Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 10:01 2 953 48

България: Злобата, грозотата и лъжата около нас

  • евгений дайнов-
  • възраждане-
  • итн-
  • политика-
  • злоба-
  • завист-
  • лъжа

Наблюдаваме удивителни спектакли

България: Злобата, грозотата и лъжата около нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

Има хора, които са изтъкани изцяло от злоба. В душевната си структура явно нямат друга емоция. Реагират на всичко – на всяко мнение, на всеки жест, на всеки изгрев и на всеки залез – единствено със злина. Удивителен спектакъл...

Такива хора в България винаги е имало, но трябваше да дойде епохата на интернет, за да станат те видими и влиятелни; да се оформят като отделна субкултура. И дори да излъчат народни представители в българския парламент.

Каква е целта

Поведението им е насочено към това да се унищожи всяка възможност за съзидателно действие, всяка възможност за сътрудничество и всяка възможност за приличие. Целта на подобно поведение е постигането на достатъчно хаос и страх, та народът да се провикне: „Да дойде някой голям батко да ни оправи, а ние да му се кланяме доземи”. Тези неща са, горе-долу, известни. Не се случват само у нас, все пак. Не винаги обаче се оценяват по достойнство две неотменими, същностни характеристики на злобното поведение: неговата грозота; и неговата интимна свързаност с лъжата. Трябва да разберем относителната тежест на тези характеристики, за да можем да стигнем до извода, какво да правим.

Когато някои следват кауза

Част от депутатите на ИТН и „Възраждане“ явно не могат да си представят, че може да има политици, които следват каузи, а не – алчността си, например. Затова обиждат всички и особено онези, които твърдят, че не са в политиката, за да крадат. А в парламента имат твърде грозно поведение или поне такова, което не отговаря на представите за достойно поведение. Грозотата – това е разпокъсването на самата възможност да има хармония, симетрия и равновесие. Лъжата е нейна интимна партньорка, тъй като тя, на свой ред, разкъсва самата възможност хората да си вярват и така да могат да градят общности, в които да живеят в хармония, симетрия или равновесие.

В колкото и отворени писма украинските българи да молят ръководството на ПП „Възраждане“ да спре да твърди, че са преследвани, изтребвани и угнетявани от украинците – ефект няма да има никакъв. Разбира се, „възрожденци” и „итенейци” твърдят, че не лъжат, а представят „алтернативни факти”. С това ни връщат в 2016 година, когато новоизбраният президент Тръмп рече, че на неговото встъпване в длъжност е имало повече хора, отколкото на тази на Обама. Всички медии извадиха снимки, които показваха, че публиката на Обама е била поне 1/3 повече.

Алтернативни факти

„Президентът Тръмп не излъга, просто предостави алтернативни факти”, рече неговата тогавашна говорителка. И бе тутакси съсечена от водещия на съответното предаване на СиЕнЕн: „Няма такова нещо като алтернативни факти. Има факти и има лъжи”. Всъщност точно тук е голямата новост на днешната ситуация. Злобата и грозното поведение винаги са били около нас. Това, което е ново, е убеждението, че злобата и грозотата стават легитимни, ако всеки има право на собствени факти – ако фактите могат да варират точно толкова, колкото мненията, харесванията и нехаресванията. На „възрожденци” повече им харесва българите в Украйна да са угнетявани от украинците и – фокус, мокус, препаратус – те са. Не им харесва в Украйна руснаците да убиват цивилни и - разбира се - цивилни там не са убивани. Всички кадри на съответните трупове са „постановка”.

Има ли лек?

Какво да се прави? За злобата и грозотията си има фолклорен лек, известен от векове: не ги допускаш да влезнат в теб и те, отскачайки на обратно, удрят онези, от които са тръгнали. Този лек, обаче, в днешно време не е достатъчен, тъй като злобата и грозотията влязоха в съюз с лъжата, което ги прави истински обществено опасни. Затова към народните лекове трябва да добавим и лекарство от арсенала на модерното време: да пренасочим образованието така, че да можем да се справим с лъжата, с „алтернативните факти”, с „пост-истината”. Ако успеем да сторим това, лошотията и грозотията ще си се приберат в обичайните фолклорни рамки, в които ще могат да бъдат удържани с обичайните фолклорни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    28 59 Отговор
    Русофилията е форма патологична ОМРАЗА. Русофилите мразят свободата и демокрацията, ЕС, НАТО, САЩ, Украйна и украинските бежанци, евреите и Израел.... Готови
    са да мразят всичко и всеки, които Путин и Русия им посочат. И изпитват чувства на изпълнен дълг и задоволство от демонстрирането на омразата си.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    45 14 Отговор
    Соросоидчето от ДС пак го е стегнало герданчето на поезия!
  • 6 Ивелин Михайлов

    49 21 Отговор
    Американофилията е форма патологична ОМРАЗА. Американофилите мразят свободата и демокрацията, Китай, Евразия, Русия, Палестина и палестинските бежанци, хетеросексуалните и Сирия.... Готови
    са да мразят всичко и всеки, които Байдън и америка им посочат. И изпитват чувства на изпълнен дълг и задоволство от демонстрирането на омразата си.

    Коментиран от #13, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    18 43 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Няма нужда от толкова "тежки" анализи! Русофилията - във варианта Путинофилия, всъщност е просто тежка форма на маргинализация. Това са хора, които осъзнават, че са обект на тежка дезинформация, но те жадуват да бъдат излъгани точно по този начин. Съответно - да разпространяват тази лъжа. За тях - това е "себеутвърждаване" в свят, където те нямат нито качества, нито възможности нито желание за напредък. Основно хора необразовани, нежелаещи да четат и учат - т.е. примитивни. Не познавам нито един путинофил който да е чел било Достоевски, било Гогол или Толстой. Но тези хора изкарват дните си в руските пропагандни прокси-медии, търсейки "друг прочит", "алтернативни факти", "другата страна на истината".

    Коментиран от #11

  • 9 Коментар

    51 9 Отговор
    Точно от този ДайНов лъха злоба.Той има други свободни съченения,в които обижда българските граждани.Сега тази статия я е написал като е съдел за другите по себе си.От неговия екип искат да мачкат и да им е гадно на хората.Сигурно си мислят,че като са угнетени са по-лесни за управление обаче хората търпят,търпят и в един момент избухват.

    Коментиран от #46

  • 10 Аз празнувам 3ти Март

    28 9 Отговор
    СмърФ за българските евро-атлантиди

    Коментиран от #12

  • 11 Българин

    17 39 Отговор

    До коментар #8 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.
  • 12 Само питам

    8 12 Отговор

    До коментар #10 от "Аз празнувам 3ти Март":

    А 9 септември и 7 ноември празнуваш ли?

    Коментиран от #18

  • 13 Истината

    6 18 Отговор

    До коментар #6 от "Ивелин Михайлов":

    Не става само с копи пейст с обратен знак, трябват знания и акъл!
  • 14 Българин

    17 29 Отговор

    До коментар #6 от "Ивелин Михайлов":

    Когато видиш де били да развяват и да се намятат с американски знамена, да носят тениски с лика на Байдън и да разнасят портрети на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за американофили. Засега има единствено русофили.

    Коментиран от #19, #21

  • 15 истина е

    37 5 Отговор
    "Има хора, които са изтъкани изцяло от злоба. В душевната си структура явно нямат друга емоция. Реагират на всичко – на всяко мнение, на всеки жест, на всеки изгрев и на всеки залез – единствено със злина. "

    Добре си се описал, дайнов, няма какво да се добави
  • 16 ДВ статията описва вас самите

    29 7 Отговор
    ДВ ненормални сте!
  • 17 Моарейн

    34 10 Отговор
    Точно Дайнов с просташкия си и обиден език да ми говори за злоба и омраза е върха на лицемерието. Но такива са си те "умните" и кресливите - само тяхната гледна точка е вярната, те са източник на единствената истина, богоравни едва ли не и ако друг си позволи да мисли различно е заклеймяван като враг. Е, аз харесвам руската литература (неуважаемий № 8, чела съм и Гогол, и Толстой, и Пушкин, и Лермонтов, и Есенин, да не ги изброявам), обичам руските художници-передвижници, обожавам руския класически балет и същевременно не изпадам в телешки възторг от всяка глупост, сътворена от брюкселските зелки и от деменцията отвъд Голямата локва. Ако това ме прави идеологически враг в очите на патологичните пещерни русофоби, така да бъде. Отрицателното им мнение за мене и за другите като мене може само да ме ласкае, най-малкото защото показва огромната им ограниченост и неспособността им да разберат, че светът е доста по-сложен и пъстър от черно-белите им разбирания за него.

    Коментиран от #24

  • 18 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    8 20 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Повече от естествено! Мога да ти кажа какво НЕ празнува. Той не празнува 6 Септември, защото Майчица Русия не харесва това.
  • 19 Ивелин Михайлов

    18 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Тия със знамената са украинците с руско самосъзнание 😉
  • 20 Някой

    30 6 Отговор
    Стигнах до соросида Евгений Дайнов на Отворено общество на Сорос и че е от Дойче Пропаганда и не прочетох и 1 дума от статията. Просто няма смисъл.

    Коментиран от #27

  • 21 Българин

    25 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Добре,че не вдигнаха паметник на рейгън в южния парк дето никога не е чувал името България 😆😅🤣😂😂
  • 22 Реплика

    17 1 Отговор
    Както винаги целта е образованието и така,докато го превърнем в образувание.Дайнов много подценява ,,фолклорните рамки".
  • 23 Поумнял

    9 7 Отговор
    Повече от Евгени Дайнов , харесвам само Ивайло Дичев! Последният взе че умря! Лека му пръст! Даже Факти не му написаха една надгробна реч! Не ги е срам! А, най-редовно му публикуваха статиите!
  • 24 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    8 17 Отговор

    До коментар #17 от "Моарейн":

    Жалко, че не си прочел и Александър Блок, Борис Пастърнак или Варлам Шаламов. Или Булгаков. Но пък - въпрос на избор. Все пак, си чел - нещо което е дълбоко нехарактерно за путинофилите. Ако си прочел внимателно поста ми, би разбрал, че аз правя разлика между русофили и путинофили. Ако говориш за "пещерно" - то тогава с твоята семантика бих казал, че вторите са пещерни еврофоби. Ако пък имаш и малко безпристрастност - в което се съмнявам по изказа ти, може би си даваш сметка кое примерно е накарало най великия руски композитор за пиано - Рахманинов, който слушам непрекъснато - да прескочи "Голямата локва" и да не изпада в "телешки възторг" при мисълта за Русия? Чета руски автори но защо да не харесвам примерно и Алан По, Селинджър, Милър, Хемингуей или дори Стайнбек? Но, ти си специалиста по пещерното.

    Коментиран от #32

  • 25 ТУРЧИНА АЛИ

    23 3 Отговор
    Жълтата Злоба ,Червената Лъжа и Лилавата Грозота ,съсипаха българите с тази краварска измислена пропаднящина 34 ,години
  • 26 Кой разбрал, разбрал...

    18 0 Отговор
    Докато всеки може да изказва мнение без да е нужно да изтъква аргументи за това и това мнение моментално да се разпространява от медиите, които също не носят отговорност за доказване на твърденията си, нищо няма да се промени към по добро. Непрекъснато ще се налага хора и институции които са обект на недоказани обвинения да се оправдават като във вица, че "нямат сестра". В общи линии с това целодневно се запълва цялата медийна и обществена комуникация у нас, а на никого не се налага да поема отговорност за твърденията си и обвиненията които отправя. Така отново стигаме до съдебната система, която е предназначена да бъде арбитър, справедливо да оценява и санкционира недобросъвестните, но точно по тази причина никой не се наема да я реформира. Така хаоса в обществото няма пречки да набира все повече скорост, а за една част от обществото точно това е целта и към това се стремят. Останалата по голяма част, която е най уязвима и потърпевша от всичките тези неразбории, само наблюдава отстрани безучастно и по този начин сама допринася за разрастването на този проблем, а не за неговото отстраняване. Съгласен съм, че образованието донякъде може да бъде положителен фактор в борбата за повече справедливост, но това е много бавен процес, който дори не е способен да реши напълно проблема. По бързо решение може да се постигне когато има работеща инстанция, където на всеки се търси отговорност и санкционират несъстоятелни твърдения или обвинения, за които няма безспорни
  • 27 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    11 19 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    Не се притеснявай, това е от путинофилията! По принцип така сте възпитани - да не четете друго освен пропаганда.

    Коментиран от #41

  • 28 Автопортрет

    19 0 Отговор
    Погледне в огледалото, пише, пак погледне, пак пише, описвайки себе си.
  • 29 ХЕМ ГРОЗЕН, ХЕМ ПРОСТ

    15 0 Отговор
    КОЙ е ТОЙ
  • 30 ЕвгениЙ -

    24 2 Отговор
    Дайнов: Злобата в мен ври като казан с ракия.
  • 31 1302

    19 3 Отговор
    Абе, Дайнов, каква кауза преследваха ПП+ДБ, като изпраха ББ?
  • 32 Моарейн

    19 3 Отговор

    До коментар #24 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Че къде, неуважаемий, съм казала, че не харесвам Стайнбек и западната литература? Къде съм казала, че не обичам западната класическа музика? Вие свеждате нещата до черно и бяло, защото така ви е по-удобно или защото сте ограничени, все едно! Едното не изключва другото, набийте си го най-после в главите!!! А, и още нещо! Понеже претендирате да сте най-учени, умни и грамотни - пише се илюзиИ, не илюзий. Една илюзия, много илюзиИ. Научете го най-накрая този български език, нищо че за вас "всичко българско и родно е негодно".

    Коментиран от #39

  • 33 ИНТЕРЕСНО МИ Е

    17 1 Отговор
    КАТО СЕ ПУКНЕ МЕХУРА ДАЙНОВ КВО ЛИ ЩЕ ИЗТЕЧЕ
    ВЕРОЯТНО ЩЕ Е СИЛНО ТОКСИЧНО И РАЗЯЖДАЩО КАТО ЗЛОБАТА В СПАРУЖЕНАТ МУ ДУШИЧКА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Проба

    1 0 Отговор
    Проба
  • 37 Пасъмас

    14 1 Отговор
    Модерния Андрешко.

    Ще ми се да ви разкажа, как след избори и балотажи.
    Клетият ни суверен пострада, че качиха Данък Сгради.
    Спецов-ете, Кирчо и Кокорчо, туй проклето Харвардско отборче.
    Са решили приходите от имоти, Да обложат с Данък Доход.
    И кат’ първите глупаци, с нас си правят те та-ци.
    Сумата реална да разкрием, по добре да го забият.
    Всички касови бележки, за да няма повече забежки.
    Трябва чинно да показваме, ний пред НАП-гавазите.
    Доходите от заплати….тука вече Бегам бате!
    Ще се внасят във акаунт със ПИК, свърши тази мъни в плик!
    Туй живот ли е кажете, сметка да държат на Кеш-а?
    Да не може всеки ей така, да получи кинти на ръка!
    Аз понеже съм Андрешко, считам туй за тежка грешка!
    Ние племе сме кораво! Имаме Изконно Право.
    Всички доходи и далавери, да се вършат в кеш между хавери!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    4 17 Отговор

    До коментар #32 от "Моарейн":

    Естествено Уважаема, че ще харесаш Стайнбек - пролетариат, работници, Гроздовете на гнева, Улица Консервна и т.н. Също така е естествено, че няма да харесаш Блок или /не дай Боже/ Булгаков - заради украинския произход. Напразно, между впрочем - Бялата Гвардия е била любимата на Сталин постановка. Колкото до "набиването" - ще се въздържа да ти кажа какво мисля в интерес на добрия тон, но такива неща с фонетиката стават. Все пак - благодаря! И още нещо - нападателния ти и агресивен наратив по скоро говори за еднопластов индивид. Но пък, тези дето се молите в Руската църква повечето сте точно такива. Хващаш някаква идея, развиваш я и правиш заключение?! Да не си била детска учителка?
  • 40 Евгения

    18 1 Отговор
    Evgenii Dainov
    12 мин • ©
    Дивите орди, блатните твари, крьвосмесените джуджета не искали да
    преговарят с правителството, току-що разбрах.
    Моля? Я пак? Някакви диваци, мразещи да са в Европа и искащи да са в Мухонасранск, но не отиващи там, защото ги е страх от жените им - та тези точно подгизнали и плесенясали блатни диваци не искат да преговарят с правителство на страна- член на ЕС и НАТО?
    Евгени Дайнов “ незлоблив “ коментар за протестите на миньорите .Евгени Дайнов единица мярка за ЗЛОБА 😂
  • 41 Още малко ви остана

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Това от Посолството ли ти го написаха на листче да го преписваш по форумите като правоверен роб на сатанисткия кравешки вертеп?

    Коментиран от #42

  • 42 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    3 9 Отговор

    До коментар #41 от "Още малко ви остана":

    Мне! Доказано е във времето. Но пък, ти божеш да ме обориш? Разкажи ми за дилемата на Родион Разколников? Не вярвам, в Уики не пишат за това! Още по малко ме "плаши" ника ти. Обикновено форумните възрожденци сте кротушки на живо. Така че, бегом към пАсолството за нови инструкции от "Нейно превъзходителство" толстая леля!

    Коментиран от #47

  • 43 Така така

    11 4 Отговор
    От както докарахте демокрацията в България има само грозота, злоба и лъжа. Благодарим на вас, сащ и останалите носители на тази античовешка система
  • 44 Верно ли

    12 1 Отговор
    Хахахаха, прочетох заглавието и първото нещо за което се сетих, беше "автора" , а той пак се напинял да твори :))))
  • 45 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Под крилото на Дойче веле ..... Не се унижавайте да четете , още и да коментирате !!!
  • 46 иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коментар":

    Не само ЛЪХА, изтъкан е от злоба.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.