Last news in Fakti

7 Май, 2023 10:00 18 312 97

Всичко върви по плана на ГЕРБ: корабът потъва

  • герб-
  • бойко борисов-
  • продължаваме промяната-
  • румен радев-
  • иван гешев

Театрото по съставяне на правителство, което ГЕРБ ни представя, може да е вдъхновяващо като актьорско майсторство, но не дава отговори на важните въпроси

Всичко върви по плана на ГЕРБ: корабът потъва - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За ГЕРБ всичко върви по план - хем "реабилитацията" на Борисов е в ход, хем ПП-ДБ "играят по неговата свирка", хем резултатът все ще е от полза за ГЕРБ. Но защо интелигентни българи се възторгват от този нелеп театър?

Коментар от Даниел Смилов:

ГЕРБ направиха "всички възможни компромиси" за съставянето на правителство с ПП-ДБ:

- Не се поддадоха на натиск и не оттеглиха Бойко Борисов нито от политиката, нито от медиите, а го направиха главен преговарящ с втората парламентарна партия;

- Сдобиха се с председателството на НС срещу "джентълменско споразумение" да го отстъпят след три месеца на ПП-ДБ. Но после стана ясно, че ще си удържат на думата само ако управляват заедно. Дума дупка не прави, а българан, както се знае, не е джентълмен, а галант;

- Казаха, че са склонни да разгледат правителство на малцинството на ПП-ДБ и дори ги поканиха да излязат със състав. Като видяха предложенията, не ги харесаха, защото ГЕРБ нямали представители в правителството на паритетен принцип, а академик Денков не бил експерт;

- Изработиха съвместна законодателна и управленска програма с ПП-ДБ, но след като не харесаха правителството, казаха, че и програмата не става.

Майсторлък?

Част от българската интелигенция искрено се възхищава на това поведение и го възприема като висш политически пилотаж, майсторлък и дълбок психологизъм в играта на парламентарен "покер". От тази гледна точка за ГЕРБ всичко върви по план - хем "реабилитацията" на Борисов е в ход, хем ПП-ДБ "играят по неговата свирка", хем резултатът - било избори, било "хартиено" правителство - все ще е от полза за ГЕРБ. "Ашколсун, кьопоолар!", както е казал класикът.

Същевременно за опонента ПП-ДБ се налага мнението: "Сиреч, не си прост, ами малко аджамия падаш". Въпросът е обаче защо образовани български граждани, които имат ресурсите, възможностите и привилегията да формират общественото мнение, се възторгват по този нелеп театър.

Театърът има за цел да разсее вниманието от една основна логическа дилема.

1. Ако смятате, че Борисов е реабилитиран, че скандалите, в които е замесен, не опетняват името му и затова е годен за участие в политиката, тогава е логично да настоявате ГЕРБ да са част от управлението на страната по нормалните правила на парламентарната игра - в коалиция с други, идеологически сродни партии, с министри, пропорционално на електоралната тежест на ГЕРБ;

2. Ако смятате, че Борисов не е реабилитиран, че носи тежка политическа отговорност за скандалите (да речем този с Васил Божков и хазартния данъчен бонус), тогава трябва да търсите други, нестандартни форми за участие на ГЕРБ в съставянето на управление след поредните предсрочни избори. И възможностите тук са две - или "хартиена" коалиция с партньори от списъка "Магнитски", които не са много придирчиви, или някаква подкрепа на ГЕРБ за правителство на малцинството на ПП-ДБ без участие на ГЕРБ в него. В крайна сметка ПП-ДБ предложиха такава алтернатива на ГЕРБ, ако не иска да влиза в "хартиените" варианти. И всъщност това беше истински компромис, а не изброените в началото на текста псевдо-компромиси. (Да, възможно беше някои имена от този списък да се обсъждат и дори заменят, но ГЕРБ отхвърлиха в един момент идеята по принцип и настояваха за свои експерти в него.)

В момента ситуацията е такава, че ГЕРБ и Борисов се насочват към "хартиените" решения. Управление с ДПС и БСП не в открита коалиция, а най-вероятно във формат "кабинет от личности". Това, което се разбира засега, е че всеки поканен (Борисов учудващо не изключи "Възраждане") ще може да предлага свои министри сред тези "личности".

Изглежда в ГЕРБ има някакво разбиране, че нови избори няма да променят с много ситуацията. Да, тя може да се окаже малко по-добра за тях, но и отговорността им ще нарасне и ще стане видима за всички. Позицията на ГЕРБ в настоящото НС явно ще бъде, че Борисов вече е реабилитиран изцяло и затова табутата за взаимодействие с ДПС, а дори и с БСП, едно по едно отпадат.

Когнитивен дисонанс

Въпросът е обаче, че една голяма част от интелигенцията, която подкрепя ГЕРБ, ще изпадне в когнитивен дисонанс. Защото те едновременно смятат, че Борисов не е (напълно или изобщо) реабилитиран и че ГЕРБ трябва да бъдат включени във властта с министри, на паритетен принцип и т.н.

Когнитивният дисонанс не е особен проблем и е неприятен най-вече за интелигенцията, която има претенцията да е последователна и вътрешно непротиворечива. Но когато той е неизбежен, съществуват чисто психологически техники за неговото туширане. Едната такава техника е фокусирането не върху съдържанието, а върху естетическата, театралната страна на политиката. Да се възторгваш на театъра с "компромисите", които ГЕРБ уж направили, но накрая "прекарали" с тях "аджамиите" от ПП-ДБ.

Интелигенцията на тази страна обаче има голям дълг към народа си. Безпътицата е нейна отговорност и липсата на съдържателни отговори е признание за поражение, а не някаква интелектуална хитрина. В крайна сметка българите имат нужда да знаят как страната им ще излезе от капана на корупционните схеми по най-високите етажи на властта, които вече водят до опити за атентати срещу висши нейни представители. Защото едно е ясно - мафията се опита да се намеси в процеса на съставяне на правителство чрез акт с безпрецедентна арогантност.

Другият съдържателен отговор, който интелигенцията дължи на народа си, е какво да се прави с надигането на фашизоидния популизъм, който заплашва да отклони България от цивилизования ѝ път.

Театрото по съставяне на правителство, което ГЕРБ ни представя, може да е вдъхновяващо като актьорско майсторство, но не дава отговори на тези въпроси. И затова интелигенцията няма защо да се възторгва от него.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 109 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голата истина

    72 173 Отговор
    Про...тия български народ не разбра че без ГЕРБ няма държава Киро и Кокорчо само крадат и бутат с техния водач шофиора на на самолет

    Коментиран от #6

  • 3 Фъшо фъшиста

    66 129 Отговор
    Първа политическа сила ще е Възраждане!!!!!

    Коментиран от #34, #74

  • 4 Този

    61 39 Отговор
    Трудно ще има правителство БГ.Българи руски агенти на влияние го играят леви десни и патриоти.И всички играха за президента.Артисти с роля уж се карат на лична основа щото населението вас само може да възприеме.А Руските служби и посолство такава БГ и трябва.Съдбата на на лупавите народи не е добра.

    Коментиран от #46

  • 5 среднощен

    63 13 Отговор
    "...Същевременно за опонента ПП-ДБ се налага мнението: "Сиреч, не си прост, ами малко аджамия падаш". Въпросът е обаче защо образовани български граждани, които имат ресурсите, възможностите и привилегията да формират общественото мнение, се възторгват по този нелеп театър...";
    БГ политиката е "постоянна война" - "всеки срещу всеки"... На Борисов му е ясно, че ако ПП-ДБ хванат властовите механизми - първо с него е свършено... "На верижка и в ъгъла" това е принципът в България, а там Борисов е "ВИРТУОЗ" - ФАКТ
  • 6 Царят е гол

    85 26 Отговор

    До коментар #2 от "Голата истина":

    Заради този по-горе на снимката страда цяла България !!!!!

    Коментиран от #9

  • 7 ами да кажа

    57 23 Отговор
    да така е гербо тласкат към разруха всяка тяхна съпротива и вота си е вот макар и повечето купен а държавата трябва да тъне в смрад когато те не са на власт за да може и малкия напредък който ще реализират в своя облага да се види от хората като положителен
  • 8 нннн

    78 25 Отговор
    ППДБ фатално сгрешиха, като започнаха преговори с ОПГ ГЕРБ. Не това искаха хората на протестите. Борисов и компания само се възползваха от грешката. Промянооо, къде сиии....

    Коментиран от #81

  • 9 Голата истина

    112 12 Отговор

    До коментар #6 от "Царят е гол":

    България страда заради народа си.Мързелив мрънкащ и страхлив.Не ходи да гласува не си търси правата а после Бойко бил виновен.
  • 10 Бамбука

    72 24 Отговор
    За коя интелигенция говори автора ? Администрацията ли, която така е подвила опашка и е толкова предана на Герб, поради факта, че 90% от нея са назначени братчеди, които ако излязат сами на пазара на труда, няма да бъдат наети и за продавачи в Плод-зеленчук. За нея ли. или за културтрегерите, поради чиято некадърност да направят един читав сериял, съвкупния български народ не сваля очи от турските серияли ? Или мафията у нас е станала лице на интелигенцията ? Нека Борисов да направи правителство с "хартиената" клика с която отдавна са в бизнес отношения, но преди това да представят Програма в НС излъчена от всички телевизии.

    Коментиран от #68

  • 11 Коментар

    48 37 Отговор
    Цитат:"Същевременно за опонента ПП-ДБ се налага мнението: "Сиреч, не си прост, ами малко аджамия падаш".
    Махнете това "не" и ще сте прави.От компанията на Кирчо показват средни пръсти,обсъждат органите на колегите си и в ефир говорят цинизми.Не е до възпитание,а просто си нямат умствен багаж.Не могат едно изречение да вържат.Може да са им изпържили мозъка.Не е нормално това тяхното.
  • 12 Макс

    54 39 Отговор
    Въпросът е коя интелигенция ? Ако става въпрос за създадената от ГЕРБ платена измислена такава, то тя по-скоро ще гласува за Копейкин , отколкото за младата и истинска демокрация в лицето на ПП .
  • 13 един там

    69 6 Отговор
    И без правителство живота си върви... тока падна, газа и той, горивата тръгнаха надолу. Тези само пари ни харчат за заплатите си.
  • 14 Ако ГЕРБ,

    51 14 Отговор
    разбирай Бойко Борисов, реши да предлага кабинет от техния клон на “Отворено общество” в лицето на Митов, Дончев и Сачева, т.е. другата страна на соросоидната монета, която по нищо не се различава от Денков, Лорер, Кико и Кокорчо, краят на двете формации е близо и само един - закриване.

    Съучастник и активен участник в цялата политическа битка, е и президентът Румен Радев. Радев играе и с двете трупи, командвани от “Козяк“ 18. Това най-ясно пролича след бърз преглед на кандидатите за министри на отбраната и социална политика и в първите, и във вторите победители от изборите.

    Всички много бързаха да правят редовен кабинет, особено от “Дондуков“ 2, но след 40 дни, даже няма дата за мандат. Грабенето продължава с пълна сила от кръговете на Копринки, Панаирджии и Ушанки. В парламента пък заплатите си вървят и никой на го е еня за електората - ами да е мислил като е или не е гласувал.
    Крайно време е Радев да не се ослушва повече, а да връчва мандат и да се спре цирка.

    Коментиран от #15

  • 15 “Голямото къпане“

    28 10 Отговор

    До коментар #14 от "Ако ГЕРБ,":

    е в логичния си завършек и то преди юридически да е започнала самата конституционна процедура по подготовка и избор на кабинет, с изключение на поредното двулично театралничене от страна на “Дондуков“ 2 в т.нар. консултации.
    България е единствената държава в света, в която политическият субект, на който не се полага в момента и не му е предоставен мандат за съставяне на кабинет,да предлага проект за такъв!
    Това вероятно се прави с цел, за да се харесат още повече напосолството на “Козяк“ 18, на ЦРУ и ФБР, чиито галеници, са изброените мераклии за слава...
  • 16 ХАХАХА

    29 18 Отговор
    А според мен българското общество въобще не се интересува кой ще управлява,защото тези 2 политически партии не са избрани от него ,а наложени от козяците. Не ,благодаря не желая един толуп да ме управлява карайки се и мислейки ,че е все и вся. Не желая и олио.... да управлява ,той е срам за управленец.
  • 17 Глюпости ,

    35 42 Отговор
    Корабът потъва вече от 2 години ... Ама , пак ГЕРБ са виновни ..
  • 18 ГЕРБ

    27 14 Отговор
    Кой счупи държавата а ?
  • 19 Ела и виж

    47 13 Отговор
    Баце иска да управлява с ППДБ. Иска да има мнозинство. Това е ясно на всички. Обаче той не прави сметка, че с неговите сметчици подменя вота и на двете първи политически сили. Видно е, че за ГЕРБ избирателите вече не са важни, след като минат изборите. Ползват ги като маша и ги употребяват за схемите си.
  • 20 Само в тази територия

    64 14 Отговор
    12 години може да управлява този пожарникар!

    Коментиран от #26

  • 21 Тредстоун

    32 56 Отговор
    Тухла върху тухла не са сложили за България ти харвардски папагали , пубертета продължава е много точно казано , ограбиха и опоскаха всичко оставено от ГЕРБ , а то не беше никак малко , с него си купиха подкрепа , с мадуровките си купиха изборите ... Идва време в което трябва и да се свърши нещо ако искаш да те има , а те барабар с декоративна България са импотентни от към идеи , те са паразити , когато приемника почва да губи сили скачат на друг ... ГЕРБ въобще не трябваше да се пробва с тия папагали , то да не ти е да цуцаш бира в палатки и да мяташ яйца , домати и павето по полицаи и сгради ... , загубиха на България две години , две години ступор и назад , дръпна ха ни от Европа и еврото , инфлация колкото искаш , дефицит колкото искаш , руски подлоги цъфтят и ни бутат към блатото ..... , некадърници

    Коментиран от #23

  • 22 СЗО

    32 15 Отговор
    Коалиция съществува, и последното доказателство е гласуването на правилото комисиите в парламента да могат да започнат работа преди избора на техен председател (а под ръкаводството на предния такъв). И за това гласуваха всички парламентарни групи с изключение на ПП-ДБ. Така че Боко ще си управлява, както и да нарекат правителството. "Хубавото" в тази ситуация е че България ще затъне още повече, и още повече хора ще се отвратят от Боковия начин на управление, и на едни бъдещи избори, евентуално, някоя партия ще свали мафиотското правителство.
  • 23 Аз съм Боко Джентълмена

    18 17 Отговор

    До коментар #21 от "Тредстоун":

    Браво мойто момче! Заработи си надницата днес.
  • 24 Иванова

    46 16 Отговор
    Балканската ни простотия си заслужава Борисов, той не може да се отърси от жаждата си за власт на всяка страна. И не му иде наум, че с този гьонсурат ако е на власт, ще трябва да работи с европейските политици, а те.....вече го гледат с друго око. И вече и България така я гледат като следят процесите в страната. Но, има все още поостанали млади хора, те просто ще потърсят като много преди тях къде да работят за повече пари или добра реализация. И Борисов, вече поодъртял, на кои гласове ще разчита?! На циганската общност срещу 50 лева или на останалите живи още пенсионери, на повечето от които децата са им извън България... И това за него е успех, голям изборен успех😄 Направо да му зависи човек, акъл - море, глава - шамандура, но не за дълго. Тези, които не го щат него, а и партията му заради него, няма какво да ги мисли, работили са, учили са в чужбина и пак така. Корумпираният, който направи блато България със селския си тарикатлък и народняшката баданарка - ще си брои колко още има в Банкя. За него ще е тоя по-добър шанс от съд и затвор....

    Коментиран от #58

  • 25 ние не сме толкова глупави

    34 31 Отговор
    Кирил Петков стана министър като наруши конституцията. На изборите същия рекламираше Радев който смята че Крим е руски. Сега съставиха паралелна партия на ГЕРБ за да объркат избирателите и после да ги предадат.

    Коментиран от #40

  • 26 Дядо Йоцо

    28 36 Отговор

    До коментар #20 от "Само в тази територия":

    Пожарникаря е къде по-градивен от безполезния летец живял цял живот на държавната трапеза.
  • 27 ПСР

    55 17 Отговор
    За ГЕПП Груп ООД,най-важното е изпирането на Боко.Дали локуми разтяга Атанасова,Радомир,Къдравата Сю,Томата Биков,Дончев,Сачева или Георг-все тая.В тази хипервождистка партия е тъй.Типичен римейк на БКП/КПСС.
    ББ носи огромна отговортост за ограбени от българите десетки милиарди.За купища външно-политически грешки.За пълното затъване на България,наричано"стабилност".В нормална държава,ще е главен преговарящ с ГешеФ и ПееФски в панделата.
  • 28 Реабилитиран

    37 10 Отговор
    Борисов е реабилитиран щото се е заклел че не е крал и е направил три кълбета пред свидетели..
  • 29 глас от народа

    32 9 Отговор
    Аз просто не желая да ме управлява глупав човек. Глупавите са невероятно изобретателни. Във всеки момент могат да Ви предадат с нещо глупаво. Затова няма да гласувам и на следващите избори за Бандата на Румен.
  • 30 Смиловщини...

    26 9 Отговор
    Майсторлък е отгоре да пише Дойче Веле,.а отдолу че е лично мнение и че Дойче Веле няма нищо общо с пасквила. И това се практикува отдавна от тия драскачи!
  • 31 без имена

    31 20 Отговор
    глупости на търкалета. както и да го обясняват хората на прокопи , пп се оказаха по-ограничени и по-крадливи от герб. това го видяха и от вън. сега за пп останаха само старите голи заклинания. но пък главният виновник ген радев решетников никой не го пита за тези негови провалени проекти.

    Коментиран от #35

  • 32 Нанков цайса отива в пандиза

    31 6 Отговор
    Чудно ми е само кой ще слагаме в затвора за канала на Доган за половин милиард..нали не се надявате че ще ви се размине?? Там има и едно пристанище което е неизползваемо също
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 не на копейките

    30 10 Отговор

    До коментар #3 от "Фъшо фъшиста":

    Да пази господ .!Пак ще пътуваме до Свиленград с открити листове.А Белене ще бъде голям концентрационен лагер.

    Коментиран от #72

  • 35 Мъпети

    30 17 Отговор

    До коментар #31 от "без имена":

    Не бе другарю просто селянина от Банкя хвърля кал по хората защото не може да преживее че не е като тях..него ако имаше работеща прокуратура в България щяха да го лекуват с огнехвъргачка

    Коментиран от #56

  • 36 ИНТЕЛЕКТ

    40 6 Отговор
    Нямам думи как този примат все още го търпим!Народа ни наистина се предаде!
  • 37 За протокола

    22 28 Отговор
    Не съм фен на Борисов и ГЕРБ, но съм от доста време на тази земя и мога да преценя кой-кой е.
    - ГЕРБ и Борисов били корумпирани и крали. Сигурно е така, но не видяхме никакви безспорни доказателства за това, въпреки че повече от 2 години други се разпореждат в МВР, Правосъдието, Следствието и къде ли не още. Освен това, в цял свят има корупция и се краде, но въпросът е колко нагло се прави и дали остава нещо за хората. При ГЕРБ имаше и за тях и за хората, докато при ПП за хората остана единствено да плащат цената на инфлацията и удвоения външен дълг.
    - Жълтопаветниците и ПП не успяха да убедят народа, че всичко, което говорят за ГЕРБ и Борисов е истина, нито, че са по-кадърни, по-добри, по-честни и по-морални от тях. И народа ги постави редом до ГЕРБ. Това са фактите и оттук нататък, всякакви упражнения по темата кой какъв е са излишни. Един дол дренки са.
    Искам да добавя, че тази сутрин гледах по телевизията Станишев. Навремето го смятах за пълна дупка и некадърен политик, но в сравнение с днешните попитиканчета, ми се стори като титан на мисълта и политик от класа. Не е израснал, просто тези, с които се сравнява са много мънички, политичесски и личностни нищожества..

    Коментиран от #38

  • 38 Доказателства има

    28 10 Отговор

    До коментар #37 от "За протокола":

    От кого искаш да видиш доказателства бе? Те са назначили цялата прокуратура за 12 години..доказателствата не идват от МВР те са по регулиране на движението и домашните скандали

    Коментиран от #42, #54

  • 39 Александър

    14 20 Отговор
    В Англия работих с Олександър, бивш офицер от съветската армия!На въпроса ми за Крим той казва;Аз съм украинец и съм от Крим, а това е руска територия

    Коментиран от #69

  • 40 Никой не е

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "ние не сме толкова глупави":

    Казал че сте глупави. Просто сте използвачи и нагаждачи.
  • 41 ИРОНИЧНО😕

    21 4 Отговор
    БАТЕ БОРИСОВ,КЪДЕ Е ..
    ЧЕПЪТ ОТ ЛОДКАТА...!!!??..
    НЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ.....ЩО ТИ Е..???
    ПОТЪВАМЕ...ПОТЪВАМЕ...БЕ....😱😱
  • 42 За протокола

    21 8 Отговор

    До коментар #38 от "Доказателства има":

    Стига с тази мантра за прокуратурата. Гешев и спец-правосъдието бъркат в здравето на разни олигарси и с Борисов оправдават искането си да го махнат.
    Рашков можеше да извади на показ каквото има - факти, снимки, документи, свидетелски показания. Нека тогава Гешев се усуква. От Испания май също не дойде нищо инкриминиращо. Сигурно и там са хора на Борисов. А и Кьовеши.
    НСО е под контрола на Радев и там със сигурност знаят кой е снимал в спалнята на Борисов. Нека го изтъпанчат и да говори. Какво е видял(а), какво е снимано, кога и т.н.
    Сега за един фишек срещу Гешев ще обърнат държавата, а за снимания Премиер докато спи, за подслушваните му телефонни и лични разговори, никой не си мръдна пръста. Защо ли? Ами защото знаят, че всичко е постановка на тайните служби и не искат да ги разбишкват.
  • 43 бомбето

    11 3 Отговор
    Нехристиянизирано помиярско население
  • 44 Някой си

    22 13 Отговор
    Бойко е копие на Путин,но малко по нагло копие.Вижда,че е окрал страната до кокал,но и кокала иска.Вижда,че държавата пропада,но е решил,че е негова лична собственост и едностранно,,ще решава бъдещето и.Много зле.

    Коментиран от #48

  • 45 ДВ то

    12 8 Отговор
    Работи за служите на Сорос Киро , Ася , Ристе да атакува Росенец , но не му стиска Ердоган ще го линчува.
  • 46 Онзи

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Този":

    То имали руски медии в България , и факир се продаде на дявола.
  • 47 НАБЛЮДАТЕЛ

    13 1 Отговор
    "Платен репортаж" - С това трябваше да започнете. Когато отпускате две страници писания на говорителя на партията на червените мутри не е лошо да се дистанцирате, а така излиза, че това е редакционна статия. Две страници частно писание струват доста пари по вашите тарифи.
  • 48 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    8 19 Отговор

    До коментар #44 от "Някой си":

    Бойко е копие на Путин,но малко по нагло копие.Вижда,че е окрал страната до кокал,но и кокала иска.Вижда,че държавата пропада,но е решил,че е негова лична собственост и едностранно,,ще решава бъдещето и.Много зле.======================================================================= Не съм адвокат на ГЕРБ и БОКО ,но фактите са следните Реално за 9 г.и 10 месеца управление на ГЕРБ външният дълг на страната се увеличи с около 3,5 млд евро и винаги бюджета бе на излишък,За две години на новите(служебните пр-ва и редовното на ПП) дълга се увеличи с минимум 4 млд.евро ,освен това имаме си и финансова дупка в размер на 12 млд. лева.ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ,ИМА ЕДИН ИЗРАЗ ,ЧЕ СРЕЩУ ФАКТИТЕ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ.
  • 49 Полк.Марков

    12 1 Отговор
    И аз бих искал да добавя нещо.Ама нищо не ми идва в празната тиква.
  • 50 Нашийник

    20 2 Отговор
    Когато и да го пречукат тоя престъпник от снимката, все ще е късно.

    Коментиран от #52

  • 51 Ха,ха

    11 15 Отговор
    Автора да си завръщане мнението там ,където слънце не огрява. Народа е казал ,КОЙ да управлява. Когато шарлатаните спечелят избори, тогава да си развиват теориите.
  • 52 То същото

    1 11 Отговор

    До коментар #50 от "Нашийник":

    Се отнася и за теб. Ама мърсиш земята още.

    Коментиран от #53

  • 53 Нашийник

    22 7 Отговор

    До коментар #52 от "То същото":

    Така, като ти гледам герберското малоумие и ти си се запътил за натам. Да величаете и подкрепяте ДОКАЗАН крадец и лъжец.

    Коментиран от #55

  • 54 А бе каУн

    11 13 Отговор

    До коментар #38 от "Доказателства има":

    Доказателствата идват точно от МВР.И щом хората на Дамаджаната не успяха да извадят такива против Боко, значи наистина няма.Остана им само излагацията ,че го арестуваха само за кьорфишеци. Но ,като са некадърни, никой не им е виновен.
  • 55 Ха,ха

    8 13 Отговор

    До коментар #53 от "Нашийник":

    Ако беше "доказан",щеше да е в затвора.Но за 80 процентов ,като теб достатъчно е ,че Дамаджанов го е казал. Но реално нещата не стоят така.

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хирург

    16 4 Отговор

    До коментар #55 от "Ха,ха":

    Няма как да е в затвора, че нали каскета го пази. Иначе, да, лежал е за кражба на коли. А и е осъден за клевета.

    Коментиран от #59

  • 58 Грую

    12 14 Отговор

    До коментар #24 от "Иванова":

    Иванова много си зле .Шарлатаните са в пъти по крадливи и некадърни от пожарникаря.Само за шест месеца откраднаха толкова, колкото Боко не успя за 10 години .В същото време не са построили дори и един курник. Ако бяха по добри народа щеше да живее по добре отколкото при ГЕРБ. А всъщност сега е още по беден и гладен.
  • 59 Кой ти го

    8 3 Отговор

    До коментар #57 от "Хирург":

    Каза,че е лежал в затвора!?Сигурно си бил в една килия с него.Смех.
  • 60 Видовден

    11 12 Отговор
    Страх ги е, защото имат от американското посолство квота от 30 000 войници, които трябва да пратят да воюват с Русия. Ако го направят, ще ги бият по улиците, ако не го направят, ще ги бие американското посолство.
  • 61 Да, по план

    20 2 Отговор
    Всичко върви катастрофално надолу, според плана на ББ и герб, защото ги избират малоумници. Те си пълнят дисагите , селяни тъпи, вие им ръкопляскайте и пак ги изберете. Такъв мошеник и тъпигьоз човек не се среща често. Лъжец мизерен , само и само да си спаси зад Ника е готов да потопи цяла държава в батака. Народецът ще го дондурка и кой кат него. Победителят !
  • 62 хммм

    23 3 Отговор
    Борисов вече не е фактор!! Не знам как 12 г. м ожеш да крадеш и убиваш българи и накрая да се връщаш "на бял кон". Такава простотия има са мо в Българистан!

    Коментиран от #70

  • 63 Гражданин

    20 3 Отговор
    Ситуацията е проста - Герб и Дпс свалиха редовното правителство, а сега и не желаят, и не могат да управляват. И хвърлиха страната в хаос.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ангеларий

    17 2 Отговор
    Докато Бай Хой е в политиката нищо в България няма да се оправи.
  • 66 НЯКОЙ

    13 0 Отговор
    В България болшинството от тези с етикет "интелигенция" са ПОЛУИНТЕЛИГЕНЦИЯ, защото при тях не са водещи вечните нравствени ценности, а ПАРИТЕ ! Така че тези "полу-" винаги се присламчват към властта, аплодират я, възпяват я, служат и по всички начини, стига да им осигури лесен живот ! Лесно различими са - "по делата им ще ги познаете"!
  • 67 Бай араб

    13 1 Отговор
    Всичко върви по плана Решетников
  • 68 Мухаха

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бамбука":

    Пълна глупости- администрацията е червена и комуноидна, още от времето на Иван Костов и се крепи и възпроизвежда! Познавам такива- завършили "европеистика", работят по европейските програми, преживяват сито и пре-сито, но са за БСП или Атака, антиваксъри, вярващи че Западът специално се е заел да ни мори и трови! Трагично е! Де да бяха гербаджии- поне част от тях не са предубедени.
  • 69 Бай араб

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Александър":

    Виждаш събрали сме се тука интелигентни хора , защо влизаш ?
  • 70 Българин

    17 2 Отговор

    До коментар #62 от "хммм":

    Те ни убиха и ограбиха веднага след 1989-година !! Тези, които трябваше да направят демокрацията ни ОГРАБИХА !! Защо не влязоха в ЗАТВОРА ??? Всички партии работят за задкулисието и мафията в България !! Вместо да направят ЛУСТРАЦИЯТА , те ни ограбиха и прогониха от България !! Това е истината !! Най-големите виновници са управляващите от 1989-година до 2007 година !!

    Коментиран от #75

  • 71 Я виж

    13 7 Отговор
    Повечето българи се виждат самите те в лицето на Борисов.Той и поведението му са в пълна симбиоза за типичния Ганьо без значение от образованието му и заемания пост.Българина само цъка с език и се критикува защо не е на мястото на Бойко, защото той отлично знае ,че това което направи и прави Бойко повечето българи и без това го правят само дето са на други постове и професии.А доколкото до образованието то не е пречка да крадеш,мамиш и лъжеш както имаме милиони примери.Просто Бойко е огледало на българина гледайки него той вижда себе си ако ще и с 5 висшета да е и суперинтелигентен да е типичните характеристики на БГ народа са присъщи и на Бойко.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фъшо фъшиста":

    Какво очакваш от Възраждане ??? Той и жена му КРАДАТ като за световно !! Защо НЕ направиха едно детско селище например ??? А Костадинов и жена му са направили частна детска градина да печелят за тях си ! С какви пари ??? И са си купили имоти за милиони !!

    Коментиран от #79

  • 75 МАНАФСКИ

    8 7 Отговор

    До коментар #70 от "Българин":

    ЕЕЕЕХ ГЕЙРБАВ ДРОГАРЮ, СВИКВАЙ , СИК-АДЖИЯТА ПОЖАРНИКАРА АГЕНТ БУДА"-ЛА ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА И ЗАЕДНО С ВАС ПРИСЛУГАТА СИ....
  • 76 Антикомунист

    11 10 Отговор
    За какво да бъде реабилитиран Борисов, питам тоя " професор" , който изразявал лично мнение. Нали с тези безумни компромати и червени линии аматьорите скапаха държавата. Изглежда , че пак Борисов иГЕРБ ще оправят кашата. Жалко ,че разумните хора не достигат да се даде мандат на ГЕРБ и отпор на тези случайни некадърници!
  • 77 Туйн Пийкс

    4 11 Отговор
    Важното е ТИКВАТА да оцелее,дори това да е за сметка на целият народ...
  • 78 Туйн Пийкс

    4 11 Отговор
    Важното е ТИКВАТА да оцелее,дори това да е за сметка на целият народ...
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Таумзве

    9 5 Отговор
    Тиквата не е реабилитиран.Той няма намерение да прави коалиция и правителство,а желае да спаси собствения си гръб,защото колкото пъти да ходи до САЩ и да ги моли да не го включват в следв.списък Магнитски.,накрая ще се види в този списък.Понеже корупц.сделки срещу него са многобройни.И в крайна сметка,народът ще му поиска да отговаря за тях.
  • 81 Започва се

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "нннн":

    Промяната я няма!Дойде подмяната!
  • 82 Счетоводителят

    12 3 Отговор
    До 37.За протокола.Интересно ми е ,че не виждаш доказателствата за корупция на Борисов от 12 год.управление.Като почнем от "Ало Ваньо", хазарта на Божков с окрадени от Горанов 720 млн.лв.,Осемте джуджета,Барселонагейт,Апартаментгейт,Къщи за гости с европари,дадени 45млн.за язовири,от които само 10 работят,магистрала Хемус с420млн,предплатени ремонти за инхаус поръчки, шкафчето на Баце с 500 евра и кюлчета злато,тръбата подарена на Путин за Сев.поток за 3.5млрд., оградата с Турция,вложени от Герб 820хил.за всеки км.,частн.фирма на Герб за фитосанит.контрол,където за 1 час са прибирали по 900 хил.лв.,и още и още.За всички тези зулумиса дадени сигнали до Прокуратурата,но те не се разглеждат.Има и защит.свидетели,но не се привикват за показания.За всич.това е виновен Гешев.За това трябва да му се потърси отговорност.Фактите са налице с томове доказателства,които събират прах в папките от години.Народът ще ги съди.Има видовден.

    Коментиран от #83

  • 83 За протокола

    12 0 Отговор

    До коментар #82 от "Счетоводителят":

    :)
    Не съм адвокат на никого, но доста неща от посочените са свързани с европейски пари, а там думата има Кьовеши и Гешев не върви. Та Рашков можеше да събере доказателствата и да ги изпрати на нея, нали. Но се оказа, че въпреки всички приказки, той не показа нищо. Некадърност, подкупност или просто няма нищо?
    Аз ще попитам нещо друго. Колко престъпления, поръчкови убийства, умишлени фалити на предприятия и банки и какви ли не други престъпления имаше преди ГЕРБ и Гешев. Имаше заменки за милиарди, имаше Батко и Братко, имаше криминална приватизация и т.н. Божков също го имаше тогава и със сигурност и тогава си е плащал. Дори на Орешарски първото постановление беше да позволи онлайн залаганията за Божков. Това беше най-важното за държавата. Та какво направиха всички главни прокурори преди Гешев? Колко големи престъпници разследваха и обвиниха и колко влязоха в затвора? А кой беше шеф на следствието в най-марачните години? Не беше ли Рашков? И не се ли оказа изведнъж един от най-богатите в България? Парите и имотите били от жена му, но интересно защо никой никога не я е проверявал дали си е плащала данъците на всички пари. И неразкритите престъпления по негово време пак ли е некадърност или добре платено мълчание е? Не е ли смущаващо това съвпадение - когато нещата опират до него, няма доказателства и обвинения за големи престъпления.

    Коментиран от #84

  • 84 Бай Онзи

    11 3 Отговор

    До коментар #83 от "За протокола":

    Как Рашков да покаже доказателства, като е потънал в ла...та даже повече от Борисов. И много сте прав ,че преди Борисов има много по големи престъпници окрали народа и държавата.Кака Кури също е в кюпа.За това и няма осъдени досега. Защото 90 процента от управляващите досега са бъркали в кацата с меда.Кирчо ,Кокорчо и сие са отгледани и изучени в чужбина от същата каца с мед.Те си мислеха ,че само Боко ще опере пешкира но жестоко се лъжат.Борисов е от стара коза яре и едва ли ще им се отвори парашута.
  • 85 макс

    6 2 Отговор
    Борисов е престъпник!
  • 86 Дедовладика

    8 2 Отговор
    Спечелилият изборите трябваше да покани втория /при все,че заедно имат мнозинство/ и да работят за правителство ЗАЕДНО,без да се интересуват от истеричните писъци на останалите. Вторият пък трябваше да се смири,да приеме и да работи така,че след ЧЕТИРИ ГОДИНИ ДА Е ПЪРВИ. Най-лошото в политиката е да тръгнеш след навирения си нос,а и никъде не съм казал,кой трябваше да е първи и кой втори т.е. при победа на ПП-ДБ,РЕЦЕПТАТА Е СЪЩАТА
  • 87 Светльо

    12 3 Отговор
    Бойко не е виновен, той просто си краде и манипулира и всички които го подкрепят искат да са като него. Ако беше се "дръпнал" както каза в началото досега всичко щеше да се нареди. Ама такова лакомо чудовище просто и нагло не дръпва лесно.
  • 88 иво

    5 1 Отговор
    прост народ слаба държава
  • 89 Анонимен

    3 0 Отговор
    Бойко си го знаем. Милижлив. Който ревнеше и му намираше работа. И с дпс се съюзи. Лошо няма, пак ББ ще спечели, щото материала е такъв в Бг
  • 90 Анонимен

    7 0 Отговор
    Показно по бтв при Светлю, кво каза италианеца за атентата... Друга мафия. Убили едната дошла друга, а другата може да е по лоша от тая. Да помагат американците

    Коментиран от #91

  • 91 има нещо

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Анонимен":

    На мен ми направи впечатление че Радев не взе отношение по въпроса. А той е заинтересовано лице. Все пак спомняме си че вдигна юмрука когато Гешев попита Върховния съд дали може да започне дело срещу Радев за измяна на родината. А независимо дали Гешев сам си е поставил бомбата както твърдят от ППДБ или някой друг. Така или иначе имаме поставена бомба и тя е гръмнала. Журналистите вежливо не питат Надежда Йорданова какво мисли по въпроса. А иначе помним колко активни са бТВ и Нова когато разпитват ГЕРБ.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ай стига бе

    5 2 Отговор
    И потъването ли ГЕРБ го направиха ?! ...Я си помислете, и опитайте пак !
  • 95 1234

    5 3 Отговор
    Те са бкпдскгб. Те са богати дс, децата им са данс, а има и в данс пиянки, но добри момчета, тати колите им ремонтира. Всичко е за Баце и дпс и част малка за нинова. Примирете се, може, ако ПП отвън фалшифицира изборите. Кралицата го е казала Монархията не би съществувала без подкрепата на народа. Аз може да ми харесва пп, но хората мнозинството си иска бойко борисов. Как пп ще спечели 121 абсурд, жиганите искат пари, нашите не им дадоха и не отидоха.
  • 96 САМО МАЛОУМНИЦИ

    2 3 Отговор
    НЕ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ ЧЕ БЕЗ ГЕРБ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ ЩЕ ПОТЪНЕ,ТЕЗИ КИРЧО И КОКОРЧО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ЗАВИНАГИ ЗАЕДНО С БУРАТИНО.
  • 97 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    2 0 Отговор
    БОРИСОВ ПИТА ГЕШЕВ СЛЕД АТЕНТАТА ;

    - КАК СИ БЕ ? ГЕШЕВ ;- МААНИ , ЗА МАЛКО ДА ЗАКЪСНЕЯ ЗА АТЕНТАТА !