30 Април, 2023 23:00 3 756 67

ПП и ДБ: Как да са с Борисов, без да са с него

  • герб-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • румен радев

Коалицията на промяната ще срещне упоритото и доста често стигащо до нелепици охулване не само от страна на президента, но и от страна на тумбата обслужващи ГЕРБ и Бойко Борисов социолози, политолози, антрополози, журналисти и всякакъв вид анализатори

ПП и ДБ: Как да са с Борисов, без да са с него - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ПП и ДБ сега са изправени пред една задача, която напомня чудатостите на квантовата механика - как да влязат в съглашение с Бойко Борисов, без да влизат в съглашение с него. Коментар на Иво Беров.

Доста явления в политическия ни живот не могат да имат изцяло политическо обяснение. Необясними са например стръвта и дори яростта, с която вождът на ИТН Слави Трифонов обругава "Продължаваме промяната", без да продума и дума срещу Бойко Борисов, след като заявеното му съвсем доскоро намерение беше именно „изчегъртването“ на ГЕРБ.

Обяснение от сферата на психоанализата

Това поведение няма политическо обяснение. Но пък може доста убедително да бъде обяснено с известните още от времето на Фройд явления от областта на психоанализата и психопатологията. Какъвто и да е Слави Трифонов, и каквито и да са хората му, те все пак не могат да не си дават сметка, че носят вина за сегашната политическа безизходица. Защото задействаха свалянето на едно правителство, което, въпреки изобилните лъжи и клевети на користни политици и техните обкръжения, беше изненадващо успешно.

Осъзнаването и признаването на тази вина би накърнило самочувствието на вожда и хората му и би предизвикало един непосилен за самолюбието им личностен срив. Така че полуосъзнатите вини биват незабавно изтласквани в подсъзнанието им и затискани с постоянното натрапчиво, вече досадно и до голяма степен детинско: "Ама ние не сме виновни, ние нищо не сме направили, те са лоши и затова стана всичко, затова разтурихме правителството, но не сами". (Заедно с ГЕРБ и ДПС, все пак, нали).

Спецификата на ГЕРБ дава на Борисов едно предимство

При партия ГЕРБ обаче, поради липса на особена психология, психоаналитичните партийни разбори биха имали само частичен смисъл. И то доколкото ГЕРБ все пак са партия, а не сдружение за усвояване на български и европейски средства - това е една иначе укорима особеност, която обаче дава на ГЕРБ и най-вече на вожда ѝ едно огромно предимство: ГЕРБ могат да сключат управленчески съюз с всеки и с всичко, без особена опасност от загуба на привърженици.

Това предимство дава също възможност на Борисов да си начертае не само план Б, но и план В, Г... и така до Я (като план Я би могъл да бъде и съюз с "Възраждане", например). Важното тук е властта, а не политиката. Защото ГЕРБ са "безразборна и аморфна група от хора, очакващи да влязат във властта". И това не е мое мнение, а цитат. И то цитат не от кого да е, а от сегашния заместник-председател на партията Даниел Митов и от не толкова далечната 2007 година.

Опрощаване на Борисов и неговото управление?

Що се отнася все пак до психологията или нейните зачатъци, трогателните и дори вълнуващи донякъде призиви на Борисов за разум, смирение, опрощение и разбирателство („ама ние с Петков си простихме“) означават само едно. Тези призиви, изказани все в името на едни възвишени цели, като се започне с бюджета, мине се през парите по Програмата за възстановяване и устойчивост и се стигне до евроатлантизма и доброто на България целят да има примирение с начина, по който Бойко Борисов управляваше България и отказ от търсене на наказателна отговорност за това управление.

Което значи, че ако ГЕРБ подкрепи преобразования в областта на правосъдието, то те ще бъдат достатъчно повърхностни, за да не го засегнат лично. Бойко Борисов има и друго предимство - винаги може да разчита на своите почитатели и съпартийци. Защото също като партия ИТН, която не би съществувала без Трифонов, така и ГЕРБ не биха съществували без Борисов. Докато при новата коалиция "Продължаваме промяната"-"Демократична България" е обратното - там водачите отразяват едно обществено движение за коренна промяна, с което не могат да не се съобразяват.

Трудностите на задачата

Така че ПП и ДБ са изправени пред една задача, която напомня чудатостите на квантовата механика - как да влязат в съглашение с Бойко Борисов, без да влизат в съглашение с него.

Последните "водачески" разговори имаха някакъв успех в това отношение: водачите на коалицията постигнаха договорки за някакъв вид общо управление или поне парламентарно взаимодействие, без да се стига до "опрощаване" на бившия премиер и без отказ от истинска съдебна реформа - стъпки, които несъмнено биха довели до огромна загуба на гласове и поддръжници.

По-нататък обаче тази двойствена политика ще става все по-трудна и сложна, защото ПП и ДБ вече ще имат един несъмнено стръвен враг в лицето на Слави Трифонов и един съмнителен (или най-малкото колеблив) съмишленик в лицето на БСП.

Освен това Коалицията на промяната ще срещне упоритото и доста често стигащо до нелепици охулване не само от страна на президента, но и от страна на тумбата обслужващи ГЕРБ и Бойко Борисов социолози, политолози, антрополози, журналисти и всякакъв вид анализатори. Въобще, истинската промяна явно ще продължи не само тази, а вероятно и следващата година. Но пък, както каза Кристиан Таков: "Българският народ се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло... Ще се става".

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    41 10 Отговор
    Сго дих ме се!Сго дих ме се!

    Коментиран от #38

  • 2 Бгг

    47 8 Отговор
    С няколко думи: Така става като ги натиска краварският посланик.
    Интересно е кой на кого ще пристане, ако стане.
  • 3 Хохо Бохо

    34 21 Отговор
    ПП/ДБ заявиха КАТЕГОРИЧНО, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ!
    И НЯМА да са в колиция с ГЕРБ...
    НЕЩО НЕЯСНО ЛИ ИМА?
    /питам гербаджиите/

    А Борисов, ако иска, нека да предложи Тротинетката за премиер.

    Коментиран от #4, #39

  • 4 Уфффф ,

    21 12 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Шести избори , които нищо няма да променят ... Поне да зема едни 100 кинта .. 😉

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Естествен Интелект

    19 5 Отговор
    Асанчо: Само галавич-ката, не се брои.
  • 7 ивчо,

    21 18 Отговор
    твоите хора не са научили една проста истина, а тя е - никога не казвай никога! Затова на следващите избори няма да са втора, а трета или четвърта сила, а ако ицето ги зареже, отиде та се не виде!
  • 8 Хохо Бохо

    23 25 Отговор

    До коментар #4 от "Уфффф ,":

    Некадърността на Борисов да състави правителство ни тласка към шести избори...
    Боросов си мечтае да има правителство с втория мандат... Не е ли странно?
    Нека да си мечтае. Той определено е пораженец, щом не разчита на себе си, а на ПП/ДБ...
    Нали е победител? Най-великият измежду великите..

    Коментиран от #12

  • 9 Ще има сватба

    24 14 Отговор
    Ако не сега- след следващите избори. Щото иначе Възраждане ще ги отвее.
  • 10 Чудя се

    11 22 Отговор
    Чудя се каква игра играят и ГЕРБ, и ППДБ.Истината е,че това ще е началото на края на лоялността към партия ГЕРБ, ако клекнат на хората,които свалиха.То бива да сме лоялни,но колко да сме лоялни,когато Борисов иска да се коалира с хора,които забатачиха всичко.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хохич ,

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Я ми обясни , колко па да си "кадърен" , ако за 2 години отиваш на шести избори ?!
  • 13 ДиУемата на Еугуената

    24 16 Отговор
    Дилемата на Кир и Кокор. Хем да са с Тиквуня, хем за пред електората да са срещу Тиквуня. Малко ми прилича на, ем да го прайм, ем да сме девствени. Също като при Парапетената, ем закичила на нейния едни роги като на благороден елен, ем за пред ората му е вярна и честна невеста. С тая честност с уточнения и на най-заблудените фенове на Кирташки и Кокорчев им става ясно, че от тия само мизерии могат да се очакват
  • 14 нннн

    18 8 Отговор
    Младите са си лика-прилика.90% съвпадение на вкусовете и при влюбените няма. Пък е неприлично да се вземат. Мъка, мъкааа... Ала и без брак могат да живеят щастливо на семейни начала. Пред любовта няма прегради.

    Коментиран от #28

  • 15 много лесно

    10 12 Отговор
    Оставят ББ да избира сам - между предсрочни избори за НС и коалиция с ДПС/БСП.

    В единия вариант ще си увеличат броя на депутатите, а във втория ще бетонират много кметове като опозиция на "комундетата".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината

    23 22 Отговор
    Свидетели сме на безпрецедентна ожесточена атака на мафията срещу ПП-ДБ по всички възможни фронтове.

    Коментиран от #19, #23, #41

  • 18 Баро

    20 11 Отговор
    Гроб трябва да се изчегърта от политическата сцена и след това трябва да бъде вкарана в затвора по партийна линия заедно със сдс (сегашното)
    Няма такива хуни нападали българския народ.
  • 19 Баро

    16 9 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Няма да стане, герб трябва да си ходи и ще си ходи това е.
  • 20 Хохо Бохо

    16 11 Отговор
    ГЕРБ все още са партия...
    А не виждате ли как Борисов се моли на ПП/ДБ да направят правителство с втория мандат?
    Моли се, защото е некадърен да направи правителство с първия мандат, а Магнитски 3 му диша във врата...
    То, и бай Ставри му е фен.

    Коментиран от #24

  • 21 ГЕРБ са измамници!

    19 11 Отговор
    Неадекватната и шизофренна политика на Борисов придобива все по-трагични размери от която страда целия български народ.

    Коментиран от #22

  • 22 Баро

    13 10 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ са измамници!":

    Още малко трябва зада разбере българския народ че даже и повреме на служебно правителство пак сърба попарата на герб.
  • 23 нннн

    17 10 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    ППДБ сами си бият шамари. Как въобще им хрумна да преговарят с ГЕРБ? Протестите за преговори с ГЕРБ ли бяха? Това ли е ,,промяната"? Отврат...

    Коментиран от #25

  • 24 Баро пп-дб

    17 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо Бохо":

    Никво правителство с герб, герб в затвора до крак.

    Коментиран от #34

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Уса

    12 1 Отговор
    Има начин използвайтепрезервативи
  • 27 Ван дер Любе

    13 8 Отговор
    Може ПП-ДБ да предложат на ГЕРБ покрепа за 100 дни, в които да се приемат законите, по които има съгласие. Борисов да влезе в затвора, Влади Горанов също, Може би и Менда, Митов, Дончев, ПКП, Биков и други. След това ще се види как да се управлява.

    Коментиран от #33

  • 28 Ъхъ

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    Мъдър е бг народ, подреди ги така, че сега седи да си пие ракията и да се наслаждава на гърчовете и агонията им! Обаче! Обаче не се замисля за вредите, които могат да му поднесат крадливите типове!

    Коментиран от #29

  • 29 нннн

    18 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ъхъ":

    Въпрос на вкус - казало кучето - и се облизало под опашката. Наистина, това е изборът на гласувалите и на...негласувалите.
  • 30 Да бе да

    12 6 Отговор
    "ПП и ДБ сега са изправени пред една задача, която напомня чудатостите на квантовата механика"

    ПП и ДБ казаха около 30 000 пъти че няма да правят нищо с герП 😅 извадете бананите от ушите🦩
    Смешна работа ! От 5 месеца ви повтарят " нищо с вас😅 чуваемост йок!
    Идиоти , спрете бре! Няма да има нищо между първите две ! Колкото и фа се правите на глухи 😘 почвакте с другите 😅почвайте с де пие се и комунделите ! Стига чакали за друго 😝

    Пишете за гроб , и що не могат да направят нищо тези " победители"🤣🤣🤣

    Коментиран от #32

  • 31 лгбт+пп+дб

    10 7 Отговор
    мафията на прокопа се прегърна с мафията на бою - няма други такива продажни боклуци като "промяната"
  • 32 На бе не

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Да бе да":

    Няма да правят, осен ако гербаджиите не ги подкрепят за тяхно сороско правителство. Ама нали ще го представят, че не са искали подкрепя от Боко и изобщо нямат нищо общо.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вкаро

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Баро пп-дб":

    Бapай мeча!
  • 35 Искаме да крадем

    7 4 Отговор
    Като него, но без той да участва.
    Е това е правилното заглавие.
    Фани единия , удари другия.
  • 36 НАБЛЮДАТЕЛ

    10 5 Отговор
    Ами "Продължаваме простотията" си я продължават. Родова черта. Не напразно се пазят като дявол от тамян да не се извади произхода им и произхода на парите им, техните и на рода. Сега вече след толкова изтеглени кредити / и загробване на държавата / момчетата се пооблажиха и се разплатиха с тия дето ги назначиха / първо при президента министри, нямащи и един ден трудов стаж, и дето им финансираха партийка и платиха медийната гюрултия/ Мутропетолъчковия бизнес / 80% вече от ресурса на държавата/ явно има за какво да се опасява та финансира такива партийки, а народеца все още вярва на сладкодумните приказки. Хак му е ситуацията и светлото бъдеще на държавата / по обяснението на платените клакъори. Поняли мислещи българи?

    Коментиран от #44, #49

  • 37 хихи®

    4 2 Отговор
    С Вазелином или беза Вазелином....

    Коментиран от #58

  • 38 хихи®

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    И на масата ще ги наредим роднина, измамник, Хардвардски Измамник, роднина и милиционер с аромат на джибри...
  • 39 ПД Габрово

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Ама тя тротинетката е активист на ПП :D
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПП-ДБ

    7 6 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    са мафията!!!
  • 42 ПП-ДБ

    9 6 Отговор

    До коментар #40 от "777":

    са наследници на комунистите-ченгета. Като цитирания внук на Пеко Таков
  • 43 Гандалф

    8 7 Отговор
    Не ви ли прави впечатление, че винаги когато тръгнем да слагаме завършили престижни западни университети..и българия тръгва надоло....оставили постове в чужбина и печелили стотици хиляди..и дошли за по 5..6 хиляди на месец...прост пример..колко пъти..лудогорец...когата залага на чужди специалисти...успява...а когато заложи на родни специалисти...с дребни изключения...играта му върви...никои не може да ме убеди...че завършили харвард, кембридж..са дошли в ползу роду..
  • 44 И колко

    5 11 Отговор

    До коментар #36 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    кредити изтеглиха? Кредити, които покриха кредитите в размер на 16 милиарда лева на Борисов? Ама всички сте с деменция. Нарастване на БВП, първи по икономическо производство, добра социална програма, дефицит- 2,9 процента. В момента България няма бюджет, заради ината на Гълъб Донев и Радев Кремълски, които нарочно създават хаос и слугуват на Митрофанова.
  • 45 Хаха

    10 5 Отговор
    Превод на статията:"Как Кирчо де ла Харвард и оръженосеца му Асанчо Кокоранчо да захапят кокала без да загубят електората си?"
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Както казах

    6 0 Отговор
    Няма дилема - решението за всяка партия, която смята да оцелее през тази 23-а година е да НЕ се коалира с ГЕРБ.

    Има го и другия вариант - златно самоубийство. Мутрите пускат партийния актив на партньорите си да лапа, а рейтинга отива под 1000 галса циром и словом (Спарка Марешки - 600 гласа, докато други дори решиха да не се явяват на избори).

    Ако решението е политическо - без коалиция! Ако е личномеркантилно - гушват се и така....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Пешо

    6 2 Отговор
    Кое е това ""изненадващо успешно правителство" и в какво точно все пак успя.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Започва се

    8 3 Отговор
    След като прочетох,че правителството на шарлатаните е изненадващо успешно и спрях да чета,манипуциите на дойче зеле!Тая защита за Продължаваме подмяната ме кара да заобичам ГЕРБ, въпреки че никога не съм гласувал и няма да гласувам за тях,но избирам тях пред харвардските шарлатани!

    Коментиран от #56, #59

  • 54 Васил

    4 4 Отговор
    Ма кой нормален би се хванал на хорото с мафиота Бойко?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ТТТ

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Започва се":

    Използването на думички като харвардските говори за дълбоки комплекси на използващия ги. Най- малкото означава, че автора им не е завършил омразния Харвард. Първо защото мрази Харвард или второ иска ама не може. Нека хората да решат кое от двете е, а...
  • 57 Казуар

    1 2 Отговор
    Борисов да се хваща с магнитния Пеевски и да не се ослушва, и да не се вторачва в ППДБ.
  • 58 хихи®

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "хихи®":

    2:4 100% да бъдатTaковани с 200
  • 59 А де

    1 4 Отговор

    До коментар #53 от "Започва се":

    Аз пък избирам Харвардсите възпитаници пред неграмотния Мутромилиционер от Банкя.

    Коментиран от #61

  • 60 Танто за кукуриго

    2 2 Отговор
    Възможно е Борисов да застане зад кабинет на ПП-ДБ, ако това му гарантира излизане от политическата изолация, както и обещание, че няма да се озове отново в ареста!!!
  • 61 НЕ избирам

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "А де":

    Пак аз НЕ избирам тъмночервени номенклатурчета - Христо Иванов - Бойкикев от коминтерновска фамилия, Радан Кънев - племенник на кръвожадната партизанка Кордова изтрепала сума нород в Пазарджишко около 09.09. 1944г., генерарът Атанасов - прокурор в Делиормана по време на Възродителния процес, фамозният Кристиан Таков - внук на Пеко Таков.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Касапин

    4 0 Отговор
    ООО БЕРОВ МНООО Е ПРОСТО СМОК ГЪЛТА МИШКА И ТЯ ЦВЪРЧИ ТАКА ЧЕ НЕ СЕ НАПЪВАЙ АБЕ КЪДЕ Е ДАЙНОВ А И ПП И ДБ СА ТРЕТА И ЧЕТВЪРТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА СХВАЩАШ АДЕ ПЪТЯ
  • 65 Е то не може

    2 0 Отговор
    В случая важи афоризмът: Ееее то не може и х . я до края , душата в рая.
  • 66 бай Даньо

    3 0 Отговор
    Беров не мой си по далеч от истината . Промената умре. До 2-3 месец след следващите избори ще пълзите пред Бойко като плазмодии за някой кокъл . Той Христо си е опитен ами Киро и Кокора не ги виждам.... Точно промяната не сте партия а екстремистка секта. Отгледахте последователи талибани и днес няма как да направите никакъв завой , каква политика ще правите кой от презрените ти анализатори ви го каза че така се прави!?
  • 67 наблюдател

    1 0 Отговор
    Този ДВ много загрижени за България. Чак подозрително.