Last news in Fakti

27 Май, 2023 06:00 2 393 17

Ще "ротират" ли и Гешев?

  • иван гешев-
  • ротация-
  • главен прокурор-
  • прокуратура-
  • бойко борисов-
  • мария габриел-
  • пп-дб-
  • правосъдна реформа-
  • правосъдие-
  • мафия

Принудителната рокада в прокуратурата няма да е нищо повече от смяна на дограмата в едно жилище, а не основен ремонт

Ще "ротират" ли и Гешев? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

В българската прокуратура ври и кипи. Политическите покровители на главния прокурор Гешев най-после решиха да се отърват от него. Той обаче реши да контраатакува и заговори за опити за намеса на "Банкята" (вероятно имайки предвид лидера на ГЕРБ Бойко Борисов) в работата на Темида. От ВСС, където в продължение на години плътно подкрепяха главния прокурор, включително срещу исканията на правосъдните министри Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, решиха в спешен порядък да стартират процедура по предсрочното му освобождаване. Някои от членовете на ВСС изведнъж откриха, че Гешев уронва престижа на съдебната власт. Прозрението дойде буквално ден след като кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заяви, че отстраняването на Гешев и реформата на прокуратурата са водещи приоритети за нея.

Гешев ще трябва да отговаря за това, че се е опитал да разследва атентата срещу себе си, а също, между другото, че е пушил пура на закрито. Това са обвинения, които звучат като дребно заяждане на фона на далеч по-сериозните критики от правозащитни организации у нас и в чужбина, които отдавна съществуват срещу него.

Политическите зависимост в съдебната система ще останат

От разкритията на Гешев едва ли ще последват дълбоки промени в работата на прокуратурата. Възможно е мандатът му, който изтича в края на 2026-а година, да бъде прекратен предсрочно от ВСС, но с това няма да се сложи точка на дълбоките политически зависимости в съдебната система.

Днес повече от всякога се вижда ясно, че Темида слугува на политическите партии и интереси. Гешев директно размаха пръст срещу "гражданина Бойко Борисов". Но, както справедливо отбеляза журналистът Иван Бакалов, водещите медии у нас като че ли се опитват да омаловажат скандалните твърдения на главния прокурор.

ПП-ДБ, чиято основна мисия бе да разградят модела ГЕРБ, пък тази седмица обявиха, че са постигнали съгласие със същата тази партия за ротационни правителства. Днес от Борисов и ГЕРБ мирише най-силно на корупция. Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев. Борисов е разпитван. Но ПП-ДБ фактически влязоха в коалиция с ГЕРБ, която наричат ротация, защото - изглежда - ги е срам от избирателите им.

Не основен ремонт, а смяна на дограмата

Решението на ГЕРБ, които, според мен, заедно с ДПС инсталираха Гешев начело на прокуратурата, бе взето още в края на 2022-а година. Причина бе не толкова политическият натиск върху тях у нас, колкото най-вече този от чужбина. Поднасянето на главата на Гешев на тепсия на Държавния департамент на САЩ, на ЕК и Венецианската комисия би хвърлило прах в очите на тези институции, както и на критикарите в България.

Повтарям: Гешев не бе пожертван заради сегашната договорка с ПП-ДБ. Той просто отдавна стана твърде неудобен. И сега покровителите му, които отново се готвят да управляват - официално, на сцената, а не зад кулисите - решиха да го "ротират" с някои по-послушен като Борислав Сарафов например.

Принудителната рокада в прокуратурата няма да е нещо повече от смяна на дограмата в едно жилище, а не основен ремонт. Позициите на политическите диригенти на Темида, с които ПП-ДБ постигнаха нов исторически компромис, едва ли ще бъдат накърнени сериозно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротация

    6 3 Отговор
    адаптация и дегешевизация.Но и следващото ще е козяк-прокуратура.Ихууу...
  • 2 да де

    17 1 Отговор
    Смяната на един каскет с друг не е реформа стана неудобен и прислугата от ВСС се разбърза да угоди на политиците.

    Коментиран от #4

  • 3 хихи®

    12 0 Отговор
    Гешев, за тези години, ако не е събрал достатъчно за да бъде пожизнен(недосегаем) си заслужава "ротацията"
  • 4 хихи®

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Kyчи син ама наш Kyчи син....
  • 5 Милен

    4 0 Отговор
    Е па що да не вземем да се "ротираме" всички, правим една томбола през 6 месеца и на който каквото се падне това да работи 😂
  • 6 Орка

    3 3 Отговор
    ТИЯ МАЙ НЕ РАЗБИРАТ НА КОЙ СВЯТ СА ГЕШЕВ ЗАПОЧВА РАСЛЕДВАНЕ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО СРЕЩУ ПП МИ..СИРИТЕ ПО СИГНАЛ НА ВЪЗРАЖДАНЕ И БСП И ЩЕ ГИ РОТИРА ДО КАТО СЕ ЗАМАЯТ
  • 7 Го4о

    4 0 Отговор
    В момента Гешев ротира Киро с КърО.
  • 8 БАНко

    3 0 Отговор
    БУЛКАТА ДЕНКОВ СЪС СИГУРНО ЩЕ Е РУТИРАН С ПАЗИТЕЛ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
  • 9 Вижте ги

    2 0 Отговор
    Ами тя съдия Ели Скоклева е на 100 % зависима от ПП ГЕРБ но цяла Дупница и Кюстендил си мълчат, били горди, че са мафия!
    Това не е съд, а някакъв Франкенщайн на Садам Хюсеин!
  • 10 Това достатъчно ли е

    1 1 Отговор
    Смята се, че Иван Гешев се занимава със Садизъм срещу неудобни Българи, използва властта си за да храни садистичният нагон!
  • 11 Илхан

    2 2 Отговор
    Гешев е адвоката на мафията нищо че ние му плащаме заплатата, вино охладители, джакузита и т.н.
  • 12 ууу

    1 1 Отговор
    ГЕШОТО Е ПЪТНИК , УСЕТИЛ ГО Е ГОРКИЯ И БАЯ СЕ Е УПЛАШИЛ !!!

    Коментиран от #13

  • 13 Аре бе

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ууу":

    И ОТ КО СЕ Е УПЛАШИЛ ОТ ДВЕ ПЪРВЕНЮТА ДЕТО САМИ СЕ БУТАТ В ПАНДИЗА
  • 14 Читател

    0 0 Отговор
    Слагайте на карадайъ братчедите и да рахатясате, а боби да се готви, ако продава къщата в Банкя ще му я купят, търсят жилища твоите хора дето ги направи чорбаджии. И на двама в един глас, ако продавате купуваме, излагат се, а хората, които им е останало единственото им жилище, къде, преди 2 дни го казаха, но ще трябва, даваме го, но дай ми 500 хил, да го видя, как за 45 хил без пари купуват на бг жилища останали без пари. Малко милост имайте, за какво са им много жилища, с малки деца, др в корема, на др заченато. Прости хора и ограничени с пари
  • 15 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Въртят се като мекерета,овъртолват се,затегнаха Гордиев възел,който само с меч се разплита.Гешев им излиза със сицилианска защита,заплашва да разнищи мафиотските обвързаности.Докато се дърлят и вкопчват ,нищо положително не произлиза,докато мъдрото се намъдрува,лудото се налудува.Американците ще си изтъкат платното,ще им ритнат кросното.Всички са в кюпа вече 34г. и тъй са се овъртолили,като свински черва,но раздора в мафиотскито сборище--НС предвещава злополучен край.И влиза някой дребен Бонапарт в конвента и го разгонва с байонетите на солдатите,по улиците шпицкоманди,диктатура а ла зеленски .Американците няма да ни изтърват току-тъй,само руските богатири могат да ги изхвърлят от тук,че не щеш ли бандеровците ,които се заселиха тук може да ни се качат на главите.
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Свърлиха си мафията работата и гешев им е излишен. Нъл тъй путина. Змаем им ги номерата на ссср. Гешев е харесван от запад, както и Радев. За всяка тенджера си има похлупак.
  • 17 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ослабнал. Да не би да му е леко. Може посланик в Израел. Лошо ли ще му е. Те евреите са добри хора, бг евреи са големи комунисти. Бай тодор бе им построил парк еврейски, но милите ги няма в града.