Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Април, 2023 18:46 1 856 19

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година

  • украйна-
  • европейски съюз-
  • пшеница-
  • мито-
  • зърнена сделка

Евросъюзът обаче запази митата и квотите по това споразумение за най-чувствителните земеделски продукти от Украйна, като месо, млечни продукти, захар и някои зърнени култури

ЕС удължава безмитния внос от Украйна с още година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителствата на страните от Европейския съюз се споразумяха да удължат с една година отмяната на митата и квотите върху вноса от Украйна, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се помогне на икономиката ѝ по време на войната с Русия.

Още новини от Украйна

Швеция, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, заяви, че посланиците на Съюза са се съгласили с удължаването на днешната си среща. Европейският съюз премахна митата за първите 12 месеца през юни 2022 г.

Отмяната на всички мита обаче доведе до недоволство от земеделски производители, което прерасна в това, че по-рано този месец Полша и Унгария забраниха част от вноса на зърно от Украйна.

Още преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Украйна се възползваше от премахването на поповечето от митата на ЕС, в някои случаи с преходни периоди, съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна, прилагано от 2016 г.

ЕС обаче запази митата и квотите по това споразумение за най-чувствителните земеделски продукти от Украйна, като месо, млечни продукти, захар и някои зърнени култури.

Сега Европейската комисия предложи изплащане на компенсации на фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, както и разрешаване на тези страни да забранят вътрешните продажби на определени зърнени култури от Украйна, като същевременно разрешават транзита им за износ в трети страни.

Държавите се превърнаха в транзитен маршрут за украинското зърно, което Киев не можеше да се изнася през своите черноморски пристанища.

Вчера комисията по международна търговия на Европейския парламент подкрепи с голямо мнозинство спирането на митата върху вноса за още една година преди окончателното гласуване през май.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 1 Отговор
    Гечката джуниър подви опашка. Заповедта му трая 3 дни. От тая фамилия са все неудачници.
  • 2 Боруна Лом

    34 0 Отговор
    ТОТАЛ ЩЕТА!СВЕТИМ КАТО КРУШКИ!
  • 3 Самоубийството

    41 0 Отговор
    Продължава...
  • 4 КОТарАК

    34 2 Отговор
    ще видим само кой ще вземе компенсациите / щото аз като рентиер , с земя в Добруджа пак ми се чини , че ще съм от страната на булката
  • 5 Гориил

    27 0 Отговор
    Няма европейски мита за необмислено и безмилостно изсечените гори в Карпатите.
  • 6 Подло

    57 1 Отговор
    Значи Брюксел е готов да трови гражданите на Европа още и още-само и само да угоди на САЩ и зеления наркоман...
  • 7 Чеп

    32 1 Отговор
    Много е яко да се подиграват с България а назначените от нас мишУета за управляващи да казват как са евроатлантицИ.
  • 8 Гларус

    20 0 Отговор
    Още украинки ли ще идват?
  • 9 Гориил

    28 4 Отговор
    Украйна загуби статута на индустриална сила и бързо деградира в науката, технологиите и образованието. Москва гледа с болка и мъка на трилиони рубли, похарчени напразно.

    Коментиран от #11

  • 10 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 11 Търновец

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Приятелю преди години България в Пловдив сглобяваше Рено 8 и Рено 10, а след това Москвич дойде по партийна линия в Ловеч, а от Русия идваха Запорожец и след това Жигули. Тогава в Китай още яздеха магарета - начело с Председателя Мао, а ние още имахме Чайка и Дунав експрес. Сега Китай почва експериментално подземни влакове с 1000 км в час скорост, а ние караме вагони и локомотиви от 50 години. А първо да си видим нашата си държава, с Русите купуват Москвич от Китай и му слагат тяхна табела.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боза от 6

    5 0 Отговор
    Изтри го, защото не е вярно, или не е политкоректно?
  • 14 Хуявина

    31 0 Отговор
    Защо австрия германия франция и останалите западняци не внасят жито и слънчоглед ами само соц страните? Само нас ли ни тровят?

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сдфгхйхуй

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хуявина":

    Да те открехна- от 25 години (за толкова гарантирам) всичкото читаво зърно което произвеждате (а това е около 220% от нуждите на страната) ВИНАГИ е било изнасяно към ивропътъ, до последното зрънце...
    После вие ВИНАГИ сте купували най-гадните боклуци които трудно се класират и за фураж- в последните години хлябът ви е поне на 70% от осраинско зърно което е тъпкано с пестициди, а дори африканските държави не си позволяват повече от 25-30% от зърното им да е осраинско...
  • 17 Перо

    15 0 Отговор
    Във Фалирането на нашите фермери ли се изразява “помощ” за Украйна? Още по-малко, че радиацията от 200,000 км2 от територията на Украйна още не се е разпаднала! Предлаганите обезщетения също да от данъкоплатците на засегнатите държави! Великобританията направи своя избор! Също в някои части има заровени болни животни от антракс за което каза режима в Киев и заболели руски войници при изкопни работи за отбранителни съоръжения!
  • 18 Перо

    18 0 Отговор
    ЕС не взе отношение за държавния преврат на ционисткия режим, нито за последвалия геноцид на руско говорящото население, нито за подстрекаването към войната. Сега взимат страната на превратаджиите и това се приема за демократично. Резултатът от това поведение е на лице! Ционистката политика се приема за норма на демокрация!
  • 19 Анонимен

    4 2 Отговор
    Аз си продадох всичката пшеница за брашно, което се изнася от България. Радвам се, че тук никой няма да яде от нея освен аз, защото е качествена, а земеделците само ни плюят. Яжте си боклуците от магазина и това е.
Новини по държави: