Last news in Fakti

20 Май, 2023 10:00 4 794 65

Тикви и каскети: какъв убийствен срам за България

  • иван гешев-
  • главен прокурор-
  • българия-
  • срам-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • корупция-
  • мафия-
  • каскет-
  • тиква

Срамната публична тайна на София бе огласена на всеослушание

Тикви и каскети: какъв убийствен срам за България - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Андреев:

България наистина посрами „Нетфликс“. Само дето второто е концерн от развлекателната индустрия, а първото – уж държава от ЕС и НАТО. Нека да пофантазираме какви ще са последствията за тази държава след публикацията в брюкселското издание „Политико“, според което именно сегашният български сериал удря в земята конвейерната продукция на „Нетфликс“. А тази продукция нерядко предлага спиращи дъха политико-мафиотски сюжети, пред чиято правдоподобност дори най-наивният зрител невярващо потрива очи.

Унищожителна статия за България

„Политико“ се смята за отлично осведомена медия, която най-точно мери пулса на европейските структури. И тъкмо това по произход американско издание, което принадлежи към германския концерн „Аксел Шпрингер“, през последната седмица публикува две статии, свързани със сегашната политическа криза по българските земи, последната от които е направо унищожителна.

Възможните обяснения са две. Първо: някой е наредил на медията да злепостави България в лицето на г-жа Габриел, г-н Борисов, ГЕРБ и г-н Гешев, за да даде едно рамо на ПП/ДБ. И второ: журналистите от медията просто са си свършили работата и огласяват пред света срамната публична тайна на София, където властта скрито се държи от престъпни и клиентелистки средновековни кланове.

Клевета или истина?

Нека за миг проследим логиката на първото обяснение, колкото и нелепо да е то. В главата на имагинерния „среден българин“, когото изданието в подтекст обвинява, че е допуснал да го управляват „каскети“ и „тикви“, тази логика е стройна: България пак е оклеветена от продажни западни журналисти, които получават инструкции от евроатлантическите властови центрове, а информацията си черпят от онези лоши, лоши жълтопаветници, висящи по цял ден в американското посолство, за да плюят по своята прекрасна страна с древна история.

Второто обяснение, според което срамотиите на българската клептокрация най-после са лъснали без никакви замазвания, със сигурност ще потъне в блатото на местната политическа и медийна действителност. Защото то предизвиква само срам, парлив, убийствен срам. А хората не обичат да се срамуват, в дадения случай мнозина от тях предпочитат да си бълбукат под повърхността на блатото и просто не желаят някой да ги измъква от лепкавата тиня.

Диагнозата е поставена

Но за външния свят, най-вече за партньорите от ЕС и НАТО, диагнозата на пациента България вече е окончателно поставена. И бъдете уверени, че в Брюксел и Вашингтон, в Берлин и в Париж политиците вече са наясно: Така повече не може! Тази държава е заложник на клановете, които трябва да се разчистят до дъно!

И тук вече не става дума само за спиране на подкрепата (да, лицемерна и срамна), която г-н Борисов дълги години получаваше на международно равнище, не става дума и за беззъбите контролни механизми на ЕС или за замяната на един главен прокурор с друг. Не, тук става дума за това дали България да бъде оценявана като модерна европейска държава с (някакво) върховенство на закона и (някакви) цивилизационни ценности или да бъде измервана с аршина, който се прилага към редица по-слабо развити държави в Африка, например. И това също предизвиква срам, парлив убийствен срам.

Каквото и да се случи занапред, дори този политико-мафиотски сериал да отшуми, публиката успешно да го забрави (както много други подобни сериали преди него), а главните му протагонисти да оцелеят за участие в следващи сезони, дори България да не бъде позорно изхвърлена от ЕС и от НАТО (което в сегашната геополитическа ситуация е почти изключено), дори в София да възникне почтено и стабилно правителство с европейска нагласа: страната за дълго време напред ще продължи да носи заслуженото клеймо на корумпирана територия без граждани. Или с много малко граждани, които досега не успяват да превърнат територията в истинска държава.

Е, поне едно признание получи тази територия: случващото се в нея е толкова абсурдно и сюрреалистично, че не само сценаристите на „Нетфликс“, но дори Йонеско, Бекет и Салвадор Дали не биха могли да си го представят.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 позор

    39 22 Отговор
    герберастите и копейките са виновни , те гласуват за изроди и сега сме на този хал

    Коментиран от #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    60 8 Отговор
    Мафиотско-политическото управление на ГЕРБ-ДПС опозори страната ни пред света и омерзи българите. И докато престъпниците не са в затворите по примера на Руминия, а са в изпълнителна, съдебна, законодателна власт, то ние ще продължим да сме най-бедни, най-грабени, най-болни, най-умиращи, най-рекетирани и унижавани. И нека тези 60% негласуващи да размислят харесват ли да ни управляват мутри и задкулисието. Явно след като не гласуват, то си харесват блатото
  • 6 Защо

    18 22 Отговор
    Като чета Дойче веле и все си спомням за Работническо дело ?

    Коментиран от #9

  • 7 нннн

    38 8 Отговор
    В статията на Политико трябва да се допълнят мравояди, пpocти, копринки и др., за да се изясни картинката.
  • 8 Ами...

    42 5 Отговор
    Това са лицата на България. Срам.

    Коментиран от #56

  • 9 Сталин

    32 18 Отговор

    До коментар #6 от "Защо":

    Алоо, недей сравнява Дойче ш@йзе с работническо дело,Работническо дело беше един от най добрите вестници в България,не като сегашните тоалетни хартии

    Коментиран от #14, #15, #27, #61

  • 10 Коментар

    27 2 Отговор
    Извод от прочетеното от статията:подлогите се топят един друг пред чужденците,за да се подмажат и да си осигурят подкрепа за управление от вън.Кой крив,кой прав...все тая.После ние обикновените хора берем срам,защото политиците ни разнасят лошо име за България и българите.
    Вместо сами да седнат да си решат проблемите,те само си чешат езиците ,точат си зъбите да хапнат кокала и те да крадат,а не друг.
  • 11 Лагрестин

    37 3 Отговор
    Ха-ха,лицемери големи са тези от ЕС!Сякаш 30г. не са знаели какво и в България и чак днес са прогледнали...

    Коментиран от #59

  • 12 Ялчин

    34 4 Отговор
    И пак ли ще гласувате за герб бе хора? Не ви ли е грижа за България, за децата ни, за внуците ни.

    Коментиран от #23, #37, #55

  • 13 Ами...

    14 5 Отговор
    Има и друг интересен въпрос за публиката. Каква е ролята на паразитиращите около DW т.нар. журналисти (а всъщност дефекатомети), от чиито драсканици медията редовно се разграничава в края на всеки „материал”?
  • 14 явертревя

    12 8 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    А Комсомолская правда четеш ли,той е още по добър?
  • 15 Свобода

    13 8 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Що не се приберш в родината си при джуджето с малката ... сголемите комплекси.
  • 16 Бела държава

    18 1 Отговор
    Бяла държава се прави от бели хора. Скапана държава се прави от скапан материал.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тредстоун

    11 19 Отговор
    Платени балалайки които са готови да продадат и майка си за шепичка копейки , които по цял ден лопат менчето колко е зле в България , как сме залети от корупция , не че някой е посочил нещо конкретно , но усещането го имало. Две години прецидента на решетников се мъчи да изкара нещо , какво то и да е за ГЕРБ , инсталираните еднодневки ровят , да ама не имаме две ядки асфалт , много плява без факти и естествено един незаконен арест , охлюви.Сега вече идва ред и на гешев , това е по висока топка с единствената цел отнова да сложи прът в колелото на ГЕРБ за редовно правителство , но пък те са охлюви и може да не им излязат сметките и другата седмица да имаме правителство , смешници.

    Коментиран от #31

  • 19 Честно казано

    22 9 Отговор
    Като гледам кой управлява ЕС, не ме е срам чак толкова от нашите...Урсула, Борел, Аналена Бербок и останалите кадри с нищо не са по хубави от нашенските каскети и тикви. Лика- прилика като две чаши мастика.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Боже

    18 3 Отговор
    Както се казва, да го дъвчат бедните. Тия каскети, тикви, шиши и тем подобни пак ще се разберат, СЕГА Е МОМЕНТА ЗА РЕВОЛЮЦИЯ. ДА СЕ ВДИГА НАРОДА. НАПРЕД ИНАЧЕ НЯМА СПАСЕНИЕ
  • 23 Ханко от село Осеня

    5 14 Отговор

    До коментар #12 от "Ялчин":

    Имено за това го правим , а както е тръгнало все повече хора го правят, не искат инфлация в космоса , дефицит и нови заеми в космоса , ступор на държавата и некадърници на волана , като сложим и поредните еднодневки на опнатия юмрук и кохортата защитници на диктатора в кремъл , все повече българи се доверяват на ГЕРБ.
  • 24 Да си имаме уважението

    16 5 Отговор
    Ама моря ви се, като ще описвате фауната, правете го докрай. Има още “крадци за милиони”, които бяха управляващи съвсем наскоро - ПараПетко, Кокорчо международния аферист, Мравояда - чедо на Коминтерна, Гнома - прокурор от БКП… Осъвременете си данните
  • 25 Хахаха

    4 4 Отговор
    Това означава, че библейският грях на бг управниците срещу Русия е напълно закономерен. А те даже не го осъзнават и не се замислят за поколенията след себе си. Жалко е.
  • 26 Да ви е честито!

    25 2 Отговор
    Трите мутри се събраха - Боко Шкафа, Шиши и Чалгаря!
  • 27 Живков

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Къде къде хартията беше по мека и ставаше за WC
  • 28 Цайса....

    7 2 Отговор
    Този на снимката вляво ми прилича на Луи дьо Фюнес, а другият в дясно ми прилича на Дани Уелбек от Нотингам Форест...те ли са?
  • 29 Ми да

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Да не па да е лъжа?Чиста истина.
  • 30 Тези

    12 4 Отговор
    два боклука са за разстрел. Да ги гръмнат и да се приключва.
  • 31 Да не е добре бе?

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тредстоун":

    Кво си се разприказвал?Дело иска,не приказки.Ся Марийката от Хаджидимово кат седне на стола и глей кво стаа.За нула време всичко оправено по европейски и по еврокомисарски.
  • 32 Абе

    4 10 Отговор
    Срамът за България сте вие, които наричате по такъв начин хора, заемали и заемащи основно място в управлението на държавата !
  • 33 Точен

    7 6 Отговор
    Нали скачахте за демокрация-ТА. Хак ви сега демокрация, ГЕРБ крадат, но поне остава в България, а прозападните еничари подаряват на западните банки и корпорации всичко, що е печелившо в изчезващата ни държава. Само Нов Народен съд за брюкселските родни фашисти ще спаси Отечеството.
  • 34 Някога

    10 1 Отговор
    “Какви мъже е раждала……….” ! А сега - тикви и каскети.
  • 35 контрапункт на заглавието

    4 5 Отговор
    а, чорапи, олигарси, дубайци, белградски новожители, кгб кадри в силови институции звучи ли ви по-добре???
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бело

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ялчин":

    Ами държавната администрация около 400 000 човека беше подменена за последните 12 години изцяло с хора на герб,ако не гласуват за вожда означава да си търсят работа
  • 38 Киро и Асен!

    5 5 Отговор
    Знаем позицията ви за Главния Прокурор. Но, споделете, моля ви, какво мислите за Дубай, и за Белград, като локации, на някакви субекти..........Защо някой "независим" журналист, не им зададе този простичък въпрос?

    Коментиран от #40, #42, #43

  • 39 Журналята

    18 0 Отговор
    По големият срам за България е това, че подобни драскачи мълчаха и се хилеха на глупостите на мутрата (цели 12 години!!!). Сега обръщат палачинката, защото така им нареждат и плащат за което!
  • 40 Един простичък въпрос

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Киро и Асен!":

    Каква е връзката Дубай и Белград с Киро и Асен ???? Да вземе някой журналист да ги пита какво мислят за октомрийския пуч, не искаш ли?
  • 41 фен

    7 1 Отговор
    Срам за България е медии, като Дойче веле, да получават такова масово отразяване!
  • 42 Къде в статията

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Киро и Асен!":

    Прочете за Киро и Асен или звездите ти говорят.
  • 43 Един простичък въпрос

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Киро и Асен!":

    Каква е връзката Дубай и Белград с Киро и Асен ???? Да вземе някой журналист да ги пита какво мислят за октомврийския пуч, не искаш ли?

    Коментиран от #47

  • 44 Ако

    9 1 Отговор
    съм гласувал за този престъпник ще се чувствам адски умерзен.
    Чудя се колко прост трябва да си ,че да си гласувал за герб.
  • 45 Факт

    2 0 Отговор
    Гласувай или не, това е ваш наш проблем, но те горе нека да си се крадат клановете, но отдолу не следва. Бъдете добри хора, а не зли души вярващи в бог и ходещи и плещи свестичка в църква. Добротата ще спаси света. И при живково хората не са били равни, имаше и бедни, но днес е още по зле в някои региони, където без открит лист не можеше да препариш там. Жив геноцид е и продължавате да мамите хората до днес, утре. Мисля че съм прав за себе си. Бъдете здрави и добри.

    Коментиран от #58

  • 46 Като глупаци...

    6 0 Отговор
    Тикви и каскети, и после разстрели и затвори.......
  • 47 бай Ставри

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Един простичък въпрос":

    Простичък запитващ с простичък въпрос. Не си струва да се отговаря
  • 48 0199

    1 2 Отговор
    Картофени човечета компир йок. Вар в кауфланд чувал. Берекет версин тиквени цигулки. Гражданите станаха по неволя селяни, а селяните граждани. И както казваха старите комунисти преди 30 г, винаги селяните са били добре, кога са били зле, никога. И тъй като говорим за корупция, и преди е имало, но даваха яйца, ракия, вино, сливи на ръководителката, а тя на по лека работа на даващата. И кога разговаряме, дъщеря й лекар в Испания, имало назначен човек в болницата, да следи за тия работи. Каква цел има да лъже жената майка за щерка си лекар, омъжена разведена българка за българскимохамеданинпожарникар. Всеки гледа да отиде в Нс и да го изберат за депутат, мо кой умен не ходи до урните или празното квадратче.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 глупости

    0 2 Отговор
    Прякорите ги измислят тролетариата за когото България е нещо лошо. Всички русопати като чуят Българи започват да се гърчат от злоба и да злословят за да се докарат по-горни. Навремето доносничеха на Масква, но напоследък се обърнаха и на Запад. Важното е да са наведени като в зависимост от обстоятелствата променят посоката.
  • 51 ОТСТРАНИ КАТО НИ ПОГЛЕДНАТ , ВИЖДАТ

    3 0 Отговор
    БОКО ГЕШЕВ КИРО И ГАВРАИЛ ! ГАДНА ДЪРЖАВА СМЕ !
  • 52 ВЪН ЕС И НАТО ОТ

    4 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #57

  • 53 ЗАТВОР ЗА БОКО ГЕШЕВ КИРО И ГАБРИЕЛА

    4 2 Отговор
    . По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.
  • 54 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 2 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП И ШАРЛАТАНИТЕ , КАКЪВ ......... УБИЙСТВЕН СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ....... ФАКТ !
  • 55 Обява

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ялчин":

    ПП ДБ набира депутате Които купи яица от 50-60ст става депутат над 60ст евродепутат Които даде дървен матреал за кофчек става министЪр
  • 56 Селянин

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ами...":

    Като чета само заглавието и ми става ясно колко злоба и завист има в автора от успехите на ГЕРБ И Борисов Презпоследните години Вече трета година ПАДЕНИЕ
  • 57 Аз съм прост като Бочко

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "ВЪН ЕС И НАТО ОТ":

    ЗДРАВЕЙ, КОПЕЙКА
    ДА НЕ СА ТИ СПРЕЛИ РУБЛИТЕ ОТ РУСКОТО, ЧЕ СИ ТОЛКОВА ЗЪЛ?
  • 58 Девил

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Факт":

    КАКВО МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ВАЖНИ, ВАЖНИ:"АЗ НЕ ГЛАСУВАМ, ЗАЩОТО НЯМА ЗА КОГО" ЕЙ, СМЕШКОВЦИ-ПОГЛЕДНЕТЕ В ТУРЦИЯ КАК ГЛАСУВАТ 99% И ХОРАТА ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ СИ!!! НИЕ СМЕ НЕЩАСТНИ ПЛЮНЧОВЦИ НАДУТИ ИТ САМОЧУВСТВИЕ!!! АКО ГЛАСУВАТ 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ КАРТИНАТА ЩЕ Е РАЗЛИЧНА
  • 59 Експерт

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лагрестин":

    НЕ СА ЛИЦЕМЕРИ, А КОРУМПИРАНИ, ЗАЩОТО БОЧКО КРАДЕШЕ ЕВРОФОНДОВЕТЕ НО ПЪЛНЕШЕ И ДЖОБОВЕТЕ НА ЕВРОЧИНОВНИЦИТЕ!!!КАКВО Е ПЕНСИЯТА НА МЕРКЕЛ-18хил € В СРАВНЕНИЕ С 10млн € ? Трябва да живее още 42г.,за да ги вземе, а за Бочко са три шкафчета и О.К. !!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 този който

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Ей, товарищ Сталин, много състоятелен вестник -- винаги започваше с "Днес Генералният секретар на БКП и Председател на Държавния съвет другарят Тодор Живков....." !!
    П.С. Измъчих се докато го напиша...
  • 62 Тодор Димов

    0 0 Отговор
    Ние в България няма какво да проследяваме. Навъдиха се "жабари" (ония от вездесъщия Остров не ги смятам за хора), някои пилета ядат, други поради затлъстяване искат да рупат люцерна... Е-е, всеки с проблемите си. Ако това е проблема, значи няма проблем. Нахрани прасето и то е кротко.
  • 63 Тодор Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Ти-и... имаш ли нещо общо с комунизъма? Или само му се възхищаваш?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хххх

    0 0 Отговор
    Тиква боби цигулката е мат