Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 10:00 2 111 36

Живеем в най-доброто място в днешния объркан свят

  • русофили-
  • ес-
  • европа-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • история

Хората, които вярват на глупостите за Европа, очевидно са заболели от историческа безпаметност

Живеем в най-доброто място в днешния объркан свят - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

В "кървавите поля" на Европа, както ги нарича историкът Тимъти Снайдър, танкове и бомби отново избиват и осакатяват десетки хиляди хора. И сякаш целият миролюбив и красив европейски проект издъхва, премазан от веригите на бронетранспортьорите и калните ботуши на военните. Но тази война ще свърши, а Европа ще остане. Тъй че нека се отдръпнем малко назад и да размислим защо Европа, защо този най-добър от всички възможни светове, продължава да скърца и да се тресе под натиска на злонамерени или просто неуки и озлобени външни и вътрешни разрушители.

Още новини от Украйна

Европа като някаква грохнала, изкукуригала бабичка, която няма сили да си подреди и прочисти къщата - този глуповат разказ не от вчера е популярен най-вече сред хора с по-ниско образование или в европейската периферия. Тоест - сред онези, които най-слабо разбират настоящето и най-силно се страхуват от бъдещето. Зад този разказ се крие определена история, дори две истории. Първата започна в мига, когато преди години, в едни много безоблачни времена, французите и холандците се подведоха по акъла на своите националисти и провалиха европейската конституция. Ако тогава Евросъюзът се беше утвърдил като федерална структура с перспективата наистина да се превърне в Съединени европейски щати с единна вътрешна, външна и отбранителна политика, по-късно гръцката криза щеше да струва много по-малко пари на европейците, а в кризата с бежанците нямаше да има разнобой, солови акции и в крайна сметка хаос, тревога и несигурност. Безпорядъкът от тези две кризи сублимира по време на пандемията, през която националните държави изпаднаха в тежък смут и се окопаха в границите си.

Приказката за "прогнилата Гейропа"

И втората история - междувременно жестоко окървавена - започна приблизително по същото време. Тогава Москва се отказа от идеята да върви по пътя на демокрацията, правовата държава и сътрудничеството със Запада и се върна към традиционните политически нагласи на Русия: изолация, изграждане на буферни зони, шпионаж, подривна дейност, военни удари, конфронтация. И пропаганда - именно това е втората история, която към края на първото десетилетие на 21 век Кремъл започна да разказва на своите поданици и на останалата част от света. Историята за прогнилата, развратна, малокръвна "Гейропа", изгубила вярата и ценностите си, която скоро ще бъде залята и претопена. За вътрешна употреба разказът решаваше един древен руски проблем: да се запуши устата на традиционно проевропейската руска интелигенция. А навън конструираше първия след края на Студената война прокремълски политически лагер, който внася шум и разводнява една иначе очевидна истина: че в западния свят законите са цимент за обществото, че този свят е по-хуманен, по-миролюбив и икономически много по-ефективен от руския.

Впрочем, и по времето на Студената война съветската пропаганда успешно залагаше на сходни маниакални идеи, а десетки милиони хора по цял свят искрено вярваха, че капитализмът е обречен. Но той оцеля и без усилие превзе самата Русия. И неслучайно от близо 15 години насам Москва за втори път се опитва в лицето на ЕС да събори един по-добър обществен модел - само защото се опасява, че той рано или късно ще се наложи и в Русия и така ще отнеме властта на феодалите.

Знаят ли какво правят?

Разбира се, глухият тътен на недоволството срещу европейския проект има и други измерения. Обективно Евросъюзът е прагматична конструкция, която няма ресурсите да въодушевява масите. Логиката "Обединена Европа е добра за всички и затова всички трябва да я харесват" отдавна не работи в един свят на историческа безпаметност, на безотговорни социални мрежи и на все по-безмилостна борба за внимание и успех, в чиято центрофуга се въртят по-младите поколения.

С други думи, хората нямат време и желание да мислят за важното, защото са претоварени от второстепенности. Тъкмо поради това се и поддават на дифузните антилиберални лозунги, които хвърлят в един кюп три съвършено различни тенденции: икономическия неолиберализъм, обществените и лични свободи и правовата държава. Срещу либералния фундамент на обединена Европа се бунтуват както разгневените млади консерватори националисти, така и една нововъзникнала дифузна общност, в която редом маршируват почитатели на Путиновия военен ботуш, християнски фундаменталисти и безчет огорчени консуматори, мечтаещи за недостъпни предмети и почивка на Малдивите. Те са обединени от омразата си срещу либералните ценности и искат да разрушат Европа, без оглед на факта, че събаряйки основите на европейския проект, ще върнат континента в изходно положение: настръхнали една срещу друга национални държави, които, вместо да търгуват в общ интерес, харчат парите на данъкоплатците за граници и оръжие.

Колкото и да е парадоксално, тъкмо завоевателната война на Русия срещу Украйна за пръв път през последните десетилетия слепи целостта на Европа, разби на пух и прах налудничавите идеи на сегашните руски лидери и обърна наопаки разказа за грохналата и изкукуригала бабичка, чийто дом се оказа не Брюксел, а Москва. За съжаление, това си има и цена: днес част от парите на европейските данъкоплатци вече отиват не само за мирна търговия и всеобщ просперитет, но и за оръжие…

Най-доброто място за живеене

Не бива да си правим никакви илюзии: европейският проект наистина преживява тежки времена. Собствените му прегрешения са ясни: няма я вдъхновяващата визия, мирът и просперитетът поне доскоро се приемаха за даденост и бяха лишени както от притегателна сила, така и от ресурса за отбрана, икономическото неравенство продължава да гневи хората, а политиците често лицемерят в името на "реалната политика". Независимо от всичко това европейците не бива да забравят най-важното: че живеят в най-добрата Европа, която някога е съществувала. И че тъкмо тази Европа е най-доброто място за живеене в днешния объркан и несигурен свят.

Това последното едва ли има нужда от допълнителни доказателства - трябва само да погледнем отвъд европейските граници.

Това е преработен вариант на текст от 2017 година.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    31 5 Отговор
    ЕС е едно недоносче!
  • 2 Да, бе

    36 4 Отговор
    Най-доброто място за живеене, но за не европейци с не традиционна сексуална ориентация и изповядващи всичко друго освен християнски ценности... И разбира се за вечно гладните колониалисти с откраднатите от целият свят милиарди.
  • 3 Зевс

    35 1 Отговор
    Като е толкова хубаво защо всеки ден се лее такава пропаганда, от която и Гьобелс би се засрамил?
  • 4 Някой

    26 1 Отговор
    Да, да.
    Така си мислят и психично болните в лудницата.
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    33 1 Отговор
    От континент с идея за мирно и свободно придвижване на хора и товари, превърнал се в концлагер за коренното население, с незачитане на културата, традициите, езика, обичаите на всички народности какво да очакваме.... С бюрократи превърнали се в слуги на чужди интереси.. Континент колония на Кралството на Хамбургрера..... Говорят за партньори. Какво означава това.??? Коя Европейска държава има военна база в Америка...????
  • 6 Германов

    20 2 Отговор
    Европейският Съюз е рухнал напълно, не могат да защитят нито един човек от репресиите на Гешев и Борисов!
  • 7 Нужен е нов демократичен и справедлив ре

    20 1 Отговор
    Не е добро място за живеене там където има социална несправедливост,бедни и богати,и авторитарно потъпкване на човешките права! С други думи, човечеството е на кръстопът! Ще тръгне ли по верен път?

    Коментиран от #27

  • 8 Тоя па..

    7 14 Отговор
    На ганьовците трябва да се игнорират дипломите за "вишу образование".През Турско българите са били по-интелигенти и силни,защото са имали праг за служби и постове в турската администрация.Оставени сами на себе си,слугите се отпускат и почват да го играят "елит".Ганьовецът е нямал аристокрация от 1396,за разлика от гърци,сърби и румънци.Лично аз смятам че сме най-некултурният и неприятен народ на Балканите и в Европа..
  • 9 Паулу Курелю

    23 1 Отговор
    ако бобулечките и задължителните въксини са най-доброто място, тури му пепел
  • 10 Беше най-доброто място за живеене

    20 2 Отговор
    В сравнение с диктатурата на дълбоката държава в ЕС, комунизмът е „просто едно недоносче“
    Тато
  • 11 преработен вариант на текст от 2023

    16 0 Отговор
    Аморфното, бюрократично туловище в Брюксел прогнива много хубави места на Европа, включително и тук.
  • 12 Европейският СССР ще се разпадне

    18 1 Отговор
    защото се държи като СССР!

    Коментиран от #28

  • 13 Абе

    18 1 Отговор
    то може и да е рай там, но нас тук какво ни топли? Откак изчезна лошия социализъм и добрия капитализъм ни завладя 3 милиона изчезнаха. 3 милона за 30 г. Рай, рай, ама за тях.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Америка е виновна!

    1 15 Отговор
    Защо даде Макдоналдс на руснаците 1990г!, та щяха да се избият по опашките за него!
    Трябваше да си седят на картошките и водката в СССР и всичко щеше да бъде мирно и тихо!

    Коментиран от #20

  • 18 Пако

    16 1 Отговор
    ПОД ЕДИН ПОКРИВ ЕДВАМ СЪЖИТЕЛСТВАТ ДВАМА СЪПРУЗИ ,А КАМО ЛИ СБИРЩИНА ОТ 28 ЧЛЕНА.
  • 19 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    А някои си живеят най-добре !! То и за това има доста милиони люде в този земен"рай" под ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ !?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Това ли е Европа?

    1 15 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. След работа развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!

    Коментиран от #25

  • 22 Тошо

    14 1 Отговор
    АБЕ АНДРЕЕВ ТИ ОЧЕВИДНО НЕ СИ ИЗЛИЗАЛ ОТ СЕЛО,БИЛ ЛИ СИ В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК ИЛИ ЛАТИНСКА АМЕРИКА ЗА ДА МОЖЕШ ДА ВИДИШ РАЗЛИКАТА КОЯТО НИКАК НЕ Е В ПОЛЗА НА ЕВРОПА. СТИГА С ТЕЗИ ИЗТЪРКАНИ ЛЕГЕНДИ.

    Коментиран от #23

  • 23 Прав си

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тошо":

    аз живея в Перу. Много е гот.

    Коментиран от #34

  • 24 Миле

    16 1 Отговор
    ЕС е чифт брилянтно лъснати скъпи обувки с брутално вмирисани ...чорапи .
    Тълкувайте го, както искате !
  • 25 Миле

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Това ли е Европа?":

    А в Амстердам ,само българки на червените фенери , две за 300 евро . Така че прави си сметка , кой е по жалък .

    Коментиран от #26

  • 26 Ние затова сме "братушки",

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Миле":

    защо ни взеха в ЕС, никой не знае!

    Коментиран от #31

  • 27 Хахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нужен е нов демократичен и справедлив ре":

    А най лошото е , че има тотално лицемерие, лъжа и фалш. И хората го виждат.
  • 28 Булдог

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Европейският СССР ще се разпадне":

    Като СССР ,ама друг път!,EU - то са сбирщина от либерали, зелени ,марксисти , отрочета на коминтерна , зли антихристи готови да продадат и гробовете на Предците си! А ,за разпада му съм съгласен, и колко по- бързо , по добре
  • 29 Вирус

    3 1 Отговор
    Тъпото Дойчо пак мозъци ръси и каква хубава снимка хахаха
  • 30 Сандо

    4 0 Отговор
    Май "прогнилата ябълка" Андреев е обхванат от вътрешни страхове и чрез писане на подобни текстове иска да се успокои?А по-добре за неговото бъдеще ще е заработи за Агенция Синхуа.Той може,такива като него са истински хамелеони.
  • 31 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ние затова сме "братушки",":

    Знаят,знаят гадовете,ама за нас останаха само лафовете-шербет.И бананите!
  • 32 хммм

    6 1 Отговор
    Пълна простотия и пародия.... заради Мара ли пускат такива малоумни статии. Барем па някой се върже..
  • 33 фашизоид

    3 1 Отговор
    Авторът: Ако тогава Евросъюзът се беше утвърдил като федерална структура с перспективата наистина да се превърне в Съединени европейски щати с единна вътрешна, външна и отбранителна политика, по-късно гръцката криза щеше да струва много по-малко пари на европейците, а в кризата с бежанците нямаше да има разнобой, солови акции и в крайна сметка хаос, тревога и несигурност. Безпорядъкът от тези две кризи сублимира по време на пандемията, през която националните държави изпаднаха в тежък смут и се окопаха в границите си.

    Той мечтае за фашистката американска мечта, при която ваксинираха деца с експериментални течности и продължават да мълчат за високата смъртност. Добре, че няма единна еврофедерация Гейвропа.., слава Богу няма...
  • 34 Ежко Бежко

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Прав си":

    Аз живея в ЮАР. Също е гот. Поживях в Европа и БГ то, ама не става, голяма мизерия. Надявах се извънредните избори може да се обърнат нещата, ама не стана. Затова и се изселихме по-далече от простотиите в ЕС. Чета глупави коментари как българите са се хванали гуша за гуша и не мога да се начудя на сънародниците. Много сляп народ.
  • 35 Точен

    3 1 Отговор
    Поредната сълзлива статия в стил "Кой ми се иза..а в гащите". Но за пропагандното ниво на сороската медия Дойче зеле е тамън ))
  • 36 медуза фор ю

    4 0 Отговор
    Толкова е добро, че не се трае!!!