Last news in Fakti

27 Май, 2023 14:16 4 263 45

Защо сме най-нещастни?

  • щастие-
  • класация-
  • бацилус булкарикус-
  • чушкопек

Заложихме на бактерията пред чушкопека

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на годината Световният доклад за щастието, изготвен от ООН, посочи, че България е на 85-о място по щастие в света в конкуренцията на общо 150 държави. Традиционно страната ни оглавява класацията на Евростат за най-нещастен народ в Европа или в най-добрия случай отстъпва лидерското място на някоя облачна балтийска държава.

Водещото ни място в нещастната класация не е повод за униние, да не говорим за малодушно изпадане в паник атаки. Не е необходимо да свикваме комисии или кризисни щабове – подобни мерки са доказали своята несъстоятелност. Просто трябва да проумеем огромната отговорност, която вече лежи на плещите ни. Както гласи спортното клише, не е трудно да заемеш първото място, трудно е да го удържиш. Но да оставим лидерството. Нека първо поразсъждаваме за това, как ни възприемат околните, а след това да потърсим причините.

Няма как нагласата на чужденците към нас да е положителна, щом страната и народът ни се асоциират с бактерия и бацил, пък били те и млечно-кисели. Това си е живо маркетингово харакири. Ритуално самоубийство. Между другото в Швеция по-често прибягвали към самоубийство, отколкото у нас. Необяснимо е, както и при китовете. Потвърждение, че не всичко е пари. Това с облачното време и тъгата някак ми олеква. Но пък разправят, че в Стокхолм много вървели фототапети с пейзажи от Слънчев бряг – за разтуха и по-ведра атмосфера.

Та изразът "бацилус булгарикус“ е зареден с толкова негативна енергия, че нищо не е в състояние да я компенсира. Компютърът на Джон Атанасов, самолетите Боинг и въздушната възглавница на Асен Йорданов, са като преоценени играчки в Джъмбо по влиянието си върху оценката за българското, в сравнение със злокобното „лего“ на млечнокиселата твар, която на всичкото отгоре людете свързват и с нещо прокиснало. Да не говорим, че западните партньори с право биха попитали – щом се гордеете с Атанасов и Йорданов, какво им сторихте, та избягаха при нас?! Мълчим, нали?! Какво да кажем. Да ги бяха подгонили комунистите, добре. Ама и това не е.

А всъщност имахме едно-единствено откритие, непоглеждано с лошите очи на чужди претенции, неомърсено от вътрешни спорове за бащинство, а ние го пренебрегнахме с обидна лекота. Да, става въпрос за чушкопека. Вместо за прогресивен уред, ние го смятаме за нещо назадничаво, провинциално, селско и просташко. Срамуваме се от него. Крием го не просто в мазето, а чак в бараката. По-далеч от дома. Като венерическа болест, за която казваме: "Само да не ни е у къщата". И защо?! Глупави комплекси. Слаби пиари ни накараха да заложим на невидимата бактерия, а тя ни прокисна авторитета. А той е там, където народът може да го види и пипне. Асфалт не се яде, но се вижда и се реже лента по лента и лот по лот.

Потъпкваме основни символи на българщината. Иде лято. Пиперът зрее. Иде време гордо да включим чушкопеците. И дружно да изречем сакралните слова, изпълнени с национална гордост: Недей дочаква и зори. Върви печи, печи, печи /на нощна тарифа/.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Българоубиец

    27 12 Отговор
    Щото сте нещастници и продължавате да гласувате за мене хехе ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!

    Коментиран от #33

  • 2 Русофил

    29 5 Отговор
    Народ, който всичките му велики изобретения са в чужбина може да бъде унищожен...

    Коментиран от #35

  • 3 Aлфа Bълкът

    19 6 Отговор
    Защото българинът си мечтае да разиграе сцена от американски екшън и въздаде своята справедливост на комшии, крадливи кметове, корумпирани полицаи от близкото районно и политици, ако му остане сила за тях, но е страхлив затова!

    Коментиран от #12

  • 4 ?????

    14 1 Отговор
    Не виждам уместност в сарказма на г-н ганев...?
  • 5 Град Симитли

    11 0 Отговор
    Па, да!
    "Машина за печене на чушки"--проста работа!...
    .. "Pepper roaster" - - - а, това е друго! :))
  • 6 Може и така да е...

    11 11 Отговор
    Да сме най нещастни, но последният софиянец е най щастлив, вагнеровци превзеха Бахмут, ходи на походи за мир и брои участниците, носи руско знаме и го развява, видял е Митрофанова от близо, има тава с кифтета и жена му си е хванала любовник и него закача за нищо, и той щастливо чака да дойде путин зада го освободи.
  • 7 Медийно нещастие

    24 0 Отговор
    По цял ден като ти обясняват какъв си нещастник накрая повврваш
  • 8 Национални особености

    20 4 Отговор
    Защото в тикволандия хората са щастливи само ако всички около тях са зле, така всеки се опитва да прави мизерии на останалите и като краен резултат се получава това класиране.
  • 9 българин

    19 2 Отговор
    Защото сме прости и диви и страхливи, а тези, които ни управляват, са още по-прости и страхливи, но за сметка на това и продажни мекерета.

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Арфа

    5 0 Отговор
    За китовете вече е обяснено. В Швеция причината е същата.
  • 12 1122

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Затова ли го биете по площадите, щото е страхлив?

    Коментиран от #18

  • 13 Колибри

    9 0 Отговор
    Какво за бога прочетох току що?
  • 14 хммм

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    "Четем" е силно казано. Понякога минаваме само по заглавията.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вирус

    11 4 Отговор
    Тоя ли е най големия разбирач защото слугуваме на фащ НАТО и брюксел
  • 17 Вирус

    8 0 Отговор
    И защото като ти се заповяда нещо подвиване на опашчици да изпълним партньорските обещания като че ли на ония им дреме за нас разбра ли ганев
  • 18 Полиция

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "1122":

    Да затова
  • 19 Ами...

    14 3 Отговор
    Аз последната седмица гледах само щастливи абитуриенти с облекла, фризури и грим за хиляди лева. Родителите като пуйки покрай тях и те щастливи.... Ресторантите пълни, музика и танци до дупка. Според мен сме... Най щастливата нация, дори и като Господин за един ден.... Дори по немската телевизия показаха тази идиьотщина.

    Коментиран от #24, #27

  • 20 Сандо

    8 1 Отговор
    А защо да сме щастливи?А пък ако почнем да се хилим безпричинно,то значи сме за доктор.А Народът простичко го е казал:Насила хубосст не става.Явно евроатлантическите ценности не са за нас.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Така де

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "българин":

    Ами не си избирайте българи за депутати и министри, като не щете корупция.

    Коментиран от #39

  • 23 Сандьооо

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Сандо":

    Явно си падаш по руски ценности.

    Коментиран от #26

  • 24 Браво бе

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Ами...":

    Абитуриентските балове били идиотщина. Браво!

    Коментиран от #30

  • 25 123456

    1 1 Отговор
    ЕМИ РАДЕВ Е ВИНОВЕН - ТОЗ МИЗЕРНИК ..............................................................НЯМА ПАРИ / БАНКИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ / СЛЕД ЕДНА СЕДМИЩА И КРАЙ - УМИРАМЕ ........................................................
  • 26 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Сандьооо":

    Не е явно,но вие,козяците,всичко знаете и нищо от вас не може да се скрие.Нали затова слагате началници на службите?
  • 27 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами...":

    Селянията винаги радва простите!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Баце,

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Браво бе":

    Да ти обясня защо. Имам два апартамента в различни, нелоши квартали в София. Не е повод за гордост, наследих ги. Единият е във вход с 59 апартамента. Преди около седмица върху пощенските кутии имаше 11 известия за просрочени кредити. В петък имаше налепени на таблото за обяви 7, от друг колектор. Днес пак върху пощенските кутии има 14 известия от трети колектор. Това означава, че над половината живущи са в гoвн@тa от финансова гледна точка. Тия, дето все още успяват да си плащат кредитите не ги знам колко са. Другия апартамент е във вход с 32 апартамента. В процентно отношение ситуацията е същата. Та масата хора тънат в кредити и не могат да си платят сметките, но смело хвърлят хиляди за една вечер. Та да нагазят още повече в гoвн@тa.
    На туй нещо му викат "на гол г@з чифте пищови".
    И още- "г@з глава затрива".
    Айде със здраве...

    Коментиран от #37

  • 31 Никола Гешев

    5 2 Отговор
    Защото сме комплексирани посткомунистически запъртъци!
  • 32 Роза

    6 0 Отговор
    Много се дразня от тези класации-кой народ е най-щастлив и кой е най -нещастен.Отделния човек може да си е щастлив според обстоятелствата в живота му и нещастен-пак според тях.С тези класации се смачква самочувствието ни още повече.За мен това са пълни глупости и манипулации,но всеки ги възприема по различен начин.
  • 33 стоян

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Българоубиец":

    До 1 ком - другар явно все още не си разбрал че България и българските СЕЛА ги унищожиха кумунистите след 1956 гд - след като взеха земята от работливите селяни и ги изгониха в града по двустайните апартаменти - а 1989 гд като кумунистите фалираха държавата изгониха селяните от двустайните в чужбина да ратуват на мразените Капиталисти
  • 34 Дългия

    7 2 Отговор
    Живея в къща 500 м2 в едно от най красивите кътчета на България. Срещу къщата ми има средновековна крепост реката ми минава през двора. Другата седмица ще си напълня и басейна. Не ме слагайте в тази класация. Нещастниците живеят в панели в градовете!

    Коментиран от #40

  • 35 хайли лайкли

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    може да бъде, а може и да не бъде...не е добре да се обобщава..
  • 36 Защо сме най-нещастни ?!

    4 1 Отговор
    Нема го Ванка с танка.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Санчо

    0 0 Отговор
    Защото ни управлява селянин от Банкя и кметица от Самоковско. Чудесна комбинация за погубването на една държава.
  • 39 така ли

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Така де":

    А на вас кой ви каза, че сте българи?
  • 40 язък

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дългия":

    Щом ти минава през двора ще ти отнесе и къщата.
  • 41 Едуард Петров

    3 0 Отговор
    Това не е ли едно празно бръщолевене?! Добре е ФАКТИ, които са Свободна ЕлМедия, да не са толкова лековати! И вече е време за нощна почивка! ЛЕКА НОЩ! Ще ми се да завърша с думите на Соломон (Шломо): ,,Писането на басни няма край! НО БОГ Е С БЛАГОРАЗУМНИТЕ!"
  • 42 Емо

    1 0 Отговор
    Милене, пиеш ли? Или може би смъркаш нищо през носа по-силно?
  • 43 Боже

    2 1 Отговор
    с какви глупости си изкарват хляба някои "редактори"...
  • 44 обективен

    0 0 Отговор
    Защото мафията управлява овцете ,а те дори не могат да блеят вече !!
  • 45 Ами да

    0 0 Отговор
    Все чакаме някой друг да направи нещо за нас! И друг ни е виновен за нещастието! Повсеместни тарикатлъци и далавери! Прост народ сме! Погледнете историята през последните 150 години и ще видите!