Last news in Fakti

8 Декември, 2023 10:13 2 092 21

Защо образователната система в Естония е така успешна

  • образование-
  • естония-
  • ученици-
  • образователна система-
  • pisa-
  • училище-
  • детска градина

Учениците в Естония всяка година дават добри резултати в международните сравнителни изследвания PISA

Защо образователната система в Естония е така успешна - 1
Снимка: Shutterstock

В Естония съществува т.нар. единно училище. Всички деца там учат заедно от първи до девети клас, без да бъдат разделяни според нивото на постиженията им. Естонската експертка на PISA Гунда Тире, цитирана от обществено-правната медия АРД, твърди, че това е една от най-важните причини за успеха в образованието.

"Ние полагаме усилия всички наши деца да се справят с учебния материал", казва Тире. "Онези, които се нуждаят от малко повече помощ, получават индивидуална подкрепа." За тази цел са създадени центрове за консултации. Никъде другаде в Европа не съществува нещо подобно.

Индивидуалната подкрепа като ключ към успеха

Тази индивидуална подкрепа в крайна сметка намалява слабите резултати, а в същото време увеличава добрите постижения. Друго предимство на естонската система е, че учителите имат право сами да решават как точно да организират уроците си и да модифицират общите учебни програми в зависимост от конкретните потребности на класа.

"Разбира се, учениците трябва да постигнат определени общи цели", казва Каролина Ремет. "Но аз решавам как да стане това. Имам учебник и план. Но винаги мога сама да определям в какъв ред да става това", споделя естонската учителка пред АРД. Естонската образователна система е гъвкава и в друго отношение. Колко учители да преподават в дадено училище и колко училища да има в дадена община – се решава не от министерството, а на местно ниво.

Всичко това говори, че учителите се ползват с голямо доверие по отношение на организацията на учебния процес. Заплатите в страната обаче не са високи, а недостигът на учители също е проблем.

Детската градина като образователна институция

Кристина Калас, сегашната министърка на образованието, добавя един друг важен фактор за естонските успехи: "Подготовката на децата за учене е част от ранното детско образование", казва Калас. "Три четвърти от нашите двегодишни деца ходят на предучилищна подготовка - това е детската градина, която ние разглеждаме като образователна институция: с учебна програма и изисквания за квалификация на възпитателите", обяснява Калас пред АРД.

Инфлацията се отрази на семействата

Но пандемията остави своя отпечатък и върху образцова Естония. Според Гунда Тире високата инфлация, стигнала в някои случаи до близо 20%, естествено е оказала влияние върху семействата. А училището няма как да поеме всички задачи на семейството. "Обикновено семейните ценности и други важни неща се научават вкъщи“, подчертава Тире. Все пак пандемията показа и нещо друго: напредналата цифровизация на образователната система в Естония помогна за това преминаването към домашно обучение да стане доста безшумно.

Автор: Софи Донгес АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    15 4 Отговор
    Липсват българи
  • 2 честен ционист

    30 4 Отговор
    Защото в Естония повечето от половината от децата са руснаци.
  • 3 нищочудно

    8 31 Отговор
    Естония отдавна скъса с комунизма. Бг е комунистическа- старите кадри в образованието бяха покровителствани, комунистите колеха и бесеха в училищата до 2015-2018 год. Стари дружинни ръководителки, комсомолски активисти и пр. се пробоядисаха и станаха директорки на училища. И до днес такива кадри все още са по училищата и по университетите. Янка Такева начело на синдиката им. За какво говорим?! Как ще се сравнявате с другите страни?

    Коментиран от #4, #11

  • 4 факуса

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "нищочудно":

    комунистическото образование в българия беше едно от най добрите в света провери си фактите от тогава

    Коментиран от #7, #19

  • 5 Директора

    7 9 Отговор
    Стига давайте за пример държави с население колкото София, които всички се познават поименно.
    Там има сигурно не повече от 100 000 хил. ученици.
  • 6 гост

    18 3 Отговор
    Защото са им малко циганите и турците ...
  • 7 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "факуса":

    Така е, но за както сам отбелязвате, за времето си. Въпросът е, че то зацикли и даже нивото падна, а не се промени.

    Обучението трябва да е целодневно, като част от времето се отделя, точно да развива това функционално мислене, и да се засили работата в екип.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Спрете да ни

    4 11 Отговор
    Сравнявате със северните народи - ние сме друга кръв, друго слънце, друг манталитет! Не притежаваме спокойствието и дисциплината им! По-добре ни дайте за пример някоя средиземноморска страна!
  • 10 Нов рекорд :

    25 0 Отговор
    Българските ученици - най-големите тъпунгери от 81 държави !
    Интересите им : " Чалга " ,татуировки ..... и да си гледат постоянно телефоните.
    Демокрацията и турбокапитализма си свършиха работата .
    Резултатът : ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА : (
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 666

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Яяяяя":

    дуда - първо Естония е наследила съветско образование
    второ ако продължаваме за всичко което се случва в държавата да обвиняваме Русия а така по лесно за защото има отговор за всички тъпизми така ще се влачим в края на композиция
    а най са ми смешни хора които споменават комунистите вие още може и четниците да ги вдигнете от гроба
    ха ха ха нали избрахте новия кмет на София уж наш човек след една година огледайте са дали с една капка ви се подобрил живота в тази кочина

    Коментиран от #17

  • 13 Име

    2 0 Отговор
    Трябва да има високо образование, а - после който не може да се развие - така или иначе ще попадне на техническа работа.

    Много е неправилно - че интелектуалните възможности са нещо излишно.

    Може и да не е толкова фатално, нека да видим какво е точно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 бузю

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    Точно Естония е променила много съветския начин на обучение. И няма значение методологията на образователния процес , ако срещу учителите стоят абсолютно незаинтересовани ученици ,със самочувствие на богоизбрани, искащи високи оценки без да показват знания. Пълни безхаберници лазещи по нервите на учителите защото знаят , че системата и родителите ги защитават. Семейството е основната клетка на обществото - това ни учеха едно време и е било вярно и правилно. Сега как е ?Разглезени деца , знаещи само да искат . Няма кой да ги научи , че за да искаш , първо трябва да дадеш. Възпитанието на дете е дълъг процес , изискваш постоянство , без почивни дни. А не да му купиш скъп телефон , щото така искало детето и да го оставиш телефона да го възпитава.
    Темата е много дълга и няма да решим проблема тук. Конкретно към тебе - явно ти липсват годинки от училище , научи се , че тук-таме се слагат препинателни знаци и главни букви! Илитерат такъв ))))
  • 18 Защо ?

    0 1 Отговор
    Защото няма бългъри !!!
  • 19 фгхе

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "факуса":

    Комунистическото образование беше добро за комунизма- забранено да се мисли, учиш наизуст неща, спуснати отгоре. Няма собствена мисъл, няма функционална грамотност, няма личност, има само маси под строй. И всичко наизуст, наизуст, наизуст. И гледам, че като комунист тук трупаш много одобрение от другарите комунисти.
  • 20 DW И Естонскоти Чудо"Тази държава е най

    1 0 Отговор
    Зле от 3те Прибалтийски Пуделчета!!Емиграция и Инфлация на Естонците! Живеят от Подаянията срещу Русофобия!! Гледах на запис един Военен тяхен Парад!! СМЕШНИ И Жалки от всякъде!! Тези не ги давайте за Пример!!
  • 21 До 29 "Естонското чудо" тея са трагични!

    1 0 Отговор
    Дайте за пример Финландия или Скандинавските държави!!
Новини по държави: