18 Май, 2023 06:00 13 102 74

Олигархията в България се задушава. Какво е нужно сега.

  • магнитски-
  • българия-
  • олигархия-
  • иван гешев-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • пари-
  • евгений дайнов-
  • граждани

Без намеса на гражданите резултатът няма да е онзи, който очакваме

Олигархията в България се задушава. Какво е нужно сега. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Има неща, които като правило се случват по сходен начин в сходни ситуации. Това „като правило“ някои наричат „закономерност“. В последните години в България имаме доста примери за действието на такива закономерности. Като правило, например, диктаторите полудяват след 10 години на власт. Като правило, диктатурите губят войни против демокрациите. Като правило, когато едно общество престане да поддържа необходимите образователни усилия, населението рязко оглупява и започва да следва популисти и авторитарни мъжкари.

В момента наблюдаваме закономерност, описана още преди 2 300 години от гръцкия философ Аристотел. В книгата си „Политиката“ той описва начините, по които като правило падат от власт олигархиите. Тези начини са общо десетина, но основните са три.

Когато едните изместват другите

Първо, натиск отвън. След като е на власт определено количество години, всяка олигархия (дефинирана от Аристотел като „група могъщи мъже, управляващи в свой интерес“) се оказва заобиколена от по-млади и по-нахъсани мъже, искащи и те да бъдат допуснати до олигархическия кръг. Ако не бъдат, като правило се организират, свалят старата олигархия и правят своя. Или достатъчно от тях проникват в старата олигархия, за да я превземат отвътре.

Подобна закономерност е проработвала у нас вече няколко пъти. Кръгът „Орион“, рязко отслабен от банковите фалити от 1996/97 година, бе изместен към ЮАР и бе заменен от по-мускулеста група, организирана около Мултигруп и ДПС. Впоследствие на мястото на Мултигруп, овакантено поради убийството на главатаря, се настаниха субекти като ТИМ, КТБ, Ковачки, Вълка и разбира се, Пеевски. После КТБ изхвръкна от групата, за да бъде ограбена от останалите. Не бе допуснато последващите банки-касички да станат пълноценни членове на олигархията, а Цветан Василев се оказа в Белград. Неговото място бе заето от Черепа, а когато и той изхвръкна, на негово място бе приет Домусчиев. Виждаме как у нас олигархията намира начин да се справя с натиска на нови кандидат-олигарси, като изхвърля стари и допуска нови свои членове.

Когато народът се организира, за да ги изгони

На пръв поглед нашата олигархия успяваше да се справи и с втория описан от Аристотел начин, по който се разпадат олигархиите: на народа да му писне и той да се организира, за да изгони олигарсите от пределите на държавата. Най-яркият опит за подобно действие наблюдавахме през цялата 2020 година. Тогава олигархията привидно оцеля и дори излъчваше нетърпимо самодоволство.

Единствен Бойко Борисов започна да изглежда притеснен и с времето продължи да изглежда все по-стреснат. Може би той единствен, макар да не чете книги, бе схванал, че тия „закономерности“ имат огромна мощ и в крайна сметка преподреждат пейзажа по свое усмотрение, каквото и да правят населяващите го олигарси.

И така през април 2021 година олигархията загуби държавната власт. Това я лиши от достъп до онова финансиране, от което тя живееше – публичните средства както на българите, така и на европейците. А една олигархия може да се справя с обичайните предизвикателства (виж горе) единствено ако има достъп до все по-големи финансови ресурси. Това ѝ създава възможността да разпределя „порциите“ така, че всички да са доволни. Но от вече повече от две години притокът на средства към олигархията е прекъснат. Тя започва да се задушава от липсата на свеж ресурс.

Война на живот и смърт

В този случай мощно се задейства третият начин, по който според Аристотел се разпадат олигархиите: олигарсите се сбиват помежду си. Точно това наблюдаваме в момента. Вече не става дума за текущи схватки – Пеевски-Василев, Гешев-Черепа – които просто освобождават едни олигарси, за да ги заместят с други. Става дума за вътрешновидова война на живот и смърт. Всеки от биещите се си мисли, че именно той ще оцелее и ще притежава свиващото се количество пари. Но подобни битки никога не протичат в политически вакуум. В тях се намесват и външни фактори, като например натиск от страна на гражданите или от някакви устойчиви правоналагащи органи (в случая имаме европейски такива). Подобна намеса като правило води до това, че оцелелите във вътрешната битка олигарси биват лишени от власт и изгонени. Олигархичната власт престава да съществува.

Каква е ролята на гражданите днес

Светът днес, разбира се, е много по-сложен от света на антична Гърция, в който е живял и работил Аристотел. Тази сложност сама по себе си прави много трудно устойчивото съществуване на такива архаични форми на управление като тирании или олигархии. Те по дефиниция са по-неустойчиви днес, отколкото са били преди 2 300 години. Натиск върху нашата олигархия, например, упражняват правоналагащи структури, каквито тогава просто не е имало – Европол, Европейска комисия, Европейска прокуратура. Имаме и международни структури за сигурност, които също тогава не са съществували, но които днес упражняват съществен натиск върху всяка олигархия на своя територия, тъй като всяка отделна олигархия е източник на заплахи за сигурността на всички. Такива структури са НАТО, Държавният департамент и дори американският Конгрес, който гласува закони от типа „Магнитски“.

Закономерностите, разбира се, се движат от хора. От тяхната воля и решимост зависи до каква точно степен тези закономерности ще сработят. При решителна намеса от една или друга страна закономерността може да се прояви половинчато или пък – съвършено пълноценно.

Не можем да си позволим да чакаме закономерностите, водещи до разпад на олигархиите, да свършат нашата работа, докато ние гледаме отстрани и хрупаме пуканки. Не можем да оставим тази работа и на Европол, Кьовеши или на американския Конгрес. Да, в момента закономерностите работят в наша, на гражданите, полза. Но без наша, на гражданите, намеса - резултатът накрая няма да е този, който би трябвало да бъде.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 148 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мимикрия

    62 31 Отговор
    Че ти без Олигархията си жив-умрел бе,Генчо..

    Коментиран от #25

  • 2 Делю Хайдутин

    62 48 Отговор
    Само Путин ще ги оправи.Няма кой друг.
  • 3 Биби

    47 13 Отговор
    Дайнов да вземе и да организира гражданите за намесата, само голи приказки тая няма да стане.
  • 4 Чума

    57 27 Отговор
    Олигарси има, защото, Дайнов, те са мъжкари, а вие сте Дрън-дрън! Чел си Аристотел, виж и Платон - ,,Ако една държава иска да се развива добре, трябва да изгони от себе си разните философи, поети, анализатори, накратко - ,,мислители", които само развращават народа и най вече младежта!". Олигарсите са изкупили така наречената интелигенция и тя вярно и служи! Денонощие и половина нападат само Гешев, а другата не по малко порочна част мина пас ! Главните творци на реалността редят правителство, вместо да се скрият!

    Коментиран от #48

  • 5 И така

    66 44 Отговор
    Хранениците на Сорос ПП ДБ са агенти на ЦРУ. Подобни вече 34 г унищожават България.

    Коментиран от #8, #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    47 2 Отговор

    До коментар #5 от "И така":

    Ние олигарси ли сме....Дойнов?
  • 9 Доротея

    65 13 Отговор
    При такъв смърдеж нормално е да се задушите всички! Габриела е част от олигархичния модел! Колко по красиви и умни момичета работят касиерки в мола или емигрираха, само защото са имали достойнството да не гласуват за Герб и станат общински съветници на тези тикив!? Сачева никой не я зябелязал колко е умна и гюзел, хоп - в глутницата и социален министър! Ето, такива наторяват мафията и сетне викат, ами той народа така се произнесе на вота!

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Я ПЪ ТИ

    51 5 Отговор

    До коментар #9 от "Доротея":

    Да не говорим за същите олигарсите от БСП.....от приватизацията до днес са свързани с политиката и яко смучат кръвчицата народна...
  • 13 ДРУГАР ОЛИГАРХ

    54 1 Отговор
    Яко са нагушихме от приватизацията....от заклети комунисти станахме върли капиталисти....
  • 14 Под феса има Ум

    30 6 Отговор
    Тя тая държава, така си е курдисана, още от хайдутите след руско-турската война от 1878г. Иначе не може да съществува! Разни социализми, капитализми, демокрации и аристокрации тук не виреят! Само българската мафия е вечно на мода!
  • 15 ИМПЕКСА

    37 3 Отговор
    Питайте мен за олигархията....икономическа власт обвита с политическа риторика за смучене кръвчицата на българския народ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Един

    32 3 Отговор
    друг ще се изядат !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ако

    37 1 Отговор
    господин Дай нов ми отговори на въпроса " Кой назначаваше и назначава олигарси в България", ще стане бомбастичноизвестен в целия цивилизован свят.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    21 7 Отговор
    СИНИТЕ ТЕМЕНУГИ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ
    КАТО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 1944 ГОДИНА
    ......
    :)))
  • 22 Шабан

    42 3 Отговор
    На турски има една мъдрост! На български звучи така - там където има много пари, има и много боклук! Стойте далеч от боклука!?!?

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 И недосегаемите

    22 1 Отговор
    назначени милионери ще почнат с атентати , де истински , де инсценировка ! А и на оставените още живи мутри/бизнесмени , наказателните бригади хапват яко и тренират редовно не само във фитнес залите.
  • 25 Ъхъ

    34 14 Отговор

    До коментар #1 от "Мимикрия":

    От 30г яде хляба на жорето сорос, а още не си е сменил пола, как не го е срам, как го търпят в отвореното общество! Каква чудесна брадата жена би бил Гената, за пример на студентите си!

    Коментиран от #27

  • 26 Я ПЪК ТИ

    1 10 Отговор

    До коментар #22 от "Шабан":

    Значи ли това, че хората искат да бачкат за повече "боклук" ?????

    Коментиран от #30, #32

  • 27 ДРУГАР ДЖЕНДЪР

    14 4 Отговор

    До коментар #25 от "Ъхъ":

    И ние сменяме пола....модерно е олигарх....променен
  • 28 ОТГОВОР

    28 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ако":

    Някой раздаваше червени куфарчета с милиончета на определени от другарите другари.....след падането на соца де....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА

    21 3 Отговор

    До коментар #26 от "Я ПЪК ТИ":

    Бе соц олигархията......завоалирана като грижа за народа.....
  • 31 Тити

    35 7 Отговор
    Просто мястото на Бойковата шайка е е затвора
  • 32 Шабан

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Я ПЪК ТИ":

    Правилно си разбрал! Честито, хайрлия да ти е!? :)

    Коментиран от #42

  • 33 Котис

    33 20 Отговор
    Дайнов пропуска удобно липсата на лустрация в Бг след Виденов, както и, че Харвардските палячовци с недъгивите си действия опропастаха Промяната през 2021-22 г.
    Дървен философ!
  • 34 Пламен

    23 7 Отговор
    Нужно е закриване на държавата като нефункционална.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Глог

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "СПОРНО Е...КОЙ КАК УМИРА":

    Донякъде си прав! Ама до някъде!? Ако подходим от реалният опит който имам а той е доста, мога да кажа че, чистнците сред богати са далеч по-малко отколкото чистниците и добрите хора сред бедните! Просто защото алчността не прощава! Или си и вечен роб до гроб или умираш недоизживял живота си! Елементарно е Уотсън! Това не ти ли е ,ясно!?!?

    Коментиран от #41

  • 37 хихи

    23 17 Отговор
    Хардвардските Измамници също са олигархия
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Някой

    18 8 Отговор
    Евгенчо да не е на щат в ДВ. Честичко го "цитират".
  • 40 Гергов

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "И така":

    Ха Ха Ха.Така е.Тез лоши американци,са виновни.
  • 41 СТИГА БЕ

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "Глог":

    Какво значи...недоизживял живота си...че нещо не се разбра...Всеки решава сам как да живее...едните се примиряват че вечно ще бъдат бедни, мизерни, тъпкани но "щастливи" до 100 години...други искат да са богати и щастливи, да живеят на бързи обороти но по кратко....право на избор и....възможности
  • 42 ТИ ПЪК

    7 4 Отговор

    До коментар #32 от "Шабан":

    Всеки бачка за пари.....и никой не се отказва от тях....що ли????
  • 43 Р.ОВЧ

    14 4 Отговор
    Аз олигарх ли съм?????
  • 44 Пенчо

    13 4 Отговор
    Дайнов да не е страда от задух !?
  • 45 ЕВРОНЮЗ

    24 12 Отговор
    Много му е дълга помията на Дайно. Явно с цел да размие мозъците и избяга от истината.... ... Та за диктаторите и демокрацията.??? При демокрацията нали властта се избира от народа.???? Та Джордж Сорос, Бил Гей и Клаус Швабс кой народ ги избра за да налагат тотална диктатура на светът..??? Последните 35 години кой европейски политик не е излязъл от люпилнята на Сорос..??? Хиляди начини да прокарват глобалния си фашистки режим, маскиран като Свобода, Демокрация, Грижа за бедните, Опазване на околната среда. В същото време варварско експлоатиране на природните ресурси за производство на отпадъци. .... ВЪН ОКУПАТОРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #52

  • 46 ОЛИГАРХ ДРУГАР

    22 5 Отговор
    Гушнах пловдивския панаир.....създаден с труда на хиляди българи......
  • 47 Коментар

    20 7 Отговор
    На ДайНов грам доверие нямам.Хубаво си пише в статията следното:
    "Всяка олигархия...се оказва заобиколена от по-млади и по-нахъсани мъже, искащи и те да бъдат допуснати до олигархическия кръг. Ако не бъдат, като правило се организират, свалят старата олигархия и правят своя."
    Четете между редовете!Искат да ни организират,за да махнат едните и да си направят своя олигархия!Този ДайНов е на Кирчо и Кокорчо човек.Все в тяхна подкрепа пише.
    Та...какво искат от нас?!Да ни организират,да си сложат провокатори,да направят преврат и после да си правят своя олигархия?Така ли?!Е,няма да стане!Заради лъжливи политици няма да се бием!Ей затива намаляват и желаещите да гласуват!Само лъжете,а носовете ви растат ли растат...заприличахте всички на Ицо Мравояда,т.е. на Пинокио!
    И между друготи тази дума "олигархия" си е руска.Казва си се "мафия" и тези са си чиста проба мутри.Олигарх означава богаташ.Всъвсем различно е!Почнахте и това да бъркате както демократите с разни измислени либерали.
  • 48 Анджело

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Чума":

    Напълно вярно! Гешев е следствие а не причината
  • 49 Точен

    22 11 Отговор
    Точно западните банки и корпорации са големите крадци и олигарски в Българско. Няма свободен свят, има колониални държави, които 5 века са грабели света, сега само са променили начина на грабеж.. Купуват такива като Дайнов и "водещи" политици, тип "Бойко=харвардци" и смучат националното ни богатство.

    Коментиран от #51

  • 50 БОБОКОВА

    14 4 Отговор
    Съпруга на олигарх ли съм или Мата Хари.
  • 51 БСП МИЛИАРДЕРИ ПРИВАТИЗАТОРИ

    16 5 Отговор

    До коментар #49 от "Точен":

    Ние смучим кръвчицата народна от приватизацията та до днес.....и паричките са ни в западни банки и офшорки.
  • 52 АРЕ СТИГА БЕ

    14 4 Отговор

    До коментар #45 от "ЕВРОНЮЗ":

    При соца всички политиците ни излизаха от люпилнята на КПСС и БКП.....даже си имахме съветски граждани за премиери....ама айде
  • 53 БЕНЧО С БЕНТЛИТО ОТ БСП

    13 4 Отговор
    Ние с Митю си джиткаме по слънчака с белото....водим се за съвременни олигарси.....
  • 54 Йо Несбьо

    19 6 Отговор
    Редовните пропагандни глупости на Дайнов, за които му и плащат. Така падали олигархиите, обаче била нужна намесата на гражданите. Самите граждани не могат да изберат никого, тъй като и новите са като предишните или са потомци на предишни елити. Ето, Петков Канадеца - оказа се, че и баща му не е случаен. За Габриел се говори, че с помощта на семейството си, е овладяла земи и гори в България. Дребно, дребно, но когато става дума за хиляди декари вече иде реч за потенциални ползи от милиони.

    Ще попитам и за предишните кръгове - на "Орион" да не им е лошо в ЮАР? Взеха парите, изнесоха ги в чужбина и там са чистички пред властите, а тук нямаше кой да ги осъди. Борисов да не е пострадал?! ТИМ имат ли проблеми?! Най-много да се преместят физически и тук подставени лица да им движат милионите.
  • 55 Тома

    16 0 Отговор
    Отдавна ни е нужно хората да излязат с железните пръти и наред както румънците направиха преди години и тръгнаха напред

    Коментиран от #73

  • 56 Гал

    11 3 Отговор
    Пиянде продажно.
  • 57 ПСР

    11 0 Отговор
    Не съм усетил олигархично задушаване/асфиксия.
    Кортеж от 6 бр."Майбах",ако е задух....Дойде транш по ПВУ,първите 120 милиона отидоха съвсем не задушливо при братя Домусчиеви.Шишков раздал едни милиони пак на "онези"пътищари-олигарси....Та,къде го видя този мъчителен задух автора....
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 КОПЕЙКИН

    5 9 Отговор
    Ние сме бъдещите БГ. олигарси
  • 60 Вечната амбър

    16 2 Отговор
    Тоя тъмноцървен изтърсак на номенклатурата лапаше всички луксове преди 10.11.1989г. и лапкаше при костоваците , лапка и сега при либерастните жендъри.КъФ гражданин сити беее... яслар?
  • 61 Помним

    14 2 Отговор
    КОЛКОТО И ДА МЕ ТРИЕТЕ СЕ ТАЯ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗТРИЕТЕ ВСИЧКО НИКОЙ НЕ ХАРЕСВА ПРЕБОЯДИСАНИ СЛАГАЧИ ДАЙНОВ 90 ГОДИНА БЕШЕ ОТДАВНА А И ХОРАТА ПОМНЯТ КАК ЗАСПАХТЕ КОМУНИСТИ И СЕ СЪБУДИХТЕ СЕДЕСАРИ ТИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ КОСТОВ АТАНАСОВ КУНЕВА КАПОН И ПР. И ПОЧНАХТЕ ПАК ЕДНИТЕ ДА КРАДАТ ДРУГИТЕ ДА ИМ СЛУГУВАТ ЗА НЯКОЙ ХОНОРАР
  • 62 123

    3 4 Отговор
    Трябва да си с маfiaта, за да сте ок, но те си подбират средата, ако нямат изгода не ви харесват в тяхният отбор и се започва, тоя на оня услуга, гледаш и мълчиш и те изкарват зъл лъжлив и крадец овек, а точн те го правят. И прав бил нашият когато на младини ме бе съветвал, един срещу всички, как би човек се приборил с тяхната мафия. И Бг си е към кгбдсбкп. Всичко си върви по живково време и по тяхному бкпдс, те не им мигва око, минават като валяк и ви убиват, те си имат методи старчетата на гербспдпс
  • 63 НЯКОЙ СИ

    13 3 Отговор
    Боклукъг Дайнов коментира сегашните боклуци-престъпници!!!
  • 64 "Наша намеса"

    13 1 Отговор
    Ти като си толкова мъдър и далновиден защо не се намесиш бе Дайнов? И да изгониш Боко Тиквата,Гешев,Пеевски и другите олигарси от управлението на България. Лесно е отстрани да философстваш и да даваш указания. Друго е свършиш нещо реално.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Неолибераст

    14 2 Отговор
    Значи старата олигархия приключи с Домусчиев и днес бедната власт не е олигархична? Усмивки от старите ленти! Не на нас тези Дайнов, не на нас. Ясно е че си на хранилка при днешния властващ олигарх - Иво Прокопиев за когото ни вопъл , ни стон в статийката.
  • 67 Мечтата на интелигента

    9 1 Отговор
    Дайнов интелигентно си е продал съвестта на Сорос.Но го е яд, че все още не е олигарх.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Двоен аршин

    4 0 Отговор
    А Прокопиев от добрите олигарси ли е Дайтов?!Каолин не е забравен,нито хората от околните градчета които измряха масово за две години от рак!
    И документален филм има,точно колко са кървави ръцете на Прокопиев!
  • 70 така ли

    2 0 Отговор
    ;Майнов Маринков Наместен....
  • 71 Гого

    3 1 Отговор
    Истината е много проста. Избраните/ назначените хора в Държавните институции, Депутатите са в дълбока Зависимост от нещо ,от някого.Това прави управлението на Държавата и привличането на финанси особено лесно. Кукловодите ( ДС , българските и руски олигарси ) дърпат конците и в създадените структури привличат все по-големи финанси ,усвоявайки парите от Еврофондовете, Държавния резерв и БВП , както и изпиране на парите от незаконни дейности и големите руски инвестиции в България . Разпределянето на "Порциите" става от посредници ( Ахмед Доган-ДПС, Бойко Борисов-ГЕРБ ), като самите им Партии са превърнати в Мутренски структури.В края на краищата , като се разместват пластовете на властта и финансовите приходи, всеки гледа да спаси себе си, каквото наблюдаваме в момента. Всеки индивидуално брани ,набраните средства и власт ,като неглижира отговорността на Позицията която заема.
  • 72 Майора

    2 0 Отговор
    Абе Дайнов ти чуваш ли се какво говориш? Значи олигарсите начело с Божков , Цв. Василев , Прокопиев и сие са нормални след като платиха протестите и доведоха шарлатаните и мошениците на власт? А това че единнот лидерите получава указания в джопа на олигарх и по телефона нормално ли е? Но наследник на бивш комунист ще каже че всичко е нормално!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 майнов

    1 0 Отговор
    с мерак с черкези си първи омазан,после арнаути-джиджи ,а на туша-3ма гости-солисти от Карабекир с пълна програма .......