Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юли, 2023 10:00 3 456 81

Руската пропаганда е по-умна от съветската. Вижте България.

  • русофили-
  • русия-
  • нато-
  • ес-
  • българия-
  • война-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • възраждане-
  • ссср-
  • костадин костадинов-
  • румен радев

Днес тя не е толкова глупава, колкото беше съветската навремето

Руската пропаганда е по-умна от съветската. Вижте България. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Руската пропаганда не е толкова глупава, колкото беше съветската навремето. Тя извън страната не величае режима на Путин като най-демократичния, най-хуманния и т.н., а действа по логиката на обратното. Хиперболизира проблемите на Запада (впрочем, немалко от тях създадени от самата Русия), за да изкара, че той е в упадък (залезът на Запада) и да внуши, че щом Русия не му принадлежи, значи е във възход (изгревът на Изтока). Такава е широката пропагандна рамка, в която влизат какви ли не исторически фалшификации, подмени на понятия, форми на уотабаутизъм (обвиняваш другите в това, което сам вършиш), разпалване на страхове и т.н. Целта е западният човек да не се изправи пред простия въпрос - как живея аз и как живеят руснаците (от нищетата на обикновените хора до корумпираността на елитите и авторитарността на властта), а да губи доверие в собственото си общество, докато се превърне във враг на себе си. Което значи в неволен воин от хибридната армия на Путин, която се е заела да превземе Запада отвътре и да инсталира където и доколкото може властови гарнитури, лоялни към Кремъл.

Още новини от Украйна

Влиянието на тази открито антизападна и скрито проруска пропаганда е различно в различните страни на Запад, но вече почти навсякъде има свое политическо представителство. Ако такива субекти обаче се домогнат до властта в Германия или Франция, ЕС е заплашен от имплозия - Русия действително ще е успяла да го унищожи със собствените му сили.

Президентът Радев, "Възраждане" и БСП

България, както сочат изследванията на обществените нагласи, е най-податливата страна в ЕС на руската пропаганда. И това едва ли може да се обясни само с културни сантименти и политическо невежество, без активната работа на Русия, която продължава да ни възприема като своя историческа собственост (достатъчно е да се проследят изказванията и поведението на руския посланик Митрофанова). В резултат в България бе композирано нещо като неформално проруско обединение с участието на президента Румен Радев, партия "Възраждане" и по-плахото участие на БСП. То, прекрачвайки границите между властите, придоби завидна власт и фактически с кратък антракт управлява България през последните три години. И след 30-годишен период на дълга и трудна евроатлантическа интеграция я вкара в период на последователна евроатлантическа дезинтеграция. Следствие от това е отслабването на националната ни сигурност, защото тя е колективна в рамките на НАТО и няма как да не зависи от (да е реципрочна на) собствената ни активност в Алианса и заявените ни геополитически позиции.

Така я карахме до идването през последния месец на редовното правителство на Денков/Габриел, за което президентът направи всичко възможно да не се състои (както се казва, Москва него гледа). А след като въпреки това се състоя, "Възраждане" вдигна децибелите на речта на омразата до невиждани висоти, та лидерът на партията чак нарече мислещите различно от него "озверяла античовешка сган" и "измет", която трябва "да бъде унищожена". При това агресията на думите все по-трудно се задържа в тях и се насочва към телата - било в парламента, било в магазин за бира или на филмова прожекция.

Костадинов явно мечтае за преврат

Същият този лидер не спира да привижда преврати, които другите организират, защото в духа на уотабатизма очевидно мечтае сам да извърши такъв в някакво осъвременено повторение на деветосептемврийския. И вече завъртя публичния репертоар от онова зловещо време, за който се надявахме завинаги да е останал в закрития музей на революционното движение. Многократно се увеличи честотата на любимите на комунистите думи "народ", "врагове", "предатели", "Белене". Народът, естествено, са националистите от "Възраждане" (никой друг), а враговете, естествено, са американците, предателите са всички, които не искат Русия да победи Украйна, а Белене е концлагерът, където предателите (слуги на враговете) ще бъдат пратени, веднага щом народът вземе властта.

Но понеже превратът днес едва ли може да разчита на окупация от съветската армия (да спи зло под камък), националистите ще трябва да стигнат до властта, подобно на Хитлер, по парламентарен път. И после да влязат в историческата роля на комунистите, а президентът вероятно в по-питомната на ОФ-то. За БСП ми е трудно да прогнозирам къде точно ще се пласират, но нищо чудно да имат съдбата на БЗНС-Никола Петков.

А за да излязат сметките на "Възраждане", руската пропаганда ще трябва първо да промие мозъците поне на още толкова избиратели, колкото имат в момента. Може да се предположи, че до следващите избори тя чувствително ще нараства, съпътствана от нови провокации, които да усилват въздействието ѝ (подобно на вертолета, разхвърлящ позиви с лика на Тодор Живков). И речта на омразата, възпроизвеждана до изнемога от дирижирани постове в социалните мрежи, да замества фактите и доводите с колективни емоции, докато все повече хора загубят възможността да преценяват трезво собствените си интереси и гласуват срещу тях в режим на постистината.

Съществена причина за пораженията, които руската пропаганда успява да нанесе в България, е, че съпротивата срещу нея е оставена изцяло на спорадични либерални гласове. Те, според своите етични стандарти, си служат именно с фактите и доводите, които пропагандата заглушава с разпалването на колективни емоции (основно страхове), така че загубата в битката им за мисленето на немислещите е предизвестена.

Кой може да спре руската пропаганда?

Реален ефект в противодействието на руската пропаганда могат да постигнат само българските служби, защото тя се генерира от и с методите на руските тайни служби - претрансформираната КГБ, обявила хибридна война на "колективния Запад". Само нашите служби (стига наистина да са наши) могат да използват компетентността си, за да разкрият агентите на путиновия режим в България, които вербуват публични говорители и строят ферми за тролове, и най-малкото да дадат информация за действията им. Досега някакви данни по въпроса бяха изнесени единствено от началника на кабинета "Петков", колкото да предизвика мощен хейт, идващ, разбира се, от тези, за които се отнасят данните.

Противодействието на руската пропаганда е работа за контраразузнавачи, не само защото от обратна страна стоят техни "колеги", а и защото е превенция срещу възможен преврат, който да суспендира демократичния конституционен ред в България и да я върне в сферата на руското влияние.

Но тъй като "опорка" на руската пропаганда е, че всеки апел тя да бъде спряна само я прави по-силна, все едно, че не сте чели този текст.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аман заман

    45 17 Отговор
    Шорош-паветътъ са се поразстроили
  • 3 Последния Софиянец

    57 25 Отговор
    Това на снимката е баба Стойна.Георги Лозанов не струва колкото малкото и пръстче

    Коментиран от #13, #39

  • 4 ДА ДЕ

    59 23 Отговор
    Ама тази статия също е пропаганда.
  • 5 Псевдоним

    15 28 Отговор
    Визират американската пропаганда, която наистина е по-умна от съветската.

    Коментиран от #27

  • 6 Българин

    18 37 Отговор
    само такива са поддръжниците на Путин
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    24 36 Отговор
    няма по-глупави хора от Бг копейките
  • 10 Българин

    21 29 Отговор
    тази на снимката не знае на кой свят е
  • 11 Каква

    19 25 Отговор
    е тая зла баба на първа линия ?
  • 12 КОТарАК

    17 26 Отговор
    не е въпрос само на руска пропаганда , но и пари. РФ в момента е обсебена от олигарси , на които не им пука за никой. не съм русофил-българофил съм ако и има такава дума ,но русофил трябва да бъде срещу руската хунта , джуджето.поне така ги разбирам нещата.
  • 13 Българин

    17 23 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    внуците и са на Запад
  • 14 Зеленски съм - ай лав кака Ина

    24 14 Отговор
    Има ли значение каква е руската пропаганда, като Окрайна олекна с 1/5-та от територията си, засега?
  • 15 Пълзяща руска окупация в България!

    23 28 Отговор
    Най голямото предателство!
    Продажните ни политици намалиха населението на България с 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    400 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #45, #68

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    10 22 Отговор
    ЗЗД и превъзпитаване на рубладжиите в лагери
  • 18 Тази статия,

    40 11 Отговор
    Е същата тъпа пропаганда. Каква Руска такава ви гони незнам, но аз виждам само атлантическа такава. То телевизии, радио, Интернет...и като не си съгласен със статуквото , ставаш путинист,комунист,фашист и т.н. епитети. А истината е друга!
  • 19 Стотици руски ютюб канали в България!

    9 15 Отговор
    Постоянно призовават и подробно обясняват, как руснаците да се преселят в България!
  • 20 Сандо

    26 6 Отговор
    Демократ с папионка=Гого.И продажната си душица дава за победата на цивилизацията с евроатлантическите ценности.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сандо

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами наскоро Зеления така обикаляше и из горната част на европата,сега е наред да се скрие в долната част.
  • 23 Реалист

    23 5 Отговор
    От Козяк плащат на подлоги за пропаганда
  • 24 Професора

    22 4 Отговор
    Гошо Лозанов е бг мерзавец
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    Не че американската пропаганда е
    по-умна,
    а на нея се хващат
    по-глупавичките и
    по-меркантилните ‼️‼️‼️
  • 28 копейко

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти гледай онази пушка с която ще чакаш Зеленски как ще ти я лъзнат там където трябва. Та на баце тормоза ще ти изглежда като приспивна песен.
  • 29 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    знам-за това ти го казвам -набелязан си
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коко

    20 3 Отговор
    Този медиен "експерт"- пуяк с папионка защо изобщо го коментирате?

    Коментиран от #66

  • 32 Московийски пропагандатор

    8 15 Отговор
    Московия много обича нискоинтелигентни деградати с ментални проблеми да и водят пропагандата. - Защо с ментални ли? Защото, нормални хора не слагат Московия над собствената си родина. Всички московийски интереси са антибългарски.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Не е нужна пропаганда

    25 5 Отговор
    Вижте кадри от Париж и вижте кадри от Москва и си направете извода, къде можеш да се разходиш без да те нападнат, в Париж не можеш със сигурност

    Коментиран от #40

  • 36 Компира

    20 3 Отговор
    Чорлав пингвин с папионка, на всяка власт той е вярна болонка.
    Псевдо-доц. Лозанов, днес коя медия ще закрием, защото не пее в демократичния хор?

    Коментиран от #41

  • 37 Сандо ли си кво си

    3 9 Отговор

    До коментар #34 от "Сандо":

    Ти знаеш ли кой я е минирал бе.Хамър.И кой се окопал там .Какво првят руските воиски там бре.
  • 38 Госあ

    19 6 Отговор
    Руската пропаганда е достатъчно умна, да остави глупавата западна пропаганда да работи за нея. На принципа на Бонапарт.

    Коментиран от #42

  • 39 Скайнет

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Баба ти стойна, скоро че престане на маа с чуждо знаме.
  • 40 И какъв е извода

    4 13 Отговор

    До коментар #35 от "Не е нужна пропаганда":

    Диктатура като в рассия,така ли.Ако трябваше да е така трябва цялата руска сг. ан да си стои в рассия а не да е плъзнала по целия свят,щото в русия е много убаво.Включително и тук да им слушам брътвежите на руски.
  • 41 Нека не обиждаме

    18 4 Отговор

    До коментар #36 от "Компира":

    Господин Лозанов
    Той не е глупав човек освен това е виден реститут и това обяснява нещата които от време на време плещи по медиите

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 вие си лойте

    6 3 Отговор
    Аз бае ви Ганев/цончо/си купих с помощта на тъщата на моето златно сребро апартамент за без пари.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 10 Отговор
    Само за физиономията на това Бабе,трябва да му давате 3-на надница,мутрафонова!
  • 47 Естествен отбор

    9 8 Отговор
    Те тия дето кълват на руска пропаганда са същите дето са кълвали навремето на съветската 5 процента и спадат
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ДВ измамно

    9 8 Отговор
    Трябва да ви забранят и изгонят от България
  • 50 Объркано Атлантиче

    27 9 Отговор
    Знаете ли ,че Франция е на четвърто място по златни резерви - близо 2,500 тона.
    А във Франция няма нито една златна мина.
    Мали, която е окупирана от Франция, няма златни резерви в своите банки, въпреки че има 860 златни мини и произвежда 50 тона годишно.
    Ама пари за пенсии няма.
    И в България също има златни мини, но златото ни го взеха в Англия, и пенсиите и стандарта ни е нисък и сме най-бедни в Европа.

    Това е само един пример от многото. Приказките за руската заплаха и пропаганда е за да ви обират брутално. При СИВ България сама добиваше българското СИ злато за българският СИ златен лев, днес в ЕС и НАТО "демократично" ни го вземат.
    И това е "руска пропаганда", разбира се..!

    Коментиран от #62, #63

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 !!!?

    10 13 Отговор
    Руската пропаганда и "градинарите" на Митрофанова !!!?

  • 53 Софиянец

    18 6 Отговор
    Затова пък укро щатската е елементарна до затъпяване!
  • 54 !!!?

    11 6 Отговор

    До коментар #51 от "флипп":

    Руска пропаганда от "козяк"...пардон, от язовир "Копринка" !!!?

    Коментиран от #57

  • 55 ТАЗИ възрожденка НА ФИГ.1 Е

    5 7 Отговор
    СЕСТРА НА КУПЕЙКИН....☝
  • 56 Механик

    3 8 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #65

  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "!!!?":

    Само плакат , защото все още не е хвърлил толкова бомби колкото Обама, че да му дадат Нобелова награда за МИР 🤔🤔🤔
  • 58 Гост

    7 2 Отговор
    Този рошавия като какъв специалист се изказва?
  • 59 русофилски продажници

    3 7 Отговор
    Само като видите снимката разбирате колко rнycна,предателска и антибългарска е русофилската нanacт.Добре,че вече са на изчезване комунетата и русофилските предатели.За тези които са останали обаче, службите за сигурност се задействаха и руските шпиони подлежат на арести,съд и депортация.
  • 60 зелю

    9 2 Отговор
    Всички знаем тази предистория. Знаем също, че Украйна така и не изпълни Минските споразумения, които бяха поставили и срок за нейните задължения – края на 2015-та, Че обстрелите на мирното население в ДНР и ЛНР не спряха в течение на всичките изминали осем години. Знаем и черната статистика на жертвите – между 13 000 и 15 000 убити в този така и не секнал военен сблъсък в Донбас. Повечето от тях – мирни хора. Включително и деца.
  • 61 зелю

    8 1 Отговор
    Почти не останаха журналисти от големи медии, които да се осмелят да напомнят сега, че тази война не започна с нахлуването на Русия на 24 февруари т. г., а много по-рано. Началото ѝ се разгърна пред очите на цял свят – още след трусовете на „Евромайдана” и силовата смяна на властта в Киев през февруари 2014 г., последвани от остра вътрешна конфронтация, от опълчването на рускоезичното население в Донбас срещу новата крайнодясна и русофобска киевска политика, от пламналата там де факто гражданска война, за чието спиране бе направен опит с двете серии Мински споразумения от края на 2014-та и от началото на 2015-та, ангажиращи Киев да предостави широка автономия на самообявилите се междувременно Донецка и Луганска народни републики.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 небрежнев

    4 3 Отговор

    До коментар #50 от "Объркано Атлантиче":

    Онемявам като чета твърденията ти. Как можеш да кажеш, че "При СИВ България сама добиваше българското СИ злато за българският СИ златен лев"?!

    България има Златен лев до 1933 г., когато 1 лев = 10,86956 mg злато, и то не пряко, а чрез фиксирането на лева към американския долар. След премахването на златния стандарт в САЩ през 1933 г., лева също губи прякото си обезпечение в злато.
    При СИВ в България българския лев се обезценява 1000 (хиляда) пъти в сравнение със Златния си стандарт от царско време. Комунистите правят деноминации: през 1951 г. в съотношение 100:1 и през 1962 г. в съотношение 10:1 ! Така всички спестявания на хората се намаляват хиляда пъти, но това не пречи на управляващите най-нагло да пишат на банкнотите "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката", ама никой не знае колко е това злато и има ли го изобщо.

    При падането на комунизма през 1989 г. в България валутния резерв падна на 200 милиона долара и правителството на Луканов обяви фалит, който завоалирано наричаше "мораториум по плащанията". Като се има предвид, че Златния резерв се включва във валутните резерви, то ще разбереш какво златно покритие е имал социалистическия лев. Сега валутните резерви на БНБ са 36 милиарда евро, което е около 200 (двеста) пъти повече от резервите на БГ при падането на комунизма!

    Коментиран от #70

  • 64 Ранко Петров

    4 2 Отговор
    Някои ако си опикаят крачолите и пантофите след ходене до тоалетна,пакп Русия ще им е виновна....Промити мозъци.Но щом искате Европа,щом искате Укр,щом искате НАТО,САЩ,защо не сте в окопите в Украйна ,да защиштавате фашистите и фашизма????????????
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коко":

    Прав си колега,остана и папионката да ни учи на политика .Що ли не си гледа приятелите от Прайда,все чучела като него.
  • 67 сноу

    3 0 Отговор
    Жорето пак някой му е разрошил перчема...а той след тая процедура трудно събира свестни мисли в главата...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Объркано Атлантиче

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "небрежнев":

    Глупости.

    В периода до ноември 1989 г. левът на теория има златно покритие, като на банкнотите има текст, в който се посочва: „Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката“.
    Подробности: "Първите банкноти с покритие в злато се издават през 1885 г., (от 20 и 50 лева), когато със закон БНБ получава правото да издава банкноти и става емисионна банка на държавата, а самите банкноти се печатат в Лондон. Пред 1899 г. се издават и първите банкноти с покритие в сребро – от 5, 10 и 50 лева. За времето от 1880 г. до 1941 г. златното покритие на лева намалява и от 0,2903 г, достига до 0,0031 г. През 1947 г. се извършва обмяна на парите. През 1952 г. се извършва крупна парична реформа, а курсът на лева започва да се изчислява въз основа на курса на съветската рубла. Златното покритие става 0,1306 г. "

    Енциклопедия „БЪЛГАРИЯ”, том 3, изд. на БАН, С.1982 г.
  • 71 ПУТИН НЕ НИ КАРА ДА ЯДЕМ СКАКАЛЦИ

    1 2 Отговор
    Разработеният иновативен продукт от бадеми с добавени ядливи насекоми, който е нов алтернативен източник на протеин и хранителни влакнини, има потенциал да бъде внедрен в производството при спазване на всички изисквания за безопасност. Бадемовите пасти не са традиционни за българските потребители и са добра основа за производството на различни кремообразни храни, обогатени с насекоми или продукти от тях, с балансиран протеинов състав и с високо съдържание на хранителни влакнини
  • 72 Моряка

    2 0 Отговор
    Гола синя вода си,приятелю.Даже и по жълти вестници да си се образовал,пак след генералите трябваше да добавиш и адмиралите.Подценяваш и останалите морски офицери.С големите си офицерски заплати в рубли те са изкупили още няколко милиона недвижими имоти.Всеки момент откъм Перловска река се очаква залпът на Аврора.Към гара Подуене в запечатан вагон пристига Дебел Сашко с декрет за мир и съдебна реформа.Досега бил комунист под прикритие на антикомунист.Щели да се занимаят първо Тагарев и Пасито.Останалите.Атлантици нямало да ги линчуват,възтановили са мигом предишната си боя..Свикнали са.На Дондуков 2 Корнела чака Радев да се разберат като мъже- Атлантик ли е или не.По Княжеската градинка Кирчо и Кокорчо мъкнат под мишница паметника на Съв.Армия.Възтановяват го на същото място.Тежко им е,но търпят.Инъче Народен съд.

    Коментиран от #79

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Срам за България

    1 1 Отговор
    Винаги може да снимаш и да сложиш провокативна снимка. Журналя, овцете блеят и се радват, че има паша, а те отивали на заколение!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 6666

    3 0 Отговор
    Как ми се иска на този червен бабишкел от снимката да му размажа злобната муцуна.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 БСП и Възраждане са предатели, руски слу

    4 0 Отговор
    Някога да сте видели български знамена в Русия? Русофилите и путинофилите как преглъщат изказвания, като това на руския депутат Толстой, че цялото българско черноморско крайбрежие е руско? Няма по-големи майцеиздайници от комунистите, от БСП и Възраждане.
  • 79 Всичко е ясно

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Моряка":

    Радев е путинофил. Определено, не е евпоатлантик. Дказа го.
  • 80 Гошето

    0 0 Отговор
    Малко руска ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, само че от независим западен източник. Хайде да видим как живеят щастливите американци.Гледайте видеото от тази статия „Les États-Unis en passe de devenir le pays des morts-vivants“ Щатите на път да станат страната на живите МЪРТВИ. такива сцени може да видите и в Ютуба.
  • 81 Факти

    0 0 Отговор
    Спокойно, знаменцата са шити в Туркие.