Last news in Fakti

23 Април, 2023 21:14 2 158 28

Видеорегистратори във влаковете - възможно ли е?

  • видеонаблюдение-
  • видеорегистратори-
  • влакове-
  • машини-
  • пътници-
  • инциденти-
  • ясен крайчев

Необходим е задълбочен анализ преди да се предприемат конкретни действия

Видеорегистратори във влаковете - възможно ли е? - 1
Снимка: dcnews.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В настоящата ера, в която живеем, технологиите за видеонаблюдение и регистрация могат да бъдат от огромна полза в различни ситуации, включително в железопътния транспорт. Видеонаблюдението би могло да доведе до повишаване на безопасността на пътниците - видео регистраторите или системата за видео наблюдение могат да излъчват в реално време снимки от вагоните на влака, което може да помогне да се открият незаконни действия, като например вандализъм, кражби, насилие и други престъпления. Това може да улесни действията на охраната и на органите на МВР, което да повиши разкриваемостта на престъпленията.

С оглед влаковите инциденти от последните месеци системите за видеонаблюдение могат да помогнат и за идентифициране на нарушения на скоростта. Подобни системи за видеонаблюдение могат да измерват скоростта на влака и да предупреждават машиниста, ако превишава скоростта на движение. Това може да помогне да се намали риска от пътни инциденти и да се подобри безопасността на всички пътници.

Видеорегистраторите в машината могат да следят и поведението и действията на машиниста. Чести са случаите, в които пред влака изскачат хора в опит за самоубийство или случайно, а един видеорегистратор ще позволи да се извърши по-бързо разследване и така на пътниците няма да се налага да чакат с часове, докато се разпитат машинистите.

Друг позитивен ефект от внедряването на видеонаблюдение може да бъде от гледна точка подобряване на ефективността на транспорта – чрез наблюдение работата на персонала, което да доведе до подобряване обслужването на пътниците. Това може да доведе до повишаване на ефективността на транспорта, като намали времето на забавяне на влака и увеличи графика на маршрутите.

Видеозаписите биха могли да улеснят и спомогнат за разследването на инциденти – включително такива с пътници във влака, а също така и при други инциденти – например пожари. Това може да улесни разследването на събитията и да се открият причините за тях, като се постигне и превантивен ефект.

От правна гледна точка следва организацията и внедряването на система за видеонаблюдение да бъде предшествано от задълбочен анализ на Закона за защита на личните данни и GDPR. При адекватно разполагане на камерите по начин, който не превишава поставените цели на видеозаснемането, не би се стигнало до неправомерно засягане правата на пътниците и служителите. Преследването на по-висш обществен интерес е основание да се осъществи обработването на лични данни /в случая – визуален образ/. Разбира се, задължително е да се направи анализ, както и да бъдат изготвени надлежно изискуемите документи като Политика за защита на личните данни, уведомления и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен

    21 5 Отговор
    Хаха голем смех, човекът писал това явно страда от едно заболяване наречено "дебилизъм" 😂
  • 2 ГУМЕН КРАДЕВ

    19 1 Отговор
    То няма влакове тоя иска видеорегистратори !!! Ако Ясен стъпи на гара влака мигновено ще го прегази щото кога адвокат е виждал влак ??? Едно такова нещо дето вика " Пуф - паф , пуф - паф " !

    Коментиран от #5

  • 3 Кондуктор

    27 1 Отговор
    Вие тоалетна нямате видео регистратори ще слагате 🤷🏿‍♂️
  • 4 БДЖ

    11 4 Отговор
    В един влак пътуват по 5 човека и всеки в отделен вагон 🚂🚃🚃🚃🚃🚃
  • 5 Милен

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГУМЕН КРАДЕВ":

    Абе то влакове си има но за другото съм съгласен, явно човекът иска да се нареди на някоя хранилка и да усвои едни пари за анализи.
  • 6 Интелектуалец

    15 3 Отговор
    Не съм русофил - точно обратното - ненавиждам ги за това което сътвориха в Украйна но във всеки автомобил в Русия има видео регистратор. Такъв им е законът. Затова в Тубата е пълно с видеа с катастрофи в Русия. Тия нашите убавци за регистратори в 6-7 счупени влака с по 5 вагона ми говорят за видео регистратори. Ами сложете им бе. На гол тумбак чифте пищови. На свинче звънче. Първо им почистете тоалетните на вагоните.

    Коментиран от #13

  • 7 Мухаа,хаа!

    16 0 Отговор
    Кенеф няма,джакузи иска! Пак някой урежда една далавер импекс.Прикрита зад безопасност на пътниците,та чак до скоростта на влака? И как ще е отчита тази скорост? Славчо в едно беше безспорно прав: Е,нема такава държава!
  • 8 Иван

    7 7 Отговор
    Това задължително трябва да се въведе!!!
    Браво за идеята.

    Коментиран от #24

  • 9 Машинист

    7 6 Отговор
    Като знам при инцидент, колко се чака за разследване от полицията тази идея би допринесла за бързината на разследването.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Киро

    14 6 Отговор
    Обремена българска черта, в която всеки вежда първо и само далавери и лични изгоди..., когато някой иска да каже, да ни покаже нещо.... и хоп смачката ни психика и лъжите в живота ни започват да будят съмнения и да търсим все личния фактор... Защо, сбъркани модели на поведение! Утре, ние, аз и ти, децата ви, нашите, може да бъдат в един влак, може да станем свидетели на всичко там...и да разказваме после без документално отражение на ситуацията, каквото би била една камера..., някой точно като вас, като мен ще каже: ето го този, търси, преследва друг интерес, така му изнася ...! Спрете се с това есняфско мислене и помислете Найстина..
  • 12 Киро

    5 3 Отговор
    Обремена българска черта, в която всеки вежда първо и само далавери и лични изгоди..., когато някой иска да каже, да ни покаже нещо.... и хоп смачката ни психика и лъжите в живота ни започват да будят съмнения и да търсим все личния фактор... Защо, сбъркани модели на поведение! Утре, ние, аз и ти, децата ви, нашите, може да бъдат в един влак, може да станем свидетели на всичко там...и да разказваме после без документално отражение на ситуацията, каквото би била една камера..., някой точно като вас, като мен ще каже: ето го този, търси, преследва друг интерес, така му изнася ...! Спрете се с това есняфско мислене и помислете Найстина..
  • 13 Боклук

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Интелектуалец":

    В БДЖ има сбъркана ценова политика и тази държавна фирма отдавна трябваше да бъде отдадена на концесия.Не приватизирана.Истината е,че пътникопотока е мижав,а цените на билетите дори не покриват разходите и се налага да се наливат пари от бюджета.Дежурното оправдание,че са ни ниски заплатите не помага за подобряване на услугата.Транспортните услуги на запад са скъпо удоволствие ,така трябва да стане и в БГ.Не може билет за метро да е 0.80 евро и влака до Варна да е 15 евро.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 То това добре....

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Боклук":

    Според теб, а и според другите учени.... колко трябва да струва билетът до Варна?

    Коментиран от #20

  • 16 Служител

    10 4 Отговор
    По отношение на сигурността, камерите във влаковете могат да помогнат за превенцията на престъпления и насилие, като например кражби, изнасилвания или атаки. Камерите могат да бъдат полезни и при разследване на инциденти, като например катастрофи или вандализъм. Но и на някой може и да не му се хареса този контрол с камери защото машиниста няма да може да си рови в телефона по време на път.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ян Барян

    10 4 Отговор
    Този "адвокат" е натворил маса глупости.
    Въобще си няма представа за работата на машинистите, за контрола на скоростта и други неща.
    Хайде да стои по-далеч от проблема защото ще забърка тотална каша.
    Да си гледа адвокатството и да не се прави на много компетентен.
  • 19 ХоХоХо

    7 1 Отговор
    А по голяма нужда направо върху релсите 😂😂😂,това ли ви е технологията в новата ера
  • 20 Боклук

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "То това добре....":

    До Варна Минимум 50 евро като за Българската действителнст.Сумата е крайно редуцирана с оглед покупателната способност на Варненци
  • 21 Северозападнал

    4 0 Отговор
    Тоя влак на снимката не е наш и слагайте каквото искате не ни интересува.В нашите влакове като седнем и залепваме до крайната спирка няма мърдане.Старите руски мотриси в метрото са направо луксозни в сравнение с нашите лепкави влакове София-Видин-Лом
  • 22 Северозападнал

    6 0 Отговор
    В нашите влакове няма полицаи всички са пред парламента да пазят де до!?вия.Причините са ясни, голем страх от сиганите,които се возят безплатно и няма такава държава продадена и предадена българите сме роби барабар с машинистите и кондукторите.Много пъти сме викали полиция няма и няма.Та като стане нещо ще гледаме към камерите и чакаме неволята,така ли?Нека има камери да видим дали са по-полезни от телефоните

    Коментиран от #25

  • 23 Така така

    3 0 Отговор
    Това като да е писано от ДВ няма начин да бърка та дори и да не са писали че са те. Аз предлагам да поставим и в тоалетните така на като на някой му прилошее ще можем да го извадим,а пък ако накой има запек ще му окажем първа помощ :)))))
  • 24 Ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    . ....щеги убедим сами да се откажат от свободите и правата си в името на сигурноста им .....
    Една камера може само да регистрира дадено престъпление но не и да го предотврати, всичко се прави с цел проследяване и контрол .....
  • 25 000013

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Северозападнал":

    В Англия няма гратисчии , без билет неможеш да отидеш на перона като в метрото. Нямат кондуктори защото системата е същата и на най-малката жп спирка .
  • 26 работник

    2 0 Отговор
    днес видеорегистратор, утре машина на мястото на машиниста и след година/2 Билет пасс чекери вместо кондуктори
  • 27 БДЖ

    2 2 Отговор
    Това трябва да се случи, ако имаше такива камери щеше машинистите от Хитрино отдавна да са в затвора.
  • 28 Жепеец

    0 0 Отговор
    Кви регистратори ,кви 5 лева,те не са давали ваучери за храна вече2год.,мизерия и малки заплати,това е БДЖ