3 Септември, 2024 13:01 3 570 38

Власт и пари

  • власт-
  • пари-
  • труд-
  • живот-
  • щастие

Обикновеният, скромният човек се стреми в живота да получи образование, да намери хубава работа и се задоми, да създаде деца и ги образова, това са целите му, властта и парите не го блазнят- разбира се парите са важни, доколкото да осигури приличен живот на семейството си, но не и  натрупването им да стане цел на живот му.

Власт и пари - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обикновеният, скромният човек се стреми в живота да получи образование, да намери хубава работа и се задоми, да създаде деца и ги образова, това са целите му, властта и парите не го блазнят- разбира се парите са важни, доколкото да осигури приличен живот на семейството си, но не и натрупването им да стане цел на живот му.

Но има друг тип хора, за които парите и властта са самоцел. Някои от тях ги интересуват главно парите, придобиването им в големи размери по честен или нечестен начин, това е смисъла на живота им. Придобиването на много пари по честен начин е трудна работа, изисква се талант, нюх, предприемчивост и много труд. Придобиването по нечестен начин не изисква толкова труд, друг тих талант, комерсиален, и също нюх и предприемчивост. Изисква връзки с властимащите, даване на подкупи където и комуто трябва.

Други ги влече неудържимо властта. В нашите условия пътят към властта минава през кариерата във влиятелна политическа сила. Присламчват се към някой партия, и ако тази партия започва да залязва от политическия хоризонт преминават към друга партия. Стават депутати, министри, шефове на важни държавни агенции. Властта носи облаги, разполагат с офиси и служебни коли с шофьори, интервюират ги по телевизията, отпечатват снимките им по вестниците и немаловажно имат възможност да лобират в интерес на онези, за които парите са главна цел, и които им се отплащат по подходящ начин, финансово и материално. На смешно ниски цени се сдобиват с огромни апартаменти, разполагат със солидни банкови сметки, децата им по някакъв начин получават образование в скъпи престижни западни университети.

Щастливи ли са тези хора, които като че имат всичко? Изобщо способни ли са за разбират какво е това щастие и да го изпитват? Едва ли, нямат време да разсъждават за смисъла на живота и за това какво представлява щастието. Повечето от тях са аморални, а аморалният човек не е способен да изпитва щастие, той изпитва само удовлетворение от натрупването на богатство и притежаването на голяма власт, а то не е същото. А и нямат спокойствие- защото богатството и властта не са гарантирани, за да ги постигнат и запазят, те се борят със себеподобни в джунгла, където оцелява най- силният, най- кръвожадният.

Та ето пример- Доган, човекът който имаше и власт и богатство, на които се наслаждаваше досега, и сега е попаднал в челюстите на себеподобен хищник и се бори за оцеляване.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дипломат

    41 1 Отговор
    Дипломат е тате дипломат съм и аз. Добро утро ДС?
  • 2 дон Вито

    12 5 Отговор
    Глупости.
    Всеки човек има една единствена цел в живота си.
    И тя е да разбере какъв е смисъла му, защо живее.
    О, атоми и молекули недни....

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Пуснах сълза...

    13 2 Отговор
    откъм задната страна...
  • 4 Трол

    16 1 Отговор
    Така е в морето големите риби изяждат по-дребните, отделно има и едни риби прилепало, които се хранят с остатъци.
  • 5 Артилерист

    28 2 Отговор
    Авторът горе-долу добре е съчинил своята гледна точка за смисъла на живота и мястото на парите и богатството в него. Интересно ми е защо не е посмял да спомене името на хищника, в чиито челюсти сега е попаднал Доган...
  • 6 Шерше ла фам

    18 4 Отговор
    В дъното на всичко са жените

    Коментиран от #11

  • 7 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Парите вървят заедно с властта.

    Коментиран от #12

  • 8 Буха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "дон Вито":

    И прасчо ли?
  • 9 Край

    40 2 Отговор
    Изградихме общество в което парите са фетиш и господар. В което всичко се купува и продава. Любов, здраве, живот, справедливост, морал. 1990 г. това ни рекламираха и ние това си купихме. А че това не е щастието е ясно. Борисов като е милиардер що не може да си заведе момиченцето в зоологическата градина да се снима с маймуните и да му купи захарен памук. Пеевски като е милиардер що не седне на Витошка да изпие една бира без охрани. Доган, като живееше сам в 5 звезден хотел с пет яхти и пристанище - да не е много щастлив. Пак сбъркахме или пък света е такъв.

    Коментиран от #10, #19

  • 10 провинциалист

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Край":

    Ауу, ей сега те обявиха за путинист!
  • 11 СЗО

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шерше ла фам":

    Или с други думи -нагона (Ницше)
  • 12 Град Козлодуй

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    но и двете не са вечни
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мда

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "дон Вито":

    Кажи го на депутатите след изборите през октомври от трибуната в парламента и ги попитай,"ама наистина ли се заклевате в името на народа"?
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    18 1 Отговор
    Най-висшата форма на алчност е ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ !
  • 16 ПИТАИТЕ ТИКВАТА ОТ БАНКЯ

    10 2 Отговор
    ИМА ВЕЧЕ ОКОЛО 3 МИЛИАРДА ОТКРАДНАТИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ТОИ Е РУСКИ ЕНИЧАР
  • 17 Винаги е по-добре

    6 2 Отговор
    Здрав и богат отколкото беден и болен
  • 18 Обикновен капитализъм

    16 1 Отговор
    Парите без власт са нищо. У нас и властта прави пари. Доган губи властта, губи и парите. Прасчо натрупа пари и иска цялата власт.
    Илия Павлов искаше власт. Цветан Василев, Черепа, Ивелин Михайлов имат пари, но нямат власт и нямат шанс да запазвят богатството си...
    Щастието и смисълът на живота са различни за хищника и плячката.
  • 19 Слаб опит за внушение

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "Край":

    И преди 1990 беше същото. Ако преди това сме били щастливи защо ще си купуваме това което казвате.
  • 20 Многото Монетите заслепяват очите

    9 0 Отговор
    На всички ще им паднат главите рано или късно
    Вечно тека няма да е
  • 21 оня с цървулите

    4 1 Отговор
    Вярно,и аз така разправях на моя анголски приятел на антилопска пържола ,ама той сложи другия пълнител на автомата и отиде да убива себеподобни..за да си напълни хладилнка...е ква е разликата с Украйна?
  • 22 Дика

    18 0 Отговор
    Политици в Бг няма, има крадци с власт.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не знаем

    15 0 Отговор
    Не ни е известно Господине ти от кои българи си, от заможните или от бедните, все тая, но като си започнал да философстваш защо не продължи. Доган е от десетки години на показ, защо сега чоплите и изкарвате на показ неща, които всички ги знаем. Защото Пеевски имаше сметка от Доган и от ДПС и ви плати или заплаши подвластните му журналисти и всички в хор започнахте да плюете по него. Още веднъж доказахте, че в България няма истинска журналистика, а само купени, морално продадени драскачи, както и в медиите. Един супер наглец върти медии, правосъдие, институции и партии. Както беше казал един бивш министър.."Игати държавата, щом аз съм министър"..., да в случая щом Шишо ги купува, излапва и скоро ще почне да ги изплюва. Един нагъл тип сега разиграва театър с ЦИК и държавата, а всички гледат и никой не му търси отговорност за погазването на законите на тази държава.
  • 25 тц тц

    4 9 Отговор
    Статията е пълна глупост!!! Тримата най богати хора на планетата /Мъск, Безос и Зукърбърг/ са образовани и със сигурност са по щастливи от авторчето на статията.

    Коментиран от #31

  • 26 Дурхан

    4 4 Отговор
    Доган няма медии , няма холдинги ,няма банки и вериги от магазини ...той е нарочен за " лошия " политик зад който се крият всички ...но за нас турците е легенда ..децата на тютюнджии , животновъди вече управляват страната ..хиляди турци са в местната ,и централната власт ..предприемачи ,активисти ,журналисти и банкери ..

    Коментиран от #29

  • 27 Не свеждайте

    4 0 Отговор
    проблема само и единствено до целите на индивида в живота. Проблемът е в три нива: национално, европейско и глобално, по подобие на пирамидална структура. Обикновеният човек е малтретиран и ограбване на едро или глобално. А що се отнася до Доган като институция е жертва на медийте, а като индивид на себеподобни.
  • 28 Бронираната стая в сараите

    4 4 Отговор
    Доган демиревич руския престъпник се крие във вилаета на Рамадан,руски гавази го вардят,Бойко да не се ослушва а да го арестува барабар с демирчо,дето не е работил а кара Ламборгини,
  • 29 Мюмюн

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Дурхан":

    Руската пионка доган ,има една стаичка освен бронираната,където се вихрят едни камшици,страпон,голи киочеци ,питай илхан
  • 30 1984

    2 0 Отговор
    Опростени поведенчески модели, като в "Животинска ферма" на Оруел.
  • 31 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "тц тц":

    Не съм съгласен
    Щом Зукърбърг е клекнал пред американските власти всичко което се говори за коронавируса да се прикрива и цензурира за да се прикрива истината
  • 32 Боли Макуру

    5 0 Отговор
    Ще се разплача. Но си мисля дали скоро имама ще се наложи да търкаля вързопа към ямата.
  • 33 Размисъл

    2 0 Отговор
    Добра статия така е в живота,но от коя страна ще застане читателя от човешката или от античовешката кариестичната и къде го води съдбата........
  • 34 Име

    4 0 Отговор
    Повечето милионери живеят по хотели и не могат да спрат забогатяването, за да не фалират! Наистина, най-добре е дипломатическа кариера. Сигурна работа, добра заплата и луксозен дом!
  • 35 Факт

    5 0 Отговор
    В зората на демокрацията имаше конкурс за работа във Външно министерство. Нашият перфектен, с висше, говори свободно чужд език, без акцент, без сгрешено дума или неправилно произношение, втори език. Един от комисията, който говореше доста зле, накрая пита как се преваждало държавен служител. Било функционер. Не се сетих, но дори това не беше българска дума. Просто имаше кодиран въпрос за наши хора! Толкова за Дипломацията
  • 36 безпартиен

    1 1 Отговор
    Власт се взима с оръжие и се задържа с писалката- ДЯДОТО С ОРЪЖИЕ А СЛЕД СИНЧЕТО СЕГА ВНУКА С ПИСАЛКАТА!!!!Намерете поне един наследник на богата земевладелска,банкерска или пък собственици на фабрика,който сега да е или в политиката или в икономиката!!!НЯМА!Всички са ДЕЦА И ВНУЦИ НА АБПФК т.е.на тези ВЗЕЛИ ВЛАСТ С ОРЪЖИЕ!!!! Във всяка държава и във всяко законодателство ВЪОРЪЖЕНА БОРБА(СЪПРОТИВА) СРЕЩУ ЗАКОННО ИЗБРАНА ВЛАСТ СЕ НАРИЧА ТЕРОРИЗЪМ!Тук Пре нас се нарича освобождение,с всички привилегии за освободители,деца и внуците изцели 45+35 години!!!
  • 37 За протокола

    0 0 Отговор
    Натрупването на пари в един момент става недостатъчно за егото и следващата цел вече е властта. Някои го правят чрез политиката, например Тръмп, Берлускони, а други, като Бил Гейтс, Сорос и др. подобни - подмолно. При всички случаи, обаче, те използват властта и за допълнително обогатяване.

    Коментиран от #38

  • 38 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "За протокола":

    Вижте отг.15.