Last news in Fakti

22 Май, 2023 06:00 5 607 55

В Германия малцина знаят името на главния прокурор. Защо?

  • иван гешев-
  • петер франк-
  • германия-
  • корупция-
  • мафия-
  • българия-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • прокурор-
  • юрист

А той е брилянтен юрист - просто си върши работата, без да вдига шум около личността си

В Германия малцина знаят името на главния прокурор. Защо? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато беше оповестено името му, журналистите изпаднаха в суматоха - започнаха трескаво да търсят информация за него. Оказа се, че за 20 години д-р Петер Франк е направил впечатляваща кариера в правната система на Бавария - последно като главен прокурор на Мюнхен, и то встрани от вниманието на медиите.

Най-младият главен прокурор в Германия

"Не мога да си представя по-подходящ", каза тогава баварският министър на правосъдието Винфред Баусбак. Репутацията му е толкова безупречна, че дори и в Социалдемократическата партия не възразиха срещу това Петер Франк да заеме поста - известно е, че в тази федерална провинция традиционно управлява Християн-социалният съюз (ХСС). И след единодушното одобрение на кандидатурата му в Бундесрата Петер Франк стана най-младият главен прокурор в историята на Федералната република - на 47 години.

Петер Франк пое поста след скандал - неговият предшественик Харалд Ранге бе уволнен след отправянето на публични обвинения към правителството в "недопустима намеса в независимостта на правосъдието". Преди това Ранге обвини сайта netzpolitik.org, публикувал на два пъти откъси от секретен доклад на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), в разпространяването на държавни тайни.

На най-високо политическо ниво обаче тогава беше преценено, че упреците в държавна измяна са прекалени, разследванията срещу журналистите от сайта бяха прекратени и докато мнозина се питаха как въобще е било допуснато това посегателство срещу свободата на словото, министърът на правосъдието Хайко Маас уволни Ранге, тъй като доверието между тях бе разрушено.

Подобно на своите предшественици, Петер Франк също ходи с лична охрана, тъй като главният прокурор е смятан за застрашен: през 1977 година бе извършено покушение срещу тогавашния основен обвинител на Федерална република Германия Зигфрид Бубак: той беше убит от терористичната групировка "Фракция Червена армия". Що се отнася до биографията на Франк, медиите са единодушни, че е като по учебник - завършил висшето си образование с отличие и последователно израснал в професионален план.

Защита на държавата - основната мисия на главния прокурор

Новоизбраният главен прокурор обявява за своя главна задача борбата с десния екстремизъм. Той е категоричен, че "в Германия не могат да съществуват терористични организации като "Националсоциалистически нелегални" (NSU), които в продължение на години извършват безнаказано убийства.

Основната мисия на Франк е защитата на държавата - федералната прокуратура отговаря за обвиненията към предполагаемите терористи и за санкционирането им. Наред с десния и с левия екстремизъм, обект на разследвания са и ислямистите - като завърналите се в Германия бивши бойци от "Ислямска държава".

Така например през през 2019 година германският главен прокурор е разследвал 15 пъти по-често срещу ислямисти, отколкото срещу десни екстремисти, информира "Шпигел". Ислямистки мотивираните дела през тази година са били 231, дясноекстремистките - 15, а лявоекстремистките - само пет.

Основният закон на Германия точно регламентира кои видове престъпления са обект на разследвания от страна на Федералната прокуратура. Това са геноцидът, нарушаващите международното право престъпления срещу човечеството, военните престъпления, други действия, насочени срещу мирното съвместно съществуване на народите, както и защитата на държавата. Към престъпленията, засягащи защитата на държавата, се числят наред с другото членството в германска или чуждестранна терористична организация, но също така - шпионажът и държавната измяна. При всички случаи решаващото е дали престъплението е от т.нар. "особена значимост".

Без излишен шум

Името на Петер Франк определено не присъства интензивно в германските медии - вероятно пак поради нежеланието му да вдига шум около себе си и да дава интервюта. От това обаче изобщо не следва, че Федералната прокуратура бездейства. Едно от последните ѝ разкрития (от декември 2022 година) бе заговорът на т.нар. "Граждани на Райха" за държавен преврат в Германия. През януари т.г. пък за първи път за геноцид срещу язидите на доживотен затвор бе осъден бивш боец от "Ислямска държава".

От година насам във Федералната прокуратура в Карлсруе са назначени допълнително деветима юристи, натоварени с разследванията на тежки престъпления, свързани с войната в Украйна. "Военните престъпления на руските войски трябва да бъдат разкрити и на извършителите да бъде потърсена отговорност. Поради това управляващата коалиция повишава капацитета за разследване на главния прокурор", обоснова отпуснатите на прокуратурата допълнителни средства зеленият депутат Бруно Хьонел.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И няма

    21 4 Отговор
    два бронирани джипа за един милион на разположение , както и такава огромна потеря от охрана !
  • 2 Истина е

    21 4 Отговор
    А тук нашият главен прокурор зорко пази мафията, защото тя го назначи.
  • 3 Чорап

    21 3 Отговор
    Е нашия е медицина звезда. Още като го избраха и се почна с репортажите.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Първо

    31 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чорап":

    го заведоха , сложил каскет на главата , в Горна Оряховица , уж за да бъдат конфискувани палатите на ало измамниците и джебчийките , а те вкарани в затвора ! Телевизии , журналисти , панаири...... И едно голямо НИЩО накрая !

    Коментиран от #39

  • 5 гост

    18 2 Отговор
    Нашият главен прокурор има парадни функции , той не е обвинител , той е администратор. Те в Германия не знаят и кой им е президент , защо се учудвате ?

    Коментиран от #6

  • 6 Хихи

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Там къдети повечето не знаят кой е президент, премиер и главен прокурор - там се живее нормално
  • 7 РЕАЛИСТ

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чорап":

    Абе, то сега и главния секретар на МВР, колко хора го знаят, кой е, ама имаше един дето ката ден ни го навираха в очите.

    Коментиран от #35

  • 8 Коко

    18 8 Отговор
    Защо трябва да ни се дава за пример Германия мислите че корупцията там е по малка и защо изобщо трябва да подражаваме на някого.А главния прокурор на мен не ми пречи.Пречат ми продажните партии.

    Коментиран от #9, #24, #40

  • 9 Ти си

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Коко":

    Колега, ако си назначил работник и му плащаш заплата за някаква определена работа а той само се разказва из канцелариите имитирайки работа , разказвайки вицове закачайки се със секретарките дали няма да ти пречи . .....

    Коментиран от #12, #25

  • 10 дядото

    5 4 Отговор
    преди 20 год.имах работна среща с директора на служба на бавария.остана изумен от факта,че в българия служителите от сродна служба получават 6-7 пъти по-ниски възнаграждения и при всяка смяна на управляващата партия може да бъдат освободени от длъжност..явно там още е така,за тук-нищо не се е и няма да се промени
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хихи

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    При нас е още по зле, назначил си го да пази стадото от вълците, а той пази вълците...
  • 13 Ми че

    2 0 Отговор
    То и в България беше таха споменаваш много само при смъртни присъди и пленоми
  • 14 Демократ

    4 11 Отговор
    Фракция "Червена армия" през 1977 г. убила гл.прокурор на Германия, ИРА в Ирландия която извършваше непрекъснато атентати и изби много хора,, беше свързана с Москва, ЕТА в Испания също беше руско творение, в Гърция също. Това е империята на злото, която тормози света и сега в Украйна доказва, че зверствата й нямат край. Когато бъде унищожено ядрото й, света ще си отдъхне.

    Коментиран от #16, #19, #22, #31

  • 15 ганьо банкянски

    7 2 Отговор
    Затова пък знаят бат Бойко и чекмеджето .
  • 16 това ли имаш в предвид

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност

    2 Българинът Александър Николов – мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014

    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014

    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент

    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград – поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи „чемодан – вокзал – София“

    6. Българинът Василий Кащи – публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 мвй 2017

    7. Първият акт на преварата в 2014г. – отмяната на законите гарантиращи права на българския език.

    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.

    9. „Закона за коренните народи“ от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.

    Коментиран от #23

  • 17 Кочан

    4 4 Отговор
    Кратко и ясно:
    Защита на държавата - основната мисия на главния прокурор
    Когато Гешев най-после започна да разследва престъпленията на бандитите, те се мобилизираха и пРезидента излезе да вдига юмрук пред президентството като Че Гевара.
    До момента не ми е известно Надежда Йорданова да е разпитвана за атентата срещу Главния Прокурор. Защо ли?
  • 18 Боже пази България

    8 3 Отговор
    Нашата прокуратура е изградена по съветски образец и затова е уродлива и пази мафията, която управлява България. Конституцията, създадена през 1991 г. с участието на юристите от тоталитарно време е заложила капан на правосъдната система, за да бъде блокирана всякаква ефективна дейност на прокуратурата и и е вменила еднолично управление и неограничени правомощия. Всичко това е за да не се търси отговорност и да не бъде наказвана мафията за всичките и престъпления преди и след 1989 г. Нашата мафия е назначена от БКП, всички до един са свързани с партийната номенклатура и ДС и са московски кадри. Това е истината за бедна България. Парите,властта и контрола над всичко и всички е в ръцете им, няма как да има развитие. Борисов, Гешев , Сарафов са кадри точно на тази милиционерска школа. Фактът,че 22 години България не се отърва от престъпника Борисов доказва мафиотската схема за рушене на държавата.

    Коментиран от #20, #41

  • 19 тц тц

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Фракция Червена армия е антифашистка организация, бореща се срещу американския империализъм. Основана е след вероломното нахлуване на САЩ във Виетнам.

    Коментиран от #29

  • 20 Учуден

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Боже пази България":

    А прокуратурата в ЕС по какъв образец е, след като световна крадла №1 и масова убийца Урсула не само, че е на свобода, но и никой не я разследва? САЩ пък са единствената страна в света, в която съвсем легално могат да те вкарат в затвора и дори да те екзекутират без съд и присъда.

    Коментиран от #26

  • 21 Пловдив

    3 1 Отговор
    Какъв контраст с нашия палячо, селския необразован,тъп и нагъл милиционер.
  • 22 койчо от койнаре

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Озвен това Садам Хюсейн , Али Акджа и Абу бакар ал Бакдади са първи братовчеди на Путин по майчина линия . Това пропусна само !
  • 23 Демократ

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "това ли имаш в предвид":

    Това се казва кремълски трол. Няма изненада за силата на руската пропаганда, затова не може България да тръгне напред. Има изненада за за броя на хората с промити мозъци. Забравил си да включиш и индианците. Всички,които оправдават престъпленията на Кремъл, да заминават за Москва. А ти знаеш ли колко бесарабски българи има в Украйна, 500,000 и досега някой управник да се е загрижил за тях? Или щом Путин ги избива е хубаво? Бащицата е винаги прав, дори и да унищожава и изпепелява всеки, който не го слуша включително и своите. Заминавайте си при него, нали сте му деца.

    Коментиран от #27

  • 24 Пловдив

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Коко":

    Ако имахме образован професионалист и мъж за главен прокурор, нямаше да има продажни партии,защото голяма част от политическите палячовци щяха да са по затворите,а другите щяха да се страхуват да крадат ,лъжат и мамят!!!
  • 25 измекяр соросоиден

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    Колега ами нали ти си го назначил ....? Или нещо греша ? Всъщност ако си бил за риба или гъби , то тогава не си ти ....... Кво ревеш тогава ?
  • 26 Боже пази България

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "Учуден":

    Кремълските латерни винаги се включват ,когато се каже истината за престъпниците у нас, защото мафията е по московски образец и мафиотите са свързани с Москва. Като харесвате всичко московско заминавайте да живеете там, така е правилно. Като е толкова лошо на Запад не дръжте парите си в Евро и долари и не пращате децата си там и не си купувайте имоти там. Пътят към Русия е отворен засега.

    Коментиран от #28

  • 27 до амер . подлога

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Демократ":

    "А ти знаеш ли колко бесарабски българи има в Украйна, 500,000 и досега някой управник да се е загрижил за тях?"
    И защо никой не се загрижил за тях ? Защото от "вашето" посолство не разрешават ли ? Разликата в спора СМ- България и Украйна - Русия е само един и това е че ХОХЛЮГИТЕ преминаха границите и започнаха избиването и паленето на мирни граждани . Анадън му , тиквеник ?

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Демократ

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "тц тц":

    Дрън-дрън глупости, антифашистка без да има фашизъм и точно за какво са се борили в Германия? За вас всички терористи по света са антифашисти. В България без да е имало фашизъм се навъдиха толкова много антифашисти, че досега не можем да се отървем от тях и наследниците им. Партизаните са били 6,000, а антифашистките борци нямат край. Всички други в България са фашисти и бивши хора и така е до днес.
  • 30 Демократ

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "до амер . подлога":

    Неграмотността е много опасна. Нормално е да отидеш там, където ти харесва. Ненормално е да си въобразяваш, че другите ще харесат това,което ти харесваш и ще насадиш своята злоба,омраза и ненавист и оправдаване на всички престъпления, които извършва любимия ти путлер.

    Коментиран от #33

  • 31 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Ако не беше ЕТА още Франко и фамилия щяха да командват Испания.Не ,че крал Хуан Карлос не израстна под крилото на Каудильо и не бе поставен от него за крал.Но ,ти ще кажеш Русия избра краля на Испания,защото се бутна Франко.

    Коментиран от #53

  • 32 Репутация!!!!

    3 1 Отговор
    Репутация!!!!
    Тази дума за българските Главни прокурори не може да се каже! Те даже не знаят какво е! За нашите може да се каже само "брутално нагли" или "безнаказани" ....
  • 33 Ненормално е

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    Да натякваш на децата за родител 1,2.Ненормално е да ме караш да вярвам ,че има 33 пола.Да ми натрапват прайдове и фалшиви солидарности.Да ме бустерират с повод и без повод.Но викаш това било демокрация.

    Коментиран от #52

  • 34 Така е!

    2 2 Отговор
    В Германия гледат НЕ дали си млад, а каква специалност си завършил, дали в реномиран университет, където трудно дават дипломи, с Отличен успех ли си завършил, отговаряш ли на моралните норми и имаш ли добра Репутация.
  • 35 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Точно галеник на дойчовците беше.И млад,перспективен,с блестяща репутация.Така че,да почакаме двайсетина години и тогава да коментираме глаДния прокурор на Германия .
  • 36 Истината!!!

    3 1 Отговор
    В Германия Главтият прокурор НЕ се занимава с Битовата престъпност като нашия Иван Гешев!!!!!
    В Германия Главният прокурор се занимава с дела, които касаят Сигурността на Държавата!!!
  • 37 Мнение

    1 1 Отговор
    В Германия Главтият прокурор живее в провинцията и не ползва толкова облаги като нашия!
  • 38 Човек

    2 1 Отговор
    Истината е че обикновенния човек като мен не се интересува кой е прокурор.
    Ние живеем нормално,не сме престъпници и ни е все тая кой е прокурор.
    Въпроса се политизира защото сме разделени и всеки иска прокурора да е от неговата партия.
    Де факто който и да е прокурор живота ни няма да ставе по-зобър и няма да потекат реки от мед и масло!Това е!Стига се упражнявахте!

    Коментиран от #43

  • 39 Мдаа

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Първо":

    Ами за Иванчева какъв театър изигра Гешката! То не бяха снимки, то не бяха постановки.
  • 40 Възмутен

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Коко":

    Не става въпрос къде е по-малка корупцията, престъпници винаги ще има.
    Важното е дали се Преследва и Наказва корупцията!!! Това да бъде безнаказана като в БГ е страшно! Това е превзетата държава!

    Коментиран от #45

  • 41 Вярно е

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Боже пази България":

    Нашата прокуратура е още от соца. Затова е неефективна. Пълна е с милиционери без истинско юридическо образование в юридически факултети! Когато прокуратурата се изчисти от милиционерите от соца, тогава ще работи!
  • 42 Ядосан

    3 1 Отговор
    Не може главен прокурор да бъде такъв, завършил школа на мвр, с манталитет и обучение на соцмилиционер да бъде главен прокурор! Това никъде го няма, само тук.
  • 43 Напротив

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Човек":

    Не ни е "все тая" кой е главен прокурор, ако не си върши работата или я върши в усруга на една политическа партия и съчинява нефелни разследвания срещу техни опоненти, за да ги сплашва и шантажира или пък пусща умишлено големите престъпници да избяжат я в Дубай, я в Сърбия, я в РЮА.
  • 44 Какво прави главният прокурор там?

    3 0 Отговор
    Главният прокурор в Германия изпълнява задълженията на прокурора при изслушванията и решенията на Федералния съд по наказателни дела при обжалване. Той също така отговаря за разследванията на прокуратурата по въпроси на държавната сигурност и наказателното преследване на терористични организации.
  • 45 Коко

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Възмутен":

    Измества се фокуса на проблема.По страшно е че сме колония без никакво достойнство.А за корупцията нали не си мислиш че тия евромилиарди които се наливат и крадат не става без евро участие .Поне половината се връщат обратно под масата.Е няма такъв прокурор да се бори с цял свят.

    Коментиран от #47

  • 46 Право на мнение

    3 1 Отговор
    Германският Гравен ппокурор е брилянтен правист - просто си прави работата, без да подвига звук към личността си. Не като Гешката, то не бяха постановки, медиен шум, PR- акции, възхвали и много шум за нищо.
  • 47 Разлика

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Коко":

    Фокусът на проблема в Бългалия е Липса на Осъдителни присъди за политици по високите етажи на властта!
    "Бившият финансов министър на Румъния Дариус Вълков бе обявен за издирване от румънската полиция, след като не бе открит, за да бъде арестуван за изтърпяване на присъда от 6 години затвор за търговия с влияние и пране на пари, предаде агенция Аджерпрес."
    А нашия финансов министър в списъка Магнитски за корупция Владислав Горанов? Какво стана с наго, отговаря ли за едни 700 милиона, осъдиха ли го? Тишина ...
  • 48 Въпрос???

    3 1 Отговор
    "Близо 100 души са осъдени за корупция в Румъния за два месеца. Включително Министри и Шефове на Агенции."
    А в България?????
  • 49 Истината!!!

    4 0 Отговор
    Преди три години имаше в Румъния Референдум иницииран от управляващата тогава Социалдемократическа партия, която искаше Амнистия за Осъдени за корупция. И знаете ли какво казаха Румънците - НЕ! Не искат амнистия за корумпираните!!!

    А в България корумпираните по високите етажи на властта дори НЕ са Осъдени!!!!

    Затова Румъния ни изпревари! Те имат силно гражданско общество непримиримо към кражбите и престъпленията!
  • 50 Разликата между Румъния и България

    3 0 Отговор
    Прокуратурата в Румъния е изпратила на съд 15 000 души, обвинени в Корупция!!!
    Общият размер на причинените от тях щети е 5 милиарда и половина евро!!!

    Между тях са 400 кметове, 800 директори на публични институции и национални компании, 160 прокурори и съдии, 60 членове на правителството (включително 2-ма Премиери, както и Министри и държавни секретари), 100 членове на Парламента, включително 3 Евродепутати, 40 председатели на окръжни съвети и 1000 Полицаи ...

    А в България???? Тишина ...
  • 51 6нтщ5ж

    4 0 Отговор
    Както каза Асен Василев "България е ограбена държава, а не бедна" и за това принос има бездействащата прокуратура. И още :" България се управлява като държава от латиноамерикански тип." Безнаказаността на големите във властта е очевадна!
  • 52 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ненормално е":

    Така разсъждават хората с промити мозъци, защото не знаят какво е демокрация, върховенство на закона, свобода на личността и словото, разделение на властите. Тези хора повтарят кремълските опорки срещу цивилизования свят и не се усещат какви еднакви глупости дрънкат. Нека изброят кои са тези 32 пола?
  • 53 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Като питаш, аз ти отговарям - прочети историята и на Испания и на Русия и тогава прави изводи. Интересно ми е защо всички русороби никога не споменават истината за историята на Русия? Ами прочетете книгата на руския историк Николай Стариков " Защо Русия няма съюзници". Ще научите как болшевиките за 8 месеца разрушават Руската империя, градена 3 века и как призива на Ленин за вечна световна революция не спира да се изпълнява вече 100 години.
  • 54 Оракула

    1 0 Отговор
    Ами, то такива , като Петер Франк ,могат да променят работата на Прокуратурата ,
    в днешното юридическа БГ " блато"!
    Ясно е, че Конституцията ," ни пречи" в момента , за ред обективни решения ,
    но може би ,този неопетнен прокурор ,може да намери начин , да контролира липсите и не актулните
    закони , останали от комунизма, в Конституцията на България???
    А най-малкото, може да покаже" подводните" и камъни , на общественно обсъждане!
    На прокурорската власт и липсва, Капитан,и " котва " и стабилност, мисля ,че един такъв прокурор, би
    разрешил проблема с власт , на Българската" Пъдарска" Прокуратура!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.