Last news in Fakti

11 Май, 2023 14:24 1 606 10

Още драми след Брекзит! Законите на ЕС все още са в сила във Великобритания

  • брекзит-
  • великобритания-
  • риши сунак-
  • кеми бейдънок

Министрите увериха, че няма да има ограничаване на правата на работниците за заплащане на отпуск и отпуск по майчинство или друга защита, произтичаща от законодателството на ЕС

Още драми след Брекзит! Законите на ЕС все още са в сила във Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство няма да отмени до края на годината всички закони на ЕС, които са в сила в Обединеното кралство, обяви Кеми Бейдънок, министър на бизнеса и търговията в кабинета на Риши Сунак. Вместо това министрите възнамеряват да публикуват списък с около 550 закона, които ще бъдат отменени до декември, а други 3000 ще останат в сила за неопределено време, информира БТА.

Правителствени източници предполагат, че обещанието на торите да отменят всички закони на ЕС до края на годината не може да бъде изпълнено, тъй като длъжностните лица не са имали време да проучат законовите текстове и да преценят непредвидените правни последици от премахването на цялото законодателство на ЕС.

Това разгневи опозиционно настроени десни парламентаристи, защото според тях така не се вижда ползата от Брекзит за намаляване на бюрокрацията. Джейкъб Рийс-Мог, който оглави първоначалното усилие за премахване на цялото законодателство на ЕС до края на годината, обвини Сунак, че е пропуснал да спази ключово обещание.

За да неутрализира част от критиките, министър Баденок обяви реформи в директивата на ЕС за работното време, задължаваща компаниите да записват броя изработени часове от служителите, което според нея ще спести на фирмите един милиард британски лири.Тя също така съобщи, че се предвиждат нови мерки за подобряване на конкурентоспособността, включително тримесечен лимит за така наречените клаузи за неконкуриране, които пречат на работниците да поемат работа в конкурентни компании.

Министрите увериха, че няма да има ограничаване на правата на работниците за заплащане на отпуск и отпуск по майчинство или друга защита, произтичаща от законодателството на ЕС.

Кеми Бейдънок заяви, че желанието на правителството е да се премахнат всички ненужни разпоредби, наследени от Брюксел. Въпреки това тя призна, че при разглеждането на законите на ЕС е станало ясно, че съществува и опасност важни законови текстове да бъдат отменени по невнимание.

Министърът заяви, че програмата на правителството е по-скоро за намаляване на правния риск чрез запазване на законите на ЕС, отколкото за приоритизиране на значима реформа. Критиците се опасяват, че Уайтхол едва ли ще преразгледа голяма част от законите на ЕС, които ще останат в сила.

Бейдънок каза: „Да се отървем от правото на ЕС в Обединеното кралство трябва да е нещо повече от краен срок. Трябва да гарантираме, че нашите закони работят за хората, които ги използват.” Кеми Бейдънок също така изрично отхвърли призивите на торите за премахване на някои елементи от правото на ЕС, които вредят на конкурентоспособността в Обединеното кралство.

“Няма да премахнем нито един закон заради него - написа тя в “Дейли Телеграф”. Законите, които ще спазваме, са от съществено значение за ефективното функциониране на бизнеса и индустрията. Няма да намалим правата и защитата на работниците, нито ще премахнем правото на майчинство, нито ще застрашим високите екологични стандарти, които са в сила в момента, и ще гарантираме, че няма да отменим законодателството, необходимо за спазване на нашите международни задължения.”


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    18 3 Отговор
    Няма страшно - скоро ще влязат в сила индийските и пакистанските, а до година-две шериата!

    Коментиран от #10

  • 2 Тоника СВ

    15 2 Отговор
    Потъваа..Големият остров потъваа..
  • 3 Санкт-Петербург 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Пётр I

    9 6 Отговор
    Евала на величието на Руската Империя! Вива!
  • 4 Тези

    12 0 Отговор
    Са царе на драмите толко солен им излезе тоя брекзит че още ги болят задните части
  • 5 Българин

    14 1 Отговор
    Великобритания е остров, с монархия, без конституция и с индиец за премиер. Далеч от понятието модерна държава и все по-далеч от понятието бяла държава. Колониите им ги поглъщат, гледаме гърчовете им. Но не ги жаля - първо си го направиха сами и отделно винаги са били против нас от Кримската война насам.
  • 6 Каква стана тя?

    10 1 Отговор
    Развод ама няма да ти изхвърля бельото, защото ще си го нося аз за неопределено време. Тия потъват славно....
  • 7 Бананаджия

    5 1 Отговор
    Като гледам гърчовете им, добре се получава. Бавно и мъчително, браво
  • 8 Имплозия

    5 0 Отговор
    Ааа, що бре? Не искате Европата, ни ви трябват и законите и. Пишете си ваши, затваряйте границите напълно, опънете бодлива тел и дерзайте.
  • 9 Бравос

    3 2 Отговор
    Време е индийски закони да прокарате и от ония с точките на челото да си вземете...поне няколко милиона пък белким нацяло се затриете като нация.
  • 10 Сатана Z

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    По—добре образовани и работни Индийци и Пакистанци ,отколкото необразовани и мързеливи български навлеци без значение от цвета на венците им.
Новини по държави: