Last news in Fakti

19 Юни, 2023 19:00 1 914 36

От нашия избор зависи в каква държава ще живеем

  • евгений дайнов-
  • държава-
  • българия-
  • българи-
  • избор

Има две изцяло непримирими схващания за това що е държава и каква е нейната роля

От нашия избор зависи в каква държава ще живеем - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Чували сте, навярно, сентенцията: „Всяка власт развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно“? Неин автор е легендарният британски историк лорд Актън. В самия край на живота си - между 1894 и 1902 г. той решава да събере в един цикъл лекции всичко, което е разбрал за историята. След като ни представя деянията на император Петър Велики в Русия и на Фридрих Велики в Германия, Актън ни предлага следното обобщение:

„Държавата, такава, каквато те я разбираха, е интелектуалният водач на нацията, двигател на благополучието, снабдител на знанието, пазител на морала, организатор на общия напредък на човека. Това е огромната власт, подкрепяна от милиони щикове, която се оформи в Петербург и бе доразвита от по-големи умове в Берлин; и това е най-голямата опасност, с която на англосаксонската раса предстои да се сблъска“.

Две непримирими схващания

И този сблъсък не закъснява: Първа световна война, Втора световна война, Студена война, а днес – Украинска война. Човешките грешки и слабости, довели до тези войни, са различни. Явлението, обаче, е едно и също. Сблъскват се две напълно непримирими схващания относно това що е държава и каква е нейната роля в живота на човеците. Днес, за разлика с отпреди век, има реален шанс този цикъл да бъде най-сетне спрян; но за да го спрем, трябва да го разберем.

Еманципирането на държавата от външни ограничения е най-важният политически процес, протичащ в Европа между Ренесанса и Френската революция. През Средновековието не си никакъв крал – и нямаш никаква държава – ако не си одобрен от Папата. Легитимността ти идва от това негово одобрение.

Появяват се обаче ренесансовите републики, чиято легитимност е другаде: че работят в полза на гражданите си. Тук държавата престава да зависи от религията. Този процес се задълбочава с разцеплението между католици и протестанти. Все по-трудно става на кралете да апелират за подкрепа по религиозна линия. Тяхната легитимация се развива както в посоката на републиките („Подкрепяйте ме, защото работя за вас“), така и в посоката на династичността („Подкрепяйте ме, защото съм законен наследник на короната“).

Държава, която не подлежи на ничий контрол

По принцип, изчезването на религията като фактор, легитимиращ държавата, е нещо добро, защото отваря възможност за връщането към държавната легитимност, наследена от античните времена: държавата е легитимна, когато работи за благото на всички свои граждани. Доста цивилизовано… Не тази възможност обаче е реализирана, защото се появява друга, чисто нова легитимация на държавата (поне за Европа – в Китай не е така). В Италия Макиавели пише трудове, според които държавата няма нищо общо с морала, с благото на всички или с династична легитимност. Тя е съвсем отделен фактор, никому не се обяснява, от никого не зависи, с нищо не е обвързана и с никого и с нищо не се съобразява: „суверенна“ е.

Това е доста богохулно, тъй като в така описания смисъл единствено Бог е „суверенен“, т.е. независещ от нищо, което е външно Нему. Но точно Божи служител, а именно кардинал Ришельо, играещ ролята на министър-председател на Франция, въвежда този принцип като официална легитимация на френската държава. Тя е суверенна, самодостатъчна, не подлежи на ничий контрол и прави каквото си иска, без да е длъжна да се обяснява комуто и да е. Така се стига до известната сентенция на Луи XIV „държавата – това съм аз“. Ще рече: държавата - това не са някакви закони, не е някаква история, не е някакво схващане за доброто, не е и машина за подобряване живота на хората си. Държавата – това са моите прищевки и настроения.

Държавата като "свръх-човек"

Ако цялата работа се беше спряла тук, пораженията върху Европа щяха да бъдат доста по-малко, отколкото се оказаха. Щеше да има тук-там по някой като Луи или като полковник Кадафи, който да тръби, че само той е държавата. Голяма работа, луди бродят всякакви. Обаче работата не спира дотук, а продължава по посока на онова, което описва лорд Актън. И в Русия, и в Прусия новопоявилите се императори (с бащи – прости крале) „ъпгрейдват“ концепцията за суверенната и независеща от никого държава в посоката на държава, която единствена носи закон, ред, напредък, знание, морал. Ако нея я няма – то и тези неща няма да ги има. Населението ще се върне в предишното си дивашко и варварско състояние.

Какъв е проблемът с тази концепция за държавата - и днес видима в политическата мисъл на страни като Русия и Китай? Проблемът е, че самата идея за държавата като свръх-човек, който е застанал над останалите и ги влачи напред към светлите бъднини, е дивашка и варварска.

Държавният апарат не е населяван от някакви свръх-хора, доведени от специален развъдник (макар французите понякога да твърдят точно това). Чиновниците и функционерите са набирани сред същите тези обикновени хора. Е, как така, веднъж хванали държавна служба, те стават свръх-човеци, единствените знаещи и можещи? Това е манталитетът на старшината, който всяка вечер строява войниците на плаца, за да им обясни как стоят нещата с живота, философията, историята, политиката, международното положение, модата и футбола. Той знае повече от тях за всичко, защото има нашивки на пагона, а те – не.

Англо-саксонците не тръгват по този път

Концепцията за просветената суверенна държава, локомотив на прогреса, е донякъде плагиат от китайците, но е най-вече израз на манталитета на онези прусаци и руснаци, които са били извеждани от колибите си из блатата, изкъпвани, слагани в униформи, обучавани и вкарвани в съответните победоносни войни. „Бре“, си казвали те на съответните езици по времето на Фридрих, Петър и разните там Екатерини, „това държавата е голяма работа. Без нея никога нямаше да напусна родното блато“.

„Англо-саксонците“, както с пяна на уста и до днес ги наричат наследниците на Фридрих, Петър и разните там Екатерини, не тръгват по този път. Опитват се, но не успяват, тъй като обществата им са прекалено сложно устроени, за да търпят чак толкова прости политически конструкции. Чарлз I се опитва да въведе положението „държавата – това съм аз“, но пък британският парламент не е съгласен и му отсича главата. После републиканците на Кромуел се опитват да въведат народна диктатура, но тъй като в Англия не живее само „народ“, а още десетки класи, прослойки и общности, те не са съгласни и си връщат монархията. Накрая се стига до онзи компромис, който в следващите три века предпазва британците от революции, граждански войни, диктатури и други неприятни случки. А техните братовчеди, американците, от самото начало си подреждат властта така, че тя никога да не може да доведе до държава от типа, предлаган от подобните на Фридрих, Петър и разните там Екатерини.

От време на време някой от техните наследници пита някой англо-саксонец: „Абе, след като държавата при вас не върши всичко, кой тогава го върши?“. И получава очевидния отговор: „Хората го вършат“. След което питащият поглежда себе си, оглежда себеподобните около себе си и се провиква: „Лъжете! Не може да е така! Криете нещо, гадни англо-саксонци перфидни!“.

Поуката от историята

И така – до днес. Има, наистина, напредък. Войната е в Източна Украйна, а не – световна. Наследниците на Фридрих този път играят в отбора на „англосаксонската раса“. А наследниците на Петър и разните там Екатерини са в откровен съюз с китайците, разкривайки къде в крайна сметка са корените на концепцията за суверенната свръх-държава, двигател на всичко: в степите между Пекин и Каспийско море.

В тази история има поука. След края на войната в Украйна, в която англо-саксонците отново ще разбият свръх-държавистите, на победените трябва да бъде обяснено по начин, по който да разберат: „Няма такова нещо като суверенна свръх-държава, двигател на всичко. Това е дивачество и варварство, което е възможно само там, където няма общество, а блатно-степна човешка маса. Направете си максимално сложно устроено общество, за да могат хората да движат нещата, подпомагани от една скромна държава, която е техен слуга. Можем да ви помогнем да направите това“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    13 8 Отговор
    Единственият избор, който ще имате е пита или сол да държите на мослето при посрещането.
  • 2 нямааа

    24 3 Отговор
    Ама само посочете едно нормално име сред така нареченият елит да става за нещо !

    Коментиран от #4, #8

  • 3 КОТарАК

    10 17 Отговор
    българинът е толкова отчаян , че гласува за първият шарлатанин който му обещае нещо. подсъзнателно усеща , че се заблуждава , и се надява на някой голям брат-я новия , я стария..моят съвет е да си купите къщурка с двор,да прецакате ВиК като пуснете тръби преди водомера , може и кладенче да си копнете ,при добро желание става и номер с тока. завъдете си животинки ,посадете нещо и сте царе.Не плащайте нищо на тая държава и при случай я крадете-колкото и откраднете , няма да стигнете политиците
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За грант продавам майка си

    24 4 Отговор
    Дай-нов грант защо вече не плюе по Б.Борисов??

    Коментиран от #24, #34

  • 6 генчо бре,

    14 3 Отговор
    я да видим кво си рекъл -„ Направете си максимално сложно устроено общество, за да могат хората да движат нещата, подпомагани от една скромна държава, която е техен слуга. Можем да ви помогнем да направите това“. значи викаш англосаксите си имат една скрооооомна държавица, дето само подпомага хорицата?!?
    коя е тая държавица бе генчо?!? велика британия, съединените щати или някоя такава хипотетична?!? де гиди .....
  • 7 Трябва кпециален Закон:

    20 0 Отговор
    1. Забрана на повече от 5 години в политиката.
    2. Психо тест на депутати и министри, подобно на психо теста за шофьори.

    Коментиран от #23, #35

  • 8 емм

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "нямааа":

    Ако пpезидента си направи партия след това 🤣
  • 9 Ние сме братушки с руснаците

    1 13 Отговор
    Робска психика и крепостничество!
  • 10 Пич

    19 4 Отговор
    Пияницата пак не знае , къде се намира !!! Но на ДВ са любими алкохолиците , наркоманизираните , хомосексуалистите , и подобни носители на евроценностите !!!
  • 11 безпартиен

    19 0 Отговор
    Каква е разликата от времето преди 10.11.1989 и сега?Разликата е,че сега ни управляват и дават съвети как да живеем децата и внучиетата на тези от преди 10.11.1989 г.!Така и този син на АБПФК ползвал привилегии и преди и сега!Да е само той,а то....всички са като него!
  • 12 Урюрвкос

    12 1 Отговор
    с две думи тези с нетрадиционна ориентация са англо-саксите а наследниците на разните там Екатерини с пазят и уважават историческото наследие. Демокрацията вече е стара баба на смъртен одър. Дори кръвопреливане със млада украинска кръв не помага.
  • 13 горски

    12 0 Отговор
    Айде Дайнов пак заработи гранта....
    Елементарна психология за хора с интелектуален дефицит.Разказвам ти историйка,и понеже може и да не схванеш,ти предлагам и сдъвкани изводи....
  • 14 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Твоят избор по принцип е на всеки строй лакей. До 10 11 89 на социализма, сега на капитализма ,ако дойде нещо друго пак ще се извъртиш като участник в прайд.
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    33 Години Вече
    Погубена
    България
  • 16 Спецназ

    11 1 Отговор
    Според какво англо-саксонците и другите варвари от северна Европа,

    ще дават наклон на Х..

    на народи като руския и китайския, избрали вида си държава с над 75% мнозинство???

    ТАМ е половината богатство на Земята в ЗАЛЕЖИ.

    Това е и тяхното проклятие- да се отбраняват от разнои ОПГ за грабежи, даже на държавно ниво.
  • 17 безпартиен

    10 2 Отговор
    Избори?Та още преди повече от 100 години мустакатият вожд в Русия е казал,че НЕ Е ВАЖНО КОЙ И КАК ЩЕ ГЛАСУВА А КОЙ КАК ЩЕ БРОИ!В последствие мисълта му е доразвита от "великият кормчия" който пък е казал,че ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!Та много след това вече в съвременна Англия един бивш кандидат за кмет е уточнил като казва в заглавието на книгата си,че АКО ИЗБОРИТЕ МОЖЕХА ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО-БИХА ГИ ЗАБРАНИЛИ!Според вас прави ли са и тримата?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 факти

    8 2 Отговор
    АБСОЛЮТНО ТОЧНО! 33 ГОДИНИ ШИВЕЕМ В БЕДНОСТ, СЛЕД КАТО 45 ГОДИНИ ЖИВЯХМЕ СНОСНО!

    Коментиран от #25

  • 21 Адам Хилтън

    6 0 Отговор
    Нямахме избор дали да сме във съюз със Германия - вече 3 пъти.
  • 22 Генчоооу,

    13 1 Отговор
    Едно нещо не разбра-че англосаксонците искат те да са хегемонът. Затова винаги са се противопоставяли на Германия, на Русия и най-вече на опасността от съюз между тях.
    Няма нищо общо с никакви общества.
    Един елит който иска да гепи и да лапа.

    Коментиран от #26

  • 23 Това нищо няма да реши

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трябва кпециален Закон:":

    Щото не управляват тия които избираме а тия зад тях, които ние не познаваме. Те ще си купят пак политици независимо, че се сменят на 5 години.
  • 24 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "За грант продавам майка си":

    "Дай-нов грант", хахахаха.. 🤣🤣 ЯКО!! 😻
    ⚡🤓🎃⚡
  • 25 ТрампЛин

    3 11 Отговор

    До коментар #20 от "факти":

    45 години съществувахме сносно! Оцелявахме сносно! Не мизерствахме! Сега 33 години Живеем според това което можем! Живеем според това което умеем! Живеем според това което работим!! Едни бедно, друго сносно, трети богато….но Живеем!!! !
  • 26 ТрампЛин

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Генчоооу,":

    Защо ли аз разбрах по друг начин смисъла на есето? Една Нация я прави силна и преуспяваща, манталитета на хората! Манталитета на британеца е коренно различен от този на италианеца, испанеца, португалеца, французина….по нататък няма да продължавам.
  • 27 Кал Мук

    6 0 Отговор
    По-скоро от посолството и реколтата от гъби зависи в каква държава ще живеем. За всичко друго е ужасно късно вече
  • 28 дойче зеле мале леле

    6 0 Отговор
    така е ! обаче има едни хора които след нашия избор ни казват какво сме си (са ни ) избрали и ние трябва да им вярваме че наистина сме го направили …
  • 29 Тошо

    2 0 Отговор
    Булекзит!
  • 30 Истинолюб

    4 0 Отговор
    „Всяка власт развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно“
    Точно . Британската абсолютна власт разврати част от елита на народите и чрез развратения елит ги ограби. Преди това същия трик го е правила Римската империя. Сега го правят САЩ. Те развратиха част от местни елити, подбирайки най-продажните от тях, влагайки минимална сума -- някъде 5 милиарда, другаде повече или по-малко. Чрез изкупените си хора завладяха страните. Външната политика, войската и вътрешната полиртика на завладените държави играе в интерес на американските си господари, а не на народите -- превърнаха ги, на дело, във васали.
    . Политиката е най-големия бизнес -- влагаш 5 милиарда в, изкупуваш местни продажници, правиш цветна революция, туряш ги на власт и цялата страна с несметни богатства за трилиони е твоя. Няма друг такъв печеливш бизнес като политиката. Горго на народите, допуснали продажните им "елити" да станат част от глобалния политически бизнес.
  • 31 Касапин

    2 0 Отговор
    ДАЙНОВ МНОО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ АМА ДА ТЪ СВЕТНА ТЕ ЗА ТОВА РУСИЯ ВОЮВА С УКРАЙНА ЗАЩОТО УКРАИНСКАТА ДЪРЖАВА СЕ ОПИТА ДА ОТНЕМЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ КАТО ЗАПОЧНА ДА ГО ИЗБИВА ЗА КВИ ДОГОВОРИ МИ ПЛЕЩИШ РУСИЯ ЗАЩИТАВА РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА А УКРОНАЦИОНАЛИСТИТЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ ИЗБИВАЙКИ РУСНАЦИ. ТАКА ЧЕ ТОВА Е НАИСТИНА ОТ НАС ЗАВИСИ В КВА ДЪРЖАВА ЩЕ ЖИВЕЕМ СВОБОДНА ИЛИ АМЕРИКАНСКА МАРИОНЕТКА Е АЗ ИСКАМ В СВОБОДНА НО ТОГАВА ТИ ЩЕ СИ КАПАЦИТЕТ САМО В КВАРТАЛНАТА КРЪЧМА
  • 32 Алооооооо

    3 0 Отговор
    МА МНООО МУ СЕ ЩЕ НА ДАЙНОВ ЕДНА СКРОМНА РУСИЯ И ЕДИН СКРОМЕН КИТАЙ ДЕТ СКРОМНИТЕ АНГЛОСАКСИ СЪС СКРОМНИТЕ СИ САМОЛЕТОНОСАЧИ ДА ГИ ОБИРАТ ДО ГОЛО ДАЙНОВ ПО ГОЛЯМА ПЛЯВА МЕ МОЖА ЛИ ДА СЪЧИНИШ СТАВАШ ВСЕ ПО ЕЛЕМЕНТАРЕН МАЙ АЛКОХОЛА НЕ ПРОЩАВА
  • 33 иванова

    1 0 Отговор
    Нито Европа е идеалния пример,нито Евразия е абсолютното блато.Защото в тази "евразийска кал" има държави с вековна история и култура. Светът се променя-бързо и безвъзвратно! Но острият дефицит на лидери в Европа ,а още по-острия-в България,ни пречи да видим по-далеч от следващата година.
  • 34 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "За грант продавам майка си":

    епгени скрий се....като знаем на каква тема си писал десертацията си...сигурен съм утре пак ще смениш козината и ще посрещаш руснаци с тяхното знаме..няма лошо..но все пак има граници..все пишеш огромни пасажи...разбери твоите фенове от гетата не могат да четат, а нормални хора имат хигиена към такива хамелеони..бивш комунист,сега евроатлантик..по-извратено нещо..само ПП и кирчо с бълбукащия говор..
  • 35 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трябва кпециален Закон:":

    и този дойнов и негов близнак инджев.. малко да ограничат да пишат различни глупости. Милост към нормални хора...да отидат в сащ на специализация за цял живот..и да не се връщат..ще преживеят катарзис..един вече преминаха от комунисти станаха баш евроджендъристи..абра кадабра..
  • 36 Факти

    1 0 Отговор
    Най добре са ромите, тумба лумба сватби има. Една музика, не си струват парите, то викане, игране кючек до 22 часа и след това родопите манета. Те си живеят, идват от запад за един месец и за една година с човек дума не са си продумали. Кой както я уреди. Да му мислят малцинството българи всред тях, дс бкп. Те си мислеха, че все ще са те, но по ок, че от българина човек има страх, диктарурата и както казва човека безпартиен, добре, че не е млад, диктатурата на някои идеоти им е в кръвта. Хубаво стана за етническите мюсулмани. От тях има добри, а до къде я докарахте, роми да хранят българската интелигенция. Който краде 78 ще живее и като четем имал в солун 5 къщи българина, в турция 2,в София няколко, но с далавери, а турчина отишъл на запад, работил, върнал се в бг, купил си земя и ела виж за 2 години какво с мъжа, над 2 хил корени домати, тон изкара картофи и с труда си двамата, но до тях братовчедите. Освен пари имат си и близки, събират се, уважават се, и са учтиви, спокойни, а българина семето му ще изчезне, защото го оставихте неподготвен за новият свят и без работа или работи на частника, колкото му даде, кой както я нареди. В бг българите цели родове на държавна и чакат