в освободителните въстания,та мен да ме вълнува изтреблението им???
    Отношението ми към тях е точно такова,каквото е отношението им към нас.Нито йота по- различно.
  • 23 Слава Бандера

    7 0 Отговор
    А украинските евреи бяха избити от бандеровците.Ама не ви отърва.