Last news in Fakti

27 Януари, 2024 16:31 3 816 133

Циничното отношение на Москва към Холокоста

  • холокост-
  • русия-
  • евреи-
  • ссср-
  • газа-
  • израел-
  • ленинград-
  • втора световна война-
  • нацистка германия-
  • нацисти-
  • сергей лавров

Кремъл се опира на съветската пропаганда, използвайки темите за Холокоста и блокадата на Ленинград в името на собствените си интереси

Циничното отношение на Москва към Холокоста - 1
Снимка: Shutterstock

На 27-и януари 1945-а година Червената армия освобождава затворниците от лагера на смъртта Аушвиц, а точно година по-рано разбива блокадата на Ленинград. Двете събития се превръщат в символи на нацистките зверства по време на Втората световна война.

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27-и януари руското външно министерство предизвика международен скандал, като използва едновременно Холокоста и блокадата на Ленинград. Седмица по-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че страданията на еврейския народ по време на нацистката диктатура не могат да бъдат оправдание за израелската политика на "колективно наказание" срещу палестинците в ивицата Газа и едновременно обвини Германия, че пренебрегва нееврейските жертви на блокадата на Ленинград.

Говорителката на външното министерство Мария Захарова продължи в същия дух, като не просто постави под съмнение преодоляването на нацисткото минало в Германия, а и обвини Берлин, че реабилитира нацизма. Освен това не за първи път изопачи и значението на Холокоста, превръщайки го от геноцид над еврейския народ в "преследване и масово изтребление от нацистите на различни етнически и социални групи".

Германските власти предпочетоха да игнорират изблиците на Лавров и Захарова, но реакцията на Израел беше изненадващо остра. Мемориалният комплекс "Яд Вашем" в Йерусалим призова Русия да спре да използва Холокоста за политически цели и да остави темата "на мира", а израелското външно министерство осъди руската страна за "неуважение към Холокоста" и към неговите жертви.

Събитията от последните години обаче показват, че Москва едва ли ще се вслуша в исканията на Израел, а инструментализирането на Холокоста и обсадата на Ленинград в контекста на идеологическата конфронтация със Запада по-скоро ще достигне качествено ново ниво.

Руснаците - "новите евреи”

След 1945-а година в СССР бе създаден пропаганден образ на Великата отечествена война, в центъра на който бе "победата на Съветския съюз над нацистите" и спасяването на света от "кафявата чума". На жертвите на нацизма бе отредена само второстепенна роля. Тази тенденция се промени донякъде едва по времето на Леонид Брежнев, но на практика не засегна престъпленията на Холокоста. За съветските власти нацисткият геноцид над евреите открай време бе неудобна и хлъзгава тема.

В контекста на държавния антисемитизъм властите се стремяха да не изтъкват страданията на евреите, СССР застана на страната на арабските държави в конфликта в Близкия изток, а през 1967 г. окончателно прекъсна дипломатическите си отношения с Израел. В съветската преса активната подкрепа за палестинското движение съседстваше с радикални нападки срещу евреите, които се опитват да напуснат СССР, и открито осъждане на "ционистките агресори" в Израел.

Докато в публикациите си за чуждестранната публика съветските автори популяризираха патетичния разказ за "руския войник, спасил еврейския народ от пълно унищожение", в самия СССР обвиненията в геноцид над палестинците от страна на Израел и сравненията с нацистка Германия станаха нещо обичайно.

По времето на Брежнев и неговите наследници основните проводници на антисемитизма в държавния апарат бяха КГБ и Министерството на външните работи, където тогава са започвали кариерата си Владимир Путин, Сергей Лавров и други днешни руски лидери. Реториката на Путин и Лавров показва, че те са пренесли съветските антиизраелски и антисемитски наративи до ден днешен и сега се опитват да ги адаптират към новите политически реалности.

Темата за Холокоста привлича Кремъл по ред причини. Участието на украинци, латвийци, литовци и естонци в Холокоста позволява на Русия да представя Украйна и балтийските държави като идейни наследници на "убийците на евреи”. А Русия се представя като наследничка на Съветския съюз и преди всичко - спасителка на евреите, водеща борба със "съвременния нацизъм”. Нещо повече - руснаците се обявяват за "новите евреи", които "колективният неонацистки Запад” се опитва да маргинализира и дори да унищожи.

В стремежа си да подчертае моралното си превъзходство над Израел и потомците на жертвите на Холокоста, Москва си позволява да упреква евреите, които подкрепят Украйна, че забравят собствената си история и симпатизират на "потомците на нацистите". Особено внимание в тази връзка се обръща на еврейския произход на украинския президент Володимир Зеленски, който Путин толкова обича да изтъква. В същото време руските власти внимават да не създадат у руснаците впечатлението, че Холокостът е нещо изключително - в официалната руска концепция за "геноцида над народите на СССР" евреите са представени като една от многото групи жертви, а изключителността на Холокоста на практика се отрича.

Ивицата Газа като "новия Ленинград”

Сравняването на израелската политика спрямо ивицата Газа с блокадата на Ленинград и други нацистки престъпления е в духа на съветската пропаганда и е възприето от руските ѝ наследници по заповед на Путин. От началото на войната на Израел срещу Хамас Москва окончателно се върна към съветската традиция да заклеймява еврейската държава и същевременно се стреми да подчертае "хуманизма на руската армия", която принципно не използвала "израелски методи".

Владимир Путин постоянно подчертава интереса си към трудовете на историците и особено се възхищава на руската историография от царския период, която оказва влияние на възгледите му. Съветският историк марксист Михаил Покровски, който се отнася много негативно към политиката на царските власти, не е сред любимите му автори. Именно на Покровски обаче се приписва фразата "Историята е преобърната в миналото политика", която точно характеризира циничното отношение към историческите теми от страна на сегашните руски власти - както в случая с Холокоста, така и с блокадата на Ленинград.

Автор: Александър Фридман


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хисторик

    90 27 Отговор
    Холокоста е измислица на евреи за да получат по късно държава.

    Коментиран от #5, #8, #65

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    88 11 Отговор
    Гьобелсвеле лее сълзи за мошетата едва ли може да има по-голям цинизъм от това.

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гробар

    84 21 Отговор
    Доживяхме немските нацисти евреи да реабилитират зверствата си и да започнат отново да се въоръжават под знамената на идола си Хитлер, отново с финансовата подкрепа на САЩ. Няма да има мир и просперитет в Европа докато Германия не бъде унищожена, този смъртоносен тумор на снагата на Европа.

    Коментиран от #22, #45

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не трябваше

    91 8 Отговор
    Да ги спасяват!
    Евреите са подли! Пример- Лорер и Паси!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реалист

    64 6 Отговор
    Ротшилдите се прицелват с парите ди в двете империи Руската и Османската 1917 е края на двете само 10 години по късно създават Третия рсйх в Германия като иползват национализма на немците в техна полза. 1939 Европа вече е във война само 22 години по късно стигаме до 1945 г когато се решава за, държава Израел на бивша територия ма османската империя и 1948 вече имаме нова изкуствена държава в Близкия изток.

    Коментиран от #69

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 голям наглец

    62 3 Отговор
    е еврея, неблагодарен и нахален

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Акула

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Серьозно ли
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Реалист

    12 55 Отговор
    Гнилата матушка се разпада, почват гражданските войни!
  • 20 Хасковски каунь

    24 5 Отговор
    Дийче Велееее,
    боклактиса се.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Акула

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гробар":

    Факт
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гробар

    7 39 Отговор
    Копам цял ден копейки по трима у трап прави, не останаха вече!
  • 25 Хунко

    40 3 Отговор
    Друго си е да се здрависваш с 98год. Нацист. НЪЛ тъй?
  • 26 Последния Софиянец

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    За съжаление не колега! Подиграват се украинските привърженици че не се събраха хора! Ти отваряш много сайтове и може да се увериш че никъде не Пише за протеста ни защото няма хора. А ни бият Софиянци които са за УКРИТЕ както повечето тук!

    Коментиран от #67

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гориил

    59 10 Отговор
    Войната си е война. Вие предизвикахте войната с агресивното разширяване на НАТО на изток, държавните преврати (цветни революции) в Грузия, Молдова и Украйна и смъртоносни заплахи за националната сигурност на Русия. Почти всички от тези страни страдат от бедност, изостаналост и политически репресии.Може да се окажете жертва на дезинформация.Западът прави всичко възможно да се дистанцира от престъпленията срещу евреите и търси начини да прехвърли собствената си вина върху Русия. Споменаването на Холокоста в руската преса и по телевизията е просто почит към героизма и смелостта на войниците от Червената армия, подвига на жителите на обсадения Ленинград и славата на руските освободители на затворниците от нацистките лагери.

    Коментиран от #96, #131

  • 29 Акула

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гробар":

    Факт
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зелен миризливец

    31 3 Отговор
    Дъртофелника $$ нациста в Канада е мой кумир
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 асдасд

    58 5 Отговор
    Ами, прав е бил оня с мустачките.... като гледам Израел какви зверства върши в момента - не се учудвам, че се е намерил един, който опита да ги спре.
    И щеше да успее - просто не трябваше да ги държи в лагери, а светкавично да се оттървава от тях.
    И втората му грешка - че е нападнал СССР.
    В момента целият свят допуска тези две грешки отново: оставят "избраните" да правят каквото си искат, и се канят да воюват с Русия....

    Коментиран от #40, #53, #57

  • 34 Р.К.И.

    10 52 Отговор
    Етел и Юлиус Розенберг са евреиско семейство, което плати с живота си за това, че открадна атомната бомба за Москва. Ако не бяха тези евреи, руснаците щяха да гледат атомна бомба на кинопрегледи. Те сами са неспособни джобно ножче да направят

    Коментиран от #74

  • 35 !!!?

    12 46 Отговор
    Осем десетилетия след падането на хитлеристката блокада на Ленинград кремълските фашисти избиват украинците за да заграбят земята им !!!?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Асен

    33 3 Отговор
    Дойче леле, ще заминете и вие в канала ,заедно с немските,украинските и еврейските престъпници- фашисти !!
  • 38 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Последния Софиянец":

    ВНИМАВАЙ Леко с Подигравките Защото
    нещастието не идва Само

    Коментиран от #49, #52

  • 39 Зелен Демократ

    31 1 Отговор
    Истината е, че във двете Световни войни умряха и страдаха стотици милиони хора, хора като вас, но е истина , че вие за Нас сте едно голямо нищо и ни все тая дали сте страдали! Затова гответе децата и внуците за мобилизация и мълчете!
    В последната четвърт на миналия век започнахме една агресивна, пресилена и частично вярна пропаганда, където изместихме фокуса на войните, така че да се стигне фо там, че съвременният млад човек като чуе за Световните войни да си представя Евреи! Изведнъж Само те стана важни, другите десетки милиони са само статистика! Раздухме числата за лагерите, което не прави трагедията н пострадалите там по-малка, но пък променя отношението на младите към Войната, обърква ги, изведнъж се оказва, че самата Война не е толкова страшна като една малка част от цялата трагедия, която засяга само определени групи, мнозинството от пострадалите и убитите , стотиците милиони Нямат Значение!

    Коментиран от #44, #63

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Запознат

    29 2 Отговор
    Имали са евреи мераци за Крим да го получат като държава обаче Сталин ги е порезал 1947 година.
  • 42 Гориил

    38 5 Отговор
    Във всички държави, където американците извършиха държавни преврати, се разпалва ирационална и безсмислена русофобия. Но тази русофобия доминира изключително в тесни елитни среди и не намира разбиране сред масите.Но тъй като всички елити в бившите страни от социалистическия лагер са тотално престъпни и корумпирани, да се говори за тяхната подкрепа от народа е глупаво и нелепо.
  • 43 РЕАЛИСТ

    33 4 Отговор
    Има логика в казаното от руснаците. В концлагерите не са били само евреи, но и роми и съветски военнопленници . Трябваше по тая логика , да дадат земя и на ромите, за да си създадат държава.

    Коментиран от #48, #50, #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Путин съм

    14 1 Отговор
    Лекувам Ковид Деветнадесет, амнезия, заблуждения, мераци, надуто самочувствие начален стайдий на Елге Бете.
  • 48 Гориил

    19 5 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Руснаците имаха една логика: да победят и да накажат военнопрестъпниците.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Акула

    9 2 Отговор

    До коментар #43 от "РЕАЛИСТ":

    Ром е Алкохолна напитка Иначе Сте Точен и Логичен има и Много Свестни Хора от тоз Етнос

    Коментиран от #102

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Р.К.И.

    14 15 Отговор

    До коментар #33 от "асдасд":

    Нацизмът , ционизмът и руско-съветският шовинизъм са абсолютно припокриващи се. Те говорят за себе си, не като за нещо голямо, те говорят и смятат себе си за нещо изключително. За нещо над целия останал свят. Чел си ,предполагам Моята борба; срещал си и извадки от Талмуда и Тора; а великоруската риторика всеки ден я слушаш. Просто им размени имената! Абсолютно същото ще получиш. Това са примитивни "идеологии", каквото и да говорят : ние сме най и край. Ей това им е цялата "идеология". На всичките.

    Коментиран от #64, #78

  • 54 МДАМ

    7 15 Отговор
    Рашките отдавна са си загубили ума, а се знае, че когото Господ иска да затрие, първо му взема акъла...

    Коментиран от #123

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Оня с мустачките

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "асдасд":

    не прав за нищо, един неуравновесен и зависим тип, не достатъчно интелигентен за да прецака тия дето са го сложили! Няма как някой, който тръгва да лее кръв, да се готви за войни, да прави такава в която да измрат милиони да бъде някакъв положителен герой!
    Просто още един изверг в Историята! Цялата но история е само от такива, къде е историята на нормалните хора, това р истинското, останалото е извращения, психопатия, агресия, садизъм!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Професора

    20 4 Отговор
    Заговора на Ротшилдите :след 1917 ползват шпионите си Генрих Ягода и Берия да обезглавят съветската армия от към офицерски състав и 1939 Руската армия е голяма, но няма кой да я води подлагат СССР на Вермахта за по лесно да атакува СССР. САЩ, Англия и Франция чакат да се изтощят немците и руснаците и да влязат в гръ б на победителя, и с един удар да смажат СССР и Германия после да превземат Света.

    Коментиран от #75

  • 60 Верно ли бе

    21 2 Отговор
    Цял живот сме им длъжни на еврейте. Те са център на вселената.

    Коментиран от #129

  • 61 Факти

    11 19 Отговор
    Русия е избила повече руснаци от всякакви други етноси. Да оставим Русия да прави това, което може най-добре. Въпрос на време е да се самоунищожи като своята майка - монголската империя.

    Коментиран от #81

  • 62 Да, бе

    20 5 Отговор
    Няма ненаказано добро дело, особено ако е спрямо евреите...
  • 63 Акула

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Зелен Демократ":

    а Трябва да Има Мир а не Войни
    Войните са Кървав Бизнес

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кирчо

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хисторик":

    Паси и Лорер са ни в повече, да си ги вземат.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Акула

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Толко ли не Можеш да Бъдеш
    ЧОВЕК
  • 68 Циник

    23 4 Отговор
    Поредния идиотизъм. Над 1 милион човека има загинали само в Ленинград. И какво, да не го отбелязват заради вас. Сталин трябваше да изравни всичко със земята... ама нищо, следващият път
  • 69 БАРС

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    НЕЩО НЕ СЕ ВЪРЗВА ЗА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.ИСТИНАТА Е ЧЕ АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦУЗИ ПО ТОЧНО ЕВРЕИТЕ СА ПОДЪРЖАЛИ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ДА ПОТИСКА ПРАВОСЛСВИЕТО И НАЙ ВЕЧЕ ЮЖНИТЕ СЛАВЯНИ СИРЕЧ НИЕ СЪЩО СМЕ ОТ ТЯХ.А ВИШТЕ КОЙ Е ПИСАЛ СТАТИЯТА ПАК ЕВРЕИН.
  • 70 Абе

    13 5 Отговор
    Мазен пасквил!! Слава на Русия и комунизма!
  • 71 ТаУмВзе

    20 5 Отговор
    Бандера е избил повече евреи от Хитлер, само да ви светна де. Продължавайте да хвалите окраинското наци! Z
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Фатки

    18 1 Отговор
    По-глупава статия никога не е писана.
    Счупиха глупомера
  • 74 Стийли Мен

    17 3 Отговор

    До коментар #34 от "Р.К.И.":

    Разправят в Щатите, че толкова ги било яд политиците когато СССР взривява първата си бомба и тя е по-мощна от тяхната, че са арестували почти всичките си инженери, участващи в производството на бомбата, и нямало къди да ги сложат да спят.

    Коментиран от #118

  • 75 Акула

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Професора":

    Логичен Вие Коментарът
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 РЕАЛИСТ

    2 11 Отговор

    До коментар #50 от "Смърфиета":

    Нищо не разбрах от коментара ти. Колкото до Яхве, това е името на Бог. Някои го превеждат , като Йехова. Ако си християнка, то това е и твоят Бог. Исус е негов син, ама отде да ги знаеш тия работи. Важното е да плюскаме на Коледа и Великден.

    Коментиран от #90, #124

  • 78 Акула

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Р.К.И.":

    Много Вярно и Логично
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Хийт Леер

    18 3 Отговор
    Въпросът е сега Зеленски евреин ли е, християнин ли е бил, щото се е родил като руснак в СССР ?

    Може ли всеки човек са се менка какъв е само за да получи пари?

    Защо Зеленски говори на руски с жена си?

    Байдън дали е украинец, или всичко е от Алцхаймера?

    Коментиран от #95, #97

  • 81 Акула

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Факти":

    Логичен Сте
  • 82 Р.К.И.

    15 2 Отговор

    До коментар #64 от "Смърфиета":

    В Тора ,цар Давид (звездата на Давид е знаме на държавата Израел) упреква евреите : Защо оставихте живи жените и децата? Всичките (неевреи) трябва да убивате - мъже ,жени, деца. Близките убиите, далечните покорете. Хитлер все пак е избивал избирателно, докато ционистите проповядват - всичко подред.

    Коментиран от #91

  • 83 трогателното и хуманно

    5 3 Отговор
    отношение на германия към Холокоста без компенсации и осъдени за 6 милиона жертви
  • 84 Уса

    20 2 Отговор
    Лавров казва истината.Американския народ не смята,че евреите са станали по добри след холокоста, дори обратното разделени са на вярващи и ционисти.Отдавна няма единна еврейска нация ционистите бият вярващите
  • 85 Акула

    7 0 Отговор
    Войните са Жестокост
    и КЪРВЪВ бИЗНЕС
  • 86 3.14К

    19 2 Отговор
    DW, като наследници на Гьобелс го задминаха на светлинни години по наглост и безочие!
  • 87 Акула

    5 2 Отговор
    а Трябва да Има Мир по Света
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 9689

    11 3 Отговор
    DW,наследници на убийци,скрийте се в миша дупка.
  • 90 Свидетел на Йехова

    22 3 Отговор

    До коментар #77 от "РЕАЛИСТ":

    Богът на евреите е друг. Не четете въобще.

    Еврейският бог не обича и не раздава любов. Само наказания и отмъщения. Доста добре им е описано в тората.

    Христос не е син на бога на евреите. Той е син на бога, който обича хората. Цялото учение на Христос е за любовта. Всяка негжва дума е кжнтра на еврейските догми. Христос е Лъбов. Юдеизмът е страх и отмъщение.

    Коментиран от #103

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Перо

    28 3 Отговор
    Руснаците са дали 5 пъти повече жертви във ВСВ! От къде на къде ще се съжалява, почита и величае, само една малка етническа група пострадали, които тогава не са имали и държава! Даже е редно да се изяснява защо винаги една и съща етническа група страда от 2000 г. до сега и какво представлява ционистката идеология! Хитлер не е бил нито първия, нито последния враг на еврейте!
  • 93 Акула

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Адолф Хитлер":

    Майка е починала внимавай с лошотията ти нещастието никога не идва само


    ИМА КНИГА КЪРВЪВ БИЗНЕС

    Коментиран от #98

  • 94 Българче

    14 4 Отговор
    От Дойле Веле толкова. Дезинформация.
  • 95 Акула

    8 2 Отговор

    До коментар #80 от "Хийт Леер":

    Зеленски се е Родил в УССР Сега Украйна
  • 96 1262

    6 20 Отговор

    До коментар #28 от "Гориил":

    НАТО ли нападна Украйна. Или НАТО нападна Русия. Русия разпали войната.

    Коментиран от #105

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Факт

    11 3 Отговор
    Хитлер е бил евреин. Започнал е Втората световна война.
  • 100 Хъм

    15 2 Отговор
    Кой предаде и разпъна Христос?

    Коментиран от #104

  • 101 Авраам Илич

    13 1 Отговор
    Всеки чете историята от собствената камбанария. Националните интереси на Русия (Съветски Съюз) няма как да съвпаднат с Израел (Американски протекторат)! Не сериозно и не състоятелно е да се мисли за "единение" по въпроса!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 РЕАЛИСТ

    4 12 Отговор

    До коментар #90 от "Свидетел на Йехова":

    Абе ти въобще знаеш ли нещо за християнството. И евреите и християните имат един Бог -Йехова. Затова християните вярват и в Стария Завет, което е истинската Библия. След Христос да писани Евангелията, в достоверността на които е трудно да се вярва, след като най-прясният е писан 150 години след смъртта му. Исус е син на Йехова според християните, но не и според евреите, които все още чакат месията. Прочети нещо и тогава ги ръси тия.
  • 104 Р.К.И.

    9 2 Отговор

    До коментар #100 от "Хъм":

    Фундаментализмът е опасен във всичките му видове, но е най-опасен в религиите. Няма значение каква ти е вярата, щом не проповядваш нетърпимост към другите и не насилваш другите, ти си част от общото човешко семейство. Вярата си е лично, духовно общение с твоя Бог. Нека не ставаме фундаменталисти. Обобщенията са скала в дълбокото.

    Коментиран от #111

  • 105 Гориил

    13 3 Отговор

    До коментар #96 от "1262":

    Не бъди като щраус и си заравяй главата в пясъка. Постигането на споразумение между Русия и Украйна беше осуетено и блокирано от Борис Джонсън.
  • 106 Мнение

    22 5 Отговор
    Не разбирам какво грешно са казали Лавров и Захарова! Казали са истната, която боли врагове й!
  • 107 Акула

    4 0 Отговор
    НА СНИМКАТА КОЛКО МЪКА ИМА ГОСПОДИ А Трябва да има Мир
  • 108 Жалки конвулсии

    20 4 Отговор
    на грантаджийските медии, ударили дъното да леят жалка пропаганда срещу Русия! Резултата е, че ме отвратихте от САЩ, Украйна и Великобритания, които стоите зад такива по мии!
  • 109 шаа

    19 4 Отговор
    точно пък гемранци да обвиняват русия за цинизъм относно аушвиц ... това само зелето го може, а тукашните мисирки веднага кълват и препубликуват
  • 110 Е.С.

    15 3 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК- Деня на пълното освобождение на Ленинград от блокадата!
  • 111 дедо..

    15 3 Отговор

    До коментар #104 от "Р.К.И.":

    Що бе..човека казва истината,евреите го разпънаха,понеже не го разбраха..както и сега що бомбят и трепят всичко в газа..ако вова беше почнал така като тях-всичко леш..то дезинфекцията в бандерско,на укрофашагите да е приключила.

    Коментиран от #130

  • 112 Урюрвкос

    7 1 Отговор
    думата холокост излиза от гръцката дума holokauston което в превод означава жертвоприношение или изгорена жертва за подарък към бога. Фактически частен случай на геноцид но над определени нации, евреи, славяни и цигани чрез изгаряне.
  • 113 Нещо не излиза сметката

    17 2 Отговор
    Френски и австрийски източници показват, че преди ВСВ в Европа са живеели около 4.8 милиона евреи. От тях според твърденията на Израел мустакатият чичко бил изтрепал 6 милиона, а останалите 3 милиона са останали новия Израел на палестинска територия. Въртях, суках, и все не ми излиза сметката за реалните еврейски жертви. Някой може ли да ми помогне?

    Коментиран от #117

  • 114 Джамбaза

    13 1 Отговор
    Статия в стил "Само Пеевски е достоен за главен прокурор"!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 666

    8 1 Отговор
    ха ха ха тия от веле пак подканват червен флаг да го вдигнат над Рейстага
  • 117 Госあ

    15 3 Отговор

    До коментар #113 от "Нещо не излиза сметката":

    На кой му пука бе човек ? Само мошетата си я раздухват тая тема. Иначе, долната шваба много народ е избила, въоръжена и подкрепена от сащ в началото.

    Коментиран от #120

  • 118 Иван4о

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "Стийли Мен":

    Арестували ВСИЧКИ учени - създатели на А-бомбата? - ПОСМАЛИ Манго!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 уйко калеко

    3 11 Отговор

    До коментар #115 от "Постоянният хленч":

    Нацистите избиват над половината от евреите в Европа.Не е хубаво да се правят сравнения ,но 27 милиона съветски граждани не са половината от жителите на СССР..Грешно е когато се политизира историята ..И все пак евреите са най репресирания етнос от нацизма по време на ВСВ .ГОНЕНИЯТА И РЕПРЕСИИТЕ НА ЕВРЕИ ЗАПОЧВАТ ОЩЕ ОТ АНТИЧНОСТА,НО ОКОНЧАТЕЛНО СА ПРОГОНЕНИ ОТ ЗЕМИТЕ СИ ПРЕЗ 638 Г,КОГАТО АРАБИТЕ ПРЕВЗЕМАТ ПАЛЕСТИНА.В ЕВРОПА репресиите срещу тях започват още от 1190 година в АНГЛИЯ и почти винаги се е случвало около ВЕЛИКДЕН.Естествено това което са направили нацистите не само срещу евреите ,но и срещу други етноси по време на ВСВ НЯМА РАВНО НА СЕБЕ СИ ПО ЖЕСТОКОСТ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.Обикновените хора трябва да знаят историята за да не се повтори подобно безумие.

    Коментиран от #127

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "МДАМ":

    Ехаа,много си прав,отнема...ама на теб просто не е дал,помолИ се,и ще ти даде
  • 124 дончичо

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "РЕАЛИСТ":

    И Бог каза ,бъди човек,ти какво си...

    Коментиран от #128

  • 125 Попитам

    6 0 Отговор
    Какво не е наред, евреи?
  • 126 ами

    15 2 Отговор
    избитите от нацистите цигани са горе-долу толкова , колкото и евреите, а съветските граждани - още повече...но само евреите били страдали. И затова има една приказка: всички народи се мразят помежду си, но всички вкупом мразят евреите.
  • 127 дончичо

    7 2 Отговор

    До коментар #121 от "уйко калеко":

    Калеко,знаеш ли що животно е това!!!
    27 000 000 :6 000 000 ,кефите се на труповете на руснаците...Ами ще ви ритат и няма да ви питат, идва смъртният ден,гответе се
  • 128 РЕАЛИСТ

    1 7 Отговор

    До коментар #124 от "дончичо":

    Хал хабер си нямам, какво искаш да кажеш. Четете не, ограмотявайте се. Разберете коя религия, какво е. Пишете се християни, ама нищо не знаете за тази религия. Не знаете името на Бога си. Не знаете кога всъщност се е родил и защо се е жертвал.
  • 129 Верно е...

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Верно ли бе":

    Кланяте им се на тората и вярвате на булшита списан там.
  • 130 Рускиня

    1 3 Отговор

    До коментар #111 от "дедо..":

    Евреите не са разпънали никого, а Христос е осъден и прикован на кръст от римляните.
  • 131 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гориил":

    Все пак да не забравяме че в началото на ВСВ Хитлер и Сталин са били съюзници. Много избягали от Германия еврей са върнати от червената чума и вкарани по лагери. Режима на Сталин също е унищожавал еврейте масово. Между Национал социализъм и Социализъм няма разлика.
  • 132 Геро

    2 1 Отговор
    Много правилно. Жертвите в лагерите на смъртта не са само евреи. В момента се говори че жертвите на Холокоста са единствено евреи, но е имало и цигани и други етноси. Много е прав Лавров, нацизма се възражда. Както създадоха Израел, така трябва да има и Палестина.
  • 133 Скептик

    0 1 Отговор
    Колкото повече надути бройки за избити от германците, толкова повече изплатени милярди, като репарации!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания