Last news in Fakti

6 Юни, 2023 23:00 2 594 58

Да управляваш с ГЕРБ: най-големите препятствия пред ПП-ДБ

  • пп-дб-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • мария габриел-
  • николай денков-
  • русия-
  • възраждане

Партийните ултраси навярно ще останат верни на партията си отбор, макар и с непоносимо отвращение

Да управляваш с ГЕРБ: най-големите препятствия пред ПП-ДБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Легитимността на новото коалиционно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще зависи от способността да се утвърди един основен легитимиращ го разказ, който да отговори ясно на следния въпрос: дали то е безпринципно съглашателство, и с това - мъртво още в зародиш, което заплашва да превърне на следващи избори ПП и ДБ в третостепенни политически сили.

Антагонизмът между ПП-ДБ и ГЕРБ, който беше снет не чрез плавен политически завой, а буквално за седмици и дни, е само началото на този легитимиращ разказ. Още в нощта на изборите през април лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) бяха заложили ва банк формулата - няма правителство с мандат на ГЕРБ или с участието на ГЕРБ. Втората половина от условието накрая бе зачеркната, а изтеклият запис от заседанието на Националния съвет на партията показа дълбокия разлом в нея заради колаборацията с противника. "Демократична България" (ДБ) пък още от миналия парламент държеше твърдо на експертен кабинет с втория мандат без свое политическо участие в него, но в последната минута се включи в него с правосъден министър поради заплаха те да се провалят. А и като гарант за конституционните промени, въпреки че правителството няма право да предлага такива. Колкото до това, че министърът може да си подаде оставката, от нея нищо не следва за кабинета, отделно че кандидат-премиерът и следващият ротационен премиер обещаха да си я подадат, ако измененията в основния закон не се случат, а правителството пада само с техните оставки.

Какво трябва да се случи

Засега минималното оправдание за големия завой пред избирателите е - да не отидем на поредни безплодни избори, които пак няма да спечелим, да не оставим президента да управлява още и да ни отклонява към Кремъл, да не допуснем "Възраждане" да стане минимум втора политическа сила. То може да осигури само начално, на "отвращение с ръмжене" съгласие, на избирателите на ПП-ДБ за "коалицията с дявола". Недоволството евентуално може да бъде стопено с няколко бързи успехи на новото управление - стабилизация на страната, влизане в Шенген, евроатлантическа подкрепа за Украйна и обръщане негативната перспектива на мижав икономически растеж. Стратегическата задача за конституционна реформа на "Демократична България" пък ще може евентуално да осигури поне половин година време за чисто управленската легитимация на новата власт, независимо дали тази реформа ще бъде изобщо извършена, или ще е отново само фасадна. Да, ако тя не се случи по същество, това ще е врата за изход на ДБ от властта без съкрушителни загуби, но дотогава ще е минало време за решаването на неотложни текущи управленски задачи, а и политическата разстановка ще се е успокоила или дори променила така, че пред всеки нов опит за конструиране на управление да не стои изначално знакът "път без изход".

Особен трамплин за пренареждане на политическите позиции ще са местните избори, които в навечерието на това полугодие ще са рубикон или за заздравяване на управлението, или за нов парламентарен вот, при който някоя от двете сили вече е набрала допълнителна мощ.

Препятствие за легитимирането на управлението ще са и два други фактора - имунитетът на Бойко Борисов и ролята на ДПС, особено на Делян Пеевски. Имунитетът на лидера на ГЕРБ не бе изваден пред скоби при съставянето на новата коалиция, поради което сега текат призиви той сам да се откаже от него или да бъде създадена парламентарна комисия, която поне временно да отложи гласуването му. А вот в парламентарна зала от депутати на ПП-ДБ за запазване имунитета на Борисов би взривил окончателно избирателите на тези формации и би поставил под съмнение какъвто и да е успех на местния вот.

Със същия заряд е и знаковото присъствие на емблематичния Делян Пеевски във финалните часове на преговорите за новата власт. Подозрението за неговото "изпиране" дори е още по-непоносимо за поддръжниците на ПП-ДБ. То, заедно с "изпирането" на Борисов, може дори сериозно да девалвира очакваните чисто управленски успехи на "коалицията по неволя" между антикорупционерите и корупционерите, с които тя иначе достатъчно би се легитимирала.

Огорчението на избирателите на ПП-ДБ

Проблемът е, че след като форсмажорно взеха обрата към сътрудничество с ГЕРБ и ДПС, политиците от ПП-ДБ не могат да смятат въпроса за отвращението на немалка част от избирателите си за приключен. Пред тях остава задачата да започнат най-сетне да ги убеждават, че много по-важно е какво може да постигнеш от целите си, отколкото с кого го правиш. И че дори цената някой "да се изпере" си струва повече, ако бъде свършена работата, отколкото ако не бъде и дори се върне старото статукво.

Разбира се, това не е никак лесна, нито бързо постижима задача. Няма как масовият избирател да се мотивира от мъдрост - ето, вижте, че фундаменталните обществени промени в историята по правило се случват със съучастничеството на бившия режим или на негови ключови представители, които ги подкрепят, за да оцелеят, без тях те са невъзможни. Или със сама по себе си правдивата, но също толкова бланкетна позиция - ние затова се борим за независима съдебна система, която наистина да осъди Борисов, Пеевски и тем подобни, ако са виновни, иначе нашата погнуса и некоалиране с тях така или иначе не води до справедливост. Трудно до невъзможност е това убеждаване, нужни са гениални партийни комуникатори. Иначе некадърен опит за такова дори може да изиграе ролята на саморазобличаващо се оправдание на "колаборационизма".

Партиите от ПП-ДБ могат да понесат тежките загуби на "колаборацията" дори ако кабинетът "Денков" се окаже успешен за "отрицателно време". (Отделно, че той може да бъде съборен с компромати или когато ГЕРБ и ДПС решат, че бурята е отминала и да го обявят за провал или пък да си приватизират успехите му). Единственият шанс на ПП-ДБ е да се обърнат към "по меките" си избиратели и към онези, които сега не са техни, но които по-лесно биха проумели примата на собствения дом и улица пред чуждото пране в съседния двор. И че само сериозни институционални промени могат да не допуснат да има следващи изпирания.

А партийните ултраси навярно ще останат верни на партията си отбор, макар и с непоносимо отвращение. Разбира се, ако управлението се окаже неуспешно, а реформаторските сили отново са излъгани като през 2015-а, ултрасите ще ликуват в правотата си, макар че от провала ще загубят всички, както и те самите. Рискът от неуспех обаче не е основание за политически исихазъм - да си стоиш бездейно в ъгъла и да чакаш нещата да се оправят от самосебе си, означава да крепиш статуквото, което си осъждал.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12343211

    30 4 Отговор
    Плана е като се усвоят парите, двете парти да се разделят.
  • 3 Дааа

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяка":

    Фашисткото правителство вдигна цената на тока!

    Коментиран от #8

  • 4 Естествен Интелект

    26 4 Отговор
    Трябва имунитети да се пазят. Не е лесно...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    20 6 Отговор
    Днес на задния вход на парламента една позната депутатка от ДБ ми каза че предпочитала Тиквата пред Възраждане.

    Коментиран от #44

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Естествен Интелект

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    31 дневна, 150 нощна. Едва изчакаха за да си покажат рогата...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хохо Бохо

    10 24 Отговор
    Антагонизмът между ПП-ДБ и ГЕРБ работи за нас, българите.
    Взаимно ще се контролират и няма да смеят да крадат.

    Коментиран от #12, #19

  • 11 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001 Х

    6 8 Отговор
    ПРИ АРМАГЕДОН ,САЩ СПАСЯВА НАСЕЛЕНИЕТО СИ С СОВАЛКИ ,РУСИЯ С РАКЕТИ ,А БЪЛГАЙРА С ДЕГРАДАЦИЯТА И ЗАВИСТТА НАРЕЧЕНА КРЕТЕНИЯ ПО ГАНЧОВСКИ ,ДОРИ ГЪРЦИЯ Е ПО УМНА В СЛУЧАЯ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    33 8 Отговор
    ПП-ДБ предадоха ПРОТЕСТА и се прегърнаха с Борисов.
    Прекратяваме Промяната продадоха битката с модела ГЕРБ и се коалираха със статуквото!
    ПП-ДБ изпраха Борисов и показаха, че ИМА КАК да са в коалиция Магнитски!
    Направиха правителство, което ще се подписва с кръв и законно-незаконно ще "прави чистки" в службите и администрацията.
    Слугинажно правителство с министър на отбраната, служещ на чужда държава!
    Това е национално предателство!
  • 14 Голям автогол

    20 6 Отговор
    си вкараха ПП и ДБ с тези айдуци!

    Коментиран от #49

  • 15 Хохо Бохо

    8 11 Отговор
    А относно имунитетите и кой как е нарушил закона - това е правен проблем.
    С него да се занимава правосъдието, доколкото го имаме...
    А съставянето на правителство е политически акт, в резултат от това как сме гласували.
    Защо се смесват тези две неща?
  • 16 Майна

    17 3 Отговор
    Кой доведе Киро и Асен в управлението на България..
    Кой подкрепи и лансираше ПП..
    Кой не взе под ,,внимание ,, записите..и не чу шефа на ДАНС..
    Кой скоростно връчи мандата
    Кой скоростно им даде властта...
    Явно нищо не сте разбрали...
    Най-надеждния / според ПЕНТАГОНА/.
    ,,Винаги в синергия с дневния ред на САЩ,,
  • 17 Аз гласувах за Възраждане

    5 20 Отговор
    Не съм от тук и мислих, че са евроантлантици.

    Коментиран от #29

  • 18 Спецназ

    26 4 Отговор
    ЗАЩО в България, ако гласуваш за партия за българските интереси ти лепват :РУСОФИЛ"??!

    ЗАЩО не можем толкова години да се отърсим от робското да прекланяме глава пред някой и да наричаме другия предател към предишните?

    Сега това са американското посолство,

    преди е било посолството на СССР,

    по-преди посолството на Райха и тн.

    АРЕ СТИГА!

    Коментиран от #21, #50

  • 19 Милен

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Блажени са вярващите чедо 😂 надяй се на скруполи от тези 😁
  • 20 Така така

    21 6 Отговор
    Нагли дойчовци Те няма да управляват дълго Народът ще ги измете още днес стартираха протестите и до оставката ще е все така
  • 21 Успокой се

    18 5 Отговор

    До коментар #18 от "Спецназ":

    И не им обръщай внимание. Ще ти викат рашист, ще пишат за руски упорки. Толкова могат.
  • 22 Сатана Z

    24 4 Отговор
    "Посолството" създаде нов политически Франкенщайн.Крадливият гербав отбор + лъжците на промяната с доносниците на гърба си.
    Тия никога няма да могат да разделят баницата и оня 12 милиарда евро,на които се точат

    Коментиран от #52

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мда

    4 9 Отговор
    "Да управляваш с ГЕРБ: най-големите препятствия пред ПП-ДБ"? Не, да управляваш с калинки от герб/сдс е невъзможно. Но нека да видим какво ще стане...

    Коментиран от #28, #38

  • 28 СЗО

    13 6 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    Доколкото познавам герб -правителство до местните избори и пп/дб отиват в забвение.
  • 29 Другият път

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Аз гласувах за Възраждане":

    Ще знаеш.Ако има такава партия ,де.Щото днеска бяха събрали на протест 150 човека.

    Коментиран от #33

  • 30 Евдокия

    3 1 Отговор
    Гърция е над България. Имаме роднини, но костов царя тройната абвдпс и за капак герб удари и не може всеки да отиде в Гърция, но децата ни ходят. В комотини имаме роднини от 100 години
  • 31 Хохо Бохо

    7 9 Отговор
    Има поне две лъжи в този памфлет...
    Никой няма да управлява с ГЕРБ..
    Сега ще управляват ПП/ДБ със съгласието на ГЕРБ...
    Само ПП/ДБ успяха да съставят правителство /за втори път/ през последните две и половина години
  • 32 хайде да ги оставим намира

    7 12 Отговор
    Много сме се филмирали. Политиката май ни изпи мозъците.
    За себе си реших - ще спра дори да гледам новини. Нека да работят. Наистина имат много работа. И дано не им мине през ума, че хората ще си го отнесат, защото не ние фалирахме държавата. Сега да я извадят от блатото, където дружно я натикаха.
  • 33 Бъркаш

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "Другият път":

    149 бяха. Видях ги, ама аз пак си гласувам за тях. Хаха
  • 34 Анонимен

    2 7 Отговор
    На полето има работа. Няма лошо. Чист въздух. Поне вие имате връзки. Купувате от община земя. Засаждате лешници дръвчета. Те не искат много труд и си живеете село града. Да му мислеха по костово някои, като са прости, не заминаха на запад, да копаш на тях градинката и ще си живееш, много трудолюбиви бяха ударени по на 50 г пенсионирсха ги с малки деца малолетни, кво знаете, всеки знае, че с държавни пари леко се живее, но всичко е до време, да ви имаме селата ви, итивам на село, мотиката и на градината
  • 35 Шорош зоопарк

    14 4 Отговор
    Соросжираф и соросмишка какъв соросурод ще родят?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бойко изхвърли и победи юмручето!

    9 6 Отговор
    Браво на Бойко, успя да победи радев и да жо изхвърли от управлението. Трета година хаос и разруха, заради юмручето.
  • 38 Хи хи

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    А да управляваш с ПП-ДБ какво е ? Тези са толкова некомпетентни , че ме хваща страх , особено Кокорчо , но със самочувствие без покритие .По големи бръмбъри от ПП не е имало в последните 33 години.
  • 39 Много

    4 8 Отговор
    лош анализ. Мандатът е на ПП - ДБ. Кабинетът е експертен с две политически фигури , по един от ПП и ДБ; компромисът е Мария Габриел, но се оказа, че е много свястна дама. ГЕРБ само подкрепят. А злините са три- войната; Радев, който ни излъга и гласувахме за него, а се оказа путинист, съюзи се с мафията; и Гешев, който е непригоден за прокурор, тъй като е с милиционерска диплома и няма нравствени качества. Ако имахме качествена прокуратура, а не бухалка, досега да бяха повдигнали обвинения, а съдът да решава.

    Коментиран от #46

  • 40 Артилерист

    12 2 Отговор
    Интелигентно описание на почти всичкия политически бълвоч. Особено ми хареса това за безпределната преданост, макар и с непоносимо отвращение, нали, на заблудените твърди партийни УЛТРАСИ. Четох преди малко един дълаг материал на известен разследващ журналист за хронологията на мутренската сага "Барселона гейт". Невероятна мафиотска завера с централна фигура мутрата Борисов, любовните му похождения с миската, крадените милиони на мафиотските авери-те не са анонимни, напротив публични са, натрупали са пари, имоти и прочие мръсни активи с помощта на властта на Борисов-и как сега не се стискат да осигурят охолен живот на младата метреса и безбащиното й, нали, дете, както и да бранят ОМЕРТАТА на главатаря си... Изключителна мръсотия на живота, в които, за съжаление, битуваме и ние прекариата...
  • 41 кариерист продажник до кариерист продажн

    8 2 Отговор
    Проблем върху проблема ни се стоварват всъщност върху главите с тия психари ориентирани европейски , каквото и да означава тая мантра употребявана не на място и без никакъв друг освен продажен и слугински смисъл и съдържание , привнесен от определени фактори наричани иначе Запада вклучая и САЩ , с които пък по същество ЕС би следвало да е икономически конкурент .
  • 42 Отвратен

    12 1 Отговор
    Отблъскваща статия на автор без морал!
    Колкото и да се стараете да оправдаете случващия се позор, българите имаме базисни устои за чест, истина и смелост!
    Тази плеяда “журналисти”, като автора на статията, които изплуваха благодатно в мътните години на псевдодемокрация та, носят тежката и основна вина, заедно с политиците, за всеобщата разруха, отчаяние и деволюция на страната ни.
    Залоени и безнравствени същества!
    С какви очи се гледате сутрин в огледалото, слепци нещастни!
  • 43 Тити

    2 3 Отговор
    Герб нямат избор трябва да свикват че са втора 🎻
  • 44 САЩ са зло

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Това правителство не е българско, а на американското посолство. Петков е подобие на Зеленски - нагъл лъжец, неуравновесен, отявлен русофоб и много корумпиран! С реални избиратели под 10% този политически терорист ще направи от България втора Укрия... Държавната измяна бе възнаградена от ЦРУ Козяк с власт и неограничени възможности за кражби, както при Борисов! Двата клана на ЦРУ Козяк с подкрепата на третия (ДПС-Пеевски) образуваха престъпен сговор за промяна на конституцията за тотална загуба на суверенитет.

    Да припомня - преди 30 г. Стоян Ганев (СДС) и Доган (ДПС) занесоха списъците на българските разузнавачи в турското посолство и извършиха държавна измяна, но нищо не последва. Вече 30 г. се експлоатира опорната за зловещата роля на КГБ и ДС в съсипването на България, а истината се видя за пореден път в записа на националните предатели Петков, Василев, Иванов, гнома, (Борисов, Доган, Пеевски). Зад упадъка стои ЦРУ Козяк заедно с подвластните му корумпирани и зависими марионетки!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Обичаме Русия безкористно

    8 2 Отговор

    До коментар #39 от "Много":

    Радев никого не е плъзнал. А Петков и Василев излъгаха всички с тяхното "само ние сме почтени".... В записите се видя същността на тези морални изроди - слуги на ЦРУ Козяк, жадни за власт и кражби политически терористи и национални предатели. Но отговорността ще им се размине както на Доган преди 30 г. когато предаде списъците на българските разузнавачи в турското посолство!

    От 30 г България се управлява от ЦРУ Козяк и корумпираните и зависими от него марионетки.

    Опорните им за КГБ, ДС са изфабрикувани рам за отвличане на вниманието. Предателите ненавиждат България и постоянно ругаят народа, че ги е избрал... Но записът потвърди уйдурмите/фалшификациите на изборите на най-новия проект на ЦРУ Козяк Петков Василев Иванов гнома...
  • 47 Ни..., ни...

    6 0 Отговор
    Денков ми прилича на молец.Ни воля,ни характер има.
  • 48 ТенкЮ баба

    8 0 Отговор
    за "безпристрастната информация" на сорос велето. Бе з тях нямаше как да знаем истЕната! Той сал един бою виновен, останалите са кристална вода, изворна.Са ще настъпи една легитимнооост, та помед и мАсло ша са лизгами. Новият генерал губернатор от посолствоТО, личнно гарантира за това.
  • 49 А пп/дб - тата

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Голям автогол":

    са чисти като сълза?! Ако не беше трагично, да се пръсне от смях.
  • 50 Защото

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Спецназ":

    никой няма да ни остави на мира, поради стратегическото ни местоположение. Но толкова зле като сега никога не сме били.
  • 51 хихи

    5 0 Отговор
    ПП ППодмяната изпира упорити петна...без накисване
    Бойко клати с 200...
  • 52 А онези 12 милиарда са

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    да закрием мощностите си за енергия и да ползваме само"възобновяеми" такива със зИлена инергия. Накратко тичаме към режим на тока и всички, свързани с това благини. За съжаление не само това. Следват всички "благини", прокламирани от давоското сатанинско сборище.
  • 53 Българин

    1 2 Отговор
    Стига вече с тази евроатлантическа подкрепа за Украйна, това не може да бъде приоритет и успех за правителството, може , но не и за българския народ.Имаме да решаваме наши си национални проблеми.Това не е шенген и еврозона, а са доходите на хората, медицинското обслужване, образование, социална сфера.Нека управляващите да престанат да ни сервират чужди приоритети, а да обърнат изключително внимание на нашите си проблеми.В противен случай, след следващите избори ще бъдат като пеленаче с напълнен памперс.
  • 54 Стоян Хлебаров

    0 3 Отговор
    Браво на Веселин Стойнев за коментара! Според мен,е схванал правилно тежката политическа обстановка и е направил правилните изводи! Сега,каквото и да стане-каквото и ДА НЕ СТАНЕ,мъдростта на решението на ППДБ за преодоляване на отвращението ,заради ползата за България,ще се доказва във времето все повече....Смисълът от Политиката ,е правилната преценка на възможностите,за постигане на крайни добри за обществото резултати-не е "Ура",или "да живее",не е и задоволяване на емоции и "служебна победа" над "противника"! Забравихме,че този подход-на компромиси с личното,пред ползата за обществото,се е случвал много пъти в историята ни от Освобождението ,до 1944 г. Добре е историците да припомнят в медиите тези случаи на спонтанна мъдрост от старите ни политици-ЗА ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ ОТ СЕГАШНОТО ПОКОЛЕНИЕ!
  • 55 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Сега ще ги видя как же я вапцат,най-опесни са военния министър магарев и финансовия терминатор асан.Единия ще тегли милиарди борчове от чужбина,а другия ще ги оползотворява,превръщайки ги в милион снаряди за укрите,ще задулят и някой и друг милиард за крадене,безчислените гербаджийски легиони трябва да бъдат изхранвани,да им се осигурява лукса,на който са свикналиИ оня магавриди си изтипосал украшкото знаме на фейсбука и девиза слава украини,слава героям.Какво може да очакваш от такъв екземпляр,американците старателно са го подбирали с конкурс.
  • 56 Фатална подкрепа

    1 0 Отговор
    Евро атлантическата подкрепа на това правителство за войната в Украйна,ще изяде главата на България,досущ като хитлеристката подкрепа на богданфиловото правителството по време на втората световна воина,с тази разлика,че при една трета световна ядрена война, България повече няма да я има!
  • 57 Истината

    0 0 Отговор
    Бойко Сакскобургготски доган са спящи клетки, КГБ КПСС, БКП ДС, без безпартийни и другите ударени реститутки
  • 58 Да управляват с ПП,ДБ

    1 0 Отговор
    Същото може да се каже и за ГЕРБ, "Да управляваш с ПП,ДБ". Партията, задържала се над водата, чрез спасителната коалиция, оглавявана от дуото Асен Василев и Кирил Петков, Денков е само неин говорител, щеше да остане далеч от властта, ако те беше манипулирала манлшинния вот. За което свидетелства нереалният им резултат на изборите: предложените към БСП, кодове на Петков, съмнително рязко вдигнатия вот в някои махали и купени там кметове, в късните следобедни часове, излезлите на екрана на машини за гласуване "Дневникът е подправен", суматохата и страхът в пленарна зала, който демонстрираха от ПП,ДБ при отмяна на машинния вот,"алабала с президента"...Доказаните им неспособност да управляват, бяха свалени с вот на недоверие само след 6 месеца. И досега нямат своя програма, нито капацитет да я изпълнят. В ПП,ДБ цари шуробаджанащина и хаотични назначения на бодигардове, шофьори, роднини и любовници.